Ligue 1 - preview 37. kola

08.05.2010, 11:56
Previews
O titulu i sestupujících je ve Francii rozhodnuto, v posledních dvou kolech ještě zbývá vyřešit, které týmy si zahrají v evropských pohárech. Lille hostí ve šlágru kola Marseille, Auxerre přivítá Lens. Lyon hraje ve Valenciennes, Montpellier proti Lorientu a Bordeaux vyzve Sochaux.
AS Saint-Étienne - Toulouse FC  (sobota 21:00)
Ani o jednomu již o nic nejde. Saint-Etienne si v minulém kole pojistilo účast v následujícím ročníku Ligue 1, Toulouse se nemůže dostat již ani do první desítky.

Toulouse letos opět zůstalo za očekáváními. Dvě kola před koncem je až na čtrnácté pozici, nakonec se ale nemůže umístit lépe než na jedenácté místě. Na nějaký trhák to ale rozhodně v poslední době nevypadá. Svěřenci Alaina Casanovi z posledních deseti zápasů vyhráli pouze jednou, a to pouze proti letos nejslabšímu týmu celé nejvyšší ligy - Grenoblu.

Poslední tři zápasy pak žádné body nepřinesly. Přeci jen je ale pro TFC kloudná omluva - poslední tři kola totiž vždy znamenaly špičkové soupeře. Ať už Bordeaux, Auxerre či Lille. Horší je poté produktivita proti těmto týmům - ani jedna vstřelená branka, zato šest inkasovaných. Pokud by navíc tragická forma pokračovala, mohli by fialoví nakonec skončit sedmnáctí, na poslední nesestupové pozici.

"V minulém utkání s Lille jsme měli především v první půlhodině výborné příležitosti, jak se dostat do vedení. Promeškali jsme je. Oni poté otevřeli skóre po první vážnější situaci. Od té chvíle jsme hráli opravdu špatně. Ve druhé půli jsme spíše odevzdávali míč soupeři, než abychom se pokusili jít do útoku," byl si vědom Casanova.

Na druhou stranu domácí Saint-Etienne dnes může hrát uvolněně. V minulém utkání porazili v důležité bitvě o udržení Boulogne 1:0 a tím si zajistili prvoligovou příslušnost i pro následující sezonu. Na druhé straně tak svého předešlého soupeře odsoudil k sestupu, své naděje se muselo vzdát i Le Mans.

Pro ASSE to byla teprve desátá letošní výhra, přesto mají dvě kola před koncem na sedmnáctém místě již nedostižný náskok deseti bodů. Statistiky by pak více nahrávaly hostům. Ti v posledních třech vzájemných zápasech ani jednou neprohráli, St. Etienne se na svém stadionu naposledy radovalo z výhry před čtyřmi lety.

Zeleno-bílým se vrací po zranění útočník Boubacar Sanogo, do utkání ale nejspíš nenastoupí Dimitri Payet, jenž má problémy s kotníkem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.20 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valenciennes FC - Olympique Lyon  (sobota 21:00)
Lyon nechce přijít o Ligu mistrů. Semifinalista letošní Champions League k promeškání jednoho ročníku ale nemá daleko. Je až na čtvrtém místě, čeká ho zápas s remízovým Valenciennes.

L'OL je letos až na čtvrtém místě. To zajišťuje pouze Evropskou ligu, pro povýšení na Ligu mistrů se bude muset ještě hodně snažit. Ani druhé Lille, ani třetí Auxerre se totiž svých pozic rozhodně nechtějí vzdát. A výchozí pozici mají lepší - o dva body. Nakonec by se dokonce mohlo i stát, že by se Lyon ocitl dočista bez evropských pohárů. Pátý Montpellier nechce připustit další zaváhání a dva body rozhodně velikou ztrátou nejsou.

Tým Clauda Puela má ale oproti všem svým konkurentům jednu velikou výhodu - zápas k dobru. Konkrétně s Monakem. Celek má navíc za sebou také vcelku solidní sérii dobrých výkonů i výsledků. Z posledních deseti ligových duelů prohrál pouze jednou, a to ve 29. kole s Marseille. Od té doby narušilo jejich sérii výher pouze Lille s Bordeaux dvěma remízovými výsledky.

"Nechceme se sami dostat pod tlak. Rozhodně ale potřebujeme splnit náš cíl - dostat se do Ligy mistrů. A proto musíme ve Valenciennes zahrát dnes velice dobře," sdělil Puel. "Nejtěžší část sezony teprve přichází. Musíme být opravdu velice silní. Velice často se nám stává, že do zápasu nevkročíme dobře. Že se nám nedaří vytvářet si příležitosti. Dnes se to jednoduše stát nesmí," vykládal.

"Nezáleží na tom, jestli nakonec skončíme druzí, nebo třetí. Důležité je, abychom se příští rok mohli těšit z Ligy mistrů. Druhé místo by pro nás pochopitelně bylo ideální, měli bychom daleko více času na přípravu a mohli bychom si užít poklidného srpna," dodal nakonec kouč Olympiqueu.

Valenciennes se ale rozhodně nehodlá vzdát předem. Poslední čtyři zápasy vyhrálo - a to se neměřilo jen tak s ledajakými soupeři. Výhra 2:0 nad Bordeaux či remíza s Paris SG a Lorientem svědčí za vše. Z desáté pozice se ještě mohou vytáhnout o několik příček výš, konkrétně by se teoreticky mohli zastavit až na té sedmé, již momentálně okupuje Lorient. Tým má navíc Lyonu co vracet, první, podzimní utkání totiž ovládl právě on. Jedinou branku druhého kola tehdy vstřelil Bafe Gomis.

"Od té doby, co jsme získali čtyřiačtyřicátý bod všichni říkají, že máme volno. Ale my jsme přeci profesionálové. Proti Lyonu to bude skvělý zápas a zážitek, je to přeci jen semifinalista Ligy mistrů. Proti nám bude stát celá řada úžasných protivníků. Uděláme všechno pro to, abychom zvítězili. Navíc je to poslední domácí zápas v této sezoně, doufám, že se vydaří," přemýšlel obránce domácích Milan Bisevac.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.00 - 4.00 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Montpellier HSC - FC Lorient  (sobota 21:00)
Montpellier byl dlouho na druhém místě. Nováčkovský dech ale není nekonečný a to se ukázalo v posledních zápasech Ligue 1. HSC se zatím marně snaží dohnat ztrátu věhlasnějších týmů, naděje se nevzdává. Musí ale doma bezpodmínečně porazit Lorient.

Lorientu již v posledních kolech francouzské nejvyšší soutěže o nic nejde. Na sedmém místě má jen velmi malou šanci dostižení šestého Bordeaux, jenž má náskok šesti bodů. Spíše si tak může pohoršit. S trochou smůly by dokonce mohl skončit na desáté pozici. Zatím ale nedostatek motivace není na jeho výkonech příliš znát. Z posledních deseti zápasů ztratil všechny body pouze dvakrát, a to překvapivě s Boulogne, podruhé s Auxerre.

V posledních dvou kolech přišly dva remízové výsledky. Nejdříve bezbrankový výsledek s Valenciennes, v minulém kole odjíždělo z Lorientu s jedním bodem Monako za remízu 2:2. Domácí přitom museli vedení soupeře dvakrát dotahovat. Kromě Montpellieru čeká oranžové i druhý velice atraktivní soupeř - Lille, stále bojující o Ligu mistrů.

Pro Lorient to také znamená třetí zápas v průběhu tohoto týdne, Laurent Koscielny ale v rychlé skončení sezony nedoufá. Na zápas se dvěma bojovníky o Ligu mistrů se těší. "Jsme na zápasy připraveni. V lednu jsme také hráli každé tři dny. Tehdy to dopadlo docela dobře," zavzpomínal obránce Lorientu. <."Máme pro poslední zápasy velikou motivaci. Vždyť se budeme poměřovat s celky, které velice vážně útočí na Ligu mistrů."

"Zápas proti Montpellieru rozhodně nevypadá, že by měl být jednoduchý. My se pouze budeme pokoušet stále si hru na hřišti užívat a bavit se jí, pobavit své příznivce a získat co nejvíce bodů. Víme, že to bude ohromně těžké. My se ale chceme udržet na sedmém místě," dodal nakonec.

Pro Montpellier ale pochopitelně půjde o daleko důležitější zápas. Z pátého místa stále mohou zaútočit na Ligu mistrů, reálněji se ale přeci jen jeví souboj o Evropskou ligu. Na čtvrté místo ztrácí HSC pouze dva body, na prestižnější Champions League to dvě kola před koncem dělá body čtyři.

Přitom nováček tohoto ročníku z posledních deseti zápasů zvítězil pouze dvakrát, z toho jednou v minulém kole. To udržel naději na pohárovou Evropu Facundo Alberto Costa, který svou brankou rozhodl o těsném vítězstvím nad Sochaux. HSC svou pozici jistě bude chtít dokázat i před domácími fanoušky, před kterými se jim letos daří velice dobře. Z osmnácti utkání podlehli svému soupeři pouze třikrát.

Domácím do konce sezony již nepomůže kapitán Nenad Džodić. Dlouhodobě zraněný je také Joris Marveaux. Veterán Cyril Jeunechamp nemá start v základní sestavě pro své poranění jistý. Největší starostí hostů je zdravotní stav obránce Franca Sosy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.40 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - OGC Nice  (sobota 21:00)
Evropské poháry letos osmému Rennes zase nevyjdou. Bretaňský klub tak chce alespoň získat sedmou pozici, o kterou se vehemetně popere s Lorientem. Nice vlastně hraje ve zbývajících dvou kolech o to samé. Chce zkrátka co nejlépe vylepšit své postavení v dolní polovině tabulky, když už má zajištěnou záchranu.

Lorient je Rennes vzdálen na rodzíl tří bodů. Takže domácí nemají svůj chtěný cíl ve svých rukou, minimálně musí získat čtyři body a doufat v totální selhání soupeře. Jenže Les Merlus mají oproti Rennes o hodně těžší los. V sobotu zajíždí do Montpellieru a pak doma přivítá Lille. Čili celky, které se přou o evropské poháry.

Antonettiho hochy přitom čeká na závěr předposlední Boulogne. "Myslím si, že jsou fanoušci stejně zklamaní jako my," povídal renneský trenér o nemastné, neslané sezóně. "Pojďme ale teď dělat svou práci a pokusit se urvat to sedmé místo." Těžko říci, zda-li bude moci proti Nice počítat s Bocanegrou a Theophilem.

Byli to právě Les Rouges et Noirs, kteří se účastnili letošních oslav mistra Francie. Porážka 1:3 znamenala na středeční večer zisk titul pro Marseille. "Odehráli jsme dobré utkání s vynikajícím týmem, který si zaslouží být nejlepší v zemi," uznával Antonetti. "Dokonce můžu říci, že jsme byli lepším mančaftem, Marseille prostě jenom naplno bodovala."

Nice je na patnácté příčce a stále si drží pod vedením nově zvoleného kouče Erica Roya velice solidní výsledky. Naposledy doma dokázalo uhrát bod s Bordeaux za remízu 1:1. Stejným výsledkem skončilo mimochodem i podzimní vzájemné klání s Rennes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.60 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Lille OSC - Olympique Marseille  (sobota 21:00)
Marseille již o nic nejde. V minulém vloženém kole získala po výhře nad Rennes francouzský titul. Poprvé po osmnácti letech. Zato Lille má stále o co hrát. Druhé místo zajišťující přímou účast v Lize mistrů přeci jen vypadá lákavě.

Již patnáct zápasů bez prohry. Tak taková je úchvatná ligová série nového francouzského šampiona. Přeci jen by ale pouhá výhra 3:1 nad Rennes nepostačovala ke konečnému triumfu. Olympiqueu nahrála do karet také prohra Auxerre s Lyonem. Dvě kola před koncem se tak tým Didiera Deschampse octl v čele tabulky s nedostižným osmibodovým náskokem.

Trenér hostujícího celku ale nechce slyšet o jakémkoliv vypouštění zápasů - naopak, chce sezonu dokončit co nejlépe. A pokud možno pokračovat v nastolených výkonech také v následující sezoně. "Výhry jsou skvělé. Ale udržet se na vrcholu je přeci jenom těžší. Musíme do týmu přivést novou krev. Nejen do základní sestavy, také na lavičku," střádá plány pro další ročník Ligue 1.

"Vím, koho mám v týmu. A také jsem si vědom, že na tom můžeme být daleko lépe. Dnes to bude velice těžký zápas. Hráči jistě budou unavení po dlouhých oslavách. Ale pro soupeře to bude jeden z nejdůležitějších zápasů. Musíme k němu přistoupit zodpovědně," říkal dále Deschamps.

A pro Lille se opravdu může jednat o jeden z klíčových klání této sezony. Po výhře v Toulouse se po minulém kole posunulo na druhou pozici, na níž předskočilo Auxerre. Zájemců o přímý postup do Ligy mistrů ale rozhodně není málo. Dvě kola před koncem má potenciální šanci také Montpellier z pátého místa. Ten ztrácí čtyři body. O bod je na tom lépe, třetí Auxerre má stejný počet bodů jako Lille.

LOSC má sice pro příští sezonu evropské poháry jisté, ale přeci jen - Ligy mistrů je nejen prestižnější, ale také daleko štědřejší soutěž. Tým Rudiho Garcii navíc přichází do zápasu se solidní sérií - již čtyř výher v řadě, jednou remízou k tomu. Potkají se také dva nejlepší ofenzivy celé ligy. První Marseille se letos prosadila pětašedesátkrát, druhý celek je ještě o tři branky lepší.

"Marseille si zaslouží být šampionem. Po třiceti šesti kolech získala pětasedmdesát bodů, zvítězila dvaadvacetkrát. To, že ve středu definitivně získali titul, určitě jejich cíle pro dnešní utkání nijak nemění. Určitě neočekáváme, že od nich dostaneme něco zadarmo. Bude to výborný zápas mezi prvním celkem tabulky a tím druhým. Jsme nadšení, že můžeme našim fanouškům nabídnout pro poslední letošní domácí duel právě takto zajímavého soupeře," říkal pro oficiální klubové stránky Rudi Garcia.

Pro domácí to ale bude velice těžké. Už jenom proto, že Olympiqueu se na LOSC poměrně daří. Poslední tři utkání vyhrál, včetně dvou letošních. Lille doma naposledy triumfovalo v roce 2006. Na druhou stranu jsou Dogy letos vůbec nejlepším domácím týmem - vše ale vyrovnává první místo Marseille ve venkovní tabulce.

Za domácí by se v sestavě mohl objevit stoper Adil Rami, který měl v týdnu problémy se stehenním svalem. Záložník hostů Stephane Mbia si nejspíš se svým poraněním dnes odpočine.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.90 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AS Monaco - AS Nancy-Lorraine  (sobota 21:00)
Již pouze o vylepšení statistický údajů. O to půjde v dnešním utkání mezi Monakem a Nancy. Oba týmy jsou dostatečně vzdáleny jak od sestupových pozic, tak od míst zajišťující evropské poháry.

Přestože Monako z posledních deseti zápasů prohrálo pouze dvakrát, za úspěšné týdny své vystoupení nyní nemůže pokládat. Výhry totiž přišly rovněž dvě. Následují čtyři bezbrankové remízy a dvě remízy z dvou minulých kol - s Le Mans a Lorientem. Knížecímu celku to ale zatím stále stačilo na solidní deváté místo, na lepší než sedmé se ale letos již dostat nemohou.

Monako je jedním z nejčastěji remizujících mužstev ve francouzské nejvyšší soutěži - a když se již nerozhodný stav urodí, obvykle je také bezbrankový. Však ASM vstřelilo během pětatřiceti zápasů pouze sedmatřicet branek, pouze sedm mužstev (z toho pět posledních) má nižší počet nastřílených branek. Na druhou stranu ani obrana nepůsobí nejkompaktnějším dojmem. Jednačtyřicet branek je druhým nejhorším výsledkem z první desítky.

Na svěřencích Guye Lacombeho se mohl projevit také neúspěch z finálového utkání Coupe de France, kde jeho Monako po prodloužení padlo s Paris SG. "Jsme zklamaní. Toho tlaku na náš mladý tým bylo až přespříliš. Paris SG bylo v první půli také docela nervózní, ne ale více než my. Ve druhé půli se již uvolnili, hráli jednoduše a skvěle. Finále pro nás zůstává skvělou zkušeností, pomůže nám v dalším vývoji," sdělil těsně po utkání Lacombe.

Domácí navíc mají svému soupeři rozhodně co vracet. V letošní sezoně se s ním utkali již dvakrát, pokaždé to skončilo menší, či větší katastrofou. Ligový duel ovládlo Nancy na své půdě jasně 4:0, ve třetím kole Coupe de la Ligue se zase radovalo z vítězství 2:0. Velice specifický zápas čeká také domácího Djamela Bakara, který před působením v Nancy hrál právě za Monako.

"Strávil jsem v Monaku mnoho šťastných let. Rád se vracím zpátky. Tento klub mi přirostl k srdci. Několik lidí mi zde velice pomohlo, díky nim jsem teď na takové úrovni, na jaké jsem. Pamatuji si na zápas Ligy mistrů proti Realu Madrid. Tehdy to byla opravdu úžasná atmosféra. Rád bych ještě jednou zažil něco podobného," říkal Bakar, jenž letos vstřelil dvě branky.

Nancy se navíc letos na hřištích soupeřů opravdu daří. Po Marseille, Lyonu a Auxerre se jedná o vůbec nejvíce bodující celek mimo vlastní stadion. Zato před vlastními fanoušky to žádná sláva není. To se tým pohybuje až na pomyslné sestupové osmnácté pozici. V minulém kole ale Nancy po čtyřech zápasech bez výhry smůlu konečně prolomilo a před vlastními fanoušky (!) porazilo 3:2 Le Mans. To tak bylo definitivně odsouzeno k sestupu.

Domácím bude chybět několik zraněných hráčů. Nastoupit nebude moci Diego Perez, Cedric Mongongu a Park-Chu Young. Čerstvě zraněný je Alejandro Alonso. Nancy si není jisté se zdravotním stavem Abbese Ouaddoua.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Grenoble Foot 38 - US Boulogne  (sobota 21:00)
Jedním z mála zápasů 37. kola kola Ligue 1, ve kterém už skutečně o nic nepůjde, nabídne střetnutí Boulogne a Grenoblu. Oba kluby už jsou totiž jistými sestupujícími a na jejich pozicích se nemůže nic změnit.

Grenoble na letošní sezónu určitě nebude vzpomínat v dobrém. K sestupu byl odsouzen už o mnoho týdnů dříve, v posledních dvou kolech si alespoň trošku vylepšil svou reputaci. Minulý týden se mu povedlo porazit vysoko 4:0 Paris SG a během tohoto týdne vyválčil bod na půdě Lensu. V tomto kole tedy zažije domácí derniéru a se svými fanoušky by se pochopitelně velmi rád rozloučil bodovým výsledkem.

Trenéři Grenoblu mají k dispozici navíc téměř kompletní kádr. Jediným hráčem, jenž se nachází kvůli zranění mimo hru, je zkušený Laurent Courtois, který si navíc ještě bude muset na svůj návrat hodně dlouho počkat.

Boulogne má v současnosti na svém kontě o osm bodů více než Grenoble, ovšem nic podstatného to pro něj neznamená. Na jeho sestupu se totiž již nic nezmění. I přesto není kouč Guyot téměř vůbec zklamaný. "Jsem hrdý na to, že jsem mohl trénovat tento tým. Jsem hrdý i na všechny hráče. Velmi mě potěšilo, že jsem měl důvěru po celou sezónu," prohlásil Guyot, jenže by rád vedl tým i v Ligue 2.

V současné době sužuje Boulogne vcelku široká marodka. Neschopní nastoupit jsou Guillaume Borne, Frederic Da Rocha, Juan Gonzalo Lorca a Fabien Robert.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.25 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Le Mans UC 72 - Paris Saint-Germain  (sobota 21:00)
Po středě je jasné, že Le Mans padá do druhé ligy. Ligue 1 ale bude chtít určitě dohrát se vztyčenou hlavou a zároveň si užít poslední dva zápasy v nejvyšší soutěži. Doma přivítá čerstvé vítěze Národního poháru PSG, které ve zbytku ligy hraje o co nejlepší umístění ve středu tabulky.

V Le Mans se už před několika týdny čekalo jen na okamžik, kdy se definitivně stvrtí pád do nižší soutěže. Záchrana se už totiž tehdy zdála hodně utopickou záležitostí. Poslední prohra 2:3 na hřišti Nice zaznamenala onu smutnou záležitost. "Hrají svůj poslední zápas doma. Předpokládám, že do toho dají srdce," říkal hostující záložník Christophe Jallet.

Pařížané jsou aktuálně na 11. pozici, na tu další mají deficit tří bodů. Drží ji Valenciennes, se kterým se v minulém kole v Parku princů střetli. Ačkoli na 2:1 skóroval Kežman, ve třetí minutě nastavení nakonec VA dokázalo srovnat. Už poněkolikáté tak PSG ztratilo body v závěru utkání. "Pokud se podíváme na všechny ztráty, staly se během posledních deseti minut. Mohli jsme být nyní výše než na 11. příčce," ví Jallet.

Ačkoli výhrou v Coupe de France hosté vlastně napravili zbídačenou sezónu, nechtějí být během následujících dvou kolech myšlenkami na dovolené. "Je nezbytně nutné vyhrát a skončit v tabulce tak vysoko, jak jen to bude možné," odmítá předčasné letní radovánky Jallet. "Nebude to lehké utkání. Soupeř bude chtít ukázat, že by klidně mohl konkurovat Ligue 1 i v příštím roce."

V základní sestavě MUC72 by se měl objevit Le Tallec, jenž v Nice jenom střídal kvůli zranění. I mužstvo Antoineho Kombouarého by mělo být kompletní. Možná že Kombouaré dá v zápase příležitost jiným mladším hráčům, třeba někdo nahradí ne zcela zdravého Hoaraua, který však i přes zlomenou ruku nastoupil od začátku proti VA.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.25 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AJ Auxerre - RC Lens  (sobota 21:00)
Druhé místo. Hráči Auxerre jsou mu hodně blízko, ačkoli po poslední prohře v Lyonu klesli na třetí. S Lille, které se před něj dostalo, má ale stejný počet bodů. Zezadu se navíc tlačí Lyon, který je dva body v závěsu, takže domácí by doma proti Lens nemělo zaváhat. Jenže to do Auxerre odevzdaně neodjíždí. Několikrát hosté ukázali, že favorita potrápit rozhodně umí.

Když AJA skončí druhé, kvalifikuje se do Ligy mistrů přímo. Když třetí, vybojuje alespoň kvalifikaci. Čtvrtá příčka znamená pouze Evropskou ligu. Lyon má navíc ještě jednu dohrávku k dobru, takže remíza by mohla znamenat hodně velké komplikace. Možná definitivní bouchnutí dveří.

V žádném případě ale nehodlají hosté soupeři tři body přenechat bez boje. "Máme šňůru čtyř utkání bez prohry, jsme v dobrém tempu," připomněl záložník Yohan Delmont. "Můžeme výsledky udělat všude, je jenom potřeba dodržovat pokyny trenéra. Marseille, mistr Francie, který ještě vyhrál Ligový pohár, má silný tým a stejně s námi prohrál 0:3," chlubil se.

Domácí začínají tušit, že by Liga mistrů nemusela vyjít. Nic totiž nemají ve svých rukou. "Bude těžké jí získat," ví Jérémy Berthold. "Díváme se teď jen na zápas s Lens, abychom si zahráli v příštím roce alespoň Evropskou ligu," skromnil. Polský ostrostřelec Jeleň nebude mít v útoku po boku svého zraněného spoluhráče Niculaeho, Chafni také chybí.

RC naposledy doma jen remizovalo s posledním Grenoblem, za což ho domácí fanoušci určitě moc nechválili. Na podzim však svěřenci trenéra Jeana-Guye Wallemmemeho porazilo Auxerre 2:0, branky stříleli Monnet-Paquet s Boukarim. Hosté postrádají nově záložníka Kovačeviče a forvarda Eduarda, Boukari i jednička mezi třemi tyčemi Runje jsou stále zranění. Start Jemaa, jenž má pochroumanou nohu, je nejistý.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.33 - 4.45 - 9.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - FC Sochaux  (sobota 21:00)
Účast v Lize mistrů si loňský mistr Francie z Bordeaux už nevybojuje. V konkurenci celků z čela tabulky se ale může klidně stát, že skončí šestý a nezbude na něj ani Evropská liga. A to by byla pro Les Girondins zajisté velká katastrofa. Domácí mají dvě kola na to, aby se z nepopulární příčky odpoutali. První zkouškou mu bude Sochaux.

Hosté jsou šestnáctí, takže o papírovém favoritovi v podobě mužstva kouče Laurenta Blanca není pochyb. Příliš mnoho zrát pro něj může opravdu znamenat příští rok bez evropských pohárů. Z posledních sedmi zápasů vyhrálo pouze jednou. Proti Sochaux tak musí bezpodmínečně zvítězit. Musí napravit hodně pokažené jaro alespoň ve dvou zbývajících kolech.

Les Lionceaux jsou přitom týmem, který k poražení určitě je. Hezkým fotbalem poslední dobou moc nevyniká a ani výsledky nevypadají k světu. Třeba ve středu proti Montpellieru byli jasně horším týmem. "Příliš mnoho hráčů na soupeře nestačilo," přiznával kouč Francis Gillot. "Nestačili jsme fyzicky. Oni vůbec nepotřebovali dávat do zápasu něco navíc."

Vypadá to, že právě pátý Montpellier bude hlavním konkurentem Bordeaux v boji o Evropskou ligu. Čtvrtý Lyon už je totiž vzdálen na rozdíl čtyř bodů. Pro Blanca může být sezóna u kormidla Bordeaux poslední, možná odejde trénovat francouzskou reprezentaci. Na jeho místo se zároveň spekuluje o Belgičanovu Ericovi Geretsovi.

Blanc možná mezi tři tyče nenasadí lehce zraněnou jedničku Carrassa, Gourcuff a Planus ovšem nenastoupí určitě. Fernando už sice může trénovat, do hry nicméně asi také nezasáhne. Ačkoli se hostům uzdravuje americký útočník Charlie Davies, který měl před nedávnem těžkou autonehodu, už nyní je jisté, že se dalších zápasů neúčastní.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Marseille36229565:3375
2.Lille OSC36207968:3667
3.AJ Auxerre361910740:2867
4.Olympique Lyon351811657:3665
5.Montpellier HSC36189945:3863
6.Girondins Bordeaux361871153:3661
7.FC Lorient3615101151:3955
8.Stade Rennes3614101250:3852
9.AS Monaco351491237:4151
10.Valenciennes FC361481447:4750
11.Paris Saint-Germain3612111349:4247
12.AS Nancy-Lorraine361381544:5047
13.RC Lens3611111436:4144
14.Toulouse FC3611101535:3643
15.OGC Nice361191638:5442
16.FC Sochaux361181727:4841
17.AS Saint-Étienne361091726:4339
18.Le Mans UC 7236782135:5729
19.US Boulogne366102030:6028
20.Grenoble Foot 3836482429:5920

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (121)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Lille

Reagovat
Godwinson

dnes čekám 'výprask' Marseille od Lille, to bude zajímavé představení ... dále bych podle posledních výkonů čekal výhru Montpellieru, i když s Lorientem to lehké mít nebudou :) tím spíše, že na stoperu bude Mapou, ale snad se ukáže :))

dále nečekám, spíš doufám, to ve ztrátu Lyonu s Valenciennes, která je ale pravděpodobná, i když haluzáci ... pak taky Sochaux by mohlo obrat o nějaký ten bod Bordeaux, ale to už bych chtěl asi moc :))

Reagovat
smazaný uživatel

To čekáš docela optimisticky ten "výprask" Marseille od Lille , rozhodně tam nedostaneme naloženo, jak AJA od Grenoblu (5:0) . Pokud prohrajeme, tak určitě důstojně... Jinak druhý, popř. 3. flek přeju AJA , rozhodně ne Lyonu - ten by si to zasloužil, letos došel až do semifinále a dokázal vyřadit megalomanský tým Real , ale letos po výsledcích v L1 si to určitě více zaslouží AJA a Lille - ale uvidíme, kdo jak zamíchá kartami - dost to může odkrýt dnešní zápas Lille vs Marseille. domingo to spíš přeje OM a vsadil na ně... já jsem jiného názoru, ale uvidíme

Reagovat
domingo

Nevsadil jsem na ně a ani si nemyslím, že vyhrajou. Jenom to pochopitelně chci, tak se snažte

Reagovat
Godwinson

proč myslíš, že jsem napsal 'výprask' :) protože 3:1 či 4:1 se tak úplně nazvat nedá :))

Reagovat
smazaný uživatel

ale právě takto to vůbec nedopadne - to si myslím já a i kdybychom vám to třeba pustili, tak ani tolik si naložit určo nenecháme...

Reagovat
smazaný uživatel

1.Marseille 2.Lille 3.Lyon takto by som si to prial aj keď si to zaslužia aj Fernadézove Auxerre a Gourcuffov Montpellier ale tí by asi neprešli ani predkolom ... čiže si myslím takto by to bolo ideálne a tie dva čo som spomenul EL

Reagovat
Godwinson

doufám, že alespoň předkolo LM uhraje Auxerre, Lyon a Montpellier EL :))

jinak určitě jsi myslel Gourcuffův Lorient

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Teda EL len jeden z nich ,čo je škoda

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska se opět bude rozhodovat o tom, jestli půjdeme do LM, proto doufám, že všichni odjezdí zápas na 100%..

Reagovat
Arne

Nějak se to uklepe, 0:1.

Reagovat
domingo

No právě.

Reagovat
smazaný uživatel

To bude bohatě stačit.

Reagovat
Pipo123

dúfam že Auxerre uhrá LM Lyon si ju nezaslúži

Reagovat
Langi

letos se dostali do semifinále a postarali se o nejlepší výsledek v LM v historii...vážně si myslíš že si jí nezaslouží??

Reagovat
Pipo123

nemám rád ich hru, nemám rád ich takticky "dokonalého" trénera

Reagovat
Shevchenko

Zato Auxerre hraje přímo užasně.

Reagovat
Pipo123

to jo Jose 2

Reagovat
domingo

Na svoje možnosti samozřejmě ano. Puel je proti Fernandezovi béčko.

Reagovat
Godwinson

ty jsi očividně pravidelný divák zápasů Lyonu

Reagovat
domingo

Dneska se to nesmí posrat, prostě nesmí.

Valenciennes - Lyon 10

Lille - Marseille 02

Auxerre - Lens 1

Jestli bude fakt chybět Jemaa, tak by to neměl být problém... a Berthod sice rád kecá, ale měl by místo toho začít hrát, aspoň se o tu LM porvat...

Nevím, na co se mám koukat

Reagovat
smazaný uživatel

Maoulida vám dá gol a skončí to 1-1.

Reagovat
domingo

Dej pokoj.

Reagovat
smazaný uživatel

O Piquionneho je zájem

Frédéric Piquionne je letos s 11 brankami nejlepším střelcem Portsmouthu, ve svém kmenovém klubu - Lyonu - ale místo rozhodně jisté nemá. 31letý útočník by tak raději zůstal v Anglii, kde se o něho zajímá Fulham, Wolves, Birmingham či Bolton.

Reagovat
smazaný uživatel

marsille je najlepší tím francúzskaa http://marseille-portal.webnode.cz/

Reagovat
domingo

Nespamuj tu furt. Radši si ty stránky nejdřív vyšperkuj trochu.

Reagovat
domingo

Výborně Cheyrou

Reagovat
honziss

Reagovat
Godwinson

zatracenej Lyon, sakra ..

jinak Marseille překvapila ....

Reagovat
Godwinson

Montpellier mi dělá radost, hrajou fakt skvěle ... ale zraněnej Pitau, poslední dobou pořádná smůla na ty zranění

Reagovat
domingo

Sorin teda pořádně zabrnkal na nervy, fuj... nelíbí se mi, jak Lens kombinuje na naší půlce. Ten tým je nervózní.

Reagovat
Godwinson

Mandanda červená a vyrovnání .. takže jsem s tím 'výpraskem' už je to hned reálnější :))

Reagovat
Godwinson

česká Němec ...

Reagovat
domingo

Až tak, jo? Do prdele...

My zatím hrajeme tužku, největší změnou je holohlavej Grichting...

Reagovat
Godwinson

jojo, teď už si s nima Lille pohrajou ...

Reagovat
domingo

Ale tak hůř než pátí už nebudem, takže celkem klid...

Reagovat
Godwinson

řikám, jak počasí .. :)

Reagovat
Godwinson

i když ten Lyon mě taky překvapil, ale tam pořád věřim Valenciennes ...

Reagovat
domingo

Co zas? To je matematika, žádný počasí

Reagovat
Godwinson

že už teď vytahuješ páté místo není matematika

Reagovat
Godwinson

ale dobrý, dobrý .. konec

Reagovat
domingo

Uklidňuju se.

Reagovat
smazaný uživatel

já jim pořád věřím - ostatně, co bych byl za fanouška, kdybych je nějak ponižoval atd. uvidíme na konci... za co to dostal mandanda??

Reagovat
smazaný uživatel

srazil v pokutovym uzemi unikajiciho gervinha. jasna cervena..

Reagovat
smazaný uživatel

aha

Reagovat
smazaný uživatel

tak si pokazil pověst a navíc nebude na hřišti v posledním kole, ale tak to zase až tak nevadí, taky má na titulu velkou zásluhu

Reagovat
domingo

Hilton!

Reagovat
Godwinson

Victor Hugooooo

Reagovat
Godwinson

hrát s Lyonem teď, tak dostanou na Stade de la Mosson jak psi :)

Reagovat
Godwinson

a další penalta .. Camaraaaaa

Reagovat
Godwinson

neuvěřitelné, Marseille dala gól

Reagovat
smazaný uživatel

paráda, my vám dáme debakl ještě :D

Reagovat
Godwinson

nepoužívej pořád slovo 'vám' :)

nj, asi jsem se přepočítal .. ale bylo to dost pravděpodobné

Reagovat
smazaný uživatel

to víš, my z mála vytěžíme maximum - alespoň v tomto zápase se nám to daří, Lille za to pořád okupuje naši branku a kromě gólu z penalty nic moc - i když právě díky zákroku Mandandy hrajeme v 10 a jinak by asik gól padl, kdyby nefauloval.

Reagovat
smazaný uživatel

dost pravděpodobné??? ještě před zápasem si psal, že OM dostane "výprask" od Lille, ale vypadá to docela jinak - my vedem a hrajem v 10...

teď píšeš, že ses přepočítal... ttj, : "ale bylo to dost pravděpodobné" - to už zase píšeš, jako by byl favorit OM

Reagovat
domingo

Myslel to tak, že dost pravděpodobná byla výhra Lille, a to opravdu byla a koneckonců ještě být klidně může (klep, klep).

Reagovat
smazaný uživatel

to může, zatím se ale držíme

Reagovat
Godwinson

Lille je doma famózní, Marseille už jistý mistr, navíc hrajou poslední dobou kulový ... to mě přinutilo myslet si, že je Lille opravdu přejede :) spletl jsem se a kvůli domingovi jsem tomu rád ...

Reagovat
domingo

Já zas přeju poháry vám, když rybičce už o nic nejde..

Reagovat
Godwinson

Lorient je výbornej, ale dneska mám neskutečnou radost, od Lyonu hrajou fakt bezvadně :))

a když vidim, že v Bordeaux domácí rozhodně nejsou o tolik lepším týmem, jak by se čekalo, mám fakt upřímně velkou radost :))

Reagovat
domingo

Lorient budu příští rok sledovat fakt pečlivě.

Teď koukám na superhvězdy z Paříže, to je ale mač, lol...

Reagovat
Godwinson

já to snad budu příští rok sledovat pečlivěji celkově :)

Reagovat
domingo

Jj, já taky, jestli bude čas, už letos to spolyká hodně...především musím trochu oprášit francouzštinu

Ceará je legrační.

Reagovat
Godwinson

jj, budu mít stejnej problém, ale na to si nějakej udělám, to se nebojim :)

Reagovat
Godwinson

takže se nemám bát příští kolo PSG? :))))

Reagovat
domingo

V klidu, ten tým je úplně odepsanej. Zachránit by je mohlo akorát nasazení Jalleta místo Ceará, Sankharého s Giulym (?) do zálohy a tahat to po krajích... vyhodit Sessegnona, o kterým ani nevím, jestil dneska hraje nebo ne (jestli jo, tak je to srandovní) a udělat pevnej střed Chantome-Clément, do útoku Hoarau s Erdingem. Ale buď v klidu, Kombouaré tam zase strčí jakéhosi Maurice...

Reagovat
Godwinson

tak to mám radost ....

Reagovat
smazaný uživatel

no, docela OM dusí... asik je to jen otázka času, kdy nám dají gól... pokud nezačnem tlačit na pilu my - to ale jen horko těžko, takže spíš očekávám tu první možnost

Reagovat
Godwinson

vyrovnání Valenciennes taky visí ve vzduchu ... tak šup

Reagovat
Godwinson

koukám, že Andrade už dostal žlutou taky ... to by byl gól, kdyby jim vyloučil i druhýho

Reagovat
domingo

No co, šel by tam Brandao :)

Reagovat
Arbiter

co to Lille předvádí

Reagovat
Godwinson

říkal jsem, že Valenciennes vyrovná .. bohužel dalo gól i Bordeaux

Reagovat
domingo

Hlavně mě straší ta nula s Lensem. Nemám nervy na to ani koukat...

Reagovat
Godwinson

koukám hodně vyrovnaný .. no, snad to tam padne :)

Reagovat
domingo

Kde koukáš? Nějaká textová reportáž?

Reagovat
Godwinson

vždyť víš, že nekoukám :) ... jj, jen text a statistiky

Reagovat
domingo

No ale myslel jsem kde...já vždycky pustím jeden zápas na atdhe a pak sjedu sestřihy, ten texťák by mohla být slušná alternativa.

Reagovat
Godwinson

livesport.cz, i když tam ani o texťáku nelze mluvit, pak Equipe ...

Reagovat
domingo

Wow, nevěděl jsem, že tam je i reportáž... dobrý

Na equipe koukám kvůli statistikám, maj to promakaný.

Reagovat
Godwinson

na Equipu jsem poslední dobou víc než na školním serveru :)) jj, pěkný to tam mají

Reagovat
domingo

Sakra Túlio

Cohade

Mě jebne, všichni konkurenti ztratí a my neporazíme maňásky z Lens...

Reagovat
Godwinson

do prdele, červená pro Emira, kurva

Reagovat
smazaný uživatel

a je to vyrovnáno - Lille OM

Valenciennes už vedou :D

Reagovat
smazaný uživatel

Valenciennes jsou třída.

Reagovat
Godwinson

ani jsem si nevšiml, vyrovnání Valenciennes, nádherný ... ještě, ať dá gól Sochaux a Auxerre ...

Reagovat
domingo

Hm, v 89. minutě Coulibaly dolů, Mignot na plac... Jeane, ty ofenzivní ďáble!! To je vabank!!

Reagovat
smazaný uživatel

tak to má být snad to ještě dokončíte.

Reagovat
domingo

To byl fór, Mignot je taky stoper

Už ne, rozhodne se v posledním kole.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Hm, tak Lyon i Lille gól. Je to špatný, tyhle dvě kola se posralo skoro všechno...ještě že ve VA aspoň plichta.

Reagovat
Godwinson

hm, Lorient gól, uff, to mi dělaj naschvál ...

Reagovat
smazaný uživatel

no a Lyon vyrovnal

Reagovat
Godwinson

Valenciennes si dají vlastňáka

Reagovat
smazaný uživatel

V té Francii to je jeden sympatičtější tým než druhý.

Reagovat
domingo

Hm, tak pápá LM

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Lille

Reagovat
smazaný uživatel

lol 3:2

taková haluz - ten rozhodčí je **** 5 minut nastavil - to udělal naschvál

Reagovat
domingo

100. pro to, ať už tenhle týden skončí.

Reagovat
Godwinson

hm, tak ta euforie trošku opadla .. výsledky mohly být daleko lepší, ale co se dá dělat, poslední kolo už toho tolik asi nerozsekne, spíš potvrdí ..

ale co se týče Montpellieru, paráda, opět parádní výkon, ve druhé půli už to bylo sice slabší, asi se nechali trošku uchácholit, nakonec naprosto zásadní a zbytečná červená, díky ní to bude ještě veselý a pak nervy na konci, uff

Reagovat
Godwinson

hm, je to ještě horší, Lille

Reagovat
domingo

Já ti to říkal, to o tom čtvrtým fleku

Reagovat
Godwinson

neuvěřitelně se to dneska dosralo, byl jsem tak nadšenej

Reagovat
Godwinson

Lyon jsou neuvěřitelný haluzáci, fakt ... z nich by člověk blil :)))

Reagovat
domingo

Pomalu se stávaj skoro nejnesympatičtějším klubem ve Francii. Oni celou sezonu hrajou velký hnědý nic a nakonec se nějak proháčkujou do LM na úkor sympatickýho týmu, kterej odehrál sezonu na 110%, je to jejich životní jízda, která se třeba 10 let nemusí opakovat... je to smutný...

Reagovat
Godwinson

smutný to taky je, ale je to spíš k nasrání, fakt mě hrozně znechutili, hrůza :))

na druhou stranu, když to shrnem, Bordeaux bude hrát v Lens, nic jistýho ... i když snad je to dnešní ne až tak těsné vítězství nepovzbudí ...

Lille hraje v Lorientu, nic jistýho, ale Lorient a Lille, myslim si o tom svoje a tipoval bych tam holt body Lille ..

Montpellier, v Paříži, podávaj výborný výkony, hrajou výborně, ale bez Spahiće, k těm ostatním zraněným, počítám i dneska Pitaua ... na vyližprdel ...

Lyon hraje dohrávku s Monakem, tři body, s Le Mans, ti překvapit můžou, kór takový haluzáky, ale s tím, co Lyon praktikuje, šest bodů ..

Auxerre se Sochaux vyhrajou, oni hrajou špatně ...

sorry, ale přemejšlim nahlas/textově :)))

Reagovat
domingo

1. Marseille, 2. Lyon, 3. Lille, 4. AJA, 5. HSC, 6. Bordeaux.

Koho máte všechno venku? Spahić, Džodić, Pitau, ještě někdo?

Reagovat
Godwinson

kéž by to bylo, jak píšeš ...

venku je Spahić, Džodić, Pitau, Marveaux, Jeunechamp bolesti v koleni, těžko říct ...

Reagovat
domingo

Celá defenziva venku?

Jak to sakra chce René poskládat?

Reagovat
Godwinson

doufám, že Pitau bude do příště v pohodě, to musím zjistit, nic bližšího zatím nevim ...

jinak to bude na hovno, sice tragédie PSG mě uklidňuje, ale tolik zase ne ...

Reagovat
domingo

Tak pokud se proti němu postaví lajna obránců, z nichž nejlepší je Mapou, který nebude hrát na své pozici, navíc bez DM...

Reagovat
Godwinson

bude to jako dneska, s tím, že pokud ten Pitau v pohodě nebude, tak na DM půjde Saihi, před ním Belhanda s Costou ..

jo, zapoměl bych, stoperská dvojka, Mapou, El Kaoutari ... sranda, no, musí to vyjít

Reagovat
domingo

Přitom před začátkem jsem s výhrou Lille najisto počítal a plichtu Lyonu bych bral...jenže vzhledem k tomu průběhu je to dost krutý, no...

Reagovat
smazaný uživatel

k***** to jsou

ale co, vzhledem k tomu, jak probíhalo utkání, tak si to asik zasloužili, ale gól na 3:2 ve 4. minutě nastavení (nechápu, proč tolik nastavil) byl krutej - to zase jsme si nezasloužili

Reagovat
domingo

Klid, titul máte, nic se neděje. Spíš to štve mě.

Reagovat
smazaný uživatel

štve mě to, ale to přejde už za týden při oslavách - ty už jsou ale v plném proudu

jen mě štve, že zrovna to uhaluzili na úplném konci a ještě nastavení, škoda, ale máme titul... A Lyon - doufám, že na tom skončí co nejhůř nejhaluzáčtější haluzáci uhaluzení....

Reagovat
Godwinson

nevím, jak to tam vypadalo, ale počítám, že Marseille už důvod zdržovat nemělo, takže pět minut je fakt asi hodně ...

na druhou stranu, přesně jak píšeš, dle statistik naprosto zasloužené ..

Reagovat
smazaný uživatel

DOGY

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele