Ligue 1 - preview 36. kola

05.05.2010, 08:48
Previews
Marseille může udělat další krok vstřic zisku titulu, hostí doma Rennes. Na zaváhání vedoucího týmu čeká Auxerre, které hraje ve šlágru kola v Lyonu. Třetí Lille jede do Toulouse, Bordeaux hraje Nice a Montpellier v Sochaux. Le Mans definitivně sestoupí, pokud prohraje v Nancy.
FC Sochaux - Montpellier HSC  (středa 19:00)
Domácí Sochaux o víkendu přeskočilo pomyslnou laťku 40 bodů, která by měla bez problémů stačit na záchranu a chystá se na zápas s Montpellierem, jemuž došel v posledních utkáních dech. Ještě nedávno to přitom vypadalo, že hosté budou šokovat všechny fanoušky francouzského fotbalu a bojovat do posledních chvil o mistrovský titul. Ovšem série čtyř remíz v řadě a prohra s Lyonem o víkendy tyto plány zhatila. Montpellier mimo hru ale rozhodně ještě není, spolu s Bordeaux a již zmiňovaným Lyonem bude zřejmě bojovat o Evropskou ligu či předkolo Ligy mistrů. Trenér domácích Gillot moc dobře ví, že na jeho svěřence čeká velmi těžké utkání. Tým je však nabuzený vítězstvím 2:1 na hřišti Rennes, která dává Sochaux jistotu záchrany. "Mužstvo zvládlo tento zápas na výbornou a zažehnalo nejistotu. Nyní se budeme snažit uhrát do konce soutěže co nejvíc bodů." Montpellier naposledy vyhrál 21. března, kdy porazil Valenciennes. Od té doby nasbíral pouhé čtyři body za remízy a momentálně je na konci vedoucí šestičlenné skupiny. A právě utkání proti Sochaux by mělo být nejjednodušším. Dále totiž na hosty čeká PSG a Lorient, tedy papírově silnější soupeři než Svěrkošův výběr.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 3.00 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Toulouse FC - Lille OSC  (středa 19:00)
Toulouse o víkendu opět prohrálo, tentokrát s Lyonem, a na zpackanou sezónu by letos nejraději zapomnělo. Umístění v druhé polovině tabulky musí být pro všechny příznivce velkým zklamáním. Naopak Lille chytilo druhý dech a výrazně promlouvá do bojů na pomyslných stupních vítězů. Na druhé Auxerre totiž ztrácí pouhé tři body.

Trenér hostů Garcia si klade za cíl skončit do třetího místa a podívat se do miliónové Ligy mistrů. Avšak moc dobře si uvědomuje, že při těžkém losu (Toulouse, Marseille, Lorient) není moc prostoru pro chyby. "V minulé sezóně jsme vyhráli poslední dvě ligová utkání. Doufám, že se tato situace bude opakovat i letos. A pokud zopakujeme i podobný herní výkon, místo zajišťující Ligu mistrů nám nemůže utéct," řekl kouč Lille a pokračoval: "Čeká nás zajímavá bitva až do posledního kola, tedy kromě vedoucí Marseille. Myslím si, že už má dostatečný náskok, aby se stala novým mistrem Francie."

Do karet může Lille také hrát vzájemný zápas mezi Auxerre a Lyonem, který může vrchními patry tabulky ještě zahýbat. "Víme, že nás nečeká nic lehkého, ale na druhou stranu máme osud ve svých rukou. Ještě není nic hotovo. Klidně můžeme skončit mezi druhým a šestým místem, ale já si za cíl kladu ty nejvyšší příčky," dodal Garcia.

Lille postrádá Costu, v dresu domácích se pak neobjeví Braaten.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.90 - 3.40 - 1.88
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
OGC Nice - Girondins Bordeaux  (středa 19:00)
Složitý zápas čeká na Bordeaux ve středu večer, kdy zajíždí na hřiště Nice. Domácí výběr je sice až na patnáctém místě tabulky, ale z posledních devíti ligových utkání prohrál pouze jednou.

Naopak poslední bilance Bordeaux jako posledního mistra je doslova tragická. Pokud se podíváme také na posledních devět střetnutí, tak hosté vyhráli pouze dvakrát a na své konto si připsali hned pět porážek. Na Bordeaux tak ještě čeká těžká bitva o pohárové příčky.

O čem se spekulovalo už minulý týden, dostalo jasnější obrysy. Kouč hostů Blanc dostal nabídku na trénování francouzské reprezentace. Současný lodivod Domenech totiž po světovém šampionátu u kormidla galského kohouta končí. Trenér Bordeaux se ale nechal slyšet, že se vyjádří až po skončení sezóny Ligue 1. Jeho rozhodnutí bude také velmi záležet na konečném umístění loňského lídra v tabulce.

Francouzská média tak přestala řešit špatné výsledky Bordeaux a okamžitě začala spekulovat o možných nástupcích Blanca na trenérské lavičce. Nejčastěji jsou zmiňována jména Paula Le Guena a Erica Geretse.

Jedno z posledních utkání čeká na Oliviera Echouafniho, který se po sedmi letech v dresu Nice rozhodl ukončit kariéru. 37letý záložník k tomu dodal: "Je to přirozené, ohleduplné a moudré rozhodnutí. Je čas, abych začal myslet na něco jiného," řekl tajemně Echouafni.

Na cestě k lepšímu umístění už hostům zřejmě nepomůže špílmachr Gourcuff, který si poranil podkolenní šlachu. Mimo hru je i potrestaný Diarra. Otazníky visí nad starty Fernanda, Carrassa a Planuse.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.70 - 3.25 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Paris Saint-Germain - Valenciennes FC  (středa 19:00)
Pařížané mají v této sezóně splněno. Možná že se od nich více očekávalo v Ligue 1, kde se až na solidní vstup do sezóny drží jen ve středu průměrných, nicméně napravili vše v Národním poháru. Minulou sobotu zvítězili ve finále nad Monakem a radují se nejen z cenné trofeje, ale i z postupu do Evropské ligy. Pomůže mu euforie z vítězství nyní proti Valenciennes?

Byla to poslední šance, jak zachránit zbabraný ročník. Nemastné, neslané výkony v Paříži začali pořádně štvát. V Coupe de France se ovšem nakonec podařilo triumfovat, znovu po čtyřech letech, navíc na pařížském Stade de France. Teď už je vlastně zbytek Ligue 1 tak trochu na vedlejší koleji.

Pařížané získali cennou trofej, mají evropské poháry. Z opravdového minima vytěžili maximum. "Je to obrovská satisfakce. Jsem na své hráče hrdý, co dokázali," zářil spokojeností kouč Antoine Kombouaré. "Ta výzva byla strašná. Museli jsme vyhrát a zachránit tuto sezónu. Ale mise splněna."

Byl to lítý bojí. Dlouho se PSG nedařilo proti Monaku skórovat. Muselo se prodlužovat, ve 105. minutě nakonec rozhodl jedinou brankou Guillaume Hoarau. "Výhru jsme si zasloužili. Hráli jsme skvěle," hodnotil Kombouaré. "Získali jednu z možných tři trofejí. Je to hodně úspěšná sezóna."

Hosté by si v Parku princů rádi zvedli náladu, z posledních devíti utkání totiž vyhráli jen dvakrát a herní projev nestojí za moc. Jestli ho navíc PSG porazí, přiblíží se na něj bodově v tabulce. "Když někdo vyhraje pohár, musí být silný. Už jsme něco podobného mnohokrát zažili v minulosti. Budou chtít na svém stadionu slavit s fanoušky," čeká těžké střetnutí trenér Philip Montanier.

V posledních třech kolech VA přivítá Lyon a na závěr zajíždí do Nancy. "Teď proti PSG musíme být po tom jeho vítězství ještě více obezřetnější. Samozřejmě chceme v posledních třech kolech naplno bodovat," neklade si malé cíle. "Bude to extrémně těžký úkol. Já si ale myslím, že pro naše soupeře nebude snadné Valenciennes porazit."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.40 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Nancy-Lorraine - Le Mans UC 72  (středa 19:00)
Ještě se neutopili. Ač má Le Mans sporadickou šanci zachránit se, zajisté se o ní v posledních třech kolech popere. Na záchranu ztrácí hrozivých sedm bodů, když se ovšem hvězdy přikloní, možná se zázrak stane. Jenže ne všechno může jít samo. Bezpodmínečnou podmínkou pro udržení si naděje je zvítězit na půdě Nancy.

St. Étienne na sedmnácté pozici, to je první celek, který drží nesestupovou pozici. Ve středu ovšem zajíždí na půdu Boulogne, které se rovněž zachraňuje a bojuje až do umření o holé přežití, a tak by případná prohra Les Verts a výhra MUC72 v Nancy mohla hostům přiotevřít vrátka k možné záchraně. Ztráta by se dvě kola před koncem snížila na čtyři body.

Domácím přitom do konce sezóny vlastně o tolik nejde. V pohodě se drží ve středu tabulky, kde do konce sezóny i zůstanou. S formou na tom svěřenci kouče Pabla Correay nejsou příliš dobře, uhráli jen dva body z posledních čtyř zápasů, v neděli venku podlehli Lille 1:3. Do sestavy se ovšem vrací nejlepší střelec Youssouf Hadži. A mělo by být líp.

Kvůli zranění vynechal poslední čtyři zápasy, ve kterých jeho mužstvo vstřelilo právě jen jednu branku. S jeho návratem by se mohla ofenzíva vrátit do starých kolejí. "Měl jsem trochu obavy, ale rychle jsem se uklidnil," říkal pro klubové stránky. "Jsem připravený proti Le Mans hrát. Doufám, že ještě nějaké branky stihnu přidat."

Le Mans tak nebude mít v na Stade Marcel Picot vůbec snadnou práci. Zkrátka ale potřebuje po dvou utkání bez výhry naplno bodovat. Bezpodmínečně. Vlastně už musí jenom vyhrávat. Do Nancy nejeli zranění Roche, Goulon, Landel ani Sene, Marcose Paula a Stromstada kouč Comrier do nominace nezačlenil.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.20 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Lorient - AS Monaco  (středa 19:00)
Velké zklamání nyní vládne v Monaku, nezvládlo totiž nejdůležitější zápas sezóny. Ve finále Coupe de France, ve kterém se rozhodovalo o úspěšnosti a neúspěšnosti sezóny, zvítězil pařížský Saint Germain a knížecímu klubu mohly zbýt jen oči pro pláč. Vše však musí rychle zahodit za hlavu, vždyť zbytek ročníku je nutné dohrát se vztyčenými hlavami.

Cesta až do posledního klání Národního poháru byla pro Monako klikatá a trnitá. Zatímco PSG se muselo prokousat přes pár klubů z nižších soutěží a jediného prvoligistu z Auxerre, ASM muselo přejít přes Lyon, Bordeaux a Lens. Jenže finále nezvládl. Nemá ani cennou trofej, ani postup do Evropské ligy.

Zase to tak bude jen ročník bez elánu s umístěním ve středu tabulky Ligue 1. "Jsme však připravení vrátit se zpátky do práce," snažil se zapomenout záložník Alejandro Alonso. "Je jasné, že psychicky to je hodně těžké. Ale musíme vidět také pozitiva. Nehráli jsme třeba špatně na začátku sezónu, navíc můžeme ještě skončit sedmí," utěšuje.

Že by Monako nemělo už o co hrát? Vůbec ne! "Budeme bojovat až do konce. Mezi jedenáctým a sedmým místem je totiž obrovský rozdíl," sliboval Argentinec. Kouč Guy Lacombe je sám zvědavý, jak se mužstvo po nepovedeném finále samo srovná. "Hrát vždy po porážce je těžké. Uvidíme," nastražil.

Lorient není zrovna příjemný mančaft, proti kterému si může Monako snadno spravit chuť. Doma Les Merlus naposledy prohráli na konci ledna s Lyonem, navíc jsou mu přímým konkurentem v boji o sedmou příčku, kterou aktuálně sami drží. "Některé hráče jsem povzbudil, protože byli opravdu zklamaní. Jiní se ale chtějí vrátit do akce a rychle zapomenout," uvedl monacký stratég.

Hosté cestují do Bretaně bez zraněného Péreze, který má problémy se stehnem, nejistý start ční u Parka, Lola, Mongongua, Puygreniera i Molla. Domácí, kteří naposledy uhráli bezbrankovou remízu ve Valenciennes, nyní postrádají Dianeho, Penalbau, Burona a Koscielnyho.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.20 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lyon - AJ Auxerre  (středa 19:00)
Utkání mezi Lyonem a Auxerre může napovědět o mnohém. Kdo si zahraje v příštím ročníku Ligu mistrů? Kdo ligu Evropskou? Kdo bude slavit titul? A kdo nakonec zůstane bez uznání i pohárů?

Jak Lyonu, tak Auxerre jde dnes o hodně. Olympique se sice letos probojoval do semifinále Ligy mistrů, ale... To mu účast v následujícím ročníku nezaručuje, a je tak docela možné, že letošní semifinalista si příští rok zahraje pouze Evropskou ligu. A nebo ani tu. Na čtvrtém místě má dvoubodovou ztrátu na třetí Lille. Třetí místo, které zajišťuje účast v kvalifikaci o Champions League. Na svého dnešního soupeře, druhé Auxerre, to dělá již pětibodovou ztrátu. První místo je deset bodů v nedohlednu.

L'OL by se ale nemělo koukat pouze vzhůru. I pod ním jsou totiž dva kluby, které by se o účast v evropských pohárech nechtěly nechat připravit. S dvoubodovou ztrátou číhají v zadních pozicích obhájce titulu z Bordeaux a poněkud přibrzděný nováček z Montpellieru. Více týmů již do pohárového rozložení sil promluvit nemůže. O konečném pořadí ale může mnohé říct právě dnešní utkání - utkání dvou týmů ze samého čela tabulky.

"Nechci slyšet nic o Lize mistrů. My jenom prostě a jednoduše musíme porazit dnešního soupeře. To je zatím náš jediný cíl," sdělil pro deník l'Equipe kouč domácích Claude Puel. "Nezajímá mě nyní cokoliv jiného, jenom tři body," dodal.

A pokud by se Lyonu dnes opravdu podařilo bodovat, mohlo by to pro Auxerre znamenat konec nadějí. Tedy, konec nadějí, jejichž počátek před sezonou snad ani nikdo nepředpokládal - konec nadějí na titul. Jakákoliv bodová ztráta Auxerre totiž nesmírně hraje do karet vedoucí Marseille, která má na prvním místě tři kola před koncem náskok pěti bodů. A pokud by se jí v jejím utkání s Rennes podařilo zvítězit, získá titul definitivně ona.

"Stanou se mistry. Zaslouží si to. Čest a sláva jim. Nehodlám jim ale začít mávat vavřínovým věncem," ironicky se ušklíbl Puel. Auxerre snad ale ani samo se ziskem trofeje příliš nepočítá a do konce sezony se bude spíše snažit udržet své druhé místo, které zatím velice důkladně brání před tři body vzdáleným Lille. Pochopitelně se tak dnes bude snažit prodloužit svou dvanáctizápasovou sérii bez porážky na, pro někoho nešťastné, číslo třináct.

A ne ty nejvyšší ambice AJA potvrdil obránce Jeremy Berthod. "Stejně jako v minulém kole s Marseille, i dnes by byla remíza dobrým výsledkem. Měli bychom poté stále velice dobrou pozici v bojích o Evropu," sdělil. Zavzpomínal ale i na starší časy - když ještě působil v dresu svého dnešního soupeře, Lyonu. Tedy na sezonu tři roky vzdálenou. "Stade Gerland je stadion, jenž velice dobře znám. Odehrál jsem tam několik zápasů. Lyon je město i klub, ve kterém jsem vyrůstal," vzpomínal. "Vždycky je něčím zajímavé hrát proti svému bývalému klubu."

Hostům bude hrát bez dvojice zraněných hráčů. Útočník Daniel Niculae vypadl již do konce sezony se zraněním stehna, natažený sval má Kamel Chafni. Za domácí je velikou neznámou stav záložník Edersona. Maxime Gonalons zase s podkolenní šlachou může zmeškat konec tohoto ročníku. Do tréninku se již naopak zapojil Mathieu Bodmer, jeho fyzická kondice ale návratu v základní sestavě příliš nenasvědčuje.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.60 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
US Boulogne - AS Saint-Étienne  (středa 19:00)
Tři kola do konce, známý stále jen jeden sestupující v podobě Grenoblu. Dva už ovšem mají na krajíčku. Jedním z nich je Boulogne, který ztrácí na záchranu osm bodů. Stále ovšem nemusí stahovat kalhoty, brod je ještě daleko. Tedy hodně blízko, ale pořád ne nadosah. Ve vloženém kole přivítá přímého konkurenta v boji o nesestup ze St. Étienne.

Těžký, až nesplnitelný úkol nyní paní učitelka zadala nováčkovi ligy s nejmenším stadionem v lize. Musí totiž ve zbývajících zápasech bezpodmínečně třikrát zvítězit včetně toho středečního a zároveň věřit, že v závěru ligy také totálně propadne St. Étienne. Jestli naopak nyní Les Verts uhrají v Boulogne remízu, budou mít o jednu starost postaráno. USBCO pak nebude moci na záchranu pomýšlet.

Výhra by hostům zajistila prvoligovou příslušnost definitivně. Bez ohledu na to, jak dopadne utkání Le Mans na půdě Nancy, osmnáctého týmu tabulky, který také stále živí jiskřičku naděje. Ten je mimochodem jen o místo a bod před Boulogne. Jestli však Le Mans nezvítězí a St. Étienne alespoň remizuje, zachrání se Les Verts tak jako tak.

Mohlo být přitom už minulý víkend rozhodnuto. Jenže to by nesměl ASSE utrpět v minulém kole vysokou nejvyšší porážku 1:4 v domácím prostředí od Lens, jakou doposud zažil. "Dali jsme soupeřům šanci," uvědomuje si kouč Christophe Galtier. "Musíme to zahodit za hlavu a být teď mentálně i fyzicky silní. To je především práce a úkol trenéra."

Boulogne nemá možnost zaváhat. Teď už ne. Buď soupeře porazí, nebo se po roce vrátí zpátky o soutěž níž. Pochopitelně že další výsledky St. Étienne neovlivní, ale musí bojovat. Tento pojem jim přitom není aktuálně vůbec cizí. V neděli domácí předvedli skvělý obrat, kterým si udrželi naději.

Ač prohrávali s Nice do 81. minuty 0:3, dokázali uhrát bod. Cuvillier v nastaveném čase vyrovnával na konečných 3:3. "Deset minut před koncem jsme si navzájem říkali, že už je po všem. Pršelo, neměli jsme dobrý den a chtěli rychle převinout pásku," přiznával hrdina utkání. "Jak se však ukázalo, můžeme se nyní rvát až do konce."

Domácí by měli nastoupit v nejsilnější možné sestavě, trenér Laurent Guyot může počítat i se záložníkem Laurentem Agouazim. Za hosty se v základní jedenáctce určitě neobjeví trojice zraněných Andreu, Landrin a Monsoreau, po karetním trestu se může zpět vrátit Benalouane.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.10 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RC Lens - Grenoble Foot 38  (středa 19:00)
Pohledný fotbal by mohlo přinést utkání mezi Lens a Grenoblem. Ani jeden z celků již prakticky nemá o co hrát, vstřelenými brankami by tak alespoň mohli potěšit fanoušky.

Nováček z Lens si již zařídil prvoligovou účast i pro nadcházející ročník francouzské nejvyšší soutěže. Z pětatřiceti zápasů vyválčil solidních třiačtyřicet bodů, což momentálně stačí na čtrnácté místo - a na dostatečný odstup od sestupujících mužstev. Tři kola před koncem je bodový rozdíl mezi Lens a prvním sestupujícím čtrnáct bodů. Snad jediným cílem pro Racing tak může být prolomení do první desítky, na tu ale nyní ztrácí možná již nedostižných šest bodů.

A že nováček soutěže může hrát uvolněně dokazuje i výsledek posledního minulého kola. To Racing cestoval do sestupem ohroženého Saint-Etienne. Zeleno-bílí si ale prvoligovou příslušnost pro další ročník ještě definitivně nezajistili - před vlastními fanoušky podlehli Lens vysoko 1:4. Dvěma brankami se blýskl Toifilou Maoulida. V lize tak Sang et Or neprohráli již čtyři utkání v řadě.

"Z posledních čtyřech zápasů jsme uhráli dvě výhry a stejný počet remíz. Byla by škoda, kdybychom tuto pěknou sérii zítra ukončili," přemýšlel nejlepší střelec RCL Maoulida. "Musíme se pochopitelně pokusit vyhrát, kord před našimi fanoušky na Stade Felix Bollaert. Chceme zakončit sezonu na co nejvyšším místě, je to dobré jak pro klub, tak pro hráče a fanoušky. Pokusíme se stavět na vítězství z minulého kola," dodal.

Přesto je dnes rozhodně nečeká jednoduchý zápas. Ačkoliv by se to na první pohled mohlo zdát. Grenoble si sestup do Ligue 2 pečetil již před několika týdny, nezískal ani dvacet bodů, venku bral zatím pouze pět bodů. V minulém zápase ale překvapil snad všechny fanoušky francouzského fotbalu - před svými fanoušky zostudil Paris Saint-Germain čtyřmi brankami. Tato výhra narušila sérii osmi zápasů bez tříbodového bodového zisku.

"Grenoble začal sezonu špatně a pak se to s ním táhlo celou sezonu. Stále ale zůstává dobrým prvoligovým celkem. Mají zkušené a dobré hráče, například Laurenta Batllese či Danijela Ljuboju. Bohužel pro ně ale nezvládli úvod ligy, prohráli jedenáctkrát v řadě," zavzpomínal na úvod Ligue 1 Maoulida.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.70 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - Stade Rennes  (středa 21:00)
Marseille může již dnes večer slavit titul! Vše ale záleží na konkurentovi z Auxerre, jenž hraje v Lyonu. Pokud AJA nevyhraje a l'OM získá tři body - bude moci po dlouhých osmnácti letech slavit titul. Ale dost předbíhání, nejdříve by musela přijít výhra. Rennes se ale rozhodně nedá zadarmo.

Přímo úchvatná je momentální forma Marseille. Drží si čtrnáctizápasovou sérii bez porážky, na čele tabulky odráží útoky větřícího Auxerre. Dnes ale musí spoléhat také na svého někdejšího velikého konkurenta - Lyon. Pokud se v dnešním utkání hraném od 19.00 podaří svěřencům Clauda Puela obrat Auxerre o body, mohla by teoreticky celá Marseille slavit již dnes. Zapotřebí k titulu je ztráta Auxerre a - pochopitelně - výhra v dnešním utkání s Rennes.

"Všechno bude samozřejmě záležet na výsledku v Lyonu. Ale ještě před tím, než se budeme zabývat takovými myšlenkami, musíme myslet na naši výhru," říkal pro deník l'Equipe záložník Olympiqueu Mathieu Valbuena. "Čím více se blíží konec soutěže, tím větší máme naději na zisk titulu. Ale stále se tak nestalo. Nesmíme slavit předčasně. Věci se mohou stát velice rychle a kdo ví, jak to na konci sezony bude," zateoretizoval.

A i kdyby dnes tým pod vedením Didiera Deschampse titul nezískal - je velmi nepravděpodobné, že by mu ligový primát někdo nakonec ukradl. Tři kola před koncem má totiž na čele tabulky solidní pětibodový náskok. Třetí Lille již ztrácí bodů osm. Velikou sílu má letos Marseille v útoku, který je druhý nejlepší z celé ligy. Bez branek letos zůstali příznivci l'OM v lize pouze šestkrát, více nastřílenými brankami se může pochlubit již pouze Lille.

"Můžeme být realisty - víme, že jsem ve velice výhodné pozici. To nám ale nebrání být nadále obezřetnými. Titul za námi nepřijde jedním kliknutím prstu. Ke konci ligy ještě může dojít ke zvratu. My se ale vynasnažíme, aby k němu nedošlo," dodal Valbuena, dříve nechtěný záložník, jenž se ale nyní pravidelně rýsuje v jednoho z nejlepších mužů na hřišti. "Dává branky, má asistence. To je to, co se od minulých měsíců změnilo. Dal jsem mu na hřišti volnost - a to se vyplatilo. Hraje výtečně, rozumí si s ostatními hráči. Má příkladný vztah ke klubu, tvrdě pracuje," prohlásil o něm dokonce kouč Deschamps.

Zato v Rennes musí být i po této sezoně pochopitelně zklamaní. Tři kola před koncem již z osmého místa nemohou zaútočit na pohárové příčky, i v příští sezoně se tak budou muset obejít bez evropských pohárů. Na vině je především velice špatná forma z posledních zápasů - z minulých pěti utkání pouze tři body a to za stejný počet remíz. V posledním kole si pak do Rennes přijelo spravit poslední dobou notně rozladěné Sochaux.

Stade Rennais se ale stále může spoléhat na kompaktní defenzivu, třetí nejméně inkasující v lize. V uplynulých deseti ligových kolech obdržel devět branek - tři z toho proti Montpellieru.

Hostům dnes bude chybět duo Carlos Bocanegra, Kevin Theophile-Catherine. Deschamps nechá pouze na lavičce Benoita Cheyroua a Hatema Ben Arfu. Celou situaci pak popsal jako "složité rozhodnutí".
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.37 - 4.50 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Marseille35219562:3272
2.AJ Auxerre351910639:2667
3.Lille OSC35197966:3664
4.Olympique Lyon341711655:3562
5.Girondins Bordeaux351861152:3560
6.Montpellier HSC35179944:3860
7.FC Lorient351591149:3754
8.Stade Rennes3514101149:3552
9.AS Monaco341481235:3950
10.Valenciennes FC351471445:4549
11.Paris Saint-Germain3512101347:4046
12.AS Nancy-Lorraine351281541:4844
13.Toulouse FC3511101435:3443
14.RC Lens3511101435:4043
15.OGC Nice351181637:5341
16.FC Sochaux351181627:4741
17.AS Saint-Étienne35991725:4336
18.Le Mans UC 7235782033:5429
19.US Boulogne356101930:5928
20.Grenoble Foot 3835472428:5819

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (35)

Přidat komentář
domingo

Doufám, Frankie, že se budeš koukat.

Podle l'equipe by to mělo vypadat takhle:

My: Sorin - Hengbart, Coulibaly, Grichting, Berthod - Oliech, Pedretti, Dudka, Birsa - Contout, Jelen.

Lávka: Riou, Mignot, N'Dinga, Traoré, Bourgeois, Quercia, Sanogo.

Lyon : Lloris - Réveillère, Cris, Boumsong, Cissokho - Pjanic, Toulalan, Makoun - Govou (ou Gomis), Lisandro, Bastos.

Lávka: Vercoutre, Lovren, Anderson, Gassama, Källström, Grenier, Govou/Gomis, Lacazette.

Toho Berthoda se docela bojím, v posledních zápasech nepůsobil zrovna jistě, ale tak snad se hecne proti bývalýmu klubu. Když už defenzivní střed zálohy, tak bych radši tvrdšího a neústupnějšího N'Dingu než techničtějšího Dudku, protože Benoit je docela střízlík a chtělo by to znepříjemnit Pjanićovi život. Ale tak spolíhám na Adamu, ten tam zbourá všechny

Budu extrémně zvědavej na Cédrika, taková lajna jako Cissokho-Bastos proti němu ještě nestála (prvních 5 kol se nepočítá). Věřím mu, že to zvládne, byla by škoda pokazit si nějakou minelou takhle dokonalou sezónu; naštěstí to vypadá, že on žádné minely ani neumí :)

Chtít Querciu na křídle by asi bylo moc, tak ať tam ta keňská papula aspoň běhá. Birsa to má v noze, ale je strašně nervní a z formy... možná bych ho na Benoitově místě pustil k jednomu-dvěma přímákům (spíš ze začátku), protože ty on fakt umí a umí z nich i skórovat, mohlo by ho to nabudit.

Contout v útoku je vynikající volba! Letos náš herně druhý nejlepší útočník, a jsem 100% přesvědčen, že kdyby hrál alespoň stejnou porci zápasů co Niculae, bude lepší i statisticky. Navíc je běhavý a vyniká ve výběru místa, mohl by v obraně Lyonu nadělat slušný zmatek.

No a doufám, že jestli bude rozhodnuto, dostane šanci Yaya Sanogo.

Co se Lyonu týče, jsem rád, že dostal přednost Boumsong před Lovrenem, letošní Boumsong je přesně ten typ stopera, který bude oběma našim útočníkům vyhovovat. Jinak sestava očekávaná, až na tu znepokojující doušku "ou Gomis" - to by totiž nejspíš znamenalo Lisandra na křídle a Bafého na hrotu, což není vůbec špatná varianta a pokud to Puel udělá takhle, tak budu mít slušný bobky. Lisandro by si z Berthoda udělal trhací kalendář... tak Claude radši nic nevymýšlej a hoď tam pěkně Sidneyho. (klep klep)

O co se hraje, to je každému jasné.... aneb jak píšou na equipu:

"C'est mathématique : si l'OL gagne ces 4 derniers matches, dont Auxerre ce soir (19h00), il finira 2e."

Musíme to těm haluzákům zneškodnit, ať to stojí, co to stojí. Plichtu beru všema deseti, třetí místo za Lille mi nevadí (dokonce ho svým způsobem vítám), za Lyonem už ano...

Allez l'AJA !!!!!

Reagovat
sajty

Co dodat k tomu,co bylo napsano, .Vubec se mi nelibi ten Boumsong na stoperovi.Lovren se po rozpacitem zacatku za Lyon zacina vykonostne zvedata prijde mi jako lepsi volba.Napriklad v minulem zapase proti Montpellieru se mi jeho hra hodne libila.Co se tyce te varianty "ou Gomis",pevne doufam,ze to tak dopadne.V tom pripade by na hristi stale nejsilnejsi sestava Lyonu,kdyz nepocitam to pero na stoperovi.Presto verim,ze to dneska zvladneme a Auxerre porazime.ALLEZ LES GONES!

Reagovat
domingo

Jj, pro vás by to byla nejlepší varianta. Souboje Gomis vs. Adama by tomu dodaly šťávu, wrestling v pokutovém území

Reagovat
smazaný uživatel

Snad ASSÉ udrží ligovou příslušnost už v tomto kole

Reagovat
domingo

Štěpáni nespadnou a vzhledem k tomu, co příští rok přileze z Ligue 2, nespadnou ani za rok

Reagovat
smazaný uživatel

Vlil jsi mi mnoho optimismu do žil

Reagovat
smazaný uživatel

Francouzský tisk potvrdil zprávy, všichni hráči s nejistým startem z Monaca nenastoupí, plus odpočívat bude Nené, který na zápas myslím ani neodjel...Lorient je rozjede

Reagovat
domingo

Monako bez kompletní stoperské dvojice? Tak to bych si nechal líbit, Gameiro udělá rozhodující náskok v boji o krále střelců

Škoda, že se to kryje, byl bych zvědavej na Ruffiera.

Lorient

Reagovat
smazaný uživatel

Mám na to na mé poměry docela dost prachů, už musim vyhrát...poslední 2 kola jsem si vytipoval nějaké domácí výhry, a pak vsadil jen na tu, která nevyšla...Strasbourg a včera Bastia - jediny tym, který to projel, jinak byly v celém kole samé 1ky

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG

Reagovat
Godwinson

v Nice a v Sochaux se budou hrát klíčové zápasy :)) každopádně doufám v protržení bezvítězných zápasů a zároveň bych tu čistou dvojku u Bordeaux neviděl tak jasně, což je spíš přání :) ale ne neuskutečnitelné ..

jinak budu doufat v pořádnej výkon Rennes, který se snad budou chtít vytáhnout na holomajznu hrající Marseille :)

a nakonec holomajznu hrající oba týmy, tam to snad uhaluzí Auxerre :)

Reagovat
smazaný uživatel

No, dnešek je - jak se tam na reportu píše - hodně důležitý a napoví o mnoha věcech.

Lyon musí udolat Auxerre a my večer musíme vyklepat Rennes. Jejich forma je opravdu zlá, naposledy prohráli doma se Sochaus a gól dali až z penalty, takže doufám, že jim dáme nejmíň 2-3 fíky určitě, ale nebudeme to mít lehké, protože už budeme znát výsledek Lyon vs AJA a to by je mohlo rozhodit. Řekl bych, že jim ale Didi bude tajit výsledek zápasu ať skončil jakkoliv, protože to se mnohdy podepisuje na výkonu týmu - já ale přece nebudu tak zkušenému trenéru radit Navíc máme k dispozici celý kádr a trenér má problém s tím, koho nasadit

Některé ale bude šetřit, protože o víkendu jedeme do Lille, doufám, že tam pojedeme jako mistři.

Rennes chybí Bocanegra a Theophile-Catherine.

Reagovat
smazaný uživatel

AJA

Reagovat
domingo

Reagovat
SunFells

Nějaký rozumný internetový přenos na Toulouse - Lille? ... na myp2p je prd

Reagovat
domingo

Už jsem správně nervózní

Rozhodl jsem se, že budu psát ty postřehy postupně sem a pak z toho bude jeden obří příspěvek :)

Před výkopem - ty venkovní dresy nám moc nesluší, ten bílej pruh nahoře mě štve. Lyon je má naštěstí ještě horší, jak od Vietnamců, ble.

Do prdele, Puel na to přišel... a dal Lisandra na křídlo a Gomise dopředu... tuším fičák. My podle očekávání.

2. minuta - Cédric - Contout - Oliech - Jeleń - Dudka - Lloris. Oliech a Dudka to podělali. Překvapivě. Z následného útoku Cédric 1.obranný zákrok.

A další.

5. minuta - dobře napadáme. To by mohlo platit.

6. minuta - Jeleń ukázkově vybojoval vysokej míč, posadil Crise na prdel ( ), perfektně vypálil a trefil vnitřní tyčku, 5 cm od gólu. Dneska je hodně při chuti.

V opakovačce je to vykoupání Crise krááásně vidět :D zakopl sám o sebe :D

10. minuta - nevídané, Lyon si ještě ani neškrtl. Výborně presujeme, nepůjčujeme balón, jsme nebezpečnější, přehráváme je.

Puel už pochoduje kolem své závodní sedačky.

11. minuta - Grichting výborně před Gomisem, smrdělo to brejkem.

Z toho vyplývá, že Lyon se snaží doma proti brejkovýmu týmu o brejk

Nutno podotknout, že se jiank všichni výborně vrací. Jako bysme hráli přesilovku.

13. minuta - další šance, Jeleń v milimetrovým ofsajdu. Lyon zatím chrápe.

15. minuta - 0:1 !!!!!!!!!!!!!!!!!! IRENEUSZ JELEŃ !!!!!!!!!!!!!!

Lyon je v obraně příšernej, naopak Irek dneska hraje jako z partesu. Jeho inteligence, čtení hry, vybojování a pokrytí míče, rychlost, jednoduchá klička, střela... učebnicovej útočník. Ten jestli nepůjde aspoň za 10 mega, tak je to výsměch.

17. minuta - Taliban padá a chce penaltu. Lol.

20. minuta - Oliech fauluje metr od vápna. Ach jo.

Dobrej centr, Cris hlavičkuje nad.

24. minuta - FANTASTICKEJ obrannej zákrok Coulibalyho na vápně zádem k vlastní brance!

25. minuta - Lyon je v tlaku, přes Berthoda si tam chodí úplně v pohodě. Mignot hrozně chybí.

Je vidět, že Puel pochopil, kde je slabina. Budou to ještě nervy.

26. minuta - Oliech je idiot.

Lyon na naší půlce dobře kombinuje, ale obrana je zatím pevná.

Nasazení Gomise byl dobrej tah, taková živá kýta, která všechno kolem sebe zbourá, se pro útočení do plných výborně hodí.

30. minuta - Grichting podělal odkop ve vápně, naštěstí se mu podařilo trefit Pjanićovu ruku

32. minuta - zajímala by mě statistika faulů na naší polovině.

Vyniká v tom hlavně buldozer Gomis, kterej má ruku jak já nohu a složí každýho jak domeček z karet

35. minuta - Contout je nervózní, málo se dostává do hry a kazí. Škoda.

36. minuta - hezká akce Pjaniće, má fakt mrštný nohy. Grichting ho dobře odstavil tělem. S jeho tělesnou konstitucí se v našem vápně asi moc prosazovat nebude

Lyon si teď daleko líp hlídá vlastní vápno a je celkově lepší. Za ničím se neženem.

40. minuta - Cédric Hengbart. Nikdo přes něj nenacentruje ani nepřejde. Tuhle sezonu není podceňovanějšího hráče. Jeho orientace v prostoru, periferní vidění a schopnost být ve správný čas na správném místě je neskutečná.

Jinak Lyon teď furt drží míč, ale ne a ne nic vymyslet... už to zase připomíná zápas AJA

42. minuta - Bastos mohl střílet na bránu, ale vletěl mu do cesty jakýsi Cédric Hengbart, kde já už o něm slyšel...

Rozdíl mezi naší pravou a levou stranou obrany je fakt znát.

45. minuta - začínáme kazit jednoduchý rozehrávky, hlavně ať už je konec.

Z Lyonu se mi za první půli hodně líbí Pjanić, Toulalan a Réveillére.

46. minuta - a kurva. Lyon tyč, zkaženej odkop a teď tam řvou francouzsky a nevím, jestli je to pentle nebo ne

Aha, tak je. To je ale zářez jak svině, Pedretti hrál balón... bleju, velebnosti.

Trapný. Rozhodčí je z______ z_____ k__________.

Bleju na ty lyonský špíny.

Reagovat
Godwinson

za poslední větu

Reagovat
domingo

Hm, a Lille vede Ach jo.

Reagovat
Godwinson

tam to skončí plichtou :))

Reagovat
domingo

Tak s touhle hrou ty zbývající dva zápasy vyhrajem jako nic, ale stejně. Taková sezona se už nemusí opakovat, přijít o LM kvůli minimálně hooooooodně sporné penaltě v nastavení by bylo k zblití.

Reagovat
Godwinson

prosimtě, co meleš, vždyť tušim stačí neprohrát a je celkem dost reálné i druhé místo, ne? nehledě na to, že ty jsi si vzhledem k LM přál i místo třetí :))

takže jaký přijít o LM :)

Reagovat
Godwinson

výborně Nice :))

teď už jenom porazit to prokletý Sochaux :) což by neměl být problém, protože Montpellier je drtivě lepší, dávno už měli vést ...

jinak Auxerre, škoda toho vyrovnání do šatny

Reagovat
domingo

Jsem vytočenej, takový haluzáky svět neviděl. Snad je rozstřílíme ještě.

Reagovat
Godwinson

když jsem to tu minulej týden psal já, tak si se smál :) dobře ti tak :) ale ne, věřim AJA, budu držet palce ...

Reagovat
domingo

Bůhví, jak to vypadalo v Rennes...

Vy jste aspoň dostali góla ze hry.

Reagovat
Godwinson

i Puel přiznal, že si je dávali, takže jestli ze hry nebo ne, haluzáci to jsou .. :)

to buď rád, že nevíš jak to tam vypadalo, já to nechápu ještě dnes :))

Reagovat
domingo

Tys to viděl?

Jako je docela reálná šance, že Lyon skončí druhej.

Reagovat
Godwinson

zápas s Rennes jsem, bohužel, viděl ...

Reagovat
domingo

Aha, chudáku malej :)

Jdu na druhou půli.

Reagovat
Godwinson

Richert se asi překonává

Reagovat
Godwinson

kurva, neměla být reakce ..

Reagovat
smazaný uživatel

Koukáte na něco někdo v normální nesekaný kvalitě?

Reagovat
domingo

AJA běží krásně, klidně to dokoukej místo mě...

Reagovat
Godwinson

Tinoooo

Reagovat
domingo

47. minuta - Cédricův obranný zákrok č. XYZ.

48. minuta - tyč Lyonu z přímáku a gól z ofsajdu. Smrdí to.

52. minuta - uspávačka hadů. Bavíme se s přítelkyní, že Lyon je taková francouzská Sparta, haluzáci s hovadem uprostřed obrany.

53. minuta - Coulibaly hlavou uklízí míč z vápna zády k brance. Zajímaly by mě Fernandezovy tréninky, protože ti obránci mají neskutečnou prostorovou orientaci, když to srovnám s Lyonem, je to fakt jak nebe a dudy. Asi trénujou na centrifuze

54. minuta - Pjanić mě začíná srát, hraje výborně, dobře vede míč, dobře centruje, je nebezpečnej.

57. minuta - třetina komentáře se skládá ze slova "Pijaníítš". Puel se tváří hrozně nebezpečně.

Oliech se objevil na AM, dostal míč a přihrával volnýmu Jeleńovi. Netrefil se jenom asi o 20 metrů.

59. minuta - druhý Dudkův pokus z dálky, tentokrát homerun nad ragbyovou bránu.

60. minuta - obrovská šance Gomise a OLIVIER SORIN!!!!!!!

Hrozně moc to chce sundat matláka Oliecha nebo naprosto neviditelnýho Birsu a dát tam čerstvýho Querciu.

61. minuta - podle statistiky na Equipu má Lyon držení míče 67%. Chce to uklidnit hru, teď nás docela drtí a vůbec se mi to nelíbí.

Govou za Makouna, hm. Puel chce vyhrát.

Contout teď zadrbal slibnej protiútok. Je mi ho líto, mám ho rád, ale dneska je pod hroznou dekou.

63. minuta - Pjanićova druhá ruka, opět nastřelená

65. minuta - Govou je nějakej agilní.

Oliech vede protiútok, zbytek si doplňte sami.

Ten člověk vždycky 50 metrů běží a pak se rozmázne o prvního obránce.

66. minuta - nelíbí se mi, jak Lisandro furt rozhazuje rukama. To jsou manýry

Zapaluju si pátou cigaretu v řadě, protože jsem nervózní.

68. minuta - Berthod snad nikdy v životě nevyvezl míč dopředu. Vždycky se zamotá a pak ho buď někdo obere, nebo to pošle na stopery.

Šance, Lloris chytá. Střílel Oliech, takže po zemi přímo na gólmana. Dobrá přihrávka Jeleńe.

70. minuta - Bastos out, Källström in.

Oliech zprasil Toulalana a narazil si přitom záda

Grichting vypadá jak Gérard Depardieu, že jsem si toho nikdy nevšim

73. minuta - Puel vypadá stále nebezpečně, občas by mě zajímalo, co se mu honí hlavou za taktické varianty. Fernandez si pomlaskává a má založené ruce, zřejmě kontroluje, jestli se hráči pohybují podle správných algoritmů :)

75. minuta - Cissokha jsem za druhou půli neviděl jinde než na levým křídle. Asi pochopil, že ze stran od nás nebezpečí fakt nehrozí :)

77. minuta - Birsa po hooodně dlouhé době v akci a hned dobrá přihrávka. Pedretti vedle.

A střídání - Julien Quercia za Contouta, kterýmu to dneska vůbec nešlo, bohužel...

Lyon posílá Lacazetta za Gomise. Lacazetta neznám, tak nevím, co to má znamenat :)

81. minuta - Lyon tlačí, jsou to hrozný nervy. Grichting je sice slabej na míči, ale jeho schopnost postavit se na správný místo je obdivuhodná. A Fernandezův baloňák je fakt sexy, vypadá jak komisař z nějaké rakouské kriminálky

83. minuta - Irek se umí zorientovat na malým prostoru jako nikdo. Dostal míč 20 metrů od brány, před sebou obránci, zády k brance... každej by rozehrál za sebe, on se bleskově otočil, vypálil a slušně protáhl Llorise. Žeru ho.

84. minuta - MEGAšance Lyonu a tyč. FUj!

85. minuta - tak, a je to v prdeli

Už na to seru.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele