Ligue 1 - preview 3. kola

21.08.2010, 08:44, aktualizováno 21.08.2010, 08:44
Previews
Marseille vůbec nevyšel vstup do sezony a fanoušky si může udobřit v duelu s Lorientem. Podobně je na tom také Lyon, který hostí Brest. Auxerre přivítá Valenciennes, Rennes hraje se St-Étienne, v Lensu se představí Monako, Nancy cestuje do Nice a Toulouse bude o třetí výhru usilovat proti Arles...
Toulouse FC - AC Arles  (sobota 19:00)
Možná dosavadní překvapivý lídr Ligue 1 z Toulouse se bude snažit prodloužit stoprocentní bilanci doma proti nováčkovi z Arles-Avignon. Jenže nově trenéra Alain Casanova trápí obrovská marodka a hlavně odchod ostrostřelce Andrého Pierre-Gignace, předloňského nejlepšího střelce Ligue 1. Gignac totiž přestoupil těsně před zápasem do Marseille.

Tvrdou ranou je pro Toulouse ztráta útočníka Xaviera Pentecoteho. FCT sice v Bordeaux vydřelo všechny tři body, jenže čerstvě čtyřiadvacetiletý útočník si v zápase poranil koleno a bude mimo hru na půl roku. Když vyškrtneme ze seznamu ještě Gignace, na soupisce nám zůstanou pouze dva útočníci - Dán Larsen a Mansaré z Guiney. A to je prvně jmenovaný rovněž zraněný...

Aby toho nebylo dost, poraněný přitahovač si z posledního kola přinesl také záložník Moussa Sissoko, který ho vyřadí ze hry na tři týdny. K tomu ještě chybí záložník Pantxi Sirieix, obránci Jean-Joel Perrier Doumbé s Florianem Aigouyem a gólman Yohann Pele. Casanova tak povolal do hubeného osmnáctičlenného týmu Bena Yeddera, jenž si může připsat svůj debut v Ligue 1.

Záložník Étienne Capoue ovšem z kritického stavu kádru není příliš znepokojený. "Jsme v pohodě, měli jsme totiž fantastický vstup do sezóny," připomínal pro www.tfc.info dvě výhry nad Brestem a Bordeaux. "Není to špatné ani do budoucna. I když jsme zranění, víme, že nás, zkušenější, zastoupí mladí. Každý rok to tak je."

Zatímco domácí horko těžko shánějí fotbalisty tak, aby vůbec zaplnili lavičku, Arles-Avignon, poslední celek tabulky, který prohrál v Sochaux a pak i doma s Lens, s absencemi příliš problémy nemá. Navíc může přivítat dvě nové posily, které by před šesti lety asi v tomto klubu určitě nepůsobili.

Mistr Evropy z roku 2004 Angelos Basinas, autor jednoho gólu na tomto turnaji, a Angelos Charisteas, který ve finále proti Portugalsku vstřelil rozhodující vítězný gól, podepsali nováčkovi francouzské ligy na dva roky. Velký zájem mají Lvi aktuálně o Jonathana Zebinu, který nyní působí v Juventusu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.57 - 3.50 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Rennes - AS Saint-Étienne  (sobota 19:00)
Rennes zatím musí být se startem do Ligue 1 spokojeno. Sice nemá plný počet bodů jako Toulouse a Cean, ale rozhodně ho aktuálně třetí příčka nemůže netěšit. Především poslední hladké vítězství 3:0 na půdě Nancy dodalo mužstvu určitě na sebevědomí. Potvrdit dobrou formu se domácí budou snažit proti St. Étienne.

Pikantní náboj bude mít tenhle souboj pro amerického obránce Carlose Bocanegru. Rennes přes léto prošlo velkou čistkou a Bocanegra byl jedním z těch, na které už v kádru nezbylo místo. A tak za půl miliónu euro zamířil do St. Étienne. Paradox, že hned ve třetím kole s největší pravděpodobností nastoupí proti svému bývalému klubu.

Jednatřicetiletý bek přišel do Rennes před dvěma lety z Fulhamu a odkopal tam celkem 70 utkání. "Byl to můj první francouzský klub. Vždy ho budu mít v srdci," říkal pro staderennais.com. "V Rennes jsem se naučil taktiku. Především jsem rád, že jsem s ním hrál finále Coupe de France, to se mi určitě vrylo do paměti. Byl to výjimečný moment v mé kariéře."

Bocanegra sám dobře ví, jak je jeho bývalý tým nebezpečný. "Začal velmi dobře, remízou s Lille a výhrou v Nancy. Jako každý rok - má prostě skvělé hráče," uvedl. Les Verts na tom výsledkově také nejsou špatně. Ačkoli v prvním kole na půdě PSG podlehli 1:3, o týden později dokázali skolit doma Sochaux 3:2.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.62 - 3.50 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - AS Nancy-Lorraine  (sobota 19:00)
Už bez největší hvězdy Loica Rémyho nastoupí fotbalisté Nice, kteří ze dvou úvodních utkání získali solidní čtyři body, doma proti Nancy. Rémy, autor šestnácti branek z loňské sezóny, nakonec nezamířil do Anglie, jak se původně předpokládalo, nýbrž jen do o dvě stě kilometrů vzdálené Marseille.

Za patnáct miliónů euro mohl Didier Deschamps přivítat tohohle chlapíka ve svých řadách. Lanařil ho Liverpool, Tottenham nebo Arsenal, Rémy se však rozhodl zůstat na jihu Francie. "Bez něj to bude těžký zápas," ví moc dobře trenér OGC Éric Roy. "Chceme ukázat, že můžeme pokračovat a to se také musí projevit jak na výkonech, tak na výsledcích."

Jestli se řeklo Nice, každý věděl o Rémym a možná i Hellebuyckovi. Teď klub ztratil velkou ikonu, se kterou se loni nakonec s vypětím všech sil zachránil. "Cílem je doma pořád tlačit soupeře. Ve skutečnosti to vlastně děláme od začátku sezóny, jenom navazujeme na sezónu loňskou," nastínil Roy taktiku, se kterou chce hrát. Ten může zpátky v týmu přivítat Coulibalyho, jenž byl vykartovaný.

Nancy si zatím vede na padesát procent. Sice v prvním kole vyhrálo v Lens 2:1, avšak poslední krutá domácí porážka 0:3 s Rennes srazila mužstvu zajisté vaz. Ještě jeden velký nešvar zatím trápí hosty. V prvním utkání byl zbytečně vyloučený Berenguer, v dalším N'Diaye. A právě jeho červená karta vlastně rozhodla o osudu špatného výsledku.

Kouč Pablo Correa pochopitelně nemohl zářit štěstím. "Budu o tom s nimi mluvit v sobotu ráno," potvrdil. "Musíme ty věci dát do pořádku." Možná že hostující lodivod konečně využije služeb Kamerunce N'Guemy, který byl loni na hostování v Celticu. Zatím hrál jen dva zápasy za rezervu. "Opravdu jsem tvrdě trénoval na tenhle zápas. Dám do něj všechno," říkal kamerunský reprezentant.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Olympique Lyon - Stade Brestois  (sobota 19:00)
"V Lyonu nejsme zvyklí na takový start do sezóny, musíme se poučit," komentuje brankář Hugo Lloris jediný bod z prvních dvou zápasů ligové sezóny. Jeho tým je tak pouze o skóre před nováčkem nejvyšší francouzské soutěže z Brestu.

Jediným letošním střelcem vicemistra z loňského ročníku je Bafetimbi Gomis. Ani jeho dvě trefy do sítě Caen, kterými dotahoval ztrátu favorita, nezabránily druhému překvapivému vítězství celku z Normandie. Těsně před odchodem do šaten se nechal vyloučit Réveillere, který se tak přidá k marodícím absentérům Crisovi, Michelu Bastosovi, Lisandru Lopezovi a Edersonovi.

K prvnímu bodu v Ligue One pro Brest pomohl i český legionář Mario Lička, který odehrál za domácí celý zápas. Posilami naplněný nováček přišel o vedení proti Auxerre až při závěrečném tlaku. Manažer Dupont se bude muset obejít bez útočníka Nolana Rouxe, který se poranil právě v premiérovém vystoupení před domácími diváky v této sezóně. Do hry by tak mohl zasáhnout Tomáš Mičola, který se po zranění ukáže minimálně na střídačce. "Nikdy není dobrý čas k přehrání Lyonu," neskrývá lodivod hostů respekt před oslabeným soupeřem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.33 - 4.50 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - FC Lorient  (sobota 19:00)
V dalším zápase třetího kola nejvyšší francouzské soutěže se proti sobě postaví celky Marseille a Lorientu. Ani jeden z nich nevstoupil do nového ročníku ideálně a oba se tak nachází ve spodní polovině tabulky. Marseille ze dvou zápasů nezískala ani bod, ale přesto je v domácím zápase proti Lorientu favoritem.

V minulém kole Marseille překvapivě prohrála na hřišti Valenciennes těsně 2:3 a po dvou odehraných kolech tak má na svém kontě nula bodů. Trenér Deschamps však zatím zůstává v klidu a věří, že výsledky přijdou. Lorient na tom není o moc lépe. Ve druhém kole prohrál doma s Nice 1:2 a má pouze o bod více než Marseille. V minulé sezóně získal více bodů ze vzájemných zápasů mistr z Marseille. Ten dokázal vyhrát v Lorientu 2:1 a doma pak uhrál remízu 1:1. Nyní je však situace pro oba celky úplně jiná a vítězství by oběma velmi prospělo.

Marseille získala v týdnu do svého celku jednu výraznou posilu. Tou je francouzský útočník Andre-Pierre Gignac, který prošel zdravotními testy a přestoupil z Toulouse za 18 milionů eur. V zápase proti Lorientu už by mohl jeden z nejlepších francouzských útočníků současnosti naskočit do utkání alespoň v jeho průběhu a pomoci poslednímu mistrovi ze šlamastiky.

Další posilou do řad týmu Didiera Deschampse měl být Loic Remy z Nice, který měl přestoupit v pátek. Neprošel však zdravotními testy, když u něj lékaři našli srdeční problémy. 23letý Remy si tak musí na svou šanci v Marseille ještě počkat. Prezident Olympique Marseille Jean-Claude Dassier řekl, že nechce brát takto postiženého hráče a že přestup musí počkat. "Jsme zklamaní, že k nám nyní Loic nemůže přestoupit, ale jeho zdraví je přednější."

Trenér Lorientu Christian Gourcuff v rozhovoru zdůraznil důležitost tohoto zápasu. "Bude to velmi těžké a důležité utkání a rozhodně to nebude sranda. Ani jeden z týmů nezačal sezónu optimálním způsobem a tak čeká na zápas, od kterého se odrazí. My doufáme, že ten přijde právě teď proti trápící se Marseille," prohlásil Gourcuff.

Didier Deschamps bude určitě postrádat Souleymana Diawaru, kterého trápí zranění a měl by se vrátit až příští měsíc. Jeho defenzivní parťák Stephane Mbia vynechal trénink a pravděpodobně také nenastoupí. Do zápasu už by však měl naskočit Gabriel Heinze a Leyti N'Diaye. Není jistý ani nástup Hatema Ben Arfy, který je v přestupovém jednání. Chybět bude samozřejmě útočník Niang, který přestoupil do Fenerbahce Istanbul. Na jeho místě v útoku nastoupí pravděpodobně Brandao.

Na druhé straně má Christian Gourcuff také pár problémů se sestavou. Chybí mu útočníci James Fanchone a Sebastian Dubarbier, kteří se zranili hned v prvním zápase sezóny. V útoku tak dostal šanci Amalfitano s Gameirem, přičemž jediný klasický útočník je Gameiro. Chybí také gólman Audard, kterého trápí svalové problémy.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Azpilicueta, Heinze, N’Diaye, Taiwo - Cheyrou, Cisse; Valbuena, Lucho, Ayew - Brandao
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Cappone - Sosa, Ecuele, Bourillon, Morel - Jouffre, Mvuemba, Romao, Diarra - Amalfitano, Gameiro
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.75 - 5.90
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
RC Lens - AS Monaco  (sobota 19:00)
Lens v dalším zápase francouzské ligy přivítá na domácím hřišti Monaco a bude chtít navázat na minulé kolo, ve kterém dokázalo vyhrát na hřišti nováčka z Arles těsně 1:0. Monaco hrálo dohrávku kola proti Montpellieru v úterý a doma zaváhalo a pouze remizovalo 0:0. Zápas mezi oběma celky nemá jasného favorita a očekává se vyrovnaná bitva.

V minulé sezóně se spolu oba dva soupeři utkali hned třikrát. V prvním zápase na hřišti Monaca dokázali domácí zvítězit 2:0. Na jaře však Lens vrátilo Monacu porážku a vyhrálo dokonce 3:0. Oba dva se pak ještě utkaly v dubnu v semifinále francouzského poháru. Zde vyhrálo Monaco, když jediný gól zápasu vstřelil ve 110. minutě Ouwo Maazou.

Monaco v této sezóně ještě nevyhrálo a co je horší, ještě nevstřelilo ani gól. V prvním kole proti Lyonu totiž také hrálo 0:0. Jediným plusem je tak to, že ještě gól neobdrželo. Stále tak čeká na své první tři body v sezóně a bude je chtít urvat právě v Lensu, čímž by se také v tabulce posunulo před něj.

Monaco má navíc značné problémy s absencemi. Kvůli zranění nemůže nastoupit Frederick Nimani, dále Uruguayec Diego Peréz, kterého trápí zranění v oblasti třísel a také Lukman Haruna s Eduardem Costou. Hrát nemůže ani Eidur Gudjohnsen, který je v přestupovém jednání. Jedinou dobrou zprávou tak je návrat Adriana z marodky a také Vincenta Muratoriho, který si odpykával karetní trest.

Na straně domácího Lensu by měl do zápasu poprvé v sezóně naskočit Nenad Kovačevič, který se zotavil ze svého zranění a spolu s ním se uzdravil také Adil Hermach, který by měl rovněž nastoupit. Chybí Sidi Keita a Samba Sow.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.10 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AJ Auxerre - Valenciennes FC  (sobota 21:00)
Jen dvě remízy má v ligové tabulce na kontě Auxerre, obhájce loňské třetí příčky a klub čerstvě usilující o vstup do Ligy mistrů. Po zápase 4. předkola na půdě Zenitu Petrohrad, kde prohrál 0:1, ho nyní čeká velmi ošemetný soupeř. Valenciennes totiž naposledy dokázalo doma skolit loňského vítěze Ligue 1 z Marseille.

AJA zatím zůstává neporaženo. To mu ovšem samozřejmě nemůže stačit. A tak se za každou cenu bude nyní snažit vyhrát, byť toho má po zápase v Rusku určitě plné zuby. "My víme, že to nebude jednoduchý zápas," říkal hostující záložník Rémi Gomis. "Víme, že má Auxerre velmi dobré hráče. Ale po vítězství nad Marseille (3:2) tam jedeme hodně sebevědomí. Chceme si udržet naší formu."

Do Auxerre navíc VA odjede se staronovou posilou. Stejně jako loni i na tuhle sezónu mu vypomůže Mamadou Samassa, který přichází na hostování z Marseille. "Je to samozřejmě velká výhoda, že ho tady máme," lebedil si trenér Philippe Montanier. "Máme nového hráče a je vždy problém začlenit ho do týmu. Teď ovšem ne. Je na tom dobře fyzicky a měl i dobrou přípravu."

Montanier však nebude mít k dispozici alžírského záložníka Foueda Kadila. Ten si poranil koleno v utkání proti Marseille a dokonce hrozí, že jeho zdravotní stav by mu nemusel dovolit na hřiště i několik měsíců. Se stehnem má také problémy Benjamin Angous, takže ani s ním nemůže hostující trenér počítat.

Domácí přicestovali z Ruska s těsnou porážkou 0:1. Protože už příští týden čeká na Auxerre očekávaná odveta o tučné odměny z milionářské soutěže, očekává se, že trenér Jean Fernandez nenasadí plnou sestavu a nechá některé klíčové hráče odpočívat. Berthod, Langil, Contout a Dudka by tak měli nahradit Grichtinga, Birsu, Oliecha a Dingu, kteří ve středu válčili v Petrohradu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.10 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Toulouse FC22004:16
2.SM Caen22005:36
3.Stade Rennes21104:14
4.Paris Saint-Germain21103:14
5.Valenciennes FC21103:24
6.OGC Nice21102:14
7.Montpellier HSC21101:04
8.FC Sochaux21014:43
9.RC Lens21012:23
10.AS Saint-Étienne21014:53
11.AS Nancy-Lorraine21012:43
12.AJ Auxerre20203:32
13.Lille OSC20201:12
14.AS Monaco20200:02
15.FC Lorient20113:41
16.Olympique Lyon20112:31
17.Stade Brestois20111:31
18.Olympique Marseille20023:50
19.Girondins Bordeaux20021:30
 AC Arles20021:30
Zbývající zápasy
22.08. 17:00FC Sochaux - Lille OSC
22.08. 17:00Montpellier HSC - SM Caen
22.08. 21:00Paris Saint-Germain - Girondins Bordeaux

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (31)

Přidat komentář
smazaný uživatel

no Toulouse by melo nekoho privest, spekulovalo se o nekom uz?

Reagovat
domingo

Zatím ne, ale dneska se na equipe objevily dobrý věci, jako Gomis do Realu, Bolatti do Bordeaux a Mrdja do Nice :)

Reagovat
Godwinson

.. Ciani do Arsenalu za 14,4 a Drenthe + 12 za Bastose

Reagovat
domingo

Jj, o tom Drenthem jsem slyšel, mazec akorát mě straší myšlenka, na co ho Mourinho chce, on by ho totiž určitě nasral na LB a na jeho křídle by hrál ten zoufalec Di María. To je ještě víc k zblití než koukat se na něj, jak dělá úspěchy Lyonu.

Reagovat
Godwinson

Tak to je celkem jasný. Vzhledem k tomu, kolik hráčů má Real na levý křídlo.

Reagovat
domingo

Fuj.

Reagovat
Godwinson

Ale vzhledem k jejich přestupový politice je výrazně reálnější ten Gomis

Reagovat
smazaný uživatel

U Puela bych se ani nedivil, kdyby to fakt vyslo..Navic Bastos ma vyssi cenu nez 7 mega.

Reagovat
smazaný uživatel

Počkej Mrdja letos už někam přestoupil ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Bolatti by byl super.. Akorát by to nejspíš znamenalo přesun Fernanda na stopera Nechápu co to je za nový moresy dávat střední záložníky na stopera..

Reagovat
smazaný uživatel

j Bollati by byl super

Reagovat
smazaný uživatel

a mimo to verim, ze ten Zebina vyjde

Reagovat
Godwinson

Snad bude bodovat Lorient s Arles ...

Reagovat
Liquid

teď už favorité zaberou, Lyon i Marseille vyhrajou, ale Marseille doma proti Lorientu vůbec neumí

Reagovat
smazaný uživatel

Bez Remyho se semknem a vyhrajem

Reagovat
smazaný uživatel

Jak to je teda s Remym?Na webu OM je fotka jak podepisuje..

Reagovat
smazaný uživatel

v pondeli jde na dalsi vysetreni, potom se uvidi...

Reagovat
smazaný uživatel

Caen

Reagovat
Godwinson

Jj, zítra prohrajou.

Reagovat
smazaný uživatel

Zajtra 2:2,1:2 , alebo 2:3 . Vyber si

Reagovat
Godwinson

Nevěř na duchy, jeden gól bude jejich strop. Takže 2:1, 3:1, 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

stejne je to krasna tabulka

Reagovat
smazaný uživatel

jen jeste Lyon by mohl bejt na miste Arles

Reagovat
smazaný uživatel

Auxerre už konečně dneska za 3 body A podle preview třeba najdou "novýho" Oliecha na křídlo

Reagovat
domingo

Sorin - Hengbart, Coulibaly, Mignot, Berthod - Dudka, Pedretti, Contout - Langil, Jeleń, Le Tallec

takhle bych to poskládal já, vzhledem k Contoutovi, ale je mi jasný, že Jean systém měnit nebude druhá možnost je dát Le Talleca na křídlo a Contouta do útoku, snad to tak dopadne.

Reagovat
smazaný uživatel

dufam ze v buducom kole Ligue 1 uz uvidim v utoku Gignaca aj Remyho

Reagovat
smazaný uživatel

taky doufam!

Reagovat
smazaný uživatel

Anderson opouští Lyon

Zraněními sužovaný obránce Anderson se s Lyonem dohodnul na předčasném ukončení smlouvy, která měla platit do příštího léta. 30letý Brazilec si hledá nový klub, nejspíš zamíří do své vlasti.

V poradi sesty obrance, ktery nas toto leto opustil, wow, to uz atakuje absolutni rekord.

Reagovat
smazaný uživatel

je dobře... :DD

Reagovat
smazaný uživatel

Braaten zase gol, to uz fakt cumim..

Reagovat
Godwinson

To jsou teda výsledky ...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele