Ligue 1 - preview 28. kola

13.03.2010, 10:36, aktualizováno 14.03.2010, 08:43
Previews
Marseille cestuje do Toulouse a může využít sobotních ztrát takřka všech konkurentů v boji o titul. V sobotu neztratilo už jenom Lille, které hraje dnes s Grenoblem. Valenciennes přivítá Rennes...
Valenciennes FC - Stade Rennes  (neděle 17:00)
Valenciennes i Rennes jsou stále ve hře o evropské poháry. Teď by ale oba potřebovaly nutně naplno bodovat, aby se jim aspoň přiblížily. Zatímco vítěz bude mít ještě šanci bojovat o přední příčky, poražený zřejmě definitivně ztratí s těmito metami kontakt. Především pro Rennes je tohle utkání hodně klíčové.

Do konce Ligue 1 zbývá deset kol. Teď by zkrátka hosté mohli chytnout příležitost pevně za pačesy. Los jim totiž přeje, až na Lyon a Marseille nepřivítají žádného těžkého protivníka z čela tabulky, povětšinou zkrátka jen ty z dolní poloviny tabulky. Naposledy Rennes odčinilo tři ligové porážky v řadě těsnou výhrou 1:0 nad Monakem.

Valenciennes je malý klub ze severu Francie. Jeho soupeř by si po roční odmlce určitě rád zahrál třeba Evropskou ligu, on ovšem tak vysoko nutně nepomýšlí. "Cílem je samozřejmě být co nejvýše. To by mohlo být tak osmé místo," prozradil záložník Gaël Danic. "Ve srovnání s předchozími lety máme ale nyní více možností. S jídlem roste chuť. A protože je soutěž hodně otevřená, nechceme se zastavit."

Co říká Danic, jenž na jaře tak často v základní sestavě nehraje, na Rennes? "Je naším přímým konkurentem. Musí zůstat pozadu," tyčí cíl. "Je to nestálý tým. Je to divné a překvapující. Nevím, jak tuhle nesrovnalost mám vysvětlit, protože je to skvělé mužstvo, které hraje dlouho pospolu," nechápal.

VA naposledy prohrálo na půdě Auxerre 0:1, předtím však třikrát v řadě zvítězilo. Kouč Montanier bude postrádat Rafaela, Baldeho a Lacourta, do sestavy se ovšem vrací Mater i slovenský forvard Šebo. Rennes nehlásí žádná nová zranění, proto by základní jedenáctka neměla doznat výraznějších změn.
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Mater, Biševac, Angoua, Tiéné - Sanchez - Ben Khalfallah, Cohade, Gomis, Audel - Pujol
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Douchez - Fanni, Hansson, Mangane, Bocanegra - Briand, Leroy, M'Vila, Lemoine, Marveaux - Gyan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 2.95 - 3.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Lille OSC - Grenoble Foot 38  (neděle 17:00)
Pryč od Liverpoolu. Lille v týdnu porazilo anglického giganta, nyní si chce jídelníček okořenit sladkým zákuskem. Na stadion Nord Lille Métropole přijíždí poslední Grenoble.

Tři nepřesvědčivé výsledky v řadě - remízy s Fenerbahce a Saint-Etienne, prohra s Auxerre. Nakonec ale fanoušci LOSC slaví - a mají proč. Vždyť jejich tým je velice blízko historického postupu do dalších fází Evropské ligy. Historickému ne kvůli tomu, že by snad jinak tým nebyl nijak úspěšný. Historický proto, že Francouzi mohou vystavit stopku papírově daleko silnějšímu Liverpoolu. Ten na jejich hřišti prohrál 0:1, po celý zápas byl pak spíše horším týmem.

Nyní se ale tým Rudiho Garcii musí vrátit do starých kolejí staré dobré Ligue 1. V tabulce je tým až na šestém místě, na evropské poháry pak ztrácí již tři body. Nefiguruje navíc již v žádném z domácích pohárů. "Do této chvíle to bylo o našem výkonu proti Liverpoolu. Teď se ale musíme soustředit na naše každodenní strasti - tedy francouzskou nejvyšší ligu," říkal před utkáním kouč domácích Garcia.

"Naši hráči již několikrát dokázali, že jim rychlá regenerace nedělá problémy. Rychle se dostanou do bývalého fyzického stavu. Dokáží rychle měnit mezi jednotlivými soutěžemi. Nyní nás čeká velice důležitý zápas. Většina týmů z horní poloviny tabulky již má zápasy za sebou, pokud chceme zůstat v kontaktu s čelem tabulky, musíme bezpodmínečně získat všechny tři body," burcoval.

"Soutěž je ale stále velice otevřená. Do konce nám chybí 11 zápasů. To je stále 33 bodů. Přesně na toto se musíme soustředit," dodal trenér domácích, který si je vědom také nedávného zlepšení posledního celku. "Je vždy velice těžké hrát s posledním týmem tabulky. Navíc když se v nyní Grenoble chová spíše jako průměrný celek. Z patnácti možných bodů získal dokonce sedm," připomněl.

Grenoblu se nyní opravdu vcelku daří. V posledních pěti utkáních vyhrál hned dvakrát - poradil si s Auxerre a Nancy. V minulém kole se mu zase podařilo remizovat na hřišti Le Mans. Na nesestupové pásmo to ale stále nestačí, sedmnácté Saint-Etienne má náskok čtrnácti bodů. GF38 navíc venku vyhrál z třinácti zápasů pouze jednou, zatímco Lille je druhým nejlepším domácím celkem ligy.

Domácí se možná budou muset obejít bez záložníka Yohana Cabayeho, který předčasně odstoupil z utkání s Liverpoolem. Hostům bude pro zranění chybět duo Sandy Paillot, Francois Marque. Vrátit by se ale mohl Alaixys Romao.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Beria, Rami, Chedjou, Costa - Mavuba - Balmont, Dumont - Obraniak, Aubameyang - Frau
Grenoble Foot 38 - pravděpodobná sestava:
Viviani - Cesar, Calve, Vitakic, Robin - Dieuze, Romao - Batlles, Akrour, Matsui - Boya
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.28 - 4.85 - 10.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - Olympique Marseille  (neděle 21:00)
Ve středeční dohrávce doma Bordeaux prohrálo s Auxerre 1:2. A podle marseillského kouče Didiera Deschampse právě tenhle zápas znovu otevřel boj o titul. Les Girondins totiž mají na týmy pod sebou, včetně OM, už jen minimální náskok. Marseille však potřebuje Bordeaux dotáhnout, po těžkém zápase Evropské ligy s Benficou hraje na půdě Toulouse.

Hosté nemají vůbec špatnou formu, ač během posledního měsíce sehráli hned sedm soutěžních utkání. Naposledy v Ligue 1 po čtyřech vítězstvích v řadě doma jen remizovali 1:1 s Lorientem, ve čtvrtek stejný výsledek přivezli i z portugalského Lisabonu. Jen den předtím Bordeaux znovu ztratilo, a Olympique tak po 26 kolech stále ztrácí na titul jen tři body.

Deschamps měl pochopitelně z nečekaného úspěchu Auxerre na půdě vedoucího celku tabulky radost. "Ale není to porážka Bordeaux, co dělá zápas proti Toulouse důležitým," říkal. "Všechny výsledky jsou velmi těsné a vyrovnané. A my chceme získat maximum bodů." Marseille se bude muset obejít bez Heinzeho, jenž marodí s podkolenní šlachou.

FCT je na jedenáctém místě tabulky, do konce sezóny bude bojovat asi jen o co nejlepší umístění. Musel by se stát zázrak, aby z jeho pozice dosáhl třeba evropských pohárů. Z posledních pěti utkání dokázal doma porazit pouze Lens, navíc v nich vstřelil dohromady pouhé dvě branky.

Domácím zřejmě bude chybět Tabanou, který si ve čtvrtek při tréninku obnovil zranění kotníku. Možný je však návrat M'Bengueho, který se snad dal zdravotně dopořádku, na cestě zpět k týmu je i Mansare a Devaux. Oba celky se naposledy střetly 2. února v Ligovém poháru. Tehdy OM díky gólu Brandaa ze 105. minuty vyhrál 2:1 po prodloužení a postoupil do finále.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Pelé - Ebondo, Cetto, Congré, M'Bengue - Braaten, Machado, Berson, Sirieix, Tabanou - Kazim-Richards
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Bonnart, Diawara, M'Bia, Taiwo - Cissé - Valbuena, Lucho González, Cheyrou, Niang - Brandao
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.45 - 3.15 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Nancy-Lorraine - US Boulogne  (sobota 19:00)
Boulogne by jistě ještě rádo zabojovalo o udržení v Ligue 1. Ale bude to mít velice těžké. Do konce sezony je to již pouze 11 zápasů - vyhrávat by tak USBCO mělo pokud možno ihned. Pokud možno tedy hned dnes, na hřišti Nancy.

Nancy v posledních pěti zápasech vyhrálo pouze jednou, a to v minulém utkání s Nice. ASNL divoký zápas s pěti brankami přesunulo na svou stranu až v poslední minutě, když rozhodující branku na 3:2 vstřelil Issiar Dia. Díky této výhře se Nancy posunulo již na dvanáctou příčku, z které ale nemá prakticky o co hrát. Leda o postup do první desítky - na to nyní týmu chybí pouze pět bodů.

Jinak je to ale z pohledu tohoto týmu vcelku bída - remíza se slabým Sochaux, jasná prohra s Marseille. Celek okolo Hadjiho prohrál dokonce i s jasně posledním Grenoblem. Dokonce o dvě branky. Nancy dokonce vypadlo i z Coupe de France, v osmifinále je vyřadil divizní Plebennec. "Nesmíme jednoduše zopakovat chyby z těchto utkání. Naše hra proti Grenoblu by se mohla ukazovat ve fotbalových školách jako odstrašující příklad," navrhuje Julien Feret.

"Stejně ta proti Nice. Zpočátku jsme hráli opravdu špatně, až ke konci se to obrátilo a my vybojovali nakonec tři body," říkal dále. Domácím ale dnes bude chybět kanonýr Issiar Dia, který vstřelil právě rozdílový gól v posledním ligovém představení svého týmu. Do tréninku by se měl připojit zhruba za týden, podobně je na tom také Damian Macaluso.

"Tým proti Nice ukázal, že se ještě nevzdal. Že ještě má o co bojovat," připojil se k Feretovi jeho spoluhráč, Michael Chretien. "Musíme dělat stejné věci také před vlastními fanoušky. Ale pro to je také důležité, aby nás naši příznivci podporovali. Ne, aby každou chybu ocenili náležitým pískotem," nabádal k trpělivosti fanoušky. "Když je publikum proti nám, hraje se nám o mnoho hůře. Nemůžeme se tolik soustředit na vlastní výkon."

Nancy doma z posledních třinácti ligových utkání vyhrálo pouze jednou. Výhra nad Nice zase znamenala konec čtyřzápasové série bez vítězství. Boulogne výhru neslavilo již pořádně dlouho - od začátku prosince. V posledním kole se jim ale podařilo překvapit favorita. Lyon měl již možná plnou hlavu myšlenek na Real Madrid - a Boulogne ho dokázalo obrat o dva cenné body.

USBCO tak z předposledního místa ještě živí naději na udržení. Nicméně na nesestupové místa ztrácí již devět bodů. Kvůli různým problémům pak nenastoupí hned čtveřice hráčů - Florian Bague, Yoann Lachor, Frederic Da Rocha a Juan Gonzalo Lorca.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Bracigliano - Chrétien, Ouaddou, André Luiz, Lemaître - Berenguer, N'Diaye, Feret - Dia, Brison, Bakar
US Boulogne - pravděpodobná sestava:
Bedenik - Lecointe, Bellaid, Soumare, Leveque - Marcq, Ducatel, Agouazzi, Kapo - Yatabaré, Cuvillier
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.50 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Paris Saint-Germain - FC Sochaux  (sobota 19:00)
Dva sousedé v tabulce letos balancují jen v dolní polovině tabulky. Tři body by jak PSG, tak Sochaux pomohly leda tak k přiblížení se lepším umístěním, které však prakticky nic neřeší. Do konce sezóny prostě zbývá oběma klubům hrát pohledný fotbal pro diváky a získat co nejlepší umístění. V nejhorším případě pak myslet na zadní vrátka.

Na osmnácté Le Mans mají domácí náskok třinácti bodů, hosté o bod více. Jen opravdu hodně špatné výsledky by musely oba kluby zařadit mezi sestupem ohrožené. Zatímco Sochaux už nefiguruje v žádném z francouzských pohárů, Pařížané jsou ve čtvrtfinále Národního. Tudy by mohla vést cestička do evropských pohárů.

Pohárový zápas proti Auxerre čeká PSG 23. března. Jenže forma, jakou disponuje, by zřejmě na aktuálně rozjetý třetí celek tabulky sotva stačila. Naposledy zachraňoval bod na půdě Lens až ve čtvrté minutě nastavení záložník Sessegnon. "Nebylo by správné, kdybychom z toho utkání odcházeli s prázdnou," říkal útočník Melvüt Erding.

"Je pravda, že vyhrát bychom si také nezasloužili. Ale to vyrovnání z 94. minuty nám pomohlo pracovat na další týden," ulevoval si Erding. "Bylo také důležité v tom smyslu, že jsme se nevzdali. Nyní pokukujeme po třech bodech. Máme problémy s defenzívou, ale ty by se mohly vyřešit, kdyby útočníci vstřelili rychlou branku. Bránit vedení je pak jednodušší."

Mladý a talentovaný záložník Loic Poujol, jenž si hlavně na jaře hledá místo do sestavy Sochaux, se na střetnutí do hlavního města hodně těší. "Uf, Park princů," povzdychl si. "Nikdy jsem tam nehrál. Ale slyšel jsem, že je tam děsivá atmosféra. I když hrajete zápas od zápasu, v těchto máte o motivaci navíc. Máme nyní 35 bodů a nesmíme polevit."
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Edel - Ceará, Camara, Sakho, Armand - Giuly, Makelele, Clément, Sessegnon - Hoarau, Erding
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Faty, Perquis, Bréchet, Dramé - Maurice-Belay, Poujol, Boudebouz, Dalmat, Mikari - Brown
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - Girondins Bordeaux  (sobota 19:00)
Francouzská liga se začíná hodně vyrovnávat, a proto se dá považovat duel vedoucího Bordeaux se sedmým Monakem za šlágr kola. Monako sice ztrácí na úvodní šestici, která je seřazena ve čtyřech bodech, ovšem jedna výhra proti hlavnímu aspirantovi na titul může všechno změnit.

Pro účastníka finále nejprestižnější klubové soutěže z roku 2004 je rozhodující domácí prostředí, v něm totiž dokáže porazit téměř každého. Jeho velkou slabinou je zvládání duelů na cizích stáncích, avšak nyní ho čeká ta příjemnější varianta. Chuť si jistě bude chtít spravit po prohře 0:1 v Rennes, které se tak na něj v tabulce téměř dotáhlo. Nicméně na Bordeaux se mu naposledy dařilo, v ligovém poháru ho vyřadilo na jeho vlastním stadionu poměrem 0:2.

Jenže na druhou stranu se domácím příznivcům v maličkém státečku jistě vybaví předchozí vzájemná střetnutí, debakl jejich svěřenců z roku 2008 poměrem 0:6 bude budit u soupeře respekt ještě několik let. Minule zde domácí prohráli po ofenzivní bitvě 3:4 a divoký výsledek se dá čekat i teď. Bordeaux navíc začíná klopýtat utkání za utkáním, po remíze s druhým celkem tabulky Montpellierem neskutečně doma podlehlo též Auxerre, které tak poskočilo na senzační třetí pozici.

"Podle neskutečné vyrovnanosti v tabulce je zřejmé, že bychom si neměli dovolovat ztrácet zbytečné body, pokud chceme bojovat o titul. Vzhledem k situaci by byl pro nás bod z Monaka málo, další ztráta by rozhodně nepříslušela lídrovi francouzské ligy," je možná až příliš kritický kouč Laurent Blanc. Po trestu s Auxerre už bude v sestavě Michael Ciani, nicméně stopera Marca Planuse nepustí do hry poraněné koleno, otazník visí nad startem záložníka Alou Diarry.

Monako musí nastoupit bez vykartovaného levého beka Djimiho Traoreho, kvůli svalovým potížím je mimo Park Chu-Young a Juan-Pablo Pino, tříslo brání hrát též Diegu Perezovi. "Kvalitu Monaka rozhodně nepodceňujeme, ale chceme se prostě za každou cenu chytit a udržet starou formu. Těch ztrát už bylo dost, nyní je čas jít tím správným směrem," přiblížil nejbližší úkol týmu Blanc.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Modesto, Mongongu, Puygrenier, Muratori - Perez, N'Koulou - Alonso, Coutadeur, Nene - Maazou
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Chalme, Henrique, Ciani, Tremoulinas - Sane, Fernando - Gouffran, Plašil, Wendel - Chamakh
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.10 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Montpellier HSC - AJ Auxerre  (sobota 19:00)
K velikému zápasu se schyluje ve Francii. Tým, který před několika dny přejel obhájce trofeje, se utká s týmem, jenž je druhý pouze kvůli horšímu skóre. Nováček z Montpellieru doma přivítá třetí Auxerre.

Přestože Montpellier již vypadl ze všech pohárů, v domácí soutěži se mu daří o to více. Nováček, který do nejvyšší soutěže postoupil až z druhého místa, může reálně pomýšlet na titul. Pouze dvě prohry v deseti posledních zápasech, jediná remíza. A remíza z minulého kola, která se počítala možná i jako výhra. Bod ze stadionu Bordeaux a vyrovnávací gól až v nastaveném čase, to všechno mohlo rozradostnit fanoušky tohoto skromného klubu minulý týden.

A přestože Girondins mají stále ještě jeden zápas k dobru, rozhodně to nejsou ti suverénní vládci Francie, jako tomu bylo na podzim. A toho si je vědom také útočník HSC Souleymane Camara. "Prvních šest týmů od sebe dělí pouze pár bodů," připomněl vyrovnanost letošní Ligue 1. "Je to určitě dobré pro fanoušky, my ale víme, že před námi je ještě spousta zápasů. Pokusíme se získat co nejvíce bodů," dodal.

Šestibrankový střelec se ale obává především silného ofenzivního dua Auxerre - Ireneusze Jeleńe, jenž vstřelil obě branky AJA v utkání s Bordeaux, a nenápadného Daniela Niculaeho. "Je to velice dobrý tým. Dokáží se velice rychle přesunout do útoku, kde je skvělý Jeleń. Je velice nebezpečný, navíc mu funguje spolupráce s Niculaem. Ten je hodně podceňovaný, v každé hře hodně dře," sdělil médiím. "Když se kouknete na jejich tým, uvidíte, že mají plno skvělých fotbalistů," uzavřel chválu na svého soupeře Camara.

A že se momentálně jedná o jeden z nejlepších týmů ve Francii ukazují i poslední zápasy, AJA nejenže slavilo postup do další fáze Coupe de France, v lize navíc vyhrálo již čtyři zápasy v řadě. Nejcennější body ale jistě znamenalo vítězství nad vedoucím Bordeaux v dohrávce 25. kola. Přestože Girondins dlouho dobu vedli, nakonec padli - dvě branky totiž vstřelil fenomenální kanonýr Jeleń.

Díky tomu se tým Jeana Fernandeze posunul již na třetí místo, na čelo tabulky ztrácí jediný bod. Montpellier je ale momentálně nejlepším celkem na vlastním stadionu - z třinácti zápasů nevyhrál pouze třikrát. Auxerre si ale mimo svůj stánek také nevede špatně, prohrálo pouze třikrát. Navíc podzimní utkání dopadlo lépe pro ně. Na konci října jim dvěma brankami zajistil výhru 2:1 právě Jeleń.
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Jourdren - Yanga-Mbiwa, Spahic, El Kaoutari, Jeunechamp - Pitau - Marveaux, Tino - Camara, Ait Fana - Montano
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Hengbart, Coulibaly, Mignot, Berthod - Ndinga, Oliech - Pedretti, Capoue - Jelen, Niculae
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.20 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Lorient - RC Lens  (sobota 19:00)
Oba týmy již mají o svých pozicích celkem jasno. Lorient na evropské poháry již asi nezaútočí, Lens má zase před sestupovým pásmem dostatečný náskok. Dnešní zápas ale může možná ještě napovědět o opaku.

Nováček z Lens se totiž v posledních týdnech rozehrál k solidním výkonům. V pěti utkáních prohrál pouze dvakrát, podlehl silnému Toulouse a Lyonu. Pokaždé ale velice těsně. A velice těsný byl také výsledek z minulého kola. Racing na svém hřišti přivítal zaseknutého giganta z Paříže - a po Roudetově brance dlouho vedl. Vedl až do poslední minuty, pak ale k upravení výsledku zavelel Stéphane Sessegnon - a v poslední minutě nastavení rozhodl o remíze 1:1.

Tým Jeana-Guye Wallemmeho se tak dostal již na patnáctou pozici, na sestupující Le Mans má náskok již solidních dvaceti tří bodů. Na první desítku jim chybí bodů šest. Kouč nováčka však stále hudruje nad smolnou brankou z minulého utkání. "Jsme trošku frustrovaní. Vlastně vcelku hodně. Ale musíme se s tím smířit. Je to přeci jen hra," smutnil Wallemme.

"Přesto to pro mě zůstává jako ztráta dvou bodů. Dva body, které by nám možná pomohly pracovat opět s větším nadšením. Ale musíme nadále pokračovat ve zlepšených výkonech, momentálně se nám daří. Musíme toho využít. Chceme se především zachránit, ale přeci jen bychom chtěli pomýšlet také výš," dodal nakonec.

Nicméně trenér hostů má veliké problémy se složením mužstva, do Lorientu s ním přicestuje pouze 17 fotbalistů, kteří budou moci zasáhnout do zápasu. Razak Boukari se zranil na úterním tréninku, Serge Aurier bude mimo ještě asi deset dní. Zraněný je i Dejan Milovanovic. Kvůli karetnímu trestu si nezahraje Samba Sow.

Stejně jako jeho dnešnímu soupeři, podařilo se i Lorientu v minulém kole zaskočit slavnějšího soupeře. Oranžoví vyrazili na cestu do Marseille - dlouho prohrávali po brance Nianga, nakonec pro ně ale vše dopadlo dobře, po hodině hry vyrovnal na konečných 1:1 Koscielny. V posledních pěti zápasech tak Lorient prohrál pouze jedinkrát a vylepšil si tak svou momentální pozici již na devátou. Z té ztrácí na evropské poháry možná již nedostižitelných deset bodů.

"Bod, který jsme získali proti Marseille, neznamená, že dnes automaticky vyhrajeme. Musíme si o to říci svým výkonem," je si vědom obránce domácích Grégory Bourillon. "Víme, že je tu takový menší boj o sedmé místo a my nechceme zůstat pozadu. Všechny zápasy na konci sezony jsou těžké. Je to teď naše nejbližší meta, navíc v nadcházejících týdnech nehrajeme proti nejlépe postaveným týmům," dodal nakonec pln naděje.

Domácím bude naproti zraněními zkoseným hostům téměř kompletní, bude chybět pouze suspendovaný Laurent Koscielny.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Sosa, Marchal, Bourillon, Morel - Ducasse, Mvuemba - Amalfitano, Diarra - Vahirua, Gameiro
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Runje - Demont, Yahia, Chelle, Ramos - Hermach, Kovacevic - Monnet-Paquet, Rouder, Bedimo - Jemaa
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.92 - 3.20 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Le Mans UC 72 - OGC Nice  (sobota 19:00)
Důležitý souboj o udržení uvidí dnes Le Mans. Tamní celek je na jedné z těch nejméně příjemných pozicích - na stále sestupovém osmnáctém místě. A dnes hraje s týmem, který mu je nejblíže - alespoň tedy směrem vzhůru. Do středu Francie přicestuje Nice.

Jediná výhra v posledních deseti zápasech. To je vizitka týmu, který před sezonou na sestupové potíže snad ani nepomyslel. V koutku duše možná přemýšlel i nad evropskými poháry. Vše je ale jinak. Tým okolo Loïca Rémyho se trápí. A trápí se již pořádně dlouho. Přestože na konci února po dlouhé odmlce konečně vyhrál, další dvě utkání znamenala nulový bodový přírůstek.

OGC tak zůstává na nepříjemném sedmnáctém místě - nemá navíc nic jistého. Le Mans na něj ztrácí před dnešním zápasem pouze pět bodů. Nahodit motor hostů by přitom ve veledůležitém utkání mělo nové trenérské trio - Didier Olle-Nicolle ztratil po čtrnácti zápasech s jedinou výhrou důvěru. Novými modlami tohoto dříve ambiciozního celku by se tak měli stát hlavní kouč Eric Roy a jeho asistenti - Rene Marsiglia a Frederic Gioria.

"Je to důležitý zápas. Ne ale klíčový," myslí si nový trenér OGC. "Je tu stále 33 bodů, o které můžeme v průběhu sezony bojovat. Ať je závěr jakýkoli, zápasů je tu pak ještě deset. Nesmíme toto utkání příliš dramatizovat," přenášel pryč mediální tlak ze svého týmu. "Určitě by nebylo příjemné začínat bez bodů, ale víme, že nás nečeká nic lehkého. Od našeho jmenování víme, že naše mise skončí 15. května. Máme před sebou jedenáct menších bitev a musíme se připravit na každou z nich," přemýšlel vojensky Roy.

Hostům ale budou chybět hned dva obránci, kteří by se jinak pravděpodobně ukázali v základní sestavě. Zraněný je Alain Cantareil a Larrys Mabiala.

Le Mans se navíc v poslední době začalo dařit. Alespoň více, než tomu bylo doposud. Porážky, občas vystřídané remízou, totiž nahradily výhry, občas střídané remízou. A hned je to znát - tým neprohrál již tři utkání v řadě. Podařilo se mu obrat o všechny body konkurenta z Boulogne, remizoval s Grenoblem a Sochaux. Boj o záchranu tak ještě není úplně uzavřený, zvlášť, když se podíváme do statistik. Nice doma vyhrálo letos pouze dvakrát.

Domácím se navíc do sestavy vrací doteď zraněný obránce Cyriaque Louvion.
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
Ovono - Corchia, Paulo, Cerdan, Baal - Narry, Goulon, Dossevi, Thomert - Le Tallec, Maïga
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Diakite, Apam, Civelli, Gace - Fae, Digard, Echouafni, Ben Saada - Rémy, Bagayoko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.05 - 3.45
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Olympique Lyon - AS Saint-Étienne  (sobota 21:00)
Velice náročný program bude muset podstoupit Lyon. Po neuvěřitelném úspěchu v podobě vyřazení Realu Madrid z Ligy mistrů totiž přichází další prestižní zápas - vyhecované derby se Saint-Etienne.

Snad všichni příznivci francouzského fotbalu se museli ve středu ve večerních hodinách radovat. V Lize mistrů již neuvidí Cristiana Ronalda, Kaká, ani jiné hvězdy Realu Madrid. Španělský celek totiž doplatil na připravenost Olympiquu Lyon, který se tak fantasticky podívá do čtvrtfinále nejprestižnější klubové soutěže. Sedminásobný francouzský mistr si tak jistě udobřil fanoušky poté, co v lize pouze remizoval s podprůměrným Boulogne.

Přestože totiž l'OL ve Španělsku dlouho prohrával po brance Cristiana Ronalda, zlepšený výkon ve druhé půli přinesl zasloužený vyrovnávací gól - z kopaček mladého bosenského záložníka Miralema Pjaniće. Nyní ale přichází další důležitý zápas, svěřenci Clauda Puela totiž určitě nechtějí zůstat pozadu ani v domácí lize - v té jsou totiž zatím až na čtvrtém místě. Na vedoucí Bordeaux ztrácí dva body, obhájce trofeje má navíc jeden zápas k dobru.

"Určitě jsme po utkání s Realem trošku víc unavení. Nicméně toto derby je neuvěřitelně prestižní. Pro hráče, fanoušky a různé klubové činovníky," je si vědom kouč domácích. "Není tu příliš hráčů, kteří vyrostli v tomto klubu. Stále je tu ale dostatek takových, kteří si uvědomují sílu tohoto derby. Je dobré, že atmosféra tohoto zápasu pokračuje," sdělil médiím dále Puel.

Pokud by ale dnes Lyon zvítězil, mohl by se za určitých okolností dokonce ocitnout v čele Ligue 1. Musel by ale spoléhat na neúspěch hned tří týmů. Saint-Etienne se navíc letos příliš nedaří. Z šestnáctého místa má náskok pouze šesti bodů na sestupující Le Mans. "Nesmíte se koukat pouze na výsledky. Například proti Lille hráli fantasticky," připomněl zápas, ve kterém ASSE remizovalo 1:1. "Byli velice silní, hráli rychle, útočně. Navíc je to derby. Zápas, ve kterém se nikdy nenechá ani píď hřiště bez boje. Saint-Etienne navíc určitě bude hrát do karet náš zápas Ligy mistrů," přemítal nahlas Puel.

A důsledky pohárového utkání již jsou znát na marodce domácích. Kvůli poraněnému lýtku vypadl stoper Jean-Alain Boumsong. Může chybět dokonce až tři týdny. Derby zmešká také Jean II Makoun, jenž utkání v Madridu taktéž nedohrál. Zraněný zůstává Michel Bastos, stav Lisandra také není stoprocentní.

Přesto bude dnes jasným outsiderem hostující mužstvo, které musí ještě pořádně bojovat o svou prvoligovou příslušnost. Přestože se Saint-Etienne dostalo již do čtvrtfinále Coupe de France, v lize mu to příliš nejde. Z posledních tří zápasů vyhrálo pouze jedinkrát, a to na vlastním hřišti, když překvapilo Montpellier. Následně ale zaváhalo s Valenciennes, naposledy pak vybojovalo bod s Lille.

Hostům bude v důležitém a vyhecovaném utkání chybět nově zraněný Yohan Hautcoeur. Ten na marodce doplnil již známé trio Yoann Andreu, Mustapha Bayal, Christophe Landrin.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Reveillere, Cris, Lovren, Cissokho - Kallstrom - Toulalan, Pjanic - Govou, Delgado - Gomis
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Janot - Perrin, Diakhate, Benalouane, Dabo - Fernandes, Matuidi - Sako, Payet - Riviere, Bergessio
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.50 - 8.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Girondins Bordeaux26164643:2252
2.Montpellier HSC27164737:2852
3.AJ Auxerre27156627:2251
4.Olympique Lyon27148545:2850
5.Olympique Marseille26147547:2849
6.Lille OSC27146750:2848
7.AS Monaco271331132:3342
8.Valenciennes FC271251039:3741
9.FC Lorient27117939:2940
10.Stade Rennes27117936:2740
11.Toulouse FC271071027:2137
12.AS Nancy-Lorraine271051232:3935
13.FC Sochaux261051122:3135
14.Paris Saint-Germain27971135:3134
15.RC Lens27971126:3134
16.AS Saint-Étienne27761419:3327
17.OGC Nice27751527:4526
18.Le Mans UC 7226561524:4021
19.US Boulogne27381617:4617
20.Grenoble Foot 3827351920:4514

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (28)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1-0 Gomis

Reagovat
božský John

3:1 Lisandro,GOVOU( ),Gomis- a za ně ať si dá góla co chce..

Reagovat
smazaný uživatel

By mě zajímalo, jestli zas někdo zbrousí Matuidiho, minulý derby střídal snad v 10. minutě..

Reagovat
domingo

Cris se toho nebojí

Reagovat
domingo

Hm, kdo by řekl, že z tohohle bude pomalu zápas roku :)

bohužel budu trčet v hospodě

Allez AJA!! 1:1 (Costa-Jeleń)

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG

Reagovat
smazaný uživatel

No čo, oplatí sa dnes pozerať Lyon? Pravdepodobne to bude jediný možný zápas ktorý uvidím, tak nechcem zostať sklamaný.

Mimo to, dúfam, že to Monaco zvládne aj bez Parka, ale príliš tomu nedávam.

Reagovat
Pipo123

pre znalcov kde sa dá pozrieť Montpellier - Auxerre ?

Reagovat
božský John

Zkus atdhe.net pokud nemáš sopcast...ve výběru to na atdhe maj :)

Reagovat
Pipo123

pozriem, dik moc

Reagovat
božský John

Za málo :)

Reagovat
domingo

Jo, na adthe L1 většinou bývá... koukni na to a potom napiš nějakej krátkej report, protože já budu v té době trdlovat pod pódiem v Poličce

Reagovat
domingo

*atdhe

Reagovat
smazaný uživatel

rád bych zde reagoval (nevím kde jinde) na expres zprávu z času 13:24...vážený eurofotbale (nevím kdo přesně je autorem), uvádějte informace na pravou míru a nešpiňte fanoušky PSG jenom proto že se to teď "nosí"...za zápas bez diváků sice mohou fans PSG ale jedná se pouze o zápas s Boulogne (trest za zápas resp. výtržnosti v zápase OM:PSG v minulém kalendářním roce ale v této sezóně)...zápas v Nice je bez diváků z důvdu výtržností fanoušků NICE(!)...chce to použít prostou logiku...kluby totiž zpravidla nejsou trestány zavřením stadiónu na který jedou hrát venkovní zápas, tudíž se nejedná a jejich stadion!

Reagovat
Pipo123

to výš každý si myslí že za všetko môže SA a BB PSG !!!

Reagovat
smazaný uživatel

ALLEZ PARIS

Reagovat
smazaný uživatel

co kde mas? maj dva zapasy doma ted zavrenej stadion kvuli vytrznostem svejch fanousku..

Reagovat
smazaný uživatel

tak chyba, omlouvam se, mas pravdu. prekoukla sem se, expresku napravim..

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska Nice musí vyhrát !! Strašně důležitý zápas :) Já doufám že ho chlapci z azurového pobřeží zvládnou Issa Nissa

Reagovat
Godwinson

už je to trošku stereotypní, ale tipuju Montpellier - Auxerre 3:0 ... nemaj šanci :))

a obdobnej výsledek se zrodí i v Monaku ..

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Tk Le Mans-Nice hrozný zápas ale na tom terenu se taky nedá nic hrát protože ten je děsný Jinak kdo se mi aspoň trošku líbí jen Ben Saada

Reagovat
smazaný uživatel

Tento výsledok Lyon musí využiť, môže sa do zajtra dostať na čelo tabuľky a to som ich pred jarnou časťou už odpisoval.

Reagovat
božský John

Tak my dneska vyhrajem a bude to největší hitparáda :)

Reagovat
smazaný uživatel

Víte někdo víc o tom Diakitém z Lensu?

Reagovat
smazaný uživatel

moc informaci o nem nikde neni, jen se vi, ze je to hodne nadejnej mladik. v lete minulyho roku se ho snazil ziskat juventus. myslim, ze werder ho mel dokonce na stazi, kde se jim libil. nedavno ho byli sledovat skauti newcastlu v utkani, a prej se jim hodne libil, hnedka ho doporucili trenerovi. hraje za francii U 18, hraje bud stredovyho utocnika nebo CFko. vypada to, ze v lete nekam prestoupi, kontrakt ma uz jen na rok.

vic sem o nem uz zjistit nedokazala..

Reagovat
smazaný uživatel

hmm, děkuju takže další talentovaný středový útočník, máme v newcastlu vlastní, takže ne, děkujem, kupte si ho jiní :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele