Ligue 1 - preview 26. kola

05.03.2011, 10:48, aktualizováno 06.03.2011, 08:50
Previews
Na sobotní výhru Rennes se v neděli v Marseille pokusí odpovědět Lille. Úkol to však nebude vůbec jednoduchý, na Stade Velodrome se totiž bude hrát zároveň přímý souboj o druhé místo. Zpátky na pohárové příčky bude chtít Lyon, ten hostí poslední Arles-Avignon a vítězství potřebují obě strany v duelu s Brest - Bordeaux...
Olympique Lyon - AC Arles-Avignon  (neděle 17:00)
Ošidný zápas čeká na fotbalisty Lyonu v duelu proti beznadějně poslednímu týmu z Arles. Domácí mužstvo je jasným favoritem, avšak hosté v posledních třech kolech neprohráli a o body v nich obrali i celky z horní poloviny tabulky.

Že si Lyon nemůže dovolit zaváhání, ví i kouč Puel. "Na domácím hřišti musíme získat maximální počet bodů. Tento zápas musíme brát velmi vážně a získat v něm tři body. Arles hraje v každém utkání naplno, přece jen se snaží se svým umístěním ještě něco udělat. Ostatně není tomu dávno, co tento tým potrápil PSG nebo Marseille," řekl Puel a pokračoval: "Proti takovým týmům není vůbec jednoduché hrát, my si však vyzkoušíme, jaké to je hrát proti houževnatému soupeři."

Pokud bude Lyon pokračovat ve výkonech z poslední doby, tak se brzy zapojí do boje o mistrovský titul. "Abyste mohli bojovat o titul, musíte dobře hrát v únoru a březnu. Tam se to většinou láme a některé týmy z bitvy vypadnou. Nám se však hra daří. Na konci sezóny na týmy čeká dlouhý a velmi vyrovnaný sprint, kde je důležitý každý bod. A kdo nakonec zvítězí, bude velkým šampionem," dodal na závěr lodivod domácího celku.

Na zápas se těší i hosté z Arles. "Je to zvláštní, ale na velké kluby si věříme. Nemáme co ztratit. Pokusíme se hrát tak, jak jsme to předváděli v posledních čtyřech, pěti zápasech," nechal se slyšet záložník hostů Rocchi.

Domácím bude chybět Cris, kterého trápí zánět šlach, hosté postrádají Germanyho, Diawaru, Kermoganta a Djédjého.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Réveillére, Diakhaté, Lovren, Cissokho - Toulalan - M. Bastos, Gonalons, Gourcuff, Lisandro López - Gomis
AC Arles-Avignon - pravděpodobná sestava:
Planté - Laurenti, Soro, Pavón, Fanchone - Meriem, Aït Ben Idir, Piocelle, Rocchi - Ghilas, N'Diaye
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 6.00 - 12.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Brestois - Girondins Bordeaux  (neděle 17:00)
Zajímavé kontrasty spojují celky, které jsou v tabulce vzdálené jen na jeden jediný bod a dvě příčky. Zřejmě by to mělo být naopak, možná i úplně jinak. Zatímco Brest ještě před dvěma lety kopal druhou nejvyšší soutěž, Bordeaux v tu dobu vyhrálo titul. Teď oba týmy bojují o pohárové příčky a za žádnou cenu si nic nedarují.

Pro to, aby si francouzský tým zahrál v příští sezóně Evropskou ligu, musí skončit minimálně na šestém místě. A to musí doufat ve fakt, že dva vítězové obou francouzských pohárů, kteří by se triumfem jinak kvalifikovali do Evropské ligy, budou z popředí tabulky, jelikož by měli jistou účast Ligy mistrů. Pak tato dvě kvalifikační místa budou přesunuty do ligové tabulky.

Pro Les Girondins by nebylo dobré, aby se druhým rokem v řadě neúčastnili evropských pohárů. Na onu šestou pozici však ztrácejí čtyři body, na čtvrtou si už vlastně ani nemohou dělat větší nároky. Hodila by se zkrátka výhra. Bordeaux by určitě rádo navázalo na poslední vítězství 3:0 nad Auxerre, na kterém se gólově podílel i Jaroslav Plašil.

Že by však měli domácí z tohoto soupeře přehnaný respekt? Vůbec! "Na začátku sezóny jsem si nepokládal otázku ohledně naší hry. Spíše jsem přemýšlel, zda-li hráči nebudou mít nějaký komplex z velkých klubů. Jenže ten případ nikdy nenastal," má radost kouč Alex Dupont. "Jsem rád. Je to zábava hrát proti takovýmto celkům."

Hosté přitom ještě před dvěma týdny utrpěli porážku 1:5 od Lorientu. Dokonce zase hrozilo, že by mohl skončit trenér Jean Tigana. "Výhra nad Auxerre zastavila pád do sestupové spirály, po které jsme se klouzali po porážce v Lorientu," je ovšem nyní klidnější bek Matthieu Chalme. "Tým se zvednul a vyhrál, vstřelil tři góly. Značí to lepší budoucnost."

Brest naopak před vlastními diváky vyhrál dvě poslední utkání. Před týdnem však uhráli pouze bod na půdě beznadějně posledního Arles-Avignonu. "Jsme ve druhé polovině sezóny. Chceme si pořád důvěřovat a zachovat stejnou úroveň hry," dodával Dupont. "Je dobré, že už máme 35 bodů. Nepřemýšlím však o tom, že bychom hráli jako nějací suchaři."
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Elana - Coulibaly, Baysse, Kantari, Ferradž - Poyet, Ewolo, Grougi, Lička, Lesoimier - Ayité
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Sané, Fernando, Ciani, Trémoulinas - Diarra - Ben Khalfallah, Ducasse, Plašil, Wendel - Modeste
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.00 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Olympique Marseille - Lille OSC  (neděle 21:00)
Jednoznačný šlágr šestadvacátého kola. Možná se rozhodne o titulu, rozhodně se bude bojovat o první místo v tabulce. První Lille zajíždí na velice horkou půdu třetí Marseille, která v lize vyhrála již čtyřikrát v řadě.

Lille podávalo celou sezonu velice nadstandardní a vyrovnané výkony, díky čemuž se postupem času vyšplhalo na samé čelo Ligue 1. O svůj bodový náskok před svými pronásledovateli ale během tohoto měsíce přišlo - z dvanácti bodů, které mužstvo okolo talentovaného Edena Hazarda mohlo získat, připutovalo na Stadium Nord Lille Métropole bodů pouze pět. Na vině je především překvapivá prohra v Montpellieru a remízy s Lyonem a Auxerre.

"Z utkání s Lyonem máme mnoho pozitivních dojmů. Chtěli jsme od sebe udržet Lyon alespoň čtyři body vzdálený, což se nám podařilo, a vrátit se na první místo - což se nám rovněž podařilo," sdělil k posledním utkání dog jejich manažer Rudi García.

Narozdíl od Lille ale jeho pronásledovatelé neváhali a rychle se na svého konkurenta, jenž byl po celou dobu o jeden krok napřed, dotáhli. Pouze kvůli horšímu skóre je momentálně druhé Rennes, jediný bod je vzdálená právě Marseille, další bod ztrácí Paris SG. Zapomínat se ale nesmí ani na Lyon, který chce zaútočit ze zadních pozic. Na vedoucí mužstvo nyní z pátého místa ztrácí čtyři body.

"Únor se Lille příliš nepovedl, alespoň co se týče výsledků. Když jsme na konci ledna remizovali v Monaku, byla naše ztráta již osmibodová. To je veliké číslo - a to bylo pouze před měsícem. Ale stále je to tým, který se snaží hrát fotbal. To je na jednu stranu pro nás nezvyklé, na druhou stranu jsme ale rádi," vyjádřil se na adresu svého dnešního soupeře manažer obhájce titulu Didier Deschamps.

A Lille rozhodně fotbal hraje. Však také nastřílelo vůbec nejvíc branek z celé nejvyšší francouzské soutěže - v pětadvaceti zápasech se prosadilo třiačtyřicetkrát, ve svých řadách má také nejlepšího střelce celé soutěže - Moussu Sowa, jenž se prosadil hned sedmnáctkrát. Pokud by se prosadil i dnes, znamenalo by to pro něho jubilejní třicátou branku v Ligue 1. Zapomínat by se ale nemělo ani na jeho ofenzivního parťáka Gervinha - útočník z Pobřeží slonoviny se v lize trefil jedenáctkrát.

Nicméně také obranná fáze LOSC funguje velice dobře, čtyřiadvacet inkasovaných branek je čtvrtým nejnižším číslem v Ligue 1. Tyto statistiky tvoří ale především skvělý podzimní běh týmu Rudiho Garcíy. V posledních sedmi soutěžních zápasech dokázalo Lille v normálním hracím čase zvítězit pouze jednou - postup do semifinále Coupe de France proti Lorientu se urodil až po penaltách. Proti hostujícímu celku hovoří také statistiky - Garcíův výběr letos ještě nedokázal porazit ani jeden tým z první pětky. Poslední tři utkání na Stade Vélodrome pak dvakrát dopadla lépe pro domácí mužstvo, jednou se urodila remíza. I podzimní duel ovládla v říjnu Marseille. Díky dvěma brankám Rémyho a úspěšné střele Lucha se tehdy Marseille radovala z vítězství 3:1.

Celá Francie navíc ví o veliké domácí síle Olympiqueu. Ten doma zatím prohrál pouze jednou - a to hned v prvním kole s Caen. V roce 2011 se rovněž jedná o nejúspěšnější tým, alespoň co se týká sbírání bodů. Ze šesti zápasů získali šestnáct bodů, čistý štít jim mastí pouze bezbranková remíza v Monaku.

Domácí se strachují o start Andrého-Pierra Gignaca, který doléčuje zranění přitahovače. Nejistý je rovněž start ofenzivního záložníka Mathieua Valbueny, jehož trápí koleno, a Loïca Rémyho, jenž má obdobný problém. Dlouhodobě mimo hru je César Azpilicueta, španělský pravý obránce se letos již na hřišti pravděpodobně neobjeví.

Do sestavy Lille se vrátí středopolař Yohan Cabaye poté, co si ve čtvrtfinále Coupe de France odpykal svůj trest.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Heinze, Diawara, Mbia, Taiwo - Kabore, Cisse, Gonzalez - Ayew, Remy, Valbuena
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Beria, Chedjou, Rami, Debuchy - Balmont, Cabaye, Mavuba - Hazard, Gervinho, Sow
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - FC Sochaux  (sobota 19:00)
Jedním ze zápasů 26. kola nejvyšší francouzské soutěže bude i vyrovnaný souboj mezi Toulouse a Sochaux. Oba týmy jsou totiž sousedé v tabulce, od sebe je dělí pouhý bod.

Domácím se v poslední době vůbec nedaří, přesto by rádi pronikli do evropských pohárů. Toulouse v posledních třech ligových utkání prohrálo, od začátku nového kalendářního roku nasbíralo pouhých šest bodů. A Evropa se tak pořádně vzdaluje. "Proti PSG jsme hráli dobře, před 14 dny proti Rennes ještě lépe a obě utkání jsme o gól prohráli. To je docela frustrující," řekl záložník domácích Didot a pokračoval: "Pokusíme se v tabulce skončit na co nejlepší pozici. Před námi je čtyři nebo pět týmů, se kterými se můžeme o pohárovou Evropu poprat. Musíme se ale více zaměřit na naši defenzivu, protože v posledních utkáních jsme za chyby v ní draze zaplatili," dodal Didot.

Ani Sochaux nepodává v poslední době nikterak oslnivé výkony. Tomu také odpovídá zisk čtyř bodů z posledních čtyř ligových zápasů. Pokud však hosté v sobotu v Toulouse vyhrají, svého soupeře v tabulce přeskočí. Sochaux totiž ztrácí na domácí celek jediný bod.

Hosté ale mají v posledních kolech velké problémy s nedisciplinovaností, poslední čtyři zápasy znamenaly hned tři červené karty pro Sochaux.

Domácím bude chybět dvojice zraněných Bréchet a Butin, hosté postrádají Cetta a Vidala, kteří se zranili minulý týden.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Valverde - Gunino, Fofana, Congré, M'Bengue - Capoue - Machado, Sissoko, Didot, Tabanou - Tafer
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Sauget, Perquis, Faty, Dramé - Boudebouz, Carlao, Martin, Nogueira, Maurice-Belay - Maïga
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.20 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valenciennes FC - AS Monaco  (sobota 19:00)
Velice vážná začíná být situace v Monaku. Místní fotbalový celek se stále pohybuje na osmnáctém, sestupovém místě - dnes se navíc představí na hřišti letos poměrně silného Valenciennes.

Tým Philippeho Montaniera neprohrál již pět ligových klání za sebou jdoucích, mimo jiné na svém hřišti udolal 2:1 Lyon. Před vlastními fanoušky se letos VA mimořádně daří - z posledních pěti zápasů prohrálo pouze jednou (nestačilo na Paris SG), dokázalo si připsat hned tři vítězství - a to proti týmům jako již výše zmiňovaný Lyon, Toulouse či Brest. V posledním zápase pak udrželo na uzdě útočné spřežení Lorientu a remizovalo s ním překvapivě 0:0.

Z dvanácti utkání na Stade Nungesser dokázalo Valenciennes vytěžit dvaadvacet bodů, což ho řadí na solidní osmé místo v domácí tabulce. Především díky výkonům a výsledkům za podpory svých příznivců se Valenciennes nemusí příliš strachovat o holé bytí, či nebytí v Ligue 1. Z třináctého místa má na osmnácté, první sestupové místo, které okupuje právě jeho dnešní soupeř, náskok šesti bodů.

To Monako má kromě vleklých finančních potíží problémy i na sportovním poli. Od začátku roku dokázalo zvítězit pouze jednou, v minulém utkání pouze remizovalo s konkurentem v boji o záchranu z Caen. Přestože knížecí celek vedl již 2:0, nakonec své vedení prohospodařil a remizoval 2:2. Monako tak nadále zůstává v sestupovém pásmu, na sedmnáctou příčku nyní ztrácí jeden bod. Konkurenta z Auxerre přitom čeká velice těžké utkání proti Paris SG.

"Nebude to jednoduché utkání. Myslím, že to bude poměrně vyrovnané. Ve statistikách jsme si docela podobní: obdržené branky, průměrné držení míče... Oba dva celky jsou si velmi podobné. Monako má rozsáhlou soupisku, kterou ještě v lednu doplnilo dvěma hvězdami," řekl na adresu svého soupeře manažer domácího celku.

Těmito dvěma hráči měl na mysli defenzivního záložníka Mahamadoua Diarru, jenž přišel z Realu Madrid a od svého příchodu nezmeškal na hřišti jedinou minutu, a dalšího záložníka Pascala Feindouna, který po přestupu do Monaka zatím naskočil do všech utkání. "Je to velice kvalitní mužstvo, my ale pořádně nevíme, co bychom měli očekávat. Hodně rotují se sestavou. Každopádně bychom se ale měli soustředit spíše na sebe než na soupeře," zakončil Montanier, jehož mužstvo si letos připsalo jediné vítězství mimo vlastní stadion.

A to právě proti Monaku. Na konci října zajistil hostům vítězství dvěma brankami Grégory Pujol. "Dnes to bude jiný zápas. Každý zápas je jiný. V poslední době hrajeme docela dobře, poslední dvě utkání ale skončila remízou. Bylo by fajn před vlastními fanoušky porazit přímého konkurenta v boji o udržení, mohlo by nám to hodně pomoci v následujících zápasech," myslí si Montanier.

S nadějí k dnešnímu utkání přistupuje také Laurent Banide, lodivod hostujícího výběru. "V minulém zápase jsme nehráli špatně. Naše hra vypadala zase o něco lépe, všichni se snažili. V jeden okamžik se to k nám všechno obrátí tou příznivější tváří," řekl trenér, jehož mužstvu se ale na hřišti Valenciennes v poslední době vůbec nedaří - z posledních tří vzájemných zápasů na Stade Nungesser bralo tři body pokaždé domácí mužstvo.

Jedinou ztrátou domácího výběru je obránce Gaëtan Bong. V dresu Monaka se neobjeví rekonvalescenti Chris Malonga a Daniel Niculae.
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Mater, Bisevac, Angoua, Ducortieux - Gomis, Cohade, Sanchez - Dossevi, Pujol, Danic
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Lolo, Adriano, N'Koulou, Bonnart - Diarra, Coutadeur, Mangani, Gosso - Moukandjo, Park
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.10 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Montpellier HSC - Stade Rennes  (sobota 19:00)
Velmi zajímavé utkání se odehraje na půdě šestého Montpellieru, kam přijede momentálně druhý celek tabulky z Rennes.

Hosté jsou pouze díky horšímu skóre na druhé příčce za vedoucím týmem z Lille, avšak po tomto kole se opět mohou vyhoupnout do čela. Nahrává jim k tomu fakt, že ve šlágru kola na sebe narazí první Lille a třetí Marseille. A jedno z těchto mužstev může body ztratit...

V kabině Rennes však probíhá poklidná nálada, hráči se prý o možném zisku mistrovského titulu nebaví. "Titul? O tom se v kabině nebavíme. Je krásné, že jsme v tabulce tak vysoko, ale rozhodně se sami nechceme dostávat pod nějaký tlak," řekl útočník hostů Montaňo a pokračoval: "Máme potenciál skončit mezi třemi nejlepšími týmy soutěže, avšak potenciál a realita jsou dvě odlišné věci," dodal Montaňo.

Pro forvarda hostů to jistě bude zvláštní utkání, v dresu Montpellieru totiž odehrál pět sezón před tím, než odešel do Rennes. "Jsem hrdý na to, že jsem hrál v Montpellieru. V jeho dresu jsem se totiž dostal do podvědomí fotbalové veřejnosti," řekl 26letý Kolumbijec.

Montpellier by se mohl pyšnit třemi posledními koly bez inkasovaného gólu, radost týmu však kazí, že dva ze tří zápasů byly pouze remízové. I tak jsou domácí na dobré cestě za pohárovou Evropou, v horních příčkách tabulky jsou totiž minimální bodové rozdíly.

Domácím bude chybět potrestaný Spahić, hosté nehlásí žádné problémy.
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Jourdren - Bocaly, Yanga-Mbiwa, El Kaoutari, Jeunechamp - Utaka, Marveaux, Camara, Estrada, Belhanda - Giroud
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Douchez - Danze, Kana-Biyik, Mangane, Theophile Catherine - M'Vila - Boukari, Tettey, Lemoine, Brahimi - Montaňo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.95 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
OGC Nice - RC Lens  (sobota 19:00)
V kritické situaci se ocitá nováček Ligue 1 z Lens. Tým okolo kanonýra Issama Jemây je na předposlední pozici, v lize nevyhrál již pět utkání v řadě a navíc se střetne s rozjetým Nice.

Nice si v posledním ligovém utkání spravilo chuť po dvou porážkách v řadě a žádném vstřeleném gólu, když překvapivě dokázalo o všechny body obrat ambiciozní Saint-Étienne. Co na tom, že domácí byli po celé utkání daleko lepším týmem, branky z kopaček Coulibalyho a Mouniera znamenaly pro OGC velice důležité tři body. Ty je v tabulce katapultovaly na patnáctou příčku, z něhož drží na osmnácté, první sestupové místo náskok čtyř bodů.

Pokud by tak Nice dokázalo na Stade Municipal du Ray zvítězit, mohlo by se od sestupových pozic vzdálit již na sedm bodů. Osmnácté Monako čeká těžký zápas ve Valenciennes, na jehož půdě se mu v poslední době vůbec nedaří. Naopak případná prohra by znamenala opětovný pád do lítého boje o udržení - Lens by na svého dnešního soupeře poté ztrácelo pouhé dva body.

"Necítím se nijak výrazněji ohrožen. Soustředím se pouze na Nice, ne na sebe. Jedna z důležitých vlastností trenéra je, aby zůstal klidný. Za jakékoliv situace," řekl domácí kouč Eric Roy, o jehož odvolání se před vítězstvím v Saint-Étienne začalo spekulovat.

Příznivce Nice poté potěšil i výsledek z tohoto týdne. Jejich tým totiž zvítězil po prodloužení na půdě druholigového Reims 3:2 a postoupil již do semifinále Coupe de France. Dvěma brankami se blýskl gabunský útočník Éric Mouloungui, prosadil se také Danijel Ljuboja. "Nesmíme zapomenout na to, že před čtyřmi dny jsme hráli 120 minut proti Reims. Kvalifikace do další části je určitě dobrá terapie, ale uvidíme v sobotu, jestli se naše únava projeví na hřišti," připomněl nabitý program svého týmu Roy.

Další věcí, která mluví proti domácímu výběru, jsou statistiky. Během posledních dvou vzájemných zápasů se dvakrát radoval racing, jednou se urodila remíza. Nice poté v průběhu 22 utkání s Lens dokázalo zvítězit pouze dvakrát, naposledy poté před čtyřmi lety, kdy OGC vystřelil nejtěsnější výhru Bakari Koné. V posledních šesti vzájemných zápasech těchto týmů pak padlo málo branek - pouze čtyři.

I letos má Lens, stejně jako Nice, problémy s produktivitou. Zatímco Racing vstřelil branek pouze 24 - což je čtvrtý nejhorší výsledek z celé ligy - Nice je na tom se 17 góly ještě hůře. Méně produktivní je pouze beznadějně poslední Arles.

"Pro oba týmy je to velice důležitý zápas. Nejsme Barcelona, nehrajeme na dvacet přihrávek v řadě. Každopádně za každý pokus můžeme být odměněni," míní hostující záložník Julien Sablé, jenž v minulosti působil také v Lens.

Domácím bude dnes chybět obránce Gregory Paisley a záložník Abdou Traoré. Hosté se budou muset obejít bez Francka Queudrueho a středopolaře Adila Hermacha.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Coulibaly, Civelli, Pejcinovic, Clerc - Fae, Digard, Sable - Bellion, Mouloungui, Mounier
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Runje - Aurier, Touré, Yahia, Bedimo - Hermach, Varane, Sow - Maoulida, Jemaa, Demont
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 2.85 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SM Caen - AS Saint-Étienne  (sobota 19:00)
S "nožem na krku" cestují fotbalisté St. Etienne k utkání do Caen. Po sérii nelichotivých výsledků jim svoji nespokojenost dalo důrazně najevo vedení klubu.

Hostující fotbalisté tři utkání v řadě prohráli a do hry se vložil generální ředitel klubu Romeyer, který není spokojený s předváděnou hrou a hlavně přístupem hráčů k zápasům. "Kluci by měli pochopit, že hrají v zeleném dresu za St. Etienne, nejúspěšnější klub francouzské historie. A to něco znamená. Pokud to ale hráči nechtějí pochopit, budou si muset hledat angažmá jinde," zlobil se Romeyer.

Vždyť ještě na konci září loňské roku bylo St. Etienne lídrem nejvyšší francouzské soutěže, od té doby se přestěhovalo až na sedmou příčku tabulky.

Fotbalisté Caen však budou chtít také bodovat, protože se ziskem 29 bodů ještě zdaleka nejsou zachráněni. Případné vítězství by je posunulo do klidnějších francouzských vod.

Zajímavostí posledních šesti ligových kol, ve kterých Caen figurovalo je fakt, že k bodovému zisku ať už jedné či druhé strany stačily vždy dvě vstřelené branky.

Hostům chybí zraněný Marchal, který se zranil v posledním utkání proti Nice. Mimo hru je také obránce Nery a potrestaný Ebondo. Domácí postrádají dvojici Seube - Hamouma.
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Thébaux - Inez, Leca, Heurtaux, Tafforeau - El Arabi, Proment, Nivet, Yatabaré, Mollo - Traoré
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Janot - Perrin, Sall, Monsoreau, Bocanegra - Alonso, Guilavogui, Batlles, Matuidi, Sako - Riviére
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.10 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Lorient - AS Nancy-Lorraine  (sobota 19:00)
Osmé místo tabulky francouzské Ligue 1 okupují fotbalisté Lorientu, kteří reálně bojují o příčky zajišťující evropské poháry pro příští sezónu. Jenže uplynulý týden měli domácí hodně nabitý, jelikož je čekalo čtvrtfinále Coupe de France. Jak borci svěřenci trenéra Christiana Gourcuffa fyzicky zvládnou utkání proti Nancy?

"Bude to naše třetí utkání týdne, 120 minut jsme navíc hráli teď ve středu proti Lille," postěžoval si obránce Maxime Baca. O to smutnější je pro Les Merlus fakt, že i když přes dvě hodiny pobíhali po hřišti, bránili se lídrovi Ligue 1 a snažili postoupit do semifinále Národního poháru, nebylo jim to nic platné.

Dogy nakonec urvaly postup přes penaltový rozstřel. Takže jediná zbývající cesta Lorientu, jak se třeba probojovat do Evropské ligy, tkví v domácí ligové soutěži. "Ta byla ale vždy hlavním cílem," nedělal si těžkou hlavu Boca. "Zbývají nám tři měsíce. Potřebujeme vítězit a posunout se v tabulce ještě výše."

Domácí mají celkem slušnou formu, z posledních pěti zápasů prohráli pouze v Monaku, třeba Bordeaux ale nedávno vyprášili pěti góly. Naposledy venku remizovali s Valenciennes 0:0. "Tenhle zápas i ten proti Lille končil kolem desáté večer. Způsobuje to únavu," připomínal lorientský bek. "Měli bychom na to ale zapomenout a být naopak ještě silnější."

Hostující ASNL letos tvrdě bojuje o záchranu a na sestupové pásmu má náskok jen tří bodů. Svěřenci kouče Pabla Correy mají za sebou dvě střetnutí s francouzskými favority, tím prvním byl Lyon, kterému venku podlehli jednoznačně 0:4, a před týdnem to byla Marseille, která na Stade Marcel Picot vyhrála se štěstím 2:1.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Baca, Bourillon, Romao, Morel - Monnet-Paquet, Amalfitano, Mvuemba, Diarra - Gameiro, Kitambala
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Grégorini - Loties, André Luiz, Sami, Lemaitre - Berenguer - Féret, Diakité, N'Guemo, Cuvillier - Hadži
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AJ Auxerre - Paris Saint-Germain  (sobota 21:00)
Jedněm se absolutně nedaří, druzí bojují o mety nejvyšší. Zatímco domácí Auxerre si potřebuje udobřit své fanoušky nějakým dobrým výsledkem s favorizovaným soupeřem a chránit prvoligovou příslušnost, hostující PSG nesmí ztrácet další korálky, aby zkrátka mohlo bojovat o titul. Tenhle zajímavý souboj vysílá od devíti večer sportovní kanál Nova Sport.

Oba týmy prostě chtějí z tohoto zápasu vítězství. Kriticky je na tom ovšem AJA, které má ze sedmnácté pozice náskok na sestupové pásmo pouze jeden jediný bod. Svěřenci trenéra Jeana Fernandeze čekají na výhru 16 zápasů v řadě, počítáme-li do statistiky všechny soutěže včetně Ligy mistrů, Coupe de France i Coupe de la Ligue.

Poslední vítězství se datuje na 14. listopad. Tehdy Auxerre doma porazilo Rennes 2:1. Že by se dokázalo zvednout zase proti celku, který ve Francii soupeří o ligové prvenství? Fernandez jako by příliš nevěřil. "V tuto chvíli nejsme schopni dohrát utkání s čistým štítem. Bez ohledu na to, kdo je soupeř," čertil se.

Přitom domácí letos slavně postoupili do milionářské Ligy mistrů. Klub byl u vytržení, jejich příznivci rovněž. Jen si poslechněte Fernandezova slova o pár měsíců později: "Upřímně řečeno, pokud se nám podaří zůstat v Ligue 1, budeme mít stejnou radost, jako když jsme v minulé sezóně skončili v tabulce třetí."

Pařížané naopak dál pokračují v úspěšném ročníku. Po postupu do osmifinále Evropské ligy ve středu porazili doma druholigové Le Mans 2:0 po prodloužení v rámci Coupe de France a jsou v semifinále. Brankář Grégory Coupet si myslí, že nastávají nejdůležitější okamžiky této sezóny. "Březen je určující měsíc v boji o titul. Vím to ze zkušenosti," tvrdil.

A PSG by zajisté rádo po 17 letech pozvedlo v Parku princů pohár pro vítěze. "I když o tom nemluvíme otevřeně, přemýšlíme o tom," prozradil zkušený gólman. "Jsme v cílové rovince. Musíme prostě březen zvládnout, abychom končili ve velkém stylu," dodal. Coupet mimochodem potvrdil, jakou roli že to v týmu má.

V utkání proti Le Mans se zaskvěl, vlastně svému týmu vychytal nejlepší čtyřku Francouzského poháru, ale ví, že dvojkou i přes parádní výkon zůstane i nadále. "Pro mě je vše jasné, Apoula Edel je tady nejlepším brankářem a je budoucností pro PSG," uvedl bývalý francouzský reprezentant.

Auxerre to bude mít proti klubu z hlavního města Francie opravdu těžké. "V tuto chvíli je pro nás těžké hrát proti jakémukoliv soupeři," netajil se Fernandez. "Do té doby, než se nám zotaví všichni zranění a dostanou se zpět do správné kondice, bude pro nás vše velmi, velmi složité a obtížné."
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Hengbart, Coulibaly, Grichting, Dudka - Chafni, Pedretti, Ndinga, Traoré - Oliech, Jeleň
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Edel - Jallet, Armand, Sakho, Tiéné - Giuly, Chantome, Makelele, Nene - Hoarau, Erdinc
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.20 - 3.10 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Lille OSC251210343:2446
2.Stade Rennes25137530:1846
3.Olympique Marseille25129436:2145
4.Paris Saint-Germain25128539:2544
5.Olympique Lyon25119539:2542
6.Montpellier HSC25108721:2338
7.AS Saint-Étienne2598833:3235
8.FC Lorient251051032:3135
9.Stade Brestois2598826:2535
10.Girondins Bordeaux25810732:3034
11.Toulouse FC251031227:2833
12.FC Sochaux25951139:3132
13.Valenciennes FC25710830:2731
14.SM Caen25781028:3629
15.OGC Nice25781017:2729
16.AS Nancy-Lorraine25841327:4128
17.AJ Auxerre25414729:3326
18.AS Monaco25413825:2825
19.RC Lens25591124:4024
20.AC Arles-Avignon25181613:4511

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (115)

Přidat komentář
smazaný uživatel

10:56 Rozhodčí ve Francii vyměněni

Rozhodčí francouzské nejvyšší soutěže hrozili před 26. kolem Ligue 1 čtvrthodinovým zpožděním všech zápasů, důvodem byl údajný nedostatek respektu k jejich práci. Francouzská fotbalová federace si ale toto nenechala líbit. "Sudí budou nahrazeni svými kolegy ze třetí ligy, a zápasy tak začnou načas," stojí v oficiálním prohlášení.

hehe, to sem teda zvedava, jak to dneska dopadne..

Reagovat
Godwinson

Dobrej přístup :)

Reagovat
smazaný uživatel

jojo, taky me to pobavilo.. zvlastni, ze nejdou druholigovy..

Reagovat
stas87

dneska to aja zvladne a vyhra 1:0 pariz je hnusny klub(subjektivny nazor)

Reagovat
smazaný uživatel

nezvladne. 2 je jasna..

Reagovat
stas87

no musim sa smiat na tabulku ked auxerre ma 14 krizov ubrat 5 remiz a mat 5 vyher boli by v pohode

Reagovat
smazaný uživatel

sou to trosku labilove, no.. i kdyz daj prvni gol tak mas velkou sanci ze to stejne skonci remizou.. nebo prohrou..

Reagovat
smazaný uživatel

Labilové? Vždyť mají nejstabilnější formu ze všech týmů..

Reagovat
smazaný uživatel

pravda.. remiza sem, remiza tam. remiza odtud a tamhle..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Reagovat
onze

stas 87 - hnusný si Ti ! ! ! Radšej si komentuj tú tvoju posratú Dubnicu, a neber si do úst PARIS SG. ( subjektívny názor ) Na takéto reči, som veľmi nahnevaný. To Vás tu niektorých baví ,sa pchať do zadku Domingovi ?

Reagovat
onze

Samozrejme Ty, pardon oprava.

Reagovat
stas87

ale no tak sa nehnevaj tolko mam odpor obecne k parizu ak som sa ta dotkol tak prepac pchat do zadku?aja mam rad vdaka jelenovi a dudkovi inak vo franczusku fandim lille...

Reagovat
onze

Tak o.k, mňa le štve keď niekto nadáva na nejaký klub, len tak. Dúfam, že ešte pokecáme. Len ja mám toho času málu.

Reagovat
stas87

sak v pohode ja mam na pariz neskutocnu averziu+robim vo francuzskej fabrike kde sef pochadza z pariza tak vyhrali ste s dac a my plichta v za zatial dobre kolo aj presov prehral

Reagovat
onze

Teraz som prišiel zo zápasu. Zápas nič moc, ale vďaka za 3 body. Aj vy ste doniesli bodík, a myslím veľmi vzácni. PREŠOV sa dalo čakať. Ale oni určite nevypadnú, majú peniaze na naše pomery veľmi pekné. No kto vie, ešte je tam RUŽA a NITRA, tak uvidíme. Zdravím Ta. Ináč kde pracuješ ? Pozdrav šéfa, nech sa správa slušne ALLEZ PSG !

Reagovat
domingo

No vida.

Reagovat
Godwinson

Jourdren - Bocaly, Yanga-Mbiwa, El Kaoutari, Jeunechamp - J. Marveaux, Estrada, Belhanda - Utaka, Giroud, S. Camara

Jako by nestačilo, že to bude bez Spahiče. Ještě takováhle sestava. Ale mohlo by to slibovat více gólů.

Reagovat
smazaný uživatel

jak vam hraje vlastne ten utaka?

Reagovat
Godwinson

Zatím naštěstí moc nehrál, až na těch 20 minut proti Sochaux, ale to jsem bohužel už vzdal přenos ... Každopádně se nechci dožít křídel Utaka - Kabze, v ten okamžik začnu fandit Nîmes.

Reagovat
Godwinson

.. na Andulku.

Reagovat
smazaný uživatel

ten kabze je docela traged, no.. ale utaka by nemusel bejt na hrotu vubec spatnej.. podle me nahrada za girouda docela fajn..

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska musí Montpellier, Auxerre a Lorient ...konkurence na titul musí ztrácet

Reagovat
smazaný uživatel

HSC dneska dostane.. Je jen otázkou kolik

Reagovat
smazaný uživatel

Ale houby. Vidím to na 1:0

Reagovat
Godwinson

Ty teda dneska perlíš.

Reagovat
smazaný uživatel

1:3 Spahič nehraje, Montaňo s Brahimim budou mít préé..

Reagovat
Godwinson

Mapou má formu jako hrom, nějakej Montaňo ho nemůže jakkoliv ohrozit.

Reagovat
domingo

Spis jsem zvedavej na to, jak se proti Boukarimu s Brahimim ukaze Žonšám.

Reagovat
domingo

No kez by byly samy jednicky...

Reagovat
curci

čo myslite dnes jak dopadne lorient?

Reagovat
domingo

Sel bych do handicapu.

Reagovat
curci

neviem či nebudu po strede unaveny hrali 120 min s lille a kader nemaju dosť široky nato aby to pomenili a ešte budu hrať bez mangu

Reagovat
domingo

Ten Manga je ztrata, ale na stoperu muze zaskocit Romao, letos uz tam hral a hral hodne dobre. Jinak zmeny by mely byt jen dve, no...

Ale jednicka by mela byt urcite.

Reagovat
curci

mam vsadenu jedničku tak dufam že to vyjde

Reagovat
onze

ALLEZ PSG ! ! !

Reagovat
onze

Pre Dominga - posledné 2 - 3 dni, ja tomu už nechápem. Myslím tým komentáre k článkom ako Súhrn kola Ligue 1, článok PEDRETTI a dnes. To už niektorý sa Ti fakt pekne pchajú do zadku. Nevšimol si si to ? Je to až smiešne, koľký zrazu fandia AJA. Príspevky kolo toho. Samozrejme je to ích vec. Ale . . . Ináč , ak nás dnes porazíte, budem prvým kto Ti bude gratulovať. Škoda že nám chýba ERDING a hlavne HOARAU. Musím končiť, lebo už utekám na zápas KOŠICE : DAC. ALLEZ PSG ! ! !

Reagovat
domingo

Ja nevim, ja to neresim. A tak AJA je mimoradne sympaticky klub, neni divu, ze jim lidi prejou ..

Ocekavam zajimavej zapas, protoze vy nastoupite s Luyindulou na hrotu, naopak my bychom podle Equipe meli hrat konecne (!!!) bez Oliecha i Berthoda, takze mam v sobe trochu optimismu (koneckoncu, co mi taky zbyva). Pokud prohrajeme, bude to pruser, osobne tipuju plichtu.

Reagovat
Godwinson

Nehraje Brahimi ani Camara, to je výborné. Naopak ta ultraofenzivní sestava Montpellieru budí hrůzu ... ne tedy u soupeřů.

Tip 0:2

Reagovat
Godwinson

Dijon, paráda!

Reagovat
smazaný uživatel

ribas je dost golovej..

Reagovat
Godwinson

Jj, hraje výborně. Škoda, že se v zimě nenaplnily ty spekulace a nepřešel k MHSC.

Reagovat
domingo

To Rennes uz zacina byt trapny

Reagovat
Godwinson

Nemilé.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Měli sme se vsadit o něco levnějšího, třeba placatku zelený..

Reagovat
smazaný uživatel

já se nevsázím,ale mohli by to udržet,mají pevnou obranu,sleduju to na betu...sice je to hodně vyrovnaný,ten gol byl celkem štastnej že to Jourden nechytil,ale pad tam....ještě přidat jednoho a je klid

Reagovat
Godwinson

Kolik, že člověk musí na ten bet poslat? 150CZ nebo 150USD?

Reagovat
smazaný uživatel

myslim že 150 nebo 200 Cz,ale vyplatí se to,je tam celá Ligue1,a tu sleduju nejradši

Reagovat
Godwinson

Tak to je dobré, časem tam něco šoupnu.

Reagovat
smazaný uživatel

já to sleduju už hodně dlouho,dřív s etam nic dávat nemuselo,ale tak před 2 měsíci to dali aby se tam něco poslalo

Reagovat
smazaný uživatel

Zlaté to časy větrem odváté..

Reagovat
Godwinson

Jj, já vim, než to zpoplatnili, tak jsem u toho byl pečenej, vařenej :) SPL, L2, L1, CH, takže když tak nad tím přemejšlim, možná dobře, že tam zavedli ten poplatek .)

Reagovat
smazaný uživatel

jj SPL je tam pořád,L1 taky,ale L2 už ne...to mi taky celkem štve

Reagovat
smazaný uživatel

S tebou nemyslim, já a domingo jsme se vsadili proti mártymu a nejspíš to bude těžkej provar...

Jinak spojení "celkem šťastný" mě už letos u Rennes začíná slušně řečeno štvát.

Reagovat
smazaný uživatel

mě to nevadí,já sem naopak rád,fandim jim,věřim že se tam udrží,mám cíl se tam dostat do Rennes ale je to dálka jak blázen

Reagovat
Godwinson

Já myslel, že jsi ten rozumnej, co fandí Montpellieru?

Reagovat
smazaný uživatel

ne to ani náhodou,sice mi envadí ale Rennes je Rennes

Reagovat
Godwinson

No, ty ses teda vybarvil!

Reagovat
smazaný uživatel

njn...ty nemáš rád Rennes?

Reagovat
smazaný uživatel

Především fandí MHSC..

Reagovat
smazaný uživatel

koukam no...

Reagovat
smazaný uživatel

jinak Utaka s Camarou hrajou hodně dobře se mi zdá

Reagovat
Godwinson

Nespletl jsi se?

Reagovat
smazaný uživatel

no Utaka se mi hodně líbil v 1.poločase,ted se vytratil

Reagovat
Godwinson

Já je mám rád, čím blíže jsou středu tabulky, tím větší sympatie k nim chovám.

Reagovat
smazaný uživatel

je mi to jasný

Reagovat
Godwinson

Statisticky musí každou chvíli Rennes dostat góla, to jinak nejde. Navíc dle Équipu Belhanda konečně na AM, krásné to rozestavení.

Reagovat
smazaný uživatel

Sleduješ někdy L1 jinak než přes onlajn lequipu?

Reagovat
Godwinson

Jistě, naposled asi před týdnem, což bylo asi naposled tuhle sezónu. No, každej holt nemá rychle frčící internet. A ten můj se sere čím dál, tím víc. Ale až budu mít méně práce, zajdu si k Nova Sportu, slibuju.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, s tím internetem to je škoda..

Na Nova Sport jinak moc nesázej, tam má přednost tenis, hokej a já nevim co ještě, L1 tam většinou jede ReLive tak od 11 (díky bohu, že alespoň Derby du Rhône běželo Live).

Reagovat
Godwinson

Přesně, ten jejich ReLive je na zastřelení. Tím spíše, že je to na úkor stupidní NHL. (Snad nikoho nepobouřim.) :)

Reagovat
domingo

Ta dnesni produktivita je neco uzasnyho

Reagovat
Godwinson

PENALTAAA! A chtěli by stávkovat, fůůůj.

Reagovat
smazaný uživatel

Maiga

Reagovat
Godwinson

Dernis za Estradu, pane jo, René zase jede.

To teď hraje MHSC 4-2-2-2 ?

Reagovat
smazaný uživatel

vypadá to tak...sem zvědavej jak to zvládnou bez M´Vily,vystřídal ho Lemoine

Reagovat
Godwinson

Aït-Fana na hřišti ... obrana Rennes bude trpět!

Reagovat
smazaný uživatel

Brahimi na hřišti...obrana Montpeliéeu bude trpět víc

Reagovat
Godwinson

Brahimi? Kdo to je?

Reagovat
domingo

Silne pochybuju, ze se skore bude jeste menit

Reagovat
smazaný uživatel

taky tipuju že to tak zůstane..ale Rennes ted zazdilo 2 šance

Reagovat
Godwinson

Asi nebude, bohužel. Jinak hrozný kolo.

Reagovat
smazaný uživatel

mi povídej,hrozně chudý na goly to kolo

Reagovat
smazaný uživatel

Yacine Brahimi ne??

Reagovat
Godwinson

Jo Karim za Girouda ... aha Čekám, kdy přijde Collin.

Reagovat
Godwinson

Ještě, že nevyhraje žádnej z blízkejch konkurentů. Budu se moci tím 6.místem kochat i nadále.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

uff...ted Camara břevno...

Reagovat
Godwinson

Kterej?

Reagovat
smazaný uživatel

Souleymane Camara z Montpellieru

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

To neni mozny.

Reagovat
domingo

To neni mozny.

Reagovat
Godwinson

Mně už nejde ani ten Équipe, mor na poskytovatele netu.

Reagovat
Godwinson

.. a na Acer.

Reagovat
Kongo

Jeden z nejkrásnějších stadionů v Evropě ten v Marseille

Reagovat
homeles8

100.pro Calcio

Reagovat
smazaný uživatel

dneska OM musí, ale docela se bojím té ofenzivní smršti Lille, snad to bude pěkný fotbal, tak uvidíme večer

Reagovat
smazaný uživatel

lille ma posledni dobou dost slabou formu, rekla bych neprohru domacich..

Reagovat
Godwinson

Časy se bohužel mění. Marseeeeille!

Reagovat
smazaný uživatel

Rennes

Reagovat
Godwinson

Dobře Puel, takhle si ten střed pole představuju.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo tam je nakonec Pjanič, nebo Gonalons?

Reagovat
Godwinson

Pjanić

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Na lavičce ho je strašná škoda

Reagovat
smazaný uživatel

Kurňa já myslel že to začíná až 17:30

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Já to dneska fakt asi seru. Jdu si udělat jídlo, vrátím se a je to 3:0

Reagovat
Godwinson

4

Reagovat
smazaný uživatel

Ten jsem už viděl, jak jsem se radoval, tak jsem na sebe vysypal polovinu porce rizota , ale pěkná akce

Reagovat
Pipo123

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele