Ligue 1 - preview 23. kola

06.02.2010, 08:27, aktualizováno 07.02.2010, 09:14
Previews
Lyon je znovu ve hře o titul, v jedné z nedělních dohrávek ovšem nutně potřebuje porazit Toulouse. Marseille bude doma favoritem v duelu proti Valenciennes, rozjeté Monako cestuje do St. Etienne...
Toulouse FC - Olympique Lyon  (neděle 17:00)
Po zaváhání Lille se Lyon může posunout na třetí pozici, která mu zaručuje alespoň kvalifikaci pro příští ročník Ligy mistrů. Dokonce mu hraje do karet i prohra Bordeaux v Rennes, protože není v žádném případě ztracen ani boj o titul. Po třech ligových výhrách v řadě narazí OL na Toulouse, nacházející se v klidném středu tabulky.

Domácí sehráli ve středu nervydrásající bitvu Ligového poháru s Marseille. FCT vedl až do 86. minuty 1:0, ale dva góly Brandaa ho nakonec ze soutěže vyřadily. "Ten zápas jsme viděli. Mužstvo má velkou psychickou sílu a je u něho velmi těžké hledat chyby v obraně," mluvil o soupeři lyonský trenér Claude Puel.

Olympique nabíral po bitvě s PSG, kde otočil nepříznivý stav 0:1 v posledních třinácti minutách, celý týden síly. Toulouse jich naopak po zápasu s Marseille asi tolik mít nebude. "Ale já si nemyslím, že bude teď jen bránit, když hrálo ve středu. Mezitím mělo čtyři dny, navíc se mu vrací hráči," nechtěl o tomhle faktu Puel spekulovat.

Sobotní výsledky Lyonu nahrávají. Lille jen remizovalo v Nice, takže tři body by znamenaly jeho předstih v tabulce. A zároveň také přiblížení se vedoucímu Bordeaux na šest bodů. "My však víme, že je soupeř hodně kvalitní. Nebude to lehké utkání," ví Puel. Na utkání nebude mít k dispozici jen záložníka Toulalana, jenž je vykartovaný.

Toulouse je na desátém místě tabulky, bohužel už s notnou ztrátou na evropské příčky. Ani zisk plného počtu bodů nad Les Gones by mu nezajistil jejich dostřel. Domácí fanoušci čekají na ligovou výhru od 10. prosince, kdy FCT skolilo Sochaux 2:0. Na Lyon se mu však doma v posledních třech sezónách daří, ve dvou ze tří zápasů zvítězil.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Valverde - Ebondo, Congré, Cetto, M'Bengue - Capoue - Kazim-Richards, Didot, Sissoko, Luan - Gignac
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Lovren, Cris, Boumsong, Réveillére - Makoun - Govou, Gonalons, Källström, Lisandro López - Gomis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.25 - 3.25 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AS Saint-Étienne - AS Monaco  (neděle 17:00)
Pár bodů nad sestupovým pásmem. To jistě není příznivé umístění. Zvlášť pro tým, jako je Saint-Etienne. Saint-Etienne, jež by se rádo pralo o poháry. O ty se ale spíše pere jeho soupeř - knížecí Monako.

Zelenobílí na tom nejsou vůbec dobře. Z prestižního Coupe de la Ligue tým již vypadl. Ani v lize to není lepší. Napoak je to ještě mnohem horší. Vždyť z posledních deseti utkání si Les Verts připsali jedinou výhru! A to ještě těsnou, proti tragickému Grenoblu. To ve výsledku znamená až sedmnáctou příčku, jediné místo nad sestupovými vodami. Na osmnácté Le Mans pak má tým náskok pouze čtyř bodů.

Fanoušci St. Etienne ale musí být naštvaní také kvůli špatným výkonům - v minulém utkání - proti regionálnímu Villefranche v rámci Coupe de France. Nakonec do další fáze postoupili až po penaltách. "Nebyl jsem zklamaný, protože jsme postoupili. Vlastně jsem byl pořádně naštvaný. Musíme se naučit dostat soupeře pod tlak. Dát tu rozhodující branku," zlobil se po utkání kouč Les Verts Christophe Galtier.

"Místo toho jsme odpočívali. To znamenalo, že jsme v poslední minutě utkání ztratili naše vedení a museli se strachovat až do konce. Je to postup bez jakékoliv radosti, bylo to velice nepříjemné," říkal. "Byl zde veliký rozdíl mezi naším posledním ligovým utkáním s Auxerre (prohra 0:1, pozn. red.) a tímto pohárovým. Vše jsem to hráčům řekl, snad se z tohoto poučí. Nesmíme prostě na hřišti pouze popobíhat, musíme se snažit až do konce. Nebo se nám opět stane něco podobného," zakončil své kázání.

Nepovedeného utkání se účastnila i nová posila týmu, senegalský obránce Pape Diakhaté, který přišel na hostování z Dynama Kyjev. Pětadvacetiletý bek patří od svého příchodu do základní sestavy klubu. Naopak tým opustila hned trojice jiných hráčů - nevytěžovaný útočník Gigliotti na půl roku odešel do druholigového Le Havru; Amine Linganzi Koumba zase překvapivě přestoupil do Blackburnu. Po ukončení spolupráce odešel útočník Ilan do West Hamu.

Početně zažilo Monako stejně rušné přestupové okno. Rovněž odešli tři borci, tři útočníci. Dva dokonce zamířili do Premier League - Frédéric Nimani hostuje v Burnley, Eidur Gudjohnsen zase v Tottenhamu. Nepříliš využívaný Serge Gakpé šel na půl roku do Tours. Jedinou posilou byl ofenzivní Ouwu Maazou. Ten přišel rovněž na hostování z CSKA Moskva, do základní sestavy se ale zatím neprosadil.

A není se co divit, vždyť v Monaku poslední dobou září duo Nene - Park Chu-Young. Především oni stojí za skvělými výkony svého týmu, když se podíleli na 21 brankách týmu. Vždyť Monako vyhrálo posledních šest utkání, neprohrálo pak již od poloviny prosince. Tým postoupil dál v obou pohárech, nejdříve v Coupe de France vyřadil Tours, následně v Coupe de la Ligue překvapil Lyon. V posledním ligovém utkání zase na jejich formu doplatilo Nice. Knížecí klub je tak momentálně na vynikajícím pátém místě. Na Ligu mistrů ztrácí pouze bod.

"Monako je vážně skvěle organizované mužstvo. Guy Lacombe je jeden z trenérů, který jde příkladem. Nene s Parkem jsou vážně výborní. Dokáží dát několik branek, vyhrát sami zápas. Musíme být velice opatrní s jejich útokem. Nesmíme se ale zaměřit pouze na defenzivu," je si vědom kouč hostí.

Domácím by se mohl vrátit stoper Mouhamadou Dabo. Cedric Varrault je ale stále poraněný a fit by měl být až pro příští utkání. Augusto bude zatím hrát pouze za rezervu. Do tréninku by se brzy mohl zapojit i Christophe Landrin, v rehabilitaci pokračuje Yoann Andreu.

Hosté se jistě budou muset obejít bez čtyř zraněných. Mimo jsou Adriano, Juan Pablo Pino, Eduardo Costa a Mathieu Coutadeur. Suspendovaný je zase Alejandro Alonso. Otazníky se vznášejí nad startem Djimiho Traoreho.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Janot, Perrin, Diakhaté, Benalouane, Dabo, N'Daw, Matuidi, Sako, Payet, Sanogo, Bergessio
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Ruffier, Modesto, Mongongu, Puygrenier, Traore, Pérez, Mangani, Lolo, Haruna, Nené, Park
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.10 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Olympique Marseille - Valenciennes FC  (neděle 21:00)
V posledním víkendovém utkání Ligue 1 změří síly týmy Marseille a Valenciennes. Domácí zůstávají za očekáváním - jsou až na osmém místě, zatím ale mají odehráno o dva západy méně než ostatní mužstva. Fotbalistům Valenciennes momentálně patří jedenáctá pozice.

Marseille ve středu hrála semifinále Ligového poháru proti Toulouse. Utkání skončilo po normální hrací době remízou 1:1 a rozhodnutí o postupujícím do finále padlo až v prodloužení, kdy se podruhé v zápase trefil Brandao. Marseille se ve finále potká s lepším z dvojice Lorient - Bordeaux.

Brandao doufá, že svými výkony zaujme kouče brazilské reprezentace Dungu. "Je to můj životní sen. Nejprve chci ale uspět s Marseille, předvádět dobré výkony a vyhrávat zápasy. Potom si mě třeba Dunga všimne," dodal 29letý Brazilec. Brandaovi se po příchodu do Marseille z Šachtaru Doněck střelecky tak nedaří jako na Ukrajině a hlavně ze začátku byl obětí časté kritiky. Sám hráč ale dodává: "Když budeme pokaždé vyhrávat 1:0 a já nebudu střílet branky, budu přesto šťastný. Týmový úspěch je důležitější."

"Vždy jsem říkal, že je to pro Marseille důležitý. Je to týmový hráč." řekl lodivod domácích Didier Deschamps.

Jméno hostujícího týmu bylo v posledních dnech skloňováno se jménem útočníka Filipa Šeba, o jehož služby měla zájem pražská Sparta. Jednání ale ztroskotalo na podmínkách smlouvy mezi hráčem a klubem a 25letý Slovák tak Pražany neposílí.

Domácí budou v nedělním utkání postrádat Heinzeho, jenž si poranil stehenní sval. Valenciennes postrádá čtveřici Samassa, Lacourt, Rafael a Balde.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Bonnart, Diawara, Hilton da Silva, Taiwo - Abriel, Etoundi, Cheyrou - Ben Arfa, Niang, Brandao
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Assembe - Mater, Abardonado, Biševac, Bong - Kadir, Gomis, Sanchez Moreno, Ben Khalfallah - Audel, Danic
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.50 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Sochaux - AS Nancy-Lorraine  (sobota 19:00)
Dvanáctá pozice, na pohárové příčky ztráta devíti bodů. Přesto se o ně chce Nancy, které před rokem válčilo v základních skupinách již zaniklého Poháru UEFA, náležitě poprat. Po slabším lednovém začátku totiž přišla výhra nad Lorientem, která se ale musí potvrdit v zápase proti Sochaux.

Ligový ani Národní pohár se už ASNL netýká, a tak se může soustředit plně na ligu, kde nemá do evropských pohárů ze středu tabulky nijak blízko. "Ale je pravda, že pokukujeme po vyšších pozicích," potvrdil obránce Reynald Lemaitre. "Protože jsme nejen těsně k evropským pohárům, ale také k Ligue 2."

Nancy by zkrátka potřebovalo pár výher v řadě. Jenom tak se totiž může věnovat vyšším ambicím. Poslední těsná výhra nad Lorientem, kterou zařídil jedinou trefou utkání Hadži, přerušila konečně třízápasovou bilanci bez ligové výhry. "Cítíme větší sebedůvěru, můžeme dokázat více věcí," paběrkoval Lemaitre.

Kouč Pablo Correa se bude muset obejít bez potrestaného Luize i Ayiteho, Diabateho a Brusina. Chretien a Ouaddou by však snad měli být v pořádku. "Poučili jsme se, že si nemůže každý dělat, co chce. Vždycky musíme hrát jako tým," říkal Lemaitre. Podzimní střetnutí se Sochaux Correovi hoši zvládli, vyhráli 2:1 díky dvěma brankám Hadžiho.

Hosté jsou v tabulce jen o pozici níže vlivem horšího skóre. A stejně jako domácí i Sochaux si brousí zuby na lepší zítřky. "Bylo by dobré znovu získat tři body. Tabulka je totiž hodně napjatá," maluje si kapitán týmu Teddy Richert. "Pak budeme mít šanci na nápravu v Le Mans. Ale plně se už soustředíme na tento duel."
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Faty, Perquis, Bréchet, Dramé - Boudebouz, Dalmat, Gavanon, Martin - Ideye, Svěrkoš
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Bracigliano - Chrétien Basser, Ouaddou, Macaluso, Lemaitre - Féret, Berenguer, N'Diaye - Dia, Hadži, Malonga
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.00 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - Lille OSC  (sobota 19:00)
Fanoušci Nice musí pořádně zapátrat v paměti, aby si vzpomněli na poslední ligovou výhru. Jejich snažení možná bude ještě náročnější po dnešním utkání, do jejich města totiž přijíždí rozjeté Lille.

Dvě prohry, deset utkání. Osm výher. Neuvěřitelná bilance pro Lille, konkurenta v boji o pohárovou Evropu, možná ale také i o mistrovský titul. Přestože přišla nedávno překvapivá prohra se Sochaux, OSC vše dokázalo "vyžehlit" v minulém utkání. Nad nováčkem z Lens vyhrálo 1:0. Jak je vidět, domácí prostředí je pro Lille velice důležité. Vždyť z dvanácti utkání prohrálo pouze jedno - a je nejlepším celkem na vlastním hřišti.

Problémy ale týmu dělají utkání venkovní. Z deseti vyhrálo pouze čtyři, získalo pouze třináct bodů. A to je zatím nepřekonatelný problém, který stojí v cestě za druhým místem. To mohou fotbalisté získat, pokud dnes vyhrají. Musí se ale také spolehnout na vítězství Boulogne nad konkurentem z Montpellieru. "Každá hra je pro nás důležitá. Každá znamená tři potenciální body," říkal pro oficiální web trenér Lille Rudi Garcia.

"Ale abychom si udrželi svou pozici na čele tabulky, musíme předvádět dobrý fotbal. Musíme vítězit. Doufám, že po nepovedených výjezdech do Sochaux a Marseille (Ligový pohár, pozn. red.) přijde konečně i výhra mimo náš stadion. Musíme najít sílu a efektivitu," myslí si. "Myslím si, že náš výkon dokážeme ve venkovních prostředích ještě výrazně vylepšit. Musíme být ale opatrní, Nice se nevzdá bez boje," byl si vědom.

Do týmu přišla jediná posila - portugalský obránce Ricardo Costa přišel za půl milionu eur z Wolfsburgu. Ten by měl pomoci také tomu, aby se neopakoval trapas z Francouzského poháru. Zde Lille ostudně vypadlo na penalty s divizním Colmarem. Na hostování odešel Róbert Vittek a Emil Lyng.

To Nice posílilo dvojnásobně. Na hostování totiž dorazili dva hráči. Ze San Lorenza dorazil obránce Renato Civelli, záložník Didier Digard zase přišel z Middlesborough. Měli by to být i oni, kteří konečně pomohou přetrhnout dlouhou šňůru bez výhry. Na tu fanoušci čekají v Ligue 1 již od konce listopadu, kdy jejich miláčci o jedinou branku porazili Toulouse. Z posledních čtyř utkání navíc získali pouze bod. I to proto znamená až šestnácté místo, s pouhým šestibodovým náskokem na sestupující Le Mans.

OGC navíc vše ještě zkomplikovali ještě fanoušci. Poté, co Nice o víkendu prohrálo na půdě Monaka 3:2, vřítilo bezprostředně po hvizdu sudího na stadion Stade Louis II asi 200 fanoušků, kteří provokovali policisty i civilisty. "Chtěl bych, abychom měli fanoušky jako v Anglii. Aby měli jiné, lepší kvality," svěřil se po utkání prezident OGC Gilbert Stellardo.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Diakite, Mabiala, Apam, Cantareil - Digard, Fae - Coulibaly, Ben Saada - Remy, Pote
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Debuchy, Rami, Ricardo Costa, Beria - Mavuba - Balmont, Cabaye - Gervinho, Hazard - Frau
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.25 - 3.45 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Paris Saint-Germain - FC Lorient  (sobota 19:00)
Šest sezón v řadě jeden z nejslavnějších a nejúspěšnějších klubů Francie PSG neskončil v Ligue 1 lépe než na šestém místě. Už teď je téměř jisté, že v letošní sezóně to nebude o moc lepší. Domácí zkrátka nenaplňují, co se od nich očekávalo, a dál tápou v dolní polovině tabulky.

Aktuálně čtrnácté místo si jako cíl Pařížané před sezónou určitě nevytyčili. Ale právem jsou, tam kde jsou. Mužstvo sestavené ze skoro nejlépe placených hráčů ligy si svými výkony ani nic lepšího nezaslouží. "Začíná to být otravné," říkal rozmrzelý záložník Claude Makelele. "A začíná to být také alarmující."

Loni PSG unikly evropské poháry o vlásek, nyní má ztrátu na evropské poháry deset bodů. Pravda. Poslední prohra na půdě Lyonu, kde svěřenci kouče Antoineho Kombouarého vedli téměř osmdesát minut 1:0, byla hodně smolná. "Nedostatečně se soustředíme. Odevzdáváme body a to je nepřijatelné. Už to nemůže být horší," nevymlouval se Makelele.

Domácí z posledních šesti ligových duelů dokázali porazit pouze před vlastními fanoušky poslední Grenoble. Ani návrat loni nejlepšího střelce Hoaraua zatím mužstvo nespasil. Mimo hru bude zraněný stoper Sakho, gólman Coupet je na marodce dlouhodobě. "Musíme okamžitě zareagovat a k tomu je třeba změnit myšlení během zápasu. Nemůžeme neustále opakovat, že je to škoda, že jsme prohráli," kroutil hlavou pařížský kapitán.

Lorient je devátý a ani jemu se poslední dobou tolik nedaří. Před třemi koly v pohodě bojoval o pohárové příčky, ale dvě porážky v řadě ho poslaly celkem daleko z bojů pryč. Alespoň ho může hřát fakt, že po výhře nad Lyonem postoupil do semifinále Ligového poháru, kde ho čeká Bordeaux. Na podzim Les Merlus remizovali s PSG 1:1.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Edel - Ceará, Camara, Traoré, Armand - Jallet, Makelele, Clément, Sessegnon - Hoarau, Erding
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Baca, Marchal, Koscielny, Le Lan - Amalfitano, Ducasse, Mvuemba, Diarra - Gameiro, Vahirua
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.72 - 3.40 - 4.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RC Lens - Le Mans UC 72  (sobota 19:00)
Trápí se. To je charakteristika jak domácího Lens, tak i hostů z Le Mans. V novém měsíci ještě v lize nevyhrál ani jeden, sestup tak začíná být stále častějším tématem vystrašených konverzací.

Po novém roce v Lens příliš nejásají. Přišla jediná výhra - v národním poháru. Navíc proti jasně slabšímu celku, diviznímu AFC Compiègne. S tím navíc uhráli pouze výsledek 1:0. Jinak tým vypadl z Ligového poháru, remizoval s Rennes. Pak již přišly samé porážky. S Montpellierem i Lille. To znamená patnácté místo. Sestupové pásmo je ale naštěstí pro Racing ještě dostatečně vzdáleno. Konkrétně jedenáct bodů. A ten náskok je právě na Le Mans.

"Zápas jistě nebude nudný, co se týká nasazení. Je jasné, že je to pro nás neuvěřitelně důležité utkání. Pro ně je to boj o záchranu, pro nás pokus o navýšení náskoku. Chceme také získat tři body poté, co se nám to již dlouho nepovedlo," připomněl kouč domácích Jean-Guy Wallemme poslední vítězství proti Saint-Etienne z konce prosince. V bojích o další body již týmu nepomohou čtyři hráči, jež se špatně prosazovali do základní sestavy. Na hostování odešel Laurenti, Joseph-Monrose, Doumeng i El Adoua. Jedinou lednovou posilou Racingu se stal Henri Bedimo Nsamé - reprezentační obránce Kamerunu.

Le Mans je na tom ještě o něco hůře. Tým nevyhrál v lize již od poloviny prosince, z osmnáctého místa navíc na nejbližší celek ztrácí solidní čtyři body. Le Mans je navíc vůbec nejhorším mužstvem co se týče venkovních utkání. Z deseti dosavadních utkání nezískalo ani bod, vstřelilo pouze čtyři branky.

Také v tom by týmu měly pomoci hned čtyři lednové posily. Nejdříve do Le Mans zamířil záložník Almen Abdi z Curychu. Zdarma z Excelsioru přišel nadějný útočník Idir Ouali, ani euro nestál také Olivier Thomert. Ten přišel z Rennes. Na hostování zase zamířil defenzivní záložník Moussa Narry z Auxerre.

Domácím bude chybět Nenad Kovacevic, stoprocentně fit také stále není portugalský obránce Marco Ramos. Zraněný sval má norský záložník Fredrik Stromstad, hráč hostů.
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Runje - Demont, Yahia, Bedimo, Chelle - Hermach, Sow - Akale, Roudet, Monnet-Paquet - Eduardo
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
Ovono - Corchia, Paulo, Cerdan, Baal - Goulon, Loriot - Ouali, Abdi, Thomert - Le Tallec
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.30 - 4.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Boulogne - Montpellier HSC  (sobota 19:00)
Dva nováčci. V minulé sezoně na tom lépe skončil Montpellier, díky skóre postupoval do vyšší soutěže ze druhého místa. Na druhém místě se vyhřívá i nyní. V Ligue 1. A utká se proti soupeři, který v minulém utkání překvapil favorizované Bordeaux.

Před startem soutěže byl cíl jasný - udržení v soutěži. Nyní ale můžou svěřenci Reného Girarda pomýšlet i na příznivější pozice. Vždyť v minulém utkání porazili o dvě branky Marseille. Navíc byli lepším týmem. V nejvyšší francouzské lize se tak nováček pohybuje i po novém roce na senzačním druhém místě, na vedoucí Bordeaux přitom nyní ztrácí již "pouze" šest bodů.

"Pro tu nejvyšší úroveň potřebujete být ambiciozní," myslí si Girard. "V srpnu bylo naší jedinou metou, abychom se v Ligue 1 udrželi, abychom dokázali, že na to máme. Nyní je to již prakticky jisté. Ale nesmíme nyní najednou přestat hrát. Musíme udělat vše pro to, abychom nadále stoupali tabulkou," rozpovídal se. "Víme, že je zde šest míst, jak se dostat do Evropy. Ale je jednoduché si říct, že byste chtěli do pohárů, na hřišti je to daleko složitější."

"Někteří lidé nám vůbec nevěří. Nás to ale nemůže rozhodit, jsme sebevědomí. Je to pro nás naopak další motivace. Chceme ukázat, že to není žádná náhoda,"
doplnil kouč Montpellieru, jemuž by měl v dobývání pohárových pozic pomoci i talentovaný levý bek Garry Bocaly. Ten přišel na půlroční hostování s případnou opcí z Marseille. On i jeho spoluhráči se na Stade de la Libération pokusí navýšit vítěznou šňůru již na čtyři zápasy.

O víkendu ale nepřekvapilo pouze HSC, také další nováček, Boulogne, své příznivce potěšilo. Hrstka věrných fanoušků, již se vydali bránit čest sestupem ohroženého týmu do Bordeaux, se dostalo neuvěřitelného štěstí. Obhájce titulu totiž nečekaně klopýtl a remizoval 0:0. Po prohře s Valenciennes se jistě jednalo o radostnou zprávu. V lize ale tým nevyhrál již sedm utkání, naposledy se mu poštěstilo na začátku prosince s Lens.

I přes překvapivý bod s Girondins je ale USBCO nadále na ohrožených pozicích. Z předposledního místa ztrácí na nejbližšího nesestupujícího dokonce čtyři body, na dalšího pak již bodů šest. Doma navíc tým nepatří k nejsilnějším, vyhrál pouze dvakrát. I další statistiky jsou odstrašující - s Montpellierem nevyhráli již tři roky. Nejlepším výsledkem mezitím byla jediná remíza - 0:0 ze sezony 2008/2009.

K vylepšení těchto zápisů by ale týmu mohly pomoci hned čtyři posily, které během ledna přišly. Obránce Habib Bellaid přichází na hostování z Frankfurtu, zapůjčen je také Olivier Kapo z Wiganu. Do týmu ale přestoupila další útočná esa - Juan Lorca a Mustafa Yatabaré.

Právě Bellaid ale společně s Fredericem Da Rochou a Nicolasem Rabuelem nejsou stoprocentně fit a jejich start není jistý. Dlouhodobě zranění pak jsou Daniel Moreira, Damien Perrinelle, Gregory Thil, Mame N'Diaye a Zargo Toure. Hostům bude chybět Philippe Delaye s Nenadem Dzodicem. Debut by si mohl odehrát Garry Bocaly.
US Boulogne - pravděpodobná sestava:
Bedenik - Borne, Soumare, Lachor, Dembele - Da Rocha, Marcq - Cuvillier, Kapo - Moussilou, Lorca
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Jourdren - Yanga-Mbiwa, Dzodic, El Kaoutari, Jeunechamp - Pitau - Marveaux, Tino - Camara, Ait Fana - Montano
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.90 - 3.20 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Grenoble Foot 38 - AJ Auxerre  (sobota 19:00)
Auxerre mocně pokukuje po Lize mistrů, především díky skvělé defenzívě neprohrálo sedm ligových utkání v řadě. Na třetí příčku, která zaručuje aspoň kvalifikaci milionářské soutěže, ztrácí jen jeden bod. Ambice mu nyní ozkouší klub aktuálně ten nejslabší - na posledním místě nacházející se Grenoble.

Jen bída. Horší sezónu zatím GF38 ve své historii nezažil. V jakékoliv pozitivní statistice se nachází na posledních příčkách, ani snad zázrak ho nespasí od pádu do druhé ligy. Mužstvo je prostě zlomené. A poslední vysoká prohra 0:4 na půdě Rennes je toho důkazem. "Nikdy jsem neviděl hráče takhle rezignované," klopil oči kouč Mehmed Baždarevič.

Série porážek se už táhne čtyři kola. Jediný zisk tří bodů v sezóně se datuje na 12. prosinec doma proti Toulouse. "Nesmíme zničit to, co jsme tu budovali za posledních dva a půl roku," dal si předsevzetí Baždarevič. Teď jeho mužstvo narazí na Auxerre. Tichý zabiják, jenž poslední dva duely v Nice a se St. Étienne rozhodl jen jedním gólem utkání.

A na Ligu mistrů má ztrátu ze šesté příčky jen jednoho bodu. "Jsme trochu překvapení, to ano," přiznával Benoit Pedretti v rozhovoru pro klubový web soupeře z Grenoblu. "V tabulce pod námi jsou třeba týmy, které mají větší potenciál a ambice - například PSG a Rennes. Ale v našem týmu máme samozřejmě kvalitu," říkal.

Ani v tomto kole se domácí nebudou moci spolehnout na služby důležitého hráče Feghouliho. Dobrou zprávou je, že Matsui a Akrour nejsou v úplně špatné formě. Bohužel se v poslední době zastavil srbský gólostroj Danijel Ljuboja. AJA chybí jenom Coulibaly a rumunský forvard Niculae.

"Probojovat se do Ligy mistrů bude složité. Jak jsem řekl, je více týmu, které mají větší rozpočet než Auxerre," opakoval Pedretti. "Pro nás by byl úspěch zůstat v top desítce. Snažit se překonat metu 55 získaných bodů, které jsme měli v minulé sezóně. A zároveň se soustředit na domácí pohár," dodal.
Grenoble Foot 38 - pravděpodobná sestava:
Viviani - Calvé, Paillot, Cesar, Robin - Romao, Dieuze, Batlles, Akrour, Matsui - Ljuboja
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Hengbart, Mignot, Grichting, Berthod - Pedretti, Ndinga, Oliech, Chafni - Jeleň, Contout
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.55 - 3.20 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Stade Rennes - Girondins Bordeaux  (sobota 21:00)
Šlágr dnešního dne má na starost Rennes s Bordeaux. Obhájce titulu v minulém kole překvapivě klopýtl s Boulogne, jeho náskok na čele tabulky se tak smrskl jenom na šest bodů. O další atak se pokusí rozjíždějící se Rennes.

Kdyby si chtěli fanoušci Girondins připomenout poslední prohru, museli by dlouho vzpomínat. Naposledy to bylo na konci listopadu, proti Valenciennes. Od té doby tým prakticky stále sbírá tři body. Až na pár výjimek. A ta nastala právě v minulém kole - proti nováčkovi z Boulogne tým překvapivě ztratil po bezbrankové remíze, navíc na vlastním stadionu. Co dělat mělo Bordeaux i v minulém zápase - Coupe de la Ligue s druholigovým Sedanem.

Po nepřesvědčivém výkonu Bordeaux sice vyhrálo, nicméně pouze o jednu branku. A další ztrátu si již hráči příliš dovolit nemohou, Montpellier se totiž chystá na primát zaútočit také. "Leden byl podle výsledků vcelku úspěšný měsíc. Na hřišti je to ale něco úplně jiného," je si vědom zhoršení Laurent Blanc, trenér hostů. "Jsme velice zklamaní, že se nám proti Boulogne nepodařilo získat více než jeden bod. Pokud nás nějaký tým obere o body, je to dobře pro všechny ostatní. Jenom my takto ztrácíme. Můžeme jim říci bravo."

"Stále si ale myslím, že Bordeaux je jediným z celků, které si mohou dovolit ztrácet více než v podzimní části sezony. Přeci nemůžete stále jenom vyhrávat," obracel se i k fanouškům. "To rozhodně neznamená, že se budeme snažit méně. Naopak. Nabudí nás to," dodal Blanc, jenž v lednu nepřivítal žádnou novou tvář. Jedinou změnou na soupisce Bordeaux tak zůstává pouze odchod Paula Lasneho, talentovaného záložníka, na hostování do druholigového Châteauroux.

Stejně tak Rennes počítá pouze s odchody. Tým opustilo hned kvinteto hráčů. Zdarma odešel Bruno Cheyrou a Olivier Thomert. Za peněžitou částku pak odešel Kévin Bru, Junichi Inamoto a Lucien Aubey. Paradoxně se ale týmu začalo po jejich odchodu více dařit. Dvě minulá utkání dokonce vyhrál.

Jejich skóre dokonce činí neuvěřitelných 8:0. Nejdříve si tým poradil v Coupe de France 4:0 se Saumurem, následně na výkon navázal i v lize. Grenoble odjel také se čtyřmi brankami. Díky zlepšeným výkonům se tak Stade de Rennais posunulo již na osmou pozici, na evropské poháry ale stále ztrácí pět bodů. Rennes je ale doma poměrně silné, z jedenácti utkání prohrálo pouze dvakrát. Bordeaux je na tom ale v tomto ohledu ještě o něco lépe. Venku ztratilo pouze jedenáct bodů, což je nejméně z celé Ligue 1.

Bordeaux bude chybět pouze Diego Placente, jenž dostal volno poté, co se mu narodil v Argentině jeho druhý syn. Rennes také nehlásí žádné zraněné, posílením by pak mohl být návrat kanonýra Asamoaha Gyana z afrického mistrovství.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Douchez - Fanni, Mangane, Hansson, Bocangra - M'Villa - Lemoine, Leroy - Bangoura, Marveaux - Briand
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Chalme, Planus, Ciani, Tremoulinas - Fernando, Wendel - Plašil, Gourcuff, Diarra - Chamakh
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.10 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Girondins Bordeaux22153436:1448
2.Montpellier HSC22133630:2542
3.Lille OSC22124642:2240
4.Olympique Lyon22116538:2839
5.AS Monaco22123730:2439
6.AJ Auxerre22116521:1539
7.Olympique Marseille21106533:2436
8.Stade Rennes2297629:1934
9.FC Lorient2295833:2632
10.Toulouse FC2295825:1832
11.Valenciennes FC2295834:3032
12.AS Nancy-Lorraine22931027:3130
13.FC Sochaux2193920:2530
14.Paris Saint-Germain2285933:2429
15.RC Lens2276920:2727
16.OGC Nice22641222:3722
17.AS Saint-Étienne22551213:2820
18.Le Mans UC 7222441419:3616
19.US Boulogne22371215:3716
20.Grenoble Foot 3822141712:427

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (15)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dneska by mohlo Bordeaux opět zaváhat, Rennes je relativně silné, i když doma už zaznamenali několik překvapivých výsledků, navíc poslední dobou pokud zde vyhráli, tak vždy jen o jednu branku, první gol rozhodne. A zápas PSG - Lorient je dnes dalším atraktivním duelem.

Reagovat
honziss

Mohl by mi tady někdo podat nějaké informace o tom Ilanovi, co v pondělí podepsal West Hamu? Nemyslím tím údaje o tom, kolik dal gólů, kolik mu je let atd. ale spíš jakým stylem hraje, jaký je to typ útočníka, přednosti, slabiny? Předem dík.

Reagovat
smazaný uživatel

snad dneska Grenoble nepředve nějakou velkou parádu a zas pohodlně odevzdá 3 body

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm, dneska pro mě zápas roku a zase neuvidim.. Každopádně si myslim, že pokud se vyhraje, tak se jede na titul.. Nedávám tomu ale nějak hodně šancí..

Reagovat
smazaný uživatel

já dneska mrknu na Boulogne... hodně mě zajímá, jestli HSC potvrdí tu předchozí výhru s Marseille... tady v těch zápasech nesmí ztrácet...

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli dneska Nice vyhraje tak je vešchno dopuštěno Jedem OGC

Reagovat
onze

ALLEZ PSG ! ! !

Reagovat
Godwinson

Montpellier Bordeaux klasicky, uhrajou maximálně plichtu ...

Reagovat
smazaný uživatel

Grenoble Po 10 minutách 2:0 nad Auxerre

Reagovat
smazaný uživatel

PSG 0:2 doma s Lorientem

Reagovat
smazaný uživatel

No Francúzi, po tej Henryho ruke sa nik nemôže diviť, čo sa tam deje

Reagovat
smazaný uživatel

LOL už 5:0 v 53. minutě Grenoble si konečně řeklo, že už nemá co ztratit

Reagovat
Godwinson

Lorient

Reagovat
smazaný uživatel

Auxerre otočiť!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele