Ligue 1 preview - 2. kolo

16.08.2008, 09:38, aktualizováno 17.08.2008, 09:36
Previews
Obhájce titulu Lyon začal novou sezónu výhrou, ve stejném duchu chce pokračovat i dnes na hřišti Lorientu, který také v prvním kole uspěl. Tři body mají na kontě i Grenoble a Auxerre. Nováček Ligue 1 hostí Rennes, Auxerre zajíždí na horkou půdu do Marseille.
FC Nantes - AS Monaco  (sobota 19:00)
Potvrdit své vítězství proti PSG se v sobotu večer pokusí fotbalisté Monaka na hřišti nováčka z Nantes. Domácí tým nevstoupil do sezóny dobře, v prvním kole prohrál v Auxerre.

Knížecí klub získal v průběhu týdne do svého mužstva výraznou posilu. Dario Šimič v AC Milán často vysedával na lavičce náhradníků, od nové sezony by se na hřišti měl objevovat daleko pravidelněji. Chorvatský obránce opouští Rossoneri a přestupuje do Monaka, transferu již brání jenom zdravotní prohlídka. "Po několikatýdenním vyjednávání se ředitelé AS Monako se svými italskými kolegy z AC Milán dohodli na přestupu Daria Šimiče. Chorvatský obránce k nám přicestuje zítra. Po tradičních zdravotních testech s námi ve středu podepíše dvouletou smlouvu," stojí na oficiálních stránkách klubu.

To ale možná není v Monaku všechno, Marko Babič je totiž nespokojený v Betisu a nepočítá s tím, že bude dál za klub ze Sevilly hrát. Chorvatský reprezentant dnes opustil tréninkové centrum a doufá, že brzy přestoupí jinam. Podle deníku L'Equipe je na spadnutí jeho přestup za dva miliony eur do Monaka.

Hostům bude chybět trojice Alonso, Bernadi a Gakpe. Středopolař Perez ale zůstává optimistický. "Je vždy dobré začít novou sezónu vítězně. Nám se to povedlo a do Nantes jedeme se stejným cílem – pro tři body."

Nováček Ligue 1 z Nantes bude postrádat také trojlístek hráčů, do utkání nebudou připraveni Tall, Capoue a Das Neves.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.00 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Toulouse FC - Le Havre AC  (sobota 19:00)
Fotbalisté Toulouse se na svém stadionu pokusí odčinit vysokou porážku ze hřiště francouzského mistra z Lyonu. Soupeřem jím bude nováček z Le Havre, který v prvním kole přehrál Nice 1:0.

Toulouse po loňském fiasku touží znovu bojovat o evropské poháry. Svěřenci trenéra Alaina Casanovy se v minulé sezoně zachránili na poslední chvíli, když v konečném součtu skončili na sedmnácté pozici. Toulouse především doplatilo na mizernou formu a kombinaci zápasů s Pohárem UEFA. Letos se bude muset loňský sedmnáctý tým Ligue 1 obejít bez střelce Elmandera, který odešel do Boltonu.

Bude zajímavé sledovat, jak se bude dařit nováčkovi z Le Havre. Vítěz loňského ročníku Ligue 2 porazil v úvodním kole těsně fotbalisty Nice 1:0. Jedinou trefu utkání obstaral Jean-Michel Lesage. Prioritou tohoto klubu bude jednoznačně záchrana a nejlépe umístění daleko od sestupových vod. Do týmu Le Havre před sezonou přibyl také jeden hráč z Toulouse, a to Dieuze. Přesně opačným směrem putovala opora týmu Blondel.

Trenér Casanova se bude muset obejít bez Xaviera Pentecota, Alexandra Bonneta, a také Herita Ilungy, který ještě není připraven nastoupit. Všichni tři mají zdravotní potíže. Na druhé straně bude v týmu Le Havre chybět obránce Nicolas Gillet. K dispozici by už měli být Loic Nestor a Stephane Noro.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
C. Carrasso - M. Cetto, A. Ebondo, M. Fofana, J. Mathieu - D. Braathen, E. Capoue, F. Sirieix, E. Didot - S. Larsen, A.-P. Gignac
Le Havre AC - pravděpodobná sestava:
C. Revault, J. Henin, M. Sambou, L. Nestor, D. Tixier, S. Noro, J. Aït-Ben-Idir, N. Dieuze, H. Alla, C. Fauré, J. Lesage
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.00 - 3.45
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
OGC Nice - AS Nancy-Lorraine  (sobota 19:00)
Zajímavou bitvu uvidí diváci na stadionu Municipal du Ray, kde Nice hostí Nancy. Domácí tým ztratil minulý týden všechny body na hřišti nováčka z Le Havre, Nancy pouze bezbrankově remizovalo s Lille.

Kouč domácích Antonetti počítá s tím, že jeho týmu bude nějakou chvíli trvat, než se sehraje. Nice totiž v letním přestupovém období opustilo několik výrazných opor a mužstvo tak musí najít svoji novou tvář. "Čekal jsem, že nějaké problémy nás neminou, ale já jsem přesvědčený, že můj tým má potenciál, který se projeví v několika málo týdnech nebo měsících. Proč bych se měl stresovat, že se týmu nepodaří několik utkání? Důležité je, jak to bude s mužstvem vypadat třeba v únoru, ne na konci srpna," dodal Antonetti.

Domácím budou chybět zranění Rool a Ben Saada, a také Coulibaly s Apamem, kteří jsou na olympiádě. Hosté, kteří i letos budou nejspíše okupovat nejvyšší příčky Ligue 1, se musí pro toto kolo obejít bez Biancalaniho.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.70 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SM Caen - Valenciennes FC  (sobota 19:00)
Premiéru před domácími fanoušky si odbude Caen, jeho soupeřem bude Valenciennes. Oba týmy začaly sezonu rozdílně. Caen prohrálo na půdě vicemistra Bordeaux 1:2, kdežto Valenciennes doma zdolalo těsně Saint-Étienne 1:0.

Fotbalisté Caen v souboji s Bordeaux ukázali, že mohou v nejvyšší francouzské soutěži mnoho dokázat, a ačkoliv nakonec prohráli, hodně favorita potrápili. Utkání nakonec rozhodl deset minut před koncem Fernando Cavenaghi. Jednoznačný cíl sezony je udržení se v soutěži. Caen musí na porážku ze stadionu Chabana –Delmase zapomenout a pokusit se získat první body do tabulky.

Ve Valenciennes už nějakou tu sezonu prostředí Ligue 1 dobře znají. Loňský třináctý celek vstoupil do sezony domácím vítězstvím 1:0 nad Saint-Etienne, a hodlá bodovat i na půdě Caen. Trenér Valenciannes Antoine Kombouare věří, že jeho svěřenci mohou navázat na představení proti Saint-Etienne, ale sám ví, že bude potřeba předvést o něco lepší výkon.

Hostům z Valenciennes budou chybět Rafael, Siaka Tiene, Djamel Belmadi a Willy Grondin. Trenér Kombouare bude mít opět k dispozici Gregoryho Pujola a Modyho Traoreho. Domácímu trenéru Franku Dumasovi bude scházet Fahid Ben Khalfallah, ale počítat už muže s Lilianem Companem.
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Vincent Plante - Jérémy Sorbon, Nicolas Seube, Florian Boucansaud, Benjamin Nivet - Juan Eduardo Eluchans, Gregory Proment, Reynald Lemaitre, Anthony Deroin - Steve Savidan, Youssef Adnane
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Nicolas Penneteau - David Sommeil, Rudy Mater, David Ducourtioux, Milan Bisevac - Carlos Sanchez, José Saez, Seid Khiter, Gaël Danic - Johan Audel, Filip Sebo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.00 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Saint-Étienne - FC Sochaux  (sobota 19:00)
Saint-Etienne přivítá na svém stadionu Geoffroy-Guicharda FC Sochaux. Oba týmy mají co odčiňovat, jelikož si v prvním kole připsaly nešťastnou porážku. Domácí Saint-Etienne prohrálo ve Valenciennes 0:1 a Sochaux dokonce před domácím publikem podlehlo Grenoblu 1:2.

Kontroverzní penalta nakonec rozhodla o tom, že si Saint-Etienne neodveze z Valenciennes ani bod. Nešťastná porážka znamená, že se budou muset domácí fotbalisté pokusit o první body do tabulky proti Sochaux. Tým, kde dříve působil český trenér Ivan Hašek nebo fotbalista Marek Heinz, skončil loni pátý, a tím pádem ho čeká start v Poháru UEFA. Na kombinaci evropských pohárů s domácí ligou doplácí hodně provinčních týmů, a tak bude zajímavě jak se s tím Saint-Etienne vypořádá.

Fotbalistům Sochaux se první vystoupení nepovedlo a bez několika opor podlehli nováčkovi z Grenoblu. Sochaux přišlo o body až v samotném závěru utkaní. Ještě tři minuty před koncem totiž vedlo 1:0, ale Grenoble pak vstřelil dvě branky a odvezl si všechny tři body.

Do týmu Saint-Etienne se vrací střelec Araujo Ilan. Do zápasu bohužel nezasáhne dvojice hráčů Daniel Ruben Bilos, který má problém s kolenem, a Moustapha Bayal Sall, který si odpykává karetní trest. Sochaux má o něco rozsáhlejší marodku. Alvaro Santos, Jeremy Gavanon, Omar Daf a Rabiu Afolabi mají zdravotní potíže.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Jodi Viviani - Sylvain Monsoreau, Mouhamadou Dabo, Efstathios Tavlaridis, Pascal Feindouno - Christophe Landrin, Blaise Matuidi, Dimitri Payet, Loic Perrin - Geoffrey Dernis, David Gigliotti
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Teddy Richert - Jacques Faty, Carlao, Stephane Pichot, Damien Perquis - Romain Pitau, Stephane Dalmat, Michaël Isabey, Nicolas Maurice-Belay - Francileudo dos Santos, Mevlut Erding
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.30 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Lille OSC - Le Mans UC 72  (sobota 19:00)
Velmi vyrovnané utkání lze očekávat mezi Lille a Le Mans. Domácí tým uhrál v minulém kole bezbrankovou remízu na půdě Nancy, hosté prohráli doma s Lorientem a svou bodovou bilanci si chtějí vylepšit právě v sobotním zápase.

Nadcházející zápas nejlépe vystihl domácí obránce Debuchy, který ho nazval "rvačkou psů". Tým Le Mans sice přes letní pauzu opustilo několik opor, ale svou kvalitu stále má. Debuchy říká: "Le Mans minulý týden klopýtlo a tak si na našem hřišti bude chtít vybojovat určitě nějaké body. Jejich tým je i přes odchody stále dobrý a nás rozhodně nečeká procházka růžovým sadem."

"Štěstím v neštěstí" by se dalo nazvat utkání Lille v Nancy. Tým sice vybojoval u jednoho z předních týmů loňské tabulky bod, ale na druhou stranu přišel na delší dobu o Fraua. Křídelník Pierre-Alain Frau opustil utkání proti Nancy už v první půli na nosítkách. Vyšetření odhalila dvojnásobnou zlomeninu nohy, která Fraua vyřadí ze hry přibližně do konce listopadu. Domácím bude chybět také obránce Rami. Le Mans hlásí dvě zranění, do utkání nezasáhnou Pele a Andre.

Zajímavý přestup se rodí v týmu hostů. Marko Baša se podle deníku L'Equipe stane posilou Lokomotivu Moskva. Le Mans by mělo za srbského obránce dostat 5,5 milionu eur, pro Bašu je v Moskvě připravena čtyřletá smlouva.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.15 - 5.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - Girondins Bordeaux  (sobota 21:00)
Šlágr druhého kola francouzské Lique 1 se odehraje v Paříži. Domácí PSG přivítá v Parku princů vicemistra z Bordeaux. Pařížané do nového ročníku ligy nevstoupili zrovna dobře, když podlehli Monaku 0:1, zato jejich protějšek doma porazil nováčka z Caen 2:1.

Před sezonou posílené PSG nezvládlo úvod sezony a prohrálo v Monaku. Souboj dvou adeptů na evropské poháry rozhodl jedinou trefou Nimani. Do Paříže před sezonou přišlo hned několik hvězd v osobách Clauda Makeleleho a Ludovica Giulyho. Kádr týmu z hlavního města Francie je co se týče jmen hodně silný, ale až výsledky na hřišti ukážou, zda je příchod těchto hráčů přínosem. PSG před sezonou vyhlásilo útok na pohárové pozice, předpoklady na to jistě má, ale to už tady bylo mnohokrát, nicméně trenér Paul Le Guen věří, že se to letos může povést.

Ani v kádru Bordeaux nechybí několik známých jmen. Ulrich Rame, Alou Diarra, Yoan Gouffran a Fernando Cavenaghi jsou zárukou kvality. Z milánského AC navíc přišel mladý, talentovaný záložník Yoann Gourcouff, který společně s Cavenaghim rozhodl o vítězství v prvním kole nad Caen 2:1. Stejně jako PSG má Bordeaux nejvyšší ambice. Loni tým z přístavního města proháněl Olympique Lyon v cestě za obhajobou a letos by ho chtěl na trůnu vystřídat. Trenér Laurent Blanc ví, že jej nečeká snadný úkol. Girondins totiž startují v základních skupinách Ligy mistrů, a právě kombinace dvou náročných soutěží nakonec může mít rozhodující slovo.

Girodins Bordeaux se bude muset obejít bez střelce Marouaneho Chamakha, naopak Yoann Gouffran a Henrique jsou po menších problémech fit. Domácí Paris Saint – Germain bude v utkání proti Bordeaux kompletní.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Mickael Landreau - Zoumana Camara, Ceará, Sylvain Armand, Mamadou Sakho - Claude Makelele - Ludovic Giuly, Jeremy Clement, Jerome Rothen - Guillaume Hoarau, Fabrice Pancrate
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Ulrich Rame - Marc Planus, Franck Jurietti, Mathieu Chalmé, Souleymane Diawara - Yoan Gouffran, Yoann Gourcuff, Alou Diarra, Fernando Menegazzo - Wendel, Fernando Cavenaghi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.95 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Lorient - Olympique Lyon  (neděle 16:00)
Lyon sice minulý týden rozstřílel rozdílem třídy Toulouse, ale v tomto kole ho čeká tvrdší oříšek – zajíždí na hřiště nevyzpytatelného Lorientu a také má kvůli zraněním problémy se složením obrany.

Trenér Lyonu Puel ví, že Lorient nebude rozhodně lehkým soupeřem. "Bude to obtížný zápas, soupeř vyniká skvělou týmovou hrou a disciplínou. Dobrá je také jejich hra bez míče a napadání protivníka. My ale víme, co nás čeká. Věřím, že v Lorientu uspějeme," dodal Puel.

Lyon, který je žhavým aspirantem na osmý titul v řadě, se bude na delší dobu muset obejít bez obránce Clerca. Francouzský obránce si v zápase proti Toulouse přetrhl kolenní vazy a na hřišti se neobjeví hodně dlouho. "Clerc bude mimo hru pět nebo šest měsíců," sdělilo vedení klubu po podrobném vyšetření. Účastník letošního evropského šampionátu v Rakousku a Švýcarsku přijde o velkou část ligové sezony a jeho služby nebude moci využít ani reprezentační kouč Raymond Domenech. Dalšími zraněnými jsou Keita, Fred, Reveillere, který laboruje s kotníkem, a ani Mensah stále není stoprocentně fit. Hostům bude chybět pouze Namouchi.

Lorient získal z Marseille na roční hostování útočníka Andrého Ayewa. Teprve 18letý Ghaňan by se letos do týmu Olympiqueu zřejmě nedostával přes Nianga příliš často.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
F. Audard, C. Jallet, S. Marchal, M. Ciani, J. Morel, Y. Jouffre, O. Ewolo, Y. Mansouri, A. Namouchi, K. Gameiro, U. Le Pen
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
H. Lloris, F. Clerc, M. Bodmer, J. Boumsong, F. Grosso, J. Makoun, J. Toulalan, Juninho, S. Govou, K. Benzema, M. Pjanic
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.40 - 3.35 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Grenoble Foot 38 - Stade Rennes  (neděle 16:00)
Nováček z Grenoblu bude chtít potvrdit své vítězství ze Sochaux na domácím hřišti. V neděli odpoledne hostí mužstvo Rennes.

Hosté sehráli minulý týden nervydrásající utkání s Marseille. Fantastická podívaná, osm gólů a konečné skóre 4:4 muselo potěšit oko každého fotbalového fajnšmekra.

Zajímavý zápas čeká Daniela Moreiru, který v týmu Grenoblu hostuje právě z Rennes. Moreira věří, že se vydal správným směrem. "Jsem šťastný, že se nám povedlo první utkání dotáhnout do vítězného konce. Byla to spravedlivá odměna za náš výkon. Tři body nám zvedly sebedůvěru, víme, že i proti Rennes můžeme uspět," řekl Moreira.

Fotbalisté Rennes v průběhu týdne sehráli zápas Poháru UEFA, v norském Stabaeku prohráli 2:1, jedinou branku hostů vstřelil Sow.

Hostům bude chybět zraněný Briany a také Wiltord, který byl za kritiku trenéra přeřazen do "B" mužstva a kouč s ním již nepočítá.
Grenoble Foot 38 - pravděpodobná sestava:
G. Wimbée, J. Mainfroi, M. Flachez, M. Vitakic, M. Robin, L. Batlles, J. Romao, S. Feghouli, M. Dimitrijevic, B. El Moubarki, D. Moreira
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
N. Douchez, R. Danze, G. Borne, C. Bocanegra, R. Fanni, J. Leroy, B. Cheyrou, F. Lemoine, O. Thomert, G. Asamoah, M. Pagis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 2.90 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Olympique Marseille - AJ Auxerre  (neděle 21:00)
Budou domácí fotbalisté pokračovat v přestřelce z minulého týdne? Vstřelí v utkání čtyři góly? Nebo to bude Auxerre, které překvapí a odveze si body? Odpověď na tyto otázky přinese střetnutí, které uzavírá druhé kolo nejvyšší francouzské soutěže.

Velkou ztrátou pro domácí tým je absence kapitána Cany, který se zranil při středečním 3. předkole Ligy mistrů. Marseille ale i tak utkání zvládla a zvítězila nad norským Bergenem 1:0 zásluhou branky, kterou vsítil Cheyrou. Druhým zraněným je Valbuena. V týmu hostů je velmi nejistý start Kahlenberga a Niculaeho.

Svým výkonem z minulého týdne v dresu Marseille zaujala i nová posila – Ben Arfa, který přišel z Lyonu. Na jeho adresu přichází jen slova chvály. Trenéra Marseille to ale nepřekvapilo: "Jeho hra pro mě není žádným překvapením, všichni jsme viděli, co na hřišti dokáže. A já jsem jen rád, že je v našem týmu," nechal se slyšet kouč Gerets.

Hosté také novou sezónu nezahájili špatně, tři body jim zajistila výhra 2:1 proti Nantes.

Lorient získal z Marseille na roční hostování útočníka Andrého Ayewa. Teprve 18letý Ghaňan by se letos do týmu Olympiqueu zřejmě nedostával přes Nianga příliš často.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda – Bonnart, Zubar, Hilton, Taiwo – Mbami, Cheyrou – Kone, Ben Arfa, Niang – Cisse
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Riou – Hengbart, Coulibaly, Mignot, Grichting – Pedretti, Dudka – Quercia, Chafni, Lejeuneův – Jelen
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.50 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon11003:03
2.Girondins Bordeaux11002:13
AJ Auxerre11002:13
Grenoble Foot 3811002:13
5.AS Monaco11001:03
Le Havre AC11001:03
Valenciennes FC11001:03
FC Lorient11001:03
9.Olympique Marseille10104:41
Stade Rennes10104:41
11.AS Nancy-Lorraine10100:01
Lille OSC10100:01
13.FC Sochaux10011:20
SM Caen10011:20
FC Nantes10011:20
16.Paris Saint-Germain10010:10
OGC Nice10010:10
Le Mans UC 7210010:10
AS Saint-Étienne10010:10
20.Toulouse FC10010:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Sakra,tak na dnešní zápas se moc netěším. Střed obrany je dost improvizovaný a při zranění Clerca a Reveilléra napravo dáme koho? Baroše? Navíc Lorient je na svém hřišti hodně nepříjemný a určitě se bude chtít na mistra vytáhnout. No,snad rozhodne útočná vozba Lyonu v prospěch Olympiku.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele