Ligue 1 - preview 2. kola

14.08.2010, 09:13, aktualizováno 17.08.2010, 08:36
Previews
Francouzská nejvyšší soutěž je na programu nezvykle i dnes, v odloženém zápase druhého kola se utkají Monako a Montpellier. Soupeři, jimž se v úvodním ligovém představení poměrně dařilo, v sobotu nemohli hrát kvůli podmáčenému trávníku...
AS Monaco - Montpellier HSC  (úterý 19:00)
Oba týmy začaly sezonu dobrým výkonem a výsledkem. Oba chtějí zaútočit na evropské poháry. Nyní stojí proti sobě - Monako, jenž v první zápase uhrálo bezbrankovou remízu s Lyonem, se utká s nováčkem minulého ročníku z Montpellieru.

Monaku přiřkl do prvního kola Ligue 1 los přetěžkého soupeře. Olympique Lyon, ještě ke všemu na domácím stánku Stade de Gerland. Obhájce loňského druhého místa ale žádný světoborný výkon nepředvedl a nakonec ještě mohl být rád, že neinkasoval. Nebezpečnější totiž rozhodně byli hosté, již si ale - jako mnozí soupeři Lyonu předtím - vylámali zuby na vynikajícím gólmanu Llorisovi.

V úvodním ligovém zápase se vedle sebe vůbec poprvé objevila zcela čerstvá útočná dvojice - Daniel Niculae, Pierre Aubameyang. Oba odehráli celé utkání. Do utkání zatím nezasáhla největší letní posila knížecího klubu - Dieumerci Mbokani, jenž do Francie zamířil za solidních 7 milionů z belgického Lutychu. Naopak v obraně se již dobře uvedl Petter Hansson, letní posila z Rennes.

Také Montpellier již zabudoval většinu nově příchozích do kádru. Na hrotu se nadějně ukazoval Olivier Giroud, jehož doplňovala akvizice z Rubinu Kazaň - Hasan Kabze. Více než solidně se také uvedl středopolař Marco Estrada. Největší pochvalu od fanoušků HSCM si ale s jistotou vysloužila jiná posila - a totiž Garry Bocaly, pravý obránce totiž vstřelil jedinou branku svého týmu, díky čemuž si bleděmodří nakonec připsali první výhru v sezoně.

A ne proti ledajakému týmu. Proti stál mistr francouzské nejvyšší soutěže z předminulého ročníku - Bordeaux. To ale zůstalo daleko za očekáváními a po nepřesvědčivém výkonu venku padlo 0:1. Domácí celek tak alespoň trochu napravil veliké zaváhání z předkola Evropské ligy, kde na penalty vypadl s maďarský Györem.

"V evropských pohárech nebyli úspěšní, všechno si to ale vynahradili proti Bordeaux. Kouč Tigana po zápase poznamenal, že byli jednoduše fyzicky nad jejich síly. I tento rok budou velice silní. Ukázali se proti Bordeaux, jsou správně agresivní, dobře napadají i kombinují. Jsou úspěšní v podobných věcech jako v minulé sezoně - tedy ve standardních situacích, rychlém přechodu do útoku i fyzické výdrži. Je to tým, se kterým se hraje opravdu špatně," popisoval svého sobotního soupeře manažer Monaka Guy Lacombe.

K nečekanému vypadnutí z Evropské ligy se pro klubové stránky vyjádřil také střelec jediné branky proti Bordeaux - Garry Bocaly. "Byla to pro nás užitečná facka. Po skvělé loňské sezoně nás to přinutilo vrátit se zpět na zem. Vyřazení nás také hodně motivovalo v zápase s Bordeaux. O dva soutěžní zápasy navíc by nám mohlo ve výsledku s Monakem nakonec pomoci."

Hostům bude nadále chybět Abdelhamid El Kaoutari a Nenad Dzodic, již se nestihli zotavit ze svých zranění. Monaku bude chybět Adriano, jenž se poranil v minulé utkání s Lyonem. Lacombe nemůže počítat ani s Alejandro Alonsem, Eduardem Costou a Lukmanem Harunou.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Lolo, Mongongu, Hansson, Traoré - Mendy, Mangani - Aubameyang, Niculae, Bulot - Park
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Jourdren - Bocaly, Yanga-Mbiwa, Spahic, Jeunechamp - Pitau - Marveaux, Estrada - Camara, Kabze - Giroud
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SM Caen - Olympique Lyon  (neděle 17:00)
Marseille je z cesty. Caen si nyní brousí zuby na dalšího velikého favorita. Na Stade Michel d'Ornano zavítá sedminásobný mistr z Lyonu - a proti nováčkovi soutěže to, jak napověděl již jeho první zápas, rozhodně nebude mít jednoduché.

Souboj dvou čerstvých mistrů - tedy toho prvoligového z Marseille a druholigového z Caen - dopadl velikým překvapením. Olympiqueu se totiž stále nepodařilo najít spolehlivého kanonýra - a před vlastními fanoušky selhal. Nováček soutěže hned po úvodním zápase bral tři body - zvítězil totiž 2:1. Trefil se Nicolas Seube a již z druhé ligy známý kanonýr Youssef El Arabi.

Velice nadějně se uvedly některé z letních posil - nejlepší byl bez debat Yohan Mollo, talentovaný záložník, jenž je ale v Monaku zatím pouze na hostování. Nezklamal ani talentovaný Damien Marcq a útočník Kandia Traoré. Na svou šanci naopak musí ještě čekat Hamouma a Lazarević.

A právě jedna z letních posil - středopolař Damien Marcq - před zápasem promluvil s novináři. "Pokusíme se zopakovat dobrý výkon z Marseille. Tam jsme hráli opravdu skvěle. Defenzivně jsme byli na solidní úrovni, v útoku to bylo brilantní. Určitě to nebude jednoduché předvést znovu takový výkon, ale chceme se o to alespoň pokusit. Lyon, stejně jako Marseille, se připravuje na Ligu mistrů. To by mohlo hrát v náš prospěch," zamyslel se nakonec mladý Francouz.

To v Lyonu to s posilami tak horké není. Jedinou větší posilou se stal Jimmy Briand, jenž v minulém zápase proti Monaku odehrál celý zápas. Stejně jako jeho spoluhráči se ale prosadit nedokázal, a jeho tým tak nakonec bral pouze bezbrankovou remízu. Za kterou nakonec mohl být ještě rád - jak je tomu v poslední době zvykem, l'OL opět zachránil gólman Lloris.

A že není situace úplně ideální ví i trenér Claude Puel. "Caen hraje s velikým klidem. Dobře bránili, dobře útočili. Dobře zahráli protiútoky. Dokázali využít apatii Marseille. Rozhodně si vítězství zasloužili. Proti nám rozhodně nebudou čelit žádnému tlaku. Je to jeden z týmů, který sbírá důležité body hlavně v úvodu sezony. Každopádně - je to mančaft, proti kterému se hraje obzvlášť špatně," dodal nakonec zkušený manažer.

Kouče hostů nemůže těšit ani zdravotní stav jeho týmu - na několik měsíců je mimo záložník Ederson. Kvůli přetrženému zadnímu stehennímu svalu by mohl chybět až osm měsíců. "Je to pro něj velká rána, v přípravě se jevil velmi dobře," řekl trenér Puel, který tak nyní zváží příchod další posily.
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Thébaux - Barzola, Sorbon, Heurtaux, Tafforeau - Raineau, Mollo - Marcq, Hamouma, El Arabi - Traoré
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Reveillere, Cris, Toulalan, Cissokho - Makoun - Gonalons, Pjanic - Briand, Bastos - Gomis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.25 - 3.15 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Girondins Bordeaux - Toulouse FC  (neděle 17:00)
Předloňský vítěz Ligue 1 z Bordeaux se na domácí půdě bude snažit napravit poslední těsnou prohru 0:1 na půdě Montpellieru. A kouč Jean Tigana může počítat s novou posilou ve svých řadách. Proti Toulouse, které naopak naposledy vyhrálo nad nováčkem ligy z Brestu, může nasadit mladého Anthonyho Modesta.

Ten do Bordeaux přišel z Nice, kde hrál od svých patnácti. Loni však za první tým nehrál, byl jen na hostování v druholigovém Angers, ovšem tam předváděl parádní výkony. Modeste měl prostě báječnou sezónu. Ve 37 zápasech v Ligue 2 dokázal nastřílet dvacet branek, osm pak ve dvanácti startech za francouzskou jedenadvacítku.

Jestli ho trenér Tigana nasadí hned do prvního možného střetnutí, to je otázka spíše pro něho. "Já jsem ale k dispozici. Myslím si, že na tak šedesát až osmdesát procent jsem připravený hrát," nebojí se ničeho dvaadvacetiletý francouzský talent, který u Les Girondins podepsal na čtyři roky. "Musím ještě ke klubovému doktorovi. Kouč ví, co má dělat, musíme si ještě promluvit."

Adaptoval se Modeste v novém týmu dobře? "Někteří hráči si zvykají rychleji než ti ostatní, jiní potřebují trochu více času. Třeba já potřebuji trochu více. Šel jsem do Angers, abych více hrál a ukázal svůj potenciál. To je to, co jsem se snažil dělat a myslím, že jsem to plnil velmi dobře," zakončil.

FCT nemělo loni vůbec dobrou sezónu a jeho čtrnáctá pozice pro něj byla velkým zklamáním. "Proti Brestu jsme ukázali, že máme opět touhu dělat věci dobře. Přestože to je zatím jen první zápas," říkal záložník Étienne Didot. "Toto vítězství nás také ujistilo, že máme ještě dlouho cestu k tomu, abychom vymazali poslední neúspěšnou sezónu."

V Bordeaux si zřejmě nezahraje hvězdný útočník Toulouse André-Pierre Gignac, který si během utkání s Brestem lehce poranil kotník.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Olimpa - Chalmé, Sané, Savic, Trémoulinas - Diarra - Plašil, Gourcuff, Wendel - Cavenaghi, Gouffran
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Valverde - Gunino, Cetto, Congré, Tabanou - Devaux - Braaten, Didot, Sissoko, Machado - Pentecote
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.62 - 3.50 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - Paris Saint-Germain  (neděle 21:00)
Po prvním kole bylo vítězství PSG 3:1 nad St. Étienne nejlepším výsledkem týdne, a tak se klub z hlavního města náhle ocitl na první pozici. Dlouho, velmi dlouho se na ní mimochodem neobjevil. Nikdo v Paříži si nechce troufnout odhadnout, zda-li to tak bude na delší dobu. Lille bude pro Pařížany nyní hodně tvrdou zkouškou.

Moc by hosté chtěli napravit loňskou ne příliš známou a populární třináctou pozici. První výsledek by mohl naznačit, že by nový ročník nemusel být vůbec špatný. "Je vždycky hezké být první. Bohužel je to jenom začátek. Sezóna je ještě dlouhá a my budeme mít určitě podobně silné momenty, ale také ty složitější," uvedl obránce Ceará.

V Lille se zřejmě nepředstaví Camara ani Bodmer, to jsou však jediné dvě nejistoty v pařížském kádru. "Pokud budeme v první pětce i nadále, bude nám to stačit," pokračoval Ceará. "Teď nás čeká Lille, které nás loni porazilo. Abychom zůstali na vrchu tabulky, potřebuje sérii dobrých výsledků. Ale máme dobrý tým na to, abychom letos něco dokázali."

Dogy z Lille naposledy uhráli remízu 1:1 v Rennes. Takže ani nyní jim los lehkého soupeře nezavál. "Bude to dobrý test," přiznal trenér Rudi Garcia. "Lídr ligy předvedl v prvním utkání velmi dobrý výkon. Očekáváme proto zítra velký zápas. Záleží jen na nás, stejně jako v minulé sezóně, jestli budeme hrát svojí hru."

Garcia nebyl proti Rennes příliš spokojený s defenzivní činností. "V Bretani měl proti nám soupeř spoustu šancí. Musíme se zlepšit," káral mužstvo. "PSG je totiž jedním z mála mužstev, které vás neustále zaměstnává. A navíc přes léto koupilo Bodmera s Nenem, dva hráče výborné výkonnosti," zakončil Garcia.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Debuchy, Rami, Chedjou, Béria - Mavuba, Balmont, Cabaye - Sow, Hazard - Frau
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Coupet - Jallet, Z. Camara, M. Sakho, Armand - Sessegnon, Bodmer, Makelele, Nene - Hoarau, Erding
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Saint-Étienne - FC Sochaux  (sobota 19:00)
Přestože Sochaux vstoupilo do nového ročníku s výhrou, v dnešním utkání bude rozhodně považováno za outsidera. A to i přesto, že Saint-Étienne svůj první zápas nezvládlo a podlehlo Paris SG 1:3. A nebo právě proto?

Saint-Étienne nebylo proti Pařížanům horším týmem, to rozhodně ne. Na špičky kopaček se jim ale nalepila smůla - branku ne a ne vstřelit. Jediným hráčem, jenž se v barvách hostů prosadil, se stal talentovaný útočník Dimitri Payet. "Musíme sezonu znovu doma nastartovat vítězně. Je to pro nás velice důležitý zápas, musíme získat tři body. Chceme fanouškům ukázat, že podporují náš tým, ne pouze planá slova," říkal manažer zelených Christophe Galtier.

"Sochaux je dobrý tým s dobrou útočnou silou. Jednou k nám bez jakéhokoliv tlaku, jelikož první zápas s Arles vyhráli," dodal. Neúspěch s Paříží mohl být zapříčiněn také nově sestavenou obranou - hned tři hráči se totiž v zeleno-bílém dresu představili vůbec poprvé. Ať už Albin Ebondo, Carlos Bocangre nebo Sylvain Marchal.Jedinou další posilou, která se ještě v úvodním zápase ukázala, tak byl Laurent Batlles. Ten odehrál poslední půlhodinu.

Kapitán týmu Blaise Matuidi se zase v týdnu ukázal v nominaci na přátelské utkání francouzské reprezentace proti Norsku, jenž nakonec svěřenci Laurenta Blanca prohráli. Matuidi se v sestavě nakonec neukázal. "Je unavený po cestování do Norska, navíc se musí zotavit po všech těch těžkých zážitcích. Doufám, že do zápasu stihne nastoupit," vykládal Galtier.

To nové tváře Sochaux se všechny zapojily do úvodního utkání proti Arles - všechny dokonce odehrály celý zápas. V dobrém světle se jevil útočník Modibo Maïga, také Kévin Anin ukázal potenciál. David Sauget je již zkušeným defenzivním mazákem. Přesto to proti nováčkovi Ligue 1 nebylo úplně optimální. Tým, jenž je letos jasně pasován na sestup do nižší soutěže, se dlouho držel. V desáté minutě se dokonce zásluhou Dja Djédjého ujal vedení. Nakonec ale po brankách Butina a Fatyho padl 1:2.

"Pro nás budou všechny zápasy těžké. Ale cítíme, že proti Saint-Étienne bychom mohli uhrát dobrý výsledek. Hodně lidí nás pasuje na sestup, ale já jsem před touto sezonou optimistický. Třikrát v řadě jsme se již dokázali zachránit. Myslím si, že to můžeme zopakovat, máme dobrý kádr," rozpovídal se zase trenér hostů Francis Gillot.

Domácí si stále nejsou jistí se startem kanonýra Gonzala Bergessia, o jeho startu se rozhodne až těsně před utkáním. Gólman Jeremie Janot vyléčil drobné zranění a opět se může postavit do branky. Jedinou změnou v sestavě hostů by měl být Damien Perquis, jenž byl suspendovaný.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Janot - Ebondo, Monsoreau, Marchal, Bocanegra - Landrin, Matuidi - Perrin, Payet - Bergessio, Riviere
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Dreyer - Sauget, Faty, Brechet, Mikari - Anin, Perquis - Martin, Boudebouz - Ideye, Maiga
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.20 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valenciennes FC - Olympique Marseille  (sobota 19:00)
Marseille vstoupila do nové sezóny jako obhájce titulu velmi bídně. Těžko někdo čekal, že si na domácí půdě nedokáže poradit s nováčkem ligy z Cean a o prohraje s ním dokonce 1:2. Teď si potřebuje určitě napravit reputaci. A na stadionu Stade Nungesser, kde domácí fandí Valenciennes, to nebude vůbec lehký úkol.

Marseillský útočník Lucho Gonzalez přiznal, že se mužstvo necítí úplně ve své kůži. Ben Arfa možná konečně zamíří někam do zahraničí, Samassa, jenž loni ve Valenciennes hostoval, možná i tuto sezónu zamíří na sever Francie, Brandao je suspendovaný, M'Bia s Heinzem jsou zranění a pro kapitána Nianga to může být vůbec poslední zápas v dresu OM před odchodem do Fenerbahce.

Ti všichni do VA nepoletí. Zkrátka jako by Deschampsovi hoši nebyli nějak pohromadě. "Jsme v choulostivé situaci, mám divný pocit," zpovídal se Lucho Gonzalez. "Všechno, co se nám přihodilo během uplynulého týdne, by mohlo mít vliv na tenhle zápas."

Valenciennes není žádný nazdárek, vždyť loni právě na jeho hřišti Marseille vyšla bodově naprázdno, byť měla na konci sezóny na svém kontě jen celkem čtyři venkovní porážky. "Bude to velká výzva," říkal kouč domácích Philippe Montanier, jehož mužstvo naposledy remizovalo v Nice 0:0.

"Cítíme v našich srdcích, že by to mohlo být skvělé utkání. Někdy mají soupeři týmový duch, a nejen to, i vydatnost a výkonnost k tomu, že to z Marseille dělá mistry Francie," povídal Montanier. "Ale my jsme doma a musíme se spoléhat sami na sebe. Je přece potřeba, abychom doma také dobře začali."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.80 - 3.20 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AS Nancy-Lorraine - Stade Rennes  (sobota 19:00)
Veliký krok do neznáma čeká na Nancy a Rennes, kteří se spolu utkají v rámci druhého kola Ligue 1. ASNL se, ještě společně s Lorientem, rozhodlo pro modernizaci svého stánku Stade Marcel Picot a pro nadcházející sezonu bude hrát na umělém povrchu.

Když se již ve francouzské lize nemělo o čem psát a stránky deníků plnily neopodstatnělé přestupové spekulace, přišla veliká senzace. Nancy a Lorient totiž ohlásily, že pro následující sezonu nebudou hrát na obyčejné trávě, jak je tomu ve fotbale zvykem, ale že se rozhodly jít s dobou a budou hrát na umělém povrchu.

Svěřenci uruguayského kouče Pabla Correy tak mají před svými soupeři nenadálou výhodu, na nezvyklém povrchu již odehráli několik tréninků. "Budeme se muset povrchu přizpůsobit. V jeho odrazech a rychlosti. Hra by také mohla být o něco zábavnější. Ale před prvním zápasem jsme všichni teprve v té fázi, kdy se na tom učíme hrát. Vstupujeme takto do neznáma," říkal záložník Julien Feret, jenž se brankou podílel na vítězství 2:1 v prvním kole nad Lens.

Nový povrch by měl více sedět ofenzivním hráčům, obránci či defenzivní záložníci z něho zjevně příliš nadšení nejsou. "Budeme muset více dbát na rychlost, více se kontrolovat při napadání. Rozhodně víme, že se nedají dělat skluzy. To na tomto povrchu zkrátka nejde," prohlásil obránce Joel Sami, který odehrál v minulém utkání celý zápas.

Jedinou novou tváří, která se ve vítězném utkání s Lens představila, tak byla ta Alexandra Cuvilliera. Talentovaný záložník naskočil na posledních deset minut, pro karetní trest nenastoupil ani kanonýr Marama Vahirua - v útoku dostal šanci Paul Alo'o Efoulou.

Ani nové posily Rennes se v prvním zápase ligy příliš neukázaly. Nehrál Kana-Biyik, Apam, Carrasso, ani Montaño. Na poslední půlhodinku naskočil Georges Mandjeck, celý zápas na druhou stranu odehrál středopolař Stéphane Dalmat. Vlastně to bylo spíše naopak - proti Rennes se totiž představil hráč, jenž ještě v minulé sezoně hrdě hájil jeho barvy. Moussa Sow. Nyní již útočník Lille se totiž ve svém první zápase za LOSC prosadil, a zajistil tak svému týmu konečnou remízu 1:1.

Nyní je čeká další komplikace- syntetické hřiště v Nancy. Rennes pro jistotu celý týden trénovalo na jediném umělém povrchu ve městě. "Raději hraji na obyčejné trávě. Na umělém povrchu je vše jiné - míč je rychlejší, rozhodují detaily. Tréninky ale zůstávaly stejné, principy hry se nemění. Nevím, jak moc se to v průběhu sezony Nancy vyplatí. Myslím si, že jejich soupeři si na tento povrch zvyknou," říkal pro klubové stránky kouč hostů Frédéric Antonetti.

Pascal Berenguer, autor vítězné branky proti Lens, jenž byl ale o pár minut později vyloučen, je suspendován. Stejně je na tom také Youssuf Hadji. Naopak v základní sestavě by se po zranění měl ukázat Gennaro Bracigliano, Marama Vahirua by měl být po karetním trestu rovněž k dispozici. Rennes bude pro zranění chybět Sylvain Marveaux, Onyekachi Apam i Alexander Tettey, po suspendaci se ale vrací Yann M'Villa.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Bracigliano - Chretien, Sami, Lemaitre, André Luiz, Lemaitre - N'Diaye, Gavanon - Feret, Vahirua, Brison - Alo'o
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Douchez - Danze, Fanni, Mangane, Theophile - M'Villa - Lemoine, Dalmat - Leroy, Montano - Brahimi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.10 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Lorient - OGC Nice  (sobota 19:00)
Lorient i Nice si na úvod připsali po remízových výsledcích a ve druhém kole narazí na sebe. Jenže zatímco Lorient naposledy v Auxerre skóroval dvakrát, Nice se zatím branku vstřelit nepodařilo. Doma s Valenciennes hrálo 0:0. Takže hosté mají o motivaci postaráno. Nejen poprvé v sezóně získat tři body možná naposledy s Loicem Rémym, ale také skórovat.

Možná že největší hvězda OGC v podobě Loica Rémyho nevydrží v klubu dlouho. Usilovný zájem má o něj anglický Tottenham. Přitom podle některých informací neměl do Lorientu už vůbec zajíždět. "Pro teď je pořád s námi," uvedl na klubových stránkách jeho spoluhráč David Hellebuyck. "Má velké kvality, které ještě musíme využít."

Nejenom Hellebuyckovi, ale určitě celému týmu i fanouškům bude líto, pokud Rémy z jihu Francie odejde. I Ligue 1 přijde o jednoho z nejšikovnějších hráčů. "Pokud přestoupí do velkého klubu, bude to jen dobře," přeje mu Hellebuyck. "Už dal Nice hodně, jak v tréninku, tak v zápase hrál hlavně srdcem. V každém případě mě překvapilo, že ve svých 31 letech asi zamíří jinam. Je to pozoruhodné."

Lorient, klub s jedním z nejmenších rozpočtů v lize, má letos velmi těžký úkol. Obhajuje totiž sedmou pozici z loňska. Už první utkání v Auxerre (2:2) ale naznačilo, že nemožné to není. "Teď však musíme udělat věci lépe, protože cílem je vyhrát každé utkání," řekl záložník Yann Jouffre na fclweb.fr. "Chceme pokračovat v rozvoji našeho fotbalu, speciálně pak doma."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.88 - 3.30 - 4.10
více informací
Stade Brestois - AJ Auxerre  (sobota 19:00)
Brest se téměř po dvaceti letech chystá na Ligue 1. První utkání má již sice pochopitelně za sebou - poprvé se ale budou moci naplno ukázat příznivci nováčka Ligue 1. Na Stade Francis-Le Blé totiž přijede první prvoligový soupeř - Auxerre.

"Dříve to tu byla nedobytná fotbalová tvrz. Teď čekali na prvoligový zápas skoro dvacet let," říkal gólman hostů Olivier Sorin. "Stadion bude jistě plný, určitě tu bude vynikající atmosféra. Musíme hrát co nejlépe. Od první minuty až do té poslední," odmítl spekulace o možném podcenění soupeře.

Třetímu týmu uplynulé sezony nevyšel úvodní zápas sezony úplně podle představ. Remíza 2:2 s Lorientem sice není špatným výsledkem, kouč Jean Fernandez ale jistě pomýšlel na tři body. U srdce ho tak alespoň může hřát to, že jedna z letních posil - Anthony Le Tallec - se vůbec poprvé prosadila v novém dresu.

Jinak to ale s nováčky v dresu AJA tak horké nebylo. Kromě Le Talleca se po delší pauze představil pouze Steven Langil, dvaadvacetiletý záložník, jenž strávil minulou sezonu na hostování v tehdy ještě druholigovém Caen. Na hřiště se dostal až devět minut před koncem. Po Le Tallecovi další - a vypadá to, že již poslední - posila, Soumahoro Johnson, zatím šanci nedostala.

To nejen v základní sestavě Brestu se to hemžilo nováčky. Představil se útočník Richard Soumah, záložník Granddi N'Goyi, obránce Filippos Darlas i český středopolař Mario Lička. Jeho krajan v týmu - Tomáš Mičola - do minulého utkání s Toulouse pro zranění nezasáhl.

A možná také proto nakonec Brest odjížděl s prázdnou. Naprosto zaslouženě - na hřišti nepředvedl téměř nic, obrana byla katastrofální. Přesto do týmu nedávno zamířil další útočník. Z Lille zdarma přišel guinejský reprezentant Larsen Touré. "Jsem na něho velmi pyšný. Jsem nyní ve svém městě, pokusím se tu nastřílet co nejvíce branek," říkal po přestupu pětadvacetiletý forvard, jehož otec hrál za Brest rovněž.

"Naším cílem bylo vyztužit svou útočnou řadu. Neměli jsme příliš hráčů, nemohl bych si dovolit hrát první ligu s pouhými čtyřmi útočníky. Larsen nám dá potřebnou sílu," mnul si zase ruce po transferu kouč Alex Dupont.

Manažer hostů Fernandez nominoval na utkání stejnou sestavu jako v minulém kole, trenér domácích si může vybírat ze širšího kádru. Po suspendaci se totiž vrací Bruno Grougi, na hostování z třetiligové Bastie zase přišel devatenáctiletý obránce Johan Martial. Na druhou stranu nadále zůstává zraněný Tomáš Mičola, Fodie Traore i Yoann Bigne.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Elana - Daf, Brou Apanga, Kantari, Darlas - Ewolo, N'Goyi - Poyet, Grougi, Lesoimier - Roux
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Hengbart, Coulibaly, Mignot, Berthod - Pedretti, Ndinga - Oliech, Birsa - Le Tallec, Jelen
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.85 - 3.00 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AC Arles - RC Lens  (sobota 21:00)
Vůbec ne špatný dojem zanechal nováček ligy z Arles-Avignon v historicky prvním utkání v Ligue 1 na půdě Sochaux. Tam sice nakonec podlehl 1:2, klidně ovšem mohl brát alespoň bod. Teď věří, že by mohl doma proti Lens na svůj výkon navázat. Vždyť jeho soupeř je v nejvyšší soutěži jen o rok déle.

Lvi navíc ve svých řadách přivítali novou posilu. Je jí francouzský fotbalista s alžírskými kořeny Camel Meriem, dřívější reprezentant galského kohouta. V Ligue 1 už nastřádal přes 350 zápasů, hrál za Sochaux, Bordeaux, Marseille a Monako. Do Arles-Avignon přišel z Arisu Soluň, kde mu klub v létě zrušil smlouvu.

A Meriem se po moc neúspěšné sezóně v Řecku na návrat do rodné vlasti moc těší. "Opravdu chci dokázat, že jsem neztratil na kvalitě. Jsem si vědom toho, že to bude těžký úkol hrát znovu v Ligue 1. Ale je to pro mě zajímavá výzva," uvedl záložník, jenž měl zdravotní problémy s kolenem. "Doufám, že využiji své zkušenosti a sezónu dohraji."

Další novou tváří v týmu domácích je pak obránce Loic Abenzoar, který přišel na hostování z konkurenčního Lyonu. Lens na úvod podlehlo doma Nancy 1:2. Kouč Jean-Guy Wallemme nemá moc dobré zprávy ani před tímto duelem, na dva měsíce je kvůli zranění vyřazený Sow. Kovačevič s Monnet-Paquetem rovněž nejsou fit.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.85 - 3.00 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paris Saint-Germain11003:13
2.Toulouse FC11002:03
3.FC Sochaux11002:13
 SM Caen11002:13
 AS Nancy-Lorraine11002:13
6.Montpellier HSC11001:03
7.AJ Auxerre10102:21
 FC Lorient10102:21
9.Stade Rennes10101:11
 Lille OSC10101:11
11.AS Monaco10100:01
 OGC Nice10100:01
 Valenciennes FC10100:01
 Olympique Lyon10100:01
15.AC Arles10011:20
 Olympique Marseille10011:20
 RC Lens10011:20
18.Girondins Bordeaux10010:10
19.AS Saint-Étienne10011:30
20.Stade Brestois10010:20

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (82)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Sochaux by si dnes mohlo pripsat dalsi 3 body..

Reagovat
smazaný uživatel

popravde jim s ASSE moc neverim. ono nehralo proti psg tak spatne, jenom se proste nejak nezadarilo.. myslim, ze jasna vyhra domacich..

Reagovat
smazaný uživatel

Tady nejde o pravdepodobnost, tady jde o to, ze hraji proti Zelenacum..

Reagovat
smazaný uživatel

vlastne pravda.. sem si to neuvedomila..

Reagovat
smazaný uživatel

I kdyz soucasny 19. misto je na ne moc kruty, alespon na obhajeni lonske pricky maji..

Reagovat
smazaný uživatel

co to bylo? misto nad sestupem?

Reagovat
smazaný uživatel

JJ, 17.

Reagovat
domingo

ASSE budou letos ve středu tabulky, prde

Reagovat
smazaný uživatel

ale zabodovat by mohlo arles. hraje doma, navic s lens.. verim v remizku, treba 1:1..

Reagovat
smazaný uživatel

Lens by melo uz konecne vyhrat, obzvlast proti Arles, s jejich skvelym publikem musi ligu udrzet.

Reagovat
smazaný uživatel

to jo, ale skvely publikum bude urcite i v arles.. navic arles preju, je to takovej nesourodej tym.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Lens melo loni 3. nejvyssi prumernou navstevnost v L1, v tomhle je Arles tezko trumfne.

Reagovat
smazaný uživatel

no, myslim, ze na to by jejich stadion ani nestacil.. koukam, ze na EF neni ani vytvorenej..

Reagovat
smazaný uživatel

17 700 nic moc, ale porad maji vetsi nez treba Nice.

Reagovat
smazaný uživatel

tak jestli ho dokazou naplnit vubec..

Reagovat
domingo

7 tisíc, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

17..

Reagovat
domingo

Hm, takže jsem měl v preview chybu.. aspoň že si toho nikdo nevšiml :)

Reagovat
smazaný uživatel

Marseillle vyhra Mamadou 2 goly

Reagovat
smazaný uživatel

niang, nebo samassa?

Reagovat
smazaný uživatel

Niang

Reagovat
smazaný uživatel

PSG jasná výhra.. ikdyž Lille bude těžký soupeř

Reagovat
domingo

Na co dneska kouknout? Ze začátku sezony mám vždycky dilema

Reagovat
smazaný uživatel

Monaco - Montpellier by mel byt supr fotbal. A vecer "slagr" Arles..

Reagovat
smazaný uživatel

Ben Arfa přeci jenom do Newcastlu, má tu někdo info co na to francouzská strana?

Reagovat
smazaný uživatel

Dík. Jediná zpráva z Newcastlu byla právě o jeho návštěvě města, tak nevím co si myslet.

Reagovat
domingo

Těžko říct, jestli nakonec půjde, Anigo ho evidentně nechce pouštět a ani se mu nedivím..

Reagovat
domingo

Equipe i ligue1.com tipují zálohu bez baníkovců

Reagovat
smazaný uživatel

Stade Brestois - AJ Auxerre 0:2 (Jeleň, Le Tallec)

dneska to dopadne

Reagovat
domingo

Dneska by se to mělo nakopnout, venku se nám celkem daří, ofenziva s Le Tallecem je lepší než loni a obrana by si měla s Brestois poradit.

Reagovat
smazaný uživatel

Charistease chce Arles

Angelos Charisteas se nedokázal prosadit v dresu Norimberku, a spekuluje se tak o jeho odhodu. Zkušeného 30letého útočníka, jenž si připsal za řeckou reprezentaci již přes 80 startů, se údajně snaží získat nováček Ligue 1 z Arles.

Vsichni hraci, co potrebuji v kariere novy impuls, maji v Arles misto.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Lorient - Nice zatím slušný fotbálek. Výborný je Jouffre, snaží se Gameiro, Amalfitano jako tradičně dobře režíruje hru, jeho spolupráce uprostřed pole s Romaem vypadá hezky. Ospina byl 43 minut hrozně nejistý a potom vytáhl špičkový zákrok, škoda, mohlo to být 2:1... Lorient je lepší, z toho bude klidný střed tabulky a hodně výborných zápasů, to 4-3-3 je fakt atraktivní

Reagovat
smazaný uživatel

koukam, ze aja ti prohrava.. jak se to stalo? a taky hraje licka.. olalala!

Reagovat
domingo

Nevím, nekoukal jsem, chystám se na druhou půli. Ale góla dal Roux, z toho kluka něco bude Beztak je to další pokračování "faktoru Berthod", to je dokonalý opak "faktoru Marchena".

Reagovat
smazaný uživatel

jojo, na fotce vypada jako sympatak.. ale nevim. rekla bych, ze byste to meli otocit

Reagovat
domingo

No určitě bysme měli, to by byla ostuda.

Reagovat
domingo

Mignot na place za Berthoda, olala

Reagovat
smazaný uživatel

N'Diaye zase chyba v obrane a je z toho gol v siti Mandandy, to muze Marseille prijit draho.

Reagovat
domingo

Jak to tam vypadá? Ducourtioux hraje ostrý křídlo? Co Kaboré, Ayew a Cézar?

Reagovat
smazaný uživatel

Docourtioux je na beku, jeho prihravky jsou bezva.

Ayew ujde, Kabore, Cesar spatni.

Reagovat
domingo

Já právě vím, že je to bek, ale na equipe ho cpou na křídlo v 4-3-3, což mi přijde jako blbost, tak se ptám

Jinak my hrajeme solidní hovno, Daf a Poyet si to tam pěkně vodí. S takovouhle to neotočíme ani náhodou, vepředu jsme úplně jaloví, všechny balony na soupeřovu půlku končí u Oliecha a jeho tradičního zadrbání do prdele a Brestois pořád tlačí, mají vysunutej blok a musí zachraňovat Coulibaly. Tohle musí zlomit Benoitova standardka nebo nějaký brejk, jenže oni se i zodpovědně vrací

Reagovat
smazaný uživatel

Je to blbost.

Proti Brestu byste vyhrat meli za jakychkoli okolnosti, o tom zadna..Ocekavam dva nakopy do vapna, faktor Jelen a vyhra.

Reagovat
domingo

Jeleń se ještě nedostal do vápna, párkrát se motal někde na AM a slítli se na něj hned dva v bílým, nevidím to moc růžově. Musí to zachránit Benoit, nebo nic. Jo a taky akutně potřebujeme křídlo, v kádru není ani jedno (!!!), což je při tom systému dost výrazný nedostatek.

Jo a Brest má hrozně ošklivýho trenéra

Reagovat
domingo

Jo vlastně jedno tam je, ale stejně nehraje, hurá.

Teď zase závar, Grougi se naštěstí ukop. Ve vápně jsou 4 na 4 a obránci jenom čumí, to je zase porod, tohleto

Reagovat
smazaný uživatel

Birsa, Le Tallec?

Jinak Obraniak Ti prodlouzil, takze kdyz uz byste ho fakt chteli, tak za vic penez, skoda.

Reagovat
domingo

První volby na křídla jsou Birsa (AM) a Oliech (CF), náhrada Contout (AM), eventuálně Le Tallec (SS) nebo Langil (SS). Jediný křídlo v kádru je Quercia, Lejeuneho jsme pustili a teď tam nehraje nikdo, jenom jakési mátohy, které si každý balon buď kopnou 15 metrů před sebe, nebo udělají kličku do středu a vlítnou Benoitovi pod nohy. Prostě Auxerre style

Birsu se snad podaří předělat, ale Oliecha je třeba zastřelit, protože jinak to nejde.

Teď Benoitova šance. Škoda, já říkal, že to kdyžtak musí urvat on... snad nebyla poslední.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsem to v 74. minutě zapnul a vidim 1:0 A hned obrovská šance a nic

Jinak Birsa nehrál vůbec špatně minulej zápas, a to hrál na křídle...

Reagovat
domingo

Jo no, říkám, že Birsu úplně neodsuzuju, on to není vůbec špatnej fotbalista, ránu má parádní. Jenže to není křídlo. Jinak nalevo hraje už rok a půl, tak by bylo záhodno, aby se začal aspoň zlepšovat

Reagovat
smazaný uživatel

" ale Oliecha je třeba zastřelit"

Neco podobnyho jsem si rikal predloni u dvojky Govou, Piquionne. Jak rikam, skoda toho Obraniaka, nalevo byste meli Bircu, napravo Ludovic a nahradnik Quercia, na Auxerre az moc kvalitni kraje.

Reagovat
domingo

Nejlepší řešení by bylo asi dát tam Langila, to je aspoň fotbalista. Quercia je dobrý náhradník, ale základ by hrál tak možná v Nancy nebo Sochaux, je to prostě průměrný hráč.

Reagovat
domingo

Jinak musím říct, že v Brestu si tu ligu evidentně užívají, stadion furt zpívá, hučí, tleská... a nehrajou špatně, Daf je výborný. Akorát Grougi to tam zatím celkem brzdí. Jo a Ličky jsem si ještě nevšiml.

Reagovat
smazaný uživatel

A dalsi gol.. Paradne zahrany aut.

Reagovat
smazaný uživatel

Mladsi Ayew za Nianga,to je hodne odvaznej krok za tohohle stavu, uz proto, ze Niang byl jedinej z Marseille, kdo se dokazal procpat do tutovky.

Reagovat
smazaný uživatel

3-0 Ta obrana Marseille je v druhem polocase naprosto k smichu.

Reagovat
smazaný uživatel

Dalsi poznatky - kdyz mladsi Ayew netrefi branku z hranice maleho vapna, je to uz spatenka. A Valbuena je fakt komik.

Reagovat
smazaný uživatel

Valbuena ven, nejaky mlady cernoch dovnitr, aktualni vekovy prumer utoku Marseille 20 let, tohle Didi moc nedal..

Reagovat
domingo

Teď jsem si poprvé všimnul Ličky. Zprasil Benoita ve středu pole a dostal žlutou, z čehož usuzuju, že hraje asi CM

Reagovat
smazaný uživatel

3-1 Lucho genialne zalozil akci, Taiwo dobre promenena penalta.

Reagovat
smazaný uživatel

Pedretti to parádně zatočil

Reagovat
domingo

SuperBenoit

To je naprosto neskutečný hráč, kdo je v lize lepší na standardky?

Reagovat
smazaný uživatel

Lisandro je jeste porad zraneny? Nicmene kdyz Hugo zachyta, vyhra by nemusela byt zas az tak obtizna, ze bysme nedali gol obrane Caen se nebojim..

Reagovat
domingo

Asi nechceš koukat na Bordeaux, že?

Reagovat
smazaný uživatel

:)) Spis ne, no.

Reagovat
onze

ALLEZ PSG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

bavi me, ze kdyz hraje psg, vzdycky sem nabehnou aspon tri typci a rvou allez psg.

Reagovat
onze

Viem že dnes zápas v LILLE bude veľmi ťažký. LILLE má veľmi silný mančaft. Bodík by bol veľmi dobrý. ALLEZ PSG ! ! ! ALLEZ FRANCE ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Tak doporucuju vsem mrknout na zapas Caen - Lyon, dvacata minuta a 2-2.

Reagovat
smazaný uživatel

Ach jo..

Reagovat
smazaný uživatel

Stoperska dvojice Gonalons - Toulalan. HU!

Reagovat
domingo

Mám vsazený dvě nuly, to abych se začal obávat.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Briand asi nejlepsi utocnik ligy hned tak nebude. Alespon do ty doby, dokud netrefi branu konecne.

Reagovat
domingo

Zato Braaten ukazuje, že jsem měl pravdu :)

Reagovat
smazaný uživatel

Dalsi haluz gol?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak remiza nebude...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

podme LOSC

Reagovat
Kaká10

monaco stadium

Reagovat
REPLIKATOR

Vedení Arles se zbláznilo. Další 2 "posily"

Reagovat
smazaný uživatel

To je fotka

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele