Ligue 1 - preview 19. kola

21.12.2016, 09:22, aktualizováno 21.12.2016, 09:22
Previews
Jedno kompletní kolo si pro dnešní předvánoční atmosféru schovali ve Francii. Lídry z Nice čeká potenciálně složitý výjezd do Bordeaux, naopak Monako doma čelí slabšímu Caenu. Paris Saint-Germain závěrem podzimu vyzve poslední Lorient a Lyon bude chtít na monacký skalp navázat proti Angers. Marseille cestuje na Korsiku, zajímavou podívanou slibují Lille s Rennes...
AS Saint-Étienne - AS Nancy-Lorraine  (středa 20:50)
ASSE nestačilo v deseti lidech na Lorient. Vzhledem k tradiční vyrovnanosti Ligue 1 však není vůbec nic ztraceno, jelikož ztráta na pohárové příčky zůstává šestibodová. Nancy může těšit alespoň to, že ať už tenhle střet dopadne jakkoliv, zimní pauzu nestráví na sestupových příčkách.

"Takovým zápasům se chcete vyhnout. Před začátkem jsme si říkali, že hlavně musíme hrát disciplinovaně a nesmíme Lorient podcenit. Oni mají dobrý tým a myslím si, že dosud měli spíše smůlu, než že by za svými soupeři o hodně zaostávali. To vyloučení mě hodně mrzí. Hrát v početní nevýhodě je vždycky těžké. Nicméně pořád máme před sebou ještě jeden zápas a před vlastními fanoušky budeme chtít uspět," slíbil Christophe Galtier.

Les Verts sesbírali zatím 25 bodů, tedy pouze o bod méně, než po osmnáctém kole minulé sezony. Zrovna AS Nancy-Lorraine však budou mít, co oplácet, neboť ve středu je tenhle tým vyřadil díky proměněné penaltě Maurice Dalého z Coupe de la Ligue. To znamená, že čtvrtfinále proti Nantes si zahrají právě svěřenci Pabla Correy.

Ten u Les Chardons odvádí velmi dobrou práci. Vyhrál Ligue 2 a nyní má ze všech postoupivších celků zatím nejlepší pozici. "Dnes jsme se snažili hodně presovat, abychom zemezili tomu, aby se soupeř dostával do rychlých brejků. Tahle taktika se vyplatila a hodláme pracovat na jejím zdokonalování," prohlásil po pohárové výhře uruguayský kouč. Na ligové scéně ovšem Nancy nemá s ASSE příliš dobré zkušenosti a ledacos napovídá tomu, že tým ze Stade Geoffroy-Guichard se podruhé za sebou zaskočit nenechá.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Maisonnial - Théophile-Catherine, Perrin, Lacroix, M'Bengue - Saivet, Selnaes, Dabo - Hamouma, Berić, Monnet-Paquet
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Černik - Cuffaut, Diagne, Lenglet, Muratori - Pedretti, Diarra, Aït Bennasser - Dia, Dalé, Puyo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 2.90 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - OGC Nice  (středa 20:50)
Fotbalisté Nice už vědí, že o titul podzimního mistra nepřijdou - bez ohledu na výsledek dnešního zápasu. Do Bordeaux proto svěřenci Luciena Favreho jedou s jasným cílem - obhájit svoji pozici na čele...

Víkendové kolo rozhodlo jasně: Monaco prohrálo, PSG prohrálo, takže se Les Aiglons (kteří udolali nováčka z Dijonu poměrem 2:1) stávají certifikovanými půlmistry. Oba góly vstřelil Mario Balotelli, který je ve vynikající formě - pokud se tedy dostane na hřiště. Doposud startoval pouze osmkrát, vytěžil z toho ale osm gólů a dokonce i sám Gigi Buffon se vyjádřil, že by měl být povolán zpět do reprezentace. Poprvé od léta 2014.

S blížící se zimní přestávkou startují spekulace, a Nice je jejich poměrně častým terčem. Kouč Lucien Favre se prý zajímá o borce formátu Ezequiela Lavezziho či Memphise Depaye. Přímo v táboře Les Aiglons je sice ticho, nicméně prezident Jean-Pierre Riviere nevylučuje vysoké ambice. Nice prý může reálně útočit na titul. Pokud by dnes porazilo Bordeaux a konkurence opět ztratila, bylo by to snad i pravděpodobné.

Mezi ochozy bordeauxského Matmut Atlantique však Favreho tým nic příjemného nečeká. Fanoušci si dobře pamatují, jak Bordeaux před týdnem vyřadilo Nice z Ligového poháru (trefili se Plašil a dvakrát Laborde při konečném skóre 3:2); něco podobného by uvadající pohárová touha Bordelais uvítala i dnes, ačkoliv domácí nad Nice nevyhráli v lize od ledna 2011.

I přes výsledek nedávného pohárového klání je nutno uznat, že hosté jsou přece jen favority. Bordeaux totiž na konci podzimu vyloženě krachuje; naposledy prohrálo 0:4 na půdě průměrného Montpellieru, i když je nutno uznat, že hrálo od 36. minuty bez vyloučeného Méneze.

Domácím dnes v boji s ligovým lídrem bude chybět kreativní mozek Adam Ounas (který si stále odpykává trest po další prohře 0:4, tentokrát s Monakem) a možná i Youssuf Sabaly, jehož start je nejistý.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Prior - Gajić, Sertic, Pallois, Pellenard - Plašil, Toulalan, Vada - Kamano, Laborde, Rolán
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Cardinale - Souquet, Dante, Sarr, Boscagli - Seri, Cyprien, Koziello - Pléa, Balotelli, Marcel
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lille OSC - Stade Rennes  (středa 20:50)
Zase se zdálo, že by Rennes mohlo patřit k velkým favoritům na postup do evropských pohárů pro příští sezónu. Sotva se ale o jeho mužstvu začalo mluvit více, už opětovně, podobně jako v letech minulých, začalo strádat. Vylepšit si své renomé nebude pro něj vůbec jednoduchý úkol. Vždyť v Lille naposledy v rámci Ligue 1 vyhrálo v roce 1966.

Poslední čtyři ligová kola nedopadla pro hosty v globálu vůbec dobře. Porazit se jim podařilo jen St. Étienne, jinak nezvládlo bretaňské derby s Lorientem, utkání na půdě Lyonu, ani to víkendové proti Bastii, byť v něm si možná alespoň remízu uhrát zasloužili. Tři získané body od konce listopadu jsou pro něj prostě málo.

Trenér Christian Gourcuff přiznal, že jeho svěřenci si už nevěří tolik jako před několika týdny. "Chtěli jsme doma končit pozitivně," zklamalo ho. "Ukazuje se, že naše hranice jsou velmi křehké. Naše sebevědomí je rychle pryč. Hra v prvním poločase byla hodně nevyvážená, závěr zápasu byl zmatený," hodnotil neúspěch s Bastií.

SRFC nemusí výrazněji smutnit, i kdyby poslední střetnutí tohoto roku nějakým způsobem pokazil. Pořád ztrácí na čtvrtý Lyon jen čtyři body. Každopádně výpadky formy jednoduše musí odstranit, konstantní forma je v boji o Evropu jednoznačnou prioritou. Venku letos Gourcuffovi svěřenci mimochodem už šestkrát z osmi případů prohráli.

To, že se soupeři na cizích hřištích vůbec nedaří, by rozhodně rády využily Dogy, které měly poměrně těžký los. Nejprve nestačily v Coule de la Ligue favorizovanému PSG, naposledy podlehly Marseille. Předtím se však Lille dařilo velmi slušně. A pod vedením prozatímního kouče Patricka Collota vyhrálo hned třikrát v řadě.

Přes vánoce se zřejmě na severu Francie rozhodnou, zda-li Collot, bývalý šéf rezervy, zůstane natrvalo i na jaře. Ačkoli se LOSC nachází jen v dolní polovině tabulky, alespoň už není v sestupovém pásmu. A to od té doby, kdy zdecimovaný mančaft přebral právě tenhle chlapík. Výsledky bezpochyby má, to je čistý fakt.

Domácího stratéga trošku mrzelo, že minulou neděli to na marseillském Stade Vélodrome nevyšlo optimálně. "V prvním poločase jsme hráli dobře. A během deseti minut, kdy jsme byli trošku mimo, nás protivník potrestal. Začali jsme bojovat, jenže každé kolo ztrácíme v průměru dva hráče," postěžoval si na poměrně početnou marodku.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Enyeama - Corchia, Soumaoro, Civelli, Palmieri - Amadou, Sankharé - Lopes, Benzia, Sliti - Éder
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Costil - Danzé, Gnagnon, Méxer, Baal - Grosicki, Fernandes, André, N'Tep - Saïd - Sio
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - Angers SCO  (středa 20:50)
Olympique Lyon v minulém kole překvapivě přibrzdil rozjeté Monaco, když mu uštědřil první porážku na domácím stadionu.

Stade Louis II má kapacitu 18 523 diváků, ale na Lyon si našlo cestu pouze 13 129. Znovu nelze, než podotknout, že je trochu zvláštní, že hvězdy typu Falcaa nebo Fabinha hrají před takto nesmělou diváckou kulisou. Nicméně tentokrát to nebyl ani kolumbijský snajpr, ani brazilský obránce, kdo rozvlnil síť za zády Anthonyho Lopese, nýbrž Tiemoué Bakayoko.

"Zápas rozhodně ovlivnilo vyloučení. I když jsme prohrávali, neřekl bych, že jsme byli horším týmem. Poté, co zvýšili vedení, se mi podařilo skórovat, ale v závěru už nám trochu docházely síly. Hlavně se teď musíme dát dohromady, protože nás čeká ještě zápas s Caen," řekl dvaadvacetiletý záložník po zápase.

Opravdu těžko soudit, jak by to dopadlo, nebýt hloupého zkratu Benjamina Mendyho, který trenér knížecího klubu Leonardo Jardim nenechá jen tak. Takhle mohli na Ghezzalův zásah navázat i Mathieu Valbuena a Alexandre Lacazette. Les Gones díky tomu poskočili na čtvrtou příčku, přičemž bude ještě dost možná kontumován v jejich prospěch ten nedohraný duel s Metami.

Teď je však čeká Angers, které ne a ne navázat na výkony z podzimní části minulé sezony. Tu totiž ukončili na fantastickém třetím místě. Na kontě přitom měli jednatřicet bodů, tj. o dvanáct více, než je tomu v současnosti. Naposledy Moulinův tým nestačil na FC Nantes a nevypadá to, že by za současné konstelace dokázal uhrát body s Lyonem.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lopes - Rafael, Yanga-Mbiwa, Diakhaby, Morel - Tousart, Tolisso - Ghezzal, Fékir, Valbuena - Lacazette
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Michel - Manceau, Traoré, Thomas, Martinez - N'Doye, Santamaría, Mangani - Pepe, Diédhiou, Capelle
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - FC Lorient  (středa 20:50)
Unai Emery má dle vlastních slov v Paříži stále důvěru - pokud by ale jeho svěřenci dnes zaváhali doma proti Lorientu, čekají baskického kouče hodně nervózní Vánoce. Po zpackaném podzimu se všeobecně očekává, že si úřadující mistr udobří fanoušky demolicí jednoho z nejslabších týmů ligy.

Jestliže to v listopadu vypadalo, že PSG konečně nachází ztracenou formu, prosincová mizérie vrátila vše zpátky. Jediná výhra v pěti zápasech napříč soutěžemi je pro klub takového kalibru ostudnou bilancí - zvláště když ještě přišla "pouze" v Coupe de la Ligue (tedy nejméně důležité soutěži) proti Lille. V domácí lize, kde se pár týdnů zpět všichni začali smiřovat s tím, že obhájce nakonec přeci jen vstoupí do roku 2017 z důvěrně známé pozice na čele, je prosincovým úhrnem jediný bod z devíti možných.

Výsledek? Vedoucí Nice má na Pařížany už sedmibodový náskok, což rozhodně není málo. Katastrofální nedělní prohra 1:2 v Guingampu pak opět otevřela otázku Emeryho budoucnosti: šlo o čtvrtou ligovou porážky sezony, přičemž loni pod Blancem přišly za celý rok pouze dvě. Vlastně za celé tři roky u kormidla neprohrál Blanc ani jednou tolik zápasů za sezonu, jako se Emerymu podařilo už v polovině prosince. Pokud dnes neporazí Lorient, půjde o statisticky nejhorší půlrok od nástupu katarských investorů v roce 2011.

Vyhlídka na osmifinále Ligy mistrů proti Barceloně také není zrovna pozitivní, i když má katalánský gigant letos podobné problémy. Nicméně zatím se vše může pohodlně vyřešit - v lize není titul ztracen, Liga mistrů bude i trochu o štěstí, a Pařížané "žijí" také v obou domácích pohárech. Stále je možné zopakovat loňskou titulovou jízdu; problém je, že se ani hráči samotní nemohou shodnout, jaká je současná situace. Marco Verratti přiznává, že PSG je v krizi, Marquinhos to zase popírá.

Největším problémem je zřejmě defenziva; pod Blancem bylo místy prakticky nemožné dát PSG gól, teď se to soupeřům podařilo za pět zápasů desetkrát. Z pouhých jedenácti (!) střel na bránu. Kevin Trapp a jeho obrana si musí sáhnout do svědomí. Emery navíc stále neví, jestli bude dnes moci využít služeb Hatema Ben Arfy, Javiera Pastoreho a Adriena Rabiota. Nelehká situace.

Na druhou stranu - i oslabené a z formy hrající PSG zkrátka musí Lorient doma porazit v handicapu. Bretaňští možná v uplynulých letech platili za dravou štiku ligy, teď je z nich však jeden z hlavních kandidátů na sestup. Pokud se nestane zázrak (výhra v Parku princů a příznivý vývoj dalších výsledků), přezimují Les Merlus pod čarou ponoru. Nad kterou se dostali letos pouze dvakrát.

Nálada v oranžovém táboře je však přeci jen o něco optimističtější po nástupu Bernarda Casoniho. Kontroverzní kouč, který dříve vedl Évian, nahradil začátkem listopadu neúspěšného Sylvaina Ripolla a na výsledcích je to vidět - z šesti zápasů pod jeho taktovkou Lorient vyhrál dva, dvakrát remizoval a dvakrát padl. Naposledy dokonce doma udolal silné Saint-Étienne (2:1). Otázkou je, jestli to může stačit i na Paříž - zvlášť když Romain Philippoteaux, jeden z hrdinů víkendového triumfu, laboruje se zraněným kotníkem.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Trapp - Meunier, Marquinhos, Silva, Maxwell - Verratti, Krychowiak, Matuidi - Di María, Cavani, Lucas
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Delecroix - Koffi, Ciani, Touré, Le Goff - Mvuemba, Lautoa, Mesloub - Marveaux, Moukandjo, Waris
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 7.50 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Bastia - Olympique Marseille  (středa 20:50)
Marseille se tváří býti v dobré pohodě. Devět bodů z posledních tří zápasů budiž toho důkazem. Jenže z Korsiky se body nevozí snadno.

OM v Bastii naposledy vyhrál před čtyřmi roky. Tehdy se o góly postarali Mathieu Valbuena (v současné době hrající za Lyon) a André Ayew (hájící barvy West Hamu). O jediný gól domácích se postaral Anthony Modeste, v současné době druhý nejlepší kanonýr Bundesligy. Všichni tedy už nastupují jinde, ale Stade Armand Cesari zůstává nadále pro protivníky z pevniny velice ošemetný.

Bastia tu uhrála třináct z celkových dvaceti bodů. Opravdu těžko soudit, čím to může být. Samotným "Napoleonovým" ostrovem to patrně nebude, protože to by se mezi elitou nadále drželi i Gazélec a AC Ajaccio, tohoto času se vyskytující ve druhé polovině tabulky druhé ligy. Naposledy doma I Turchini přehráli Mety.

Marseille zase díky gólům Bafétimbiho Gomise a Floriana Thauvina vyzrálo na Lille, což se tak úplně nečekalo. "Dnešní zápas jsme zvládli velmi dobře. Rozhodně nám další výhra dodala na sebevědomí, protože máme na dosah pohárové příčky, což je náš cíl. Proti Bastii to nebude snadné, ale věřím, že uhrajeme dobrý výsledek," nechal se slyšet brankář Yohann Pelé, jenž svůj tým v duelu s LOSC několikrát uchránil od pohromy.
SC Bastia - pravděpodobná sestava:
Léca - Cioni, Peybernes, Marange, Keita - Mostefa, Coulibaly - Thievy, Diallo, Saint-Maximin - Crivelli
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Pelé - Sakai, Fanni, Rolando, Hubočan - Lopez, Vainqueur, Diarra - Thauvin, Gomis, N'Jie
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.20 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dijon FCO - Toulouse FC  (středa 20:50)
Potenciálně hodně zajímavý souboj by se mohl odehrát v Dijonu, kam přijíždí Toulouse. Oba týmy letos hrají nad očekávání dobře, i když v případě domácích se to příliš neodráží na výsledcích. Případný úspěch proti silnému Téfécé by tak fanoušky na Stade Gaston Gérard určitě potěšil..

Být příznivcem Dijonu muselo být na podzim 2016 frustrující. Nejpodceňovanější z nováčků se na život v Ligue 1 adaptoval opticky dobře a předvádí atraktivní fotbal, jenže mu chybí potřebná zarputilost a vůle po vítězství - ironicky totéž, co loni sužovalo právě Toulouse (a nebýt zázraku v posledním kole, dovedlo by jej to do druhé ligy). Šest z osmi dosavadních proher bylo pouze o gól. Sedm remíz je nejvíce v celé soutěži. Z posledních devíti týmů tabulky má Dijon nejlepší skóre, přesto je osmnáctý, tedy na barážové pozici. A to navzdory šestému nejproduktivnějšímu útoku v lize.

V pěti posledních zápasech se Dijonu podařilo skórovat, ale zároveň osmkrát za sebou nevyhrál a má tedy papírově nejhorší formu z celé ligy. Poslední dvě utkání dopadla shodně prohrou 1:2; kouč Olivier Dall'Oglio tak v posledním letošním kole musí zažehnat hrozbu tří po sobě jdoucích porážek, což jeho klub nezažil dva roky.

Šance domácích jsou poměrně slušné. Doma prohrál pouze dvakrát, zatímco Téfécé venku zvítězilo jen jednou. Dall'Ogliovi však bude chybět kapitán Cédric Varrault, který byl o víkendu vyloučen v zápase proti Nice; to by mohlo znamenat odklon od tříčlenné obrany ke čtyřčlenné, kde by jím uvolněná pozice připadla v sestavě záložníkovi Romainu Amalfitanovi. Mimo hru jsou také Anthony Belmonte a Frédéric Sammaritano, otazníky se vznáší nad Florentem Balmontem a Marvinem Martinem.

Toulouse může cestovat do kraje Champagne v relativním klidu; průběžná osmá příčka a 26 získaných bodů je určitě více, než se před sezonou po loňském propadáku očekávalo. Les Violets už nyní mají matematickou jistotu, že půlrok zakončí v první polovině tabulky. Kouč Pascal Dupraz ale musí před zítřkem vyřešit dilema v záloze: opory Alexis Blin a Óscar Trejo zůstávají mimo hru, zatímco Jessy Pi a Jean-Daniel Akpa-Akpro finišují podzim ve špatné formě.
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Reynet - Chafik, Lang, Abdelhamid, Rüfli - Lees-Melou, Gastien, Abeid, Amalfitano - Diony, Tavares
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Lafont - Yago, Diop, Jullien, Sylla - Akpa-Akpro, Pi - Somália, Toivonen, Durmaz - Braithwaite
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.10 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Monaco - SM Caen  (středa 20:50)
Velký úkol má na krku Monaco, které hostí Caen a potřebuje se s fanoušky rozloučit s rokem 2016 pokud možno na vítězné vlně. Po domácí porážce s Lyonem totiž jeden z hlavních favoritů na titul ztratil šanci dotáhnout se ještě před Vánocemi na vedoucí Nice a bude hájit alespoň druhou příčku před dotírajícím PSG. Soupeřem na Stade Louis II bude Caen.

Je dost možné, že se dočkáme velkého počtu branek - oba týmy se totiž letos prezentují vyloženě ofenzivním pojetím. Monaku sázka na útok a spolupráci veterána Falcaa s juniory Lemarem a Mbappém přinesla postup do osmifinále Ligy mistrů i osmizápasovou ligovou šňůru bez porážky, kterou utnuli až Les Gones při víkendovém triumfu 3:1. Gól Tiémouého Bakayoka nicméně znamenal, že se Monaco posunulo už na 54 vstřelených gólů v 18 zápasech - což je obrovské číslo. V průměru vstřelí svěřenci Leonarda Jardima gól každou půlhodinu (!).

Ačkoliv prohra s Lyonem rozhodně není nějak likvidační, určité poučení z ní přece jen plyne. Důležitým faktorem celkového výsledku bylo vyloučení levého beka Mendyho za stavu 0:1. Ex-marseilleský obránce se následně na Facebooku omluvil, zatímco sám Jardim uznal, že se jeho hráči nechali zbytečně vyprovokovat - a klubový viceprezident Vadim Vasiljev pro změnu obvinil z prohry rozhodčí a svůj tým označil za nejlepší ve Francii.

Caen sice tolik branek nedává (a nebudí takové emoce), také však umí vepředu zahrozit - jak poznali hráči nováčka z Mét, který o víkendu s normandskými prohrál 0:3. V posledních třech duelech se svěřenci Patrice Garandeho prosadili osmkrát, což znamená výrazný vzestup v efektivitě. Herně bylo Caen ofenzivní vždy, teď to však vypadá, že se konečně naučilo i dávat góly.

Fanouškům tak nezbývá než doufat, že se přidají i výsledky: Les Rouges et Bleus vyhráli pouze dva z posledních devíti zápasů. Aktuálně jsou šestnáctí, Vánoce však mohou strávit opět v sestupové zóně. Klíčovým hráčem by dnes mohl být Yann Karamoh - mladý forvard předvedl proti Métám skvělý výkon, připsal si gól a asistenci a začíná si velmi dobře rozumět s letní posilou a nejlepším střelcem týmu Ivanem Santinim (8 gólů).
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Subašić - Touré, Glik, Jemerson, Sidibé - Dirar, Fabinho, Bakayoko, Lemar - Falcao, Mbappé
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Reulet - Da Silva, Yahia, Adéoti - Guilbert, Delaplace, Seube, Féret, Bessat - Rodelin, Santini
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.25 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Nantes - Montpellier HSC  (středa 20:50)
Nantes by v případě výhry nad Montpellierem klidně mohlo přes zimu opustit sestupové vody. MHSC jsou ale v této sezoně hodně nevyzpytatelní.

Pod trenérem Girardem se mužstvu ze Stade de la Beaujoire pranic nedařilo. Připsalo si pouhé tři výhry a plácalo se u dna tabulky. Po příchodu Sergia Conceicaa se však podařilo jednak zdolat Angers, a zároveň postoupit do čtvrtfinále Coupe de la Ligue, kde se na začátku ledna stane soupeřem AS Nancy-Lorraine.

V osmifinále se přitom střetlo minulý týden střetlo právě s Montpellierem. Tedy se jedná o podobnou situaci, jako v případě Nancy a ASSE. "Jsem rád, že jsme ten zápas vyhráli. Jenže se jedná jenom o jeden zápas. Pořád je co zlepšovat a čeká nás tvrdá práce. Nicméně jsem přesvědčený o tom, že tým má kvality, aby šel tabulkou vzhůru," zamyslel se portugalský trenér a bývalý hráč Lazia.

A co po utkání řekl Frédéric Hantz? "Samozřejmě, že jsem zklamaný. Především mě zklamal přístup hráčů. Většina z nich hrála hodně pod svoje možnosti. V podstatě mi to připadalo, že si myslí, že hrajeme pouze přátelák. Myslím, že jsme to v mnohém Nantes usnadnili," řekl kouč, jenž s la Paillade zatím předvádí dosti nevyrovnané výkony.

V dresu Les Canaris patří zatím k nejlepším hráčům Emiliano Sala. Pod postup se podepsal dvěma přesnými zásahy. Toto osmifinálové klání bylo výjimečné i tím, že se podařilo poprvé v ročníku vsítit soupeři tři branky. Střelecká produktivita Kanárků byla hodně slabá už za dob Michela Der Zakariana (současného kouče druholigové Remeše) a i letos to není žádná sláva.

Jedenáct gólů ze sedmnácti zápasů je suverénně nejhorší statistika ze všech dvaceti týmů. Bývalý ofenzivní hráč Conceicao by však mohl být tím správným člověkem, který tohle změní.
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Riou - Dubois, Vizcarrondo, Carlos, Lima - Iloki, Gillet, Touré, Harit - Sala, Stepiński
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Pionnier - Deplagne, Hilton, Saint-Ruf, Congré - Camara, Sanson, Skhiri, Lasne - Sessegnon, Mounié
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Metz - EA Guingamp  (středa 20:50)
Sedmnácté Méty se jen tak tak drží nad sestupovým pásmem a reálně jim hrozí, že do něj ještě před Vánocemi spadnou. Aby tuto hrozbu odvrátily a nemusely přitom spoléhat na okolní výsledky, musí před vlastními fanoušky porazit Guingamp. To ale nebude rozhodně nic jednoduchého..

Guingamp totiž prožil skvělý podzim a po odchodu úspěšného kouče Jocelyna Gourvenneca se (navzdory veškerému očekávání) ještě zvedl. Naposledy si dokonce vyšlápl na mocné PSG, které před vlastním publikem udolal 2:1 a připsal si tak už osmou výhru v sezoně. Nový kouč Antoine Kombouaré tak vytáhl podceňovaný tým už na páté místo - a dnes má dokonce možnost předstihnout i čtvrtý Lyon. Nejhorším hypotetickým scénářem je přezimování na osmé příčce, a i to by pro skromný klub bylo obrovským úspěchem.

V tuto chvíli však vypadá pravděpodobněji, že EAG svoji pozici minimálně udrží; Méty jsou totiž v otřesné formě. Poslední tři ligové zápasy skončily třemi prohrami o souhrnném skóre 0:9, což v důsledku znamená pád na sedmnáctou příčku s pouze dvoubodovým náskokem na Dijon a Nantes. Na druhou stranu je nutno uznat, že všechny tři zápasy museli Les Grenats odehrát venku; naposledy doma alespoň remizovali, konkrétně 3:3 v divoké přestřelce s Lorientem. Během prvních čtyřech kol nastřádali stejný počet bodů jako v následujících čtrnácti (9).

Mezitím ještě Méty nastoupily k domácímu klání s Lyonem, to však muselo být přerušeno kvůli výtržnostem fanoušků a je možné, že dojde ke kontumaci v lyonský prospěch. Z tohoto důvodu také bude část Saint Symphorien dnes uzavřena - jako by toho pro strádající hráče a kouče Philippa Hinschbergera nebylo málo.

Historicky je métský nováček větším klubem, což se také odráží na bilanci 14 výher ve 22 vzájemných zápasech; naposledy však Guingamp dokázal Saint-Symphorien vykrást poměrem 2:0 (loni v únoru) a totéž se mu může podařit i nyní. Zvlášť když domácím bude chybět zraněné trio Udol, Jouffre, Jeleune, suspendovaný vůdce obrany Milan Biševac a otazník se vznáší i nad nejlepším střelcem Mevlütem Erdingem.
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Didillon - Rivierez, Milán, Falette, Assou-Ekotto - Cohade, Mandjeck, Doukouré - Diallo, Erding, Hein
EA Guingamp - pravděpodobná sestava:
Johnsson - Ikoko, Kerbrat, Sorbon, Marcal - Deaux, Diallo, Didot - Salibur, Briand, Coco
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.20 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.OGC Nice18134134:1343
2.AS Monaco18123354:1939
3.Paris Saint-Germain18113433:1536
4.Olympique Lyon17101632:1931
5.EA Guingamp1885523:1729
6.Olympique Marseille1876520:1827
7.Stade Rennes1883719:2227
8.Toulouse FC1875622:1926
9.AS Saint-Étienne1867518:1625
10.Girondins Bordeaux1866620:2624
11.Montpellier HSC1857628:3022
12.SC Bastia1855816:2120
13.Lille OSC18621017:2420
14.AS Nancy-Lorraine1855815:2320
15.Angers SCO1854915:2219
16.SM Caen1753919:3018
17.FC Metz1753916:3418
18.Dijon FCO1837824:2916
19.FC Nantes1744911:2616
20.FC Lorient18431120:3315

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Domingo, Ty jsi pred psanim preview vyraznym zpusobem pozil? Jak muzes napsat do preview mezi BOR-NIC, ze ma Favre kadr kompletni, ale otaznik se vznasi jen nad Toulalanem? Toulalan patri Bordeaux, coz pochybuji, ze bys nevedel. Na to, ze jsi jen opsal clanek na ligue1.com solidni fail... Krome toho Favrovi chybi 3/4 obrany - Dante, Dalbert, Ricardo Pereira. A to je solidni oslabeni...

Reagovat
smazaný uživatel

Našli jste v článku chybu? Můžete nám ji oznámit...

Nehledě na to že Domingo toho napsal ve Francouzské sekci až až a pro jednou napsal chujovinu... Buďte soudní kamarádi.

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry, ale nejsem fanouškem šlendriánu... Ani hodnocení lidí a výkonů podle zásluh... Ale pokud tomu hovíš... GL

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Ed_Hazard

Plea dnes na facku, to neni možné čo všetko spálil

Reagovat
smazaný uživatel

Kombouaré si to značne vodí. Bol by som zvedavý, aký vývoj by malo PSG i on ako tréner, keby po zmene majiteľa zostane.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele