Ligue 1 - preview 18. kola

19.12.2009, 11:06, aktualizováno 20.12.2009, 08:33
Previews
Ve formě hrající Lille přivítá Le Mans, které se pohybuje těsně nad sestupovým pásmem a každý by byl pro něj zlatý. Až pátý Lyon se bude snažit navázat na poslední vítězství a porazit Monako, v neděli pak ještě Auxerre přivítá Toulouse.
Lille OSC - Le Mans UC 72  (neděle 17:00)
Na mužstvo Le Mans, které se jen díky lepšímu skóre pohybuje nad sestupovým pásmem, čeká soupeř z kategorie těch těžkých. Svěřenci kouče Cormiera totiž zajíždí na hřiště rozjetého Lille.

Fantastická forma domácích pokračuje. Ve čtvrtek si fotbalisté Lille v rámci Evropské ligy bez problémů poradili s pražskou Slávií, kterou porazili 3:1 a postoupili do dalších bojů. V nich se v únoru příštího roku utkají s tureckým obrem Fenerbahce. Výhra přišla přesně v den, kdy se definitivně schválila stavba nového stadionu Lille, který bude otevřen v červenci 2012.

Domácí gólman Landreau se nechal slyšet, že tým je připraven na další bitvu, ze které chce vytěžit maximum: "Do zimní přestávky zbývají dvě utkání a my z nich chceme získat šest bodů. Postup do další fáze Evropské ligy jsme splnili, teď ještě chceme mít do jarních bojů i dobrou pozici v Ligue 1."

Hosté pod novým trenérem Cormierem ožili, poslední dva zápasy dotáhli do vítězného konce a opustili tak sestupové pásmo. Le Mans je ale nejhorším týmem, co se týče venkovních utkání. Osm, proher, nula bodů a skóre 3:15 hovoří za vše. "Víme, že máme problémy s hrou na hřištích soupeřů, ale pokusíme se hrát tak, jako jsme to předvedli v posledních dvou zápasech doma," řekl odhodlaně lodivod hostů Cormier.

Domácím bude v neděli chybět dvojice Plestan - Debuchy, hosté nehlásí žádné zranění.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Vandam, Beria, Chedjou, Emerson - Mavuba, Dumont, Cabaye - Gervinho, De Melo, Hazard
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
Ovono - Corchia, Paulo, Cerdan, Camara - Dossevi, Thomas, Goulon, Lamah, Le Tallec - Helstad
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.40 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AJ Auxerre - Toulouse FC  (neděle 17:00)
Zlepšit ofenzívu. To jediné jinak slibně hrající Auxerre nyní hodně potřebuje. Už dvakrát za sebou remizovalo bez branek, za poslední čtyři zápasy skórovalo jen jednou. Ani jeho soupeř Toulouse nezažívá nijak příjemné období - po ligové prohře s Montpellierem ve středu vypadlo definitivně i z Evropské ligy.

Domácí se prostě obrovský trápí v útoku. Horší je, že si sotva dokážou vytvořit nebezpečnou akci, tedy úplný základ ke střílení gólů. Jen díky skvělé obraně dokázali uhrát poslední dva body proti Lorientu a ve Valenciennes. "Už se musíme naučit skórovat," říkal kapitán týmu Benoit Pedretti. "Nemůžeme jen někdy dokazovat, že umíme hrát fotbal. Už nesmíme ztrácet odhodlání a fakt, kde se nacházíme v tabulce."

Ani kouč Fernadnez není se současným stavem spokojený. Po zápase s Valenciennes hodnotil. "Byli jsme dobří v defenzívě, ale špatní v ofenzívě. Ztráceli jsme míče a dělali chyby. VA bylo lepší, kdyby skórovalo, bylo by pro nás těžké vyrovnat," potvrdil nehezkou formu. Domácí nehlásí žádná nová zranění, zdá se však, že jim citelně v útoku chybějí Licata i Quercia.

FCT je v tabulce až v dolní polovině. Výsledkově na tom zkrátka svěřenci trenéra Alaina Casanovy nejsou vůbec dobře a boj o evropské příčky, jako tomu bylo minulou sezónu, není aktuálně možný. V Auxerre navíc z posledních sedmi ligových duelech uhráli jen jednu remízu, jinak ve všech prohráli. Nově je Toulouse bez Nounkeua, jenž je potrestaný na jeden zápas.
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Hengbart, Coulibaly, Mignot, Grichting - Pedretti, Ndinga, Chafni, Capoue - Jeleň, Niculae
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Valverde - Ebondo, Congré, Fofana, M'Bengue - Capoue - Didot, Sissoko, Machado, Tabanou - Gignac
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.20 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - Olympique Lyon  (neděle 21:00)
Kníže proti mistrovi. Monako chce pomýšlet na evropské poháry. To je ale zatím to jediné, co se mu daří - dlouho se totiž v Evropě neprezentoval a nadějně to nevypadá ani letos. Lyon na tom ale také není zrovna růžově a v Ligue 1 paběrkuje až na pátém místě.

Přestože na začátku sezony snad nikdo nepochyboval, že starý, dobrý a úspěšný Lyon je zpět, nyní se do francouzských ulic a novin nahrnuli noví pochybovači. Po vynikajícím startu, díky kterému se nyní l'OL ještě stále drží v poměrné smetánce ligy a díky kterému se také kvalifikoval do dalších bojů Ligy mistrů, ale přišlo menší vystřízlivění. Tak tedy. Listopad = žádná výhra, tři body za stejný počet remíz. První dva duely v prosinci = nula bodů, dvě prohry.

Z toho jedna nad výsost důležitá. "Souboj o titul" proti Bordeaux byl ze strany domácích snad nejhorším letošním výkonem. A výsledek slavný rovněž nebyl. Nakonec to ale pro Lyon ještě dopadlo docela dobře, pouze 0:1. Na poslední chvíli ale tým zabral. V minulém kole, kdy se již lavička pod trenérem Puelem počala nebezpečně houpat, přišla výhra. Ač proti nováčkovi z Boulogne, jednalo se o tři body. A ty se musí získávat i proti slabším soupeřům.

"Hlavně v začátcích sezony, když hráli hráči na maximum, jsme mohli vidět, jak je náš tým silný. Přestože jsme mnohokrát museli hrát bez několika klíčových hráčů," zavzpomínal také kouč Olympiquu. "Ta úroveň se nyní vrátila. Jsme zpět. Věci se ve fotbale mění velice rychle. Musíte stejně rychle zareagovat a to platí nyní i pro zápas s Monakem. Je to pro hráče veliký úkol - překonat nastalou krizi. Ale když jste vyzyvatel, musíte tyto problémy snášet," přirovnal ke středověku svůj boj Puel.

Trenér hostů ale výhru nad nováčkem z Boulogne nechce rozhodně přeceňovat. "Zápas proti Boulogne není nutno nijak zdůrazňovat. V tom zápase jsme se především pokoušeli odstranit nějaké prvky, co jsme si v posledních týdnech bohužel přivlastnili. To se nám povedlo a to podtrhla výhra a jasný výkon na hřišti. Musíme nadále zůstat soudržní, to je jediná úspěšná cesta na vrchol," rozhovořil se.

"Bylo to pro nás sice velice těžké, ale dokázali jsme to. Ukázali jsme hodně psychické síly i odhodlání a to nyní chceme předvést i fanouškům. Momentálně tu byly nějaké menší ukazatele, že se posouváme opět nahoru. Musíte si všímat hlavně pozitivních věcí, jinak byste nemohli existovat," dodal Puel.

Přestože se ale kouč Olympiquu Lyon přehnaně rozpovídal o minulém zápase a cílech do dalších utkání, o nových zraněních novináře neinformoval. Jistá je tak pouze ztráta obránce Francoise Clerca, jenž si nezahraje až do konce února. Monaku zase bude chybět suspendovaný obránce Adriano. Nastoupit by zase opět měl Park Chu-Young, který rozhodl minulé utkání proti Rennes.

Právě tento duel by měl být pro knížecí klub zlomový. No posuďte sami - po pěti utkáních bez výhry, pouze s jedním bodem - a přijde korejský kanonýr Chu-Young a gólem zastaví silné Rennes. Právě díky tomu se Monako posunulo na dvanácté místo, kde je dosud. Určitě by ale letos chtělo pomýšlet výš - a to minimálně na první polovinu první desítky.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Modesto, Mongongu, Puygrenier, Traore - Gosso, N'Koulou - Alonso, Nene, Mollo - Park
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Reveillere, Cris, Boumsong, Cissokho - Kallstrom - Makoun, Pjanic - Govou, Bastos - Lisandro
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.20 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valenciennes FC - RC Lens  (sobota 19:00)
Pokud se chce Valenciennes znovu ohřát v teplých pohárových pozicích, bude muset dnes na svém stadionu vyhrát. Lens se ale momentálně vcelku daří a do konce podzimní části chce ještě do první desítky.

Valenciennes se ale poslední zápasy v Ligue 1 příliš nepovedly. Nejdříve prohrálo 1:2 s Le Mans, v minulém kole zase pouze bez branek remizovali se slábnoucím Auxerre. VA je navíc jedním z nejhorších domácích týmů - před vlastními fanoušky vyhráli z osmi zápasů jen třikrát a získali jen dvanáct bodů. I přes to ale zůstává tým Philippa Montaniera na dobré sedmé pozici, z níž ztrácí na evropské poháry dva body.

V poslední době se ale na severu Francie mluvilo o něčem jiném. A totiž o přestupu klíčového stopera Milana Biševace do konkurenčního Paris Saint-Germain. Všechny spekulace rozvířil zkraje prosince přítel Biševace ještě ze společného působení v Lensu, Nenad Kovačević, jenž prohlásil: "Jsme stále v kontaktu. Dokonce je velice možné, že odejde do PSG. Není to nic jistého, ale já si myslím, že tam nakonec opravdu půjde."

Obránce VFC ale zaměstnavatele měnit nehodlá a chce se zaměřit pouze na úspěchy ve stávajícím týmu. "V posledních dnes myslím pouze na Valenciennes. Nevím, proč to Nenad říkal. Možná má lepší informace než já," vtipkoval. "Ale jsem u VA a chci tu zažít další skvělou sezonu. Je pravda, že si rozumím s trenérem Kombouarém, jenž nyní trénuje právě v Paříži, ale to nic neznamená. Každý by chtěl jednou hrát za veliký klub. Když se týmu daří, je pochopitelné, že se o nás hned zajímá několik klubů. Ale já jsem nyní zde a to zatím měnit nehodlám," uzavřel šestadvacetiletý obránce.

I Biševac se ale nyní musí soustředit spíše na ligová utkání - na sever Francie totiž přijede nováček soutěže z Lens. Ten nyní opět nabírá skvělé rychlosti - v posledních šesti utkáních vyhrál hned čtyřikrát a jednou remizoval. Díky nečekanému přílivu bodů se trenér Jean-Guy Wallemme může radovat z posunu již na čtrnáctou příčku. Racing ale myslí výše a do Vánoc by chtěl zaútočit na první desítku.

"Ve Valenciennes to bude velice složité. Má být zmrzlý trávník a navíc sníh. Terén, na kterém budeme hrát, je samozřejmě důsledkem té strašné zimy, jež je pro tento víkend předpovídána. My se ale musíme připravit i na tyto extrémní podmínky," zauvažoval nad počasím kouč hostů. "Chceme hrát, protože je to pro nás zajímavý a důležitý zápas. Valenciennes je silný tým a vždy je dobré se s nějakým takovým porovnat," přiznal, že byla možnost i utkání odložit.

Pro Lens se bude jednat již o druhé utkání během čtyři dnů, když ve středu Racing překvapivě urval bod za remízu na hřišti Paris Saint-Germain. "Víme, že se dokážeme zotavit daleko rychleji, když za sebou máme pozitivní výsledek. Navíc máme na lavičce i plno dalších hráčů, kteří se těší na svou příležitost," naznačil mírné protočení sestavy.
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
N'Dy Assembé - Mater, Biševac, Schmitz, Tiéne - Gomis - Cohade, Sanchez - Ben Khalfallah, Audel - Pujol
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Runje - Demont, Yahia, Chelle, Ramos - Kovacevic, Hermach - Monnet-Paquet, Roudet, Akalé, Eduardo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.20 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Montpellier HSC - AS Nancy-Lorraine  (sobota 19:00)
"Nezasloužili jsme si prohrát," nedokázal stále zapomenout neúspěšný zápas s Bordeaux trenér HSC Montpellier - René Girard. Jeho tým si ale dnes bude moci napravit reputaci proti Nancy, jež bojuje v méně klidném středu tabulky.

Montpellier se po kratší objížďce opět dostal na správnou trasu a v průběhu listopadu a prosince znovu a znovu udivoval dobrými výkony i výsledky. Až do minulého kola. Schylovalo se k velikému zápasu - první Bordeaux přijíždělo na "palubovku" druhého Montpellieru. A přestože byli domácí minimálně vyrovnaným soupeřem, nemají ani bod. V 57. minutě totiž utkání rozhodl Jussie, a nováček soutěže tak upadl a mezitím ho předešla Marseille.

"Existují dva druhý pískání. Jeden je pro veliké a úspěšné kluby a ten druhý pochopitelně pro ty menší a méně úspěšné," načal hned ze začátku kontroverzní téma Girard. "Viděl jsem tam nějaké nespravedlnosti. Hráči sice hráli velice dobře, ale narazili na skvělý celek. Rozhodně jsme si nezasloužili prohrát. Nemůžeme s tím ale bohužel již nic udělat, musíme to holt přijmout tak, jak to je. Jsem na svůj tým pyšný. Od této chvíle se chci ale koncentrovat jen a pouze na utkání s Nancy," nezapomněl také na nadcházející ligové utkání.

Domácím bude v utkání chybět hned trio zraněných hráčů. Do zápasu s jistotou nebude moci nastoupit Johann Carrasso, Bangali-Fode Koita a Remy Cabella. Další ztrátou bude na Stade de la Mosson podpora fanoušků a s ní spjatá atmosféra. Montpellier byl tak potrestán za nepokoje vlastních fanoušků během srpnového utkání s Nice. Jedná se o jeden zápas za zavřenými dveřmi.

Prázdné tribuny pravděpodobně nebudou vyhovovat ani hostujícímu Nancy, přestože jsou od sebe města vzdálena přes sedm set kilometrů. Přesto budou hráči ASNL přilétat do Malého městečka s pozitivními dojmy. V dohrávce jedenáctého kola si totiž na vlastním stadionu došlápli na trápící se Nice a v tabulce jim nyní patří již třináctá pozice. Les Chardons předtím z pěti zápasů vyhráli pouze jednou a z devátého místa klesli na patnácté. Kouč Pablo Correa tak byl pochopitelně nadšen z předvedeného výkonu i konečného výsledku.

"Bylo to spíše o třech bodech než o předvedené hře. Našli jsme správný poměr mezi bráněním a útočením, proto jsme vyhráli. Občas, když prohrajete přestože jste byli lepším týmem, snižuje vám to sebevědomí. Ale v posledních dnech jsme o tomto mnohokrát mluvili. Jsem rád, že kluci na pohovory zareagovali pozitivně a znovu zabrali," zhodnotil minulé utkání Correa.

Druhý zápas z nařízených tří si na tribuně odsedí Damian Macaluso, na marodce se vedle Reynalda Lemaitreho ukázal nově také Jonathan Brison.
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Jourdren - Yanga-Mbiwa, Dzodic, Spahic, Collin - Pitau - Marveaux, Belhanda - Camara, Ait-Fana - Montano
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Braciglian - Chrétien, Ouaddou, André Luiz, Marange - Berenguer - Traore, Feret - Dia, Malonga - Hadji
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.20 - 4.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - Paris Saint-Germain  (sobota 19:00)
Oběma týmům se vložené středeční kolo nepovedlo. Rennes prohrálo na půdě Monaka těsně 0:1, ačkoli nebylo na hřišti o nic horším mužstvem, PSG jen remizovalo doma s nováčkem ligy Lens 1:1 a nepřiblížilo se tudíž k pohárovým příčkám. Výhra nejenže by jednomu z nich výrazně spravila chuť, zároveň by tři body výrazně pomohly atakovat právě přední příčky.

Domácí zkrátka odehráli v Monaku velmi smolné utkání. "Byli jsme lepší týmem," hodnotil po zápase kouč Frederic Antonetti. "Naším problémem je, že nejme konkurenceschopní. Hráči si prostě musí uvědomit, že v každém zápase hrajeme na vítězství. Musíme jejich mentalitu nějak změnit," vytýkal svým svěřencům.

Rennes se letos drží v klidném středu tabulky. Boj o pohárové pozice, jako tomu bylo minulý ročník, se ovšem neděje. Prohra v Monaku byla opravdu na škodu, mužstvo se díky posledním třem kolům, ve kterých získalo sedm bodů, přiblížilo svým cílům. Teď o ně zase musí bojovat znovu. "Na vítězství se budeme snažit hrát i proti Paříži. Viděl jsem jí několikrát hrát, jejich tým je velmi soudržný," mluvil Antonetti.

Kouč Paris SG Antoine Kombouaré byl po mači s Lens nespokojený. Po jasné výhře nad St. Étienne zkrátka měla následovat další. Soupeř si však bod z Parku princů odvezl zaslouženě. "Člověk by si myslel, že vstřelit první gól dvacet minut před koncem je přímo ideální. Jenže jsme to neudrželi," zlobil se. "Pro mě je to obrovské zklamání. Vítězství totiž bylo na dosah."

Domácí přivítají v sestavě zpět útočníka Gyana, hosté nehlásí žádná nová zranění kromě těch dlouhodobých Hoaraua a brankářské jedničky Coupeta. "Musíme být konečně zdatní v obraně. Jsme zpět v plné kondici, teď je důležité připravit se na zápas s Rennes," snažil se myslet dopředu hostující stratég. Rennes se na PSG doma poslední dobou hodně daří, z posledních sedmi utkání vyhráli hned pět.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Douchez - Fanni, Mangane, Hansson, Danze - Briand, M'Vila, Leroy, Lemoine, Marveaux - Gyan
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Edel - Ceará, Camara, Sakho, Armand - Jallet, Makelele, Clément, Sessegnon - Luyindula, Erding
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.10 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Boulogne - FC Sochaux  (sobota 19:00)
Sochaux má na sestupové pásmo náskok sedmi bodů, k tomu zápas navíc, a to je po poslední důležité výhře nad Grenoblem rozhodně velmi přívětivé číslo. Nerado by si ale možný boj o záchranu znovu nějak na těsno připouštělo, a proto musí svého soupeře Boulogne odpálkovat.

Stejně jako Grenoble i nováček ligy Boulogne bojuje o holé přežití. Tak bídně na tom jako poslední celek tabulky ovšem není, na kontě má dvanáct bodů a na své úhlavní konkurenty Le Mans se St. Étienne ztrácí tři body, čili nic tak hrozivého. Domácí předvedli ve vloženém středečním kole na půdě Lyonu skvělý výkon, ač nakonec odešli poraženi.

Po víkendovém utkání v Marseille, kde rovněž USBCO podlehl 0:2, to tak pro něj byl druhý těžký zápas v řadě. "Měli jsme slibnou první půli. Ten konečný výsledek mě prostě znepokojuje," věřil si na víc kouč Laurent Guyot. "Otevřeli jsme totiž skóre utkání. Ale gól nám nakonec nebyl uznán. Asi bohužel zmrzla světelná tabule," dodal ironicky, že s výrokem rozhodčích v onom momentě tvrdě nesouhlasil.

Hosté budou o něco odpočatější než jeho soupeř, své utkání 11. kola si totiž odehráli již před týdnem. Naposledy se jim podařilo po dvou zápasech bez výhry porazit poslední Grenoble. "To vítězství bylo hodně důležité," oddychl si trenér Francis Gillot. "Prvních třicet minut bylo hodně obtížných, než jsme se soupeře přehráli v technice."

Boulogne by nemělo doznat výrazných změn v sestavě, ani Sochaux nepostrádá nově nikoho. "Grenoble nám mohl dát klidně gól v první půli, ve druhé měl také pár příležitostí. Už jsme tedy před zimní pauzou získali víc jak 20 bodů a může se nám dýchat volněji," potvrdil Gillot, že cíl podzimní mise byl splněn. S prohrou se ale on ani jeho tým na půdě nováčka určitě nesmíří.
US Boulogne - pravděpodobná sestava:
Bedenik - Borne, Perrinelle, Lachor, Dembélé, Rabuel - Karuru, Marcq, Ducatel, Cuvillier - Blayac
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Faty, Perquis, Bréchet, Dramé - Dalmat, Gavanon, Martin, Carlao, Mikari - Butin
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 3.10 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Grenoble Foot 38 - OGC Nice  (sobota 19:00)
"Záchranářský" souboj uvidí diváci v Grenoble, kam přijede Nice. Ani jeden z týmů nemůže mít příliš důvodů k radosti. Domácí jsou se ztrátou devíti bodů na první nesestupovou příčku poslední, hosté jsou sice pět bodů od sestupových vod, ale už čtyři utkání v řadě prohráli a sestupové ohrožení se rychle blíží.

Pokud chtějí domácí ještě myslet na záchranu, musí bezpodmínečně vyhrát. Grenoble si nesmí dovolit podobný výkon, jaký předvedl ve středu v Le Mans, kde prohrál 1:0. "Je škoda, že jsme tam prohráli. Čím dál víc se dostáváme do složité situace, ale ještě pořád máme šanci se zachránit," dodal kouč Grenoble Baždarević a pokračoval: "Herně jsme se Le Mans vyrovnali, ale nedokázali jsme vstřelit gól. Teď musíme porazit Nice," řekl s odhodláním 49letý kouč.

Hosté mají za sebou sérii čtyř proher, z čehož samozřejmě nemá radost trenér Ollé-Nicolle: "Jsem hodně zklamaný hlavně z posledního zápasu proti Nancy (prohra 2:0). Byli jsme poraženi týmem, který předvádí daleko horší hru než na začátku sezóny. O přestávce jsem v kabině řekl, že musíme zlepšit hru a přitom došlo k pravému opaku a my jsme hned po návratu na hřiště dostali dva góly."

Nice se musí obejít bez dvou suspendovaných hráčů. Apam dostal za úmyslný úder hlavou do obličeje marseillského Heinzeho jednoměsíční stopku. Do 31. ledna 2010 nesmí nastoupit Bagayoko, jenž v utkání proti Lens trefil protihráče Kovačeviče kopačkou přímo do hlavy.
Grenoble Foot 38 - pravděpodobná sestava:
Le Crom - Calvé, Cesar, Paillot, Sauget - Courtois, Juan, Matsui, Romao, Akrour - Ljuboja
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Sablé, Paisley, Cid, Gace - Remy, Coulibaly, Hellebuyck, Diakite, Mounier - Mouloungui
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.00 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - FC Lorient  (sobota 19:00)
Kolem domácích je v posledních dnech velmi živo. Ve čtvrtek bylo Bordeaux "hlavní hvězdou" při předávání cen pro nejlepšího hráče a kouče Francie, v pátek se zase začalo spekulovat o šancích kolem postupu do čtvrtfinále Ligy mistrů přes řecký Olympiakos Pireus.

Nejlepším francouzským hráčem pro rok 2009 se stal záložník domácích Yoann Gourcuff. Ten za sebou v anketě nechal hvězdy jako je Thierry Henry či Nicolas Anelka. Bordeaux sklidilo úspěch i v anketě o nejlepšího trenéra, kde vyhrál Laurent Blanc. Až za ním skončil třeba Arsén Wenger.

Domácí se v pátek dozvěděli i svého soupeře v osmifinále Ligy mistrů. Svěřenci kouče Blanca narazí na řecký Olympiakos Pireus. Prezident Bordeaux Triaud k losu řekl: "Chtěli jsme se vyhnout Interu Milán. Olympiakos je hratelný soupeř. Ale je zbytečné teď řešit, kdo je větším favoritem na postup. Před námi jsou přece dvě utkání."

Bordeaux se může v posledních zápasech chlubit perfektní obranou, pokud počítáme i střetnutí v Lize mistrů, tak domácí už čtyři utkání v řadě neinkasovali. "Už bráníme lépe, než tomu bylo na začátku sezóny. To se totiž do obranné činnosti nezapojovali všichni hráči," řekl trenér Blanc a také se zmínil o posledním ligovém utkání s Montpellierem, ve kterém Bordeaux zvítězilo 1:0: "Nezasloužili jsme si vyhrát, ale ani prohrát. Až v druhém poločase jsme hráli dobře. Pochvalu si zaslouží obrana, ta hrála stejně kvalitně jako v minulých zápasech."

Lorient v průběhu týdne prohrál doma s Marseille a patří mu devátá příčka tabulky. Pro svěřence trenéra Christiana Gourcuffa to byl už čtvrtý zápas v řadě bez vítězství.

Domácím bude chybět Yoann Gourcuff, který si odpykává trest za žluté karty. "Yoann se nedávno vrátil po zranění a ještě není v optimální pohodě. Chybí mu trošku sebevědomí a také síly. "Dovolená" mu prospěje. Odpočine si a rok 2010 bude skvělý," řekl s úsměvem domácí lodivod Blanc. Do hry nejspíše nezasáhne ani zraněný Ciani.

Hostům chybí hned čtveřice hráčů, kteří do utkání nenastoupí. Jedná se Mvuembu, Gameira, Vahiruu a Gentota.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Chalmé, Sané, Planus, Trémoulinas - Go, Fernando, Gouffran, Diarra, Wendel - Šamach
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Sosa, Marchal, Koscielny, Le Lan - Amalfitano, Ducasse, Mansouri, Monterrubio - Gameiro, Vahirua
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.25 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - Olympique Marseille  (sobota 21:00)
V Saint-Étienne nastává nová éra. Poté, co zeleno-bílí v minulém kole drtivě prohráli na hřišti Paris SG, již došla vedení trpělivost a propustila kouče Alaina Perrina. Dočasný trenér Christophe Galtier to ale také nebude mít jednoduché - prvním soupeřem je totiž rozjetá Marseille.

Nemohoucnost St. Étienne v utkání v Paříži byla až neuvěřitelná. Tým se dostával pod obrovský tlak a během patnácti minut již prohrával o dvě branky. Nutno navíc dodat, že proti letos vcelku průměrnému soupeři. Noční můra hostů pokračovala ještě v první půli, pár minut před změnou stran se po přímém kopu prosadil zcela (!) nekrytý kanonýr Mevlüt Erdinc.

Popravdě ale na tom Saint-Etienne letos ještě o mnoho lépe nebylo. Má druhý nejhorší útok v lize, jednu z nejděravějších obran a krčí se až na osmnácté, sestupové příčce. Na Stade Geoffroy-Guichard ale příliš optimističtější nejsou ani po změně trenéra. Na jejich útulný stadion totiž přijede velice silná Marseille, momentálně druhý celek tabulky.

O nástupci Perrina se toho v poslední době namluvilo až běda, nejnadějnější se zdá angažování Jeana Fernandeze z Auxerre či momentálně nezaměstnaného Tony Adamse, jenž naposledy vedl Portsmouth. Jisté je ovšem pouze to, že Les Verts dnes vběhnou na hrací plochu pod vedením Christopha Galtiera, bývalého asistenta trenéra a paradoxně bývalého hráče Marseille.

To Marseille má daleko jiné, daleko pozitivnější a daleko úspěšnější plány. Tým Didiera Deschampse dal vale nepovedenému podzimu a přivítal příjemně mrazivou zimu. Mráz jako by l'OM přimrazil k vysokým pozicím v Ligue 1, když se momentálně jedná o druhý nejlepší celek v celé Francii.

Na vedoucí Bordeaux ale stále má poměrně značný bodový deficit šesti bodů. Marseille by ale proti St-Etienne chtěla navázat na tři výhry v řadě (Nice, Boulogne, Lorient) a alespoň ztenčit náskok Girondins, již se doma předvedou právě proti Lorientu. OM má ale proti vedoucímu celku tabulky o zápas se Sochaux navíc.

Především ustálené výkony stojí za vzestupem Olympiquu, který měl přesto v minulém utkání již namále. V Lorientu dlouho vítězil domácí celek, když vedení zařizoval v 53. minutě z penalty Vahirua. Ale hosté se dokázali vzchopit a díky debutovému gólu mladíka Jordana Ayewa a brance Souleymane Diawary z nastaveného času nakonec uspěli a tři body zavezli zpět do přístavů.

Domácí mají navíc před důležitým zápasem problémy se sestavou. Mimo hru je jistojistě stoper Moustapha Bayal-Sall, jenž má zlomenou kůstku v noze a bude chybět až do konce kalendářního roku. Další obránci: Loic Perrin, Yohan Andreu i Sylvain Monsoreau jsou taktéž kvůli zdravotním potížím nepoužitelní. Dvě veliké letní posily, Augusto Fernandez a Boubacar Sanogo, zase nefigurují v plánech trenéra pro toto utkání kvůli špatné fyzické kondici.

Hostům bude stále chybět zraněný kapitán a kanonýr Mamadou Niang. Stoper Julien Rodriguez je dlouhodobě zraněný. Na druhé straně se ale do sestavy vrátí Brandao, jenž by měl nahradit Fernanda Morientese, který v minulém utkání s Lorientem zklamal.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Janot - Varrault, Benalouane, N’Daw, Dabo - Fernandes, Matuidi, Landrin - Sako, Bergessio, Payet
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Bonnart, Diawara, Heinze, Taiwo - Abriel, Mbia, Lucho, Cheyrou - Kone, Brandao
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.55 - 3.45 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Girondins Bordeaux17121426:1037
2.Olympique Marseille1694330:1831
3.Montpellier HSC1693424:1830
4.Olympique Lyon1785429:2329
5.Lille OSC1784530:1928
6.AJ Auxerre1784516:1428
7.Valenciennes FC1783628:2327
8.Paris Saint-Germain1775527:1726
9.FC Lorient1775525:1626
10.Stade Rennes1775523:1626
11.AS Monaco1681718:2025
12.Toulouse FC1773717:1324
13.AS Nancy-Lorraine1772824:2523
14.RC Lens1764718:2422
15.FC Sochaux1671815:2122
16.OGC Nice1762917:2920
17.Le Mans UC 7217431016:2415
18.AS Saint-Étienne17431011:2515
19.US Boulogne17331113:3312
20.Grenoble Foot 381713139:286

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (43)

Přidat komentář
smazaný uživatel

grenoble dnes zvítězí konečně

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to v žádném případě !! OGC

Reagovat
smazaný uživatel

no, OGC je v posledni dobe tak tragicky, neumi si nahrat, nic.. zato grenoble mel v mnoha zapasech smulu, mysslim, ze vyhraje..

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, proti komu se odrazit, než proti matným Nice (který dali Lyonu přesto čtyřku )

Reagovat
smazaný uživatel

No teď jsme máme tu zlou serii ale před ní byla myslím serie 3 nebo 4 vítězství(Mezi nima Lyon!) myslím že dneska podáme dobrý výkon a můžem konečně vyhrát :)

Reagovat
galacticosi

omg.. že Šamach.. veď to je Chamakh!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

když to přeložíš z arabštiny do češtiny, píše se to opravdu takhle...

Reagovat
smazaný uživatel

Je to hnus, ale opravdu tomu takhle je..

Reagovat
galacticosi

no lenže mená sa prekladať nemajú...

Reagovat
galacticosi

no lenže mená sa prekladať nemajú...

Reagovat
smazaný uživatel

bohužel, v češtině se jména překládají... z ruštiny, ukrajinštiny a arabštiny především...

Reagovat
smazaný uživatel

Gourcuff pyká za karty, takže nemůže hrát... Z pravděpodobný sestavy ho vyškrtnout a místo něj buď Sertiče, nebo spíše Gouffrana..

Reagovat
smazaný uživatel

zvláštní je, že i francouzský weby ho maj v pravděpodobných sestavách...

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, třeba tady na lequipe..

http://www.lequipe.fr/Football/directs/Live166251.html?ALLO

Jsem zvědavej na Ducasse, doufám, že mu hostování prospívá.. Viděl si tuhle sezonu Lorient s ním v sestavě? Já jen highlighty a tam se moc o defenzivním záložníkovi nedozvíš..

Reagovat
smazaný uživatel

A je taky dost zvláštní, že je na zápas opravdu nominovaný..

Reagovat
smazaný uživatel

nakonec Gourcuff opravdu hrál... já mám totiž takovej pocit, že on nebude moct hrát až v příštím zápase... že karetní trest neplatí hned na následující utkání, ale až na to po něm... loni jsem to samé viděl u Sessegnona... pravda, kolik že má karet?

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím jak to je, četl jsem, že je vykartovaný a že nemůže hrát.. Možná to bude tím, že neumím francouzsky a používám většinou translator Měl by mít právě jen jednu kartu..

Reagovat
smazaný uživatel

tak to bude opravdu tím špatným překladem transletru... i podle statistik EF má Goucuff 1 žlutou a za to se asi ban nedává...

Reagovat
smazaný uživatel

No právě podle statistik EF jsme to zjistil.. Takže jestli se opravdu pravidelně aktualizujou, tak to bude pravda... Zvláštní ale je, že i autor článku měl stejné informace jako já..

"Domácím bude chybět Yoann Gourcuff, který si odpykává trest za žluté karty. "Yoann se nedávno vrátil po zranění a ještě není v optimální pohodě. Chybí mu trošku sebevědomí a také síly. "Dovolená" mu prospěje. Odpočine si a rok 2010 bude skvělý," řekl s úsměvem domácí lodivod Blanc. Do hry nejspíše nezasáhne ani zraněný Ciani. "

Reagovat
smazaný uživatel

dnešní média... ti ani nezjistí, jestli může nebo nemůže nastoupit jeden z nejlepších hráčů prvního týmu Francouzský ligy... opravdu zvláštní, že to v zahraničí psali takhle...

Reagovat
honziss

Po kolika žlutých kartách je v Ligue 1 stop?

Reagovat
onze

ALLEZ PSG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska prohrajete..

Reagovat
smazaný uživatel

v Rennes to bude hodně těžké... když jsem viděl PSG hrát proti Lens, nevypadala jejich hra moc růžově... a Rennes je určitě ještě kvalitnější tým - ale třeba předvedou stejnou nemohoucnost jako v Monaku ve středu...

Reagovat
smazaný uživatel

No je ale pravda, že Monaco s nimi hrálo DOMA na brejky.. To s PSG nečekám...

Reagovat
smazaný uživatel

PSG opravdu bída

Reagovat
Xavi8

Grenoble dufam 3 body

Reagovat
Xavi8

a taktiez by mi nevadilo zakopnutie Bordeaux

Reagovat
domingo

Toulouse, no to bude match...očekávám nejnudnější zápas historie fotbalu

Reagovat
božský John

Si nemyslim, Gignac dal minule 2 branky,takže s váma provede krátkej proces....

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, Gignac se konečně probouzí z toho podzimního spánku

Reagovat
smazaný uživatel

i kdyz ty dve branky byly po chybe obrancu.. ale tak preci jen - posledni dobou hraje daleko lip nez predtim..

Reagovat
smazaný uživatel

Saint Etienne to dneska nebude mít vůbec lehký, body nutně potřebují a Marseille bude chtít odčinit vypadnoutí z LM. Ale snad to domácí ukopou. A Lorient snad opět předvede, že na favority umí.

Reagovat
smazaný uživatel

videla bych to hodne tesne.. takovych 1:2 nebo 0:1.. ale marseille si to podrzi, uz tam nebude hrat trapnej morientes..

Reagovat
smazaný uživatel

Bergessio by tam mohl nějakej šoupnout. Jinak Morientes nebude hrát? To je pro mě překvápko, když je Niang out.

Reagovat
smazaný uživatel

nene, bude hrat v utoku asi kone a brandao.. morientes hral v minulym utkani zakladni sestavu, ale hral priserne..

Reagovat
smazaný uživatel

Nice musí vyhrát !! Pojďme OGC 0-2(Remy,Hellebuyck) 3 body jinak to nevidím :)

Reagovat
smazaný uživatel

hellebuyck by zas musel zakroutit primak..

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli dneska Lyon prohraje, může na titul prakticky zapomenout.

Reagovat
smazaný uživatel

tomáš úplnou pravdu... stáhnout pak na Bordeaux 11 bodů, s těží by na to měla i Barcelona...

Reagovat
smazaný uživatel

NEUVĚŘITELNÝ !!v žádný top lize by snad nešel nikdo v 15 ti stupnovým mrazu a sněhu na fotbal v takový kapacitě jako na kolín s nurnbergem prostě není náhoda že na bundesligu chodí nenaplněnější kotle v evropě

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

bezva... a co to má co společnýho s Ligue 1?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele