Ligue 1 - preview 17. kola

11.12.2010, 08:40, aktualizováno 12.12.2010, 08:53
Previews
Lyon hraje na svém stadionu s Toulouse a bude chtít udržet kontakt s Lille a PSG. AS Monaco hostí St. Stienne, Bordeaux ve večerní dohrávce změří síly s Rennes...
Olympique Lyon - Toulouse FC  (neděle 17:00)
Na první místo tabulky chce zaútočit Lyon. Sedminásobný francouzský šampion v posledních sezonách v Ligue 1 strádá, na titul čeká dvě sezony. Na Stade de Gerland dnes přijíždí jeho oblíbený soupeř z Toulouse.

Tým Clauda Puela měl letos nezvykle pomalý start do nové sezony, z prvních sedmi ligových zápasů zvítězil pouze jednou a na hlavu zkušeného trenéra se hrnuly nadávky ze všech stran. Vše se změnilo v říjnu. Lyon zvládl přestřelku v Nancy a po napínavém průběhu zvítězil 3:2. Statistiky od této chvíle?

Pět výher a tři remízy. Naplno se Lyonu nepodařilo bodovat pouze v Arles a Rennes, na domácím stadionu remizoval s Paris SG. Co to znamená prakticky? Ze sestupového osmnáctého místa se Olympique dostal těsně pod hranici evropských pohárů, čtvrtá Marseille má pouze lepší skóre. Na vedoucí Lille pak ztrácí pouhé dva body.

Nicméně Lyon v poslední době stoprocentní formu rozhodně nemá - z posledních pěti zápasů dokázal zvítězit pouze dvakrát. Kvůli tomu se francouzský celek ještě musel strachovat o postup do vyřazovacích částí Ligy mistrů, nejdříve totiž prohrál se Schalke, v následujícím zápase svůj pokles formy potvrdil, když s izraelským Hapoelem Tel Aviv zachraňoval remízu až v samém závěru.

"Musíme se zlepšovat v každém zápase," předeslal manažer Puel s odkazem na to, že příští týden změří jeho celek síly s obhájcem titulu z Marseille. "Proti Toulouse máme stejný cíl jako vždy - hrát atraktivní fotbal a získat body, abychom zůstali v kontaktu s vedoucími týmy tabulky. Bylo by skvělé, kdybychom na Stade Velodrome přijeli s pozitivní sérií v zádech."

Domácí kouč má ale starosti ohledně zdravotního stavu několika klíčových hráčů. Nejistý je start klíčového špílmachra Yoanna Gourcuffa, také útočník Jimmy Briand možná pro zranění nenastoupí. Stoprocentně zdravý není ani Cesar Delgado. Do Brazílie se zase vrátil Ederson, který se ve své vlasti podrobí operaci.

Ani Toulouse nemůže kondice některých borců příliš těšit. Až do zimní pauzy se týmu zranil Daniel Braaten, který kvůli akutnímu nedostatku útočníků musel v této sezoně nastupovat na hrotu. Fialové ale může těšit alespoň vcelku dobrá forma z posledních zápasů. Nejdříve si tým Alaina Casanovy poradil v Auxerre, následně svou výhru potvrdil i proti trápícímu se Caen. Dvěma brankami ze tří se blýskl Federico Santander.

To vyneslo TFC do první poloviny tabulky, se svými čtyřiadvaceti body dokonce může útočit na evropské poháry. Na Evropskou ligu nyní ztrácí dva body, na Ligu mistrů o jeden více. Na samotné čelo tabulky je to pouze čtyři body. "Mnoho týmů je naskládáno na sobě. Ani jeden z týmů nemá více než sedm ligových vítězství. To je trošku překvapení," poukázal na vyrovnanost soutěže lodivod hostů.

"Tyto dvě vítězství nám hodně pomohla, budeme chtít hrát v podobném stylu. Samozřejmě mám ale pro Lyon obrovský respekt. Určitě je nabudil i zápas s Montpellierem, kdy je až v závěru spasil dvěma zásahy Lisandro. Mají velice silný tým, určitě jeden ze tří nejsilnějších ve Francii."
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Reveillere, Cris, Lovren, Cissokho - Makoun - Toulalan, Källstrom - Bastos, Lisandro - Gomis
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Valverde - Gunino, Congré, Fofana, M'Bengue - Capoue - Sissoko, Didot - Tabanou, Mansaré - Santander
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.48 - 3.80 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - AS Saint-Étienne  (neděle 17:00)
Trápící se Monako, které od sestupové pozice dělí už jen lepší skóre, může své umístění v tabulce vylepšit v neděli, kdy hostí St. Etienne, které také zrovna nezáří.

Knížecí klub minulý týden podlehl silnému Rennes a připsal si na své konto další porážku. Ani hosté nevyhráli, remíza 2:2 s Bordeaux byla pro St. Etienne už čtvrtou v řadě. Další ránu domácímu klubu pak dal domácí Alonso, který otevřeně řekl, že v kabině Monaka jsou velké problémy.

Nicméně trenér Lacombe je přesvědčen, že právě proti St. Etienne mohou jeho svěřenci uspět. Tři body by mohly být zlomem. "Hosté jsou týmem, který je v potížích. Jsem přesvědčen, že výhra nad St. Etienne by nás mohla nakopnout. Hráčům jsem již řekl, že tři body by nám hodně pomohly. Ale to samé si také mohou říct hosté."

"Poslední dva zápasy byly frustrující. Nice v derby vyrovnalo až těsně na konci zápasu, utkání s Rennes zase rozhodla jediná obdržená branka. Je to těžké období pro můj tým," dodal lodivod knížecího klubu.

O nedobré formě Monaka ví i trenér hostů Galtier. "Zaměříme se na své silné stránky a v neděli se pokusíme uspět." Na domácí straně zranění vyřadilo Muratoriho a Mongonga. V dresu St. Etienne se pravděpodobně neukáže Ebondo, kterého trápí koleno.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Adriano, Puygrenier, Hansson, Bonnart - Mendy, Nkoulou, Haruna - Park, Niculae, Aubameyang
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Janot - Nery, Marchal, Monsoreau, Bocanegra - Perrin, Matuidi, Battles - Payet, Bergessio, Sako.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.00 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - Stade Rennes  (neděle 21:00)
Sedmnácté kolo Ligue 1 uzavře souboj mezi Bordeaux a Rennes. Pokud by uspěl domácí tým, na svého soupeře se bodově dotáhne. Rennes ale neprodá svoji kůži lacino, případná výhra by ho katapultovala na třetí místo tabulky.

"Rennes je velmi dobrým týmem, ale my hrajeme na vlastním hřišti a věřím v zisk tří bodů," nechal se slyšet domácí obránce Sané, který se v utkání kvůli zranění pravděpodobně neukáže.

Přesně opačný názor má útočník Rennes Montaño, který tvrdí: "Mělo by to být pohledné utkání. S naší současnou formou jsme schopni tým jako je Bordeaux porazit," řekl fotbalista, který před nedávnem v Rennes prodloužil smlouvu. A jak Montaño reaguje na možnost, že by klub mohl přivést dalšího útočníka? "Pokud bude chtít vedení vnést něco jiného do našeho týmu, přivede nového hráče. To mi nevadí, navíc to ukazuje, že to mužstvo s umístěním do první pětky myslí vážně."

"Tento zápas musíme vyhrát," nechal se slyšet domácí záložník Ben Khalfallah, který chce ze zbývajících tří utkání získat sedm bodů. "V posledním domácím zápase jsme ztratili body proti Lille. Jestli porazíme Rennes, bodově se na nedělního soupeře dotáhneme. A pak bychom na vedoucí Lille ztráceli pouhé čtyři body. Pokud z utkání do konce letošního roku získáme alespoň sedm bodů, nebudeme daleko od prvních tří míst v tabulce."

Domácí budou postrádat Chalmého, nad startem Trémoulinase visí otazník. V minulém kole utrpěl otřes mozku a o jeho startu se rozhodne až před zápasem.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Savić, Fernando, Ciani, Trémoulinas - Diarra - Gouffran, Plašil, Wendel, Ben Khalfallah - Modeste
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Douchez - Danzé, Kana-Biyik, Mangane, Souprayen - M’Vila, Dalmat, Doumbia - Kembo-Ekoko, Camara, Montano
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.20 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Nancy-Lorraine - FC Sochaux  (sobota 19:00)
Nancy se v letošní sezóně před domácím publikem vůbec nedaří, stejný problém však mají i hosté na cizích hřištích. V tabulce venkovních utkání jim patří předposlední místo před Montpellierem. Vzájemný souboj těchto týmu bude k vidění na Stade Marcel Picot v sobotu.

Hostující tým se dva dny připravoval na umělý trávník, který ho v Nancy čeká. Svěřenci kouče Gillota totiž chtějí navázat na sérii tří vítězství v řadě, díky kterým se posunuli už na sedmou pozici v tabulce. Hostující lodivod věří, že pokud bude jeho mužstvo hrát podobně jako v minulých zápasech, v Nancy uspěje.

"Povrch, na kterém jsme trénovali, nebyl úplně stejný, jako je v Nancy. Byl pomalejší a to nám příliš nesedělo. Nevím přesně, jak se umělá tráva projeví na naší hře, ale my své herní návyky z poslední doby nechceme příliš měnit," řekl Gillot a pokračoval: "Víme, že Nancy má v této sezóně problémy na domácím hřišti, takže tady máme šanci uspět."

Nancy sice už třikrát v řadě neprohrálo, každopádně je až na šestnácté příčce tabulky. "Sochaux bude poprvé po mnoha letech trávit vánoce v horní polovině tabulky, což svědčí o jejich zlepšené hře a my to nesmíme brát na lehkou váhu. Čeká nás komplikovaný zápas," nechal se slyšet domácí Vahirua.

Domácím chybí zraněný Chretien, otazník visí nad startem N'Diayeho. Problémy s achilovkou zase trápí gólmana Bracigliana. Sochaux se musí obejít bez vykartovaného Martina a zraněného Butina.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Gregorini - Diakité, S. André Luiz, Sami, Lemaitre - Féret, Berenguer, Gavanon, Brison - Hadji, Vahirua
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Cros - Faty, Perquis, Bréchet, Sauget - Boudebouz, Anin, Carlao, Maurice-Belay - Ideye, Maïga
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.10 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valenciennes FC - Paris Saint-Germain  (sobota 19:00)
Druhé PSG je v pořádném laufu. Už deset zápasů v řadě neprohrálo, šest z nich bylo ligových. Udržet se pořád na vrchu tabulky je díky obrovské vyrovnanosti popředí čím dál těžší, takže body by se měly získat i z půdy Valenciennes. To je aktuálně na patnáctém místě, střídá ovšem letos špatné s dobrými výkony.

Bohužel VA zatím nehraje takový fotbal jako třeba v loňské sezóně. Tehdy mu výsledky vynesly konečnou a hodně slušnou desátou pozici. Především na domácí půdě to bylo vždy nepříjemné mužstvo a ani tahle sezóna není alespoň pro něj velkou výjimkou. Letos na Stade Nungesser dokázal na konci srpna zvítězit pouze Montpellier.

Od sestupových vod ovšem dělí domácí jen čtyři body. Nebylo by špatné vzdálit se třeba na takových sedm, to by jim dodalo určitě na větším klidu. Oba celky se přitom naposledy potkaly před měsícem v rámci čtvrtfinále Ligového poháru. A tehdy uspělo PSG, svého soka porazilo na jeho hřišti 3:1. "Nemyslím si, že někdo z nás hledá pomstu za tenhle zápas," říkal záložník Carlos Sánchez.

Co se týče aktuálních statistik, svěřenci trenéra Philippeho Montaniera nijak nezáří. Za posledních sedm ligový kol vyhráli pouze nad posledním Arles-Avignonem. "Mluvili jsme o naší špatné sérii s vedením," přiznával pro ligue1.com Sánchez. "Tento zápas je důležitý. Pokud budeme pokračovat takto i nadále, klidně můžeme klesnout do sestupového pásma."

Za to Pařížané jsou v naprosté pohodě a klidu. Dlouho tým nezažil takovou formu, v jaké hraje nyní, především exmonacký záložník Nene svým čarováním pomáhá velkým způsobem skvěle rozjeté mašině. I když třeba Giuly nebo Hoarau na tom nejsou o nic hůře. Utkání s VA je rovněž takovou malou oslavou pro Sylvaina Armanda.

Ten totiž odehraje svůj 300. zápas v dresu PSG, kde působí už od roku 2004. "Jsem hrdý, že v tomto klubu dosáhnu mety tři sta odehraných utkání," je šťastný pařížský borec, jenž si občas natáhne jako záskok kapitánskou pásku. "Hrajeme nyní moc dobře a výsledky přicházejí. Míříme do Valeneicnnes pro tři body, chceme zanechat současný stav a sérii bez porážky."
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Mater, Biševac, Baldé, Angoua - Gomis - Ducourtioux, Cohade, Sánchez, Danic - Pujol
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Edel - Jallet, Camara, Armand, Tiéné - Giuly, Chantome, Makelele, Nene - Hoarau, Erdinc
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.20 - 3.20 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
SM Caen - OGC Nice  (sobota 19:00)
Již deset zápasů v řadě trvá mizérie Caen. Nováček s raketovým startem do sezony se podle všeho řídí pravidlem "rychle nabyl, rychle pozbyl" a po šesti prohrách v řadě klesl až na předposlední místo. Na přeci jen jistější pozici se nachází jeho dnešní soupeř - Nice.

Poslední ligová výhra? Kdybyste se na toto zeptali fanouška fotbalového Caen, asi by musel dlouho přemýšlet. My mu to ale ulehčíme. Bylo to přesně 18. září, kdy SMC přivezlo všechny body z Lorientu. Od té doby? Tři remízy a sedm porážek. Hned šest z toho v jedné řadě. Tato příšerná série stála Caen opuštění nejen první poloviny či klidného středu tabulky, nýbrž dokonce zabřednutí do sestupové bažiny. Z předposledního místa (horší je pouze Arles) ztrácí na sedmnáctou pozici jeden bod.

"Musíme vyhrát. Je to naše povinnost. Před tímto utkáním máme jediný cíl a tím je zisk tří bodů. Doufám, že nás fanoušci podpoří i na stadionu. Věříme, že stále stojí za naším mužstvem a že si snad připraví i nějakou povzbuzující choreografii," vyjádřil se pro oficiální webové stránky Caen manažer Franck Dumas.

Podobného názoru jako jeho šéf má také brankář Alexis Thebaux. "Chceme si fanoušky pochopitelně udobřit. A to se nám podaří nejlépe nějakým velkolepým vítězstvím. Musíme se konečně probudit. Ale nejdůležitější zůstává nepanikařit. Nesmíme se vzdávat, naopak musíme pokračovat v tvrdé práci."

Caen by snad mohla podpořit v jejich nadějích nepříliš příznivá série jeho soupeře z Nice na venkovních stadionech. Mimo Stade Municipal du Ray totiž tým s orlicí ve znaku zvítězil pouze jednou, v osmi zápasech vstřelil pouze čtyři branky. Na druhé straně, ani domácí série Nice není nijak oslnivá. Ze sedmi utkání vydolovalo pouze pět bodů, méně si od začátku sezony připsalo pouze letos tragické Arles.

Svěřenci Erica Roye by ale do dnešního zápasu mohl nabudit skvělý výsledek z minulého kola. Po nadějné remíze 1:1 v Monaku přišlo domácí utkání proti obhájci trofeje z Marseille. Zápas rozhodla jediná branka, v nastaveném čase zařídil domácím vítězství záložník Emerse Faé. Toto vítězství posunulo OGC na solidní čtrnácté místo, pět bodů vzdálené od sestupových pozic.

Další příznivou informací pro příznivce hostů je zlepšený stav hned trojice hráčů, kteří v průběhu týdne laborovali s drobnějšími zraněními. Pro utkání by tak měl být fit David Ospina, Abdou Traore i Gregory Paisley. Naopak suspendovaný je Drissa Diakite, trio Francois Clerc, David Hellebuyck, Larrys Mabiala utkání kvůli zranění vynechá.

Nadmíru potěšující je především návrat gólmana Ospiny, jednoho z nejlepších hráčů Nice. "Určitě je to velice povzbuzující. V průběhu sezony prokázal, jak skvělý brankář to je," nechal se pro klubové stránky slyšet trenér brankářů Bruno Valencony.
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Thebaux - Sorbon, Lazarevic, Seube, Raieneau - Marcq, Yatabare - Hamouma, Nivet, El Arabi - Traoré
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Coulibaly, Civelli, Pejcinovic, Gace - Digard, Sable - Traoré, Faé, Mounier - Ljuboja
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.10 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Lorient - RC Lens  (sobota 19:00)
Lens se pořád ne a ne vyhrabat ze sestupových vod. Přitom v posledním utkání doma s Auxerre mělo ke své čtvrté výhře v sezóně hodně blízko, jenže vyrovnávací trefa z 87. minuty nakonec určila konečnou remízu. A trenér Jean-Guy Wallemme začíná být z výkonů pořádně naštvaný. Napravit vše se bude snažit jeho mužstvo na půdě nepříjemného Lorientu.

Wallemmeovi hoši tlačili minulou sobotu svého soupeře, co to dalo. Avšak držet jednogólový náskok je vždy velmi zrádná věc. A tak Auxerre v závěru zápasu skórovalo a odvezlo si z Lens bod za remízu 1:1. Možná že více to v hlavě Wallemmeho letos nevřelo. Opravdu ho hodně rozzlobilo, že jeho tým průběžné vítězství neudržel.

"Tohle už není otázka morálky. Je to v hlavách hráčů. Nemám totiž pocit, jestli jsou si plně vědomi situace, ve které se nacházíme," supil lenský lodivod. "Je to otázka myšlení. Jsme v nebezpečí, ale nikdo vám přece také nepomůže, když jste sami v lese. Záměry jsou jedna věc, já už chci ale konečně vidět výkony na hřišti," čertil se.

Do Lorientu vzal dvacetičlenný kádr. A jakmile se hraje na Stade du Moustoir, skloňuje se od letošní sezóny otázka, jak že to bude s tím zpropadeným umělým trávníkem. "Hřiště není ideální. Hledám v naší situaci tu správnou možnost, jak tam budeme hrát," přiznával Wallemme. "Musíme být rychlí a vychytralí, ale hlavně dobře bránit."

Domácí Les Merlus se naposledy také zrovna moc nepředvedli, ačkoli oni se na rozdíl od svého soupeře drží v klidném středu tabulky. Od lídra Ligue 1 z Lille dostali v největší přestřelce této sezóny hned šest gólů, tři vstřelené góly porážku nijak nezmírnily. Přitom dva týdny zpátky doma porazili svého bretaňského rivala Rennes v pohodě 2:0.

Kouč Christian Gourcuff štěstím nezáří, tíží ho fakt některých absencí. "Je to můj nejnaléhavější problém," netěší ho. "Nejraději bych měl kompletní kádr. Ale nebudu fňukat. Romao je suspendovaný pro žluté karty, zraněný je také kapitán Audard. Alespoň, že je už konečně zpátky Manga," vyjmenoval.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Cappone - Baca, Bourillon, Ecuélé Manga, Morel - Monnet-Paquet, Coquelin, Mvuemba, Diarra - Amalfitano, Kitambala
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Runje - Aurier, Yahia, Chelle, Bedimo - Akalé, Demont, Sertic, Hermach, Boukari - Eduardo dos Santos
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.20 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Stade Brestois - Montpellier HSC  (sobota 19:00)
Pouhý bod dělí od sebe fotbalisty Brestu a Montpellieru, dá se tedy čekat velmi vyrovnané utkání. Případné vítězství jednoho z týmů jej může posunout o několik příček nahoru.

Montpellier se díky dvěma prohrám v řadě propadl až na desáté místo, ve vyrovnané tabulce Ligue 1 to však znamená pouhé čtyři body ztráty na vedoucí celek. "I když v minulé sezóně jsme skončili na dobré pozici, v té letošní jsme se chtěli v poklidu zachránit. Prohráli jsme sice dvě utkání v řadě, ale já bych to nějak nedramatizoval," nechal se slyšet hostující Ait-Fana.

Hosté vstřelili v dosavadním průběhu soutěže pouhých 14 branek, což je řadí téměř na úplné dno tabulky produktivity. "Gólů od začátku sezóny jsme příliš nedali, ale nic extra špatného v tom nevidím," pokračoval Ait-Fana. "Tvrdě trénujeme a já věřím, že se to obrátí. Šance ke skórování si vytvořit dokážeme, jen nám chybí trošku agresivity a taky štěstí v koncovce."

Fotbalisté Brestu se dostali do útlumu, v posledních pěti utkáních dokázali zvítězit jen jednou. "V současné době nemáme ideální výsledky, ale špatný fotbal rozhodně nehrajeme. Věřím, že na domácím hřišti uspějeme. Montpellier však nebude lehkým soupeřem, vždyť vloni skončil na pátém místě. A když se s nadhledem podíváme na tabulku, tak zjistíme, že je vlastně pořád v boji o mistrovský titul," řekl kokuč Brestu Dupont.

Hosté postrádají zraněné Kabzeho a Jeunechampa, otazník visí nad startem Estrady.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Elana - Baysse, Brou Apanga, Kantari, Daf - Poyet, Evolo, Grougi, Lička, Lesoimier - Roux
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Jourdren - Yanga-Mbiwa, Dzodic, Spahic, El Kaoutari - Stambouli, Pitau, Dernis - Aït-Fana, Giroud, Belhanda
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 2.95 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Arles-Avignon - Lille OSC  (sobota 19:00)
Souboj prvního týmu soutěže s tím posledním se odehraje v sobotu v Arles. Na hřiště zatím nejhoršího mužstva Ligue 1 totiž přijedou fotbalisté Lille.

A ti hrají ve velké pohodě, na první místo se posunuli díky ofenzivní přestřelce s Lorientem, který porazili v minulém kole 6:3. Arles ztrácí na první nesestupové místo už osm bodů a podle dosavadních výsledků se dá celkem jasně určit, kdo je prvním velkým adeptem na sestup do Ligue 2.

"Náš cíl před sobotním utkáním je jasný - získat tři body," řekl jednoznačně trenér Lille Garcia a pokračoval: "Chceme pokračovat ve výkonech, které nás v tomto roce zdobí." Favorit zápasu je jasný, lodivod hostů však řekl, že fotbalisty varoval, aby se nenechali ukolébat pocitem, že jsou již předem vítězem utkání. "Slabší soupeř by mohl být pastí, protože domácí nám určitě nic nedají zadarmo, jak si někteří myslí. Je proto v našem nejlepším zájmu se na střetnutí pořádně soustředit," dodal Garcia.

Domácí tým si je síly Lille plně vědom. "Hosté jsou pro nás velkou hrozbou. V minulém kole sice třikrát inkasovali, ale Lorientu nastříleli hned šest branek," řekl útočník Arles Kermorgant a pokračoval: "Bude to zajímavý zápas, pokud bychom ale měli uspět, budeme potřebovat kus štěstí."

V dresu hostů se na hřišti neobjeví Gervinho, kterého vyřadilo svalové zranění.
AC Arles-Avignon - pravděpodobná sestava:
Merville - Abenzoar, Laurenti, Mejia, Fanchone - Mériem, Piocelle, Soro, Ben Idir - Kermorgant, Dja Djédjé
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Debuchy, Rami, Chedjou, Béria - Mavuba, Balmont, Cabaye - Frau, Sow, Hazard
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.75 - 4.10 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AJ Auxerre - Olympique Marseille  (sobota 21:00)
Liga mistrů? Děkujeme, nechceme. Toto znělo vedením Auxerre poté, co se místní celek nepříliš úspěšně prezentoval v milionářské soutěži. Náročnost této soutěže se projevila i na ligových výsledcích svěřenců Jeana Fernandeze. Po debaklu od Realu Madrid přichází další věhlasný soupeř, nyní však pouze v rámci Francie.

Auxerre v Lize mistrů? Žádné překvapení, žádná větší ostuda. Tým Jeana Fernandeze v celkem náročné skupině urval tři body za výhru nad Ajaxem a s evropskými poháry se letos loučí. A možná za to jsou v Auxerre dokonce rádi. Účinkování ve dvou světových soutěžích totiž pro zraněními sužovaný tým rozhodně nebylo jednoduché a logicky se to muselo projevit do výsledků nejen v Ligue 1.

Tým Jeana Fernandeze v nejvyšší francouzské soutěži nevyhrál již tři zápasy v řadě, pokud do statistik započítáme i onu Ligu mistrů, čeká na vítězství AJA již zápasů pět. Po remíze se Saint-Étienne přišla porážka 0:2 od AC Milán, následovaná prohrou s Toulouse a dělbou bodů s Lens. Konečná? Debakl 0:4 od hvězdného Realu Madrid. Výsledek? V lize se Auxerrois propadli až na třináctou příčku, na evropské poháry ztrácí již šest bodů. V Lize mistrů pak tým v konkurenci Realu Madrid, AC Milán a Ajaxu Amsterodam skončil na poslední příčce.

To jeho dnešní soupeř - Marseille - si v milionářské soutěži vedla o mnoho lépe. Upozornila na sebe především skvělým výkonem na hřišti slovenské Žiliny, kterou doslova smetla ze hřiště svými sedmi góly. Tým okolo Lisandra Lópeze prohrál pouze první dvě utkání, pak již šlapal jako hodinky. Své znovuzrození potvrdil v posledním zápase s Chelsea, který díky brance Brandaa vyhrál 1:0 a z druhého místa právě za londýnským celkem postoupil do vyřazovacích bojů.

Také v domestické soutěži si svěřenci Didiera Deschampse vedli o mnoho lépe. Z posledních pěti zápasů prohráli pouze jednou a stále jsou v kontaktu se samým čelem tabulky. Ze čtvrtého místa ztrácí na vedoucí Lille pouze dva body, přestože v posledním utkání tým padl na půdě Nice.

Zajímavou postavou v dresu Marseille je rozhodně stoper Leyti N'Diaye, který se v poslední době propracovává do základní sestavy. Pětadvacetiletý obránce se již několikrát neúspěšně pokoušel rvát s tvrdou konkurencí v defenzivních řadách Marseille, pokaždé ale jeho boj skončil neúspěšně a pokračoval hostováním v některé z nižších soutěžích.

"V utkání s Chelsea jsem cítil, že se na mě mužstvo spoléhá. Bylo to pro mě moc příjemné. Hráči, proti kterým jsem hrál, byli opravdu prvotřídní, nikdy jsem proti tak kvalitním hráčům nehrál. A proto teď musím velice tvrdě pracovat, abych se s těmi nejlepšími mohl měřit častěji," říkal sám hráč.

Svého spoluhráče podpořil také záložník Edouard Cissé, jehož překvapil především velice rychlý vývoj N'Diayeho. "Cissé mi před těmi dvěma hrami velice pomohl. Poradil mi s tím, jak si vybírat místo. Poslouchal jsem ho. Mám se od něho i od ostatních hodně co učit. Tihle kluci mají plno zkušeností, takže se jich často na mnoho věcí ptám," přiznal senegalský zadák.

Dvouzápasový distanc za svůj zákrok na Neneho z Paris Saint-Germain si musí odbýt jiný stoper Marseille Souleymane Diawara. Zkušený obránce zmešká zápasy s Lyonem a Brestem.
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Dudka, Coulibaly, Mignot, Grichting - Chafni, Traoré - Oliech, Birsa - Contout, Quercia
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Kaboré, M'Bia, Diawara, Heinze - Cissé - Lucho, Cheyrou - Valbuena, Ayew - Gignac
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.70 - 3.10 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Lille OSC1677231:2028
2.Paris Saint-Germain1676326:1627
3.Stade Rennes1676317:1127
4.Olympique Marseille1675425:1526
5.Olympique Lyon1675422:1926
6.Stade Brestois1674519:1425
7.FC Sochaux1673627:1924
8.Girondins Bordeaux1666421:1824
9.Toulouse FC1673617:1624
10.Montpellier HSC1673614:1824
11.AS Saint-Étienne1657421:1922
12.FC Lorient1663719:2121
13.AJ Auxerre1648422:1920
14.OGC Nice1655613:1720
15.Valenciennes FC1647518:1719
16.AS Nancy-Lorraine1654718:2619
17.AS Monaco1629515:1515
18.RC Lens1636715:2715
19.SM Caen1635816:2614
20.AC Arles-Avignon16141110:337

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (49)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dneska by Nancy mohlo dostat tak tři kusy. A budu doufat i v dobrý výsledek Auxerre.

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska fandím Marseille. Mám je na tiketu ...jinak jak vidíš zápas s Toulouse?

Reagovat
smazaný uživatel

Toulouse je divnej tým.. Jednou venku porazí Auxerre nebo Sochaux, jindy rupnou se slabým Nice či doma remizují s Lens. Základem úspěchu bude dobře pokrýt jejich nebezpečné standartky, z kterých dávají většinu branek, Lisandro se snad zas ukáže, ten by měl být hlavním rozdílovým hráče proti jejich kvalitní obraně. Snad budou hrát už i Bastos s Gourcuffem.

Reagovat
smazaný uživatel

Já právě na Lyon v zásadě nesázím. Jednak kdybych sázel proti nim, bylo by to divné a hlavně poslední dobou je to taky strašně nevyzpytatelný tým. Hlavně v Lize mistrů. Tak jsem uvažoval, že jednou bych to dal ...ale právě Toulouse je hrozně nevyrovnané, jak jsi napsal.

Reagovat
Langi

Lyon v LM a Lyon v Ligue 1 to jsou dva rozdílné týmy...s Toulouse jim věřim, ale každopádně to bude těžký zápas, za kurs 1.45 na výhru Lyonu bych to nedával

Reagovat
domingo

Pro Caen zřejmě důležitější zápas, než to vypadá.

A co ten tip na Lorient? tam je jasná jednička, stejně jako AJA - Marseille under a Lille 2 (klidně v handicapu).

Tipuju:

ASNL - Sochaux 0:2

Valenciennes - PSG 1:1 (PSG vyrovná až ke konci)

Caen - Nice 3:0 nebo 1:1

Lorient - Lens 2:0

Brestois - Montpellier 1:2

Arles - Lille 1:4

AJA - Marseille cokoliv pod 2,5 gólu, nejspíš 1:1

Lyon - Toulouse 0:0

Monaco - ASSE 0:1

Bordeaux - Rennes 0:0, 1:0 nebo 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Lorientu bude chybět Gameiro

Bez Kévina Gameira se dnes musí obejít trenér Lorientu Christian Gourcuff v duelu proti Lens, mladého útočníka vyřadilo ze hry zranění kolena.

S tím Lorientem bych to tak jasně neviděl, bez Gameira budou v útoku poloviční.

Reagovat
domingo

Vím. Jenže Lorient doma X Lens venku... c'mon, koukni na statistiky

Reagovat
smazaný uživatel

Poslední tři zápasy - prohra proti Brestu, remíza s Marseille, remíza s Toulouse.

Yeah.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nakonec jsi měl pravdu. Škoda.

Reagovat
Kovi81

tim lille v handicapu si si jisty? je tam na ne luxusni kurz a docela se nad tim rozmyslim

Reagovat
smazaný uživatel

Tady bych příliš neváhal, Lille má obrovskou fazónu, naopak Arles jsou jasně nejslabší tým ligy..

Reagovat
Kovi81

dik

Reagovat
Godwinson

Ideální výsledky. :)

Reagovat
smazaný uživatel

kdepak, bude to takhle:

ASNL - Sochaux 0:4

Valenciennes - PSG 1:2

Caen - Nice 1:1

Lorient - Lens 1:0

Brestois - Montpellier 1:1

Arles - Lille 0:3

AJA - Marseille 1:0

Lyon - Toulouse 1:0

Monaco - ASSE 1:1

Bordeaux - Rennes 0:1

Reagovat
onze

ALLEZ PSG ! ! !

Reagovat
Godwinson

Tak sestava Montpellieru vypadá hodně slušně, snad tam ukopou alespoň bod. Akorát nechápu první odstavec u Nancy, ten se mi nějak nezdá.

Doufám taky, že konečně zaberou Caen a Auxerre, i když těm teď štěstí nepřeje. :)

Reagovat
domingo

Já zapomněl, že Pedretti je mimo *facepalm*

To máme tři nejlepší a nejdůležitější hráče, duše týmu, 90% loňskýho úspěchu a postupu do LM, hráče, kteří jsou schopní uhrát výsledek prakticky sami. Hráče, bez nichž je Auxerre průměrným celkem s ambicemi zachránit si holou řiť. A všichni jsou mimo.

Reagovat
Godwinson

Právě, hrozná smůla. Ale Oliech si zvednul sebevědomí v Madridu, snad tam nějakýho loupne.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak to vypadá se Svěrkošem ? Je pořád zraněný nebo už je fit a stejně nehraje ?

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě je fit, ale nehraje. Možná proto příští rok by chtěl přestoupit do Betisu, do 2. šp. ligy.

Reagovat
smazaný uživatel

Betis bude hrát Primeru

Reagovat
smazaný uživatel

na to se pta furt nekdo.. sverkos ma bohuzel smulu, jak se mu pred dvema rokama darilo s daviesem, tak na to uz asi nenavaze. jeho oblibenej spoluhrac je po autonehode a jeste dlouho si nezahraje, na jeho miste se navic skvele doplnuje utocna dvojice maiga-brown, ktery maj oba po sesti golech a pravidelne hrajou. navic nejsou ani moc nachylny na zraneni. jako hrotovej utocnik je tam pak jeste edouard butin, kterej strida nejcastejs. navic uz dal narozdil od sverkose aspon gol, je mladsi a je to odchovanec..

Reagovat
smazaný uživatel

nejak nam zamrzly goly

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Tak zatim gólový hody, překvapuje Lille, který se dle Equipu vrací k hovnu. Arles zabojovat!

Reagovat
alcantara

nené

Reagovat
vlastik

Nene je buh!

Reagovat
smazaný uživatel

ALLEZ l'OL!

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon na titul

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Gourcuff bude připraven až příští týden proti l´OM ...

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že v základu bude Pjanič . Källström na pár světlých momentů (i těch bylo poskromnu) nic nepředvedl

Reagovat
smazaný uživatel

Lloris, Réveillère, Cris, Lovren, Cissokho, Makoun, Källström, Pjanic, Bastos, Gomis, Lisandro

Asi nejlepší možná sestava z dostupných hráčů.

Reagovat
smazaný uživatel

LISANDROOOOOOOO!

Reagovat
smazaný uživatel

Bastos před gólem ale parádně.

Reagovat
smazaný uživatel

BAFEEEEEE. Tohle byl ten starej dobrej.

A Källström? Dneska na CM excelentní, parádní příhra na gól, skvělá práce dozadu, chytá formu z před 2 let.

Reagovat
Godwinson

Monako dělá radost.

Reagovat
smazaný uživatel

Remíza ideál.

Reagovat
domingo

ASSE

Krásná dvojka na tiketu. Škoda, že mi to posralo Lille, tiket to byl nádhernej

Reagovat
domingo

AJA - Marseille under

Arles - Lille 2 v handicapu

Monaco - ASSE 2

Lorient - Lens 1

Caen - Nice 10

Brest - Montpellier under

Bordeaux - Rennes 0 poločas

!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
domingo

Tak tohle už je trapný.

Reagovat
smazaný uživatel

Co myslíš, jak dlouho ještě vydrží Lacombe?

Podle mě půjde už tenhle týden, evidentně to pod ním vůbec neklape, neumí týmu vštípit vítěznou filozofii a mentalitu a nemyslím si, že by to s kýmkoli jiným mohlo být horší.

Reagovat
domingo

Podle mě se domluví s někým jiným, kdo převezme tým hned po Vánocích. Těžko říct kdo to bude, možná Sanchez? Fakt nevím.

Reagovat
smazaný uživatel

Deschamps doufá v příchod Fanniho

Obránce Rod Fanni by v zimě mohl odejít z Rennes do Marseille, jejíž trenér Didier Deschamps o hráče hodně stojí. "Jestli během několika hodin, to nevím. Během několika dní? Doufám. Hráč k nám chce přestoupit a myslím si, že ostatní udělají všechno potřebné k tomu, aby se tak stalo," řekl Deschamps

Reagovat
domingo

Velmi logický krok.

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel jo.. Ale tak snad aspoň udělají úspěch v LM, jsou braný celkem za těžkýho outsidera, tak ať posměváčkům ukážou..

Reagovat
domingo

Tak, tak. V LM jim hodně přeju, v lize to můžou s klidným svědomím pustit Lille.

Reagovat
smazaný uživatel

Snad to Rennes přispěje alespoň k tomu, aby nakoupili ještě nějakýho toho útočníka.. Chtějí prej Bonyho.

Reagovat
smazaný uživatel

Před 2 roky nás odmítl, tak ať si ho les Phocéens sežerou.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele