Ligue 1 - preview 16. kola

12.12.2009, 11:23, aktualizováno 13.12.2009, 08:42
Previews
Netradičně hned pět zápasů servíruje nedělní program Ligue 1. Ten nejzajímavější přijde až na konec - Lyon v něm přivítá Bordeaux. Překvapení z Montpellieru cestuje do Toulouse, PSG hraje doma se St. Etienne. Sochaux hostí Grenoble, Lille se představí v Monaku...
FC Sochaux - Grenoble Foot 38  (neděle 17:00)
Fotbalisté Grenoblu cestují do Sochaux s cílem prodloužit neporazitelnost, která trvá už čtyři zápasy. V minulém kole si hosté navíc na své konto připsali první výhru, když o body připravili v letošní sezóně průměrné Toulouse.

Grenoble ale stále zůstává s velkou ztrátou v tabulce nejvyšší francouzské soutěže poslední. Sám kouč Bazdarevič ale řekl: "Znovu jsme našli ten druh myšlení, které nám dával sílu v minulé sezóně. Pokud v tom budeme pokračovat, máme ještě malou šanci na udržení v soutěži."

Sochaux se s Toulouse také potkalo v průběhu týdne. V dohrávce 11. kola prohrálo 0:2 a v tabulce je až šestnácté.

V dresu hostů se znovu objeví Courtois, který si už odpykal dvouzápasový trest za červenou kartu. S výkonem svých spoluhráčů v zápase proti Toulouse, které musel 31letý záložník sledovat z tribuny, byl spokojený. "Viděl jsem nadšení hráčů, tým drží pospolu a je na správné cestě. S prvním vítězstvím se všechno změnilo. Vím, že můžeme porazit kohokoliv. Toulouse je velmi dobrý tým a proto si myslím, že klidně můžeme vyhrát v Sochaux nebo Le Mans," dodal Courtois.

Právě v následujících deseti dnech se Grenoble kromě utkání se Sochaux také střetne s PSG, Le Mans a Nice. Hráče tak čekají hned tři střetnutí s týmy, které se pohybují ve spodní části tabulky.

Případně nedělní vítězství by to bylo cenné zvláště pro trenéra Bazdareviče, který v Sochaux dlouhou dobu hrál a také tam čtyři roky trénoval.
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Faty, Perquis, Bréchet, Jokič - Martin, Dalmat, Nogueira, Maurice-Belay - Butin, Svěrkoš
Grenoble Foot 38 - pravděpodobná sestava:
Le Crom - Calvé, Cesar, Paillot, Sauget - Batlles, Macquet, Dieuze, Matsui - Akrour, Ljuboja
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.30 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - Montpellier HSC  (neděle 17:00)
Zajímavý souboj se odehraje i v Toulouse, kam přijede ambiciózní celek z Montpellieru. Zatímco domácí se v soutěži trápí a v průběhu týdne je navíc čeká rozhodující duel Evropské ligy, hosté si naopak užívají horních pater tabulky.

Čtvrteční duel Evropské ligy mezi Bruggami a Toulouse rozhodne, který tým půjde do další fáze soutěže. Lépe jsou na tom Belgičané, kteří mají o bod více a i remíza je katapultuje do vyřazovacích bojů. Francouzům tak nezbývá nic jiného, než zvítězit. Předtím je ale čeká těžký domácí zápas s Montpellierem.

Zatímco doma Montpellier ještě nezaváhal a získal 19 z 21 možných bodů, venku je jeho bilance horší. Ze sedmi utkání totiž vybojovali svěřenci kouče Girarda pouhých osm bodů. "V Toulouse nás nečeká jednoduchý zápas. Myslím si ale, že mužstvo ukázalo, že může porazit kohokoliv," řekl na adresu nedělního soupeře obráce Montpellieru Collin.

Toulouse zdaleka nestřílí tolik branek jako v minulé sezóně, podle kritiků není ve formě ani v loňské sezóně obávaný střelec Gignac. Ten však ve čtvrtek v dohrávce 11. kola Ligue 1 vstřelil Sochaux během dvou minut dva góly a kritiky zřejmě na nějaký čas umlčel.

Domácí tým se dostal do situace, kdy se mu zranili všichni brankáři. Mimo hru je Pelé, Blondel i Vidal. Pelé má poraněné vazy a mimo hru bude čtyři měsíce, Blondel si na tréninku zlomil kotník a do hry by se měl vrátit až v březnu příštího roku.

V posledním utkání se tak do branky postavil sedmnáctiletý mladíček Loustallot a hned při první startu udržel čisté konto. Vedení ale na "nedostatek" gólmanů zareagovalo nákupem Valverdeho z Boulogne, který tam přišel o pozici jedničky.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Valverde - Ebondo, Congre, Nounkeu, M'Bengue - Machado, Didot, Capoue, Sissoko, Tabanou - Gignac
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Jourdren - Yanga-Mbiwa, Džodič, Spahič, Jeunechamp - Marveaux, Pitau, Costa - Camara, Montano, Ait Fana
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.10 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - AS Saint-Étienne  (neděle 17:00)
Pařížané stále jen balancují ve středu tabulky. Vytvořit si větší sérii vítězství zkrátka nedokážou, a tak jsou daleko za očekáváním. Rovněž fotbalisté St. Étienne si hvízdat nemůžou, z posledních osmi zápasů slavili výhru pouze jednou.

"Pro tuto chvíli jsme na místě, na kterém patříme," nevymlouval se domácí záložník Claude Makelele. PSG prostě stále hledá optimální rytmus, aby atakoval alespoň pohárové příčky. Slabé soupeře porazit dokáže, doposud ovšem neskolil žádného silnějšího. "Vítězství, které stojí více úsilí a bolesti, potěší daleko více," přiznal Makelele, že velký výsledek zatím mužstvu na kontě beznadějně chybí.

Dohrát ne příliš vydařenou podzimní část s co největším ziskem bodů, takový cíl si alespoň klade Jérémy Clément. "Chceme skvěle finišovat před novým rokem, máme na to čtyři zápasy v deseti dnech. A jedno je jisté - musíme získat maximum," vyhlašuje. Pařížané naposledy prohráli v Bordeaux po jediném Plašilově gólu. "Byla to zdrcující porážka. Ale už koukáme jen dopředu."

Letos je Ligue 1 hodně vyrovnaná. A ač domácí vůbec nezáří, neztrácí třeba na příčky zaručující alespoň Evropskou ligu zase tolik. "Máme štěstí, že tomu tak je," je rád Clément. Útočník Melvüt možná do hry nezasáhne, v posledním utkání s Bordeaux měl problémy s kolenem a nakonec musel střídat. Šance na základní sestavu se tak naskýtá Mauriceovi, který Melvüta právě nahradil a nevedl si vůbec špatně.

St. Étienne nemá aktuálně moc dobrou formu. Z posledních čtyř utkání získalo pouze dva body, naposledy si z předehrávaného čtvrtečního kola z půdy Lille odvezlo debakl 0:4. A na sestupové pásmo má nyní náskok jen tří bodů. "Nemůžeme se soustředit jen na obranu. Musíme také vzít věci do svých rukou a ne jen stále čekat na nějaké chyby soupeře," zlobí se kouč Alain Perrin.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Edel - Ceará, Camara, Sakho, Armand - Chantome, Makelele, Clément, Sessegnon - Maurice, Luyindula
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Janot - Varrault, Tavlaridis, N'Daw, Dabo - Fernandes, Matuidi, Mirallas, Sako - Ilan, Bergessio
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.45 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - Lille OSC  (neděle 17:00)
Dva týmy se zcela odlišnou formou na sebe narazí v Monaku. Zatímco domácí výběr získal z posledních čtyř utkání jediný bod, hosté válcují jednoho soupeře za druhým.

Tři utkání, devět bodů a fantastické skóre 12:3. Tak by se dala v kostce charakterizovat současná forma Lille. Hosté nevstoupili do letošní sezóny dobře, ale výborné výkony z poslední doby je posunuly už na osmé místo. Monako naopak tabulkou klesá, už šest týdnů nepoznalo chuť vítězství a momentálně je na 12. pozici.

Proti sobě nastoupí i nejlepší střelci Ligue 1. Domácí bude "zastupovat" Brazilec Nené, který v letošním ročníku stihl dát už deset gólů. O dva zásahy méně mají na svém kontě záložník Lille Frau a útočník Gervinho. Ten pro L'Equipe řekl: "Je to můj nejlepší start do sezóny od doby, co jsem přestoupil do Francie. Konečně se ukazuje, proč jsem do mužstva přišel. Já i trenér ale víme, že se stále můžu zlepšovat."

Gervinhovo herní myšlení je pro protihráče, ale i pro spoluhráče někdy jen těžko rozluštitelné. Nejlépe to asi vystihl jeho spoluhráč Mavuba: "Překvapuje mě. Není možné odhadnout, co bude dělat na hřišti. Někdy se ptám sám sebe, jestli to ví alespoň on," dodal se smíchem 25letý záložník Lille.

Monako už čtyři utkání nevyhrálo a trenér Lacombe je značně rozladěn. Dokonce se nechal slyšet, že mu hráči v posledním utkání proti Valenciennes spíše připomínali krasobruslaře než fotbalisty. Svá zaváhání z poslední doby mohou fotbalisté knížecího klubu napravit už v neděli, rozhodně je však nečeká soupeř z kategorie těch snadných.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Thuram-Ulien - Adriano, Mongongu, Puygrenier, Muratori - Alonsou, Nkoulou, Nené, Perez - Gudjohnsen, Park
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Debuchy, Rami, Chedjou, Beria - Balmont, Dumont, Cabaye - Gervinho, Frau, Hazard
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.00 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - Girondins Bordeaux  (neděle 21:00)
Že by se již rozhodlo o titulu? Pár kol před koncem podzimní části? I to je možné. Pokud by totiž Les Girondins dnes porazili Lyon, měli by na čele tabulky na svého soupeře náskok již osm bodů. A to by byl pro Lyon, s ohledem na velice vyrovnanou formu Bordeaux, v druhé polovině sezony již opravdu složitý úkol.

Zatím je to pro l'OL opravdu podivuhodná sezona. Takový raketový start do ročníku fanoušci Les Gones určitě dlouho nepamatovali. Dvanáct ligových zápasů, deset výher a jasná pozice. Stejná, jako před několika málo lety: Lyon byl obávaným soupeřem s produktivní ofenzivou a zároveň i kompaktní defenzivou. I v Lize mistrů to vypadalo velice nadějně. Všechny tři zápasy Lyon vyhrál, dokonce tak mohl pomýšlet na první místo v těžké skupině E.

Vše se ale zlomilo jak uschlá větev. Přesně 20. října. Olympique si poradil také s Liverpoolem, dokonce na jeho stadionu, 2:1. Namísto sebevědomí a navázání na tuto výhru se ale svěřenci Clauda Puela sesypali. Nebo jim spíše došlo na začátku sezony rozfofrované palivo. Z devíti následujících duelů totiž vyhráli pouze dvakrát (!), na domácím stadionu pak tři body nezískali ani jednou ze tří pokusů.

Největším problémem Lyonu od počátku tohoto období byla a stále ještě je obranná činnost. Puelův výběr letos inkasoval již třináct branek, v Ligue 1 to je až třinácté nejlepší číslo. Na druhou stranu je tým velice produktivní směrem dopředu, jejich 27 gólů je vůbec nejvyšším číslem v celé francouzské nejvyšší soutěži. Olympique Lyonnais navíc nezískává body, které již vypadaly definitivně na jeho straně. Takový zápas s Marseille, který skončil nakonec 5:5, musel být pro diváky jistě velice atraktivní, hráči OL si ale ztrátu musí vyčítat. V posledních deseti minutách ztratili velice nadějné vedení 4:2 a to se, i když se jednalo o Marseille, sedminásobnému mistrovi Francie prostě stávat nesmí.

Podobný zápas pak byl k vidění v minulém utkání. To Olympique ztratil dokonce vedení 3:1, nakonec totiž v Lille prohrál 4:3. I to vedlo ke spekulacím, že Claude Puel není tím správným mužem pro Lyon. Vedení se za něho sice postavilo, jeho pozici by ale každopádně výhra proti Bordeaux ujistila. V případě výhry by se ztráta na čelo tabulky mohla vymazat na pouhé dva body.

Neúspěchy svého rivala Bordeaux rozhodně nenásledovalo a ani nenásleduje. Girondins zatím sezonou proplouvají bez větších problémů a na konci by se opět mohli radovat z titulu - nyní mají na druhý Montpellier náskok již čtyř bodů, v Lize mistrů zase tým s předstihem postoupil do vyřazovacích částí. Připsal si pět vítězství ze šesti zápasů.

Potenciální starost, totiž jak si Girondins dokáží poradit s větší náloží zápasů, se nakonec jako větší problém opravdu neukázala. V posledním utkání Ligy mistrů proti Maccabi Haifa si Blanc dokonce dovolil postavit náhradní tým. I ten ale nakonec utkání zvládl, když svým volejem rozhodl utkání Jussie.

V domácí lize zase Bordeaux prakticky nepoznalo delší řadu proher. Nejdelší trvala pouhé dva zápasy, ihned v dalších kolech to ale tým svým fanouškům vynahradil dalšími výhrami, případně remízami. Dnes útočí již na třetí výhru v řadě.

Stade de Gerland ale pro není Girondins Bordeaux právě zemí zaslíbenou. V minulé sezoně zde Girondins prohráli 1:2, o rok předtím to bylo ještě o něco horší - tým prohrál 2:4 a dovolil tak Lyonu zisk sedmého titulu v řadě. Bordeaux je ale jistě zkušenějším mužstvem, než tomu bylo v roce 2008, a je velice možné, že si dnes přidá svou dvanáctou výhru na stadionu Lyonu.

S domácím mužstvem již trénuje Jérémy Toulalan, jeho návrat na trávník ale není nijak blíže specifikován. Chybět bude s jistotou obránce Cleber Anderson a univerzál Mathieu Bodmer. V průběhu týdne si problémy s přitahovačem přivodil Sidney Govou a i jeho start je vyloučený.

Kouč hostů Laurent Blanc udělá oproti zápasu s Maccabi Haifa jistě mnoho změn. Jediným hráčem, který by si měl svou pozici udržet, je brazilský záložník Wendel. Poraněnými hráči jsou obránce Henrique a mladý záložník Abdou Traore.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Reveillere, Cris, Boumsong, Cissokho - Kallstrom, Makoun - Pjanic, Ederson, Michel Bastos - Lisandro
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Chalme, Ciani, Planus, Tremoulinas - Plasil, Diarra, Gourcuff, Wendel - Chamakh, Gouffran
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.20 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Nancy-Lorraine - Stade Rennes  (sobota 19:00)
Už s uzdraveným Jeremy Leroyem zajíždí fotbalisté Rennes v sobotu večer do Nancy, které v minulém kole prolomilo šňůru tří proher v řadě.

Domácí minulý týden překvapivě vyhráli v Auxerre a zastavili svůj pád tabulkou. Momentálně jim patří až třináctá pozice tabulky. Rennes na tom není o moc lépe, na sobotního soupeře má náskok pouhých tří bodů. Velmi dobrou zprávou je ale návrat Leroye po dvou měsících znovu do sestavy.

35letý záložník utrpěl zlomeninu lícní kosti a musel se podrobit operaci. Do mužstva se sice vrací dříve, než se čekalo, přesto musí být Leroy opatrný: "Doktor říkal, že ještě nebudu schopen odehrát celý zápas. Na úplné vyléčení bych potřeboval tak tři měsíce. Po domluvě s lékařem a trenérem jsme se rozhodli zariskovat a léčbu o měsíc zkrátit. Už jsem bez fotbalu nemohl vydržet. V žádném případě nechci strávit další čtyři týdny nicneděláním," nechal se slyšet hostující záložník.

Do sestavy hostů se po dlouhé době vrací i Jimmy Briand, který devět měsíců marodil s vážně poraněným kolenem. Připraven bude i Marange a to znamená jediné - kouč Antonetti bude má poprvé v letošní sezóně k dispozici kompletní kádr, pokud tedy nepočítáme karetního hříšníka Bocanegru, který si odpykává stopku za žluté karty.

Rennes se letos vůbec nedaří na hřištích soupeřů, ze sedmi utkání tam zvítězili pouze jednou a hned čtyřikrát remizovali. To však v sobotu zřejmě nebude hrát významnou roli, protože Nancy zase neoslňuje před svým publikem. Pouhé dvě výhry z šesti domácích zápasů řadí mužstvo na 18. pozici v tabulce domácích střetnutí.

Nancy stále chybí dlouhodobě zraněný obránce Chretien, ke kterému se nyní přidal Lemaitre. Ten si díky zranění stehna v prosinci už nezahraje. Mimo hru je také Bocundji, který v utkání proti Auxerre viděl červenou kartu.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Bracigliano - Macaluso, Ouaddou, Luiz, Marange - Berenguer, Brison, Féret - Dia, Hadji, Malonga
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Douchez - Fanni, Mangane, Hansson, Danzé - Mvila, Tettey, Lemoine - Sow, Marveaux, Gyan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.05 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - US Boulogne  (sobota 19:00)
Marseille letos opravdu jako největší aspirant na titul nepůsobí.h V průběhu týdne vypadla z Ligy mistrů, do dnešního utkání navíc nastoupí až ze šestého místa. Nepříliš přesvědčivé formy domácích by ctělo využít Boulogne, jenž v minulém utkání zaskočilo Lens.

Olympique sice své minulé utkání v Ligue 1 vyhrál, když porazil Nice na jeho hřišti 3:1, příliš se mu ale letos nedaří. Z posledních pěti duelů vyhrál pouze dvakrát a získal pouze osm bodů Také kvůli tomu se svěřenci Didiera Deschampse "plácají" až na sedmé pozici francouzské ligy - na vedoucí Bordeaux ztrácí šest bodů.

Ani v Lize mistrů to ale žádná sláva nebyla. A ani už nebude. L'OM totiž v posledním utkání potřebovalo vyhrát o tři branky nad Realem Madrid, aby postoupilo do vyřazovacích částí. Nakonec ale prohrálo 1:3 a na další monstrózní finanční příjmy se již těšit nemohou. Olympique ale skončil alespoň na třetím místě a čeká ho tak ještě přesun do Evropské ligy.

Domácím navíc bude v utkání chybět útočné duo Niang-Brandao. První jmenovaný je zhruba měsíc mimo hru kvůli zranění, Brandao je zase suspendovaný. To by mohlo hrát do karet Hatemu Ben Arfovi, jenž zatím v Marseille pod novým koučem příliš příležitostí nedostal. "Není žádných pochybností, že je to velice talentovaný a dobrý hráč," říkal pro oficiální stránku Marseille kouč Deschamps. "Určitě má potenciál. Dnes se navíc bude moci ukázat. Obvykle nastupoval na 10 až 15 minut, nyní by měl hrát od začátku. Uvidíme, co to s ním udělá. Vím, že má velikou touhu hrát. Musí to ale dokázat na hřišti," dodal.

Boulogne se ale svého protivníka nebojí. Nováček soutěže totiž v minulém kole po dlouhých jedenácti zápasech konečně v lize vyhrál a dokázal si, že udržení není nemožné. USB by se navíc případná výhra velice hodila - mohla by totiž dokonce znamenat vysvobození ze sestupového bahna. Pokud by totiž Saint-Etienne neuhrálo ani bod na hřišti Paris St. Germain a Boulogne překvapivě porazilo Marseille, znamenalo by to pro oba týmy shodně patnáct bodů.

Obránce hostů Yoann Lachor ale výhru nad Lens nechce příliš přeceňovat a je si vědom, že Marseille je na docela jiné úrovni. "OM je skvělý klub. Velice v létě posilovali, možná se některé posily ještě musí chvíli aklimatizovat," myslí si. "My sami jsme ve složité situaci. Naše minulé výsledky by mohly znamenat, že bychom měli být v zápase vcelku ambiciozní. Ale i bez zraněného Nianga má Marseille v útoku velikou sílu, stejně tak jako v křídelních prostorech," dodal.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Bonnart, Diawara, Heinze, Taiwo - Abriel, Cheyrou - M'Bia, Lucho González - Koné, Brandao
US Boulogne - pravděpodobná sestava:
Bedenik - Adefemi, Perrinelle, Lachor, Dembele - Marcq, Ducatel, Da Rocha, Lecointe, Blayac - Karuru
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.50 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Le Mans UC 72 - Valenciennes FC  (sobota 19:00)
Vážná situace donutila aktuálně sestupem ohrožený Le Mans jednat. Protože bývalý kouč Paulo Duarte neměl výsledky, byl na jeho místo zvolen do konce sezóny asistent Arnaud Cormier. Toho na lavičce nečeká vůbec lehká premiéra, střetne se totiž s hodně nepříjemným Valenciennes.

Odvolání Duarteho mělo údajně dva důvody. Nejenže se Le Mans krčilo pod jeho vedením s pouhými dvěma výhrami a celkově devíti získanými body věčně v sestupovém pásmu, údajně se ale práci nevěnoval na sto procent. Souběžně s francouzským klubem má na starosti i africkou reprezentaci Burkiny Faso. Když prý oznámil, že s ní v lednu hodlá odjet na Mistrovství Afriky, byla to jeho poslední kapka.

Vedení sáhlo po nejdostupnější možnosti. Cormier ale v hlavní roli trenéra Le Mans nebude působit poprvé, loni odkoučoval poslední čtyři utkání sezóny a udržel nakonec tým v nejvyšší soutěži. "Stanovili jsme si možné cíle," začal ihned jednat nový lodivod. "Nemáme dostatek bodů do zimní přestávky. Naším úkolem je udržet klub v lize. Podstatou bude respekt v každém zápase a tvrdá práce."

Valenciennes je v tabulce o šestnáct příček výše a bodový rozdíl mezi oběma mužstvy je na propastném čísle sedmnáct. Ač jsou hosté na venkovních hříštích vůbec nejúspěšnější ze všech týmu Ligue 1, kouč Montanier nic nepodceňuje. "Nemyslím si, že jsme v utkání favoritem," říkal. "Budeme hrát přece venku a navíc proti velmi dobrému mančaftu."

Montanierovi hoši mají úctyhodnou formu. Až na nedávný výsledkový výpadek v derby na půdě Lille, kde prohráli vysoko 0:4, sehráli všechny zápasy ve skvělém tempu. Od září si připsali porážku jen právě proti Lille a v Nice. Naposledy zdolali Monako díky dvěma brankám v posledních pěti minutách 3:1.

Mamadou Samassa, bývalý útočník Le Mans, i ostatní z týmu by velmi rádi napravil jednu nelichotivou statistiku. VA totiž svého soupeře v nejvyšší soutěži ještě neporazilo. "Dokonce i když je Le Mans v sestupovém pásmu, vždycky body ztratí na pár maličkostech. Nemají štěstí, je to bláznivé. Když koukám na sestřihy, vždycky vidím, jak napálí tyčku nebo břevno," povídal Montanier.

Domácí mají na marodce Ben Freja, Rocheho a Stromstada, kapitán Cerdan a Dossevi jsou vykartovaní. Start Keity je nejistý. Hosté postrádají suspendovaného Tieného se Sanchezem. "Bude to velký zápas. Výměna kouče může způsobit v Le Mans rychlý náraz. Doufejme, že tak nastane až po tomto utkání," přál by si Montanier.
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
Makaridze - Louvion, Paulo, Géder, Baal - Corchia, Goulon, Thomas, Lamah - Le Tallec, Maïga
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
N'Dy Assembé - Mater, Biševac, Schmitz, Bong - Ducourtioux, Cohade, Gomis, Saez, Audel - Pujol
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.10 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
RC Lens - OGC Nice  (sobota 19:00)
Nice si jistě představovalo novou sezonu lépe. Ze čtrnáctého místa ztrácí na evropské poháry již šest bodů, minulá dvě utkání navíc prohrálo. To Lens si zatím na nováčka vede dobře, na osmnácté Boulogne má náskok pohodlných šesti bodů.

Nice chytilo velice dobrou formu na konci října, když nejdříve rozdrtilo 4:1 Lyon, v následujících třech zápasech pak nezaváhalo opět ani jednou. Vždy tím nejtěsnějším rozdílem porazilo nejdříve Le Mans, následně ale dva velice silné celky - Paris Saint-Germain a Toulouse. To vše se ale zlomilo. Sochaux doma vyhrálo nad OGC 1:0 a týmu chybělo sebevědomí i v minulém utkání - se silnou Marseille. Ta odjížděla z Nice nakonec se třemi body a třemi vstřelenými brankami.

O speciální zápas se bude jednat také pro Juliena Sablého, bývalého záložníka Lens, jenž nyní působí právě v Nice. "Proti Lens to bude opravdu velice zvláštní zápas. Ale co je o tomto víkendu důležité je to, abychom ukončili tuto mini-sérii špatných výsledků. Znám Lens velice dobře, když to již nevypadá, že mají šanci na úspěch, vyhrají a bojují až do poslední minuty. Navíc se mohou spolehnout na velice dobré fanoušky," je si vědom.

Lens našlo ztracenou formu stejně jako jeho dnešní soupeř zkraje listopadu. Během tohoto měsíce si dokonce připsalo hned tři výhry, neztratilo tak ani bod. Do cesty mu padla také například ambiciozní Marseille. To vše ale muselo být zapomenuto v minulém utkání. Racing přicestoval sebevědomě na stadion momentálně sestupujícího Boulogne - a odjel bez bodů. Prohrál totiž ostudně 1:2.

"Toto je zápas, kdy můžeme minulý výsledek skvěle přemazat. V mikunlém utkání jsem ke konci cítil, že to není ono. Cítím se za to nyní vinen. Ale nikdo není dokonalý, měl jsem sáhnout ke střídání, když jsem viděl, že domluva příliš nefunguje. Nesmíme prostě v žádném utkání vypustit ani minutu. Musíme hrát na sto procent v každém zápase. Bez výjimek," zpytoval svědomí po utkání kouč Lens Jean-Guy Wallemme.

"Mohli jsme se svým rivalům v boji o udržení vzdálit o další tři body, nyní je to opět o něco více zamotané. Musíme si uvědomit, že stále hrajeme o záchranu, i když nejsme momentálně v pásmu sestupu. Podobné týmy jednoduše musíme porážet, aby nám body nechyběly na konci sezony," vykládal dál Wallemme.

Domácím bude stále chybět Kevin Monnet-Paquet, který má teplotu. Naopak Fabien Laurenti se již zapojil do tréninku, jeho start je ale přesto spíše nepravděpodobný. Nice se bude muset na měsíc obejít bez obránce Onyekachi Apam, který dostal trest za úder hlavou do stopera Marseille Gabriela Heinzeho. Veterán Olivier Echouafni zase dostal volno až do konce tohoto roku.
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Runje - Demont, Yahia, Sartre, Ramos - Sow, Kovacevic, Roudet, Akale, Boukari - Eduardo
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Mabiala, Cid, Paisley, Gace - Fae, Coulibaly, Hellebuyck, Diakite - Mounier, Bagayoko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 2.95 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Lorient - AJ Auxerre  (sobota 21:00)
Lorient i Auxerre možná trochu překvapivě atakují pohárové příčky. A teď se oba tyto letos pro ostatní vždy nepříjemné celky střetnou proti sobě. Tři body jsou pro oba konkurenty hodně důležité. Kdo totiž vyhraje, nejenže se přiblíží v tabulce vedoucímu Bordeaux, ale rovněž v závěsu nechá právě svého soupeře.

A především hosty nečeká na Stade du Moustoir vůbec nic lehkého, Les Merlus letos doma ještě neprohráli. Je ovšem pravda, že Auxerre pro ně bude teprve tou pravou zkouškou. Sestupující Le Mans nebo Boulogne zkrátka nedosahují kvalit v tabulce jen o bod vzdáleného soka. "Bude to těžký zápas proti týmu, který velmi dobře známe," ví obránce Maxime Baca.

Domácí by navíc po dvou nepříliš vydařených zápasech měli zabrat, jinak se mohou propadnout z aktuálně šesté příčky jen do středu tabulky. Situace v ní je hodně napjatá a každé zaváhání se může citelně projevit. "Musíme být obezřetní. Na druhou stranu hrajeme doma a bereme jenom tři body. Jsme přece energetičtí i ambiciózní," uvedl Boca.

Remíza 2:2 s Grenoblem, poslední prohra 0:1 v Rennes. Baca byl přímo u ní, objevil se v základní sestavě za zraněného Franca Sosu. "Máme motivaci pokračovat v tom, co tým předvedl před těmi dvěma zápasy v St. Étienne (výhra 2:0). Pokračovat ve vítězství chceme prostě i proti Auxerre," snaží se zapomenout na nedávné neúspěchy.

Ještě před dvěma koly se Auxerre nacházelo na první příčce. Zranila se ovšem opora týmu Ireneusz Jeleň a mužstvo bylo najednou v útoku hodně bezbranné. Kouč Jean Fernandez před posledním utkáním s Nancy, které jeho svěřenci prohráli bez většího oporu 1:3, prozradil: "Jeleň už je z 80 procent zdravý." Polský forvard je už nyní stoprocentně fit. S ním by hosté chtěli napravit poslední dvě porážky.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Sosa, Marchal, Koscielny, Baca - Amalfitano, Mansouri, Mvuemba, Diarra - Vahirua, Gameiro
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Hengbart, Coulibaly, Mignot, Grichting - Pedretti, Dudka, Oliech, Birsa - Jeleň, Niculae
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.10 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Girondins Bordeaux15101424:1031
2.Montpellier HSC1483323:1727
3.Valenciennes FC1582527:2126
4.Olympique Lyon1575327:2226
5.AJ Auxerre1582516:1426
6.FC Lorient1574424:1425
7.Olympique Marseille1474326:1725
8.Lille OSC1674526:1925
9.Toulouse FC1673617:1224
10.Stade Rennes1565421:1423
11.Paris Saint-Germain1564523:1622
12.AS Monaco1471617:1622
13.AS Nancy-Lorraine1562721:2320
14.OGC Nice1562717:2520
15.FC Sochaux1561814:2119
16.RC Lens1553715:2318
17.AS Saint-Étienne1643911:2215
18.US Boulogne1533913:2912
19.Le Mans UC 7215231013:239
20.Grenoble Foot 381513119:266

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Valencienes je jasna tutovka

Reagovat
smazaný uživatel

dneska Auxerre neprohra, vsak jelen se vratil

Reagovat
onze

ALLEZ PSG

Reagovat
smazaný uživatel

bordeaux

Reagovat
M11

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele