Ligue 1 - preview 12. kola

07.11.2009, 09:11, aktualizováno 08.11.2009, 08:24
Previews
Bordeaux cestuje do Lille a bude hájit vedoucí pozici v tabulce. Toulouse přivítá Rennes a v případě výhry se může posunout před svého soupeře. Jednoznačný šlágr se ale hraje v Lyonu, kam zavítá Marseille...
Valenciennes FC - Montpellier HSC  (sobota 19:00)
Montpellieru se nedaří. Přestože se nováček soutěže ještě nedávno pohyboval na skvělém druhém místě, nyní spadl o dvě příčky níže - navíc dva poslední zápasy prohrál. Tuto sérii by chtělo ještě prodloužit rozjeté Valenciennes.

VA se sice příliš nepovedl start do soutěže, pod novým koučem tým nezískával body a nepředváděl ani žádnou pohlednou hru. Poslední týdny ale jako by se vše změnilo. Tři minulá utkání patřila Valenciennes, které porazilo jak Grenoble, tak i silnější Saint-Etienne s Rennes. Navíc v uplynulých třech zápasech neobdrželo jedinou branku. Také díky tomu se vyšplhalo již na šestou příčku.

"Máme kvalitu na to, abychom Montpellier v tomto utkání porazili. V minulých duelech jsme to pouze potvrdili," hlásil kouč domácích Philippe Montanier. Jeho týmu se ale příliš nedaří na domácím stadionu, kde z pěti zápasů získal pouze sedm bodů; Montpellier ze šesti duelů na cizích hřištích získal stejný počet bodů.

Právě Montpellier, jenž byl mnohými odborníky tipován na okamžitý návrat do druhé francouzské ligy, je jedním z největších překvapení ligy. Po vynikajícím úvodu sezony se nyní ukazuje na skvělém čtvrtém místě, přestože se mu poslední dva zápasy příliš nevyvedly - nejdříve prohrál s Rennes, následně nestačil ani na rozjíždějící se Auxerre. Problémem HSC jako by začínala být nepříliš kompaktní defenziva - v minulých třech zápasech totiž tým inkasoval již sedm branek.

"Je pravda, že procházíme křehkým obdobím. Vše se může zničit během chvilky. Musíme si dát pozor na ve formě hrající týmy mimo náš stadion," říkal manažer hostů Rene Girard. "Tyto dva zápasy ale zatím nic neznamenají. Vím, že nálada v kabině je stále vynikající. Prohrát dva zápasy mimo náš stadion není žádná tragédie, vždyť nehrajeme ani o titul, ani o Ligu mistrů. Naším cílem je udržet se v lize, a stále máme o mnoho lepší pozici než ty týmy, které jsou na spodních příčkách tabulky," myslí si.

Domácím bude v utkání určitě chybět nejméně trio hráčů. Zraněný je stále Mamadou Samassa, Johan Audel i Rafael Schmitz. Naopak do sestavy by se mohl vrátit záložník David Ducourtioux, který byl pro minulý zápas suspendován. Hostům dělá problémy stav dvou hráčů, Johanna Carrassa a Remyho Cabelly. Suspendovaní pak je nejlepší střelec týmu Nenad Dzodic a Alberto Costa.
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
N'Dy Assembé - Mater, Bisevac, Balde, Tiene - Gomis - Cohade, Sanchez - Ben Khalfallah, Danic - Pujol
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Jourdren - Yanga-Mbiwa, Spahic, El Kaoutari, Jeunechamp - Marveaux - Pitau, Belhande - Delaye, Ait Fana - Montano
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.25 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - OGC Nice  (sobota 19:00)
Pařížané v Sochaux slavili po dvou měsících ligovou výhru. Bek Sammy Traoré si proti čtrnáctému Nice nepřipouští nic jiného než zisk dalších třech bodů. Jedině tak se totiž PSG přiblíží konečně k pohárovým příčkám zpět, o které letos ambiciózní mužstvo chtělo hrát.

A výhra na půdě Sochaux, které tehdy mělo na kontě tři výhry v řadě, z toho i tu z půdy Lyonu, nebyla ledajaká. Čtyři góly se tomuto soupeři vstřelit zatím nikomu nepodařilo. "Musíme si chodit pro body, abychom šplhali tabulkou. Tak rychle, jak jen to bude možné," potvrdil Traoré. "Udělali jsme proti Sochaux dobrou práci a nyní ji proti Nice musíme zopakovat."

Ještě nedávno se Nice krčilo na příčkách sestupu, ale dvě domácí výhry nad Lyonem a Le Mans je od nich katapultovaly. "Sochaux mělo tři výhry v řadě, Nice má nyní dvě. OSGN je tuhý soupeř," ohodnotil pařížský obránce. "Má rychlé útoky a zkušené záložníky. Přes léto však ztratil několik klíčových hráčů," připomněl.

Domácí útočník Melvüt Erding se v minulém kole vrátil po zranění na trávník. Uvedl se hned brankou proti svému bývalému klubu. "Samozřejmě týmu hodně přispívá," pochválil svého svěřence kouč Antoine Kombouaré. "Je důležitý, protože když nastoupí, tým vyhrává. Dodává mu sebedůvěru i sílu bojovat," pokračoval v pozitivech.

Třiadvacetiletý obránce Ismaël Gace prožil své fotbalové mládí právě v hlavním městě Francie. Od roku 2002 je ovšem členem Nice a v Parku Princů nastoupí v dresu soka. "Je pravda, že podepsat s Paris SG byl sen," vzpomínal rád. "Odvezli si ze Sochaux skvělý výsledek. Víme, že bude hodně těžké je porazit."
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Coupet - Ceara, Traore, Sakho, Armand - Makelele, Clement - Jallet, Sessegnon, Luyindula - Erding
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Paisley, Gace, Apam, Mabiala - Coulibaly, Hellebuyck, Sable - Bagayoko, Remy, Mounier
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.65 - 6.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - Grenoble Foot 38  (sobota 19:00)
Nic nepodcenit. Ač se Grenoble nachází na posledním místě a jako evropský unikát na svém kontě nemá doposud ani bod, kouč Guy Lacombe hráče Monaka varuje, že nepůjde o jednoduchý zápas. Přesto je aktuálně třetí tým tabulky na domácí půdě jasným favoritem.

Jedenáct zápasů, nula bodů, pět vstřelených branek, čtyři z nich vstřelil Srb Ljuboja. Tak mizernými výkony se nemůže "pyšnit" žádný z celků všech evropských lig. "Bude to ale zápas jako každý jiný," nepřipouští si lehkost utkání Lacombe. "Upřímně si nemyslím, že můžou mít smůlu v každém zápase. Kvalita tam určitě je."

Pokud Monako nezíská tři body, bude to opravdu velké překvapení. Knížecí klub letos v pohodě bojuje o vedoucí příčky, mezi ním a Grenoblem je rozdíl jedenadvaceti bodů. "Je to prostě soupeř, kterého beru vážně. Zvýšil jsem na hráče hlas. Chci, aby hráli nejlépe v každém utkání."

Domácí se budou muset obejít bez Muratoriho, který má problémy s klíční kostí, Costa je má zase s lýtkem, Nene je potrestaný. Jeho místo na levé straně zaujme zřejmě Mollo. Ten potvrzuje, že mužstvo nesmí nic podcenit. Už v listopadu podlehlo doma překvapivě s o záchranu bojujícím St.-Étienne. "Ty chyby si pamatujeme. Potřebujeme být ostražití, abychom se nedostali žádné do pasti," řekl.

Hostům prakticky zbývá jen doufat, že se jim bude blýskat na lepší časy. V tak bídné situaci by zajisté nechtěl být nikdo. "Samozřejmě jsme zklamaní, sráží nás to dolů," uvedl pro klubové stránky záložník Laurent Macquet. "Potřebujeme dále tvrdě pracovat a věřit v týmový duch. Osobně se ani nekoukám, co o nás píšou v novinách."
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Adriano, Mongongu, Puygrenier, Traore - N'Koulou, Perez - Alonso, Coutadeur, Mollo - Park
Grenoble Foot 38 - pravděpodobná sestava:
Le Crom - Calvé, Romao, Cesar, Sauget - Juan, Macquet - Battles, Matsui, Courtois - Akrour
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.50 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Nancy-Lorraine - AS Saint-Étienne  (sobota 19:00)
Nancy se v posledních týdnech rozehrálo k lepším výkonům. Naopak Saint-Etienne jako by navázalo na výsledky z kol úvodních. Domácí jsou tak v zápase překvapivým favoritem.

Hosté mají kromě špatných výkonů nyní problémy také s prasečí chřipkou. Minulý týden se nemoc prokázala u brazilského kanonýra Ilana, včera se pak virus H1N1 objevil u dalšího z hráčů, jedná se pravděpodobně o mladého útočníka Emmanuela Rivièra. "Je to pro nás určitě další veliká rána. Musíme se podle toho zařídit, nedá se na to nemyslet," říkal trenér hostů Alain Perrin.

Týmový lékař zelenobílích Tarak Bouzaabia je ale optimistický a myslí si, že hráči jsou z nejhoršího venku. "Od minulého týdne se stav všech hráčů zlepšil. Všem jsme naordinovali Tamiflu, abychom dalším potížím předešli. Tato léčba bude trvat asi deset dní. Žádný nový případ chřipky se zatím nevyskytl, takže by vše mělo být již brzy v pořádku," myslí si.

Zdravotní stav několika hráčů ještě zhoršuje náladu kouči Perrinovi, který se svým týmem prohrál v lize již třikrát v řadě. Po Montpellieru a Valenciennes tým nakonec podlehl i v příměstském derby Lyonu a klesl na šestnáctou příčku. "Musíme přestat prohrávat. Jedeme do Nancy pro nejlepší možný výsledek. Mnohdy jsme něco podobného nedělali, potřebujeme hlavně mnohem lepší přístup k zápasům," říkal dále kouč hostů.

Stejně jako Saint-Etienne, má Nancy své problémy. V tabulce se sice pohybuje na solidním devátém místě, mezi tři tyče ale může postavit pouze jednoho zdravého gólmana. "Nemáme příliš možností, snad kromě mladíka, jenž by na zápas stejně nebyl připraven. Nebude to ale první zápas, kdy budeme na střídačce bez gólmana. Několikrát jsme tak zvyšovali počet hráčů do pole na lavičce," vykládal kouč Nancy Pablo Correa.

Domácí dnes budou útočit již na třetí výhru v řadě, v minulých zápasech si poradili jak s Grenoblem, tak s Boulogne. Pokaždé pak hráli na hřištích soupeřů. Přitom doma se týmu moc nedaří, ze čtyř zápasů získal pouze sedm bodů, což ho řadí do spodní tabulky domácích bodů. "Doufám, že budeme v těchto výkonech pokračovat. Všechny týmy mají potenciál sbírat body, i kdyby se jednalo o Grenoble či o Lyon. Je ale samozřejmé, že série výher vám dodává určité sebevědomí," říkal.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Gregorini - Berenguer, Ouaddou, Andre Luiz, Lemaitre - Ca, Traore - Dia, Feret - Hadji, Bakar
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Janot - Varrault, Tavlaridis, N'Daw, Andreu - Fernandes, Landrin - Fernandez, Sako - Ilan, Bergessio
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.20 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Lorient - US Boulogne  (sobota 19:00)
Lorient poměří síly s dalším z nováčků - Boulogne. A domácí zápas rozhodně nechtějí podcenit, byť USB prohrálo z posledních pěti zápasů hned čtyřikrát.

Boulogne se vcelku povedl start do soutěže, nyní jako by nováčkovský entuziasmus vyprchal, týmu se nedaří a posledních osm ligových zápasů nevyhrál. Navíc získal pouze tři body za remízy. I přes špatné výkony se tým drží nad sestupovým pásmem - má sice stejný počet bodů jako osmnácté Lens, ale o dvě branky lepší skóre.

"Nejsme rezignovaní," říkal před zápasem kouč hostů Laurent Guyot. "Věřím, že se v lize dokážeme zachránit, věřím také našemu mančaftu. Prohry samozřejmě nejsou příliš radostné, ale v posledních týdnech jsme ukázali i určitou kvalitu. Navíc jsme na sedmnácté pozici, která není sestupová. Hráči jsou samozřejmě zklamaní, že se nám nedaří. Jediným řešením je ale pouze a znovu tvrdá práce," je si jistý, že se výsledky časem dostaví.

Naopak Lorient si zatím vede nad očekávání dobře. Je na vynikajícím osmém místě, přesto ale poslední dva výsledky nepatřily k těm nejlepším. Tým nejprve prohrál se Sochaux, v minulém kole pak remizoval s Lens. Oranžoví ale na domácím stadionu ještě neprohráli a i dnes doufají ve tři body.

"Pro mě osobně je bod ze Lens úspěchem, prakticky celý zápas jsme totiž byli horší a domácí nás přehrávali. Musíme nadále sbírat body, abychom se pohybovali tabulkou směrem vzhůru. Je to pouze na nás. A zítra musíme dokázat, že hrajeme na domácím stadionu, kde jsme silní," vyjádřil se k zápasu kanonýr domácích Kevin Gameiro.

Domácím bude chybět stále dlouhodobý marod Jeremy Morel, naopak od září nehrající Yann Jouffre by konečně mohl do zápasu nakouknout. Hostům bude chybět hned kvinteto hráčů - zranění jsou Gregory Thil, Jean-Francois Bedenik, Olubayo Adefemi, Jeremy Blayac i Daniel Moreira. Do zápasu možná nenastoupí ani Guillaume Ducatel, který se poranil v minulém utkání s Nancy.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Sosa, Marchal, Koscielny, Le Lan - Ducasse, Mvuemba - Amalfitano, Diarra - Vahirua, Gameiro
US Boulogne - pravděpodobná sestava:
Kone - Rabuel, Soumare, Lachor, Borne - Ramare - Toure, Das Neves - Moussilou, Cuvillier - Moreira
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.65 - 6.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Le Mans UC 72 - AJ Auxerre  (sobota 19:00)
Le Mans nevyhrálo čtyři zápasy za sebou, Auxerre posledních pět vyhrálo. Favorit je tak předem jasný, domácí ale neztrácí naději a proti rozjetému soupeři si věří.

Minulý zápas a prohra 0:1 s Nice znamenala již druhou porážku v řadě. Také to znamenalo, že červenooranžoví vyhráli z jedenácti zápasů pouze dvakrát, kvůli čemuž jsou na předposledním místě tabulky - za nimi se krčí již pouze Grenoble, jenž je stále bez bodů. Vedení týmu tak začalo tlačit na kouče Paula Duarteho.

Domácí záložník a bývalý hráč Liverpoolu Anthony Le Tallec ale zůstává zdravě sebevědomý a tlak si příliš nepřipouští. "Přes to všechno hrajeme vcelku dobře," myslí si. "Jsme sebevědomí hlavně proto, že víme, jakou máme kvalitu. Morálku máme vcelku dobrou, tvrdě pracujeme a víme, že časem se vše obrátí zase v náš prospěch," je si jistý mladý záložník.

Zkouška Le Tallecova sebevědomí se ukáže již dnes, když na Stade Léon-Bollée přijede Auxerre, jeden z nejlepších týmů ve Francii posledních týdnů. Přestože se mu příliš nepovedl start do soutěže, nyní si vše vynahrazuje. Posledních pět zápasů jasně ovládl, inkasoval přitom jen dvě branky. Díky tomu se dostal již na páté místo, na vedoucí Bordeaux ztrácí pouze pět bodů, od Evropské ligy ho dělí pouze horší skóre.

Domácím se do sestavy po měsíční absenci vrací stoper Grégory Cerdan, do akce se navrátí také Herold Goulon. Z různých důvodů pak nemůžou nastoupit Fredrik Stromstad, Guy Michel Landel a Antonio Geder. Kouči hostů Jeanu Fernandezovi se po suspendaci vrací Cedric Hengbart, po dlouhodobém zranění se do kondice vrací Julien Quercia. Jeho start je ale přesto nepravděpodobný. Mimo zůstávají Alexandre Licata, Alain Traore, Amadou Sidibe a Kevin Lejeune.
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
Ovono - Corchia, Paulo, Cerdan, Baal - Loriot - Goulon, Thomas - Le Tallec, Maiga - Helstad
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Hengbart, Coulibaly, Mignot, Grichting - Pedretti, Chafni - Oliech, Capoue - Niculae, Jelen
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.05 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Sochaux - RC Lens  (sobota 21:00)
Sochaux si v minulém kole připsalo těžkou porážku 1:4 od PSG. Kouč Lens, jeho aktuálního soupeře, Jean-Guy Wallemme ovšem nedává téhle prohře velkou váhu. Je totiž pevně přesvědčen, že s hostujícím týmem tenhle výsledek nic moc neudělá a čeká ho tudíž těžký zápas.

Lens se nachází na sestupové osmnácté pozici. Dařilo se mu na začátku sezóny, ovšem od srpnové výhry na půdě suverénně posledního Grenoblu tři body doposud nezískal. Jeho čekání na výhru trvá už osm zápasů, naposledy zmírnil alespoň částečně čtyři prohry v řadě remízou s Lorientem.

Hosté s klubem z hlavního města trošku překvapivě prohráli takto vysokým rozdílem. Předtím totiž slavili tři vítězství v řadě a odpoutali se z příček blížících se sestupu. "Ignoruji ten poslední zápas," uvedl domácí lodivod Wallemme. "Před tím zápasem předvedli tři skvělé výkony, odvezli si i výhru z Lyonu. Hrát proti PSG není nic jednoduchého."

Domácí postrádají dlouhodobě zraněné Sowa a Kovačeviče, rovněž Monrose, Doumeng a El Adoua jsou mimo hru. Hosté nemají k dispozici obránce Brecheta, jenž má problémy s lýtkem, i Butin je zraněný. Belay je ovšem po suspendaci zpět. "V ofenzívě nejsou o tolik lepší než my, ačkoli mají v týmu tvořivé a skvělé hráče Dalmata a Svěrkoše," pochválil Wallemme i českého reprezentanta. "Sochaux je mužstvo, které se v tabulce pohybuje okolo nás."
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Faty, Josse, Perquis, Jokic - Maurice-Belay, Nogueira, Dalmat, Mikari - Martin - Sverkos
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Runje - Demont, Chelle, Yahia, Ramos - Kovacevic, Hermach - Monnet-Paquet, Boukari, Roudet - Eduardo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.05 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - Stade Rennes  (neděle 17:00)
Toulouse nevstupuje do utkání s Rennes s nijak úžasnými a krásnými pocity. Domácí totiž ve čtvrtek prohráli v Evropské lize s ukrajinským Šachtarem Doněck 0:2 a výrazně si zkomplikovali cestu za postupem do další fáze. V lize ovšem drží šňůru tří zápasů bez porážky.

Pro Toulouse to přitom byla druhá porážka se Šachtarem v řadě. Z Ukrajiny si dokonce odvezlo debakl 0:4. "Musíme na čtvrtek co nejrychleji zapomenout, protože zápas s Rennes tu je co nevidět," řekl obránce Cheikh M'Bengue pro klubové stránky. "Jsme z té porážky zklamaní. Musíme Rennes porazit a pokračovat v naší sérii," nebere nic jiného než tři body.

Mezi oběma celky je pouhý jednobodový rozdíl, rovněž je i jedna příčka rozděluje. Poslední dva zápasy skončily na Stadium Municipal bezbrankovou remízou.

Toulouse se v lize poslední dobou daří. Po prohře s Lorientem dokázalo vyhrát nad PSG i v Lens, naposledy, ač prakticky celý zápas hrálo v deseti, dokázalo urvat bod z půdy Marseille. "Tam jsme zahráli dobře, i předtím proti Lens i PSG... Hlavně výhra z Lens byla důležitá, protože nás posunula do středu tabulky," připomínal francouzský bek.

Proti Rennes nemohou moci nastoupit Cetto, Tabanou, Fofana, Mansare, Perrier-Doumbe a Devaux. "Chtěli bychom se před reprezentační pauzou umístit na dobré pozici," dodal M'Bengue. Hostující kouč Frederic Antonetti nemá k dispozici Marveauxe a Ndiayeho, na marodku se připojili nově i Leroy a Sow. "Bude to proti Toulouse těžký zápas. Musíme zůstat na zemi, umět předpovídat a udržet kondici," vytyčil jasné cíle před zápasem.

Ani hosté se neuvedli naposledy žádným dobrým výkonem. Domácí prohra 0:3 s Valenciennes byla více než potupující. "Já mám ale mužstvo, které umí na tyto situace dobře reagovat a pořád chce šplhat nahoru. Potřebujeme si vrátit sebevědomí, abychom se jen odrazili zpátky," nepanikařil Antonetti.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Blondel - Ebondo, Congré, Nounkeu, M'Bengue - Braaten, Capoue, Sissoko, Machado, Tabanou - Gignac
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Douchez - Fanni, Mangane, Hansson, Bocanegra - Lemoine, Mvila, Inamoto - Bangoura, Kembo-Ekoko, Gyan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Lille OSC - Girondins Bordeaux  (neděle 17:00)
Vedoucí Bordeaux bude obhajovat vedoucí pozici na půdě Lille a tam tři body nezískává tak často, za uplynulých 15 let tam vyhrálo pouze dvakrát. Na zápas se těší především domácí kapitán Rio Mavuba, jenž v týmu konkurenta působil čtyři roky a jemuž se proti bývalému klubu daří náramně dobře.

Mavuba hrál v Bordeaux od roku 2003 do roku 2007. Odtud zamířil na jih do Španělska, kde podepsal pětiletý kontrakt s Villarrealem, v lednu roku 2008 zamířil na hostování zpět do Francie. Nyní obléká dres Lille a od té doby Dogy s mistrem neprohráli. "Je pravda, že v zápasech proti Bordeaux mi šlo vždy všechno moc dobře," rád vzpomíná na předchozí duely s Les Girondins.

Oba celky sehrály v průběhu týdne zápas evropského poháru. Zatímco Bordeaux porazilo venku Bayern Mnichov 2:0 a zajistilo si postup do osmifinále Ligy mistrů, Lille prohrálo v Janově 2:3, přesto zůstává v čele skupiny B Evropské ligy. "V lize i Lize mistrů je Bordeaux velmi silné. Bude to pochopitelně komplikované střetnutí proti aktuálně nejlepšímu celku Francie," ví Mavuba. "Ale jednou jsem nad ním vyhrál, dvakrát remizoval," věří i v další úspěch.

Domácí budou mít až na absentujícího Plestana kompletní kádr, hosté postrádají také jen jediného hráče - Henriqueho. "Bordeaux má ve svých zápasech řád a efektivnost, cítíme, že je teď úplně srovnané. My však musíme na druhou stranu po prohře v Itálie zareagovat," uvedl Mavuba.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Butelle - Debuchy, Rami, Beria, Emerson - Balmont, Mavuba, Cabaye - Gervinho, Frau, Hazard
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Chalmé, Ciani, Planus, Trémoulinas - Plašil, Diarra, Gourcuff, Jussie - Gouffran, Cavenaghi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.10 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Olympique Lyon - Olympique Marseille  (neděle 21:00)
Jeden z největších zápasů francouzské ligy je za dveřmi. Po úspěšném působení v Lize mistrů se v neděli večer oba týmy poměří v rámci Ligue 1. Lyon je favoritem, když má před Marseille až překvapivě veliký náskok pěti bodů.

L'OL zažilo ve středu opět zapamatování hodný večer. Tým již posedmé v řadě postoupil do vyřazovacích částí Ligy mistrů, navíc má k dobru ještě dvě kola. Příliš klubů se tak skvělou vizitkou jistě pochlubit nemůže. "Je úžasné, že jsme postoupili již nyní. Ale musím vám říci, že hráči byli na konci zápasu již hodně unavení, jak psychicky, tak i fyzicky. My ale před sebou máme další důležitý zápas, nesmíme si únavu dovolit," říkal manažer domácích Claude Puel.

Lyon si v minulé sezoně nechal titul ukrást až těsně v posledních zápasech, když ho o něj obralo Bordeaux. Ukončenou sedmiletou vítěznou vlnu se pak vedení klubu rozhodlo vyřešit po svém - především pak rozsáhlými letními nákupy, na kterých tým utratil asi 70 milionů eur. Přestože se nyní Lyon na Bordeaux opět kouká zezdola, Bafetimbi Gomis, Michel Bastos či Aly Cissokho jistě sehráli významnou roli jak v domestické soutěži, tak především v Lize mistrů. Nejdůležitějším hráčem pak musel být kanonýr Lisandro López, jenž v utkání s Liverpoolem gólem v poslední minutě rozhodl o postupu. "Mají velice dobré hráče. Porazit Reds a v následné odvetě remizovat je určitě hodně těžké. Budou to velice těžcí protivníci, ale věřím, že je porazíme," myslí si asistent trenéra Marseille Guy Stephan, který trénoval l'OL v devadesátých letech.

Lisandro sice není v Ligue 1 příliš produktivní, vcelku snadno ho ale ve střílení branek zastupuje Gomis. Ten má na svém kontě již pět ligových tref, naposledy rozhodl jediným gólem vypjaté derby se Saint-Étienne. Ukončil tak dvouzápasovou mizérii Lyonu, jenž v lize nejprve podlehl slabému Sochaux a následně i letos průměrnému Nice. Díky tomu se OL opět dostalo mezi nejlepší dva týmy Francie, na vedoucí Bordeaux ztrácí dva body.

Individuální výkony by se ale v Lyonu letos neměly příliš zvýrazňovat, oproti minulým sezonám totiž působí mnohem více jako tým, díky čemuž se mu povedlo zvládnout již několik důležitých zápasů.

Dvacet čtyři hodin poté, co se Lyon radoval z překvapivého postupu, zažívali podobné emoce také fanoušci na Stade Vélodrome v Marseille. Jejich tým si totiž hladce poradil 6:1 s Curychem, když čtyři branky domácích padly až ve druhém poločase. "Neměli jsme tolik šancí, ale prostě nám tam všechno spadlo," těšilo záložníka Benoita Cheyroua. Nadšení ale příznivce přešlo jen po pár minutách, souběžně hraný zápas AC Milán - Real Madrid totiž skončil, jak nejhůře mohl - remízou.

Ideálním výsledkem pro Olympique by byla výhra hostů z Realu Madrid, v tom případě by OM totiž stačil pravděpodobně "pouze" dobrý výsledek na San Siru, nyní musí francouzský vice-mistr uhrát ještě dva solidní výsledky - jednou v Itálii a podruhé doma s Realem Madrid.

Ještě větší problémy by týmu mohl nadělat dnešní ligový zápas s Lyonem - hostům se totiž vůbec nepovedl start do nové sezony a ačkoli byli považováni za vůbec největšího favorita soutěže, plácají se pouze na sedmém místě. Na vedoucí Girondins pak ztrácí sedm bodů, na pohárové příčky body dva. V případě další prohry by se ztráta na čelo tabulky navýšila již na deset bodů, výhra v Ligue 1 je přitom určitě cennější, než postup mezi nejlepších 16 v Lize mistrů. Do karet ale hraje hostům statistika ze Stade de Gerland - domácí na tomto stadionu v posledních třech zápasech ani jednou nevyhráli. "Lyon je dobrý tým, ale ne tak dobrý, jako byl třeba v roce 2005," je si vědom Guy Stephan.

Přestože pak hosté obdrželi celkem pouze deset branek, hned sedm jich padlo v posledních pěti utkáních. Právě toho by mohl využít v ofenzivě velice silný Lyon. "Bude to těžké, zahrají jistě opět velice ofenzivně. Musíme být efektivní ve střílení branek," přemítal Stephan. Hostům navíc bude chybět veliká hvězda Lucho González, který je opět zraněný. Chybět bude také obránce Julien Rodriguez. Uprostřed obrany by mohl vydržet Hilton, který se v posledních týdnech opět dostává do ztracené formy. Naopak v ohrožení je Gabriel Heinze, Taye Taiwo je pravděpodobně lepším levým bekem, Argentinec by ale pro své zkušenosti měl tentokrát v sestavě zůstat. Garryho Bocalyho by na druhé straně měl nahradit zaběhlejší Laurent Bonnart, kouč Deschamps si ale jistě dobrý výkon mladého beka z utkání s Curychem zapamatuje.

Domácí mají opět problém spíše s defenzivou. Mimo zůstává Jean-Alain Boumsong, na hřiště se pravděpodobně nepodívá ani Mathieu Bodmer a Cleber Anderson. Vedle Crise se tak ve stoperské dvojici objeví opět záložník Toulalan. Dalšími obránci, kteří nebudou moci nastoupit, jsou Anthony Reveillere s Francoisem Clercem. Svůj první start v lize by si tak na pravém beku měl odbýt Lamine Gassama. V utkání s Liverpoolem se zranil Miralen Pjanić, nejistý je také start Bafeho Gomise.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Gassama, Cris, Toulalan, Cissokho - Makoun, Ederson, Kallstrom - Michel Bastos, Lisandro, Govou
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Bonnart, Diawara, Hilton, Heinze - Mbia; Cheyrou, Abriel - Kone, Brandao, Niang
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.20 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Girondins Bordeaux1181220:725
2.Olympique Lyon1172217:1123
3.AS Monaco1170416:1121
4.Montpellier HSC1162318:1520
5.AJ Auxerre1162312:1020
6.Valenciennes FC1161422:1519
7.Olympique Marseille1053217:1018
8.FC Lorient1153315:1118
9.AS Nancy-Lorraine1152417:1617
10.Paris Saint-Germain1044217:1116
11.Stade Rennes1144315:916
12.Toulouse FC1143411:815
13.FC Sochaux1150612:1715
14.OGC Nice1142514:2114
15.Lille OSC1134412:1413
16.AS Saint-Étienne113179:1510
17.US Boulogne112369:179
18.RC Lens112369:199
19.Le Mans UC 721122710:178
20.Grenoble Foot 381100115:230

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (19)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG

Reagovat
smazaný uživatel

nice by nemělo být problémem... věřím 1... ALLEZ PSG

Reagovat
smazaný uživatel

taky si myslim po tom co predvedlo nice proti lem nas to byl pro me otresnej fotbal takze PSG

Reagovat
smazaný uživatel

*le mans

Reagovat
smazaný uživatel

Valenciennes - Montpellier... kdo by před sezónou řek, že ze sobotních zápasů je tohle šlágr...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nevíte co je má Hoarau?

Reagovat
smazaný uživatel

su magor Nevíte co má Hoarau?

Reagovat
onze

HOARAU si obnovil zranenie, prave koleno, presnejsie prasknute vnutorne vazy.Do konca roka bude miho hry. Je ho obrovska skoda, vynikajuci strelec. Dufajme, bude opat v starej forme cim skvor. ALLEZ PSG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

jj dost ztrata

Reagovat
smazaný uživatel

každopádně... ještě minulou sezónu jsem tady čet komentáře typu "nastrčená loutka", ale když to byl nejlepší střelec týmu, sotva pochybuju, že tohle může někdo říct... ale máme tam i jiný kvalitnáí útočníky, hlavně Melvüt

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon:Marseille tipuje remizu Ale jinak se tesim.. bude to zajimavej mac

Reagovat
smazaný uživatel

super dlouhe preview..

Reagovat
domingo

Domestická soutěž jinak

Reagovat
domingo

Ta obrana Lyonu je dobrá :)

Reagovat
smazaný uživatel

to jo.. ale tak gassama uz hral ted v LM a nebylo to spatny.. stejne jako toulalan.. no uvidime..

Reagovat
kubys

OL : OM - jasný coinflip. Ale fandit budu domácím

Reagovat
smazaný uživatel

Endless stream of injuries..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele