Ligue 1 - preview 11. kola

31.10.2009, 10:36, aktualizováno 01.11.2009, 08:58
Previews
Největší kandidáti na titul hráli již v sobotu, v neděli se tak bude hrát především o Evropskou ligu a záchranu. Rennes hostí Valenciennes a bude se chtít posunout na šestou příčku před Marseille. PSG cestuje do Sochaux, Nice přivítá Le Mans...
RC Lens - FC Lorient  (sobota 19:00)
Na předposlední tým francouzské nejvyšší soutěže z Lens čeká v sobotu obtížný soupeř - ve formě hrající výběr Lorientu, který z posledních šesti ligových utkání prohrál pouze jednou.

Bývalý záložník Lens Olivier Monterrubio, který nyní hájí barvy Lorientu přiznal, že z výsledků domácího výběru příliš šťastný není. "Je smutné vidět Lens v takové pozici. Je to klub, který je mému srdci blízký. Strávil jsem tam rok a půl a za tu dobu jsem potkal úžasné lidi a mimořádné fanoušky. Pracoval jsem v opravdu dobrém týmu. Bohužel, po sestupu do Ligue 2 jsem odešel."

Domácí mužstvo je předposlední a v zákulisí se už začíná spekulovat o výměně kouče Wallemmeho. Jeho tým totiž v dosavadním průběhu sezóny získal jen osm bodů za dvě výhry a dvě remízy. Po Grenoblu a Nice je celkem s třetí nejhorší obranou v soutěži.

Fotbalisté Lens navíc čtyři zápasy v řadě prohráli a nevstřelili ani gól. Jejich poslední přesný zásah se datuje na srpen. Lorient si zatím vede vcelku dobře, momentální šesté místo je příjemným překvapením. "Měli jsme povedený start sezóny. Doufám, že nám to vydrží až do konce," dodal Monterrubio.

Domácím se v sezóně celkem vyhýbají zranění. Mimo hru bude jen Samba Sow, u kterého je podezření na prasečí chřipku. Start Chelleho je nejistý - v minulém utkání proti Toulouse si totiž zlomil nos. Hostům chybí dlouhodobě zranění Jouffre a Morel.
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Runje - Demont, Chelle, Yahia, Ramos - Akalé, Hermach, Roudet, Kovačevič, Boukari - Eduardo
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Sosa, Marchal, Koscielny, Le Lan - Amalfitano, Ducasse, Mvuemba, Diarra - Gameiro, Vahirua
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.00 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - Toulouse FC  (sobota 19:00)
Zajímavý zápas se dá očekávat v Marseille, kam přijede Toulouse. Domácí skončili v minulé sezóně na druhém místě, hosté byli čtvrtí. Letošní ročník Ligue 1 se ale zatím nevyvíjí dobře ani pro jeden z týmů.

Marseille je momentálně na pátém místě s pětibodovou ztrátou na vedoucí Bordeaux. Hosté z Toulouse jsou na tom daleko hůře, zisk pouhých 14 bodů je řadí až na jedenácté místo. V posledních dvou ligových zápasech sice Toulouse zvítězilo, na evropské scéně si ale uřízlo pořádnou ostudu na hřišti Šachtaru Doněck, kde prohrálo vysoko 4:0.

Domácí mají odehráno o jeden zápas méně než soupeři. "Klasický" zápas proti PSG byl kvůli několika pařížským fotbalistům nakažených prasečí chřipkou odložen na 20. listopadu.

Fotbalistům Toulouse se proti sobotnímu soupeři v posledních letech docela daří. Marseille ve vzájemném duelu naposledy zvítězila 1. října 2006. Od té doby dvakrát vyhrálo Toulouse, poslední tři zápasy skončily dělbou bodů. Oba soupeři na sebe naposledy narazily v květnu letošního roku. Utkání skončilo 2:2 - za Marseille dvakrát skóroval Niang, to samé se povedlo na druhé straně i Gignacovi. A právě André-Pierre Gignac by se měl po zranění na hřišti objevit právě v utkání proti Marseille.

Ostrostřelec Toulouse dal v minulé sezóně 24 branek, tu letošní začal vlažně, doposud vstřelil pouhé tři branky. Je třeba dodat, že 24letého útočníka výrazně zbrzdilo zranění zad. Sám Gignac však věří, že se opět dostane do střelecké formy. "Už je to daleko lepší. Ještě nedávno jsem cítil bolest při chůzi, ale nyní už trénuju bez problémů naplno." Gignac je rodák z městečka Martigues, které leží jen 40 kilometrů od Marseille. "Bude to zvláštní utkání. Moje rodina a přátelé budou na stadionu. V posledním zápase jsem tam dal dva góly, předtím v dresu Lorientu (sezóna 2006/07) jsem zařídil výhru 1:0. Nikdy jsem tam nepohrál a myslím si, že to tak zůstane i po tomto víkendu."

Marseille postrádá Rodrigueze, kterého na tři měsíce vyřadilo poraněné koleno. Mimo hru je i Rool, který má pochroumaný kotník, a také Cheyrou. Toulouse nehlásí žádné nové zranění.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Bonnart, Hilton, Heinze, Taiwo - M'Bia, Abriel, Lucho González - Koné, Brandao, Niang
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Pelé - Ebondo, Congré, Nounkeu, M'Bengue - Machado, Braaten, Capoue, Sissoko, Tabanou - Gignac
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.75 - 6.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
US Boulogne - AS Nancy-Lorraine  (sobota 19:00)
Nováček ligy Boulogne měl hodně solidní vstup do nejvyšší soutěže. Od té doby, co se zranil klíčový muž a kapitán v jednom Grégory Thil, to však šlo s týmem hodně z kopce. Vypadl z Ligového poháru a prohrál pět ligových utkání z posledních šesti. Jeho soupeř - Nancy - pochopitelně též prahne po zisku třech bodů nad zdecimovaným Boulogne.

Domácí se dokonce tři kola drželi na skvělé osmé pozici. Teď jsou těsně nad hranicí propasti sestupu. Trenér Laurent Guyot zatím nijak nepanikaří a říká: "Zápas s Nancy není o nic důležitější než ostatní. Každý se samozřejmě snažíme vyhrát. I kdybychom hráli proti Bordeaux, řeknu to samé."

Boulogne v minulém kole nestačil doma Monaku a prohrál hladce 1:3. "Mám ale mužstvo s bezvadným týmovým duchem, které ví, jak se z porážky oklepat," věří mu Guyot. "Musíme se teď tabulkou posunout vpřed. Věříme, že získáme šest bodů v následujících pěti kolech," maluje si.

Větším problémem pro domácí bývala právě kvůli dlouhodobější absenci Thila ofenzíva. Klub tak posílil před třemi týdny o forvarda Matta Moussiloua, jenž by si mohl konečně odbýt debut a zaujmout místo v sestavě za zraněného Moreiru, snažil se získat i bývalého francouzského reprezentanta Sylviana Wiltorda. Teď to ovšem jaksi nefunguje vzadu, doma už dvakrát Boulogne obdrželo tři branky.

Kromě Thila a Moreiry bude ještě Das Neves, který v minulém utkání s Monakem obdržel červenou kartu. Pro hosty bude střetnutí s Boulogne již druhým na půdě sestupem ohroženého mužstva. ASNL, držící se v klidném středu tabulky, naposledy vyhrál proti Grenoblu, poslednímu celku tabulky, díky proměněné penaltě z 89. minuty 2:1.

Velký pozor by si měli domácí dát na Cheickeho Diabatého, pokud tedy nastoupí. Útočník Mali, jenž je v Nancy na hostování z Bordeaux, nastřílel za rezervní tým za poslední tři utkání pět branek a vysloužil si povolání do A-týmu od kouče Pabla Correy. "Střílet branky je moje práce," uvedl pro klubové stránky. "Ale nejsem tím posedlý. Hraji klidně bez většího tlaku." Nancy postrádá Macalusa, Chretiena i Marangeho, nejistý je start u Bracigliana, Ca, Ayitého i Dii.
US Boulogne - pravděpodobná sestava:
Koné - Lecointe, Soumare, Lachor, Dembélé - Marcq, Ramaré, Ducatel, Agouazzi - Robert, Cuvillier
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Grégorini - Loties, Ouaddou, André Luiz, Lemaitre - Feret, Berenguer, Ca, Brison - Hadži, Dia
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 3.10 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Grenoble Foot 38 - Lille OSC  (sobota 19:00)
Na evropské scéně se Dogám z Lille daří skvěle, na té domácí je to ovšem o mnoho horší. Mužstvo kouče Rudiho Garcii je zatím s pouhými dvěma výhrami na kontě až na patnácté pozici. Teď mají ovšem hosté možná tu největší šanci na zisk tří bodů. Domácí Grenoble je totiž poslední bez jediného úspěšného zápasu.

LOSC neodehrál naposledy v Auxerre vůbec špatné utkání, jenže výkon z prvního poločasu nedokázal ve druhém zopakovat a díky dvěma brankám domácího týmu v rozmezí čtyř minut prohrál těsně 2:3. "Taková nehoda, jaká se nám tam stala, se už nesmí opakovat. Doufám, že jsme si vzali ponaučení z toho katastrofického scénáře v závěru," říkal Garcia.

Soupeř z Grenoblu má obrovské problémy v defenzívě a především kvůli ní zatím nezískal za deset kol jediný bod. "Věřím, že body získá Grenoble až po tomhle zápase," uvedl hostující lodivod. Hodně moc by si přál výhru, kterou jeho mužstvo ztratilo v Auxerre. "Nebyli jsme překvapeni, že to soupeř takhle otočil. Je talentovaný a útočně laděný. Každopádně je přes to všechno nepřijatelné, že jsme se nevrátili ani s bodem," litoval pořád.

Takový vstup jakéhokoliv klubu do Ligue 1 dlouho Francie nepamatuje. Loni úspěšně zachráněný Grenoble se trápí, smůla se mu nelepí na paty, ale prostě na celé tělo. Třeba v minulém kole s Nancy ztratil remízu díky penaltě odpískané minutu před koncem. "Musíme prostě pokračovat zápas od zápasu. Nesmíme to vzdát," burcoval asistent trenéra Stéphane Gilli. "Pro všechny fanoušky i majitele permanentek, kteří nám dále chodí fandit, musíme držet naději."

Domácí mají hodně početnou marodku. Špatnou zprávou je i zranění kapitána Laurenta Batllese, jenž si minimálně měsíc kvůli dvěma zlomeným žebrům fotbal nezahraje. K dlouhodobě zraněným Renduličovi, Ravetovi, Vitakičovi, Tadičovi, Paillotovi a Feghoulimu se nově přidal i Dieuze. Lille nemá k dispozici Plestana, start De Mela je nejistý, avšak brankář Landreau, který do klubu přišel v létě z PSG a nešťastně se před startem soutěže zranil, by si měl odbýt debut v novém dresu.
Grenoble Foot 38 - pravděpodobná sestava:
Le Crom - Sauget, Cesar, Jemmali, Calvé - Courtois, Romao, Matsui, Batlles, Boya - Ljuboja
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Debuchy, Rami, Chedjou, Béria - Gervinho, Balmont, Mavuba, Cabaye, Obraniak - Frau
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.35 - 3.40 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AJ Auxerre - Montpellier HSC  (sobota 19:00)
Montpellier v minulém kole po dlouhé době opět body ztratil, Auxerre na podobný pocit čeká již dlouho - neprohrálo již od konce srpna a v tabulce útočí na pohárové příčky.

Start sezony si AJA za rámeček určitě nedá. První tři utkání, to znamenalo nula bodů a navíc ani jeden vstřelený gól. Vše se zlomilo v kole čtvrtém - tým Jeana Fernandeze sice ještě branku nedal, v kolonce bodů se ale ukázala jednička - za remízu s Boulogne. A od té doby je tým jako vyměněný - neprohrál jediné utkání, ztratil pak pouze jedinkrát, když remizoval 1:1 s rozjíždějícím se Saint-Etienne. V minulém kole se po dlouhé době navíc opět připomněl kanonýr Jeleń, když dvěma góly rozhodl duel s Lille ve prospěch svého týmu.

"Nyní jsou důležité body. Musíme je sbírat nyní, poté přijdou daleko těžší soupeři. Náš cíl pro tuto sezonu ale zůstává stejný - chceme skončit do desátého místa," prohlásil kouč Auxerre Fernandez, jehož tým je momentálně na sedmé příčce.

Nečekaně vysoko se ale v tabulce vznáší i jiný tým - nováček z Montpellieru. Ten zaskočil hned v prvním kole, když s Paris Saint-Germain získal bod za remízu 1:1. Na první prohru v nejvyšší lize si ambiciózní nováček musel počkat až do šestého kola, kdy přijel na půdu Olympiquu Marseille. Domácí tým nakonec vydoloval vítězství 4:2. Z úvodní porážky v ročníku se ale tým dokázal vcelku rychle oklepat a až do posledního kola zaznamenával samé vítězství. V 10. kole si ale na HSC došláplo Rennes, které pod novým koučem Antonettim předvádí skvělý fotbal.

"Zápas s Rennes je již za námi. Koukali jsme se na náš výkon několikrát na videu a uvědomili jsme si chyby, které jsme v utkání udělali. Nehráli jsme tak, jak jsme si řekli v kabině. Z porážky můžeme vinit pouze sebe. Nyní je další kolo a my hrajeme s Auxerre, které má za sebou skvělou sérii bez porážky. Jsou plní sebevědomí, my se na ně tak musíme připravit o to lépe. Pro Rennes jsme nehráli jako tým, nyní musíme zapomenout na individuality a opět začít hrát pro ostatní. Prohra sice není konec světa, my se z ní naopak musíme poučit," hlásil kanonýr hostů Victor Montano.

Auxerre bude v zápase chybět trojice zraněných hráčů - na trávník nevyběhne Alain Traore, Julien Quercia ani Kevin Lejeune. Hosté se mohou spolehnout na kompletní sestavu.
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Dudka, Coulibaly, Mignot, Grichting - Ndinga, Chafni - Pedretti, Birsa - Jelen, Niculae
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Jourdren - Yanga-Mbiwa, Dzodic, Spahic, Jeunechamp - Pitau, Marveaux - Montano, Delaye, Tino - Camara
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.10 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Girondins Bordeaux - AS Monaco  (sobota 19:00)
Momentálně dva nejlepší týmy francouzské Ligue 1 na sebe narazí v sobotu večer - první Bordeaux hostí druhé Monako. Mezi oběma celky je rozdíl jediného bodu a tak se očekává velmi vyrovnaný souboj.

Bordeaux v horních patrech tabulky nemůže po loňské sezóně nikoho překvapit, druhá pozice Monaka však ano. Hosté skončili v minulém ročníku až na 11. místě a málokdo mohl čekat letošní spanilou jízdu knížecího klubu. "I pro mě druhá pozice Monaka překvapivá, ale jejich tým šlape a na špici tabulky je zaslouženě. Druhé místo určité není náhodou, proto očekávám velmi těžký zápas," řekl kouč domácích Blanc.

Že se jedná o důležité utkání pocítili i domácí příznivci, kterých bylo kolem pěti set a chtěli se podívat na středeční trénink Bordeaux. Čáru přes rozpočet jim ale udělal lodivod Blanc, který ze strachu před možným monackým pozorovatelem diváky na trénink nepustil.

Monako přijíždí se šňůrou tří vítězství a přiváží momentálně nejlepšího střelce soutěže - Brazilce Neného, který se v deseti utkáních trefil už devětkrát.

Bordeaux ale není zvyklé před vlastním publikem rozdávat body. Domácí naposledy ztratili body v únoru, když remizovali s Galatasarayem. Od té doby čtrnáctkrát v řadě zvítězili - a to nejen v domácí soutěži, ale i na evropské scéně. Pokud by se jednalo čistě o Ligue 1, musíme sáhnout ještě dále do minulosti. 7. října 2007 vyhrál v Bordeaux v té sezóně mistrovský Lyon - od té chvíle se to nikomu nepodařilo.

"Musíme získat tři body. Zvláště v utkání proti Monaku. Nemůžeme ztrácet body proti našim nejbližším soupeřům," řekl odhodlaně gólman Bordeaux Carrasso a pokračoval: "Varování přišlo už po vítězství Monaka v Marseille. Víme, že mají dobrý tým, ale ten máme i my. Bude to zajímavý zápas, ve kterém bude klíčem k úspěchu trpělivost. Tak je tomu vždy, když na sebe narazí kvalitní celky."

Hosté svými výkony překvapují celou soutěž. Kouč Lacombe dokázal ideálně zkombinovat dravost mladých hráčů a zkušenosti těch starších. 54letý stratég své kvality prokázal už v minulém působišti - Rennes, které pod jeho taktovkou vždy patřilo do horních pater tabulky. Jak se zdá, Lacombe je v letošní sezóně připraven hrát s Monakem o ty nejvyšší příčky.

Domácí čeká další těžká bitva v úterý v Mnichově, kde bude chtít domácí Bayern v rámci Ligy mistrů odčinit prohru 2:1 z francouzské půdy.

Bordeaux postrádá Henriqueho, Monako se musí obejít bez Gudjohnsena, Pina, Muratoriho a Costy. Otazník visí nad startem Parka a Mongonga. Adriana na hřiště nepustí karetní trest.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Chalme, Ciani, Planus, Tremoulinas - Plašil, Diarra, Gourcuff, Wendel -Chamakh, Gouffran
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Lolo, Puygrenier, Mongongu, Traore - Perez, Nkoulou - Alonso, Coutadeur, Nene - Park
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.55 - 6.35
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AS Saint-Étienne - Olympique Lyon  (sobota 21:00)
Velké francouzské derby je tu! Tahák kola mezi domácím Saint-Etienne a hosty z Lyonu začíná již v sobotu od devíti hodin.

Francouzská liga je snad jedinou významnější evropskou ligou, která postrádá náboj městských derby. V zemi galského kohouta se tak chodí na derby meziměstské - nejbližšími kluby v Ligue 1 jsou Lens s Lille a - právě Saint-Etienne s Olympiquem Lyon. Přestože se nejedná o dva kluby ze stejného města, utkání rozhodně pověstná atmosféra nechybí - utkání je vyprodáno dlouhé dny dopředu.

Nedělní "Clasico", jak je nazýván souboj Marseille s Paris Saint-Germain, se muselo odložit na konec listopadu kvůli prasečí chřipce, podobný problém naštěstí v centru Francie zatím nehrozí.

Domácí Les Verts zatím zažívají sezonu jako na horské dráze - tým sice dokázal snadno spráskat obhájce titulu z Bordeaux 3:1, na druhou stranu už ale poznal na domácím stadionu i horší výsledky - například prohru 0:1 s nováčkem z Boulogne. Tým Alaina Perrina se nyní pohybuje nebezpečně blízko sestupových bažin - poslední dvě ligová klání totiž shodně prohrál - nejdříve nestačil na Montpellier, poté si zeleno-bílý skalp připsalo i Valenciennes.

Výhra nad největším rivalem z Lyonu by ale jistě veškeré negativní emoce smazal - vždyť Saint-Etienne nad l'OL doma nevyhrálo již od roku 1994, přestože historicky má nad svým soupeřem jasně navrch.

Přiostřenou atmosféru ještě nedávno přibrousil ofenzivní záložník Lyonu Michel Bastos, mimochodem nová posila klubu. Ten přiznal, že příliš nechová v lásce Cédrica Varraulta, obránce ASSE. Je přitom velice pravděpodobné, že oba hráči se v utkání střetnou tváří v tvář. "Neříkám to proto, že každý hrajeme za jiný tým. Ale opravdu ho nemám rád. Nenávidím ho. Nemám k němu žádný respekt, protože se ke mně zachoval velice nesportovně. V minulé sezoně jsme proti nim hráli s Lille, připsal jsem si dvě asistence, byl to jeden z mých nejlepších výkonů, ačkoliv jsem nedal branku. Varraultovi se zápas vůbec nepovedl, patřil k nejhorším hráčům na hřišti. A ke konci utkání se již nevzmohl k ničemu lepšímu, než že mi neustále vyhrožoval. V příštím zápase byl zraněný. Proseděl celý zápas na tribuně. Víte, Bůh vidí všechno. Ale já se k němu nechci už vyjadřovat, nikdy mu již ale nezapomenu," říkalo ostře talentované křídlo.

Lyon se navíc v lize musí konečně odpíchnout k dobrým výkonům. V Lize mistrů sice tým předvádí skvělý fotbal a vede svou skupinu, na domácí scéně to ale tak veselé není. Tým prohrál své poslední dva zápasy, v minulém kole si navíc připsalo výprask 4:1 od Nice. Hlavní postavou utkání byl Loïc Rémy, který zařídil dvě branky domácích. Rémy, který v Lyonu nedostal příliš příležitostí.

Domácí výběr se opět bude muset obejít hned bez několika zvučných jmen. Do derby nezasáhne Mouhamadou Dabo, Moustapha Bayal Sall, Sylvain Monsoreau ani Boubacar Sanogo. Kapitán týmu Loïc Perrin, který má vleklé problémy se zraněními, byl v utkání s Bayernem Mnichov opět předán péči lékařů. Pozitivní zprávou tak zůstává doléčení Augusta, do zápasu by mohl vběhnout také mladík Yoann Andreu.

Claude Puel by před důležitým soubojem s Olympiquem Marseille opět mohl šetřit některé své opory. Oproti minulému utkání již je ale fit brankář Hugo Lloris, stejně jako záložník Kim Källström. Levý bek Aly Cissokho je poraněný a je možné, že trenér ho bude šetřit pro zápas Ligy mistrů s Liverpoolem. Defenzivní trable pak nadále pokračují, zraněný je jak Jean-Alain Boumsong, tak Nicolas Seguin i Mathieu Bodmer. Ve čtvrtek netrénoval ani Lisandro López s Césarem Delgadem.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Janot - Andreu, Benalouane, N’Daw, Varrault - Augusto, Matuidi, Fernandes, Payet - Bergessio, Ilan
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Reveillere, Cris, Toulalan, Clerc - Makoun, Gonalons, Kallstrom - Govou, Gomis, Lisandro
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.15 - 3.30 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
OGC Nice - Le Mans UC 72  (neděle 17:00)
Souboj o udržení. Pokud by se jednalo o jedno z posledních kol soutěže, dnešní výsledek by byl pro většinu mužstev ze spodku tabulky klíčovým. Naštěstí pro Nice i Le Mans se ale hraje teprve jedenácté kolo a oba týmy tak své konečné postavení mohou výrazně vylepšit.

OGC Nice již v posledních letech nemá žádné vysoké pohárové ambice. V minulé sezoně tým skončil na devátém místě, čtrnáct bodů od páté pozice, která by zajišťovala start v Evropské lize. Letos je na tom ale tým nového kouče Didiera Olle-Nicoleho ještě hůře. Po deseti odehraných kolech se krčí až na čtrnácté pozici - získal totiž pouze jedenáct bodů. Dokázal sice v minulém kole na vlastním stadionu rozcupovat Lyon 4:1, kolo předtím si ale stejný výprask odvezl ze hřiště Lorientu.

"Čekám daleko těžší zápas než ten proti Lyonu. Le Mans urgentně potřebuje body. Bude hrát na dvě stě procent. Bude to obrovský boj; my ale musíme být připravení. Alespoň tak, jako jsme byli minulý týden," povzbuzoval před utkáním útočník domácích Mamadou Bagayoko. "Nesmíme hlavně zapomenout na problémy, které jsme měli před utkáním s l'OL. Jsou tu pořád, i přes ten příznivý výsledek. Musíme se nadále zlepšovat," vykládal dál autor jedné ligové branky.

V minulé sezoně na tom byl tým tehdejšího kouče Frédérica Antonettiho o poznání lépe. Konkrétněji o čtyři body, které zajišťovaly solidní desáté místo s minimálním odstupem na páté Toulouse. Pokud se ale někdo má koukat na postavení z minulé sezony po deseti odehraných kolech, tak je to Le Mans. To v úvodu loňské sezony patřilo k velikým překvapením Ligue 1, když v deseti zápasech získalo na tento tým těžko uvěřitelných osmnáct bodů a drželo se na čtvrté pozici nejvyšší francouzské ligy.

Nakonec to ale oranžovým příliš platné nebylo - ke konci soutěže totiž horko těžko přežívali boj o udržení. Nakonec skončili šestnáctí, s tříbodovým náskokem před sestupujícím Caen. Po deseti ligových utkáních v nohách jsou na tom ale svěřenci Paula Duarteho ještě hůř než po loňských šestatřiceti. Jsou totiž na osmnácté příčce - posledním sestupovém místě. Na Boulogne před sebou ale ztrácí jediný bod.

Nepříliš příznivé výsledky pochopitelně netěší fanoušky LMUC 72, kteří by si přáli Duarteho hlavu. To se ale příliš nepozdává prezidentu Henrimu Legardovi. "Není pravda, že by neměl jistou pozici. Má dostatek času, aby udělal správné volby. Jako kouč i jako manažer. Dejte nám jenom chvíli čas. Případně budeme mluvit s hráči, rozhodně ale naše kvalita neodpovídá postavení v tabulce."
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Diakite, Apam, Paisley, Gace - Sablé - Coulibaly, Helleybuck - Remy, Mounier - Bagayoko
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
Ovono - Corchia, Paulo, Cerdan, Baal - Loriot - Goulon, Thomas - Le Tallec, Lamah - Maiga
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.20 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - Valenciennes FC  (neděle 17:00)
Zápas dvou sousedů v tabulce se chystá na nedělní podvečer v Rennes. Domácí tým i jeho soupeř z Valenciennes má na svém kontě šestnáct bodů a oba celky by rády bodovaly - jen tak si totiž udrží kontakt s čelem Ligue 1.

Poslední zápas a vysoké vítězství 3:0 nad Montpellierem ukázalo, že domácí mužstvo fotbal hrát "nezapomnělo" a o pohárovou Evropu se bude ještě prát. Momentální čtvrté a tedy poslední místo otevírající evropskou bránu okupuje právě celek z Montpellieru, na který Rennes ztrácí čtyři body. V cestě mu však v neděli stojí Valenciennes, tedy tým, který vyhrál tři z posledních čtyř utkání.

Hosté ale narazí na pevný obranný val Rennes - domácí totiž inkasovali v deseti utkáních pouhých šest gólů. A to je nejméně v celé Ligue 1.

"Hrajeme doma a musíme vyhrát," říká obránce Rennes Fanni a pokračuje: "Neočekáváme ale jednoduchý zápas. Valenciennes hraje chytře, soupeře totiž ukolébá a pak zasadí smrtící úder z rychlých brejků." 28letý obránce se zmínil i o ambicích Rennes: "Zatím jsme spíše poráželi papírově slabší týmy, ale já věřím, že naše mužstvo má na to, aby poráželo i silné celky a umístilo se do pátého místa. Je to ale ještě dlouhá cesta, na které musíme hodně věcí zlepšit."

Kouč Valenciennes Montanier řekl před utkáním: "Víme o kvalitě soupeře, o jeho silné ofenzívě a nepropustné obraně. Pro náš tým to bude dobrý test. Uvidíme, jestli se můžeme porovnávat s jedním ze šesti nejlepších týmů Francie."

Domácím budou chybět dlouhodobě zranění Leroy a Sow. Prvně jmenovaný si zlomil klíční kost a čeká ho operace, Sow má problémy se stehenním svalem. Dobrou zprávou je ale návrat Brianda do tréninku prvního týmu. 24letý útočník si na konci března přetrhl vazy a předpokládalo se, že si v letošním roce už nezahraje. Jak se ale zdá, Briand by se na hřišti mohl letos ještě ukázat, byť třeba jen za rezervní mužstvo.

Valenciennes postrádá vykartovaného Ducourtiouxe, mimo hru je i několik dalších hráčů. Trenér Montanier dodává: "Po čtyřech měsících intenzivního trénování je mimo hru dost fotbalistů. K tomu nějaké karetní tresty... Já jsem si však jistý, že máme dost kvalitní tým, abychom tuto situaci zvládli."
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Douchez - Fanni, Mangane, Hansson, Bocanegra - Bangoura, Lemoine, Inamoto, M'Vila, Marveaux - Gyan
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
N'Dy Assembé - Mater, Biševac, Abardonado, Tiéné - Ben Khalfallah, Cohade, Gomis, Sanchez, Danic - Pujol
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.50 - 5.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Sochaux - Paris Saint-Germain  (neděle 21:00)
Odložený zápas minulého kola mezi Marseille a PSG pořádně zasáhl do programu Sochaux. To tak kvůli prasečí chřipce, která zasáhla pařížské mužstvo a kvůli níž se musel posunout zápas s Marseille na jiný termín, odehraje tři domácí utkání v řadě. A v prosinci bude mít Gillotovo mužstvo hodně nabitý program.

Věci se mají takto. Zápas Marseille s PSG se odehraje v pátek 20.11. jako předehrávka 14. kola. V tomto kole měla být normálně na programu utkání Boulogne - PSG a Marseille - Sochaux. Boulogne se Sochaux tak dostanou o tomto víkendu volno a tyhle zápasy se dohrají ve středu 2. prosince. Trošku krkolomné řešení, rozhodně lehčím by bylo přesunutí samotného střetnutí Marseille s PSG na toto datum.

Domácí tak díky vytvořené pauze odehrají tři utkání doma za sebou a v prosinci budou mít o jedno utkání navíc. "Teď se nám a Boulogne každý směje," uvedl pro L'Equipe trenér Sochaux Francis Gillot. "Nikdo nám nevysvětlil, proč OM s PSG nehraje právě 2. prosince. Jenže my a Boulogne jsme malé kluby," naříkal.

"Vím, že nás někdo považuje za farmy. Jenže my víme, o co jde, nejsme tak hloupí, jak se zdá...," volil ostřejší slova. "V listopadu budeme hrát jen tři týdny. To je prostě ztřeštěné! Jenže naše připomínky nic nezmění," hlesl.

Aktuálně dvanáctý celek tabulky, jenž zaznamenal tři výhry v řadě, čeká právě Paris SG, které je za ním o dva body. Pikantní náboj bude mít střetnutí pro hostující útočníka Melvüta Erdinga. Ten loni působil právě v Sochaux a společně s českým útočníkem Svěrkošem vytvořil obávané duo. "Trénoval jsem a hrál jsem v Sochaux devět let. Všechno jsem se tam naučil," říkal pro klubové stránky.

Hostům se zatím vůbec nedaří, ligovou výhru naposledy slavili na konci srpna! "Právě proto chci podat co nejlepší výkon, když teď nejsme nahoře," burcoval se Erding. "Vracím se navíc po dvou měsících po zranění, to také bude něco speciálního."
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Faty, Brechet, Perquis, Drame - Boudebouz, Nogueira, Gavanon, Mikari - Martin - Svěrkoš
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Coupet - Ceará, Traoré, Sakho, Armand - Giuly, Ngoyi, Clément, Sessegnon - Luyindula, Erding
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 2.95 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Girondins Bordeaux1071219:722
2.AS Monaco1070316:1021
3.Olympique Lyon1062216:1120
4.Montpellier HSC1062217:1320
5.Olympique Marseille952216:917
6.FC Lorient1052314:1017
7.AJ Auxerre1052310:917
8.Stade Rennes1044215:616
9.Valenciennes FC1051419:1516
10.FC Sochaux1050511:1315
11.Toulouse FC1042410:714
12.AS Nancy-Lorraine1042415:1514
13.Paris Saint-Germain934213:1013
14.OGC Nice1032513:2111
15.Lille OSC1024410:1410
16.AS Saint-Étienne103169:1410
17.US Boulogne102358:159
18.Le Mans UC 721022610:168
19.RC Lens102268:188
20.Grenoble Foot 381000105:210

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
domingo

Vyztužit zálohu Källströmem je skvělej nápad, Lyon neprohraje.

Proti Montpellieru věřím ve výhru, sestava bez křídel je sice letos novinka, ale na druhou stranu to znamená, že konečně sedí Oliech (a ani Capoué nepředváděl žádnou hitparádu)...

Reagovat
Arne

Dneska Lyon zabrat už, ať Bordeaux neuteče. Na ASSE to l'OL umí, tak snad to potvrdí...

Jinak městské derby nechybí jen ve Francii. :

Reagovat
smazaný uživatel

Chudák Gomis

Bordeaux by mohlo hrát stejný fotbal jako minulý rok.. To by na útočně laděné Monako mohlo platit. Tipuju více držení míče na straně Monaka a výsledek 2:0 pro Bordeaux

Reagovat
smazaný uživatel

To zranění Bodmera, Boumsonga a nově i Cissokhoa mě už začíná neskutečně srát, nekončící trable. Snad duel se Zelenáči zvládnem, Bordeaux má těžky zápas s Monacem, kde se může stát cokoliv, tak se musí přistoupit k zápasu svědomitě.

Reagovat
domingo

Jeleń is back, poháry volají.

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska mám dilema, jestli víc přát Sochaux nebo PSG. Asi budu fandit PSG, protože je chci konečně vidět v pohárech. Nevím, proč se jim pořád tolik nedaří, tým mají kvalitní.

Reagovat
smazaný uživatel

Měla by to být jasná záležitost pro PSG, uvidíme..

Reagovat
smazaný uživatel

Co jsi tipoval, když hrálo Sochaux v Lyonu?

Reagovat
smazaný uživatel

No právě.. Kvůli tomu píšu "měla by to být"...

Reagovat
smazaný uživatel

dneska asi obětuju Genou a KONEČNĚ zkouknu PSG, takže jasný 3 body

Reagovat
smazaný uživatel

Erdinc proti svejm, na to jsem zvědavej.

Reagovat
smazaný uživatel

ale to jak změnily ty termíny těch zápasů, to je největší blbost, kterou jsem kdy viděl...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele