Ligue 1 - preview 1. kola

08.08.2009, 11:36, aktualizováno 09.08.2009, 09:05
Previews
Po včerejších osmi utkáních dnes první kolo uzavřou další dva zápasy. Úřadující mistr Bordeaux hostí nováčka z Lens a bude jednoznačným favoritem. Již před tímto duelem se střetne Lille s Lorientem. Domácí budou chtít dokázat, že i bez Bastose mohou opět pomýšlet na evropské poháry.
AS Saint-Étienne - OGC Nice  (sobota 21:00)
Nová sezona teprve začíná, kouč Saint-Etienne Alain Perrin má přesto již nyní plnou hlavu problémů. Jeho tým totiž nejenže skličují zranění, navíc se bude muset nově obejít bez někdejší opory ofenzivní řady - útočníka Bafeho Gomise.

St. Etienne se v minulém ročníku jen těsně udrželo v nejvyšší francouzské lize a Perrin se hned v úvodu nadcházejícího ročníku bojí podobného scénáře. Kvůli zranění jsou mimo hru totiž hned tři obránci. Loïc Perrin stále doléčuje stehenní sval z minulé sezony, zatímco Mahamadou Dabo a Sylvain Monsoreau jsou na marodce Les Verts nováčky.

Ještě větší problémy má ale 17. tým uplynulé sezony v útoku. Za 13 milionů eur přestoupil do Lyonu dříve klíčový kanonýr Bafetimi Gomis, na hostování odešel i Sebastien Grax; další striker Ilan je pak zraněný. Jediným použitelným útočníkem pro první ligové kolo proti Nice tak zůstává teprve 21letý belgický reprezentant Kevin Mirallas.

"Ze čtyř úvodních zápasů hrajeme hned třikrát doma a zrovna máme takové problémy se sestavou," zlobil se kouč domácích. "Je těžké pak nahrazovat body ztracené na našem vlastním hřišti," dodal s nadějí, že klub brzy posílí nový útočník.

St. Etienne v minulé sezoně herně tápalo, Nice na tom bylo o poznání lépe. Prakticky celou sezonu se pohybovalo v klidném středu tabulky, na pohárové příčky nakonec ztratilo 14 bodů. V nové sezoně navíc k OGC přišel nový kouč, odcházejícího Frederica Antonettiho nahradil na lavičce Didier Olle-Nicolle. Ten bude v úvodním zápase postrádat hned čtyři fotbalisty. Zranění jsou Emerse Fae a Jonathan Quartey, obránce Onyekachi Apam a nová posila z Nantes Mamadou Bagayoko si pak odpykávají tresty z minulé sezony.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Platé - Varrault, Tavlaridis, Bayal Sall, Matuidi - Hautcoeur, Fernandes, Landrin, Payet - Riviére, Mirallas
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Diakite, Mabiala, Cid, Paisley, Sablé - Echouafni, Hellebuyck, Bamogo - Rémy, Ben Saada
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.20 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valenciennes FC - AS Nancy-Lorraine  (sobota 21:00)
Už čtvrtou sezónu kope Valenciennes nejvyšší francouzskou soutěž. Poprvé od postupu v sezóně 2005/06 ho však nebude vést kouč Antoine Kombouaré, jenž nyní trénuje Paris SG. Náhradník v podobě Philippeho Montaniera ale nemusí být vůbec o nic horší, vždyť s Boulogne loni postoupil z druhé ligy do Ligue 1.

VA bylo minulou sezónu opravdovým postrachem na svém stánku. Celkem doma získalo 34 bodů za deset výher a čtyři remízy. Tolik a více vítězství si připsalo už jen sedm mužstev na čele tabulky. Montanier upustí od Kombouarého útočnějšího rozestavení 4-4-2 a zvolí spíše opatrnější 4-3-2-1. "Budeme spoléhat hlavně na rychlost," nastínil. Proti Nancy bude postrádat ofenzivní motor Pujola, z Marseille však v pátek přišel Mamadou Samassa, jenž by mohl být adekvátní náhradou. Kapitán Milan Biševac je vykartovaný.

Nancy se minulý ročník příliš nepovedl. Před dvěma lety skončilo na skvělém čtvrtém místě, jenže loni z toho bylo jen patnácté. Trenér Pablo Correa určitě věří v lepší časy. "Většina hráčů, kteří k nám přišli, nemají takové jméno, ale fotbalové kvality určitě ano. Jsou to dobří fotbalisté," pochvaloval si posily. "I příprava se nám povedla. Musíme jít nyní za dobrým výsledkem. Tenhle zápas ale není tolik zásadní, takže nesmíme hráče dostávat do většího tlaku."

Hostům se ve Valenciennes podařilo loni zvítězit, to byla však také první výhra od roku 1980. Před dvěma lety tam remizovali, před třemi prohráli. K utkání jim nebudou k dispozici suspendovaní Macaluso a Ouaddou, Hadji s Diabatem jsou zranění.
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Mater, Gomis, Abardonado, Tiéne - Saez, Sanchez Moreno, Cohade - Ben Khalfallah, Pieroni, Danic
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Bracigliano - Chrétien Basser, Loties, Sami, Lemaitre - Andre Luiz, B. Traoré, Ayite, Féret, Brison - Dia
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 2.90 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Montpellier HSC - Paris Saint-Germain  (sobota 21:00)
Paris má před novou sezónou jasný cíl. Chce se s jistotou dostat do evropských pohárů, ze kterých loni po posledním kole vypadl. Pomoci má k tomu nový francouzský trenér Antoine Kombouaré, který přišel z konkurenčního Valenciennes a nahradil odcházejícího Paula Le Guena. Hned v úvodním kole narazí na nevyzpytatelného nováčka z Montpellieru, který bude mít velkou chuť do hry, a favorizovaný celek tak bude muset předvést stoprocentní výkon.

V průběhu sezóny asi bude velkou výhodou, že St. Germain právě nebude figurovat v evropských pohárech, a může se proto plně koncentrovat na domácí soutěž. V přípravě narazilo na velmi ostré soupeře, potěšitelná může být hlavně výhra v rámci Emirates Cupu s Fiorentinou 3:0. Ovšem ani cenná remíza s Atléticem Madrid není k zahození, jediná porážka tak přišla se skotskými Rangers.

Montpellier prověřili dva silnější sokové, oba duely skončily remízou. Nejprve urval nováček soutěže cennou remízou 2:2 s pohárovým účastníkem Toulouse, poté uhájil bezbrankovou remízu na hřišti Grenoble. Oba soupeři na sebe narazili naposledy před pěti lety v ligovém poháru, tehdy domácí Montpellier zvítězil před domácími fandy na Stade de la Mosson 1:0. Dařilo se mu tady i v letech minulých, a favorit tak s procházkou růžovým sadem počítat nemůže.

Na domácí lavičce si odbude svou premiéru bývalý mládežnický reprezentační trenér René Girard, jenž by určitě rád dovedl Montpellier k záchraně. V sestavě mu chybí Jamel Saihi, jehož trápí poraněný kotník, zraněné koleno nepustí do hry ani Johana Carrassa a zcela fit není také Bengali-Fode Koita. Karetní trest si bude odpykávat Alberto Costa a nová posila Geoffrey Dernis, jenž přišel ze St. Étienne.

Hosté přijedou bez Zoumana Camary, který je vyřazen kvůli nataženému tříslu na dva měsíce, mimo hru bude i hvězdný Jérome Rothen. Ten je těsně před odchodem do jiného klubu a vedení nechce riskovat případné zranění. Kouč Kombouaré má před začínajícím ročníkem jasný plán. "Chci si během tří, čtyř duelů dotvořit sestavu, zhodnotit naše ambice, herní systém a dát si určitý možný cíl. Z prvního utkání si chceme odvést všechny tři body. V předchozím angažmá v Strasbourgu a Valenciennes se ode mě nic neočekávalo, teď jsem ale tady v Paříži a jsem na enormní tlak připraven," uvedl velmi neohroženě před krušnými časy Koumbaré.
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Pionner - Yanga-Mbiwa, Dzodic, Spahic, Jeunechamp - Marveaux, Pitau, Delaye - Monato, Camara, Dernis
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Coupet - Ceara, Bourillon, Sakho, Armand - Giuly, Makelele, Clément, Sessegnon - Erding, Luyindula
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.35 - 3.00 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - US Boulogne  (sobota 21:00)
S cílem "oživit" nejvyšší francouzskou ligu vstupuje na scénu ambiciózní Boulogne. Tým, který má nejmenší stadion v lize (kapacita 8700 diváků), byl ještě před pěti lety ve čtvrté nejvyšší francouzské soutěži. Nyní se bude rvát o body v Ligue 1.

Po posledním zápase loňské sezóny Ligue 2, kdy Boulogne porazilo Amiens vysoko 4:0 a zajistilo si postup, však přišlo kruté vystřízlivění. Hlavní "architekt" týmu - kouč Philippe Montanier dal od nové sezóny přednost konkurenčnímu Valenciennes. V historicky první sezóně v Ligue 1 tak mužstvo povede Laurent Guyot, který má před sebou těžký úkol - udržet nejmenší klub soutěže v Ligue 1. Guyot v roce 1995 vyhrál ligovou trofej s Nantes a jeho kontakty s tímto klubem zřejmě nevyhasly, protože do Boulogne přichází právě z Nantes dvojice hráčů Da Roche a das Neves. Do mužstva také přišli Agouazi z Mét a Valverde z Bordeaux.

Nový kouč domácích Antonetti, který přichází z Nice, varuje hráče před podceněním sobotního soupeře. Domácí jsou favoritem, v minulé sezóně před domácím publikem prohráli pouze jedinkrát, přesto jsou ostražití. Dá se totiž očekávat, že se Boulogne bude chtít při prvním startu v Ligue 1 před soupeři pořádně "vytáhnout".

"Zápasy s takovýmto soupeřem jsou vždy těžké. Tým dlouhou dobu těžce pracoval, aby se dostal do Ligue 1. Naši hráči vědí, že pokud chtějí v sobotu uspět, musí být minimálně stejně namotivovaní jako ambiciózní soupeř," řekl kouč Rennes Antonetti.

K utkání by měl v dresu domácích být připraven i Cheyrou, který doléčuje zranění přitahovače. Mimo hru však zůstane dlouhodobě zraněný Briand a také nová posila týmu - Tettey (Rosenborg), kterého trápí poraněný stehenní sval.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Douchez - Fanni, Hansson, Mangane, Bocanegra - Lemoine, Leroy, Inamoto - Bangoura, Gyan, Marveaux
US Boulogne - pravděpodobná sestava:
Valverde - Borne, Perrinelle, Lachor, Rabuel - Touré, Ramaré, Marcq, Agouazi - Thil, Cuvillier
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - Toulouse FC  (sobota 21:00)
Úvod zápasu bude patřit Stevu Savidanovi. Monako si mnulo ruce, když tohoto velešikovného chlapíka přivedlo ze sestupujícího Caen, doktoři mu však našli srdeční chorobu a jednatřicetiletý útočník musel ukončit předčasně kariéru. Na počest může zahájit výkop zápasu prvního kola proti Toulouse.

Toulouse loni postoupilo do evropských pohárů a bylo z toho nemalé překvapení. A klub by rád umístění na čtvrté pozici rozhodně zopakoval. Argumenty, proč myslet tak vysoko? "Před rokem se tým tvořil, teď už je sestavený. Má zkušenosti," říkal bek Mauro Cetto. "Pokud budeme mít touhu hrát společně, můžeme mít stejný projev jako z minulé sezóny. A ten by byl přece hezký," dodal.

Hosté navíc udrželi kádr pospolu. Odešel pouze brankář Carrasso do mistrovského Bordeaux, klub však na jeho post přivedl z Le Mans Pelého, který je ovšem nyní zraněný. Nejlepší střelec Ligue 1 Gignac, bek Fofana, záložník Sissoko. Tihle válečníci si vedli v minulé sezóně velmi úspěšně. "Jsme nyní ještě více jistější. Čeká nás další rok společného života," nemůže se dočkat začátku sezóny Cetto. Kouč Alain Casanova za Pelého pošle na hřiště náhradníka Blondela, rovněž Luan je zraněný a nejistý je start také u Césara a M’Bengueho.

Ani Monako nedoznělo přes léto velkých změn. Určitě by chtělo po šedivých letech konečně vystoupit ze stínu. Loňské jedenácté místo rozhodně není pro finalistu Ligy mistrů z roku 2004 to pravé ořechové. "Máme dobrý tým a v týmu je dobrá atmosféra," pochvaloval si obránce Vincent Muratori. "Toulouse bude skvělý test. Je to mužstvo, které se opírá o stabilitu. Velkou sílu mají také v Gignacovi." Nový trenér knížecího klubu Guy Lacombe, jenž loni trénoval Rennes, nebude mít k dispozici zřejmě jen Molla.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Lolo, Puygrenier, Mongongu, Muratori - Perez, Nené, Haruna, Pino - Park, Bakar
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Blondel - Fofana, Ebondo, Cetto, Congre - Capoue, Didot, Sissoko, Braaten, Machado - Gignac
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.90 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Grenoble Foot 38 - Olympique Marseille  (sobota 21:00)
Loni utekl Marseille titul paradoxně díky domácím zápasům. Stejně jako v minulé sezóně i teď je Olympique žhavým kandidátem na mistrovský titul. Erica Geretse nahradil na trenérské lavici slavný Didier Deschamps a právě on má přivést konečně klub se slavnou minulostí na vrchol. Na úvod zajede pod Alpy do Grenoblu.

Od roku 1992. Tak dlouho čeká Marseille na blyštivý pohár pro mistra Francie. Titul bude obhajovat Bordeaux, to ale v očích zúčastněných rozhodně není největším favoritem. Francouzský deník L’Equipe uspořádal anketu a v ní se hráčů, trenérů a prezidentů klubů z Ligue 1 ptal, koho považují za největšího favorita na titul. Celkem odpovídalo 403 respondentů a 47,43 procent z nich považuje za nejžhavějšího kandidáta na titul právě jí.

Že by to Deschampse znervózňovalo? "Nemám strach, nejsem ani na pochybách a už vůbec nejsem ve stresu. Jsem právě ještě více vzrušenější před začátkem," sebevědomě vystupoval. Útočník Niang, který převzal kapitánskou pásku po Loriku Canovi, jenž odešel do anglického Sunderlandu, se samozřejmě svého soupeře, který skončil loni v klidném středu tabulky na 13. místě, nebojí. Přiznává ale, že menší nevýhodou může být pro tým nerozehranost. "Budeme připraveni tak na 80 až 90 procent. Potřebujeme tak tři čtyři zápasy," prozradil.

Největší posilou do Deschampsova mužstva je určitě Argentinec Gabriel Heinze. Rovněž bek Mbia má zpevnit defenzívu, nicméně ten bude pro karty ještě z minulé sezóny chybět a také Lucho González je mimo hru kvůli aktuálně zlomené klíční kosti. Poslední dvě generálky před ligou vyšly Olympiqueu na výbornou. Jak proti St. Étienne, tak proti Lens slavil vítězství a neinkvasoval ani branku. Záložník Grenoblu Martial Robin by si přesto přál uhrát proti favoritovi na domácí scéně solidní výsledek. "Pokud bychom totiž začali stejně dobře jako loni, myslím, že nebudeme mít potíže se záchranou," věří.
Grenoble Foot 38 - pravděpodobná sestava:
Viviani - Mainfroi, Jemmali, Paillot, Robin - Dieuze, Romao, Batlles - Courtois, Tadic, Matsui
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Bocaly, Diawara, Heinze, Taiwo - Abriel, E. Cissé, Cheyrou - Koné, Niang, Brandao
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.90 - 3.40 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Le Mans UC 72 - Olympique Lyon  (sobota 21:00)
Těžší začátek ligy si snad ani fotbalisté Le Mans přát nemohli. Hned v prvním kole totiž narazí na Lyon, který přes léto výrazně posiloval a v nové sezóně bude chtít znovu zaútočit na mistrovský titul, o který ho po sedmi letech nadvlády nad francouzským fotbalem připravilo Bordeaux.

Nejdražší posilou v historii Lyonu se stal argentinský útočník Lisandro Lopéz, který přichází z FC Porto a klubu se upsal na pět let. Lopéz byl v Portu obávaným kanonýrem, v 97 zápasech dal 44 branek. Mezi střelce se zapsal i v Lize mistrů, kde má na svém kontě již třináct branek. Úloha Lopéze je jasná. Měl by nahradit Karima Benzemu, kterého ulovil, podobně jako další hvězdy evropského fotbalu, Real Madrid.

Fanoušci na hřišti neuvidí ani kapitána Juninha, který přestoupil do Kataru, kde chce pomoci týmu Al Gharrafa k úspěchu v tamější variantě Ligy mistrů. Od nové sezóny tak bude kapitánskou pásku nosit Sidney Govou. "Jsem velmi pyšný na tuto poctu," prohlásil 30letý útočník po svém jmenování kapitánem týmu.

Le Mans do svého týmu přes léto nepřivedlo žádnou posilu zvučného jména, naopak přišlo o brankáře Yohanna Pelého. Gólman byl v Le Mans 11 sezón a odchytal více než 160 utkání, nyní se na čtyři roky upsal Toulouse. "Nikdy jsem si nezachytal v evropských pohárech, právě to bylo při mém rozhodování velmi důležité. Toulouse je velmi ambiciózní klub," prohlásil 26letý brankář po svém přestupu.
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
Roche - Corchia, Louvion, Cerdan, Camara - Goulan, Thomas, Coutadeur - Maiga, Helstad, Lamah
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Réveillére, Cris, Bodmer, Cissokho - Govou, Makoun, Toulalan, Bastos - Lopez, Gomis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.10 - 3.15 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AJ Auxerre - FC Sochaux  (sobota 21:00)
Nová sezóna začne v sobotu i v Auxerre, kde domácí tým přivítá Svěrkošovo Sochaux.

Domácí trápí hned v úvodu nového ročníku velký problém. Jeden z klíčových hráčů týmu - Ireneusz Jelen musí na operaci s kýlou a mimo hru bude minimálně dva měsíce. Právě polský útočník patřil spolu se záložníkem Kahlenbergem, který přestoupil do německého Wolfsburgu, k tahounům mužstva. Jelen v minulé sezóně nastřílel 14 branek, z toho 11 v posledních šestnácti utkáních a má velkou zásluhu na konečném osmém místě Auxerre v loňské sezóně.

"Absence jednoho z klíčových hráčů je pro náš klub velkou ránou. V zápasech jsme si dokázali vytvořit hodně brankových příležitostí, ale když Jelen nebyl na hřišti, měli jsme problém tyto šance proměnit," nechal se slyšet kouč Auxerre Fernandez.

Mezi zraněnými na domácí straně je i ofenzivní záložník Licata, který přišel z Monaka. Na hřiště se tak pravděpodobně dostane rumunský útočník Niculae, kterému ale v loňské sezóně zvlhnul střelecký prach a Niculae se za celý ročník gólově vůbec neprosadil.

Hosté ze Sochaux před sezónou přišli o střelce Mevlüta Erdinça, jenž se upsal PSG na čtyři roky. Turecký útočník působil v Sochaux tři roky a na svém kontě má 23 branek. Pomalu se začíná prosazovat i v turecké reprezentaci, kde si na své konto připsal již devět startů.

Erdinça by měl nahradit nově příchozí Američan Charlie Davies. Toho Sochaux získalo ze švédského Hammarby. 23letý americký útočník se tak pravděpodobně stane na hrotu spoluhráčem Václava Svěrkoše.
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Hengbart, Coulibaly, Mignot, Grichting - Pedretti, Dudka, Chafni, Oliech - Contout, Birsa
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Stevanovic, Faty, Bréchet, Mikari - Nogueira, Perquis, Dalmat, Maurice-Belay - Davies, Svěrkoš
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.20 - 3.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - FC Lorient  (neděle 17:00)
Lille minulou sezónu dostalo jako poslední celek vstupenku do evropských pohárů. Ve čtvrtek si bez větších problémů poradilo v Evropské lize se srbským Sevojnem a na povedený zápas by určitě rádo navázalo i v prvním kole Ligue 1. Čeká na něj v minulé sezoně desátý Lorient, jenž byl venku dokonce sedmým nejlepším týmem.

Brazilec Michel Bastos, tvůrce hry domácích, odešel po famózní sezóně do Lyonu. Z Le Mans Dogy sice přivedli šikovného Gervinha a z Paříže gólmana Landreaua, těžko říci, jak si však bez Bastose budou vést v nadcházejícím ročníku. "Čeká nás Lorient a to je zápas, který se mnohdy hodně těžko zvládá," nepodceňuje nic kouč Rudi Garcia.

"V minulém roce jsme proháněli velké týmy na čele. Letos nechceme nic jiného. Ambicí, ne cílem, je pro nás zopakování pátého místa," nastínil Garcia. Ve čtvrtek se Lille proti Sevojnu šetřil, takže Ludovic Obraniak, Eden Hazard i Pierre-Alain Frau by se měli objevit v základní jedenáctce.

Lorient loni patřil opravdu k nepříjemným celkům, především na hřištích soupeřů. Venku dokonce získal o bod více než v domácím prostředí. Les Merlus ovšem v létě oslabilo. Z týmu odešlo pět hráčů, opačným směrem se stěhovali tři. Nejistý start je pouze u nové posily Mvuemba, jinak by měl být kádr kompletní. "Oni jsou přesto mužstvem, které má tak trochu jinou konzistenci. Má technickou kvalitu, silný obranný blok a také jednotlivce, kteří mohou rozhrnout," ví o síle bek Franck Béria.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.30 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - RC Lens  (neděle 21:00)
První zápas sezony čeká také obhájce titulu z Bordeaux. V úvodním kole se tým okolo Yoanna Gourcuffa střetne s nováčkem Ligue 1 z Lens, které v minulé sezoně jasně ovládlo druhou francouzskou ligu.

V souboji dvou francouzských mistrů bude jasným favoritem ten z první ligy. Girondins bude stejně jako v minulém ročníku útočit na řadu trofejí, jednu již přitom získali před dvěma týdny. V Trophée des champions přehráli druholigový Guingamp zásluhou Cavenaghiho a Fernanda 2:0 a obhájili tak trofej z minulého roku, kdy porazili po penaltách Lyon.

Svou sílu již Girondins ukázali také v přípravě, kde si například poradili se španělským Villarrealem či s francouzským rivalem z Marseille. "Přátelská utkání se nám povedla. Myslím, že jsme na ligu připraveni. Pokud budeme hrát stejně dobře jako proti Villarrealu, není obhajoba nereálná, chceme se znovu porvat o titul," prohlásil Mathieu Chalmé pro klubový web. V prvním domácím utkání se modří budou snažit navázat na skvělou bilanci z minulé sezony, ve které si po celých 36 kol udrželi domácí neporazitelnost. Statistiky jsou pak pro domácí ještě příznivější, jelikož Lens z celkových 47 zápasů na Stade Chaban-Delmas dokázalo vyhrát pouze sedmkrát.

S Bordeaux se ale v poslední době mluvilo spíše v souvislosti s přestupem Marouane Chamakha do anglického Arsenalu. Přestože se o transferu spekuluje již od začátku přestupového období, hráč stále zůstává v týmu francouzského mistra. Odchodu z Girondins se naopak dočkal obránce Diawara, který zamířil do konkurenční Marseille, nebo mladý záložník Gabriel Obertan. Ten zkusí štěstí v anglickém Manchesteru United. Dres Bordeaux již v této sezoně neoblékne ani Mathieu Valverde, Cheick Tidiane Diabaté, Floyd Ayité, Florian Marange, Kévin Olimpa, Ted Lavie a Wilfried Moimbe. Přestože obhájce titulu opustilo hned několik hráčů, žádné velké nakupování se nekonalo. Kouč Blanc si přivedl pouze tři nové tváře: do brány přišel z Toulouse Cedric Carrasso, do obrany z Lorientu Michael Ciani a do zálohy český reprezentant Jaroslav Plašil, který nedávno nastupoval za španělskou Osasunu.

Naproti tomu do Lens přestoupil například hrdina Guingampu z Ligového poháru Eduardo, který dvěma góly rozhodl finále proti Rennes, tuniský reprezentační brankář Hamdi Kasraoui či bývalý obránce Nice Alaeddine Yahia.

Trenér domácího výběru Laurent Blanc se může v úvodu sezony spolehnout na kompletní tým, jeho protějšek Jean-Guy Wallemme se bude muset obejít bez lednové posily Geoffreye Doumenga, který má problémy se zraněným kolenem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.75 - 6.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AS Nancy-Lorraine00000:00
FC Lorient00000:00
Valenciennes FC00000:00
Le Mans UC 7200000:00
Grenoble Foot 3800000:00
Montpellier HSC00000:00
Paris Saint-Germain00000:00
US Boulogne00000:00
RC Lens00000:00
Toulouse FC00000:00
Stade Rennes00000:00
FC Sochaux00000:00
AS Saint-Étienne00000:00
AS Monaco00000:00
Girondins Bordeaux00000:00
Lille OSC00000:00
Olympique Marseille00000:00
Olympique Lyon00000:00
OGC Nice00000:00
AJ Auxerre00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (176)

Přidat komentář
herbage

"Největší posilou do Deschampsova mužstva je určitě Argentinec Gabriel Heinze."

Lucho Gonzáles, M'Bia nic?

Reagovat
smazaný uživatel

dalsi poznamka, mbia neni prednostne bek, ale defenzivni zaloznik

Reagovat
smazaný uživatel

Neříkám, že Lucho Gonzáles není velká posila... Ale Heinze je ze seznamu jmen určitě tím nejzvučnějším.

Reagovat
smazaný uživatel

Mbia je veden jako obránce...

Reagovat
smazaný uživatel

...i když hraje samozřejmě na defenzivním záložníkovi...

Reagovat
smazaný uživatel

to ti teda nevim, lucho mi prijde mnohem zvucnejsi jmeno..

Reagovat
smazaný uživatel

heinze ani nahodou, po tom, co predvadel v realu by to pro mnoheho cloveka mohlo znamenat spis oslbeni nez posilu. nejzvucnejsi jasne lucho, nekolik let kapitan a tahoun pravidelneho ucastnika vyrazovacich boju LM, nebal bych se rict, ze je to jeden z nejlepsich stredaku v evrope...

Reagovat
smazaný uživatel

věc názoru... je to sice nějakej ten pátek, co hrál Heinze v Manchesteru, ale tam hrál výborně... a neříkám, že Lucho není megaposila...

Reagovat
smazaný uživatel

v tom pripade by to nebylo jasne..

Reagovat
smazaný uživatel

tak jestli heinzeho beres podle vykonu v psg a manU, tak to ok. dve sezony uz ale hraje za real, kde mu obe moc nevysly, ta posledni zvlast...

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně. Bral jsem spíš celkovou kariéru.

Reagovat
smazaný uživatel

tak vzhledem k tomu, ze heinzeho kariera je o dost delsi nez ta luchova...

ale nechme uz toho...

Reagovat
božský John

Taky mi to přijde divný...

Já bych sestavu viděl takto:

Mandanda-Bonnart,Hilton(Diawara),Heinze,Taiwo-Valbuena,M Bia(Cissé),Cheyrou,Ben Arfa-Baky(Morientes),Niang(c)

Reagovat
herbage

Reagovat
smazaný uživatel

jedina poznamka, mbia je v trestu

tragika heinzeho bych skoro na stopera taky nestavel, spis bych to videl na hilton-diawara

Reagovat
božský John

Aha..no tak místo M Bii bude hrát Eda Cissé. Já bych Heinzeho nezatracoval. Uvidíme jak se uvede..Hilton taky není žádnej Terry,takže to je prašt jako uhoď. Heinze má víc zkušeností..proto bych volil jeho.

Reagovat
božský John

I Když Hilton není žádnej mladík..

Reagovat
smazaný uživatel

stejne bych nejlepsi moznou stoperskou dvojici marseille pro nadchazejici sezonu videl hilton-diawara. sice asi jsem hodne poznamenanej tema tragickejma vykonama, co heinze predvadel posledni dve sezony ve spanelsku, ale stejne mam pocit, ze se v marseille mate na co tesit

Reagovat
božský John

To myslíš ironicky?

Já myslim, že na stoperu to máme pořešený relativně dobře. Je tam Hilton,Diawara,Heinze,Rodriguez, zahraje tam Bonnart i M Bia..jediná vada na kráse je věk..

Reagovat
smazaný uživatel

ironicky jsem to nemyslel, ale to co jsem psal, se tykalo pouze heinzeho, o zbytku ani slovo...

Reagovat
božský John

Jj..já mu věřim..věřim každýmu,koho si Didier vybere, přece není blbej aby si vybíral špatný hráče..

Reagovat
smazaný uživatel

tvoji duveru v heinzeho bych chtel mit...

Reagovat
božský John

No jo, vy fanoušci PD jste divný, nedůvěřivý

Reagovat
smazaný uživatel

kdybys videl to, co ja, tedy heinzeho v obrane realu madrid, mluvil bys jinak

Reagovat
božský John

Je fakt, že španělsko sleduju okrajově..

Reagovat
smazaný uživatel

máte to pořešený hodně dobře a o Heinzeho bych se vůbec nebál..., Francie mu před odchodem z ní seděla, odváděl tady špičkové služby. kvalita, tlak, herní požadavky, to všechno se pro něj v Marseille oproti Realu snížilo a půjde to znát, bude dobrej...

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidíš, že Heinze zahraje dobře a bude pro Marseille posilou..

Reagovat
smazaný uživatel

vsak uz taky zahral..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

PSG nehrli na ihriskách Atlética Madrid či Glasgow Rangers ako uvádza autor. Bol to pohár klubov na Emirates Stadium, čiže neutrálna pôda.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

opraveno... chybička se vloudila...

Reagovat
M11

PSG

Reagovat
smazaný uživatel

ALLEZ !

Reagovat
smazaný uživatel

ALLEZ!

Reagovat
smazaný uživatel

ARRETEZ!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Si dělají srandu???A co LUCHO Gonzalez???

Reagovat
božský John

Zraněn

Reagovat
smazaný uživatel

já dnešní zápasy vidím maličko jinak:

ST.ETIENNE 1

VALENCIENNES under

MONTPELLIER 10

RENNES under

MONACO 0

GRENOBLE 2

LE MANS 10

AUXERRE undet

GOOD LUCK VŠEM!

Reagovat
herbage

Copa, že nevyšly tvé pravidelné tipy pro sázkaře?

Reagovat
smazaný uživatel

bohužel moje sázkařské tipy nebudou ani na LIGUE 1 ani na Chorvatskou ligu. Smlouvu jsem měl na uplynulou sezónu, ze strany poskytovatele jsem nebyl kontaktován ohledně prodloužení, takže nic. Kdo rád sází a může přispět také nějakými analýzami, uvítám ho rád na www.supertipy.info.

Jinak Vaše komentáře zde zkusím sledovat, případně doplnit, či sdělit svůj názor.

Reagovat
smazaný uživatel

Ugljane moc mi tu chybí tvoje anylýzy utkání vždycky jsem si tu potvrdil nebo vyvrátil svůj tip a inspiroval se tu,fakt mi tvoje analýzy chybí,proč nejsou? a budou s postupem času?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

vsadil bych si na psg. vyborny kadr, vyborne vysledky a hra v priprave. ale tohle je vubec tezke na tipnuti, spis bych dal 02

na neprohru le mans bych si teda taky vubec nevsadil, tady bych daval cistou 2 na lyon, ktery od prvniho kola bude chtit jit na titul...

Reagovat
božský John

ASE- OGC 2

Valenciennes-Nancy 1

Montpellier-PSG 0

Rennes-Boulogne 0

Monaco-Toulouse 1

Grenoble-OM 2

Le Mans-OL 2

AJA-Sochaux 1

Reagovat
smazaný uživatel

no druhej, třetí a pátej zápas trefíš..

Reagovat
smazaný uživatel

tak sestava lyonu ted a před nákými třemi čtyřmi lety to je fakt rozdíl

Reagovat
smazaný uživatel

Na Sochaux jsem dal 02 snad ěm nezklamou

Reagovat
domingo

No nevím, řekl bych něco peprného, ale vzhledem k síle našeho útoku ti to zřejmě vyjde

Reagovat
smazaný uživatel

Mám takové tušení, že dneska Lyon nevyhraje, v přípravě ty výkony nebyly úplně ideální a posily ještě asi potřebují čas na sehrání, navíc proti Le mans se nám dlouhodobě moc nedaří, ale uvidíme..

ALLEZ OL!.

Reagovat
smazaný uživatel

co je s Gijómem ? zraněn, nebo prostě jen tipován na lávku ?

Reagovat
domingo

Takže Oliech na křídle a Contout v základu? To je fakt smutný, obrana i záloha na poháry a v útoku nic

Reagovat
JarousFCB

Sochaux odstartuje jízdu za titulem

Reagovat
domingo

Reagovat
JarousFCB

Co ?

Reagovat
domingo

Jednak je to nesmysl a jednak si musí počkat do dalšího kola..

Reagovat
JarousFCB

uvidíme

Reagovat
domingo

Jinak ta srandasestava Lyonu z přípavy s Clerkem na lávce, Bodmerem na stoperu a Govouem a Bastosem na krajích zálohy fakt bude hrát? takže se těšme na Edersona na křídle, jestli se vůbec dostane do hry

Reagovat
smazaný uživatel

Bodmer by měl hrát na stoperu tak jako tak. Ale nevím, co tam dělá Cris místo Boumsonga.

Reagovat
domingo

Boumsong, Mensah..., Bodmer na DM.

Reagovat
smazaný uživatel

Mensah by mi nevadil, ale u něj je otázka jak dlouho zůstane zdravý. Na DM je Toulalan.

Reagovat
smazaný uživatel

Clerc i Ederson hrají a zatím jsou docela vidět.

Reagovat
domingo

Jaká je sestava?

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsem si jistý, nestihl jsem úplný začátek, ale asi.

Lloris - Clerc, Plešoun, Bodmer, Aly - Toulalan, Makoun, Ederson - Bastos, Lisandro, Govou.

Gomise jsem zatím neviděl, takže je asi na lavici.

Reagovat
smazaný uživatel

ty asi crise vazne nemas rad co?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak už za těch prvních pár minut stihl zavařit Llorisovi špatnou malou domů...

Reagovat
domingo

Takže Puel nakonec dostal rozum, jo? Každopádně jestli chcete stavět to brazilský dřevo na úkor Boumsonga, tak nám ho klidně pošlete zase zpátky

Reagovat
smazaný uživatel

To by se ti líbilo. Musíš se spokojit s Coulibalym.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

prosimte, to tu nikoho nezajima

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si radši koukej zprovoznit icq.. Ať zas něco neprošvihneš.

Reagovat
smazaný uživatel

to byla podpasovka

Reagovat
smazaný uživatel

Promiň kámo, to bylo do slabin.

Reagovat
smazaný uživatel

škoda, že se mi kryje AC s PSG, jinak bych koukal..., ale stihnu druhej poločas

Reagovat
smazaný uživatel

To už sice bude rozhodnuto, ale aspoň něco.

Reagovat
smazaný uživatel

mozna se ale nakonec taky kouknu, kdyz mi bordeaux davaj az zejtra...

Reagovat
smazaný uživatel

ale zase je v arabstine nebo v cem...

Reagovat
smazaný uživatel

Sísóko.

Reagovat
smazaný uživatel

Niang je borec snad ho Marseille udrzia este dlho ...

Reagovat
smazaný uživatel

Govou, ty..

Reagovat
smazaný uživatel

copak, novy kapitan zari jako v minule sezone?

Reagovat
smazaný uživatel

ŽK už v 10. minutě.

Reagovat
smazaný uživatel

premotivovanej?

Reagovat
smazaný uživatel

Blbě udělal skluz, navíc podle mě zbytečný.. Jako kapitán by měl hru spíš zklidnit, škoda, že je k vidění opak.

Reagovat
smazaný uživatel

Uf, výborně Hugo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ehm..

Reagovat
smazaný uživatel

a mate ho tam, frankie

Reagovat
smazaný uživatel

cris opet jednou zazaril

Reagovat
smazaný uživatel

A všichni můžou hádat 3x kdo zavinil gol.

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

ty kare, vy mate teda kliku!

Reagovat
smazaný uživatel

kliku, ze mate llorise

Reagovat
smazaný uživatel

Fuha, chtělo by to začít hrát.

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě, že máme Llorise.

Reagovat
domingo

Tak první zápas sezony, solidní soupeř, a já jdu s přítelkyní koukat na Nauku o snech. Tomu se říká žebříček priorit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

OLLLLEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE, golaso.

Mathieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeu. Bodméééééééééééééér.

Reagovat
smazaný uživatel

lisandro bodmer govou tam dobre pustil ten mic na bodmera

Reagovat
smazaný uživatel

Taky mě tím potěšil, fikaně.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak teď koukám, že to pouštěl Makoun. Govoua by to nenapadlo.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, mas pravdu. nu coz, oba dva jsou cerny jak bota

Reagovat
smazaný uživatel

100 pro Bodmera.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

100. pro bordeaux, mistra ligy 2009/10

Reagovat
smazaný uživatel

Pomalý.

Reagovat
smazaný uživatel

hlavne delsi nez ten tvuj bodmer

Reagovat
JarousFCB

100. pro Svěrkyho

Reagovat
smazaný uživatel

ta byla hodne opozdena

Reagovat
smazaný uživatel

ale za to, ze zavesil, si to zaslouzi

Reagovat
JarousFCB

ale ... jo no byla

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

teda govou ted klidne mohl dostat druhou zlutou

Reagovat
smazaný uživatel

To byl Bastos, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

byl no to je fakt zly, podruhy za sebou si govoua s nekym splest. ale z dalky vypadaj oba docela stejne

Reagovat
smazaný uživatel

Tak máme za sebou první poločas v sezoně a teda mám docela rozporuplné pocity. Výkon zatím nic extra, do ideálu to má hodně daleko, jelikož Le Mans nás místy hodně slušně přehrávalo a to by se s naší zálohou nemělo stávat. V obraně to docela jde, ale holt si zase Cris vybere jednu slabší chvilku za zápas a je z toho gol. Nové posily na mě zatím působí pozitivním dojmem, dalo by se říci, že všichni tři (Cissokho, Bastos, Lisandro), co jsou na hřišti, patří k těm nejlepším z Lyonu. Bodmer skvěle, bylo nesmírně důležité odpověděť na branku soupeře co nejdříve, zvláště, když obrana Le Mans zatím působí kompaktním dojmem. Nevýrazný Govou ven a místo něj do druhé půle Gomis, chtělo by to hráče do vápna na hlavičky. Ederson se mi zatím také moc nelíbí, nebál bych se zkusit Pjanice, určitě se bude chtít předvést..

Nakonec musím dát prozatím palec Hugovi, opět nás drží nad vodou skvělými zákroky, bez něj by to bylo v řitce.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Uspávačka zatím

Reagovat
smazaný uživatel

Chce to uklidnit hru, Le Mans nás zase začínalo přehrávat.

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda, něco pro Bastose.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Bastos

Reagovat
smazaný uživatel

Pjanič

Reagovat
smazaný uživatel

Vida, Puel dobře poslouchá, Pjanic za Edersona, teď ještě ten Govou.

Reagovat
smazaný uživatel

A hned na roh.

Reagovat
smazaný uživatel

penalta!

Reagovat
smazaný uživatel

a gol!

Reagovat
smazaný uživatel

Penalta

Reagovat
smazaný uživatel

Nasrat..

Reagovat
smazaný uživatel

Asi Crisovi pošlu dárkový balík. S nějakou trhavinou nejlépe.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

No je pravda, že to faul teda asi nebyl...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Šel do toho dost nefotbalově, nemůže se divit.

Reagovat
JarousFCB

Dneska už existuej antrax

Reagovat
smazaný uživatel

ja proste crise miluju! jesteze ho lyon ma ve svych radach

Reagovat
smazaný uživatel

Áá Bodmer umí taky zaprasit

Reagovat
smazaný uživatel

Ouha, to mohlo bolet.

Reagovat
smazaný uživatel

bodmer uz ocividne nervozni...

Reagovat
smazaný uživatel

A zase a znova plati sazkarske pravidlo prvniho kola - nebackovat, nebackovat, nebackovat

Reagovat
smazaný uživatel

Tak a i druhý pokyn Puel splnil, ale pozdě.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten rozhodčí je fakt tragickej, co říkáte??

Reagovat
smazaný uživatel

Jo.

Reagovat
smazaný uživatel

vcelku jo, ale nevadi mi

Reagovat
smazaný uživatel

teda, uz jsem ho tam videl

Reagovat
smazaný uživatel

Kam to Gomis mířil?...

Reagovat
smazaný uživatel

kurace, spatne postavena zed i brankar, ale pekne lisandro...

Reagovat
smazaný uživatel

Lisandroooooooooooooooooooooooooooooooo Lopeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeez

Konečně, tohle jsem potřeboval, paráda.

Reagovat
smazaný uživatel

Vida, márty najednou zmizel..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JarousFCB

Allez Sochaux !!!!!!! viva Svěrky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JarousFCB

Pro České útočníky celkem vydařený víkend... nejdřív Papy pak Fenin a ted Svěrky

Reagovat
smazaný uživatel

Každopádně ten poločas co jsem viděl mi jasně napovídá jak moc Lyon posílil. Bastos dneska nejlepší hráč na hřišti.. Lisandro splnil to proč na hřišti byl bezezbytku.. Cissokho hrál výborně dozadu... Když nebudou hrát "zásluháři" Govou a Cris, tak je Lyon asi nejsilnější za posledních 5 let

Reagovat
smazaný uživatel

Bastos? Ten spíš kazil, nejlepší Lisandro jednoznačně.

Reagovat
smazaný uživatel

Strašně se mi líbil.. Ty jeho parádičky, centry... Fakt se mi líbil, jednoznačně tam byla vidět ta kvalita.

Reagovat
smazaný uživatel

To zas jo, v tomhle souhlas.

Reagovat
božský John

Jsem spokojen. Obrana pracovala bez chyby. Záloha jasně předčila domácí(to jsme hráli na 3 záložníky). Útok taky fajn,až na proměňování šancí(Brandao)

Mile mě překvapil Kaboré, kterej hrál dřív DM, na RB zahrál skvěle. Stoperská dvoijce bez chyb-to bylo keců předtim

Mandanda-8(dostal by 10, všecko v poho chytil, 8 má za ten kiks)

Kaboré-8-(skvělý centry, fyzička supr, jen Matsui měl moc místa)

Diawara-9(super výkon)

Heinze-10(moc se mi líbil)

Taiwo-7(na něj jsem přísnější, nebyl tolik vidět jako dycky,ale on ty výjezdy po čáře jistě obnoví :)

Abriel-7( uvedl se dobře, hrál se zaujetím, centry má docela fajn)

Cissé-8(hrál jistě, odvedl černou práci)

Cheyrou-9(Benoit zahrál klasicky skvěle :)

Koné-6(Baky se zlepší )

Brandao-6(tech spálenejch šancí, ale bojoval, to oceňuju)

Niang(c)-8( pán je gurmán, takovejch blbůstek, co vymejšlel první poločas+ super gól)

spokojenost

Reagovat
božský John

nó a na prímě běží Komando..došla Ti pára,Bennette? Třešnička na dortu

Reagovat
smazaný uživatel

"Jseš sympaťák Saly, líbíš se mi..., proto Tě zabiju jako posledního."

Reagovat
smazaný uživatel

p.s.: jsem Ti říkal, že se Heinze ve sladké Francii probere...

Reagovat
smazaný uživatel

Jn, to já taky..

Reagovat
smazaný uživatel

prekvapil me chlapec. cekal jsem, ze bude pokracovat ve vykonech z realu...

Reagovat
smazaný uživatel

Valenciennes je škoda.... tak dobře začali a takhle to dokončit.

Reagovat
smazaný uživatel

Dostat doma 3 góly od největších betonářů ligy nepotěší..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak možná že Nancy přes léto změnilo pojetí hry, každopádně nemám je rád!

Reagovat
smazaný uživatel

V tomhle jsme zajedno.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky jsem viděl, že Valenciennes vedou a pak jsem přišel po devadesáti minutách...

Reagovat
smazaný uživatel

přesně

Reagovat
smazaný uživatel

Dokonce jsem z toho dostal hlad...

Reagovat
Berbatov9

pro Šamákovu fotku

Reagovat
smazaný uživatel

šamák žabák..

Reagovat
smazaný uživatel

pánové, kdo by chtěl vyhrát slušný prachy, ať se vyse.e na víkendový plachty,a mrkne na wosaconcept(tečka)wz(tečka)cz

Už se s nimi skládám potřetí a zatím spokojenost, + cca 30klacků

Reagovat
domingo

Odstup.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele