Liga Portugal - souhrn 18. kola: Benfica se drží Sportingu

18.01., 21:55, aktualizováno 21.01., 23:29
Komentáře a souhrny
Ángel Di María (© AFP)

Benfica zdolala Boavistu a nadále ztrácí jediný bod na vedoucí Sporting, který si upevnil první místo výhrou nad Vizelou. Braga gólem ze samého závěru otočila nepříznivý stav na půdě Famalicãa, suverénní bylo FC Porto...

FC Porto - Moreirense FC 5:0

20.01.2024 21:30

Góly: 8. Wendell, 60. Evanilson, 69. Wenderson Galeno, 72. Wendell, 83. Alan Varela

Třicetinásobný vítěz portugalské nejvyšší soutěže potvrdil dobré rozpoložení z poslední doby, teď v sobotním utkání 18. kola nedal žádnou naději na úspěch ambiciózně hrajícímu Moreirense a po skvělém výkonu od začátku až do konce ho rozdrtil vysoko 5:0. Svěřenci dlouholetého trenéra Sérgia Conceiçãa tedy zůstávají na třetím místě s jednačtyřiceti body a na vedoucí Sporting mají manko pěti bodů.

Hostující vyzyvatel se v této sezóně prezentuje velmi solidními výsledky, neboť v předchozích dvanácti střetnutích prohrál pouze jednou. Nyní ovšem zaostával ve všech ohledech a v tabulce mu stále patří šestá příčka s devětadvaceti body. Jasnou výhru Porta režírovala čtveřice z Jižní Ameriky Wendell - Evanilson - Wenderson Galeno - Alan Varela, která obstarala všech pět zásahů svého týmu.

Domácí favorit byl nesmírně aktivní od samého začátku a hned svou první větší možnost z 8. minuty přetavil ve vedoucí gól. Skóre tohoto duelu otevřel Wendell, jenž si po parádním krouceném centru Francisca Conceiçãa z pravého křídla seběhl ke vzdálenější tyči a ve skluzu bez problémů rozvlnil síť. Krátce po půlhodině hry mohl být rozdíl ve skóre dvoubrankový, ale nebezpečná střela Conceiçãa z hranice šestnáctky proletěla těsně vedle levé tyče.

Porto si vytvořilo další obrovskou příležitost v nastaveném čase úvodního dějství, jenomže přízemní projektil Wendella brilantně zneškodnil pozorný gólman Kewin. Hostitelé si po změně stran hlídali jednobrankový náskok a v závěrečné půlhodině ho začali postupně navyšovat. O druhý zásah favorita se postaral Evanilson, když si po pasu Varely seběhl před hranici brankového území a hlavou zády k brance tečoval míč přímo do protějšího spodního růžku.

Moreirense od tohoto okamžiku začalo hrát na obrovské riziko a to se mu nevyplatilo, protože do závěrečného hvizdu inkasovalo ještě třikrát. V 69. minutě definitivně pojistil výhru Porta Wenderson Galeno, ten si totiž po parádní samostatné akci navedl balón blíže do středu hrací plochy a jeho závěrečný přízemní projektil z dvaadvaceti metrů zapadl přesně k pravé konstrukci - 3:0.

Neuběhly ani další tři minuty a podruhé v tomto duelu skóroval nezastavitelný Wendell. Tentokráte obdržel přízemní pas Joãa Mária z pravé strany a akrobaticky z deseti metrů propálil zasahujícího Kewina. Ofenzivní "galavečer" Porta završil v 83. minutě autor dvou gólových asistencí Varela dorážkou z bezprostřední blízkosti do zcela odkryté branky.

Více informací k zápasu

SL Benfica - Boavista FC 2:0

19.01.2024 21:15

Góly: 61. Ángel Di María, 90+4. Marcos Leonardo

Obhájce mistrovského titulu navázal na skvělou formu z posledních týdnů a nyní v úvodním utkání druhé poloviny portugalské ligy zdolal Boavistu po výsledku 2:0, přičemž vítězný gól zaznamenal krátce po odehrané hodině argentinský veterán Ángel Di María. Domácí celek tedy zůstává na druhém místě Primeira Ligy se ziskem pětačtyřiceti bodů a za vedoucím městským rivalem Sportingem stále zaostává o jediný bod.

Boavista sice nepředvedla špatný výkon a dlouho s velkým favoritem držela krok, avšak na předchozí výhru s Vizelou (4:1) nenavázala a s dvaceti body zůstává na deváté příčce. SL tlačilo od samého začátku a první větší možnost si vypracovalo po dvanácti odehraných minutách, ale Arthur Cabral jen těsně minul pravou tyč. Zhruba v polovině první půle se zjevil v obrovské příležitosti také Morato, nicméně ani on prostor tří tyčí netrefil.

Ve 28. minutě byl poprvé vidět pozdější hrdina Di María, jenže ten nevyzrál tváří v tvář proti skvěle zasahujícímu brankáři Gonçalvesovi. Pětatřicetiletý argentinský mistr světa poprvé rozvlnil síť ihned po změně stran, ovšem tato jeho trefa neplatila kvůli předchozímu zpracování rukou přihrávajícího Joãa Mária. Di María se však přeci jen dočkal zasloužené trefy v 61. minutě.

Tentokráte svým krásným centrem levačkou hledal někoho z nabíhajících spoluhráčů a skákavý balón se štěstím zapadl přesně k levé konstrukci kolem marně se natahujícího Gonçalvese. Domácí si pak hlídali těsný náskok a soupeře prakticky k ničemu nepouštěli, minutu před vypršením základní hrací doby zazdil obrovskou šanci João Mário, protože ho famózně vychytal hostující strážce.

Benfica definitivně rozhodla o svém úspěchu ve čtvrté minutě nastavení, kdy se prosadil teprve dvacetiletý brazilský forvard Marcos Leonardo. Ten při svém druhém startu v portugalské nejvyšší soutěži vstřelil svou premiérovou branku po famózní finální přihrávce neúnavného Di Maríi a osamocen před zcela prázdnou brankou nezaváhal.

Více informací k zápasu

FC Vizela - Sporting CP 2:5

18.01.2024 21:45

Góly: 13. Alberto Soro, 63. Samuel Essende - 45+7. Viktor Gyökeres, 46. Trincão, 57. Paulinho, 72. Sebastián Coates, 86. Viktor Gyökeres

Utkání plné gólů viděli fanoušci na stadiónu s jednoduchým názvem Estádio do FC Vizela, kam přijel lídr ligové tabulky lisabonský Sporting. Domácí se proti favoritovi v první půli ujali vedení, ale do kabin se již šlo za nerozhodného stavu. V druhém poločase započaly gólové hody, které skončily prohrou domácího mužstva 2:5.

Většina karet byla rozdána již před zápasem. Sporting se těšil z dobré formy a jako první tým byl jasným favoritem, Vizela naopak na předposledním místě tabulky ještě vydýchávala debakl od Boavisty.

Už od úvodního hvizdu se zdálo, že úvodní gól Sportingu bude jenom otázku času. Nicméně to byla Vizela, která se po 13 minutách hry radovala z první trefy. Hugo Oliveira poslal z pravé strany hřiště centr do pokutového území a Alberto Soro poslal míč hlavou přesně k tyči - 1:0.

Po vstřeleném gólu se domácí znovu zatáhli do obranné ulity a Sporting začal pálit šance. Hned tu první pět minut po obdrženém gólu bylo snadnější proměnit než minout. Nuno Santos našel na malém vápně naprosto volného Gyökerese, který ale k překvapení všech trefil jenom břevno.

Po půlhodině hry už švédský útočník síť za brankářem Buntićem rozvlnil, ale všemu předcházel Paulinhův faul na domácího obránce. V první minutě nastaveného času byl Sportingu odvolán další gól a opět v tom měl prsty Paulinho. Ten po Trincãově přesném centru sice přesně zakončil, ale gól nebyl uznán kvůli těsnému ofsajdu.

Hosté se ale nakonec ještě do konce prvního poločasu regulérního gólu dočkali. Gyökeres v samotném závěru první půle uprchl obraně a zatáhl míč z levé strany do pokutového území. Jeho první střelu sice obrana zblokovala, ale míč se k němu po několika odrazech vrátil zpátky a to už si pětadvacetiletý útočník počínal suverénně a vyrovnal na 1:1.

S předváděnou hrou zejména v obraně nemohla Vizela počítat s dobrým výsledkem a zápas se jí po změně stran začal rozpadat. Už v první minutě druhého dějství propadl Trincãův centr pokutovým územím tak nešťastně pro domácí, že skončil až bráně překvapeného Buntiće. Portugalský křídelník si tak se štěstím připsal už třetí gól ve čtyřech zápasech.

Sporting měl jasnou převahu a už deset minut později měl dvougólový náskok. Po faulu na velmi aktivního Paulinha byl nařízen volný kop. Toho se ujal Trincão a přesným centrem našel právě Paulinha, který navýšil vedení svého týmu.

Zápas, který byl zcela jasně v režii hostujícího celku se, ale ještě jednou se po dalším jejich neuznaném gólu zdramatizoval. V útoku Vizely totiž v letošní sezóně řádí nebezpečný Essende, který v 62. minutě v honbě za Lebeděnkovým nákopem za obranu přetlačil Coatese a snížil na 2:3.

To už však bylo ze strany Vizely opravdu vše a góly už stříleli jenom "Lvi" ze Sportingu. Coates po Gonçalvesově centru z volného přímého kopu napravil svou chybu v obraně a v 72. minutě hlavou navýšil vedení ligového lídra.

Ten s ofenzivní aktivitou i díky hladovému Gyökeresovi na hrotu útoku nepřestal ani s dostatečným náskokem a v 86. minutě přidal potvrzující pátý gól. Švédský útočník totiž opět utekl s míčem obraně až k pokutovému území, kde se k němu po kombinaci Bragancy s Gonçalvesem vrátil a vzhledem k tomu, že měl v šestnáctce dost prostoru navýšil na konečných 5:2. Sporting tak v zápase plném gólů přehrál Vizelu a zůstane na prvním místě tabulky bez ohledu na výsledky ostatních týmů.

Více informací k zápasu

FC Famalicão - SC Braga 1:2

18.01.2024 19:45

Góly: 61. Jhonder Cádiz (pen.) - 73. Cristian Borja, 90+11. Álvaro Djaló

Famalicão neudrželo proti Braze nadějné vedení prohrálo s favoritem po srdnatém výkonu 1:2. Domácí celek poslal do vedení po hodině hry gólem z penalty Cádiz, za hosty poměrně rychle vyrovnal Borja a až v jedenácté minutě nastaveného času rozhodl o jejich výhře Djaló.

Tempo zápasu nebylo od úvodu nějak oslnivé, ale i tak se dokázaly oba týmy prověřit. V 9. minutě musel Chiquinhovu hlavičku vyrážet hostující brankář Matheus, o pár minut později na druhé straně zahrozil technickou střelou na druhé straně Horta, ale také brankář Reis na druhé straně byl připraven.

Jinak se toho moc v prvním poločase nedělo a jediné opravdu nebezpečné zakončení si připsali už jen domácí. Z dálky vyslal prudkou přízemní střelu mladý talent Gustavo Sá, ale opět se zaskvěl zkušený Matheus.

Po změně stran se stalo to, co je pro Bragu v letošní sezóně už typické - zvedlo se tempo hry a svěřenci Artura Jorgeho hráli s větším nasazením. Míč měli na kopačkách mnohem delší dobu a většina druhé půle se odehrávala na polovině domácích, ale ti nadále hrozili s dobře nacvičených protiútoku. Po jednom takovém následoval centr do pokutového území, do kterého zasáhl Fonte rukou a byl nařízený pokutový kop. Ten v 62. minutě suverénně proměnil kapitán Cádiz a Braga byla blízko k další ztrátě.

Hosté ale na vyrovnání čekali pouhých deset minut. Brumovu střelu z hranice pokutového územi totiž Reis vyrazil jen kousek před sebe, kde číhal dobíhající mladík Roger Fernandes, jenž se se zakončením vůbec nepopasoval, ale míč se od jeho kopačky se štěstím odrazil před prázdnou bránu k Borjovi a ten již vyrovnal na 1:1.

Zápas byl od vyrovnávacího gólu v režii hostů, kteří se snažili rozkouskovaný zápas dotáhnout do vítězného konce. To se jim nakonec povedlo až v neuvěřitelné jedenácté minutě nastaveného času. Zalazarův centr z rohového kopu totiž doletěl přímo na Djalóvu hlavu a ten přesnou trefou rozjásal sektor hostujících fanoušků. Braga zlomila svou krátkou sérii bez výhry odváží si z Famalicãa tři body.

Více informací k zápasu

Další výsledky

21.01. 21:30
Vitória SC
3:0
Amadora
Góly: 14. Nuno Santos, 79. Jota Silva, 88. André Silva
21.01. 19:00
GD Chaves
0:0
Rio Ave FC
Góly: -
21.01. 16:30
Portimonense
0:2
Gil Vicente
Góly: 42. Murilo, 81. Félix Correia
20.01. 19:00
Casa Pia AC
1:3
SC Farense
Góly: 87. Fernando - 24. Marco Matias, 40. Zach Muscat, 75. Bruno
20.01. 16:30
Estoril
1:2
FC Arouca
Góly: 2. Rafik Guitane - 8. Rafa Mújica, 45+1. Tiago Esgaio

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sporting CP
18
15
1
2
45 : 19
46
2
SL Benfica
18
14
3
1
37 : 11
45
3
FC Porto
18
13
2
3
30 : 12
41
4
SC Braga
18
11
3
4
42 : 26
36
5
Vitória SC Guimarães
18
11
3
4
31 : 19
36
6
Moreirense FC
18
8
5
5
24 : 23
29
7
SC Farense
18
7
3
8
26 : 24
24
8
FC Famalicão
18
5
7
6
18 : 22
22
9
Boavista FC
18
5
5
8
26 : 33
20
10
FC Arouca
18
5
4
9
25 : 26
19
11
Gil Vicente FC
18
5
4
9
29 : 31
19
12
Casa Pia AC
18
5
4
9
19 : 26
19
13
Estrela Amadora
18
4
6
8
18 : 27
18
14
Portimonense SC
18
5
3
10
18 : 38
18
15
Estoril Praia
18
5
2
11
32 : 34
17
16
Rio Ave FC
18
3
7
8
19 : 28
16
17
FC Vizela
18
2
7
9
18 : 32
13
18
GD Chaves
18
3
3
12
18 : 44
12

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
dodek27

vedel by mi niekto poradiť kde sledovať portugalský pohár Braga - Sporting kľudne aj platená TV

Reagovat
Han střelil první

Čau, mělo by to být tady pak https://reddit3.sportshub.stream/. O legálním způsobu nevím.

Reagovat
dodek27

Diky už len dúfať že sa dočkáme finále v podobe derby s benficou

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele