18. kolo
20.01.2024 21:30 CET
5 : 0
(1:0)

Reportáž

Wendell (© AFP)

Porto díky jihoamerické spolupráci deklasovalo Moreirense a upevnilo si třetí místo

Třicetinásobný vítěz portugalské nejvyšší soutěže potvrdil dobré rozpoložení z poslední doby, teď v sobotním utkání 18. kola nedal žádnou naději na úspěch ambiciózně hrajícímu Moreirense a po skvělém výkonu od začátku až do konce ho rozdrtil vysoko 5:0. Svěřenci dlouholetého trenéra Sérgia Conceiçãa tedy zůstávají na třetím místě s jednačtyřiceti body a na vedoucí Sporting mají manko pěti bodů.

Hostující vyzyvatel se v této sezóně prezentuje velmi solidními výsledky, neboť v předchozích dvanácti střetnutích prohrál pouze jednou. Nyní ovšem zaostával ve všech ohledech a v tabulce mu stále patří šestá příčka s devětadvaceti body. Jasnou výhru Porta režírovala čtveřice z Jižní Ameriky Wendell - Evanilson - Wenderson Galeno - Alan Varela, která obstarala všech pět zásahů svého týmu.

Domácí favorit byl nesmírně aktivní od samého začátku a hned svou první větší možnost z 8. minuty přetavil ve vedoucí gól. Skóre tohoto duelu otevřel Wendell, jenž si po parádním krouceném centru Francisca Conceiçãa z pravého křídla seběhl ke vzdálenější tyči a ve skluzu bez problémů rozvlnil síť. Krátce po půlhodině hry mohl být rozdíl ve skóre dvoubrankový, ale nebezpečná střela Conceiçãa z hranice šestnáctky proletěla těsně vedle levé tyče.

Porto si vytvořilo další obrovskou příležitost v nastaveném čase úvodního dějství, jenomže přízemní projektil Wendella brilantně zneškodnil pozorný gólman Kewin. Hostitelé si po změně stran hlídali jednobrankový náskok a v závěrečné půlhodině ho začali postupně navyšovat. O druhý zásah favorita se postaral Evanilson, když si po pasu Varely seběhl před hranici brankového území a hlavou zády k brance tečoval míč přímo do protějšího spodního růžku.

Moreirense od tohoto okamžiku začalo hrát na obrovské riziko a to se mu nevyplatilo, protože do závěrečného hvizdu inkasovalo ještě třikrát. V 69. minutě definitivně pojistil výhru Porta Wenderson Galeno, ten si totiž po parádní samostatné akci navedl balón blíže do středu hrací plochy a jeho závěrečný přízemní projektil z dvaadvaceti metrů zapadl přesně k pravé konstrukci - 3:0.

Neuběhly ani další tři minuty a podruhé v tomto duelu skóroval nezastavitelný Wendell. Tentokráte obdržel přízemní pas Joãa Mária z pravé strany a akrobaticky z deseti metrů propálil zasahujícího Kewina. Ofenzivní "galavečer" Porta završil v 83. minutě autor dvou gólových asistencí Varela dorážkou z bezprostřední blízkosti do zcela odkryté branky.

Autor: Viktor Sandev / vsports.pt, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele