Liga Portugal - preview 18. kola: Vitória se dotahuje na Bragu

18.01., 08:32, aktualizováno 21.01., 09:26
Previews
Radost hráčů Vitórie (© AFP)

Vitórii SC v neděli večer čeká Estrela, výhrou se přitom bodově dotáhne na čtvrtou Bragu. Aktuálně poslední Chaves má před sebou důležité střetnutí s dalším ohroženým týmem Rio Ave, které má k dobru čtyřbodový náskok...

Portimonense SC - Gil Vicente FC

neděle 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.14 - 3.06

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

GD Chaves - Rio Ave FC

neděle 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.14 - 3.17 - 2.43

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Vitória SC Guimarães - Estrela Amadora

neděle 21:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.08 - 6.11

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Estoril Praia - FC Arouca

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.55 - 2.75

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Casa Pia AC - SC Farense

sobota 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.24 - 3.16 - 3.54

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Porto - Moreirense FC

sobota 21:30

Třicetinásobný vítěz portugalské nejvyšší soutěže zatím nezažívá úplně povedený ročník, protože po roční odmlce se chtěl vrátit na ligový trůn, nicméně přesně v polovině sezony se nachází až na třetí pozici s osmatřiceti body a za vedoucím Sportingem momentálně zaostává již o osm bodů. V sedmnácti duelech pětkrát ztratil a ve druhé části tak bude muset stahovat vzniklé manko, teď v sobotním střetnutí přivítá rozjeté Moreirense.

Domácí gigant v nedávné době postoupil do čtvrtfinále národního poháru přes Estoril (4:0), předtím však na ligové scéně pouze remizoval s Boavistou (1:1). Naposledy ale přivítal ve šlágru 17. kola konkurenční Bragu a nakonec ji udolal 2:0, jasnou úlohu favorita bude plnit i nyní proti Moreirense. S tímto soupeřem má velmi pozitivní bilanci vzájemných zápasů, neboť s ním od roku 2017 neprohrál ani v jednom ze třinácti případů.

V této sezóně se oba soupeři utkali hned v 1. kole a Porto se radovalo z nejtěsnější výhry 2:1. Jeho trenér Sérgio Conceição možná brzy přijde o jednu ze svých největších hvězd, neboť do Interu Milán má namířeno íránský útočník Mehdi Taremi, jenž si aktuálně plní reprezentační povinnosti na Asijském poháru konaném v Kataru. Conceição ještě nemá k dispozici Nigerijce Sanusiho (Africký pohár národů), na marodce se nachází Iván Marcano a karetní trest si musí odpykat Nico González.

"Je před námi další důležitý zápas a my dobře víme, že ho musíme zvládnout. Moreirense od začátku sezóny předvádí stabilní výkony a po taktické stránce je skvěle připraveno, my musíme najít recept na jeho dobře organizovanou defenzIvu," má jasno lodivod Porta. Hosté v předchozích dvanácti střetnutích v Lize Portugal prohráli jen jednou a v tabulce jim patří vynikající šesté místo s devětadvaceti body, minule přehráli Estoril po výsledku 3:1. V tomto utkání nemohou počítat s Alhassanem Syllou ani Infandem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.14 - 9.65

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SL Benfica - Boavista FC

pátek 21:15

Liga Portugal došla do své poloviny a týmy, které se střetly v úvodním kole nyní hrají odvetné zápasy. Jednim z nich je i souboj mezi Benficou a portskou Boavistou, který bude mít speciální náboj. Boavista totiž na začátku sezóny zaskočila svého slavnějšího soupeře a ten jí má co oplácet.

Benfica momentálně prožívá nejpříjemnější období sezóny. V lize má momentálně čtyři výhry v řadě a v součtu s dalšími soutěžemi dělá vítězná série už sedm zápasů. Naposledy se svěřencům německého trenéra Rogera Schmidta povedlo přehrát na domácím stadiónu Rio Ave. V první půli bylo utkání sice vyrovnané a Benfica dokonce v úvodu zápasu prohrávala, ale nakonec potvrdila zlepšující se formu a soupeře bojujícího o udržení zdolala.

Potvrdila tak skvělou útočnou forma, která se jí v posledních zápasech drží. Nekonečné hledání ideálního hrotového útočníka se nakonec změnilo na nesobeckou ofenzivní hru, ve které se hráči dělí o góly rovným dílem. Benfica v tomto kalendářním roce odehrála tři zápasy a dala deset gólů. Naposledy pak vyšla střelecky naprázdno na začátku prosince v zápase s Moreirense.

Proti Boavistě je tak jasným favoritem a navíc má o motivaci postaráno. Boavista totiž v prvním kole porazila Benficu v dramatickém zápase 3:2 a předvedla skvělá první kola sezóny. Portský tým ale po perfektním úvodu propadl tabulkou až do spodní poloviny a jen díky výhře ve Vizele v minulém kole se vrátil alespoň do částečně pohodlné pozice.

Boavistu ale nyní sužují finanční problémy, tým má zakázané přestupy a po odchodu legendárního trenéra a hráče Petita to vypadá, že se nad Estádio do Bessa opět stahují mračna. Nejspíš ještě v tomto přestupovém období dojde k prodeji některých opor a současný trenér Ricardo Paiva musí ze současného kádru vytěžit maximum, i když mu ostatní okolnosti příliš nehrají do karet.

To ještě nemůže počítat s nigerijskou dvojící Onyemaechi a Awaziem, kteří reprezentují svou zemi na Africkém poháru národů. Kvůli zranění pak nemůže hrát brankář César, mladík Augusto Dabó, Salvador Agra, Luís Henrique a ani opora obranné řady Pedro Malheiro. To domácí Benfica je na tom o něco lépe, ale také má vysoký počet absencí. Kvůli zdravotním problémům jsou mimo hru Alexander Bah, Bernat, David Neres a Tengstedt.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 10.20 - 22.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Famalicão - SC Braga

čtvrtek 19:45

Sporting Braga má za sebou sérii tří náročných zápasů, ze kterých nedokázal vydolovat v jedinou výhru a jeho situace se v polovině sezóny komplikuje. Zpět na vítěznou vlnu by rád naskočil na hřišti Famalicãa, které se momentálně těší z dobré formy a okupuje sedmé místo ligové tabulky.

Braga po loňské povedené sezóně, ve které dokonce chvíli šilhala po mistrovském titulu, tento rok opět s bodovým odstupem sleduje zápolení top trojky o nejvyšší příčky. Nyní jí navíc zaměstnává spíše pátá Vitória, která se v minulém kole na svého rivala bodově dotáhla.

Necelé dva týdny zpátky přitom Braga měla bodově na dosah třetí Porto a ani Sporting s Benficou na čele jí nebyly příliš vzdáleny. V posledních dvou kolech jí ale čekaly těžké zápasy, ze kterých získala jen bod. Před necelými dvěma týdny doma jen remizovala 1:1 s Vitórií. V minulém kole zase nezvládla zápas na půdě Porta, kde zejména směrem dopředu nic nevymyslela a "Draci" si došli k pohodlné výhře 2:0. Když se k tomu přidá ještě prohra v osmifinále poháru v Lisabonu s Benficou, kterou svěřenci Artura Jorgeho stihli mezitím, vychází z toho nejhorší výsledková série Bragy v této sezóně.

Tu samozřejmě už nechtějí protahovat, ale je pravdou, že zrovna proti Famalicãu se letos nevyhrává snadno a není to oblíbený soupeř Bragy. Z devíti vzájemných zápasů vyhrála Braga jen třikrát, čtyřikrát skončilo vzájemné střetnutí remízou a dvakrát vyhrálo Famalicão. To ovládlo i poslední vzájemný zápas, když v srpnu na začátku sezóny vyloupilo Bragu.

I tento výsledek naznačil dobré rozpoložení týmu, jehož cílem je zejména umístění v horní polovině tabulky s případným postupem do předkol evropských pohárů. K těmto cílům momentálně Famalicão pod vedením trenéra Sousy míří. Další důležitý krok zvládlo v minulém kole, kdy hladce vyhrálo na hřišti Casa Pia.

Trenér Sousa může využít služeb nových posil Famalicãa Floriana Danha a Felipeho Soarese, naopak mimo hru zůstává panamský útočník Puma, jehož na konci loňského roku vyřadilo zranění. Hosté mají absencí opravdu hodně. Z opor základní sestavy jsou na africkém šampionátu nejlepší střelec ligy Banza a také stoper Niakaté. Pravděpodobný není ani start čerstvě uzdraveného Al Musratiho, který dolaďuje přestup za bývalým trenérem Carlosem Carvalhalem do Olympiakosu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.91 - 3.70 - 1.93

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Vizela - Sporting CP

čtvrtek 21:45

V minulém kole poslední tým tabulky, tentokrát předposlední. Los lídrovi Ligy Portugal Sportingu v polovině ledna nahrává a ten po výhře v minulém kole nad posledním Chavese nyní cestuje do Vizely, která je o pouhé dva body předposlední.

Sportingu se v posledních týdnech daří. Vyhrál už sedm soutěžních zápasů v řadě z toho čtyři v lize a je na prvním místě ligové tabulky. O víkendu vyhrál 3:0 v Chavesu, čímž navázal dvě suverénní výhry - 4:0 v poháru s druholigovou Tondelou a 5:1 v lize s Estorilem.

Ná ztrátu soustředení ale není prostor. V lednu, kdy program domácích zápasů nenarušují evropské poháry, se často lámal chleba a rivalové z Benficy ztrácejí na první místo jen jeden bod. I proto se očekává, že hostující kouč Rubén Amorim pošle na hřiště nejsilnější možnou jedenáctku.

Ostatně proti Vizele se to hodí bez ohledu na to, na jakém místě se právě severoportugalský celek nachází. Sporting sice všechny vzájemné zápasy zatím vyhrál, ale téměř ve všech případech se na vítězství pořádně nadřel. Nejlepším příkladem za všechny je 1. kolo letošního ročníku, ve kterém Sporting přišel o dvougólový náskok a jeho výhru 3:2 vystřelil až v nastaveném čase Paulinho.

Nadějný výkon a výsledek z prvního kola ale tým Vizely nepřenesl do letošní sezóny, ve které se převážně trápí. V lize nevyhrál od začátku listopadu a poslední domácí zápas s Boavistou, který skončil prohrou 1:4, byl ukázkovým odrazem zmaru, který zatím nezahnal ani nový trenér Rubén de la Barrera. Toho může těšit alespoň postup do čtvrtfinále národního poháru, na který Vizela dosáhla na úkor Aroucy.

Už tak špatné situaci domácího týmu rozhodně nenahrává počet absencí, se kterými před zápasem musí počítat. Kvůli zranění chybí Nuno Moreira, Dylan, Jardel a Pedro Ortiz, s iráckým národním týmem je navíc na Asijském poháru zkušený záložník Rashid. K dispozici naopak bude nová posila z Tondely stoper Jota Gonçalves. Také Sporting musí řešit vysoký počet absencí. Mezi zraněnými má momentálně jenom pravého beka Fresnedu, ale své reprezentační povinnosti vyrazili plnit Diomande, Morata a Geny Catamo.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.69 - 5.55 - 1.31

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sporting CP
17
14
1
2
40 : 17
43
2
SL Benfica
17
13
3
1
35 : 11
42
3
FC Porto
17
12
2
3
25 : 12
38
4
SC Braga
17
10
3
4
40 : 25
33
5
Vitória SC Guimarães
17
10
3
4
28 : 19
33
6
Moreirense FC
17
8
5
4
24 : 18
29
7
FC Famalicão
17
5
7
5
17 : 20
22
8
SC Farense
17
6
3
8
23 : 23
21
9
Boavista FC
17
5
5
7
26 : 31
20
10
Casa Pia AC
17
5
4
8
18 : 23
19
11
Estrela Amadora
17
4
6
7
18 : 24
18
12
Portimonense SC
17
5
3
9
18 : 36
18
13
Estoril Praia
17
5
2
10
31 : 32
17
14
FC Arouca
17
4
4
9
23 : 25
16
15
Gil Vicente FC
17
4
4
9
27 : 31
16
16
Rio Ave FC
17
3
6
8
19 : 28
15
17
FC Vizela
17
2
7
8
16 : 27
13
18
GD Chaves
17
3
2
12
18 : 44
11

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele