Liga mistrů - preview úterních zápasů 6. kola

11.12.2007, 08:53, aktualizováno 11.12.2007, 08:53
Previews
Kvůli účasti AC Milán byla celá skupina D dohrána již před týdnem a dnes se tak o postup bude hrát pouze na šesti stadionech. Jistotu účasti mezi nejlepšími šestnácti má pouze Chelsea, dalších pět místenek v osmifinále na své majitele zatím čeká...
Skupina A
Olympique Marseille - Liverpool FC  (úterý 20:45)
Jen 90 minut dělí Liverpool a Marseille od vypuknutí euforie nebo vlny zklamání. Jen vítěz má jasný postup do další fáze Ligy mistrů a ne nadarmo je tak tento duel pravděpodobně nejsledovanějším z celého 6. kola.

Jenže jak už to ve fotbale bývá, nic nelze podat jednoduše. Marseille má každopádně výhodu v tom, že na Anfield Road dokázalo senzačně zvítězit 1:0, a tak by v případě remízy zůstalo i nadále před Liverpoolem. Nezajistilo by si tím ovšem postup do osmifinále! Kartami totiž může ještě řádně zamíchat poslední Besiktas. Ten totiž jede na půdu vedoucího Porta, a pokud tam vyhraje, tak při remíze Liverpoolu s Marseille postupuje a spolu s ním Reds, kteří mají ve srovnání s francouzským a portugalským celkem lepší skóre.

Liverpool v rámci Ligy mistrů letos venku ještě nevyhrál, když nejprve remizoval v Portu a pak podlehl Besiktasi. Ani poslední venkovní ligové vystoupení neskončilo pro Reds úspěchem, ba naopak blamáží. S Readingem Liverpool prohrál 1:3 a přišel tak o svou neporazitelnost v Premier League.

Marseille zase na Velodromu ještě letos v Champions League neprohrálo. Na svém kontě má výhru nad Besiktasem a remízu s Portem. Naposledy v lize navíc slavně přehrálo Monaco 2:0 a tak pokud je někdo, co se týče sebevědomí, výše, je to právě francouzský klub. Navíc domarodila největší hvězda týmu Nasri, což by mělo jihofrancouzský velkoklub ještě více nakopnout.

Morálce na hostující straně určitě nemůže prospět fakt, že je hlavní kouč týmu Benitez na kordy s americkými majiteli Reds, a že pokud zítra Liverpool neuspěje, mohl by si Španěl balit kufry. Navíc klub není zrovna ochuzen o zdravotní problémy důležitých hráčů, leč ten stav není ani zdaleka alarmující. Na Stade Velodrome určitě nenastoupí trio Agger, Pennant a Xabi (první jmenovaný se pravděpodobně alespoň posadí na lavičku). Zajímavé bude jistě také sledovat, jak si Benitez poradí s volbou, koho postavit do středu záložní formace vedle Gerrarda. Zda to bude Sissoko či Mascherano, to se nechme překvapit, šance jsou ale vyrovnané, oba totiž dostali přednost na Madejski Stadium v základní sestavě.

V Marseille označili toto utkání za nejdůležitější v této sezoně. Přesto si nemohl Eric Gerets dovolit takový luxus jako Benitez – nechat o víkendu odpočívat své opory, když jeho svěřenci nastoupili proti silnému Monaku. Olympique byl hned po slosování dosazen vedle Besiktase do role jasného outsidera skupiny, nicméně už první zápasy bez obdrženého gólu a skalpy Istanbulu a Liverpoolu naznačily, že v této skupině nebude francouzský tým jen do počtu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.65 - 3.45 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Porto - Besiktas JK  (úterý 20:45)
Zdánlivě snadný úkol před sebou má Porto. To je v tabulce skupiny A zatím na první příčce a k jistotě postupu mu bude stačit i remíza.

Porto prožívá fantastickou sezonu, v domácí lize naposledy zvítězilo na hřišti Benfiky Lisabon a na čele tabulky má již sedmibodový náskok. Rovněž v Lize mistrů se portugalskému celku daří a má na dosah účast mezi nejlepší šestnátckou.

"Víme, že to bude těžké. Doma porazili Marseille a Liverpool. Fakt, že v Marseille a Liverpoolu prohráli, na nás nebude mít žádný vliv," říká trenér Jesualdo Ferreira.

V prvním vzájemném utkání v Turecku to dlouho vypadalo na remízu, nakonec se však radovali hosté. V nastaveném čase se trefil Quaresma, v odvetě se však od domácích bude očekávat více, než jenom jedna branka. "Očekávají od nás velké věci. Podporují tým a pouto mezi nimi a týmem je velice důležité. Chceme vyhrát zápas i skupinu," prohlásil dále 61letý kouč, který se bude moci spolehnout na všechny své opory.

Besiktas může těšit fakt, že každý zápas je jiný, venku se mu totiž letos zatím nedaří a po dvou zápasech na cizích hřištích má nula bodů a otřesné skóre 0:10. I přesto má stále šanci na postup, k čemuž ovšem potřebuje zapomenout na vystoupení v Liverpoolu a zvítězit v Portu. Z debaklu 0:8 na Anfield Road se Turci oklepali již v domácím utkání s Marseille, kterou pokořili 2:1.

"Tento zápas je velice důležitý jak pro tým, tak pro celý turecký fotbal. V tomto zápase není třeba hráče nějak motivovat. Preferuji podobné zápasy, v nichž musíme vyhrát. Porto známe dobře. Je to silný tým se spoustou dobrých hráčů a silné je především doma," upozorňuje trenér Ertugul Saglam.

Besiktas se o svou historicky první účast v osmifinále Ligy mistrů bude prát bez Marcia Nobreho a především Ricardinha, který má zlomené zápěstí.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 4.30 - 5.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.FC Porto (POR)52216:78
2.Liverpool FC (ENG)521214:57
3.Olympique Marseille (FRA)52126:57
4.Besiktas JK (TUR)52034:136
Skupina B
Chelsea FC - Valencia CF  (úterý 20:45)
V zápase, v němž se podle papírových předpokladů mělo hrát o první místo ve skupině, půjde o něco úplně jiného. Chelsea, již jistý vítěz skupiny, hostí Valencii, která živí naději alespoň na Pohár UEFA...

Zatímco Chelsea po úvodním zaváhání s Rosenborgem nabrala správný směr a vyhrála tři ze čtyř zápasů, Valencii se dařilo přesně naopak - po výhře na Schalke tři ze čtyř dalších zápasů prohrála a získala jen bod, na kolena jí srazily především nečekané porážky od Rosenborgu. V tabulce jsou Netopýři poslední a nezbývá jim nic jiného, než bodovat na Stamford Bridge a doufat. Pokud vyhrají, bude jim stačit, aby Schalke neporazilo Rosenborg. V případě remízy budou muset věřit ve vítězství norského týmu.

Proti hostům je i statistika, Chelsea totiž ze svých 23 domácích zápasů v Lize mistrů prohrála jediný. Trenér Ronald Koeman je ale optimistický. "Věřím, že v utkání můžeme uspět. Je pro nás velmi důležité, abychom se dostali do Poháru UEFA," uvedl nizozemský kouč.

Ten musí řešit jednu nepříjemnost, kvůli vyloučení v minulém utkání se Schalke mu bude chybět kapitán David Albelda. Další absence si vyžádají zranění - mimo hru je brankář Timo Hildebrand a to znamená jistotu startu pro Santiaga Canizarese, k již zraněným Alexisovi, Caneirovi, Barajovi a Gavilánovi po víkendu přibyl Joaquín. Do sestavy se oproti utkání s Osasunou vrací Žigič.

Oba týmy čekají o víkendu velké zápasy - Valencia hostí Barcelonu, Chelsea jede na hřiště Arsenalu. Domácí však mají nespornou výhodu v tom, že zatímco jejich soupeř musí hrát naplno i v úterý, oni mohou ubrat plyn a soustředit se na blížící se derby. "Není pochyb o tom, který ze zápasů je pro nás důležitější. Ale máme široký tým a umíme si poradit, i když to se zraněními, která nás trápí, není jednoduché," přiznal trenér Chelsea Avram Grant.

Tomu chybí především Didier Drogba, jenž si po operaci kolena odpočine několik týdnů. Nahradí jej opět Andrij Ševčenko, ten o víkendu gólově přispěl k vítězství nad Sunderlandem a prohlásil, že je připraven hvězdu z Pobřeží slonoviny nahradit. "Didier je pro tento klub velice důležitým hráčem, ale manažer mi nyní dal příležitost hrát. Chci dávat branky a udělat všechno nejlepší pro tým a pro sebe. Pro mě samotného je velice důležité být součástí týmu a když střílím góly, jsem velmi šťastný," prohlásil Ševčenko v rozhovoru pro Daily Mirror. A věří mu i Grant: "Myslím si, že Ševa se s tím tlakem vyrovná. Je to skvělý hráč a střílení branek je jeho prací. Je to jeho život."

Po zranění se už k tréninku vrátil gólman Petr Čech, ale nad jeho startem visí otazník. Může se ještě šetřit, nebo naopak nastoupit proto, aby se dostal do herní pohody. Nic bližšího trenér neprozradil ani o další trojici marodů Malouda, Ferreira a Carvalho, je však pravděpodobné, že jejich zdraví nebude riskovat. Stále mimo hru je také dlouhodobě zranění Michael Ballack.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.65 - 4.95
více informací
Schalke 04 - Rosenborg Trondheim  (úterý 20:45)
V Gelsenkirchenu se bude hrát o vše. Favoritem utkání bude domácí Schalke, jemuž postup mezi šestnáctku nejlepších zajistí pouze výhra. Jakýkoliv jiný výsledek posune dále Rosenborg.

Schalke je v tabulce zatím třetí s pěti body a na svého soupeře ztrácí body dva. Domácí mají jenom o jeden bod více něž zatím poslední Valencia a v případě bodové ztráty tak mohou dokonce vypadnout z evropských pohárů. Sebevědomí jim mohou dodat výhra 2:0 v Trondheimu a také poslední ligový zápas. V něm Schalke sice jenom remizovalo ve Frankfurtu, jeden bod za remízu mu ale zajistil Westermann až chvíli před koncem.

"Výhra proti Rosenborgu by byla krokem vpřed. Máme velkou motivaci a věříme si i díky utkání v Trondheimu. Nemyslím si, že je to pro nás snový soupeř, ale snil jsem o tom hrát poslední zápas doma a postoupit do osmifinále. Jsme velice šťastní, že hrajeme doma a můžeme postoupit," říká před utkáním trenér Mirko Slomka.

Slomkovi a všem fanouškům Schalke přidělala vrásky na čele novinka o zdravotním stavu Christiana Pandera, německý obránce si totiž znovu poranil vazy v koleni a možná nestihne začátek jarní části bundesligy. Jinak má domácí trenér k dispozici kompletní tým.

Rosenborg je jedním z největších překvapení letošní Ligy mistrů. O všechny body obral španělskou Valencii, jeden bodík si navíc přivezl ze hřiště Chelsea. Nyní se chce norský klub postarat o třetí překvapení na hřišti favorita, které by ho senzačně katapultovalo do osmifinále.

"Máme zápasový plán. Nebudeme čekat vzadu a bránit, chceme také útočit. Vyhrát musejí oni. Hrajeme proti dobrému týmu s dobrou obranou, ale soustředit se musíme jenom na sebe. Pokud budeme bojovat a předvedeme nejlepší výkon, budeme moci být spokojeni. V utkání proti Chelsea byli hráči až příliš sebevědomí a dopustili se několika chyb. Není pro ně snadné koncentrovat se, když naše ligová sezona již skončila," omlouvá trenér Trond Henriksen dva týdny starý domácí debakl s Chelsea.

Rovněž Henriksen by mohl mít k dispozici všechny své ovečky. Otazník visí pouze nad startem Pera Ciljana Skjelbreda, který má chřipku.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.00 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Chelsea FC (ENG)53209:211
2.Rosenborg Trondheim (NOR)52125:77
3.Schalke 04 (GER)51222:35
4.Valencia CF (ESP)51132:64
Skupina C
Real Madrid - Lazio Řím  (úterý 20:45)
První finále sezóny. Tak je v madridském Realu označován poslední zápas skupiny Ligy mistrů proti Laziu Řím. Pro naprostou jistotu postupu z prvního místa musí Bílý balet vyhrát. Remíza by ho rovněž poslala do dalších bojů, přičemž o pořadí ve skupině by rozhodoval duel Olympiakos – Brémy.

Svěřenci trenéra Schustera budou spoléhat na podporu domácího publika, které bude mít roli dvanáctého hráče. Italští rivalové však rozhodně nepřijíždí na Santiago Bernabéu jako odevzdaní beránkové a o postup se ještě poperou ač s vědomím, že jim ho dá pouze vítězství.

Real Madrid si v 15.kole La Ligy upevnil vedení jednobrankovou výhrou na hřišti Athleticu Bilbao. Lazio zvítězilo o víkendu nad sicilskou Catanií 2:0 po brankách Rocchiho a Panděva a v italské Serii A mu patří 12.místo.

Trenér hostů Delio Rossi prohlásil, že jeho tým cestuje do Madridu s velkým odhodláním. Podle italského kormidelníka jsou k vítězství nutné čtyři podmínky: "Musíme sehrát životní utkání, naši soupeři nesmí hrát naplno, rozhodčí musí být objektivní a musíme mít špetku štěstí."

Rossiho protějšek Bernd Schuster připustil, že se do situace, kdy je nutné bodovat i v posledním utkání dostal Real vlastní vinou: "Nechtěli jsme hrát o postup až do konce. Kdybychom vyhráli v Řecku nebo remizovali v Německu, už bychom se radovali z postupu. Ty možnosti jsme nevyužili, a proto tak musíme učinit nyní. Bude to atraktivní zápas, protože postoupit může i náš soupeř, přestože my máme šance větší. Nejdůležitější je vyhrát a dostat se tak na první místo," prohlásil německý kormidelník.

Na trávník stadionu Santiago Bernabéu vyběhne takřka stejná jedenáctka, která o víkendu vybojovala tři body proti Bilbau. Do branky se postaví stálice Iker Casillas, před ním bude hrát stoperská dvojice Pepe-Cannavaro, doplněná po stranách Sergio Ramosem a Marcelem, který dostal tentokrát přednost před Torresem. Zálohu vytvoří trojice Diarra – Baptista a Guti, který nastoupí od začátku místo Sneijdera. Útočnou sílu budou představovat Robinho – Raúl a Van Nistelrooy, který se již zotavil ze svalových potíží, kvůli kterým nedokončil zápas proti Athleticu.

Do nominace se naopak nevešli třetí brankář Codina, lehce zranění Metzelder a Balboa, čerstvě uzdravený Heinze a z rozhodnutí trenéra ani Salgado, Drenthe a Soldado. Do sestavy se naopak vrací Gonzalo Higuaín.

Italové nastoupí v brance s veteránem Ballottou, obrana bude mít složení Zauri – Cribari – Stendardo – Behrami. Nad posledně jmenovaným visí otazník. Švýcarského beka bude připraven nahradit Argentinec Scaloni. Záložní řada bude mít podobu diamantu, kde bude tvorba hry záviset na dalším argentinském hráči Ledesmovi, kterému budou sekundovat na křídlech Mutarelli a Mudingayi. Jako spojka se představí Mauri a v útoku pak osvědčená dvojice Rocchi a Makedonec Panděv.

Utkání na vyprodaném stadionu Santiago Bernabéu začíná ve 20.45 CET pod vedením švýcarského rozhodčího Massima Busaccy.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - S.Ramos, Cannavaro, Pepe, Marcelo - Diarra, Baptista, Guti - Robinho, Raúl, Van Nistelrooy
Lazio Řím - pravděpodobná sestava:
Balotta - Behrami, Stendardo, Cribari, Zauri - Ledesma, Mudingayi, Mauri, Mutarelli - Panděv, Rocchi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.00 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Olympiakos Pireus - Werder Brémy  (úterý 20:45)
Atény uvidí rozhodující bitvu mezi domácím Olympiakosem a Brémami. Řekům stačí k postupu bod, ale trenér domácích Panagiotis Lemonis se s remízou nespokojí a týmu ordinuje útočnou hru. Proti Brémám chce zvítězit a zajistit si první místo ve skupině C.

Olympiakos je v tabulce skupiny C na druhém místě za Realem Madrid, ale oba týmy mají po osmi bodech. Na třetí příčce jsou s dvoubodovým odstupem Brémy.

Pro domácí by byl případný postup úspěchem. Naposledy se jim to povedlo v sezóně 1998/99. Ve čtvrtfinále poté byli vyřazeni Juventusem Turín. "Měli bychom vyhrát. Je velmi nebezpečné spoléhat se na remízu. Naše týmová filozofie je založena na útočení. Bylo by chybou naši taktiku měnit," říká domácí kouč Lemonis. Na stadionu se očekává "pekelná" atmosféra, domácí fanoušci budou hnát svůj tým kupředu. Lemonis v nadsázce dodává: "Necháme na hřišti všechno, budeme bojovat jako blázni."

Domácí se budou muset obejít bez Djordjeviće a Patsatzogloua, do hry by měl být připraven Żewłakow.

Brémy se na horké řecké půdě budou snažit odčinit domácí porážku 1:3. Trenér Schaaf říká: "Chci vidět z naší strany dobrý fotbal a také dobrý výsledek. V prvním zápase jsme nehráli špatně, ale štěstí se k nám otočilo zády. Teď máme příležitost to napravit, ale tento zápas není o pomstě." Schaaf bude mít k dispozici takřka kompletní kádr kromě Pasanenena, který je nemocný.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.40 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Real Madrid (ESP)522110:88
2.Olympiakos Pireus (GRE)52218:78
3.Werder Brémy (GER)52038:106
4.Lazio Řím (ITA)51227:85
Skupina D
Konečná tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.AC Milán (ITA)641112:513
2.Celtic FC (SCO)63035:69
4.Benfica Lisabon (POR)62135:67
3.Šachtar Doněck (UKR)62046:116

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (24)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ach jo, škoda té Valencie, alespoň tu UEFU by mohli vybojovat, i když t na Stamfordu moc nevidím, ale stát se může všecko

Reagovat
smazaný uživatel

tu uz taky nemuzou vybojovat. I kdyby vyhraly v Chealsea tak by mely stejne bodu jako Trondheim a s tim ma horsi vzajemne zapasy. Takze smula....

Reagovat
smazaný uživatel

Omyl, v případě výhry rosenborgu nad schlake by byli v UEFE

Reagovat
smazaný uživatel

stačí když bude Rosenborg remizovat na Schalke a Valencia vyhraje na Chelsea asi tak

Reagovat
smazaný uživatel

Je otázka, jestli do té UEFY vůbec chtějí.

Reagovat
-Kopy-

Chcem.

Reagovat
smazaný uživatel

Snad dneska Lazio překvapí...

Reagovat
-Kopy-
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Co jsem měl možnost v minulosti vidět, tak se nikomu nepovedlo ani trefit branku. Ale Negredo to trefil parádně

Reagovat
smazaný uživatel

Už z toho bylo dost gólů...

Reagovat
smazaný uživatel

Nemám na ně štěstí...

Reagovat
-Kopy-

Taky ne

Reagovat
smazaný uživatel

KDosi tady nedávno posílal video...

Reagovat
Kapřík

Mazec !

Reagovat
smazaný uživatel

Marseille-Liverpool 2

Porto-Besiktas 2

Chelsea-Valencia 0

Schalke-Rosenborg 0

Real-Lazio 1

Olympiakos-Brémy 2

Reagovat
smazaný uživatel

Věřím a doufám,že Liverpool vyhraje. Jinak postupující vidím takto: Porto,Liverpool,CHelsea,Schalke,Real a Olympiakos.

Reagovat
smazaný uživatel

A je to vriti Schalke vyhráva už 3:1, to neni pro nás dobré. Amunt

Reagovat
smazaný uživatel

Capello by mel dostat dozivotni zakaz cinnosti za to, ze nam sem pritahl Diarru

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole co blbneš?

Reagovat
smazaný uživatel

Sku*rvené České Dráhy, 80 min. zpoždění a celý poločas v háji

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

A tolik ses na to těšil... Tak ale ten druhej ti to vynahradil, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Ku*va chlapi neserte mě

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele