LaLiga - souhrn 7. kola: Girona nečekaně na čele

26.09.2023, 21:00, aktualizováno 28.09.2023, 23:25
Komentáře a souhrny
Oslavující Artem Dovbyk (© AFP)

Barcelona se jen na chvilku osamostatnila na čele, ze souboje s Mallorcou chtěla určitě víc než jen remízu 2:2. Hráči Realu Madrid porazili nováčka Las Palmas 2:0. Tabulku o bod před vicemistrem překvapivě vede Girona díky vítězství 2:1 na hřišti Villarrealu.

CA Osasuna - Atlético Madrid 0:2

28.09.2023 21:30

Góly: 20. Antoine Griezmann, 81. Rodrigo Riquelme

Atlético Madrid navázalo v sedmém kole LaLigy na úspěch v madridském derby a ze hřiště Osasuny si po výsledku 2:0 odvezlo všechny body. O rozhodující trefu se postaral ve 20. minutě dorážkou z takřka nulového úhlu Antoine Griezmann, který si po víkendovém souboji s Realem zapsal vítěznou branku v druhém utkání po sobě. Domácí byli zejména ve druhé půli aktivnějším celkem a téměř dokázali vyrovnat, zásahu Davida Garcíi však předcházel faul. Los Colchoneros tak potvrdili, že se jim proti týmu z Pamplony daří, když jej porazili už 11krát v řadě.

Hráči Atlétika byli na utkání skvěle naladění, jelikož o víkendu ovládli madridské derby, když porazili Bílý balet 3:1. Skvělým způsobem tak dali zapomenout na výbuch ve Valencii, kde padli rozdílem třídy. To také bylo jejich jediné větší zaváhání v aktuálním ročníku. Naopak Osasuna jich za sebou měla hned několik, což potvrzovala šňůra čtyř klání v řadě bez vítězství. Do karet jí nehrál ani fakt, že Los Colchoneros porazila naposledy v roce 2014.

Možná i vlivem nepříliš dobré aktuální formy se domácí zpočátku soustředili především na bránění. Přesto zahrozili jako první, když Lucas Torró nasměroval střelu jen pár desítek centimetrů vedle tyče. Ve 20. minutě se z úvodní trefy radovali hosté, když nejistého zákroku gólmana Aitora Fernándeze využil z úhlu dorážející Griezmann. Vyrovnanou partii poté mohl do gólové rovnováhy dostat Johan Mojica, tvrdou střelou téměř od brankové čáry ovšem napálil jen tyč.

Do druhého poločasu nastoupili hráči v červeném mnohem aktivněji, což se mohlo promítnout i do skóre, kdyby si Chimy Ávila lépe seřídil mířidla. O něco lépe pálil v 65. minutě z bezprostřední blízkosti Torró, včas proti němu ale vyběhl Jan Oblak. Hosté si nadále koledovali o inkasovaný gól, protože po změně stran v podstatě neopouštěli vlastní polovinu. To se jim nakonec vymstilo v 76. minutě, kdy si centr od rohového praporku našel David García a poslal balon do sítě. Osasunu však podobně jako s Barcelonou před třemi týdny nakonec o naději na zisk bodů obralo smolné rozhodnutí sudích, kteří si všimli předchozího faulu na Axela Witsela. Rozhozený celek z Pamplony následně z protiútoku definitivně poslal na kolena po kličce brankáři Rodrigo Riquelme. Zbytek utkání se nesl v klasicky španělském duchu, když si po emotivních potyčkách vysloužili červené karty Ávila a Álvaro Morata.

Atlético potvrdilo dominanci ve vzájemných duelech z posledních let a opět zvítězilo. Oba týmy sehrají další zápas 1. října. Los Colchoneros změří síly s Cádizem, Los Rojillos zavítají na hřiště Deportiva Alavés.

Více informací k zápasu

Granada CF - Real Betis 1:1

28.09.2023 19:00

Góly: 67. Lucas Boyé - 51. Assane Diao

Andaluské derby mezi Granadou a Betisem v sedmém kole LaLigy skončilo nerozhodně 1:1. Po bezbrankové první půli, ve které se blýskl několika spolehlivými zákroky veterán Claudio Bravo, udeřil zkraje druhého dějství při svém prvním startu mezi španělskou elitou křídelník Assane Diao. Na jeho zásah nicméně odpověděl svým třetím gólem v sezoně Argentinec Lucas Boyé, a svěřenci Manuela Pellegriniho tak počtvrté za sebou nevyhráli. Naopak Rojiblancos po třech porážkách získali alespoň bod.

Granada o víkendu potvrdila hrozivou formu, když padla na půdě Las Palmas 0:1. Domácí navíc od 58. minuty hráli bez vyloučeného hráče, což ještě více prohloubilo krizi Nazaríes, pro které to byla již pátá prohra ze šesti odehraných kol. Dobrými výkony se však nemohl chlubit ani Betis, jenž po debaklu s Barcelonou pouze remizoval s Cádizem a dosud nasbíral jen osm bodů.

Už v první desetiminutovce dostal parádní nahrávku za obranu Diao, 18letý debutant ovšem nemířil přesně. Na druhé straně zahrozil halfvolejem Antonio Puertas, ani ten však netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Legendární Bravo musel zasahovat až proti hlavičce Ignasiho Miquela po centrované standardce. O chvíli později navíc zkušeného brankáře zachránila tyč při skvělé individuální akci Boyého. Gólman z Chile El Glorioso podržel ještě párkrát, a tak se diváci v prvním dějství přesného zásahu nedočkali. Navíc musel vinou zranění vystřídat Myrto Uzuni.

Po šancích domácího celku se z ničeho nic parádní ranou zpoza vápna prosadil mladík Diao, jenž na sebe hned při premiéře upoutal pozornost gólem. Několik minut poté z hranice pokutového území zakončoval Isco, jeho střelu nakonec skvělým zákrokem na roh vytáhl André Ferreira. Příliš dlouho hostům vedení nevydrželo. Boyé si fantasticky naběhl na centr z pravé strany a zakončil do odkryté části brány. Otočit skóre mohl Bryan Zaragoza, nicméně jeho pokus zlikvidoval Bravo.

Vyrovnaný duel tak potvrdil formu obou týmů, které si nakonec body rozdělily. Oba celky sehrají další zápas již tuto neděli. Nazaríes změří síly s Almeríí, El Glorioso svedou bitvu s Valencií.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - Deportivo Alavés 1:1

28.09.2023 19:00

Góly: 35. Rafael Marín (vl.) - 73. Samu Omorodion

Fotbalisté Celty Vigo v sedmém kole LaLigy neukončili čekání na domácí vítězství, když s Alavésem remizovali 1:1. Vedení se v první půli ujali kuriozním způsobem Los Celestes, když si hostující Rafa Marín nezkontroloval postavení vlastního gólmana a pasem naslepo zamířil nešťastně do opuštěné branky. Deportivo se z tvrdého direktu vzpamatovalo a po změně stran se, už při početní výhodě, dočkalo zaslouženého vyrovnání, které v 73. minutě zařídil Samu. Pro útočníka hostujícího z Atlétika Madrid se jednalo o první trefu v dresu Basků.

Hráči Celty Vigo potvrdili mizernou formu i o víkendu, kdy vedli nad Barcelonou již o dva góly, během závěrečných 10 minut ovšem o náskok přišli a nakonec nezískali ani bod. Pro Los Celestes to tak byla od startu nového ročníku již čtvrtá porážka, která je usadila na sestupových pozicích. Náladu si mohli zlepšit před vlastním publikem, kde přivítali Alavés. Ten na tom nebyl o moc lépe, jelikož získal jen o dva body více, přičemž dvakrát v řadě padl bez vstřelené branky.

Do utkání však vstoupili přece jen lépe hosté, když už ve druhé minutě zahrozil teprve 19letý Samu. Brankář ale jeho střelu doprostřed zlikvidoval. Jen o pět minut později se ale i Celta dočkala první šance. Óscar Mingueza ovšem z bezprostřední blízkosti jen těsně minul levou tyč. Postupem času začali hru mnohem více ovládat právě Los Celestes, což vedlo i k první brance zápasu. Ta byla velmi kuriózní, jelikož Marín chtěl nahrát svému brankáři malou domů, Antonio Sivera se ovšem v ten moment v bráně nenacházel, a tak míč doputoval až do sítě. V poslední minutě první půle mohli hosté srovnat, na zadní tyči hlavičkoval Abderrahmane Rebbach, Ivan Viar ale předvedl fantastický zákrok a stoprocentní příležitost zneškodnil.

Po změně stran byla hra mnohem více vyrovnaná. V 59. minutě prověřil Ivana Villara Rumun Ianis Hagi dalekonosným pokusem z přímého kopu. Španělský brankář ale byl připraven a nebezpečnou střelu zlikvidoval. Po hodině hry přišel velký problém pro domácí, jelikož Luca de la Torre došel pozdě do souboje a podrážkou kopačky sestřelil protihráče, za což viděl druhou žlutou kartu. Hosté přesilovku ihned využili, když v 73. minutě Javi López připravil skvělou přihrávku pro Samua, jenž z bezprostřední blízkosti poslal míč od břevna do sítě. Autor vyrovnávací trefy mohl být absolutním hrdinou Deportiva, v závěru ale selhal a jeho nevýraznou střelu dokázal odvrátit z brankové čáry Carl Starfelt.

Bitva dvou trápících se celků tak nakonec vyústila v dělbu bodů. Celta Vigo změří již 2. října v dalším ligovém kole síly s Las Palmas, Deportivo svede o den dříve souboj s Osasunou.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Real Sociedad 0:1

27.09.2023 21:30

Góly: 32. Carlos Fernández

Real Sociedad uspěl v sedmém kole LaLigy ve Valencii, ze které si odvezl výhru 1:0. Jedinou branku utkání zapsal po půlhodině hry Carlos Fernández, jenž zužitkoval rychle rozehraný přímý volný kop. Španělský útočník tím vyrovnal svůj gólový účet z posledních dvou sezon, do nichž zasáhl, ročník 2021/2022 ale třeba zcela vynechal kvůli zdravotním trablům.

Podobné zranění si navíc neprožil v kariéře poprvé. Netopýrům krátce po hostujícím zásahu zkomplikoval situaci Selim Amallah, jenž se nechal po dvou slepených žlutých kartách vyloučit. Početní převahu sice Baskové nevyužili, těsný náskok si však udrželi až do závěrečného hvizdu.

Hráči Valencie po překvapivě hladké výhře nad Atlétikem Madrid zaváhali, když o víkendu pouze remizovali na půdě Almeríe 2:2. Nečekanou ztrátu chtěli odčinit před vlastními fanoušky, kde přivítali nevyzpytatelný Real Sociedad. Právě domácí trávník hrál Los Che do karet, jelikož na něm padli se San Sebastiánem naposledy v roce 2017. V předchozích pěti vzájemných duelech se však až čtyřikrát dělily body. Tento výsledek se nabízel i tentokrát, jelikož La Real remizoval v letošní sezoně už ve čtyřech případech.

O první vzrušení se před hostující brankou po opatrném startu postaral mladý záložník Javi Guerra, jenže technickým pokusem z hranice vápna těsně minul. O chvíli později zahrozili Bianconegros ze vzduchu, když hlavičku Amallaha famózně vytěsnil Álex Remiro. Baskové se kombinační hrou v první půli do šancí nedostávali, a tak si pomohli standardní situací. Po rychle sehraném přímém volném kopu se ve 32. minutě do zakončení dostal Fernández, který střelou na bližší tyč rozvlnil síť. Domácí své naděje na vyrovnání navíc snížili sami, když se po dvou žlutých kartách v rozmezí tří minut nechal v závěru poločasu vyloučit Amallah.

Oslabení Netopýři nebyli po změně stran dlouho schopni vyvinout jakoukoliv útočnou aktivitu, ale ani v přesilovce hrající Real si mnoho příležitostí vytvořit nedokázal. V 78. minutě se přece jen domácí do šance dostali, když nad bránu Remira hlavičkoval Roman Jaremčuk. Gólman Sociedadu v závěru malém daroval Valencii bod, ale jeho chybnou rozehrávku nepotrestal Guerra.

Valencia tak podruhé v řadě zaváhala a doma na Real Sociedad nestačila. Následující ligový duel sehraje v neděli, kdy se střetne s Betisem, na La Real bude o den dříve čekat baskické derby s Bilbaem.

Více informací k zápasu

Cádiz CF - Rayo Vallecano 0:0

27.09.2023 21:30

Góly: -

Duel sedmého kola LaLigy mezi domácím Cádizem a Vallecanem skončil remízou 0:0. Nejblíže k rozhodující trefě měl v závěru úvodního dějství hostující Sergio Camello, který podle všeho dovoleným způsobem dostal míč do sítě, radost mu však překazil nepochopitelný hvizd rozhodčího Francisca Josého Hernándeze Maesa. Sudí, jenž pískal svou první sezonu v nejvyšší španělské soutěži, působil ne zcela jistým dojmem také během celého zbytku duelu, když rozdal celkem 11 žlutých karet a také jednu červenou.

Z hlubin zoufalství a z pozice jednoho z hlavních adeptů na sestup kouč Sergio nakonec dovedl v minulém ročníku Cádiz k záchraně a zajistil mu čtvrté vystoupení v nejvyšší španělské soutěži v řadě. Letošní sezonu začala Žlutá ponorka poměrně solidně, jelikož po šesti odehraných kolech nasbírala osm bodů, přičemž se už stihla střetnout s řadou papírových favoritů. Rayo na tom bylo s výkony velice podobně a jedinou velkou kaňkou u něj zůstávala vysoká prohra s Atlétikem Madrid.

Již v šesté minutě si domácí Maxi Gómez vysloužil žlutou kartu za ostudnou simulaci, kterou si toužil vykoledovat pokutový kop. Piráti vstoupili do duelu lépe a od úvodní trefy je dělilo pouze několik málo centimetrů. Darwin Machís minul centrovaný míč, přičemž kdyby se mu podařilo jej trefit, tak by se vzhledem k bezprostřední blízkosti velmi pravděpodobně jednalo o prolomení bezbrankového stavu. Ještě před odchodem do šaten spatřili diváci velmi kontroverzní situaci. Hostující Camello se dostal až za obrannou linii Žluté ponorky, následně oběhl vybíhajícího brankáře a uklidil míč do odkryté sítě. Hlavní sudí však bezdůvodně celou situaci anuloval hvizdem do své píšťalky.

Po změně stran nebylo k vidění mnoho příležitostí. Oběma celkům scházela přesnost ve finální příhrávce nebo trochu štěstí, aby si vytvořily vyloženou šanci. Přesně tuto situaci vystihl protiútok dva na dva Raya několik málo minut po odehrané hodině hry. Isi Palazón sobecky upřednostnil střelu ze zhruba 30 metrů místo toho, aby zvolil konstruktivní řešení. Ani další pokus španělského záložníka ze 78. minuty nenašel nic jiného než vrchní řady tribun stadionu. O tři minuty později se Palazón konečně trefil do parametrů branky, domácí Conan Ledesma však předvedl zákrok večera. Abdul Mumin se rozhodl, že předběhne své spoluhráče do sprch. K tomu si pomohl vlídnými slovy na adresu hlavního sudí, který neváhal jej vyloučit.

Vyrovnané a velmi vypjaté utkání tak nakonec divákům vítěze nenabídlo. Cádiz sehraje další ligový zápas 1. října, kdy se střetne s Atlétikem Madrid, Rayo změří o den dříve síly s Mallorkou.

Více informací k zápasu

Real Madrid - UD Las Palmas 2:0

27.09.2023 19:00

Góly: 45+2. Brahim Díaz, 54. Joselu

Real Madrid porazil v sedmém kole LaLigy před vlastními fanoušky Las Palmas 2:0. Bílý balet se při dolování tří bodů pořádně nadřel, neboť brankář hostů Álvaro Valles předvedl zejména v první půli, kdy favorit vyslal osm střel na bránu, několik skvělých zákroků. Nicméně ani jeho hbité ruce nebyly všemocné, a tak jej ještě před přestávkou překonal Brahim Díaz klinicky přesnou ranou do šibenice. Pro navrátilce z AC Milán se jednalo o premiérovou trefu v dresu Bílého baletu po přesunu zpět do Španělska. Po změně stran favorit z tempa ubral, přesto z minima šancí vytěžil pojišťovací gól Joselu.

Hráči Realu Madrid o víkendu zažili první porážku v sezoně, ještě více byla tato ztráta hořká, jelikož se jednalo o pád v madridském derby. Po zápase vzal prohru na svá bedra trenér Carlo Ancelotti, jenž řekl, že vše byla jeho chyba. Problémem však byla především defenziva, která dovolila soupeři skórovat tři velmi laciné góly. Ani útok ovšem v tomto zápase nezářil, což chtěli Los Blancos napravit před domácím publikem proti nováčkovi ligy z Las Palmas. Pomoci měl už i uzdravený Vinícius Junior.

Brazilec utkání začal ovšem pouze mezi náhradníky, a tak jen sledoval, jak se v úvodu jeho spoluhráči snažili prokombinovat k zakončení, ale obrana žlutomodrých odolávala. První velká příležitost přišla až v 19. minutě, kdy Federico Valverde křižným pasem nalezl osamoceného Joselua na malém vápně. Valles v bráně si však se střelou z blízkost poradil. Vzápětí se minisouboj Španělů zopakoval, když se útočník v bílém dresu uvolnil, ale ani z levého úhlu na gólmana Las Palmas nevyzrál. Valles měl neustále plné ruce i nohy práce, nicméně všem pokusům odolával a připisoval si úspěšné zákroky. Až v nastavení dostal míč přesně na nohu Díaz, jemuž defenziva nechala spoustu času na zpracování, čehož využil přesnou ranou do levé šibenice.

Úvodní tlak ve druhé půli si vytvořili fotbalisté z Kanárských ostrovů, ale bílá hradba tlaku odolala a přešla do protiútoku. Ten v 54. minutě proměnil Joselu, jenž si naskočil na centrovaný balon a umístil jej nechytatelně k tyči. Poté se hra uklidnila a větší šance přišla až v 72. minutě. Z dálky napřáhl Jonathan Viera, ovšem Kepa Arrizabalaga jeho pumelici schoval do náruče. Na nic jiného se nováček v soutěži nezmohl a Bílý balet se také nikam nehnal.

Real Madrid tak na domácí půdě alespoň zčásti odčinil prohru v madridském derby a připsal si tři povinné body. V následujícím kole se již za tři dny představí proti rozjeté Gironě, Las Palmas svede 2. října bitvu s Celtou Vigo.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Girona FC 1:2

27.09.2023 19:00

Góly: 49. Dani Parejo (pen.) - 56. Artem Dovbyk, 61. Eric García

Girona zvítězila v utkání sedmého kola LaLigy na trávníku Villarrealu 2:1. Vyrovnaný duel v provincii Castellón gólově načal krátce po přestávce domácí Dani Parejo, jenž proměnil pokutový kop. Blanquivermells ale Španělův zásah nakopl a po necelé čtvrthodině od inkasování již byli ve vedení, když nejprve hlavou srovnal Arťom Dovbyk a následně stejným způsobem skóroval Eric García. Hosté tak využili zaváhání Barcelony a se ziskem úctyhodných 19 bodů se posunuli na průběžnou první příčku tabulky.

Nezastavitelná Girona od startu nové sezony dosud nepoznala přemožitele. Posledních pět střetnutí v řadě navíc vyhrála a společně s Barcelonou se mohla chlubit nejlepší ofenzivou v celé soutěži. Spanilou jízdu Gironistes chtěl zastavit domácí Villarreal, jenž ovšem stále hledal ideální formu a v tomto ročníku LaLigy zatím zvítězil pouze dvakrát.

Svižný start Žluté ponorky mohl hned v úvodní minutě gólově podpořit José Luis Morales, svůj pokus zevnitř vápna však poslal vysoko nad bránu. Na sklonku úvodní desetiminutovky vyzkoušel pozornost Paula Gazzanigy Álex Baena, ale ranou doprostřed nechal Argentince vyniknout. Hosté sice v prvním poločase drželi balon na kopačkách častěji, nadějnou příležitost si ovšem vytvořit nedokázali. A tak mohli jít před přestávkou do vedení domácí, jenže Gazzaniga střelu na přední tyč Yéremyho Pina vyrazil na rohový kop.

Krátce po změně stran fauloval ve vlastním vápně Miguel Gutiérrez a hlavní sudí nařídil penaltu. Tu se štěstím proměnil Parejo a zajistil žlutým jednogólový náskok. Gironu inkasovaná branka nakopla a v 56. minutě se jí podařilo vyrovnat. Na centr Sávia si na zadní tyči naskočil Dovbyk a přesnou hlavičkou nedal Filipu Jörgensenovi šanci. O chvíli později bylo v hostujícím sektoru na Estadio de la Ceramica ještě veseleji, když se po nakrátko rozehraném rohovém kopu prosadil taktéž hlavou Eric García. Pojistku mohl přidat Cristhian Stuani, ale z voleje rozezvoněl pouze brankovou konstrukci.

Rozjetá Girona tak vyzrála i na Villarreal a získala již pošesté v řadě tři body. Následující zápas sehrají oba celky již tuto sobotu. Žlutá ponorka zavítá na hřiště Getafe, Blanquivermells vyzvou silný Real Madrid.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Getafe CF 2:2

27.09.2023 19:00

Góly: 6. Yuri Berchiche, 62. Iñaki Williams - 51. Gastón Álvarez, 83. Juanmi Latasa

Hráči Athletic Clubu remizovali v domácím duelu sedmého kola LaLigy s Getafe 2:2. Raketový start zajistil baskicému celku již v šesté minutě přesnou trefou Yuri Berchiche, na něhož po změně stran navázal Iňaki Williams. Na obě tyto branky však hosté dokázali reagovat. To se jim podařilo i proto, že Rojiblancos museli celou druhou půli odehrát bez vyloučeného Oihana Sanceta.

Jeho nerozvážnost navíc částečně pokazila perfektní start Los Leones, kteří až do tohoto hracího dne zažívali nejlepší ligový start ve 21. století.

Hráče Bilbaa úvodní prohra sezony proti Realu Madrid pořádně nakopla, což potvrdili sérií pěti zápasů v řadě bez porážky, přičemž hned čtyřikrát zvítězili. Rojiblancos se mohli chlubit především velmi pevnou defenzivou, která ve třech duelech po sobě neinkasovala a zároveň byla nejlepší v lize. Tentokrát ji přijelo prověřit Getafe. To sice v předešlém kole vsítilo tři branky, i přesto však prohrálo na půdě Sociedadu 3:4.

Baskové zažili start snů, jelikož příznivci domácího celku slavili přesný zásah již v šesté minutě. Berchiche zaskočil Davida Soriu ostrou ranou po standardní situaci a ten si po neohrabeném zákroku nasměroval míč do vrchní sítě branky. Ve 22. minutě se Borja Mayoral pokusil vyrovnat stav duelu, na jeho zakončení byl však Unai Simón připraven. Přesto si španělský útočník zasloužil pochvalu za to, jak si poradil s obranou Los Leones. Gorka Guruzetu nebyl úspěšný ani v jedné ze dvou příležitostí, které se mu naskytly. Nejprve jeho pokus zastavil solidním zákrokem Soria a poté míč orazítkoval tyčku. Sancet následně odešel do kabiny dříve než jeho spoluhráči na přestávku, když si zákrokem stylem kung-fu vykoledoval červenou kartu.

Azulones nabídnutou přesilovku využili téměř ihned po změně stran. Gastón Álvarez vyskočil v pokutovém území nejvýše ze všech a hlavou nasměroval míč za záda Simóna. Asistenci si přesným centrem z rohového kopu připsal Carles Aleňá. V 62. minutě rozzářila hvězda Rojiblancos Williams oči domácího publika. Útočník se prosadil po fantastické individuální akci, při které si nejprve poradil s obrannou linií madridského týmu a následně chladnokrevně zakončil na vzdálenější tyč. Hostům se přece jen podařilo vyrovnat po další hlavičce, tentokrát byl jejím autorem Juanmi Latasa. Ten se nejlépe zorientoval v pokutovém území a domácímu brankáři nedal žádnou šanci.

Bilbao tak sice nebude spokojeno s remízou, alespoň však udrželo šňůru neporazitelnosti. Následující utkání sehraje 30. září proti Realu Sociedad, Getafe změří ve stejný den síly s Villarrealem.

Více informací k zápasu

RCD Mallorca - FC Barcelona 2:2

26.09.2023 21:30

Góly: 8. Vedat Muriqi, 45+3. Abdón Prats - 41. Raphinha, 75. Fermín López

Fotbalisté Mallorky remizovali v sedmém kole LaLigy před vlastními fanoušky s Barcelonou 2:2. Vedoucího celku z Katalánska se Piráti nezalekli a především zásluhou urostlého Vedata Muriqiho, který nejprve branku sám vstřelil a u druhé asistoval, se dvakrát ujali vedení. Blaugranas však pokaždé našli odpověď, neboť počin kosovského kanonýra napodobil rovněž přesným zásahem i gólovou přihrávkou Raphinha. Skóre duelu uzavřel v 75. minutě teprve při svém druhém startu v nejvyšší španělské soutěži Fermín López.

Barcelona byla po šesti odehraných kolech ve Španělsku poměrně suverénní a s pouhou jednou ztrátou se nacházela na první příčce tabulky. Šestizápasová šňůra vítězství málem skončila v minulém klání proti Celtě Vigo, s níž Blaugranas prohrávali už o dva góly, nicméně v posledních 10 minutách přišel famózní comeback. Mallorku, která dosud poznala chuť vítězství pouze jednou, tak nečekal vůbec jednoduchý úkol.

Domácí však začali zápas aktivně a proti favoritovi duelu nepůsobili vůbec zakřiknutě. Už v osmé minutě způsobili katalánské defenzivě problémy důrazným napadáním, po kterém se dostal uvnitř šestnáctky k míči Antonio Sánchez. Jeho první nahrávku sice zblokoval protihráč, ta druhá už ale našla Muriqiho, jenž z předbrankového prostoru prokázal zabijácký instinkt a poslal Mallorku do vedení. Kosovský útočník se dostal během první půle i do dalších příležitostí, byl to ale hostující Raphinha, kdo pohnul chvíli před pauzou kolonkou vstřelených branek poté, co vyslal prudkou ránu z hranice vápna přesně k levé tyči. V nastavení první půle se ale o ten pravý gól do šatny postarali domácí, které po Muriqiho prodloužení rozjásal v pádu zakončující Abdón Prats.

Po změně stran tempo utkání trochu upadlo, neboť Rumělky nemusely nikam pospíchat, čemuž také přizpůsobily taktiku. V 65. minutě ale pronikl do vápna Lamine Yamal, kterého na první pohled sestřelil domácí obránce José Copete. Po intervenci videorozhodčího byl však hlavní sudí povolán k obrazovce, kde dostupné záběry vyvrátily jeho původní výrok, a penaltu tak odvolal. Vyrovnání se hosté dočkali až čtvrthodiny před závěrečným hvizdem, kdy se na konci parádní týmové kombinace ocitl přesně zakončující López.

Mallorca tak na domácí půdě dokázala Barcelonu přibrzdit a získat cenný bod. V dalším kole se utká 30. září s Vallecanem, Blaugranas změří o den dříve síly se Sevillou.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - UD Almería 5:1

26.09.2023 19:00

Góly: 7. Youssef En-Nesyri, 8. Dodi Lukebakio, 38. Suso, 51. Erik Lamela, 90+2. Kike Salas - 71. Luis Javier Suárez (pen.)

Fotbalisté Sevilly rozdrtili v sedmém kole LaLigy před vlastními fanoušky poslední Almeríi 5:1. Los Hispalenses skvěle vykročili za ziskem tří bodů už v úvodu, když v rozmezí necelých dvou minut hned dvakrát udeřili. Po gólové dorážce Youssefa En Nesyriho ukázala šikovnost pohlednou individuální akcí i letní posila z Herthy Dodi Lukébakio. Na trefu Belgičana, jenž se prosadil také ve svém druhém domácím utkání za Andalusany v lize, navázali ve zbytku zápasu suverénní červenobílí ještě dalšími třemi zásahy.

Sevilla po příchodu legendárního Sergia Ramose, jenž tentokrát začínal jen na lavičce, zlepšila svou defenzivní hru a ze tří posledních klání inkasovala pouze jednou. Její forma však stále měla od ideálu hodně daleko, o čemž svědčila jediná výhra od startu sezony, která navíc přišla proti nováčkovi z Las Palmas. Almería na tom ovšem byla ještě hůře, jelikož táhla šňůru šesti duelů v řadě bez vítězství, přičemž hned čtyři z nich prohrála. V tabulce nejvyšší španělské soutěže jí tak patřila poslední příčka.

Už po osmi minutách bylo prakticky rozhodnuto o tom, že si hosté budou muset na posun vzhůru počkat. První úder Sevilly přišel po rohovém kopu, po němž sice nejprve Loïc Badé trefil břevno, jenže z následné dorážky protlačil míč do sítě En Nesyri. Hned vzápětí se z branky radoval i Maročanův útočný kolega Lukébakio, jenž se na levé straně hřiště chopil balonu, předvedl krásný slalom až do pokutového území a razantní střelou pod horní tyč zaznamenal svůj druhý gól po příchodu z Německa. Domácí následně na čas přenechali iniciativu soupeři, k obléhání vápna se vrátili až ve 38. minutě a hned z toho byl třetí zásah. Konkrétně se krásným obstřelem prosadil Suso.

Krátce po výměně stran se z gólu radoval i další mozek sevillské zálohy Erik Lamela. Ten si po rychlém brejku, který skvěle rozjel aktivní Lukébakio, naběhl na přihrávku letící z levé strany, a ačkoliv jeho zakončení postrádalo razanci, míči za čáru pomohl dobíhající bek Edgar González. Přesvědčivě hrající Seville lehce zkomplikoval situaci pokutový kop ze 71. minuty, který umístěnou ranou k levé tyči proměnil Luis Suárez. Kolumbijcův zásah ale žádné heroické vzepětí outsidera nevyvolal, naopak v nastavení dal razítko na triumf svěřenců Josého Luise Mendilibara obránce Kike Salas.

Sevilla tak zápas proti utrápené Almeríi snadno zvládla a získala tři body. Už v pátek ji však nebude čekat vůbec jednoduchý úkol, jelikož se střetne s Barcelonou. Hosté svedou 1. října bitvu s Granadou.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Girona FC
7
6
1
0
18 : 8
19
2
Real Madrid
7
6
0
1
13 : 6
18
3
FC Barcelona
7
5
2
0
18 : 8
17
4
Athletic Bilbao
7
4
2
1
13 : 6
14
5
Atlético Madrid
6
4
1
1
15 : 5
13
6
Real Sociedad
7
3
3
1
13 : 10
12
7
Rayo Vallecano
7
3
2
2
7 : 9
11
8
Valencia CF
7
3
1
3
9 : 7
10
9
Cádiz CF
7
2
3
2
6 : 8
9
10
Real Betis
7
2
3
2
7 : 12
9
11
Getafe CF
7
2
2
3
10 : 13
8
12
Sevilla FC
6
2
1
3
11 : 9
7
13
Villarreal CF
7
2
1
4
10 : 13
7
14
CA Osasuna
7
2
1
4
7 : 10
7
15
Deportivo Alavés
7
2
1
4
6 : 10
7
16
RCD Mallorca
7
1
3
3
9 : 12
6
17
Celta Vigo
7
1
2
4
7 : 11
5
18
UD Las Palmas
7
1
2
4
2 : 6
5
19
Granada CF
7
1
1
5
10 : 18
4
20
UD Almería
7
0
2
5
8 : 18
2

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (66)

Přidat komentář
MystycMac

Barcelone sa nedá nič vyčítať ,dostali 2 náhodne góly a aj tak majú remízu. To nie je ani strata, každý videl aký bol Real v Nedeľu úbohý tak konkurenciu nemajú, 2 body hore dole...

Reagovat
Jordi Alba

Právě, že nás to posune dole.

Reagovat
Damis

To by ses divil kolik věcí se dá Barceloně vyčítat.

Reagovat
Godwinson

Solidní simulantskou kundu si tam na křídle Barcelona vychovává.

Reagovat
Rizek

Ale jdi ty brepto. Dostává rány v každým souboji.

Reagovat
Godwinson

Tak to je jediný na světě.

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
valloire

Reagovat
Mass

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
sylarko

Toto sa dalo kludne vyhrat keby nebolí lenivy na krok. A taku slabu rozohravku z nasej strany som dlho nevidel.

Reagovat
2miguel1

Bez toho Frenkieho Pedriho je to ťažke. Bol som dnes v Seville na zapase, paradnych 5:1, Sevilla bude hrat o top4 tento rok

Reagovat
Tony Stark

Sevilla ťažko.

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Supr výběr zápasu!

Reagovat
Damis

Dostal ses letos na 1 zápas Sevilla a už víš že bude hrát o top4

Reagovat
Rizek

Letos to bude těžký v každým zápase. S touhle zálohou prostě soupeře nepřehrajeme. A to jim s rozehrávkou pomáhá pořád Cancelo. A i tak nejsou schopní soupeře přehrát.

Reagovat
Gazdo

Bohuzial my tam mame svetovych zaloznikov len Frenkieho a Pedriho a obaja zraneni. Oriol je cisto backup, Gavi proste top zaloznik nie je (zatial urcite nie, uvidime ci v buducnosti vobec) a Gundo uz toho zaloznika ani moc nehra ale zbieha kdesi k vapnu

Reagovat
patas92

Gavi ty poslední dva zápasy když hrál víc z hloubky odehrál skvěle

Reagovat
EaP

Tiež som mal pocit, že Gavi stratil iskru. Ale ako som si všimol, bolo to dané tým, že ho Xavi hodil na krídlo a tam bol stratený. Naopak od prechodu späť hlbšie do stredu si to dava jak pan. Včera si tam zopár krát pekne povodil hráčov Mallorky, perfektne diriguje hru a ako sme mohli vidieť proti Celte, dokáže dat aj skvelú finálnu prihrávku. Verím tomu, že v strede ihriska ešte vyrastie na jedného z najlepších. Len už žiadne krídlo.

Reagovat
technecium

Reagovat
Visca el barca

Reagovat
patas92

Reagovat
2miguel1

Reagovat
Moshe Dajan

Je to pravda jenom částečně. Na křídle třeba fantasticky zničil Real v Supercopě a měl tam i další dobré zápasy. Navíc Xavi ho tam nestavěl jenom tak z plezíru, ale protože ta barcelonská nulová křídla prostě nějak nahradit musel.

Reagovat
Gazdo

Mozne to je ale zatial taky proste nie je. Urcite hra ale na svoj vek paradne. Netreba zabudat ze je to stale este ucho

Reagovat
Visca el barca

Gundogan? A Gavi včera nej s hřišti. Zas tyhle soudy po jedný remce.

Reagovat
Gazdo

To nesudim na zaklade jednej hry

Reagovat
Eichel

Gavi je pre mňa záložník do Kloppovho futbalu a tam by bol super.

Reagovat
Visca el barca

Reagovat
Rizek

Jo a zapomněl jsem - Muriqi výkon na hranici lidských možností. Klobouček, válečníku.

Reagovat
Kejza

Arauja je schopnej přetlačit málokdo

Reagovat
dextroza_m

Já musím říct, že mně se to líbilo. Napětí celý zápas, Mallorka bojovná, nebezpečná, MAtS si tu chybu mohl odpustit, ale čutaná je o chybách. Takže sice ano ztráta, ale já se u toho nenudil.

Reagovat
misinho7

Takuto rychlu stratu som necakala a sancu pre nas ist znova na prve

Reagovat
Tony Stark

Reagovat
sensei25

Ty si zena?

Reagovat
sergi

Veľa by to vysvetlovalo.

Reagovat
el Principito

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Edgar Davids

Reagovat
misinho7

Haha

Reagovat
Mass

Reagovat
Eichel

nenechaj sa zmiasť tým Betisom a tragickými Antwerpami, nie je to vôbec dobrý úvod plus je zranený Frankie aj Pedri a oni sú najpodstatnejší pre ten tím

Reagovat
Visca el barca

Bože nikdo tak negativní tady ze strany Cules snad není.

Reagovat
Visca el barca

Ztráta mrzí. Mohli jsme v klidu otočit už v první půli. Druhý gól jde za Romeuem a špatné sehranosti stoperů. U Romea je otázka času, kdy se na stálo posadí. Je to vidět. Zápasy nedohrává, Xavi ho tam cpe na sílu, protože jím chtěl lepit sestavu a vidí, že to není ono. Teď do repre pauzy neztratit ani bod a hlavně vyhrát v Portu a pak snad už s Frenkiem a Pedrim.

Reagovat
2miguel1

LM budeme hrať Frenkie Gundo Pedri, v tej lige si ale Romeu (bohuzial) zahra. Nema na to, velmi jednoduche.

Reagovat
vilp

Na twitteru ho dost chválí, zajímavý.

Reagovat
vilp

Kdy šel Alba výkonnostně dolů?

Reagovat
sergi

Ťažko povedať, v MLS sa mu celkom darí.

Reagovat
Jordi Alba

Co je tohle za osobní útoky?

Reagovat
Gazdo

Reagovat
valloire

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Gazdo

Tak on isiel nejak narazovo. Do tej poslednej seozny to bol stale svetovy bek a aj v tej poslednej bol stale nasim najlepsim. Nastastie sa ale Xavi rozhodol postavit to na Baldem co je rozhodne super a ukazalo sa to ako spravny tah. Skoda ze namiesto niekoho ako Alba mame Alonsa ale Albu bolo potrebne zbavit sa nie kvoli hracskej kvalite ale kvoli tej mentalite ktoru ako posledny zo starsich predstavoval

Reagovat
Xavi

Od té čtverky od Liverpoolu.

Reagovat
vilp

Reagovat
rominhoFCB

Barcelona inkasovala už toľko gólov, ako v uplynulej sezóne po 25. kole

Reagovat
JM

Bublina splaskla

Reagovat
2miguel1

Nechce sa mi veriť, že je to Busquetsom.

Reagovat
Jordi Alba

Suchý triko.

Reagovat
Moshe Dajan

ale mokrá prdel

Reagovat
Jordi Alba

Ponorka byla marná, nezahodit Stuani takhle ty 3 tutovky, co u něj není zvykem, dostanou zase bůra.

Reagovat
Moshe Dajan

Pimienta už by s tou ofenzivou měl vážně něco dělat

Reagovat
Elliasson

Vím, že to sice TOP 4 nebude, ale klobouk dolů před Gironou. Opravdu!

Reagovat
Damis

Leicester si určitě taky věděl, že nevyhraje titul.

Reagovat
Elliasson

Líbí se mi, jak české média kritizují Béřu, ale Alváro dneska nezvládl situaci více. A jinak - Osasuna krásný fotbal. Klobouk dolů. Za mě... Ten gól na 1:1 si zasloužili.

Ale 3 body jsou tam!

Reagovat
Jan Horáček

Co tam bylo před tím vyrovnáním za faul? Na Witsela nebyl, to je jasné, ale já tam neviděl ani nic jiného.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele