Konec jedné éry. Wenger po sezóně odejde z Arsenalu

20.04.2018, 11:23
Aktuality
Arsenal bude před startem nadcházejícího ročníku hledat nového manažera. Arséne Wenger se po dlouhých 22 letech rozhodl, že na konci letošní sezóny, navzdory ještě rok platnému kontraktu, ze své funkce odejde...

Rodák ze Štrasburku zahájil svoji trenérskou dráhu v místním Racingu, kde vedl dorostenecký tým, následně se přes Cannes a Nancy dostal do Monaca, kde na sebe upozornil.

Po sedmi letech se Wenger možná trochu překvapivě vydal do Japonska, kde vedl Nagoyu Grampus a za další dvě sezóny, když se psal říjen 1996, usedl na lavičku Arsenalu.

Wenger byl zpočátku svého působení u Gunners hodně úspěšný, když během prvních devíti let dokázal vybojovat tři ligové primáty a čtyři vítězství ve FA Cupu (včetně ceněného double v letech 1998 a 2002). Posléze ale přišlo pro londýnský celek období sucha.

To trvalo 3283 dnů, než "Kanonýři" dokázali v roce 2014 vybojovat další triumf ve FA Cupu. Rok nato se Arsenal ze zisku této trofeje radoval znovu a poslední vítězství přišlo loni.

Hlavně během posledních dvou sezón byl však Wenger podrobován velké kritice, neboť nedokázal naplnit vysoké ambice londýnského klubu. Ten ostatně v minulém ročníku Premier League skončil mimo první čtveřici, což se stalo vůbec poprvé pod vedením francouzského manažera, stejně pak dopadne AFC letos, když se aktuálně pohybuje až na šestém místě pelotonu.

Gunners však mají stále šanci na postup do Ligy mistrů, neboť se probojovali již do semifinále Evropské ligy, kde na ně čeká Atlético Madrid, a případným vítězstvím druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže by se Arsenal kvalifikoval mezi evropskou klubovou smetánku.

"Cítím, že přišel správný čas, abych na konci sezóny odstoupil," řekl Wenger. "Jsem vděčný za to, že jsem měl privilegium klubu sloužit po tolik dlouhých let," doplnil 68letý manažer.

"Tohle je jeden z nejtěžších dnů, které jsem od svého příchodu zažil," pronesl po oznámení majoritní akcionář Stan Kroenke. "Jeden z hlavních důvodů, proč jsme Arsenal kupovali, bylo to, co z něho Arséne udělal na trávníku i mimo něj. Jeho dlouhověkost a dlouhodobě vyrovnané výsledky na nejvyšší úrovni už nikdo nikdy nezopakuje," dodal na závěr.

Londýnský velkoklub nyní čeká hledání nástupce francouzského manažera. Dlouho skloňovaným jménem ve spojení s Arsenalem je Thomas Tuchel, mluví se také o kouči německé reprezentace Joachimu Löwovi anebo ostříleném Carlu Ancelottim. Ve hře by pak mohl být další Francouz a bývalý dlouholetý hráč tohoto klubu Patrick Vieira, o němž se nedávno zmínil sám Wenger.

Autor: Jiří Vojík / bbc.com

Komentáře (966)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele