Euro v kostce (Čtvrtfinále)

05.07.2016, 01:58
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Čtyři zápasy a na jejich konci čtyři vítězné týmy. Francouzské Euro má za sebou čtvrtfinálová klání a míří do dalšího kola, kde si to "Final Four" rozdá o medaile. Největší pohádka šampionátu skončila, islandskou roli však plynule přezval další šok Wales. Bale, Ramsey a spol. jsou už v semifinále, kde vyzvou Portugalsko. Druhou dvojici - a zřejmě předčasné finále - tvoří Němci a domácí Francie.

Velšané však mají před semifinále velké starosti kvůli suspendaci dvojice Ben Davies - Aaron Ramsey. Především blonďatý záložník je klíčovým tahounem ostrovního týmu a rozhodně i jeden z nejlepších hráčů dosavadního průběhu mistrovství Evropy. Přísné pravidlo stopky za pouhé dvě žluté karty v pěti zápasech však dostihlo i jeho.

To Francie si mohla v průběhu druhého poločasu dovolit pošetřit Girouda s Koscielnym - jediné karetně ohrožené hráče. Island totiž smetla 5:2, přičemž do pauzy stihla Vikingy zpražit hned čtyřikrát. Konečně tak skončila trýznivá série domácího celku bez vstřelené branky v prvním dějství.

Wales heroicky vyřadil Belgii po výsledku 3:1, avšak zbylá dvě klání byla vyrovnaná až běda. Portugalci i Němci totiž postoupili mezi poslední čtyři až na základě penaltového rozstřelu. Z Poláků neuspěl jediný Kuba Blaszczykowski, zatímco v dresu Squadry Azzury se mýlilo hned kvarteto exekutorů.

Zápas čtvrtfinále: Francie - Island


Tenhle duel měl dva možné scénáře. Buďto se čekalo, že Francie naváže na trápení z prvních poločasů a ve druhém dějství bude houževnatý Island sahat třeba i po prodloužení. No, anebo třísettisícovému národu dojdou síly, jeho pohádka skončí brutálním způsobem a ukáže se, že čtvrtfinále je prostě a jednoduše strop. Vyhrála druhá varianta.

Už ve dvacáté minutě vedli Francouzi 2:0 po gólech Girouda a Pogby. Do přestávky se pak trefili i Payet s Griezmannem a bylo po zápase. Ve druhém dějství domácí tým šetřil opory a dovolil outsiderovi snížit na konečných 5:2. Přesto se nedalo říct, že by poločas vypustil, většinu zápasu se hrálo nahoru-dolů a šlo vskutku o parádní podívanou.

Podrobný záznam si můžete prohlédnout ZDE.

Gól čtvrtfinále: Radja Nainggolan


Přihrávka na Hazarda, velšská linie chybně ustoupila až do vápna, a pak prásk! Radja Nainggolan využil zaváhání Walesu naprosto dokonale a aspoň na chvíli poslal již vypadnuvší Belgii do vedení. Jeho parádní bombu z dobrých 25 metrů neměl Wayne Hennessey nárok chytit - byť si na prudký balón letmo sáhl.

ČTK/BELGA

Video Nainggolanovy pumelice si můžete prohlédnout ZDE a ZDE (alternativní úhly).

Zákrok čtvrtfinále: Gianluigi Buffon


Dvakrát nevstoupíš do téže řeky? Pche. Gianluigi Buffon je nevyčerpatelná studnice geniálních zákroků, které se prostě nedají opomenout. Italský hřebec ani v 38 letech reflex neztratil a po Gerardu Piquem v osmifinále vychytal taky Maria Gómeze. Proti jeho patičce (nebo Chielliniho kopu?) se zaskvěl ještě víc než se Španělskem, svoji pravačku vytrčil neskutečně rychle.

Video s parádním zákrokem si můžete prohlédnout ZDE.

Hráč čtvrtfinále: Olivier Giroud


Kdyby hrál v takové formě většinu sezóny, nemusí Arsenal vůbec přemýšlet o koupi nového útočníka. Olivier Giroud prožívá velmi solidní šampionát, který korunoval dokonalým výkonem ve čtvrtfinále proti Islandu. Na dva góly a jednu asistenci mu stačilo 59 minut; stejně tak jako na perfektní známku 10 od statistického serveru WhoScored.com.

Jeho show začala už ve dvanácté minutě, kdy přesnou ranou z úhlu otevřel skóre. Druhý parádní moment předvedl na samém sklonku prvního poločasu, kdy tečoval Pogbův dlouhý pas, a vyslal tak kolegu Griezmanna do gólového úniku. Těsně před svým odchodem pak hlavou proměnil Payetův centr.

Břídil čtvrtfinále: Simone Zaza


Tomu, že přišel čistě na pokutové kopy, se nikdo nedivil. Chladnokrevný útočník se pro vyhrocený rozstřel vždycky hodí. Co ovšem Simone Zaza předvedl u puntíku, to logicky (po boku vzduchem poháněného panáka Boatenga) ovládlo sociální sítě. Italský forvard k míči doklopýtal jako poník na drezúře, načež jej napálil vysoko nad. Nebo to byl jen klam? Traduje se totiž, že Zaza před Neuerem přešlapuje dodnes...

Video z inkriminovaného momentu si můžete prohlédnout ZDE.

Sestava čtvrtfinále


grafická úprava: Víťa Horák

Proti Gómezovi vytáhl zatím asi zákrok turnaje, Müllerovi chytil penaltu, ale na postup to nestačilo. Gianluigi Buffon však rozhodně nesmí chybět v ideální sestavě kola. Možná nejlepším hráčem italského souboje s Německem byl Mats Hummels, který zažívá vynikající turnaj. Ve čtvrtfinále byl jistý vzadu a hned dvakrát úspěšně pronikl i do defenzivy soupeře. Penaltu v rozstřelu proměnil.

Trojici stoperů doplňuje skála velšské obrany Ashley Williams, který navíc vstřelil Belgii vyrovnávací gól. To Pepe sice střelecky mlčel, ale v klíčovém závěru zápasu s Polskem byl pro Portugalce naprosto esenciálním hráčem. Celkem vyhrál sedm vzdušných soubojů a šestkrát třeba přerušil soupeřovu akci.

Pravým křídelním obráncem v naší sestavě je Chris Gunter, jeden z velšských hrdinů. Levou stranu belgické defenzivy neúnavně trápil svými náběhy a v závěru utkání parádně nacentroval na gól Samu Vokesovi. Na opačné straně odehrál velmi povedený zápas Mattia De Sciglio, jenž sice nemůže slavit postup, ale na svůj takřka perfektní defenzivní výkon korunovaný proměněnou penaltou smí být pyšný.

Osmnáctiletý Renato Sanches zažívá úžasné období. Po přestupu do Bayernu posunul Portugalsko do semifinále Eura fantastickým gólem a proměněnou penaltou. Uprostřed pole navíc prakticky neztrácel míče. To Aaron Ramsey předvedl o poznání živelnější výkon. Létal po hřišti jako blázen, bojoval, bránil, zakládal protiútoky a navíc nahrál na dvě parádní branky Walesu.

Největší hvězdy čtvrtfinále však běhaly ve francouzském dresu. Na Dimitriho Payeta se těsně nedostalo, přednost tentokrát mají jeho kolegové. Paul Pogba odehrál fantastický zápas, první hodinu hry byl uprostřed pole nepřekonatelný, navíc dal gól a čtvrtý založil parádním pasem. Antoine Griezmann ke krásné brance přidal navíc dvě asistence, no a o výkonu Oliviera Girouda se dočtete v rubrice Hráč kola.

Statistické okénko čtvrtfinále


- Polsko vypadlo ze čtvrtfinále Eura, aniž by na celém šampionátu byť jedinou vteřinu prohrávalo; naproti tomu Portugalci si zahrají o finále, aniž by na turnaji vyhráli jediný zápas

- Wales je prvním národním týmem od Švédska z roku 1992, který hned při debutu Euru pronikl až do semifinále

- Renato Sanches je nejmladším střelcem vyřazovací fáze v historii Eura; proti Polsku se trefil v 18 letech a 316 dnech

- Toni Kroos zkompletoval na Euru už 509 přesných přihrávek; o 140 víc než druhý nejúspěšnější nahrávač Granit Xhaka

- Francie vůbec jako první reprezentace na finálových turnajích Eura dokázala nasázet 4 góly v prvním poločase

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (81)

Přidat komentář
bbbauch

Finale bude Francie - Portugalsko a aby jste se tu nehadali, CR neda ve finale penaltu a pak na tyden skonci v repre

Reagovat
bbbauch

*abyste

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Azazelo RD

Mohl by skončit s fotbalem úplně a prohlásit, že jsou všichni fotbalisté oproti němu dementi a že se s takovýma hrát nedá.

Reagovat
pawelFCB

Německo - Wales

Reagovat
smazaný uživatel

Komerčne by to bola najžiadúcejšia alternatíva.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj protoze ronaldo je komercne nezajimavy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

pěkný.. a líbí se mi, že jste tam nenarvali Payeta, kterej přes gól a nejsem si jistej asistencí, dost kazil.. přesto dobrý výkon. ale ne zas tak

Reagovat
fantomas

No Payeta sem musel Ustymu rozmlouvat až já (zhruba podobně jako ty)

Reagovat
C-M@ster

Asi jsem sledoval jiný čtvrtfinále, protože pro mě je jednoznačnou volbou pro nejlepšího hráče Pepe.

Nesnáším, když někdo nehodnotí výkon hráče, ale góly.

Reagovat
fantomas

Děláš, jak kdyby se místo něho zvolil jinej stoper s jednim gólem, a ne útočník podepsanej pod třema brankama.

Reagovat
C-M@ster

Holt stavím „trochu” výš, když někdo vzadu hasí průsery za celou obranu a stíhá k tomu vymýšlet věci vepředu, než když se někdo trefí na hrotu Francie.

Reagovat
fantomas

* zaridi tri branky na hrotu Francie

Reagovat
C-M@ster

Jasně, ale řeknu to zjednodušeně.

Jinej hráč na pozici Pepeho = Portugalsko out.

Jinej hráč na pozici Gurouda = Francie by šla dál a dopadlo by to výsledkově +/- stejně.

Reagovat
fantomas

Hm, to je teda hodně pitomá logika.

Reagovat
smazaný uživatel

Očakávam finále France - Portugal, ale radšej by som bol keby postúpi Wales. Veľmi sympatický tým.

Reagovat
tip63

Německo - Wales - přání

Francie - Portugalsko - tip

Reagovat
Mr.Mike

a Německo - Portugalsko realita

Reagovat
smazaný uživatel

Vy dvaja by ste mali účinkovať v nejakej zábavnej relácii. Perfektne sa dopĺňate.

Reagovat
Kenneth

Gigi byl opet neskutecny. Snad si da jeste to jedno MS.

Reagovat
db18

Potvrdil, že do Ruska ještě chce jet jako hráč.

Reagovat
smazaný uživatel

Toni Kroos jasný člen all stars. Neskutečné, co na turnaji předvádí

Reagovat
Kenneth

Poklad. Guardiola at si nasere.

Reagovat
Losinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
inbloom

S člověk co skládá základní 11cku máme velmi podobný pohled na fotbal :) . Mrzí mě žluté a zranění, které trochu uberou v semifinále, Němcům bude Gomez zatraceně chybět, myslím, že Khedira hraje slušný šampionát, ale tam je alternativ hodně. Kdo ovšem doplatí na nesmysl se žlutými kartami nejvíce je Walsem kvůli nepřítomnosti Ramsiho, protože ten zatím předvádí velmi výborné výkony a je asi v TOP 11 celého turnaje.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
El Campeon

Sanchezovo gol zas az tak úžasný nebyl.Ta akce celkově ano ale ta střela byla tečovana-pro to alespoň u mě ten gol nebyl az tak hezkej.Buffon perfektní,Zaza se už snad odhodlal vystřelit a Polska je mi líto. Proti Walesu by měli velkou šanci na finále

Reagovat
smazaný uživatel

Sanchezovo gol... Snad Sanchezův gol šampióne.

Reagovat
El Campeon

Děkuji za opravu soudruhu učiteli. Ty smajlíky jste si ale mohl odpustit.

Reagovat
smazaný uživatel

Uznávám, že jsem to přehnal, ale tento patvar mi prostě nedá spát.

Reagovat
El Campeon

Reagovat
Mastný Chobot

snáď to Francúzi celé vyhrajú, nech všetci tí hejteri, ktorí tam videli rasizmus, ktorým vadí, že sú čierni, ktorí bučali na Girouda alebo ktorí volali po Benzemovi, sú za keketov

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

To jsou vetsinou provokateri z Kremlu. Kdyby to ale vyhrali Nemci, taky by to slo, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
icemike

Pogba do toho svého golu hodně kazil, dokonce jsem si zrovna říkal, že hraje nejhorší zápas na euru

Reagovat
Usty

to mě překvapuje, já jsem právě viděl asi 3-4 skvělý momenty ještě před gólem

Reagovat
fantomas

Prvních cca 15 minut strávil převážně komplikovánim a kazenim jednoduchých věcí. Ale on zatim na turnaji začátek snad nikdy neměl přemotivovanej, takže normálka.

Reagovat
icemike

a nebyl to matuidi ? :-D

Reagovat
smazaný uživatel

Pogba mi přijde, že zoufale nemá formu, ale při jeho schopnostech a tom jak je ten tým zvláštně poskládaný a vedený to pořád stačí na to aby vyčníval. Neuvěřitelný hráč. Ten by pozvednul libovolný tým v historii. Chci ho vidět v PL asap, ideálně v tmavě modrém dresu.

Reagovat
icemike

taky mi přijde, že je to z jeho strany nějaké slabé, ale pořád je to extra kvalitní hráč. Co teprve takový Muller, který si nevzal letos střelecké boty

Reagovat
Baronne

Tam asi těžko

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Přál bych si finále Francie-Wales.

Francie kvůli Giroudovi a Koscielnymu a Wales, aby si ještě zahrát Ramsey, ten kluk ačkoli se mu někdy nedaří je neskutečnej dříč a to co naběhá . Jinak Wales s spolu s Islandem mají moje největší sympatie na tomhle Euru, tak i proto.

Reagovat
smazaný uživatel

Wales je paradni! Nejen ze jim funguje defenziva, ale i v utoku jsou hodne nebezpecny. Ramseyho zastihl sampionat v nejveritelny forme, Bale je schopny se obetovat pro tym (strasne mi pripomina toho Balea ze Spurs) a skvvely vykony predvadi i stoperska trojka. A strasne me prekvapil i ten Allen, kteryho jsem mel doted zafixovanyho jako strasny drevo nakonec mi tam jako jeden z tech slabsich pride Ledley a ten hraje takovej svuj standard, takze to rozhodne zadnej pruser neni. Strasne je ta vyhra proti Slovensku nakopla.

A ziskali si me tak, ze i kdyz mam v tipovacce Portugalsko na 2. misto a Wales jako porazenyho semifinalistu, tak budu zitra fandit prave Walesu. C'mon Wales!

Reagovat
smazaný uživatel

Girwood a Ramsey

Reagovat
smazaný uživatel

melo to byt naopak, aaaron jednoznacne cnel nade vsemi...

Reagovat
fantomas

Reagovat
Edgewalker

Reagovat
nevros

Taky si myslim, ze na hrotu mela byt hvezda sampionatu Kane.

Reagovat
C-M@ster

Když srovnám výkony, tak odehrál to samé, co Giroud.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
nevros

To jako myslis vazne?

Reagovat
C-M@ster

My v FBI prý nemáme smysl pro humor.

Reagovat
SunFells

Ani všech pět pohromadě.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Aww

Reagovat
Edgewalker

To je kurva kdo?

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

KANEWOOD

Reagovat
Kenneth

Giroud > Kane

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mne je teda jasně nejhezčí branka čtvrtfinále ta od Robson-Kanua. Pomohla k němu sice hrubá chyba defenzívy, ale to pro Naingollanův gól platí taky.

Reagovat
fukoman

Finále bude Francie-Wales

Reagovat
stas87

Nechcem rypat, ale... ten Sanches bol v druhom polcase naprosto neviditelny, prehraval suboje a strasne kazil. Za prvy polcas zasluzi pochvalu, tam vynikal, dal gol. Potom bol otrasny.

Reagovat
smazaný uživatel

taky mi přijde, že přichází na přetřes hlavně kvůli své vizáži a agilitě, jinak má jeho hra mraky chyb a hrát takto někdo starší, tak to těžce dostává

Reagovat
Hokaido

Musím nesouhlasit s tím Zazou. Je to vtipný, ale strašně moc se to nafukuje. Jen v tom rozstřelu nedalo penaltu dalších 6 hráčů. Takovej Florenzi si to imo zaslouží daleko víc.

Reagovat
fantomas

To spíš Halldórsson teda.

Reagovat
Hokaido

Ok, já tentokrát ani neviděl všechny zápasy, ale prostě nekdo jinej. Ta penalta se strašně zveličuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

No, tohle by jeden nečekal. A to ani nebývají řazeni mezi ty "největší velmoci".

Reagovat
smazaný uživatel

A navíc je to špatně. Portugalci byli alespoň v semifinále na čtyřech z posledních pěti ME, ale předtím v roce 1984.

Reagovat
Hokaido

Je to dobře- in their last 7- v letech 88 a 92 se nekvalifikovali.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ten Wales to může klidně vyhrát. Portugalsko už je s těma remízama trapné a ve finále se může stát cokoli.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele