Euro v kostce (Osmifinále)

28.06.2016, 22:30
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Ani jsme se nenadáli a dvě třetiny evropského šampionátu jsou tytam. Evropu opouští hned několik favoritů na boj o medaile, Anglie dokonce podruhé během jednoho týdne. Mizí i Španělsko a Chorvatsko - "česká" skupina smrti tedy naplnila svoji podstatu trošku odlišně. Všichni její účastníci jsou "mrtví". Utvořila se tak elitní osmička, která si to od čtvrtka rozdá o postup do semifinále.

Udělejme si tedy menší rekapitulaci. V papírově slabší části pavouka spojil los Polsko a Portugalsko - tedy týmy, které na turnaji ještě neprohrály, nicméně v základní hrací době vyhrály dohromady jenom dva zápasy (a oba naši severní sousedé). Druhou dvojici tvoří Wales a Belgie. Tohle semifinále tak bude mít na každý pád poměrně překvapivé složení.

Naproti tomu pravá, nabušenější část rozlosování, vytvoří před branami boje o zlato předčasné finále. Tedy pokud Vikingové z Islandu nedonutí sopečné vulkány opět k výbuchu - jako se jim to povedlo proti Angličanům. V cestě stojí domácí Francie, no a ať už narazí na Itálii nebo Německo, bude duel hoden výše uvedeného označení.

Osmifinále každopádně stálo za to. Vedle islandské pohádky jsme si užili Shaqiriho geniální kousek proti Polsku, belgickou řežbu nebo srdceryvné představení Squadry Azzury v čele s ďábelským Antoniem Contem a legendou Gianluigi Buffonem.

Než přejdeme k samotným rubrikám, přijměte, prosím, naši omluvu týkající se grafické podoby článku. Tradiční videa musíme z důvodu striktních autorských práv vynechat - alespoň pro osmifinále je tak nahradily ilustrační fotografie. Autentické záběry si pak můžete prohlédnout vždy po kliknutí na odkaz umístěný pod obrázkem. Díky za pochopení a příjemnou četbu!

Zápas osmifinále: Itálie - Španělsko


Obávali jsme se taktické bitvy, ke které zavelí hlavně dokonale synchronizovaná Conteho Itálie. O žádnou siestu však opravdu nešlo. Juventini v defenzivě sice fungovali na jedničku s hvězdičkou, jenže ofenzivní síla Italů byla rovněž prvotřídní. Především v prvním poločase Španělé vůbec nestíhali a nebýt skvělých zákroků Davida De Gey, mohlo se jít do kabin za stavu dva, tři nula.

Jedinou branku úvodního dějství měl na svědomí Giorgio Chiellini, jenž dorazil do sítě prudký přímý kop Édera, který De Gea neudržel v dlaních. Ve druhém dějství sice měli svěřenci Vicente Del Bosqueho více ze hry, jejich tlak byl však až do wondersavu Gigiho Buffona spíš platonický. Krátce po Buffonově reflexivní parádě pak definitivně rozhodl Graziano Pellé.

Foto: ČTK/imago sportfotodiens

Podrobný záznam si můžete prohlédnout ZDE.

Gól osmifinále: Xhedran Shaqiri


Turnaj mu nevyšel podle představ, v základní skupině se mu skoro nic nedařilo. V klíčovém utkání však pookřál, většinu zápasu s Polskem byl nejlepší na hřišti a navíc vstřelil famózní gól. Lichtsteinerův cent sice obrana odvrátila, jenže pouze na hranici šestnáctky, kam si dvěma kroky couvl právě Xhedran Shaqiri a vystřihnul fenomenální nůžky. Paráda a zatím bezpochyby gól turnaje.

Foto: ČTK/imago sportfotodiens

Video fantastických Shaqiriho nůžek si můžete prohlédnout ZDE.

Zákrok osmifinále: Gianluigi Buffon


Tohle je prostě živoucí legenda. Dost možná i nejlepší brankář, který kdy po naší zemi chodil. Je mu osmatřicet, ale Gigi Buffon zraje jako víno. Nemá žádnou slabinu, Itálie navíc těží i z jeho nesmírně silné osobnosti. Proti Španělsku navíc své reprezentaci de facto vyhrál zápas, když minutu před koncem předvedl fantastický reflexivní zákrok po hlavičce Piqueho. Vzápětí pak mohl sledovat, jak Pellé definitivně rozhoduje...

Foto: ČTK/ZUMA

Video s parádním zákrokem si můžete prohlédnout ZDE.

Hráč osmifinále: Eden Hazard


V prvním poločase ještě místy připomínal "klasického" Hazarda z reprezentace, který je tak nějak ve stínu onoho démona z klubu. Po změně stran však naplno explodoval. Bez nadsázky lze hovořit o výkonu turnaje napříč všemi uplynulými zápasy, ofenzivní klenot Chelsea totiž ve druhém dějství obranu Maďarska naprosto zlikvidoval.

Bojovného soupeře ustavičně trápil svými průniky, jichž úspěšně zkompletoval rekordních 12. Obdivuhodnou akcelerací a skvělým pasem před prázdnou branku navíc definitivně zlomil maďarský odpor. Svůj skvělý výkon pak korunoval brilantním sólem mezi trojicí hráčů, který zakončil přesnou střelou na zadní tyč. Tahle forma může Belgii dotáhnout do finále.

Foto: ČTK/Panoramic

Desetiminutové video s Hazardovým výkonem si můžete prohlédnout ZDE.

Břídil osmifinále: Roy Hodgson


Po dnešní analýze mého kolegy Dominika Zezuly už je vlastně zbytečné se k taktické neschopnosti nějak důkladněji vyjadřovat. Roy Hodgson se svým přístupem prohrál vlastně už na začátku turnaji, kdy bez skrupulí de facto prohlásil, že jeho Anglie nepotřebuje (a nemá?) systém.

Proti Islandu se jeho strategická zaostalost projevila v plné nahotě. Že Albion pod jeho vedením i přes nesmírný talent neměl žádnou tvář, je kapitola sama pro sebe, avšak bezradnost z osmifinále byla ještě více alarmující. Hráči neměli při hře žádný viditelný plán, nebyli schopni se vypořádat se změnami rytmu ani využít slabých míst soupeře. Když pak Hodgson stáhl ze hry nejlepšího hráče Diera a následně posílal do boje jednoho útočníka za druhým, aniž by měl na trávníku jakéhokoli distributora míčů do šancí, definitivně se trenérsky pohřbil.

Foto: ČTK/PA

Sestava osmifinále


grafická úprava: Víťa Horák

Jeho role v polské sestavě se možná podceňuje, proti Švýcarsku ovšem Lukasz Fabianski předvedl vynikající výkon. Pochytal sedm střel, proti přímáku Rodrigueze a stoprocentní gólovce Derdiyoka to navíc byly zcela prvotřídní zákroky.

V obraně jsem musel kvůli obrovské konkurenci na pozici stopera učinit mírně zpátečnický krok - ale skutečně jen mírně - James Chester na pravé lajně i Giorgio Chiellini na levé totiž působili ve stoperském triu právě na tom či onom kraji. Zadák Walesu byl proti překvapivě aktivním Severním Irům výtečný a vyhrál hned 7 obranných soubojů. Chiellini zase vedle skvělé defenzivní práce vstřelil Španělsku vítězný gól.

V obranné čtyřce je doplnil Mats Hummels. Ten s Boatengem tvoří asi nejlepší a rozhodně nejkreativnější stoperské duo Eura - Hummels proti Slovensku opět vymyslel nejednu skvělou kolmici a byl vidět i při obranných skluzech. Dokonalým islandským hrdinou byl proti Anglii Ragnar Sigurdsson, který dal gól, přerušil pět akcí a odklidil deset balonů.

Jediným záložníkem v naší sestavě s trochou defenzivních úkolů je Belgičan Radja Nainggolan, jemuž nominaci vynesla jedna asistence, další dvě klíčové přihrávky i čtveřice obranných zákroků. Společnost mu dělá i spoluhráč Eden Hazard, hráč kola, o jehož výkonu se dočtete výše a který od serveru WhoScored.com dostal čistou desítku.

Třetím Belgičanem v sestavě je Kevin De Bruyne, autor dvou gólových přihrávek, celkem čtyř vytvořených šancí a pěti střel na bránu. V záložní řadě ho doplňuje i Julian Draxler, který stojí hned za Hazardem v řadě pro titul nejlepšího hráče kola. Kromě krásného gólu a úžasné asistence nadchnul i osmi úspěšnými průniky. Z bránících Slováků často dělal šašky.

Opomenout samozřejmě nelze ani Antoina Griezmanna, hrdinu a spasitele domácí Francie. Po nevýrazném prvním poločase explodoval a dvěma góly v rozmezí necelých čtyř minut sám vyřadil Irsko. Navíc byl faulován na červenou kartu. Graziano Pellé pak kromě gólu do sítě Španělska zvládl těžké souboje na hrotu útoku a mimo jiné se blýskl geniální patičkou Éderovi do samostatného nájezdu.

Statistické okénko osmifinále


- Mesut Özil proti Slovensku neproměnil penaltu a stal se tak v německé historii ojedinělým úkazem; žádný Němec na Euru totiž v základní hrací době či prodloužení ještě při pokutovém kopu neselhal (a v rozstřelu naposled Uli Hoeness v legendárním roce 1976)

- Cristiano Ronaldo v osmifinále udusil svoji touhu po gólech, když za 120 minut vystřelil jednou jedinkrát; ve všech třech zápasech základní skupiny přitom napřáhl shodně desetkrát

- Robbie Brady vstřelil proti Francii gól z pokutového kopu v čase 1:58; jde tak o vůbec nejrychlejší proměněnou penaltu v historii Eura

- Gábor Király se na letošním Euru stal legendou nejen díky svým proslulým teplákům; proti Belgii nastoupil ve věku 40 let a 86 dnech, čímž se stal nejstarším fotbalistou, který kdy na evropském šampionátu účinkoval

- Belgičané vstřelili na turnaji už osm branek, z toho čtyři v osmifinále proti Maďarsku; hned u šesti z nich přitom asistovala dvojice Eden Hazard - Kevin De Bruyne (oba po třech)

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (98)

Přidat komentář
stas87

Kimmich ?

Reagovat
bayern987

Spíš Boateng, předvedl stejně dobrý výkon jako Hummels ale hlavně dal gól.

Reagovat
Usty

Ani kdybych se rozhodl pro ortodoxního pravýho beka (Srnu), tak by tam nebyl. Vždyť v tom zápase nijak zvlášť nevynikal, na rozdíl od stoperů nebo Draxlera...

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť hrál výborně

Reagovat
Usty

To jako nepopírám, ale do sestavy kola to prostě nestačilo

Reagovat
smazaný uživatel

To neřeším, jen si nemyslím, že "nijak nevynikal" - imho patřil právě s Julianem a stopery mezi nejlepší

Reagovat
popltak

Fakt ne.

Reagovat
smazaný uživatel

určitě ne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

rika se Juventini, ale jinak dobry clanek

Reagovat
fantomas

Nainggolan místo Adriena

Reagovat
smazaný uživatel

nebul

Reagovat
smazaný uživatel

myslel som, že redaktori držia spolu

Reagovat
fantomas

Někdy to holt nejde

Reagovat
smazaný uživatel

nainggolan bol famozny

Reagovat
fantomas

Adrien taky. A ten zároveň fungoval proti nepoměrně kvalitnější záloze soupeře.

Reagovat
fenixLFC

zatím bezpochyby gól turnaje. .....okej

Reagovat
Azazelo RD

Zakončení turnaje! Gól turnaje dal někdo jiný.

Reagovat
El Campeon

gol turnaje byl přece Payetův

Reagovat
vilp

Hazard.

Reagovat
Pipo123

Pelle Pelle, si spomínam keď hral tuším za Parmu aké to bolo kopyto, niečo neskutočné a teraz na ME hraje dosť dobre.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak pro mě gól turnaje určitě ne - jasně, bylo to super, ale pokud se bavíme o nejhezčím gólu, tak Hamšík i Payet podle mě byly hezčí

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Fairplay

Modríc také

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

to uz fakt strasne moc prehanite vzdyt to byl uplne normalni gol...

Reagovat
fantomas

Nebyl uplně normální, ale přehání to stejně no.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Pony Slaystation

Ani náhodou, obtížnost zakončení navíc z takový dálky, jednoznačně top! To, že někdo vystřelí a náhodou mu to tam padne od tyče, takových je...

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
db18

...třeba ten Shaqiriho, že jo.

Reagovat
smazaný uživatel

to co on udelal se stane max jednou za rok...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
DelPiero137

Gol Spanielov proti Chorvatom bol grandiozny.

Reagovat
kattos

Pokud jsou slabiny Navase, Čecha a Brava hra nohou ( což je kravina ) tak je to i Buffonova slabina :)

PS sestava o Kč ale v bráně by měl byt Gigi

Reagovat
fantomas

U Čecha to ani omylem kravina neni.

Reagovat
Alons0

Nechci být hnidopich, ale Belgie dala těch gólů 8.

Reagovat
cetto

Jsem jedinej, komu nepřišlo, že by Hazard hrál nějak skvěle??

Reagovat
fantomas

První poločas bych souhlasil, pak si na nich smlsnul.

Reagovat
Whitemedia

Ano, jsi jedinej..

Reagovat
joshua

Byl naprosto fantastickej a dělal si místama, co chtěl. Maďaři mu to ale trochu ulehčili svou naivní defensivou.

Reagovat
Usty

Podívej se na ten sestřih, co je v článku. I v prvním poločase byl senzační, po změně stran ďábelskej

Reagovat
smazaný uživatel

jo

Reagovat
smazaný uživatel

Popravdě jsem ho až do posledně nikdy nějak úžasně zahrát neviděl, tak jsem se dost divil, proč je tak opěvovanej... no, po Maďarsku jsem se divit přestal.

Reagovat
smazaný uživatel

Byl fantastickej, on má velký talent, jen škoda, že se mu málokdy chce ho ukázat. V řadě zápasů jen stojí a zastavuje akce, jinak by byl top.

Reagovat
miky10

Podával guláš fakt.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
C-M@ster

Pohodlně se usaď a sleduj

https://youtu.be/7izeC_oO8h0

Jinak už mi někdo vysvětlete, proč si tolik fotbalistů tejpuje to zápěstí.

Není možný, aby s ním všichni měli problémy a potřebovali ho zpevnit.

Reagovat
Dawon

dle meho ve vetsine pripadu jen modni doplnek, nic vic...to je jako se ptat, proc nahodni trotli na ulici nosi potitka

Reagovat
smazaný uživatel

tak potítka už sa snad nejaké to desetročí nenosá, či?

Reagovat
smazaný uživatel

moc honí

Reagovat
smazaný uživatel

náramek

Reagovat
icemike

ano, zcela, naprosto.

Reagovat
Jerichoo

ano si

Reagovat
pantondavo

Gigiho mam po Casillasovi nejradsi, ale ten zakrok proti Piquemu bych neprecenoval, vsak Gerard mu nahraval, to nebyla strela. Reflexni zakrok ano, ale tohle by mel kazdej golman na turnaji.

Reagovat
fantomas

Hart třeba ne ale tak tam se samozřejmě zohlednila i důležitost.

Reagovat
pantondavo

Harta je mi hrozne lito, anglicka branka je proste proklety misto.

Dulezitost zakroku bezpochyby, to beru.

Reagovat
smazaný uživatel

Když už to byl zmíněn golman Anglie https://www.youtube.com/watch?v=0oq974EmpBo

Reagovat
smazaný uživatel

ale libově koplý

Reagovat
smazaný uživatel

Tady jsem právě nikdy nepochopil, proč se říká, že to byla Seamanova chyba. Vyřešit tu situaci právě takhle by prakticky nikoho nenapadlo, nemluvě o to že Ronaldinho to geniálně nejen vymyslel, ale i trefil.

Reagovat
Mastný Chobot

ešte k Španielom, jeden dobrý tweet:

Cesc looking lost, man hasn't been this confused since he called Arsène and Özil picked up the phone

Reagovat
Azazelo RD

Přijde mi zajímavá skutečnost, že hráči Walesu hraji krom Balea ty samé nebo horší soutěže než hráči Anglie a při tom to docela funguje.

Reagovat
fantomas

To je dost jednoduchý: jsou tým, většina hráčů spolu fotbalově v repre skoro vyrůstala, Anglie je soubor individualit. Celkem obšírně sem se toho dotýkal tady: https://soundcloud.com/eurofotbal/podcast-euro-2016-14-256 (cca 23:00).

Reagovat
Azazelo RD

Já taky vidím důvody, proč to tak je. Spíš to beru v kontrastu s dnešními příspěvky v dnešních článcích, kde dost lidí psalo, že výsledek s Islandem není ostuda a že se to vzhledem k "historickým" výsledkům Anglie dalo předpokládat. Jelikož podle mě v tom kádru a i několika nenominovaných hráčích ten potenciál prostě je, ale bohužel se ho pravidelně nedaří zhodnotit.

Reagovat
icemike

no ale běhají a chtějí, záloha anglie byla banda kůlů v plotě

Reagovat
Frick
Reagovat
johan14

Poprosil by som niekoho kto má nasledovanú Ligue 1, mohol by napísať charakteristiku ako hrá Batshuayi? Dopredu vďaka.

Reagovat
Godwinson

Skvěle

Reagovat
johan14

Ďá sa naozaj prirovnávať k Drogbovi? Lebo aj také som čítal.

Reagovat
nani92

farbou pleti určite áno

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

dobře

Reagovat
nani92

Chválitebne

Reagovat
smazaný uživatel

"Z bránících Slováků často dělal šašky"

sorry ale to potom na zaklade tohto prirovnania si z vas spanieli urobili v treningovom tempe stojace opicky

Reagovat
placa

No, ja v tech zapasech nevidel moc rozdil, akorat ve vasem zapase uz bylo brzo rozhodnuto, SPanele museli hrat az do konce...

Reagovat
Usty

Meaning?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší fotbalová soutež je Copa America

Reagovat
El Campeon

Důvod?

Reagovat
smazaný uživatel

A proc tady taky neni nejhorsi sestava osmifinale v cele s Ronaldem, Pepem nebo Rooneym?!!

Reagovat
fantomas

Pepem

Reagovat
smazaný uživatel

Toho Pepeho nemůžeš myslet vážně.

Reagovat
andrew96

Chybí ti tam Modric, Kroos, Bale, Varane, Benzema, Isco a Marcelo.

Reagovat
smazaný uživatel

presne tak! a proč hergot neni hráčem osmifinále Messi?!

Reagovat
pobody's nerfect

I na minulých mistrovských byli tak tragicti trenéři? Protoze letos to vypadá že snad polovina týmů našla trenéra v nejake vesnicke hospodě

Reagovat
Rarášek
Reagovat
Jan Horáček

Ta kritika Hodgsona se mi zdá příliš tvrdá. Jestli neměl pravdu Ladislav Vízek, když říkal, že se někdy z fotbalu dělá moc velká věda. Jestli by někdo jiný s anglickým mužstvem dokázal více, to nemůže nikdo vědět. Třeba na to ti hráči prostě neměli.

Reagovat
fantomas

Reagovat
oddy

Že to říkal Vízek mě nepřekvapuje

Reagovat
Zizou

Tak Vízek hrál fotbal v době, kdy to ještě taková věda nebyla, to je fakt. Ti hráči jsou všichni 'hvězdy' PL, tudíž by na to teoreticky mít měli. Takže jde asi o to, aby je trenér dokázal dobře takticky a psychicky připravit na každý zápas. A to Hodgson nejspíš nedokáže. Spíš se divím, že na té lavičce vydržel tak dlouho. No ale hlavně mně taky přišlo, že se snažili hrát až zbytečně moc technicky a složitě, ale tenhle fotbal v sobě Angláni nikdy neměli. PL se hraje v daleko vyšším a hlavně přímočařejším tempu, než jaké Anglie na euru předváděla. Prostě u nich bylo špatně úplně všechno a změnu na trenérském postu to chce určitě.

Reagovat
Zizou

Reakce na na Jana Horáčka.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele