Euro v kostce (1. kolo)

15.06.2016, 02:47
Názory a komentáře
Zaujalo nás
To to utíká! Sotva jsme se stačili vzpamatovat, že Euro vstoupilo do našich životů, už je za námi první kolo základních skupin. Počátky velkých turnajů zpravidla nabízejí velká překvapení a nejinak tomu bylo ve Francii. Vždyť domácí favorit odvrátil šokující ztrátu až v samotném závěru díky úžasnému Dimitrimu Payetovi...

Ostatní favorité však ztráceli. Poslední den prvního kola byl z pohledu papírově silnějších týmů vůbec nejhorší - Portugalsko nedokázalo porazit Island a Rakušané dokonce podlehli Maďarsku. Už v sobotu potom Rusko obralo Anglii, zatímco debutující Wales dokonce zvítězil nad Slovenskem. Španělé pak odvrátili zklamání proti našemu výběru tři minuty před koncem.

Do druhého kola by si jistě mnozí diváci přáli, aby podobných překvapení přibývalo i nadále - úplně všichni nicméně toužíme po větším množství ofenzivních akcí. Úvodní duely byly do velké míry opatrné, prohrát zkrátka nechtěl nikdo, a tak byly dlouhé pasáže řady utkání poměrně únavné.

Víc než dva góly padly pouze v zápasech Francie - Rumunsko a Wales - Slovensko. Vůbec nejlépe do turnaje vstoupili zmínění Maďaři, kteří jsou spolu s Německem a Itálií jediným týmem, jenž dokázal zvítězit o dvě branky.

Zápas 1. kola: Wales vs. Slovensko


Asi ani jeden duel prvního turnusu nám nezůstane dlouho v paměti. O strhující tempo byla nouze, natožpak o nějaké gólové přestřelky nebo nervydrásající přetahování se o výsledek. Jeden z mála napínavých zápasů se odehrál v Bordeaux a vítězně z něj vzešli fotbalisté Walesu, kteří udolali svěřence Jána Kozáka.

Debutanti na evropském šampionátu se dostali do vedení zásluhou přímého kopu Garetha Balea, jenž nachytal Matúše Kozáčika v nedbalkách. Slovenský tým dokázal vyrovnat skze střídajícího Ondreje Dudu, ale poslední slovo měl žolík ostrovního nároďáku. Hal Robson-Kanu rozhodl deset minut před koncem o konečném výsledku 2:1.

Z důvodu autorských práv muselo být video bohužel smazáno.

Podrobnější záznam v lepší kvalitě, včetně toho z Match of the Day od BBC, si můžete prohlédnout zde.

Gól 1. kola: Dimitri Payet


Gólů sice nepadlo příliš, o to však byly krásnější. Všechny ovládla pumelice levačkou od Dimitriho Payeta, jenž se stal regulérním francouzským hrdinou. Jeho branka totiž tři minuty před koncem rozhodla o vítězství domácího týmu nad Rumunskem. Parádní trefy mají na svědomí taky Eric Dier, Luka Modrić nebo Graziano Pellé.

Z důvodu autorských práv muselo být video bohužel smazáno.

Zákrok 1. kola: Hannes Þór Halldórsson


Lloris byl skvěle postavený, výborný zákrok vytáhl i Sommer, ještě o fous lepší Akinfeev nebo stoper Boateng. Všechny ale v prvních zápasech Eura předčil brankář Islandu Hannes Þór Halldórsson. Soupeř českého týmu z kvalifikace si počíhal na hlavičku Naniho a skvostným reflexním zákrokem levou nohou oslnil celou fotbalovou Evropu.

Z důvodu autorských práv muselo být video bohužel smazáno.

Hráč 1. kola: Dimitri Payet


Aby Francie dosáhla dalšího zlata, potřebuje nového Zidanea nebo Platiniho. Najít ho měla v nesmírně komplexním Paulu Pogbovi, taktéž záložníkovi Juventusu. Dirigentskou hůlku si však proti Rumunsku převzal typický hračička a tvůrce hry Dimitri Payet, jemuž první kolo Eura vyšlo naprosto perfektně.

Na trávníku byl úplně jediný, kdo si pravidelně dovoloval chodit jeden na jednoho, jeho technické finesy pak (jako obvykle) braly dech. Na první gól krásně nacentroval, druhý sám krátce před koncem vstřelil. Kromě toho už do 65. minuty vytvořil 8 (!) klíčových přihrávek. K tomu zkompletoval pět průniků a od serveru WhoScored zaslouženě získal vůbec nejvyšší známku ze všech hráčů Eura - 9.67.

Z důvodu autorských práv muselo být video bohužel smazáno.

Břídil 1. kola: Lorik Cana


Stěžejní člen albánské reprezentace, kapitán, lídr a nejlepší hráč. Takové superlativy měl u jména Lorik Cana před startem šampionátu. Francouzské Euro pro něj ovšem nezačalo dobře - ba naopak příšerně. Po pár minutách zápasu se Švýcarskem jeho tým prohrával, sám Cana pak v rozmezí 13 minut uviděl dvě žluté karty. Zbytečný faul na půlící čáře + okatá a neobratná hra rukou = červená, příští zápas stop a výrazné oslabení národního týmu.

Z důvodu autorských práv muselo být video bohužel smazáno.

Sestava 1. kola


grafická úprava: Víťa Horák

Dvojice fotbalistů v nejlepší sestavě kola vzešla z utkání Švýcarsko - Albánie. Švýcary dohnal ke třem bodům skvělý Yann Sommer, zatímco výkon pravého zadáka Elseida Hysaje Albáncům k vítězství nestačil. Hysaj však nadělal soupeři velké potíže a vytvořil tři šance. Výjimečně zahrál také stoper Jerome Boateng, autor jednoho fantastického zákroku, který také často hasil za Mustafiho.

Druhým stoperem v sestavě je Leonadro Bonucci, který vedle obranné práce navíc famózně přihrál na vítězný gól Giaccherinimu. Slabší konkurence na levé straně obrany využil Martin Olsson, velmi aktivní člen základní sestavy Švédska. Jako jeden z mála na svém postu zvládnul obranné i útočné povinnosti.

Tříčlennou záložní řadu tvoří hráči Maďarska, Chorvatska a Německa. Nejlepším defenzivním záložníkem úvodního kola je Zoltán Gera, autor sedmi získaných míčů nebo tři zachycených přihrávek. Toni Kroos zase kromě asistence přichystal hned pět klíčových pasů. Luka Modrić rozhodl zápas s Tureckem, a to nejen gólem, ale i pěti zachycenými přihrávkami a třemi odklizenými balony.

Na Dimitriho Payeta, o jehož výkonu se dočtete výše, však ani jeden z nich nestačil. Velmi blízko francouzskému šikulovi byl Andrés Iniesta, klíčový muž Španělska, autor jediné asistence a celkem pěti klíčových pasů. V krizi útočníků byl mezi slepými jednookým králem Ital Graziano Pellé, jenž dal gól, pětkrát vystřelil a vyhrál hned sedm vzdušných soubojů.

Statistické okénko 1. kola


- Maďar Gábor Király se stal nejstarším fotbalistou v historii evropských šampionátů; v utkání proti Rakousku mu bylo přesně 40 let a 74 dní (tento rekord bude samozřejmě v průběhu Eura růst)

- doposud první a poslední góly Garetha Balea v dresu Walesu byly dosti podobné, oba totiž padly z přímého kopu a proti Slovensku; za zmínku také stojí, že Bale je historicky prvním Britem, který skóroval na Euru právě z přímáku

- Itálie poskládala nejstarší základní sestavu v historii mistrovství Evropy; v den utkání s Belgií bylo ideální jedenáctce Squadry Azzury v průměru 31 let a 169 dní

- Německo potvrdilo, že je turnajových mužstvem, neprohrálo totiž ani jednou ze dvanácti úvodních utkání na ME

- ani český tým nebude ošizen o statistiku, Tomáš Rosický se totiž proti Španělsku stal nejstarším hráčem se lvíčkem na hrudi, který nastoupil na Euru; momentálně je tak zároveň nejstarším (35 let, 2016) i nejmladším (19 let, 2000) Čechem v historii šampionátu

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (134)

Přidat komentář
Furia Ceca

Kdo by to tenkrát, v roce 2010, 2011, řekl, že z toho splašenýho matláka Bonucciho vyroste takovej řízek...

Reagovat
Furia Ceca

Slovensko-Wales bylo super, ale Itálie-Belgie mi přišel jako nejzajímavější zápas.

Modrićův gól byl určitě větší pecka než Payet...

Břídil kola je pro mě Pepe, ale asi můžu být rád, že se jím nestal "oblíbenec" místních redaktorů Evra...

Reagovat
smazaný uživatel

Mne prišiel najzaujímavejší ten prvý, Francúzsko-Rumunsko. Belgicko-Taliansko bol výborný, ale Slovensko-Wales bol lepší, nanešťastie s nie veľmi šťastným koncom. Mne sa ešte páčil Rakúsko-Maďarsko, teda hlavne druhý polčas

Reagovat
Furia Ceca

Na ten druhej poločas Rakousko-Maďarsko jsem se vykašlal...

Reagovat
andrew96

Itálie-Belgie

Reagovat
fenixLFC

ita-bel ee, ved sa tam dokopy nic nedialo, impotentni belgicania s asi dvomi sancami za cely zapas proti talianom ktorym to stacilo branit a jedinou nakopnutou loptou roili chaos. mne to prislo celkom nudne...ako spomina koln tak aj to rakusko s madarskom bol zaujimavejsi zapas

Reagovat
smazaný uživatel

Ja teda nikdy nebudem súhlasiť so vzorcom, že čím viac šancí, tým zaujímavejší zápas...

Reagovat
DelPiero137

SVK-WAL ani nahodou najzaujimavejsi zapas prveho kola, to suhlas.

Reagovat
fenixLFC

nevidel som Nemcov, ale podla toho co som cital to bolo pomerne zive

Reagovat
DelPiero137

Nas zapas?

Taliansko, Nemecko, Chorvatsko aj vcera Madarsko boli zabavnejsie a zaujimavejsie zapasy.

Naopak, pre mna najnudnejsi Spanielsko.

Reagovat
fenixLFC

o Nemcoch som teraz hovoril

Reagovat
smazaný uživatel

Modričův gól teda nic extra

Reagovat
Zaschrona

Ta anketa je divna, v podstate ta nejjasnejsi moznost tam je jen v ostatnich.

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Anketa není divná, je úplně k hovnu.

Reagovat
fantomas

Opraveno

Reagovat
smazaný uživatel

To Rusko jsem vážně nechápal.

Reagovat
fantomas

Jj

Reagovat
Zaschrona

Ale kazdopadne moc pekne shrnuti, diky za nej.

Reagovat
Frony

Díky za shrnutí....asi bych nejhezčím gólem zvolil ten Modričův,ale jinak souhlas

Reagovat
smazaný uživatel

skvele zhrnutie, vdaka eurofotbal

Reagovat
smazaný uživatel

Naši zatím suverénně nejhorší výkon..

Reagovat
dextroza_m

a Severní Irsko k nim.

Reagovat
kattos

Skvěle sepsané.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
veikko

Řeší se to tu pořád. Sofiane Feghouli naprosto neodpovídá výslovnosti toho jména, tak proč to nepsat jinak?

Reagovat
smazaný uživatel

Takže teď budeme psát Teo Volkot, Eden Azár nebo třeba Bastin Švajnštajgr?

Reagovat
Kily

už zase

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Píšeš Peking, nebo Bejing? U některejch jazyků je transkripce problematická, protože používají jiné systémy písma. Například anglická transkripce mandarínštiny a arabštiny je prostě jiná než česká, tradičně jiná. Nutno dodat, že česká je pravděpodobně i přesnější; ale jistě ne u všech slov.

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže pokud to ten hráč má dresu, přijde mi nesmyslný to psát jinak.

A co se týče Pekingu, tak bych neměl žádnej problém používat Bejing.

Reagovat
Counter

Takových příkladů je víc. Třeba ruská/ukrajinská jména - je prirozenější napsat Žirkov, Ševčenko apod.

Reagovat
smazaný uživatel

To je taky odlišná abeceda. Ale ten argument se jménem na dresu je silnej.

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to neni prepis do anglictiny ale do francouzstiny. francouzi si to vyslovit umej a to myslim staci...

Reagovat
smazaný uživatel

to je to samy jako bys us/can expertum nhl a pressu doporucoval prepisovat si mena jako plekanets craychie zhidlitskee mikhaleck...

Reagovat
Counter

Je to složité no. Na jednu stranu to vypadá hrozně a je to nezvyk, na druhou je to tak "správně".

Reagovat
smazaný uživatel

Může mi někdo vysvětlit, proč nemůžu substitutnout francouzské hráče zpátky do sestavy, ale Velšana Williamse můžu?

Reagovat
Seydou Doumbia

Nejzajmavější zápas Německo-Ukrajina

Reagovat
patas92

Wales outsider?

Reagovat
fantomas

I kdyby byl, tak z těch týmů nezahrál nejlíp

Reagovat
pobody's nerfect

možná myšleno outsider z celkového pohledu a nikoli pouze z prvního kola

Reagovat
smazaný uživatel

ano

Reagovat
Azazelo RD

V čem je Wales outsider? Alespoň teda ve vztahu k zápasu se Slovenskem.

Reagovat
Usty

Myšleno spíš obecně.

Reagovat
Azazelo RD

I tak mi to přijde hraniční. Rozhodně jsou výrazně nejsilnější z výběru v anketě.

Reagovat
Usty

Může být. Zas tý anketě nepřikládejte takovou váhu

Reagovat
Azazelo RD

Nemůžeš přeci takto znevažovat vlastní anketu.

Reagovat
Usty

Naopak, vlastní věci jsou ke znevažování přímo dokonalé

Reagovat
smazaný uživatel

v čem není?

Reagovat
Azazelo RD

Papírově mají silnější kádr než Slovensko. Mezi favority nepatří, ale mezi outsidery taky ne.

Reagovat
r.mrazik

Nejhezčí gól byl od Modřice...je to trochu moc velká Payet show

Reagovat
r.mrazik

Ale jinak opět dobré shrnutí

Reagovat
Acrocephalus

Reagovat
smazaný uživatel

Nebyl. Modrič dobře trefil míč, ale nebyl při tom napadán, střela navíc asi byla "chytatelná" (nešla zrovna do vinglu). Payet vynikající technicky náročný řešení, uvolnění a střela.

Reagovat
r.mrazik

jaky narocny uvolneni,kdyz strilel z druheho dotyku? trefil to skvele,ale nic "narocneho" na tom tak zas nebylo...samozrejme je tezsi kop ten modricovo,kdy ten mic takhle blbe pada,aby to ten hrac nenarval do padesaty rady

Reagovat
smazaný uživatel

Těžší kop jistě, vždyť píšu, že trefil dobře míč. Ale nic víc.

Reagovat
r.mrazik

jak nic vic? to preci staci

Reagovat
smazaný uživatel

Nestačí, gól Payeta se mi líbil víc. Ačkoliv jako číslo jedna bych asi stejně dal Giaccheriniho.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Counter

Modrićův gól se dal chytat, Payetův nikoli.

Reagovat
r.mrazik

tak proc ho nechyt?

Reagovat
Counter

Protože je to slabší brankář, který udělal chybu

Reagovat
r.mrazik

jenze takhle se to moc brat neda ze jo

Reagovat
Counter

Proč by ne. Obojí pěkné góly, pěkné střely, každý na to máme jiná měřítka...

Reagovat
r.mrazik

tak jasne...pro me modric,pro jineho payet...spis mi to prijde az moc prepayetovano

Reagovat
fantomas

Babacan je spis skvelej brankar, co udelal chybu.

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

Protože to posral.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hokaido

Nedal. Sice to nešlo úplně k tyči, ale klesnul tak rychle, že by tam nebyl žádnej brankář.

Reagovat
smazaný uživatel

Bale je historicky prvním Britem, který skóroval na Euru z přímáku? Neuvěřitelný

Reagovat
smazaný uživatel

Bale prvním Britem a za pár hodin Dier prvním Angličanem. Bizarní.

Reagovat
smazaný uživatel

Z pohledu Diera docela nasere, když ho po 50 letech sucha předběhne Bale o 3 hodiny...

Reagovat
mickey mouse

To podle ankety fakt až tak moc překvapilo Maďarsko? Vždyť hráli jen proti Rakousku.

Reagovat
Azazelo RD

Tak vyhráli jen oni a Wales a Wales není zrovna outsider a hrál jen proti Slovensku.

Reagovat
Nikikrew

OT :

PL najlepsi fans

Los ligy je na svete. Pre goonerov http://www.arsenal.com/news/news-archive/20160615/arsenal-to-host-liverpool-on-opening-day

prvy zapas hned s Liverpoolom

Reagovat
smazaný uživatel

Už mám prvé zimomriavky z novej sezóny.

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdy ale nevyjde veľké derby do posledného kola

Reagovat
smazaný uživatel

Arsenal finišuje na Tottenhame, doma s United, na Stoke City a doma s Evertonom

Reagovat
Nikikrew

ale aspon ze mame konecne celkom hratelny December a Januar

Reagovat
smazaný uživatel

No tak to budem oslavovat až do prvního máje

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Kirchhoff hned může porazit Pepka.

Reagovat
alcantara

Zatial ziadna penalta a ziadna vacsia chyba od rozhodcov, to celkom potesi. Snad to vydrzi co najdlhsie.

Reagovat
smazaný uživatel

Rumuni kopali penaltu.

Reagovat
smazaný uživatel

A obrovská chyba rozhodčích, že Rumuni nekopali penaltu.

Reagovat
fantomas

Ale jasnou, takže point stands.

Reagovat
alcantara

Ja som tusil, ze mi nieco uslo. Ale ta bola pomerne jasna, takze zatim ok.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
nani92

Merciak by nesuhlasil

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icemike

Reagovat
Swarley

ale zrovna ten váš zápas byl z těch co jsem viděl asi nejhůř odpískanej

Reagovat
nani92

Ako ja som s nil suhlasil..sice sme kvoli nemu samozrejme neprehrali ale tie karty poskodili..

Reagovat
Swarley

Reagovat
alcantara

Reagovat
icemike

Tak včera měl jit Pepe ven a v zapase Albanie a Švýcarska bych pisknul na obou stranach jednu

Reagovat
icemike

Plus Skrtel a loket pred brankovým,

Reagovat
Swarley

Karoch by nesouhlasil

Reagovat
fenixLFC

nas zapas bol piskany fakt hrozne na obe strany

Reagovat
smazaný uživatel

větší chyba asi ne, ale spoustu "menších" chyb v každém zápase ano. Je fajn, že se to snaží pouštět, ale zatím je to spíš ke škodě.

Reagovat
db18

Giroudův gól neměl platit.

Reagovat
anarchochuligan

Kde jsou super hvězdy ME Rosický, Čech a Hamšík??

Reagovat
andrew96

Ne levého beka bych dal Kadára, zápas BEL-ITA, jinak víceméně souhlas.

Díky za pěkné počteníčko.

Reagovat
andrew96

*

Reagovat
fantomas

Ohledně Kádára bych byl skeptickej, zkraje druhýho poločasu tam Rakušanum dvakrát donebevolajícim způsobem odevzdával míč a dost výrazně přispíval zas tomu brzkýmu tlaku po restartu. Olsson (a možná i Brady) imo o chlup lepší.

Reagovat
andrew96

OK. Ještě i Brady mi přišel do úvahy, ale díval jsem se, že na WhoScored mu moc vysokou známku nedali. Mně se teda líbil, ale zase jsem neviděl celý zápas no.

Reagovat
icemike

Olsson byl skvělý v tom zápase

Reagovat
Rarášek

Skvělej výkon, zaslouženě tam je.

Reagovat
smazaný uživatel

Maďaři jsou my nový hrdinové

Reagovat
Inter Eterno Amore

Tá anketa je blbosť .. mňa neprekvapí vo futbale už nič

Reagovat
smazaný uživatel

Maďaři jsou my nový hrdinové

Reagovat
smazaný uživatel

Maďaři za Dunaj

Reagovat
Counter

https://streamable.com/03g7

Alexis dneska na Copě

Reagovat
smazaný uživatel

To tady v Evropě umí kdejakej Pellé

Reagovat
smazaný uživatel

Prvnim britem, ktery skoroval z primaku? https://www.youtube.com/watch?v=05ds1Q5vFEY treba tady EURO 2004 a primak anglicanu proti Francii. Pokud je to mysleny, ze byl prvnim britskym EXEKUTOREM primeho kopu, ktery skoroval na EURU, tak to pak chapu. Nicmene ta veta v clanku je ponekud zavadejici.

Reagovat
fantomas

Mně by teda ani nenapadlo to vzít nějak jinak, než že byl prvnim úspěšnym hráčem, co skóroval přímo z přímýho kopu. Jinak by snad bylo radši užito "ze standardní situace", aby to právě nezavádělo.

Reagovat
smazaný uživatel

muze to byt asi chapano obema zpusoby

Reagovat
fenixLFC

ee

Reagovat
icemike

Nemůže

Reagovat
smazaný uživatel

Stop crying your heart out

Reagovat
Le Gunner

Itálie a Chorvati nejlepší týmové výkony prvního kola, oběma týmům přeji aspoň semifinále.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrá sestava... úplně nejsem přesvědčený o pozici LB a CM (Gera). Zápas Švédska jsem si díval tak po očku, takže úplně nemůžu hodnotit, jen jsem si všiml, že tam házel fakt povedené centry..

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu tu kritiku na Ronalda.. Přitom Messi se třeba na Euro ani nedostal.. Haters gonna hate..

Reagovat
Azazelo RD

Pán je šprýmař, že?

Reagovat
smazaný uživatel

Zápas kola: Itálie - Belgie (Francie-Rumunsko)

Gól kola: D.Payet

Hráč kola: D.Payet

Zákrok kola: Ben Davis (zcela jednoznačně).

Reagovat
smazaný uživatel

Břídil kola: Martin Škrtěl (choval se nejhůř ze všech hráčů, měl velký podíl na gólu, penaltu a červenou kartu mu odpustil rozhodčí).

Reagovat
smazaný uživatel

Jen bych změnil břídila kola. Jasná volba u mě pro Škrtěla, který hrál tragicky, zákeřně a rozhodně nebyl lídrem, kterým by měl být.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele