Bundesliga - preview 32. kola

23.04.2010, 08:42, aktualizováno 25.04.2010, 10:40
Previews
Freiburg bojuje o holé přežití v nejvyšší německé soutěži a aby se vydrápal mimo sestupové pozice, tak musí porazit Wolfsburg. Vlastně mu stačí i remíza. Ve druhém zápase bude na Hoffenheimu křesat naději na evropské poháry Hamburk, který k nim však má nyní poměrně daleko.
TSG Hoffenheim - Hamburger SV  (neděle 15:30)
Hamburk se v Sinsheimu bude snažit vykřesat alespoň ještě naději na evropské poháry. Zatímco Hoffenheim má záchranu jistou, svěřenci Bruna Labbadia ještě svedou zoufalý boj o Evropskou ligu.

Pro Hoffenheim takřka sezona skončila. Svěřenci trenéra Ralfa Rangnicka budou chtít tuto etapu dohrát už jen se ctí, pád do druhé ligy je totiž už s matematickou definitivou vyloučen. Rangnickovci z posledních deseti bundesligových utkání získali jen sedm bodů a letos tak výrazně zaostanou za minulou sezonou. Tým navíc těsně před koncem sezony přišel o střelce Ba, dále si dnes nezahrají Conrad, Jaissle, Nilsson a kvůli páté žluté kartě i Ibertsberger.

"Bude to velmi, velmi těžký zápas. Pro HSV bude náročný jak fyzicky tak i psychicky, neboť za sebou mají bezbrankovou remízu v prvním semifinále Europa League s Fulhamem. Proto se nemohou soustředit jen na jednu soutěž, remíza jim připravila šanci na postup. Pro nás je důležité, abychom znovu vyhráli. Pokud se nám podaří navázat na výkon z Dortmundu, máme dobrou šanci zvítězit. Jsem si jist, že to tak cítí i naši fanoušci," řekl pro oficiální klubové stránky Sejad Salihović, ofenzivní eso Hoffenheimu. "Doufám, že i trenér po této sezoně zůstane. Patří mu od nás všech velký dík. On je tím pravým pro tento klub a každému hráči pomáhá v jeho vývoji." A jaký dárek si hráči připravili pro vlastníka klubu Dietmara Hoppa, jenž v pondělí oslaví své sedmdesáté narozeniny? "Tři body, to je nejhezčí dárek," řekl Salihović.

Hamburk to ještě nezabalil. Přestože možnost kvalifikace do Europa League pomocí ligy je téměř vyloučena, naděje ještě žije. Labbadiovci totiž horko těžko před nedávnem prošli do semifinále Evropské ligy přes Lutych a ve čtvrtek se měli co ohánět proti anglickému Fulhamu. Na domácím hřišti však proti londýnskému klubu vybojovali jen bezbrankovou remízu a většina odborníků tak dává větší šance právě Angličanům. Hamburk se však nezdává ani šance kvalifikace z ligy. "Stále ještě máme šanci dostat se do Evropy přes bundesligu. O motivaci tedy máme postaráno," řekl trenér hostí Bruno Labbadia.

Jedním z problémů týmu z přístavního města by mohl být seznam marodů. Nacházejí se na něm Demel, Jansen, Castelen, Elia, Zé Roberto, Beister, Guerrero, Torun a van Nisterlooy. Konečné rozhodnutí o sestavě udělal sice trenér Labbadia už včera po závěrečném tréninku. Hamburk se nicméně do Mannheimu vydal letadlem, odtud se v neděli ráno ale přesunul od čtyřicet kilometrů dále, do dějiště utkání. "Žádný bundesligové zápas není lehký. Hoffenheim se v posledních zápasech zlepšoval a určitě budou chtít sezonu zakončit co nejlépe," zakončil obránce HSV Joris Mathijsen.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Beck, Simunić, Compper, Eichner - Weis, Luiz Gustavo, Salihović - Carlos Eduardo, Ibisević, Obasi
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Rost - Rincón, Boateng, Mathijsen, Aogo - Jarolím, Tesche - Trochowski, Pitroipa - Berg, Petrić
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.35 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SC Freiburg - VfL Wolfsburg  (neděle 17:30)
Přestože Freiburg ještě v posledním kole přivítá na svém stadionu Dortmund, odehraje se na Badenova stadion bundesligové derniéra. Utkání Freiburgu s Wolfsburgem je totiž posledním v bundesligovém ročníku 2009/2010, které se odehraje v neděli. Zápasy 33. a 34. kola se totiž odehrají už v jednotný čas.

Ač je to možná k nevíře, Wolfsburg svého nedělního soupeře už dobrých šest let neporazil. Velkou zásluhu na tom samozřejmě má dlouhý pobyt Freiburg ve druhé lize, přesto poslední tři utkání mezi těmito týmy totiž vyzněly dvakrát v prospěch Freiburgu a jedno střetnutí skončilo remízou. Svěřence Robina Dutta navíc může těšit, že s úřadujícím mistrem v tomto tisíciletí ještě nikdy neprohráli doma. Tentokrát to budou mít však zatraceně složité - Freiburg je třetím nejhorším týmem v domácích utkáních, zatímco Wolfsburgu čtvrtým nejlepším venku!

Fanoušky domácího celku však může těšit odolné zdraví jejich miláčků. Mimo hru je pouze Namouchi, jinak má Robin Dutt k dispozici kompletní kádr, díky čemuž může poslat na trávník totožnou sestavu jako minulý týden proti Norimberku, který z Bádenska odjel poražen 2:1. "Bylo neuvěřitelně důležité, že jsme vyhráli šestibodový zápas," liboval si před týdnem Julian Schuster po vítězství nad FCN. "Máme nyní před sebou tři zápasy a z nich můžeme vytěžit až sedm bodů."

"Jsem si jist, že tentokrát budeme mnohem více koncentrováni než ve Wolfsburgu. Proti Norimberku jsme opět cítili mohutnější podporu fanoušků. Bylo to opravdu fantastické. Bod z tohoto utkání by byl ještě pěkný úspěch, on je Wolfsburg totiž úplně jiný kalibr než Brémy nebo Norimberk. Bereme tento zápas s mimořádným důrazem a chceme z něj vyzískat co nejvíce bodů," řekl pro oficiální klubové stránky domácí trenér Robin Dutt.

Zatímco domácím ještě o něco jde, Vlci z Wolfsburgu si už zahraji pouze o čest a lepší konečné umístění. Prohrou v posledním kole doma s Brémami totiž v návaznosti na sobotní úspěch Brém proti Kölnu ztratili jakoukoliv šanci dostat se do evropských pohárů. Tým Lorenze-Günthera Köstnera totiž na pátý Dortmund ztrácí deset bodů a z posledních tři utkání jich může stáhnout pouze devět. Evropská liga tak příští rok přijde o svého čtvrtfinalistu.

Wolfsburg navíc ztratil pro utkání ve Freiburgu o jednu ze svých opor. Zvjezdan Misimović se po dlouhém trápení s lýtkovým svalem v pátek po tréninku rozhodl, že do Breisgau neodcestuje. Krátce na to pak trenéru Köstnerovi oznámil svou nezpůsobilost i Obafemi Martins. Daleko větším problémem může ale pro Wolfsburg být teplota ve Freiburgu, očekává se totiž až 25 stupňů Celsia. "Ano, může to být jistý problém," připustil na předzápasové tiskové konference trenér hostí Köstner. "Chceme se s tím ale vyrovnat a důstojně dohrát závěr sezony. Freiburg bojuje o udržení v lize a v domácím prostředí to je velmi agresivní tým. Nikdo to nesmí dopředu vzdát, dá se tam uhrát i výhra," zakončil trenér celku, jenž poslední dvě venkovní utkání (závěrečné hraje v Dortmundu) odehraje na podporu ochraně životního prostředí v modrých dresech.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Pouplin - Mujdža, Barth, Butscher, Bastians - Schuster - Jäger, Flum, Makiadi, Idrissou - Cissé
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Pekarík, Madlung, Barzagli, M. Schäfer - Josué - Riether, Gentner - Kahlenberg - Grafite, Džeko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.40 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FSV Mainz 05 - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Mainz se chystá na vypjaté utkání, na Bruchweg totiž zajíždí rival z nedalekého Frankfurtu. Oba kohouti zažívají nadmíru vyvedenou sezónu a v tabulce je dělí pouhý bod, přičemž i díky podzimní výhře v derby je o krůček vpřed hostující tým.

Momentální forma ale rozhodně hraje pro Mainz 05, který si sice zhruba před měsícem zažil minikrizi a prohrál třikrát v řadě, v posledních dvou kolech ale dvakrát porazil favority hrající o poháry - nejprve Borussii Dortmund a před týdnem zabodoval i na hřišti Hamburgu. V obou utkáních stačil falckému týmu na tři body jediný gól, což rozhodně není náhoda, neboť na jaře Mainz zvítězil pětkárt a ve všech případech 1:0.

Thomas Tuchel to přičítá především týmovému duchu a bojovnosti. "Kdokoliv, kdo v Hamburgu viděl naší vůli, disciplínu a odvahu, ten ví, že jsme naprosto fit. Tým je připraven pro výhru trpět a vždy ze sebe vyždímat maximum," prohlásil nejmladší trenér na bundesligovém poli. Co Tuchela do určité míry limituje, je marodka a na ní Wache, Hoogland, Löw a Soto. K dispozici po disciplinárním trestu už je Ivanschitz, čeká ho zatím ale jen lavička.

O něco horší nálada bezesporu panuje v hesenské metropoli, Eintracht totiž před týdnem remizoval s poslední Herthou a připravil se o reálnou možnost ještě zasáhnout do boje o poháry. K dobré atmosféře jistě nepomohla situace ze čtvrtečního tréninku, kdy mezi sebou menší konflikt měli Juvhel Tsoumou a Marco Russ, které od sebe museli odtrhávat spoluhráči. Trenér Skibbe ale roztržce nepřikládá velký význam, podle něho jde o následek velkého nažhavení.

"Derby je vždy něco speciálního a takové jako proti Mainzu bývá explozivní. Soupeř bude chtít odvetu za naše první setkání v sezóně a jsou zde další ingredience pro zajímavý zápas s dobrou úrovní. My máme nyní výhodu jednobodového náskoku a chceme před Mainzem pochopitelně zůstat," uvedl Michael Skibbe. Ten má již delší dobu mimo hru Vasoského, Bajramoviće a Amanatidise, k nim v poslední době přibyli Spycher, Chris a nakonec i Caio.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
H. Müller - Zabavník, Svensson, Noveski, Fathi - F. Heller, Karhan, Polanski, Schürrle - Szalai, Bancé
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Nikolov - Jung, Franz, Russ, Köhler - Teber, Schwegler - P. Ochs, Meier, Korkmaz - Halil Altintop
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.20 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hertha BSC - Schalke 04  (sobota 15:30)
Extra náboj bude mít utkání Herthy proti rivalovi z Gelsenkirchenu. Zatímco berlínský celek se v minulých dvou utkáních prakticky odstřelil a teoreticky již po tomto kole může mít jistotu sestupu, Schalke stále ještě nahání Bayern a věří, že mu titul spadne do klína.

Od šestého kola "Stará dáma" sídlí na samém dnu bundesligové tabulky a vše nasvědčuje tomu, že tam zůstane až do samého trpkého konce. Před třemi, resp. pěti týdny Hertha vykřesávala naději suverénními výhrami v Kölnu a Wolfsburgu, jenže doma je potvrdit nedokázala a poté, co minulé kolo jen remizovala 2:2 ve Frankfurtu, se zdá býti sestup již neodvratný - zvlášť, když BSC potřebuje pětibodovou ztrátu nahnat ve třech zápasech proti Schalke, Leverkusenu a Bayernu.

Z hlavního města jsou sice slyšet hlasy o "nevzdávání se" či "bojování až do konce", blížící se pohromy si je však vědom snad každý. "Přese všechno věřím, že můžeme proti Schalke vyhrát. Musíme ale využívat šance a dávat si pozor na jejich standardky," prohlásil kouč Funkel, jenž má mimo hru jen Hubníka a Kringeho. "Narazíme na mužstvo, které hraje fantastickou sezónu a má stále šanci na titul. Rozdělení rolí je nezpochybnitelné, jsme jasní outsideři," snaží se soupeře ukonejšit manažer Michael Preetz.

Trenér Königsblauen Magath sice nedávno ustoupil od své taktiky "dělání mrtvého brouka" a poprvé vyhlásil za cíl titul, soupeře ale ani náhodou nepodceňuje. "Bundesliga je nejlepší ligou světa, protože každý může porazit každého. To dělá týmy jako je Hertha nebo Gladbach tak nebezpečné," prohlásil 56letý stratég, jenž ví, o čem mluví - jeho tým před dvěma týdny dostal čtyři branky v Hannoveru. Gladbach poté ovšem porazil a zůstal v boji o stříbrný talíř a nyní na Hříbata z Porýní narazí konkurenční Bayern.

"Tohle je pro Berlíňany poslední šance, jak si udržet šanci na setrvání, takže do toho dají vše. Zda v záchranu opravdu všichni věří, to je otázka. Každopádně Hertha musí využívat své možnosti a tvořit hru, my tak můžeme kontrovat z naší výborné defenzivy, což nám hraje do karet," dodal Felix Magath, který se jistě bude znovu spoléhat na standardní situace, po nichž dalo Schalke 23 z celkových 52 branek. Hrát nebudou jen dlouhodobí marodi Jones, Kenia a Pliatsikas, po chřipce se naopak vrací kapitán Westermann.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Drobný - Piszczek, A. Friedrich, von Bergen, Kobiašvili - Lustenberger - Kačar, Cícero - Raffael - Ramos, Gekas
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, Höwedes, Bordon, Westermann - Matip - Kluge, Rakitić - Farfán, Kuranyi, Edu
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.35 - 3.90 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bayer Leverkusen - Hannover 96  (sobota 15:30)
Zatímco Leverkusenu minulý týden ve Stuttgartu přišel o možnost získat titul, naděje Hannoveru na udržení se v lize stále ještě žije. Svěřenci Mirka Slomky se tak budou chtít svým fanouškům omluvit za ostudnou prohru 0:7 na Bayernu, a to i přesto, že je čeká druhý těžký soupeř v řadě.

Leverkusen se probral z kocoviny. Je více než jasné, že trenér Jupp Heycnkes, přestože to slíbil, klub z Porýní v letošní sezoně k historicky prvnímu triumfu nedovede. Werkself selhala na enormním počtu remíz. Navíc se zdá, že Bayer přijde i o předkolo v Lize mistrů, neboť v tabulce jej po minulém kole přeskočil o skóre Werder Brémy. A i díky tomu, že se dá očekávat mohutný finiš Dortmundu se Stuttgartem, mohl by Leverkusen opět dostát své přezdívce "Neverkusen".

Aktuálně čtvrtý tým tabulky byl po celý průběh ligy strašákem pro každého soupeře, porážel v lize koho se dalo až do ligového finiše. Ve výčtu posledních pěti ligových utkání stále mladého a nezkušeného týmu výhru nenajde nikdo. Pouze jednu nerozhodnou s Bayernem. Toť vše. Bayer dojel na zranění kapitána Rolfese, ke kterému přibyla i další opora po utkání ve Švábsku - René Adler.

Reprezentační jednička a neochvějná jednička porýnského klubu si totiž v Mercedes-Benz Areně zlomila žebro. Naštěstí pro něj však mistrovství světa stihne. O závěru ligy se to ale s určitostí říct nedá. Jupp Heynckes proto musel z dvojce Benedikt Fernandez - Fabian Giefer najít Adlerova zástupce. Volba padla na druhého jmenovaného, jenž letos už jedno utkání odchytal - doma proti Frankfurtu dokonce udržel nulu. "Pro mě to bylo velmi těžké rozhodnutí. Oba se pohybují na téměř stejné úrovni a výkonnostní rozdíl mezi nimi takřka není. Rozhodl jsem se pro Fabiana Giefera. Možná byla na vině i intuice," řekl Heynckes, jenž oba brankáře seznámil se svým rozhodnutím ve čtvrtek.

Adler ale není jediným hráčem Heycnkesovi družiny, kdo svému týmu nepomůže. Mimo je již dlouhodobě zraněný Rolfes, který možná na rozdíl od Adlera MS nestihne, Castro, vykartovaný Schwaab, Renato Augusto a jeden z největších viníků prohry ve Stuttgartu Barnetta. Švýcarský záložník se po dvou hloupých žlutých kartách nechal vyloučit a proto bude proti Hannoveru stát. "Musíme učinit jediné - v rozhodujících okamžicích dělat co nejméně chyb a dostat do sebe důvěru v zakončení. Nemáme žádný důvod podceňovat žádný tým a nikdy jsme to v sezoně neudělali. Doufám, že můj tým k zápasu předstoupí stejně jako k těm posledním, akorát s jiným výsledkem," přál si na předzápasové tiskovce domácí kouč Heynckes.

Hannover se jako již poněkolikáté v této sezoně zvedá z těžkého KO. Další ránu do zubů zasadil předposlednímu týmu tabulky mnichovský Bayern, když 96ku rozporcoval v Allianz Areně sedmi góly. Stalo se mu tak pouze týden poté, co Hannover na domácím hřišti porazil Schalke a uchoval si tak naději na udržení, zatímco tým z Gelsenkirchenu tým dost možná prohospodařil mistrovský titul. Možná je to k nevíře, ale Hannover má z posledních deseti utkání v lize o jeden bod více v konečném součtu než Leverkusen.

Podobně jako celou sezonu Dolnosasy sužuje velká marodka. Z různých důvodů nejsou pro toto utkání způsobilí Vinicius, Andreasen, Krzynowek, Rosenthal, Lala, Zizzo, Forssell, A. Koné, Ya Konan a vykartovaný Djakpa. "Můžeme porazit kohokoliv, pokud budeme mít dobrý den - i venku," řekl trenér hostí Slomka na tiskovce. "Bayer 04 je stále ve hře o poháry a je mu jedno, kdo sestoupí a do utkání půjde takticky velmi dobře poučen. Byl bych spokojen i s bodem, ale musí hráči ukrutně bojovat."

Speciální bude utkání také pro tuniského reprezentanta Karima Hagguiho, jenž v dresu porýnského klubu působil ještě minulou sezonu. "Ztratili jsme trenéra, Roberta Enkeho, člověka, předního hráče, kapitána. Pro mnoho zranění jsme nikdy nebyli stoprocentní a nemohli si přivážet body. Proti Leverkusenu jsme v prvním utkání uhráli bezbrankovou remízu v době, kdy ještě tolik nechyboval. Ještě jednou by se to mohlo klidně opakovat," uzavřel Haggui.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Giefer - Sarpei, M. Friedrich, Hyypiä, Kadlec - Vidal, Reinartz - L. Bender, Kroos - Kießling, Derdiyok
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Fromlowitz - Cherundolo, Eggimann, Haggui, C. Schulz - Schmiedebach, Pinto, Balitsch, Rausch - Štajner, Hanke
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
1. FC Norimberk - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
Velmi těžký zápas dnes čeká fotbalisty Norimberka, kteří doma přivítají Borussii Dortmund. Zatímco domácímu celku jde o holé přežití v nejvyšší soutěži, tak Borussia stále bojuje o účast v předkole Ligy mistrů a na třetí Werderem Brémy ztrácí pouhý jeden bod. Oba týmy tedy mají velkou motivaci vyhrát.

Podzimní vzájemný zápas dopadl jasnou výhrou Dortmundu 4:0 a zajímavostí je, že oba kluby dnes nastoupí prakticky v totožných sestavách. Hráči Norimberku tak budou moci na domácí půdě složit reparát. Největší změna se u Bavorů přes zimu udála na trenérské lavičce. Zatímco Michael Oenning klub opustil, Dieter Hecking přišel. Byla s ním uzavřena smlouva do konce letošní sezóny a protože jsou s ním v Norimberku spokojeni, bude mu i o rok prodloužena. "Zůstanu zde i pro příští sezónu, jsme na tom již s vedením domluveni. Rozhodně ale nemám v plánu hrát baráž o udržení, zvláště ne proti Augsburgu. Měly by nám k záchraně stačit 3-4 body, ale možná ani 6 nebude nakonec stačit. Chceme skončit nejhůř do 15. místa," prohlásil Hecking na předzápasové tiskovce.

Jak bylo v úvodu řečno, Borussia nutně potřebuje tři body pro účast v předkole Ligy mistrů. Ovšem nejsou v tomto boji sami. O to samé totiž usilují jak v Brémách, tak v Leverkusenu a nově se připojil i Stuttgart. Místo je však ovšem jedno. Trenér Jürgen Klopp velmi dobře ví, co je v sázce a proto čeká tuhý boj. "Budeme čelit soupeři, který je velmi houževnatý a který hraje na jaře velmi dobře. Norimberk je více útočně laděným týmem, než naši dva poslední protivníci, a proto očekávám že nám poskytne více prostoru ve středu hřiště pro naše ofenzivní hráče."

Velkou ztrátou pro hosty je zranění Mohameda Zidana, který si v týdnu přetrhl křížové vazy v koleni a bude chybět až do října. Za žluto-černé nenastoupí ani jejich kapitán Sebastian Kehl či brazilský středopolař Tinga. Marodka Norimberku není nikterak početná, ale absence obou stoperů základní sestavy Brena s Andreasem Wolfem je citelná. Mimoto bude chybět i Angelos Charisteas, který ovšem letos spíše paběrkuje mezi lavičkou náhrandíků a tribunou, než že by patřil o oporám Bavorů.
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Diekmeier, Maroh, Nordtveit, Pinola - Ottl, Tavarés - Bunjaku, Gündogan, Risse - Choupo-Moting
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Owomoyela, Subotić, Hummels, Schmelzer - S. Bender, Sahin - Blaszczykowski, Hajnal, K. Großkreutz - Barrios
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.30 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Borussia Mönchengladbach - Bayern Mnichov  (sobota 15:30)
Mönchengladbach si proti aktuálnímu lídrovi tabulky z Mnichova zahraje už jen o čest. Gladbach totiž Bayern neporazil už šest let.

A při pohledu na současné výsledky Frontzeckových svěřenců by toto prokletí mohlo už konečně skončit, přestože Bayern chytl úžasnou formu. Pro sestup Gladbachu by v tuto chvíli musela mluvit obrovská souhra náhod, která je prakticky vyloučená, navíc domácí si v posledních utkání nevedou tak špatně, ačkoliv by se dalo říct, že jsou zarytými odpůrci venkovních zápasů - v tomto ukazateli jsou totiž nejhorší v lize.

Marodka není podobně jako u hostů nijak rozsáhlá. Je na ní pouze Dorda, jenž nenastoupí společně s Matmourem, který si odpyká trest za pátou žlutou kartu na Schalke. "Porazit Bayern je tu vším. Zahrnuje to i skvělou atmosféru v Borussia Parku. Všichni doufáme, že se nám to povede. Je mi opravdu jedno, kdo letos zvítězí v lize, my chceme vyhrát teď. Pro nás je pouze důležité odehrát dobré utkání a šáhnout si na své hranice. Pak uvidíme, co se dá dělat. Vždy musíme soupeře respektovat, ale nemít z něj strach. Nesmíme dělat chyby v zadu a pak můžeme vyhrát," uvedl před zápasem domácí kouč Frontzeck.

Bayern za sebou má první úspěšný krok za postupem do finále Ligy mistrů a může se tak dočasně soustředit na boje o titul v lize. Díky vítězství v Mönchenladbachu a případnému neúspěchu Schalke v Berlíně by měli svěřenci Louise van Gaala k titulu opravdu velmi blízko. "Pokud tam vyhrajeme, jsme na 99 procent mistři," řekl útočník Mario Gomez. "Nikdy jsem nepracoval s týmem, který by měl tolik vůle a charakteru. Vytvářejí dojem, že jsou schopni udělat cokoliv, všichni táhnout za jeden provaz," řekl na předzápasové tiskové konferenci 58letý trenér hostí Louis van Gaal.

Tomu dělá starosti pouze neúčast Marka van Bommela, jenž pyká za svou desátou žlutou kartu v sezoně. "Jsem přesvědčen, že pokud se staneme šampiony, bude se nám hrát mnohem lépe i v dalších dvou soutěžích," naznačil klubový šéf Karl-Heinz Rummenigge, že van Gaalova družina přemýšlí ještě i nad úspěchem v DFB-Pokalu a Champions League.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Bailly - Levels, Brouwers, Dante, Daems - Bradley, Marx - Herrmann, Arango - Reus, Bobadilla
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Butt - Lahm, van Buyten, Demichelis, Contento - Schweinsteiger, Pranjić - Robben, T. Müller, Ribéry - Olić
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.00 - 4.20 - 1.48
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Werder Brémy - 1. FC Köln  (sobota 18:30)
Velmi zajímavý duel bude dnes odpoledne k vidění na Weser Stadionu. Rozjetý Werder totiž doma přivítá neméně dobře hrající Kozly z Kolína nad Rýnem. Brémy se díky pěti výhrám z posledních šesti kol dokázaly vyhoupnout na třetí místo, zajišťující účast v kvalifikaci do Ligy mistrů. Ta přitom ještě pár kol zpátky vypadala nadobro ztracená, ale soupeři Werderu ztrácejí jeden bod za druhým a hlavně výsledková mizérie Bayeru Leverkusen Brémám velmi pomohla.

To v Kolíně již nemají prakticky o co hrát, protože jsou již zachráněni, a tak Kozlové budou bojovat jen o svojí čest. Sice kvůli menšímu výpadku formy se jeden čas namočili do sestupového pásma, ale díky výhrám nad Hannoverem, Hoffenheimem a Bochumí se opět vyšvihli do klidného středu tabulky. Do Brém ale fotbalisté Kolína nejedou jen na výlet a jistě budou chtít Werder potrápit.

Toho si je velmi dobře vědom dlouholetý trenér domácích Thomas Schaaf, který nepřipouští žádné podcenění soupeře. Brémy totiž čeká do konce Bundesligy krom zápasu s Kolínem ještě výlet do Hamburku a nakonec přivítají doma Schalke 04, takže los nemají zrovna příznivý a uhájit třetí příčku bude nesmírně náročné. "Je velmi lákavé ukořistit třetí místo. Doufám že nikdo z hráčů nemyslí již na Hamburk se Schalke, protože nesmíme zapomenout na těžké utkání s Kolínem," vyjádřil jasně současnou prioritu Werderu Thomas Schaaf.

Sportovní ředitel klubu Klaus Allofs na tiskové konferenci uvedl, jak důležitá je pro Brémy účast v příštím ročníku Ligy mistrů: "Ligu mistrů hrajeme již pátým rokem a víme, co to obnáší. Nyní bojujem o právo se této soutěže po roce opět zúčastnit. Možnost poměřit se s nejlepšími celky Evropy je vždy pro nás velká výzva."

Domácím bude v tomto zápase chybět jen duo Peter Niemeyer a Tim Borowski, kdy prvně jmenovaný je stále zraněný a Borowski stojí pro karty. Na straně Kolína je marodka značně obsáhlejší. V současnosti se na ní nachází Christian Schorch, Pierre Womé, Kevin Pezzoni a Adil Chihi. Právě Adil Chihi má nesmírnou smůlu, protože se po svém dvouměsíčím zranění konečně zotavil a vrátil do trénikového cyklu, neštastně se přitom ale v tréninku zranil. Jeho léčba si tak vyžádá další tři měsíce a zmešká tedy úvod příští sezóny.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Fritz, Mertesacker, Naldo, Pasanen - Frings, Bargfrede - Marin, Özil, Hunt - Pizarro
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Mondragón - Brečko, Geromel, Mohamad, Ehret - Petit, Matuschyk - Freis, Tošić, Podolski - Novaković
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.27 - 5.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Bochum - VfB Stuttgart  (pátek 20:30)
Páteční předehrávka nabídne souboj na ostří nože. Bochum již nějaký ten pátek nezažila radost z vítězství a hodně vážně zabředla do záchranářských bojů, o hodně však jde i Stuttgartu. Ten poslední dobou vyhrává, kde se dá, a má dobré vyhlídky na pohárovou Evropu.

Bochumští měli skvělý start do jara a dlouho nebyli k poražení, v polovině února ovšem jakoby se něco zlomilo a od té doby to porúrskému týmu neklape. Devět utkání v řadě VfL nevyhrálo a bilance pouhých tří remíz z tohoto počtu zápasů má za následek, že jej nad sestupovými vodami momentálně drží jen lepší skóre oproti šestnáctému Freiburgu.

Hodně zlosti v Porúří vyvolalo minulé kolo, Bochum totiž naprosto selhala i na hřišti Kölnu a prohrála 0:2. "Hůře než Köln nemůžeme hrát, celé mužstvo bylo šokováno. S tímto týmem v životě nemůžeme sestoupit," podivoval se záložník Mimoun Azaouagh. "Jsme v roli Davida proti Goliášovi, ale stále máme šance, jestli nejsme rovnou favorité. Chceme předvést lepší fotbal, musíme bojovat o každičký bod," prohlásil kritizovaný kouč Heiko Herrlich, který má mimo hru pouze Dabrowského.

To Stuttgart je tým s mometálně asi nejlepší formou v bundeslize, pět výher v řadě mluví za vše. Pod tu poslední se výrazným písmem podepsal Cacau, jenž Leverkusen dvěma góly sestřelil prakticky sám, a šance na jeho setrvání ve Švábsku jsou stále naživu. "Jak trenér, tak i já bychom chtěli, aby zůstal. Vždyť nikde ještě nepodepsal a ani neoznámil jméno nového klubu," uvedl manažer VfB Horst Heldt.

Vedení klubu se s Brazilcem hrajícím za Nationalelf hodlá ještě sejít a nabídnout vylepšenou smlouvu, předtím ale Stuttgart čeká bitva o šesté místo, které vzhledem k obsazení finále DFB-Pokalu letos zaručuje Evropskou ligu. "Musíme vyhrát, abychom udrželi všechny možnosti otevřené," řekl Christian Gross, jehož mančaft má momentálně náskok dvou bodů na HSV. Švýcarský trenér nemůže pro tento zápas využít služeb vykartovaného Pogrebňaka a zraněných Celozziho, Ulreicha a Riedleho.
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Heerwagen - Pfertzel, Maltritz, Yahia, Bönig - Marić, Mavraj - Dědić, Holtby - Šesták, Epallé
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Lehmann - Träsch, Tasci, Delpierre, Molinaro - Khedira, Kuzmanović - Gebhart, Hleb - Cacau, Marica
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.25 - 3.45 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov31189465:2863
2.Schalke 0431187652:2961
3.Werder Brémy31159767:3954
4.Bayer Leverkusen311412560:3654
5.Borussia Dortmund31158849:3653
6.VfB Stuttgart31148946:3850
7.Hamburger SV311212750:3548
8.VfL Wolfsburg311371160:5546
9.Eintracht Frankfurt311291042:4645
10.1. FSV Mainz 05311281131:3744
11.1. FC Köln319101231:3837
12.Borussia Mönchengladbach311071440:5237
13.TSG Hoffenheim31981436:3935
14.1. FC Norimberk31771729:5128
15.VfL Bochum316101532:5628
16.SC Freiburg31771729:5628
17.Hannover 9631761834:6327
18.Hertha BSC31581832:5123

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (66)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Přeju to Stuttgartu, chci, aby Bochum spadla

Reagovat
Arne

Jinak tohle kolo podle mě nezaboduje žádnej z poslední pětice, max. Freiburg a my uhrajeme boda...

Reagovat
smazaný uživatel

vy se musíte dneska extra snažit jde vám tak trochu o 4-6 bodů...

Reagovat
Arne

Jestli to chápu správně, tak asi jo... Ale pak je potřeba vyhrát i v Leverkusenu, je naivní si myslet, že dva z těch čtyř uhrají dva body a méně.

Reagovat
smazaný uživatel

ho ho ho, Schalke bude tvrdej oříšek, čeče

Reagovat
Arne

Já vím, ale nejsou to žádní zázraci a hrát se s nimi dá, už na podzim by nás bez gólu z ofsajdu těžko porazili... Čekám ale, že jim zas zafunguje nějaká standardka a budeme namydlení. Docela se těším na naši hru proti jejich obraně, bude to zajímavý.

Reagovat
smazaný uživatel

takže to bude taktická bitva o jednom gole?

Reagovat
Arne

Jj, ani bych se nedivil, kdyby ne o jednom, ale o žádným - jako minulou sezónu.

Reagovat
Marosh16

co mate vsetci proti Bochumi?

Reagovat
smazaný uživatel

nezajímavej, nudnej tým, takovej vocas ligy

Reagovat
smazaný uživatel

obětní beránek, který se musí obětovat pro zachování Herthy a Hannoveru v BL

Reagovat
Arne

Já jen nechci vidět v BL už dlouho, Hertha neHertha.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, ale u některých to ty nesympatie ještě posiluje (jinak doufám, že se podaří postoupit FCK a možná St. Pauli - u nich se ale obávám, že by nezvládli se udržet)

Reagovat
Arne

Lautern je jasnej, za dvě a půl hodiny už bude Betzenberg slavit, Hansa je slaboučká a neměli by s ní mít potíže. St. Pauli asi postoupí, ale taky to vidím na jedinou sezónu. Augsburg jestli bude v baráži proti Bochumi nebo Freiburgu, tak ať postoupí taky, je to blízko hranic, což se hodí.

Reagovat
smazaný uživatel

to maj ďáblové takovej náskok?

Reagovat
Arne

Na třetí Augsburg nyní osm bodů, jistotu minimálně třetího místa maji už tak dvě, tři kola.

Reagovat
smazaný uživatel

no hurá, maj jedny z nejlepších fanoušků, už se na tě těším. A snad se jim povede ten husarskej kousek jako v roce 98, kdy postoupili a hned vyhráli titul a dali si Ligu Mistrů

Reagovat
Arne

Škoda, že se to nestane... Ono tehdy to až taková senzace nebyla... Samozřejmě to bylo překvapení a obrovské, zkrátka nováček a titul, to je něco. Ale jejich kádr byl prošpikovanej reprezentanty, ti se po sestupu nerozprchli a bylo to.

Reagovat
smazaný uživatel

Yakin, Kadlec, Kuka a potom jeden velmi dobrej útočník ale na jméno si teď nevzpomenu. V bráně Koch

Reagovat
Arne

Asi Marshall, i když nevím, jestli to byl OZ nebo útočník... Dal nám parádní gól nůžkama, na jaře ještě ve druhé lize dal zase Lauternu pěknou branku Axel Kruse, tenkrát se vyhrálo 1:0 a udělal se velkej krok k postupu.

http://transfermarkt.de/de/1-fc-kaiserslautern/historische-kader/verein_2.html

Reagovat
Arne

To mě zase dostali... Nedaji pentli a dostanou blbej gól do šatny. Ale co, Hansa spadnout nesmí a body potřebuje ještě víc. Když vidím, co předvedla Koblenz, tak to FCK zpečetí příští týden na jejím hřišti, akorát teda bez 50 tisícového kotle, no.

Reagovat
smazaný uživatel

Hansa má krásnej stadion a výborné fanoušky, to se taky musí přiznat. Ale proč jsou tak v krizi už i x let? Vždyť to byl takovej ten známej účastník BL

Reagovat
Arne

Těžko říct, ale peněz určitě nemají jako želez ( ), a když se k tomu přidají špatný posily nebo trenér, tak je z toho tohle... Vždyť Lautern před dvěma lety taky hrál o záchranu a v jednu chvíli to vypadalo už beznadějně - šest kol před koncem ztrácel osm bodů, ale nakonec to nějak ukopal. Tuhle jsem četl, že letos muselo FCK vyjít s rozpočtem 10 mil. eur, což je docela majstrštyk.

Reagovat
smazaný uživatel

to maj kádr obohacenej většinou svýma odchovancema či hráčema z nižší ligy, ne?

Reagovat
Arne

Pár odchovanců tam je, pak pár hráčů z východu a tak tři hostovačky, z nichž se každá chytla na výbornou. Prostě udělali z mála peněz hodně muziky, Kuntz to tam vede očividně dobře a opět měl poměrně dost šťastnou ruku s trenérem, Kurz mi přijde podobnej Kloppovi nebo Tuchelovi.

Reagovat
smazaný uživatel

(na příští sezonu by snad už získali lépe platícího sponzora )

...ale doufám, že nebudou nuceni prodat Jendriška (toho mám asi se Sippelem od ďáblů nejraději)

Reagovat
Arne

Neprodají, končí mu smlouva... Ale snad zůstane, když si to vybojoval. Prej ho chce Schalke, ale to by pro něj byl moc velkej skok.

Reagovat
smazaný uživatel

aha no, snad teda zůstane (může se podívat na Holtbyho atp. proč by tam neměl chodit)

Reagovat
Arne

Jj, pokud se uchytí i v BL, tak za rok nebo za dva, proč ne? Ale teď by bylo moc brzo, moc velkej skok.

Reagovat
jv

Reagovat
jv

Mohli by bejt něco jako Mainz letos, jsou si v lecčems dost podobný.

Reagovat
jv

Tak Lautern letos doplácí na to svý neproměňování šancí, navíc teď nedali ještě penaltu, ale tak snad to stvrdí příští týden v Koblenzi, i když jim se proti slabším týmům zrovna moc nedaří.

Reagovat
smazaný uživatel

ano, to taky

Reagovat
smazaný uživatel

OT: 19:25 Scholl v Bayernu končí

škoda, doufal jsem, že se z něj časem stane dobrý trenér... takže hodně štěstí u ARD

a jinak jsem zvědavej, kdo půjde dělat trenéra k rezervnímu mužstvu

Reagovat
smazaný uživatel

...tak "die zweite" povede opět Gerland, takže doufám na další přísun talentů k týmu (hlavně Ekici aby už dostával své šance)

Reagovat
irik

Já myslím, že je to dobře. Šanci Scholl dostal, byl průměrný, a třeba Gerland bude prospěšnější. Asi to viděl i sám Scholl.

Reagovat
smazaný uživatel

Gerland s II taky hrál kolem 8. místa (minule 5. jinak 8. ) po špatném začátku se to urovnalo a teď máme nejlepší rezervu v třetí lize

...spíše v ARD dostane více než 500€

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska Hertha,3 bodiky,Bavori tiež a v dalšom kole zdolat Bochum a 22 titul mame v kapse....Butt-Lahm,Buyten,Demichelis,Conento,-Ribery,tymoščuk,SChweini,Robben-Olič,Klose....Tak by som to poskladal ja,ale viem že Hrat bude Muller,takže.......

Reagovat
smazaný uživatel

s Tymoščukom súhlasím, Miro hrať nebude. Skôr očakávam klasickú 4-4-2. Záloha : Muller, Tymoščuk, Bastian, Ribery - Gomez, Olič

Reagovat
smazaný uživatel

Robben bude hrat v zaklade.....................".Van Gaal tvrdí, že svého klíčového muže vystřídal proto, aby jej šetřil na blížící se bundesligový zápas proti Borussii Mönchengladbach. "Potřebujeme, aby střílel góly také proti Gladbachu,"

Reagovat
smazaný uživatel

touto vetou mohol myslieť aj to, že Robben zasiahne v priebehu hry, no uvidíme, Goméz si už základ zaslúži, Klose však nie

Reagovat
Arne

Beztak vám tam zas nasadí Pranjiće, leda by ho chtěl šetřit jako oporu. Ne, je ale potřeba říci, že proti Lyonu hrál na své poměry hodně dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

to už proti Manchesteru... ale tak mohl by šetřit i Ribéryho a Pranjiće by dal na kraj (ale Ribéry zase teď ten fotbal bude potřebovat )

...vysvětloval, že Tymoščuka tam nedává, protože trochu postrádá kreativitu, jinak že se jedná o našeho nejlepšího bránícího záložníka

Reagovat
Arne

Nechápu, nechápu, nechápu... Jestli Tymoch postrádá kreativitu, tak by mě zajímalo, jak by popsal Pranjiće a jeho trápení na středu...

Ribéry by hrát měl, jinak by byl asi hodně dole... Že ale v odvětě v Lyonu hrát nebude, to je spíš dobře než špatně, Müller v záloze a vpředu Olić s Gómezem budou platnější.

Reagovat
smazaný uživatel

no, hlavně ze strany fanoušků, protože v anketě je 70% pro MS bez Ribéryho

Reagovat
Arne

V nějaký francouzský? Já jsem četl, že ho většina spoluhráčů z repre v týmu nechce, ale co je na tom pravdy, suď bůh.

Reagovat
smazaný uživatel

"France Soir" 57% nechce Ribéryho na MS...

"L´Equipe" 73% si mylsí, že aféra ovlivní Ribéryho výkony na MS

...Real už o něj také přestává mít zájem, kvůli častým zraněním (náhrady: Angel di Maria, David Silva)

...takže se ho teď asi zastává jenom van Gaal a Bayern (ale zase tom mam z BILDu )

Reagovat
smazaný uživatel

v Lyone Pranjič hrať nebude pre karty, takže šetriť ho nebude Ribéry podľa mňa nastúpi, tiež aj Muller aj Olič v základe, teoreticky aj Gomez

Reagovat
smazaný uživatel

takže vlastně bude muset hrát Timo nebo Müller na středu

Reagovat
smazaný uživatel

ale myslíš Lyon ? veď van Bommel sa vracia nie ?

Reagovat
Arne

Aha, tak to mi uniklo.

Reagovat
smazaný uživatel

mírné OT: Ekici šel/půjde na operaci, takže si do konce sezony už asi nezahraje

Reagovat
smazaný uživatel

a ani by si nezahral

Reagovat
smazaný uživatel

v rezervě je tahounem - nejlepší střelec...

...a vzhledem k výpadkům van Bommela v Gladbachu a možnému šetření Robbena by se šance naskytnout mohla (tak holt příští rok)

Reagovat
smazaný uživatel

ale zasa to by už bolo "dosť" pre Tymoščuka a Pranjiča, teoreticky i Altintopa, ktorí by pred ním dostali prednosť

Inak dnes Badstuber odpočíva ?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak sa to teraz šetko vali na Francka Bodaj by mu dneska vyšiel zapas z Gladbachom a pridal by aj golik..Fraanck

Reagovat
smazaný uživatel

chtělo by to je ve složité situaci, alespoň mu je klub oporou a on si to snad bude pamatovat a prodlouží

Reagovat
smazaný uživatel

Francuzi sa mu otačaju chrbtom,a Bayern stoji pri nom..snad si to uvedomuje..aj ked som si všimol v stredu..ked franck kopal roh alebo mal loptu tak bol počut taky menši piskot niektorych"tiež fanušikov"..A zasa videl som transparenty tipu Ribery-potrebujeme ta..alebo Pro Ribery...Snad si to uvedomi že klub ho miluje...

Reagovat
jv

Třeba teď po tom co se stalo, tak u Vás skutečně prodlouží.

Reagovat
smazaný uživatel

Inak nevie niekto ako to vyzera z našim presunom do Lyonu? už sa bude dat ist letecky?lebo pozeram že letiska už začinaju niektore obnovovat lety..Tak či niekto nema bližšie info:)

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern: Butt - Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstuber - Robben, Schweinsteiger, Pranjic, Ribery - Muller, Olič

Reagovat
kubys

Doufám, že ten pán na obrázku dá Kozlům pořádně zabrat. Werder!!!

Reagovat
Pipo123

Demichelis sa zranil ?

Reagovat
Pipo123

ten Badstuber je strašné drevo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele