Bundesliga - preview 30. kola

01.05.2009, 08:28, aktualizováno 03.05.2009, 09:00
Previews
Souboj na ostří nože svedou Hamburg a Hertha, půjde o hodně - o Ligu mistrů či snad o uchování šance na titul. Berlíňané mají v tuto chvíli o bod navíc. Ve druhém utkání zase nepůjde téměř o nic, v duelu týmu ze středu tabulky hostí Köln Werder...
VfL Bochum - Hannover 96  (pátek 20:30)
Oba sousedi v tabulce jsou ohroženi sestupem, takže je tři body logicky hodně zajímají. Především pak Hannover, kterému pokud se podaří zvítězit, zřejmě definitivně může počítat s bundesligou i pro příští sezónu, jenže svěřencům kouče Dietera Heckinga se letos jako jediným v lize dosud nepodařilo venku naplno bodovat.

Samozřejmě, že hostující stratég je nyní plně přesvědčen, že v Bochumi jeho mužstvo černou dlouhotrvající bilanci přeruší: "Myslím, že máme psychologickou výhodu a že můžeme využít chyb soupeře." Hannover totiž tolik jako jeho soupeř sestupem ohrožený není. Předchozí výhra nad Kolínem ho prakticky bojů o záchranu zbavila. "Ale nedodala nám stoprocentní jistotu. Hráči jsou však veselí a na tréninku pracují dobře," měl radost z důležitého skalpu Hecking.

Hosté jsou venku opravdu hodně tragičtí. Kdyby hráli jen doma, klidně mohou bojovat o evropské poháry. 30 ze svých 32 bodů získali právě na svém stadionu, pouze dvě remízy svítí v tabulce venkovních utkání. Bochumi zkrátka velí také soka porazit. A to nejen z tohoto statistického hlediska, ale protože ve zbývajících čtyřech kolech jí čeká už jen jedno domácí utkání. "Stále máme pět kol do konce a nejsme vázáni na výhru proti Hannoveru. Když neuspějeme, ještě přece nespadneme," zůstává v klidu kouč VfL Marcel Koller.

Bochumi se poslední tři zápasy na Ruhrstadionu vůbec nevydařily. Prohrála jak s Bayernem, Stuttgartem, tak i naposledy s Dortmundem. Ani dva góly Šestáka nepomohly k bodům v posledním utkání na půdě Werderu. Trenér Hecking by rád Bochumi zatopil i tentokráte. "Víme, že nás budou chtít porazit. My však uděláme všechno pro to, abychom si zajistili záchranu co nejdříve. Myslím si, že hráči jsou schopni tu sérii zvenku konečně přerušit," přál by si.

Hannoveru se ovšem na hřišti Bochumi vůbec nedaří. Výhru a zároveň poslední uhraný bod tam slavil naposledy před více jak šesti lety. "My se budeme snažit uchovat si udržení i do tohoto zápasu," burcuje domácí kouč Koller. Ten může počítat do zápasu s útočníkem Šestákem, jenž vsítil kromě dvou v Brémách v sezóně ještě další tři branky, i když netrénoval celý týden. Mimo hru jsou ovšem Klimowicz, Ono a Fuchs. Heckingovi chybí Vinícius, Cherundolo, Fahrenhorst a Rosenthal, naopak Polák Krzynówek je už zpět a v záloze by měl nahradit Krebse.
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Fernandes - Concha, Maltritz, Yahia, P. Bönig - Freier, Dabrowski, Imhof, Grote - Pfertzel - Šesták
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Enke - S. Pinto, Eggimann, C. Schulz, Rausch - Balitsch, Andreasen - Štajner, Bruggink, Krzynówek - Hanke
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.25 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Eintracht Frankfurt - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
K zajímavému duelu se schyluje v sobotu ve Frankfurtu. Domácí Eintracht zde přivítá Borussii Dortmund, která již pět utkání v řadě vyhrála a jistě bude chtít svojí sérii prodloužit. Frankfurt ale potřebuje každý bod, a tak rozhodně nedá svojí kůži zadarmo.

Borussia, jak bylo řečeno v úvodu, vyhrála posledních 5 bundesligových utkání v řadě a atakuje tak svůj klubový rekord. Na ten dosáhla v sezóně 2001/2002, kdy zároveň do Dortmund putoval i titul. Tehdy hráči Borussie vyhráli rovných 6 utkání za sebou a dnes tedy budou mít jedinečnou šanci svůj rekord z mistrovské sezóny vyrovnat.

Trenér Jürgen Klopp doufá, že se to jeho svěřencům podaří: "Nikdy ve své trenérské kariéře jsem nevyhrál 6 utkání v řadě, pouze 7 v řadě prohrál. Samozřejmě že nám tato bilance z posledních zápasu dělá dobře, ale nepomáhá nám soustředit se na příští utkání. Nesmíme přijít o pozici, kterou jsme si za poslední dobu vybudovali. Tým si uvědomil, že jejich vynaložená snaha se pomalu ale jistě vrací zpět."

Borussia se díky dobrým výsledkům z poslední doby posunula na sedmé místo v tabulce a na příčky zajišťující pohárovou Evropu ztrácí pouhých pět bodů. Kapitán týmu Sebastian Kehl doufá, že účastí v pohárové Evropě by si jeho tým pomohl i finačně: "Pokusíme se udělat vše co bude možné, abychom klubu zajistili nějaké extra příjmy."

Zatímco hosté budou postrádat pouze mladého stopera Matse Hummelse, domácí mají podstatně rozsáhlejší marodky. Kromě dlouhodobě zraněných Preusse a Vasovskiho, se v nedávné době zranili i Köhler(koleno), Kweuke(kyčel), Inamoto(lýtko), Caio(třísla) a kapitán Ionnis Amanatidis stále nabírá po velkém zranění kondici. K tomu všemu se ještě dvojice Michael Fink a Patrick Ochs ocitla v karetním trestu, když prvně jmenovaný nasbíral již 5 žlutých a druze jmenovaný dokonce 10 žlutých karet.

Trenér Friedhlem Funkel si přes tuto nepříznivou situaci na nic nestěžuje. "Určitě najdeme 15 hráčů, kteří budou schopni nastoupit. Máme velikou šanci Dortmund porazit, nejsou žádný neporazitelný supertým," nebojí se Funkel zvučného soupeře.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Pröll - Jung, Russ, Bellaid, Spycher - Chris, Bajramović - Steinhöfer, A. Meier, Fenin - Liberopoulos
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Owomoyela, Subotić, Felipe Santana, Dedé - Kuba, Kehl, Hajnal, Sahin - Frei, Valdéz
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.45 - 3.30 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arminia Bielefeld - VfB Stuttgart  (sobota 15:30)
Velmi nečitelné utkání od prvního pohledu. Stuttgart se stává králem jara a možná dožene i Wolfsburg, stále se posouvá tabulkou vzhůru a na čtvrtém místě má pořád dobré šance zaútočit na mistrovský titul. Ovšem Bielefeldu jde o víc, o holé přežití. Nachází se na sestupové příčce a body pět kol do konce potřebuje jako sůl, jinak bude pád do druhé ligy nevyhnutelný.

Stuttgart dokázal zvítězit pětkrát v řadě a ze středu tabulky se proto posunul na čelo, na první místo díky zaváhání nejbližších konkurentů má už jen tři body ztrátu. Naposledy v jasném klání zdolali Frankfurt 2:0, předtím vykradl Kolín rozdílem tří branek. Velmi dobrá zůstává obranná činnost, z minulých pěti klání inkasoval Stuttgart pouze jednou. Velkou oporou je v současnosti Mario Goméz, který nasázel Kolínu hattrick a skóroval i proti Eintrachtu.

Bielefeld dokázal vybojovat bod proti Gladbachu a byl to rozhodně úspěch v přímém souboji, avšak nakonec se směje třetí vzadu. Chotěbuz totiž dokázala neskutečně přerušit šňůru Wolfsburgu a poskočila na záchranářské patnácté místo právě před Bielefeld. Ten má dlouhodobě problémy se střílením branek a defenzíva už ke konci ligy není tak bezchybná, jako bývala. Statistika však stále hraje pro domácí, předloni totiž VFB podlehl v Schüco-Aréně organizovanému výběru 2:0.

Domácí tým nemůže nasadit Kampera, kterého stále trápí poraněné tříslo, mimo je též kvůli žlutým kartám potrestaný Lamey a na trávník se také nedostane duo Versick - Kampantais. Kvůli rodinným problémům nebude k dispozici Vlad Munteanu, zpátky je ovšem po zranění hrot Artur Wichniarek. "Výborné je, že nám opět s útokem pomůže. Můžeme udeřit z brejku. Nebude hrát možná od začátku, ale do průběhu určitě zasáhne," vypustil informaci kouč Bielefeldu Michael Frontzek.

Kouč Frontzek proto nevidí šance svého týmu jako beznadějné: "Potřebujeme konečně pokračovat v trendu, kdy jsme na podzim doma vyhrávali. Teď se nám moc nedařilo před vlastními fandy a musíme je konečně potěšit. Každý výsledek, který neskončí tříbodovým ziskem pro nás, je neúspěšný."

Hosté nepřivezou kvůli problémům se žlučníkem Osoria, bolavé koleno trápí také Tasciho, přetrhané vazy stále nepustí do hry Bastürka a potrestaný je slovinský player Ljuboja. "Musíme mít stále oči na šťopkách, úspěch visí hodně vysoko. Po podzimní pauze jsme byli až desátí a o nic nám prakticky nešlo, situace se ale změnila a my musíme hrát zodpovědně. Je strašně důležité, abychom vybojovali všechny tři body, ve vyrovnané tabulce to může dopadnout jakkoliv," je smířen s realitou sportovní ředitel Stuttgartu Horst Heldt.
Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:
Eilhoff - Kučera, Mijatovic, Bollmann, Schuler - Kauf, T. Marx - Kirch, Tesche, Munteanu - C. Katongo.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Lehmann - Träsch, Boulahrouz, Delpierre, Magnin - Khedira, Hitzlsperger - Hilbert, Gebhart - Gomez, Cacau.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.45 - 3.30 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Karlsruher SC - Energie Cottbus  (sobota 15:30)
"Karlsruhe půjde v tomto duelu o všechno, nám o hodně," charakterizoval tento zápas manažer Cottbusu Steffen Heindrich. KSC i Energie v minulém kole šokovaly výhrami nad favority, v boji o záchranu ale potřebují bezpodmínečně další body.

Situace je i nadále velmi vážná pro Karlsruhe, které bylo ještě před týdnem mnohými již odepisováno, výhra 1:0 na hřišti Bayeru Leverkusen na tom ale něco pozměnila. "Udělali jsme dílčí krok, pro mančaft bylo velmi důležité, že uhrálo dobrý výsledek," uvedl trenér Edmund Becker. Bádenský celek poté, co ukončil devítizápasovou šňůru bez výhry, na první nesestupovou pozici, která momentálně patří právě Cottbusu, však nadále ztrácí čtyři body.

"Pokud jsme vyhráli utkání takovýmto kuriózním gólem, pak můžeme říct: fotbalový bůh existuje," věří Becker, jenž připomněl vítěznou brankou z minulého utkání, kdy Sebastian Langkamp šťastně napálil míč z poloviny hřiště až do branky. V tomto utkání domácím nepomůžou zranění Porcello, Carnell a Kornetzky.

Možná ještě větší senzaci než Karlsruhe před týdnem obstarala Energie, která na domácím hřišti ukončila desetizápasovou vítěznou šňůru Wolfsburgu. Ten měl na Stadionu přátelství hodně šancí, nakonec se však radovali domácí z výhry 2:0. Lužický celek se tím dostal ze sestupového pásma, ovšem aby nad ním vydržel, musí začít sbírat body i venku.

"V poslední době nebyly naše venkovní výkony moc přesvědčivé, s výhrou nad Wolfsburgem v zádech by se to ale mohlo zlepšit. Potřebujeme dobré nervy," prohlásil kouč FCE Bojan Prašnikar. Te nemůže počítat se zraněnými da Sivou, Rivićem, Kurthem a Adim, malý otazník visí u startu kapitána Rosta, v případě potřeby by ho mohl nahradit Jan Rajnoch.
Karlsruher SC - pravděpodobná sestava:
M. Miller - Celozzi, Franz, S. Langkamp, Eichner - Mutzel, Aduobe - Federico, da Silva - Freis, Kennedy
Energie Cottbus - pravděpodobná sestava:
Tremmel - Pavičević, Burca, Cagdas, Ziebig - Kukielka, T. Rost - S. Angelov, Skela, Iliev - Rangelov
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.15 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Schalke 04 - Bayer Leverkusen  (sobota 15:30)
V AufSchalke Aréně svedou v sobotu litý boj Schalke 04 a Bayern Leverkusen. Domácí mají stále možnost zajistit si účast v pohárové Evropě i v příštím roce umístěním do pátého místa v Bundeslize. To hosté již mají dvěře touto cestou téměř zavřené a musí se spoléhat čistě na úspěch v ligovém poháru, kde se ve finále střetnou s Werderem Brémy.

Německá média v týdnu vypustila spekulace, že Schalke usiluje na post hlavního trenéra a zároveň sportovního ředitele o veleúspěšného Felixa Magatha, který je ale momentálně pod smlouvou ve Wolfsburgu. Nicméně tyto spekulace jsou nejspíše liché, protože současné provizorní trio trenérů se těší oblibě fanoušků a spíše se má zato, že Magath touto cestou lobuje za vylepšenou smlouvu u svého dosavadního zaměstnavatele.

Zatímco vedení Schalke odmítá tyto zvěsti jakkoliv komentovat, tak obránce Heiko Westermann naléhá na své spoluhráče, aby se soutředili na zápas s Bayerem. "Nyní mě nezajímá, jestli nás povede Felix Magath příští sezónu, nebo ne. Do konce ligy zbýví odehrát 5 utkání, která jsou pro nás velmi důležitá." Jeho kolega Halil Altintop dodává: "Nemá smysl se bavit o věcech, které člověk stejně neovlivní."

Současnému trenérskému triu se velmi daří, vyhrálo poslední 4 utkání v řadě a minulý týden dokonce dovedli svůj klub k vítězství nad Bayernem Mnichov, dokokonce na jeho vlastní půdě. Trenér Mike Buskens doufá, že klub v nastolené cestě bude pokračovat.

To Bayeru se na jaře příliš nedaří, patří bodově mezi nejhorší celky na jaře vůbec a minulé kolo Bayer dokonce prohrál na domácí půdě s posledním Karlsruhe. Trenér Bruno Labbadia proto hodlá tým vrátit na vítěznou kolej, po které se vezli jeho svěřenci na podzim. "Jsme stále ještě v euforii po dosažení finále v ligovém poháru, ale porážka od Karlsruhe je stále hořká pilulka, kterou musíme spolknout."

Schalke bude scházet suspendovaný Jermain Jones a lehce zraněný kapitán Marcelo Bordon. To hosté budou mít k dispozici kompletní kádr, ale kanonýr Patrick Helmes bude zřejmě šetřen na mnohem důležitější pohárové finále, stejně tak možná další hráči.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, Höwedes, Krstajić, Pander - Westermann, Kobiashvili - Halil Altintop - Farfán, Kuranyi, Sanchéz
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
R. Adler - Castro, M. Friedrich, Haggui, Kadlec - Rolfes - Renato Augusto, Kroos, Barnetta - Kießling, Charisteas
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.30 - 4.15
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Bayern Mnichov - Borussia Mönchengladbach  (sobota 15:30)
Boj o titul kontra boj o záchranu, to slibuje sobotní duel třetího Bayernu se sedmnáctým Mönchengladbachem. Situace obou týmů je podobná, oba potřebují bezpodmínečně vyhrát, Bayern dělí od první příčky 3 body a 4 góly k tomu, Mönchengladbach pak od první nesestupové body tři.

Ostrou premiéru si osud připravil pro Juppa Heynckese, staronového kouče mnichovského Bayernu. Po sedmé prohře v sezoně a celkově nevyrovnaných výkonech se vedení Bayernu konečně odhodlalo k radikálnímu kroku a provedlo změnu na trenérském postu. Don Jupp tak měl k dispozici týden na obhlédnutí situace a seznámení se s týmem a už stihl vyvodit některé závěry, například na trénincích zavedl jednotnou řeč, a to němčinu. Dva nejdůležitější posty v sestavě však zůstaly nezměněny, kapitánem zůstává Mark van Bommel, v brance bude i nadále stát Hans-Jörg Butt.

Heynckese čeká první soupeř, jako naschvál mateřský klub, Mönchengladbach, který dlouhých 8 let trénoval a ještě déle za něj hrál a střílel góly. Ke svému prvnímu zápasu s Bayernem v novém tisíciletí proto prohlásil: "Přirozeně mě netěší, že to vyšlo na Gladbach. Každopádně pro nás je teď nejdůležitější věcí právě příští zápas, klub jako Bayern Mnichov hrát Ligu mistrů musí, a proti Schalke to Bayern nebyl."

Heynckes se v sobotu bude muset obejít hned bez dvou největších opor letošního Bayernu, pro červenou kartu z minulého utkání bude chybět Franck Ribéry, z vleklého zranění se ještě stále nedokázal zotavit kanonýr Klose. Dále budou chybět Rensing s Borowskim, první jmenovaný kvůli zranění ruky, druhý pro 5. žlutou kartu. Narozdíl od svého předchůdce bude Don Jupp pravděpodobně více sázet na Podolského, jenž po sezóně tým opustí. Právě on bude po 5 ukáních znovu v základní sestavě podporovat na hrotu značně neschopného itala Toniho. Další změnu si kouč Bayernu přichystal ve středové řadě, Ottla nahradí Altintop.

Na druhé straně barikády má trenér Meyer značně obsáhlejší starosti, pro karetní trest mu bude chybět Alex Baumjohann, pro zranění pak postupně Gohouri, Coulibaly, Touma, Friend, Löhe a Jaures. Rolf Königs, prezident Borussie, se k nástupu "starého známého" Heynckese vyjádřil vřele: "Přejeme mu mnoho štěstí, samozřejmě ale prvně až po druhém květnu."
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Butt - Lell, Lucio, Demichelis, Lahm - van Bommel, Hamit Altintop, Zé Roberto, Schweinsteiger - Toni, Podolski
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Bailly - Stalteri, Brouwers, Dante, Daems - Bradley, Galasek, Paauwe - Neuville, Marin - Matmour
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.22 - 5.75 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Wolfsburg - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Jedno je již jisté - Wolfsburg na jaře není neporazitelný. Minule VfL překvapivě prohrálo a nevyužilo možnost jít do trháku, nyní tak potřebuje zabrat na domácí půdě proti Hoffenheimu, jenž by na první pohled měl být snadným soustem, ale zdání klame.

V roli jasného favorita jel Wolfsburg minulou neděli na půdu předposlední Energie Cottbus, kde měl také převahu, ale své šance neproměnil a ve druhém poločase za to pykal. Přes prohru 0:2 však má na čele náskok dvou bodů a navíc se stále může spolehnout na domácí hřiště, kde letos poráží jednoho soupeře za druhým. "Před Hoffenheimem máme respekt. Vycházím z toho, že proti nám budou mít za cíl porazit lídra tabulky," uvedl ovšem trenér Felix Magath.

"Herně je Hoffenheim velmi dobré mužstvo, ale to našemu stylu hry snad bude vyhovovat," dodal Magath, který podle spekulací vyjednává se Schalke, sám 55letý kouč však tvrdí, že je tou pouze snaha rozvrátit atmosféru v týmu Vlků. Magathovi hraje do karet fakt, že má k dispozici kompletní kádr, sám však možná bude sestavu měnit. "Po prohraném utkání je vždycky možné, že se něco změní," prohlásil.

Na druhé straně stojí obdoba Wolfsburgu z podzimu - půlmistr z Hoffenheimu. Tomu to sice i nadále jde herně, výsledkově je to ovšem bída bídoucí. TSG čeká na výhru již jedenáct zápasů, minulý týden prohrálo na domácím hřišti 0:1 s Herthou BSC. I přesto však ve Wolfsburgu cítí šanci. "Jejich minulé utkání ukázalo, že jsou k poražení. Sice tam jedeme jako úplní outsideři, ale chceme si přivést alespoň jeden bod," nechal se slyšet kouč Ralf Rangnick.

Ten bude muset něco vymyslet na soupeřův magický trojúhelník Misimović - Džeko - Grafite, souboje s ním se už nemůže dočkat Andreas Beck. "Na tento úkol se jako obránce těším, hrát proti takto silným útočníkům mě vždy baví," prohlásil německý reprezentant. Rangnick na rozdíl od svého protějšku má hodně problémů se sestavou, zranění jsou stále Ibišević, Ibertsberger, Jaissle a nově také Nilsson s Teberem, vykartovaní jsou Haas a Carlos Eduardo.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Pekarík, Šimůnek, Barzagli, M. Schäfer - Josué - Riether, Gentner - Misimović - Grafite, Džeko
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Beck, Vorsah, Compper, Janker - Weis, L. Gustavo, Salihović - Obasi, Sanogo, Ba
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.90 - 6.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hamburger SV - Hertha BSC  (neděle 17:00)
Šlágr kola a souboj o špičku tabulky, tak zní stručná charakteristika utkání mezi Hamburgem a Herthou. Domácí jsou o bod a po včerejších utkáních také o jednu pozici za Berlíňany, kteří byli již odepsaní, dvěma výhrami v řadě se ovšem vrátili do boje o titul.

Oba týmy jsou si v mnohém podobné - obrovskou tradicí, modrobílými barvami i například tím, že v této sezóně z pozice outsiderů několik kol vládly bundeslize. Hostům se letos často říká "minimalisté", neboť ze sedmnácti vítězství hned třináctkrát vyhráli rozdílem jedné branky. HSV má však tuto bilanci na vlas stejnou.

Tým z hansovního města však na jaře bojuje na více frontách. Minulou středu vypadl ze semifnále DFB-Pokalu na penalty s Brémami, svému rivalovi to ovšem může vrátit i s úroky v Poháru UEFA. Nakročeno má dobře, první utkání na hřišti Werderu vyhrál 1:0. V lize HSV prohrálo ve Stuttgartu a Dortmundu, doma je však stále takřka suverénní. "Chceme výhodu domácího prostředí využít. Berlíňané jsou však velmi disciplinovaní a číhají na svou šanci," varuje autor jediného gólu z Brém, Piotr Trochowski.

"Bude to naprosto důležité utkání, půjde o to zůstat ve hře. Výhra nám ponechá všechno otevřené," myslí si hamburský kouč Martin Jol, který se může spolehnout na statistiku vzájemných zápasů. V nich totiž v poslední dekádě vítězí jen domácí, naposledy Hertha na severu vyhrála v roce 2001. Jolovi dělá starosti marodka ve složení Silva, Atouba, Reinhardt a Castelen, za karty pyká berlínský odchovanec Boateng, velký otazník visí u startu Jansena.

Podobně jako domácí berou vážně utkání i hosté. "Pokud v Hamburgu vyhrajeme, hodně se přiblížíme k Lize mistrů," uvedl kanonýr Marko Pantelić, který shodou okolností před únorovým utkáním s Bayernem (výhra 2:1) předpověděl, že v případě vítězství by si Hertha zajistila minimálně páté místo. I k němu však Berlíňané potřebují ještě několik bodů, v posledních dvou utkáních se jim ale dařilo, i přes nepřesvědčivé výkony totiž dokázali porazil doma Brémy a venku Hoffenheim.

"Konstelace je jasná: HSV je přímý konkurent. I proto to bude nesmírně důležité utkání," řekl manažer Dieter Hoeneß, zatímco trenér Lucien Favre se soustředí na soupeře. "V Brémách hrál Hamburg ve vysokém tempu, které nemělo daleko od toho, co předváděly ManU a Arsenal. Musíme být na to připraveni," prohlásil švýcarský lodivod. Ten musí oželet zraněné Friedricha, Cufrého Chaheda, Lustenbergera, Fiedlera a vykartovaného Voronina, nejistý je start Eberta.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
F. Rost - Demel, Gravgaard, Mathijsen, Aogo - Jarolím, Tavares - Pitroipa, Guerrero, Trochowski - Olić
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Drobný - Piszczek, von Bergen, Šimunić, M. Stein - Ebert, Dárdai, Kačar, Cícero - Raffael, Pantelić
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.25 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Köln - Werder Brémy  (neděle 17:00)
Soubojem týmů ze středu tabulky bude utkání Kolína s Brémami. Werder se již více soustředí na boje v Poháru UEFA, neboť šanci na poháry již dávno nemá, to Kozlové ještě potřebují získat pár bodů k jistotě záchrany.

Kolín má jednu z nejhorších ofenzív v lize, avšak drží si svůj standard a v klíčových chvílích umí včas zabrat. V předchozích čtyřech utkáních prohrál a nedokázal tak získat ani bod. Nedaří se právě střílet branky a v současnosti má výpadky také obrana. V minulém kole Kolín podlehl na půdě Hannoveru 2:1, předtím domácí hattrickem sestřelil stuttgartský hrot Mario Gomez.

Brémy hrají na třech frontách jako nebe a dudy. V lize se jim vůbec nedaří a body sbírají jen sporadicky, do pohárů tak vede pouze cesta buď přes výhru v Poháru UEFA, nebo výhru v národním poháru. Finále je v plánu na konci května, jediným soupeřem je Leverkusen, ten je ovšem ve velmi podobné situaci. Reálný je spíše právě tento cíl, neboť v Poháru UEFA v prvním utkání prohrály Brémy doma s Hamburkem 0:1. Werderu se na Rhein-Energie-Stadionu daří, v minulých dvou střetnutích vyhrály shodně vysoko 4:1.

Domácí se musejí obejít jen bez několika hráčů, hosté jsou na tom s absencemi mnohem hůře. Kariéru nedávno ukončil Ümit Özat a tak už nebude kouči Christophovi daumovi k dispozici, vykartované je duo Petit - Geromel, zraněný není nikdo. "Chceme proti Brémám konečně po delší době nějaké ty body získat. Bude to taktické utkání, potřebujeme ale vyhrát. Vůbec nesmíme myslet na příští rok, stát se ještě může cokoliv," varuje před lehkomyslností trenér Daum.

Hosté nepřivezou Hugo Almeidu, kterého trápí poraněná pata, bolest zubů nepustí na trávník Pasanena, poraněná záda neumožní nastoupit ani playmakerovi Diegovi, koleno trápí Özila, mimo je i Hunt, po operaci achilovky odpočívá Jensen a pátá žlutá karta nepustí na hřiště ani Fringse. "Všechno je možné, úspěch visí na vlásku. Nicméně není to nějak důležité střetnutí, i přesto ho ovšem chceme zvládnout," vyjádřil se trenér Brém Thomas Schaaf.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Mondragon - Brečko, McKenna, Mohamad, Wome - Matip, Pezzoni - Sanou, Vučičevič, Ehret - Novakovič
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - C. Fritz, Naldo, Mertesacker, Boenisch - Vranjes, Baumann, Niemeyer, Tziolis - Rosenberg, Pizarro
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.85 - 3.10 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.VfL Wolfsburg29176662:3657
2.Hertha BSC29174843:3555
3.Bayern Mnichov29166759:3754
4.VfB Stuttgart29166752:3754
5.Hamburger SV29173942:4054
6.Schalke 0429147843:2749
7.Borussia Dortmund291213447:3349
8.TSG Hoffenheim29129854:4145
9.Bayer Leverkusen291261150:3742
10.Werder Brémy291091055:4139
11.Eintracht Frankfurt29881336:4732
12.1. FC Köln29951531:4532
13.Hannover 9629881341:5932
14.VfL Bochum296101335:4728
15.Energie Cottbus29751726:5126
16.Arminia Bielefeld294131223:4225
17.Borussia Mönchengladbach29661735:5424
18.Karlsruher SC29641921:4622

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (32)

Přidat komentář
smazaný uživatel

remíza to jistí

Reagovat
Arne

Bochum to urve.

Reagovat
smazaný uživatel

stano x enke... to bude zajímavé ... ale sakra, jde to až jako záznam v 15:00 taskže to neuvidim

Reagovat
Xavi8

Ak sa nemylim Sestak ide/isiel na operaciu...

Reagovat
smazaný uživatel

tak nevim, kdo dělal preview, jelikož je v pravděpodobné sestavě... já myslel, že už je v pohodě, když tam byl...

Reagovat
Arne

Je to nějaký divný... Na kickeru je ale normálně zdráv, tak to asi tak skutečně bude.

Reagovat
smazaný uživatel

Stanislav Sestak musste unter der Woche zwar kürzer treten, doch Trainer Marcel Koller ist optimistisch, unseren Slowaken am Freitag ins Spiel schicken zu können. - vfl-bochum.de

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

remízka

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, tak Stano Šesták v základní sestavě nakonec je...

Reagovat
smazaný uživatel

hmm, takový nasazení by to chtělo od našich reprezentantů...

Reagovat
smazaný uživatel

Kéž by Karlsuhe vyhrálo.

Reagovat
herbage

Docela bych tomu i věřil a dost bych ji to přál. Boj o udržení by byl pak o to zajímavější, kdyby 4 kola před koncem posledních 5 celků bylo pouhé 4 body od sebe. Tím by pak dostali nový náboj i zápasy typu Bielefeld - Bayern, kdy jeden celek bojuje o titul, druhý o záchranu. Minule Energie obrala o důležité body vlky, uvidíme kdo další z favoritů ještě pohoří s "outsidery"

Reagovat
smazaný uživatel

Energie to už děšlá častějc... v minulé sezoně obrala o body Bayern (2:0) a následně také HSV (asi také 2:0) tak uvidíme...

Reagovat
herbage

No Bielefeld sem tam rovněž překvapí. Na vás celkem umí a remizuje leckde

Reagovat
smazaný uživatel

po hodně dlouhý době musí vyhrát Hoffenheim

Reagovat
herbage

Stačil by bodík, ne? Pochybuju že zrovna Hoffe bude první mužstvo, který letos porazí Vlky doma

Reagovat
smazaný uživatel

musí bejt

Reagovat
herbage

Remízka by stačila, vlk by se nažral a koza by zůstala celá

Reagovat
smazaný uživatel

ne, musí to bejt výhra Hoffenheimu protože Wolfsburg se mi na první pozici vůbec nelíbí... kdyby to byl jeden bodík, tak jsou možná pořád první... nebo by tam byla Hertha, ale já potřebuju aby první byl Bayern a kvůli tomu by už dneska musel Wolfsburg ztratit všechny 3 body

Reagovat
honziss

Jak kdybys mluvil o zápase Wolfsburg - Köln..

Reagovat
smazaný uživatel

V tomto zápase bych byl pro, aby z Kozlů zůstaly jen rohy...

Reagovat
smazaný uživatel

já zase pro, aby si vlci vylámali zuby... xD

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

u Kozlů se můžeš spolehnout v dalším utkání, že z nich zbydou jenom kopyta...

Reagovat
smazaný uživatel

Mám si na to vsadit?

Reagovat
smazaný uživatel

však, když to říkam já, tak se můžeš spolehnout...

...na to, že nastane pravej opak xD

Reagovat
smazaný uživatel

... mělá být reakce na kancika...

Reagovat
smazaný uživatel

Takže zlatý střed a remíza..

Reagovat
smazaný uživatel

Arminia vyhraje, když už se ten sestup blíží a Re Artu připraven na gólas

Reagovat
scholes18

chlapi co tipujete na Hamburg - Hertha???

Reagovat
Arne

To může dopadnout opravdu jakkoliv, prroto jsem do preview dal alibistickou 0.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele