Bundesliga - preview 28. kola

05.04.2013, 08:37, aktualizováno 07.04.2013, 08:57
Previews
O mistrovi je po včerejšku jasno, hodně vyrovnaný je naopak boj o poháry. Ten se stále týká Mainzu, který cestuje do Norimberku. Zopakovat si účast v Evropské lize bude chtít Hannover, nyní potřebuje porazit Stuttgart...
1. FC Norimberk - 1. FSV Mainz 05  (neděle 15:30)
Tým trenéra Wiesingera přivítá na svém stadionu o poháry bojující FSV Mainz. Na rozdíl od Carnevalclubu se Frankové nezajímají o vyšší příčky ligové tabulky a chtějí v prvé řadě bez komplikací dohrát sezónu v klidném středu osmnáctičlenného pelotonu. Posun směrem nahoru by pak byl vítaným bonusem. Avšak ztráta na nedělního soupeře je jen čtyřbodová, a tak by se mohl i Norimberk přihlásit do boje o účast v pohárové Evropě.

Proto musel Wiesinger na tiskovce reagovat na dotazy, které se možného vybojování postupu do Evropské ligy dotýkaly. "Již několikrát jsem naznačil, že zůstáváme v tomto ohledu nanejvýš realističtí. Vůbec nechci plýtvat svou energií tím, že bych se intenzivně zaobíral naší účastí v pohárové Evropě. Naším jediným cílem je nasbírat v letošní sezóně 40 ligových bodů," uvedl mladý trenér. Pro splnění poněkud skromného úkolu chybí norimberským fotbalistům nasbírat pět bodů a z tohoto počtu by se mohlo začít ukrajovat již v utkání s Mainzem.

Na Frankenstadion však přicestuje mužstvo, které si obecně velmi dobře počíná na cizích trávnících. Navíc zdobí mohučský klub velmi dobrá aktuální forma. V odvetné fázi soutěže museli Nullfünfer skousnout jen jednu jedinou porážku - a to od suverénního Bayernu Mnichov. Již sedm zápasů zůstává družina trenéra Tuchela neporažena. Norimberští tak budou muset navázat na povedený druhý poločas ve Wolfsburgu z minulého kola. "Nálada v týmu je vynikající. Teď jen půjde o to přenést ji i na trávník," nechal se slyšet Wiesinger.

Proti Mainzu bude moci norimberský lodivod využít služeb všech hráčů kádru. Samozřejmě se to netýká dlouhodobě zraněných Tima Gebharta, Muhammeda Ildize, Adama Hlouška a Marcose Antonia. Ani v táboře nedělních hostů není personální situace špatná a donedávna oslabené pozice krajních obránců se mohou opět vyztužit naplno připravenými hráči. "Junior Diaz, Radoslav Zábavnik a Marco Caligiuri opět trénují, Zdeněk Pospěch byl ještě lehce nachlazen, avšak i on bude zřejmě pro zápas připraven," sdělil trenér FSV Tuchel.

Tomu jistě přidělává vrásky na čele skvělá bilance soupeře na domácím stadionu - Der Club ve své tvrzi nepadl již jedenáct soutěžních zápasů v řadě. "Jedná se o tým, jenž je mimořádně nebezpečný při zahrávání standardních situací. Při nich budeme muset být obzvlášť ostražití," přemítal Tuchel a dodal: "Rovněž jejich přechod do útoku je mnohdy bleskový, Esswein a Chandler jsou zvyklí hrát ve vysokém tempu." Tuchel tak logicky nabádal své hráči k pozornosti při protiútocích nedělního soupeře.

1. FC Norimberk je momentálně 11., soupeř z Mohuče se pohybuje na šesté pozici. S přihlédnutím na bodový rozestup mezi oběma celky je dobře patrné, jak vyrovnaná letošní ligová soutěž je. Snad až s výjimkou Bayernu Mnichov, jenž se již definitivně znovu po letech usadil na nejvyšším piedestalu německé klubové scény. Ve stínu korunovace nového mistra se tak odehraje již 14. soutěžní utkání mezi FCN a FSV. Ve vzájemných soubojích těchto celků si doposavad lépe počínali Nullfünfer, kteří zvítězili v sedmi případech. Třikrát se zrodila remíza a třikrát slavil plný počet bodů bavorský celek.
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Balitsch, Nilsson, Klose, Pinola - Simons - Chandler, Kiyotake, Feulner, Esswein - Pekhart
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Wetklo - Pospěch, Svensson, Noveski, Junior Diaz - Baumgartlinger - Zimling, Soto - Ivanschitz - N. Müller, Szalai
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hannover 96 - VfB Stuttgart  (neděle 17:30)
Bojem z poklidnějšího středu tabulky bude utkání mezi Hannoverem 96 a Stuttgartem. Hannoverští do předchozího kola dlouho vyhlíželi tři body a v utkání s outsiderem z Augsburgu se dočkali. Nyní je čeká o něco těžší zkouška v podobě VfB Stuttgart, jenž si stále nemůže být jist, že nespadne do "záchranářských" bojů o hájení prvoligové příslušnosti.

Šestadevadesátky samozřejmě pošilhávají po pohárových příčkách, takže třebaže se pohybují na současné desáté pozici, rozhodně není na místě boj o Evropskou ligu předem vzdávat. Z pětibodové ztráty na pohárovou šestou pozici by se mohlo něco umazat již v utkání se Šváby. A hannoverští fotbalisté by jistě rádi pokračovali ve střelecké efektivitě z posledního utkání, kdy ze dvou vyslaných střel docílili dvou gólových zásahů v síti Augsburgu.

Naopak VfB zůstává v letošní sezóně za očekáváním a hned sedm z deseti odehraných zápasů odvetné fáze ligové soutěže prohrál. V pomyslné tabulce jarní části sezóny by Švábům patřila předposlední pozice a jen nováček z Fürthu by byl slabším týmem. Každopádně v minulém kole se svěřenci trenéra Labbadii dobře bili s tehdy ještě úřadujícím mistrem z Dortmundu. Pro H96 je pak mírným varováním, že si VfB počíná na venkovních hřištích lépe než před vlastním publikem.

Jenže Šestadevadesátky jsou zase velmi dobré ve své AWD-Aréně, ve které již dokázaly nasbírat 27 bodů. To dělá z mužstva trenéra Slomky čtvrtý nejlepší tým po stránce domácích zápasů. A rovněž bilance se samotným Stuttgartem je velmi povzbudivá: 18 výher, 72 vstřelených branek - to je za celou prvoligovou historii Hannoveru vůbec nejpříznivější statistika s jiným týmem. Poslední dva zápasy pak Dolnosasové ovládli v poměru 4:2. Stuttgart je zkrátka pro Hannover oblíbeným soupeřem.

Vedle nepříznivé řeči čísel pak stuttgartské stratégy trápí absence dvou pilířů základní sestavy. Martin Harnik odpočívá kvůli nasbíraným žlutým kartám a Georg Niedermeier zase pyká za kartu červenou. Vedle toho budou muset Švábi ustát absenci Shinji Okazakiho, Tunay Toruna, Mamadoua Baha, mimo je i veterán Cacau. Navzdory těmto personálním otřesům jsou hráči optimističtí: "Pokud si budeme počínat stejně agresivně jako minule, pak ze zápasu v Hannoveru nemám strach," nechal se slyšet Christian Gentner.

Mirka Slomku naopak může těšit fakt, že se marodka jeho týmu postupně vyprazdňuje. Poté, co se Steven Cherundolo a Felipe vrátili k tréninku, ohlásili návrat i dlouhodobě zranění Eggimann se Stindlem. Tito dva však zápas se Stuttgartem ještě nestihnou. Slomka má k dispozici i předtím vykartované Mame Dioufa a Sérgia da Silvu Pinta. Zejména Diouf straší ve "své" AWD-Aréně ostatní týmy jako přízrak, jelikož v 16 domácích zápasech vsítil 14 branek.
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Cherundolo, Djourou, C. Schulz, Pander - Hoffmann, da Silva Pinto - Ya Konan, Rausch - Abdellaoue, M. Diouf
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - G. Sakai, Tasci, Felipe, Molináro - Kvist - Gentner, Boka - Maxim, Traoré - Ibiševič
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Eintracht Frankfurt - Bayern Mnichov  (sobota 15:30)
Situace je nad slunce jasná - stačí jedno vítězství a talířovitá trofej Meisterschale bude mít svého nového majitele. Pro borce FC Bayernu Mnichov tak zní úkol jednoznačně - zvládnout následující misi ve Frankfurtu a zaškrtnout si jeden z letošních cílů jako splněný. "Už ve Frankfurtu se chceme stát mistry," prohlásil bojovně Xherdan Shaqiri, jehož start v hesenské metropoli je velmi pravděpodobný. Po vydařeném utkání s Juventusem totiž zřejmě dostanou prostor hráči "druhého sledu."

Fotbalisté FCB byli dotazováni, jak jejich mužstvo přistoupí k oslavám titulu před odvetou Ligy mistrů v Turíně. Bavoři však tlumili nadšení, účet bez vrchního se jim dělat nechce. Na hřišti pátého týmu ligy na ně nic snadného čekat nebude. "Frankfurt je jedním z těch mužstev, která letos nejvíce překvapila. Jednota a kvalita - Frankfurt hraje vynikající sezónu. Za žádnou cenu je nesmíme podcenit," pěl na příštího soupeře slova chvály Shaqiri. Lze očekávat, že mezi oběma bitvami s italským mistrem v LM využije trenér Heynckes širokého kádru, a dojde tak k rotaci v sestavě.

"Je skoro jedno kdo koho vystřídá. Jsme pokaždé dobře synchronizovaní, což jsme dokázali proti Hamburku," narážel Shaqiri na předchozí devítibrankový festival svého klubu proti HSV. Vedle Švýcara s albánskými kořeny se pro zahajovací jedenáctku počítá i s Javim Martínezem - i tento španělský záložník do boje proti Staré dámě nezasáhl, o to nažhavenější tak bude proti Eintrachtu. Ne všichni však roli náhradníka snášejí dobře. Anatolij Tymoščuk se již nechal slyšet, že bude chtít od příští sezóny už hájit barvy jiného klubu.

Triumf nad Juventusem si však vzal svou daň. Tou je konkrétně zranění Toniho Kroose, jenž utrpěl vážné stehenní zranění a sezóna pro něj pravděpodobně skončila. Kroos tak na marodce doplní svého vrstevníka Holgera Badstubera, jenž kvůli zpřetrhanému křížovému vazu nemohl hrát již od zimní přestávky. I na druhé straně barikády počítají ztráty. Pokud kvůli bolavé kostrči vypadne Schwegler, bude jej muset nahradit Lanig nebo Celozzi.

Armin Veh a spol. si nedělají iluze a tuší, že proti rozjetému Bayernu bude přetěžké se prosadit. Ve prospěch Eintrachtu mluví snad jen statistika domácích duelů s FCB: 18 vítězství a 9 porážek od bavorského rekordmana - to je statistika, s níž se již nikdo jiný v Německu pochlubit nemůže. Dle řeči čísel ztratil Bayern v hesenské metropoli 44% duelů, což dělá z Waldstadionu pro Mnichovany nejméně oblíbenou arénu.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Nikolov - S. Jung, Zambrano, Anderson, Oczipka - Lanig, Rode - Celozzi, Inui - Aigner, Lakič
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, van Buyten, Boateng, Contento - Tymoščuk, Javi Martínez - Robben, T. Müller, Shaqiri - Gómez
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Werder Brémy - Schalke 04  (sobota 15:30)
Fotbalisté Werderu stále ještě nemají zajištěnou záchranu a v tuto chvíli se nacházejí s jednatřiceti body na čtrnáctém místě. Zatím sice mají dostatečný jedenáctibodový náskok na sedmnáctý Hoffenheim, ovšem šestnáctý Augsburg ztrácí sedm bodů a to ještě není nesmazatelné manko. Brémy nyní přivítají Schalke, které by si rádo udrželo reálnou šanci na přímý postup do Ligy mistrů.

Schalke po velmi špatném období začalo tabulkou stoupat. Probojovalo se až na čtvrté místo a na třetí Leverkusen ztrácí šest bodů, na druhý Dortmund bodů deset. Navíc za ním je to velmi vyrovnané, Frankfurt je horší pouze o skóre a Mainz s Freiburgem ztrácejí tři body. Brémy jsou pohárové Evropě ještě více vzdáleny než baráži o Bundesligu a s tímto cílem tak počítat nemohou. I v domácím prostředí nebudou v duelu se Schalke favority.

Brémy čekají na výhru šest ligových kol v řadě, v posledních třech uhrály remízový výsledek. Naposledy remizovaly na půdě Mainzu v poměru 1:1. Schalke je na tom o mnoho lépe a v minulých pěti utkáních čtyřikrát zvítězilo, v předchozím klání doma jasně přehrálo Hoffenheim po výsledku 3:0. V podzimním vzájemném klání dokázalo doma zdolat sobotního soupeře v poměru 2:1 a o podobný výsledek bude jistě usilovat také teď.

Brémy se budou muset nově obejít bez českého reprezentačního obránce Theodora Gebre Selassieho, který bude kvůli poraněnému vazu v koleni mimo hru asi dva týdny, před týdnem si poranil koleno také Zlatko Junuzović a ten bude mimo hru až několik týdnů. Kromě těchto dvou hráčů domácí dlouhodobě postrádají zraněné Wolfa, Ekiciho, Fritze, Schmitze a Fülkruga.

Kouč Werderu Thomas Schaaf přiznal, že častá zranění komplikují plány týmu na velký úspěch. "Bohužel početná marodka nás vůbec netěší a my musíme hrát s tím, co máme. Souboj o Evropskou ligu stále nevzdáváme, ale musíme si dávat i pozor na týmy za námi. Schalke bude pravděpodobně hrát opět velmi útočně. Je potřeba si dávat především pozor na rychlý přechod do útoku a na přihrávky do druhé vlny, v tom je totiž soupeř hodně silný," uvedl Schaaf.

Hosté nemohou počítat se zraněnými Unnerstallem, Papadopulosem, Barnettou, Jonesem, Afellayem, Huntelarem a Obasim, oslabená je tak především ofenzíva. "Každý takový hráč jako Afellay, Jones či Huntelaar určitě chybí, ovšem stále máme dost kvalitních hráčů na to, abychom pravidelně vítězili. Naším cílem zůstává alespoň třetí místo a tedy i přímý postup do Ligy mistrů. V poslední době se nám začalo dařit a já doufám, že budeme vítězit i nadále," uvedl trenér Schalke Jens Keller.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Mielitz - A. Stevanovič, Lukimya, Sokratis, Ignjovski - Bargfrede, Trybull - Arnautovič, Hunt, de Bruyne - Petersen
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Uchida, Höwedes, Matip, Kolasinač - Höger, Neustädter - Farfan, Draxler, Michel Bastos - Marica
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bayer Leverkusen - VfL Wolfsburg  (sobota 15:30)
Po úspěšném utkání v Düsseldorfu by zdravě sebevědomí Werkself rádi oplatili Vlkům z Wolfsburgu dvě porážky z letošní sezóny. Hráči Bayeru 04 budou chtít navázat na impozantní bilanci svého klubu z domácích zápasů proti aktuálnímu dvanáctému týmu tabulky. Již patnáctkrát po svém příchodu na prvoligovou scénu se borci VfL snažili vybojovat v BayAréně vítězství - to se však dosud nepodařilo.

12 vítězství a k tomu 3 remízy - proti žádnému jinému týmu nemají Werkself tak dobrou statistiku domácích zápasů. Avšak zmíněná dvě utkání aktuální sezóny se odehrála v Dolním Sasku a skončila pro uchazeče o účast v příštím ročníku Ligy mistrů neúspěchem. "Obě porážky nás velmi bolely, nyní toužíme po revanši," neskrýval odhodlání záložník Gonzálo Castro. Vendeta se však nebude rodit snadno. Wolfsburští jsou po Bayernu Mnichov a Borussii Dortmund třetím nejlepším týmem na cizích trávnících v odvetné fázi soutěže (šest výher a dvě remízy).

Trenér B04 Sami Hyypiä vyjádřil přesvědčení, že jeho mužstvo dokáže po přesvědčivém zdolání düsseldorfské Fortuny naplno bodovat i proti VfL. "Wolfsburg si na venkovních stadionech počíná o poznání lépe než před vlastním publikem. To, že pod novým trenérem Dieterem Heckingem působí velmi kompaktně a víc než jen skupina hráčů, je také fakt. Avšak my musíme ukázat svou domácí sílu. Pro to, abychom se udrželi v horních patrech tabulky, potřebuje bez jakýchkoliv pochyb naplno bodovat," uvedl na tiskovce finský trenér, jenž neskrytě přiznal, že zvýšenou pozornost bude při přípravě věnována bránění brazilského středopolaře Diega.

Hyypiä se bude muset obejít bez Karima Bellarabiho a Ömera Topraka. Pozornost je věnována zejména tureckému stoperovi, jenž po svém zranění kolene absolvoval jen lehčí individuální trénink. Arkadiusze Milika zase nepustila do intenzivnější přípravy chřipka, avšak pro zápas se s ním počítá jako s náhradníkem na lavičce.

VfL Wolfsburg ustál poslední tři ligové zápasy bez porážky, nicméně trenér Hecking nebyl s předešlými dvěma remízovými výsledky nikterak spokojen. Z jeho slov na adresu následujícího soupeře byl cítit respekt: "Leverkusen má jedno z těch výjimečných mužstev, která se mohou poprat o svou účast v Champions league. Momentálně k tomu má velmi dobře našlápnuto," uvedl trenér Zelenobílých, které tak v Porýní čeká těžká zkouška. Cesta k úspěchu povede jen skrze nepřerušovanou devadesátiminutovou koncentraci.

Ze širokého výběru VfL pro sobotní klání vypadl Vierinha. Portugalec zkoušel během týdne po svém svalovém zranění lehce trénovat, jeho případné nasazení v Leverkusenu by však dle posledních zpráv bylo ukvapeným tahem. "Je to samozřejmě velká škoda, neboť Vierinha je jedním z milých překvapení během mého působení v týmu. Ne náhodou byl povolán do služeb portugalského národního výběru. V duelech jeden na jednoho vyniká rychlostí, jeho absence bude znát," posteskl si Hecking.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Carvajal, Schwaab, Wollscheid, Boenisch - L. Bender, Reinartz, Rolfes - Sam, Kießling, Schürrle
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Hasebe, Naldo, Kjaer, M. Schäfer - Träsch, Polák - Madlung, Diego, Rodriguéz - Olič
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Mönchengladbach - Greuther Fürth  (sobota 15:30)
Fotbalisté Gladbachu dlouhodobě usilují o příčky zaručující Evropskou ligu a v tuto chvíli mají velkou šanci se na ně alespoň na chvíli probojovat. Domácí celek totiž přivítá v domácím prostředí poslední Fürth, který zatím beznadějně bojuje o záchranu a jeho náskok neustále s každým dalším kolem narůstá. Gladbach je v tuto chvíli na osmé pozici a na šestý Mainz má ztrátu jednoho bodu. Fürth doposud získal jen patnáct bodů a na Hoffenheim ztrácí bodů pět.

Fürthu zbývá posledních sedm kol na to, aby dokázal smazat devítibodové manko na Augsburg a o prvoligovou příslušnost bojoval alespoň v baráži, na patnáctý Düsseldorf totiž nyní ztrácí zřejmě už nedostižných čtrnáct bodů. V jarní části doposud získal jen šest bodů. Porazit překvapivě dokázal pouze Schalke, bod uhrál pouze s Leverkusenem, Hamburgem a Hoffenheimem. V minulém kole podlehl doma Frankfurtu v poměru 2:3.

Gladbach po vypadnutí z Evropské ligy těsně před branami osmifinále s italským Laziem neprohrál ve čtyřech utkáních v řadě a v nich získal slušných osm bodů. Porážku zaznamenal až v posledním kole s konkurenčním Freiburgem, když nestačili v poměru 0:2. V podzimním zápase po divokém průběhu nakonec zvítězil Gladbach na půdě Fürthu 4:2 a velkým favoritem na zisk bodů bude také teď.

Domácí celek bude hrát v téměř kompletní sestavě, v poslední době se totiž vrátili Tony Jantschke i Amin Younes. Kvůli trestu za pět žlutých karet bude chybět pouze Stranzl. "Soupeře nesmíme podcenit, má totiž jednu z posledních šancí ještě zabojovat o záchranu a určitě pro to udělá všechno. Rádi bychom tvořili hru a hráli dobře v defenzívě, protože přečíslení soupeře může být pro nás velkou hrozbou. Očekávám útočný fotbal z obou stran a diváci by se mohli dobře bavit," uvedl optimisticky trenér Lucien Favre.

Soupeř se naopak bude muset obejít bez několika hráčů, kvůli zranění jsou mimo hru Hefele, Schmidtgal, Stieber a Tyrala. Do sestavy by se mohl vrátit Johannes Geis. "Stále se nám nedaří dodržovat základní strategii a po prvním inkasovaném gólu začneme zmatkovat. Musíme se především poučit ze zápasu s Hoffenheimem a Frankfurtem, kde jsme inkasovali po zbytečných chybách. Dobrá obrana bude v Gladbachu základem úspěchu, ale v útočné fázi musíme být aktivní," přeje si kouč hostů Frank Kramer.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Jantschke, Brouwers, Alvaro Dominguez, Daems - Nordtveit, Marx - Herrmann, Arango - Younes, L. de Jong
Greuther Fürth - pravděpodobná sestava:
Grün - M. Zimmermann, Sobiech, Mavraj, Baba - Pekovič - Klaus, Fürstner, Varga, Nehrig - Sararer
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Dortmund - FC Augsburg  (sobota 15:30)
Po těžké bitvě v Malaze čeká na fotbalisty mistrovské Borussie Dortmund na první pohled zcela neškodný FC Augsburg. Vosy však proti Fuggerstädter nečeká žádný lehký výklus. Soupeř se totiž bude bít o body pro uhájení prvoligové příslušnosti a duel s obhájcem titulu bude navíc vnímat jako sváteční. BVB již svého arci-rivala FC Bayern v honbě za Meisterschale nedožene. To však neznamená, že se nemusí ohlížet za svá záda.

Čtyřbodový náskok před třetím Bayerem Leverkusen je vpravdě vcelku uklidňující a statistika z dosavadních zápasů s FCA povzbudivá (ze tří zápasů skóre 7:1 ve prospěch BVB). Čtyřbodový náskok před nejbližším pronásledovatelem má i Augsburg, jenž zatím hájí barážovou pozici. Přímá záchrana by však byla mnohem lákavější, to by však museli Fuggerstädter vymazat pětibodové manko na Fortunu Düsseldorf.

Trenér BVB Jürgen Klopp zmínil fakt, že po těžkém duelu ve Španělsku mají jeho svěřenci jen dva dny na zotavení a nabrání sil - vzápětí však dodal, že na něco takového je již tým zvyklý. Na adresu příštího soupeře uvedl, že se jedná o flexibilní a takticky vyspělý tým, se kterým měl nedávno nemálo práce Hannover. První čtvrtfinálový duel v LM Borussia ustála bez zranění. Dokonce by mohl být aktuální seznam ztrát bez jediného jména, jelikož dříve zranění Mats Hummels a Patrick Owomoyela ve čtvrtek absolvovali plný trénink.

Trenér FCA Markus Weinzierl dal jasně najevo, že jeho svěřenci nebudou chtít jen dělat svému soupeři křoví v cestě za povinnými třemi body. "Odjíždíme do Dortmundu nebojácně naladěni a pokusíme se na půdě mistra vyválčit nějaké body. Je nám jasné, že proti takovému top mužstvu, jakým je Dortmund, musíme předvést náš nejlepší možný výkon. Ale naše hra se postupem času stabilizovala a věřím, že jsme na té správné vlně. Stačí, když předvedeme podobný výkon jako minule proti Hannoveru. Vedle toho však ještě musíme proměnit své gólové příležitosti," vysvětloval Weinzierl.

Zmiňovaný duel se Šestadevadesátkami byl pro FCA obzvlášť bolestivý, když se v něm navíc zranili Sascha Mölders (chodidlo) a Matthias Ostrzolek (stehenní sval). Start obou těchto borců a dále pak i Aristide Banceho je velmi nejistý. "Ani jeden z nich ještě nemohl naplno trénovat. O jejich startu se rozhodne až v sobotu," prozradil trenér, jenž naopak na 100% nebude moci počítat s Ja-Cheol Kooem (zranění břišního svalu) a Michaelem Parkhurstem (stehenní sval).
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Subotič, Felipe Santana, Schmelzer - Gündogan, Kehl - Großkreutz, M. Götze, Reus - Lewandowski
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Amsif - Verhaegh, Callsen-Bracker, Klavan, Ostrzolek - Baier - Hahn, Vogt, Ji, Werner - Mölders
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hamburger SV - SC Freiburg  (sobota 18:30)
Další bitvou o pohárovou Evropu bude střetnutí Hamburgeru SV s SC Freiburg. HSV měl týden na to, aby se oklepal z bolestivé lekce, kterou mu v předešlém kole nelítostně uštědřil Bayern Mnichov. Hamburský trenér Fink tak spřádal plány na to, jak poslat do kolen nečekaného uchazeče o pohárové příčky z Freiburgu. Ten má vzpomínky na minulý týden mnohem pozitivnější, když porazil na svém hřišti Mönchengladbach.

Povedené domácí utkání s kvalitním soupeřem by pro Rothosen momentálně bylo tím nejlepším lékem na zapomenutí předchozího soutěžního zápasu. Je však pochopitelné, že tak mimořádná porážka musí v hlavách hráčů resonovat i dlouho poté. "S tlakem, který jsme si sami zavinili, se teď musíme vypořádat. Během týdne celý tým intenzivně makal. Freiburg budeme chtít udolat převahou v osobních soubojích, odhodlaností a týmovou prací," zdůraznil trenér Fink, jenž své svěřence nabádal ke zdravé drzosti a odvaze.

O konečné podobě zahajovací jedenáctky nažhavených hráčů hamburský trenér mlčel. Dle očekávání však vsadí na útočnou dvojici Son-Rudněvs, jimž bude najisto krýt záda osvědčené eso van der Vaart, pravděpodobný je i start Aoga. Kdo však dostane šanci z ostatních hráčů, zůstává hádankou. Změny určitě čekají obrannou řadu. Michael Mancienne je po své vynucené pauze připraven na svůj comeback, na levé straně se po odpykání svého karetního trestu vrací Marcell Jansen. Do hry jistě nezasáhnou Iličevič, vykartovaný Beister a po operaci kyčle odpočívající Berg, jemuž již sezóna skončila.

To soupeř z Freiburgu je na tom po stránce absencí hůř, jelikož se bude muset vypořádat s absencí klíčových hráčů Cedricka Makiadiho a Sebastiana Freise. Vedle nich pak přibyl na marodku i Marco Terrazzino. Na konci předešlého utkání se se svalovými problémy potýkal i český bek Pavel Krmaš, avšak jeho start dle stránek klubu ohrožen není.

SCF se dokáže vžít do kůže svého příštího soupeře jako málokterý jiný z aktérů prvoligové scény. Byli to totiž právě borci z Breisgau, kteří utrpěli podobný výsledek v Alianz-Aréně v předminulém roce (tehdy Bavoři deklasovali SCF poměrem 7:0). Freiburský trenér Streich navíc nepřikládá hamburskému fiasku žádnou větší váhu. "Ten výsledek mě v podstavě nezajímá. O skutečných kvalitách HSV totiž mnoho nevypovídá. Vím, co nás na severu země o víkendu čeká, a stejně to vědí i moji hráči. Rothosen proti nám vyrukují s agresivní hrou a neúnavným pressingem," varoval Streich.

Freiburští koneckonců vycházejí z toho, že svému sobotnímu soupeři mohou posloužit jako správný vzor. Po dvou debaklech, v nichž dohromady inkasovali deset branek, se dokázali oklepat a vybojovat v předchozím soutěžním kole tři body. Streich se domnívá, že o výsledku následujícího duelu rozhodne to, do jaké míry se podaří oběma celkům vstoupit do utkání. Úvodní minuty tak prý vtisknou podobu celému zápasu.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Adler - Diekmeier, Westermann, Mancienne, Jansen - Rincón - Jiraáček, Aogo - van der Vaart - Son, Rudněvs
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Mujdza, Krmaš, Diagne, Sorg - Ginter, Schuster - Schmid, D. Caligiuri - Rosenthal, M. Kruse
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
TSG Hoffenheim - Fortuna Düsseldorf  (pátek 20:30)
Fotbalisté Hoffenheimu mají před sebou velmi důležitý úkol, pokud tedy chtějí ještě pomýšlet na přímou záchranu. V tuto chvíli se nacházejí na sedmnáctém místě tabulky s dvaceti body. Na barážový Augsburg jim chybí sedm kol před koncem čtyři body, na pátečního protivníka z Düsseldorfu bodů devět. Páteční předehrávka 28. kola tak určitě bude pikantní, navíc se ani jednomu ze soupeřů v jarní části sezóny vůbec nedaří.

Hoffenheim po zimní přestávce porazil pouze Freiburg a vyhrál na půdě jasně posledního Fürthu. Z deseti zápasů vybojoval pouhých osm bodů, což je trestuhodně málo. Poslední duel na půdě Schalke se mu vůbec nevyvedl, musel skousnout porážku v poměru 0:3. Nicméně jeho konkurent v boji o záchranu je na tom úplně stejně. V zimní části sezóny sice získal slušných jednadvacet bodů, jenže v té jarní jen osm.

Porazit dokázal také jen Fürth a k tomu ještě Stuttgart, remízové výsledky uhrál s Mainzem a Wolfsburgem. Fortuna čeká na výhru čtyři ligová kola, na podzim v domácím prostředí remizovala s TSG v poměru 1:1. "Je to pro nás velmi důležitý zápas, který chceme zvládnout. Jde tu opravdu o hodně, prohra by nás rázem kapitulovala do boje o záchranu a v závěru sezóny bychom nemuseli mít klid. A to rozhodně nechceme dopustit," uvedl trenér hostů Norbert Meier.

Nový trenér domácího celku Markus Gisdol vnímá situaci velmi obdobně a považuje toto utkání za jedno z nejdůležitějších ve zbytku letošní sezóny. "Pokud se nám nepodaří zvítězit, tak budeme muset počítat přinejlepším asi jen z baráží. Čas se nám krátí a potřebujeme pravidelně získávat body. Naším hlavním cílem je vybojovat alespoň baráž, bohužel v současné situaci nás čeká opravdu těžký a psychicky náročný program," řekl s obavami Gisdol.

Hoffenheim se stále musí obejít bez Chrise. Po autonehodě se stále uzdravuje Vukčevič, jeho stav se už výrazně zlepšil. Hosté se musejí obejít bez zraněných Bruno Soarese, Bodzeka a Omaese. "Čekám od Hoffenheimu tradiční ofenzivní fotbal, který nám dává šanci na protiútoky. Rádi bychom využili okna v obraně soupeře, kterých bylo v sezóně k vidění opravdu mnoho. Úspěch chceme založit na perfektní defenzívě," dodal Meier. Za Fortunu by měl opět v základní sestavě nastoupit český obránce Martin Latka.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Gomes - Beck, Abraham, Delpierre, Johnson - Weis, Williams - Ochs, Volland, Roberto Firmino - Schipplock
Fortuna Düsseldorf - pravděpodobná sestava:
Giefer - Balogun, Latka, Malezas, J. van den Bergh - Lambertz, Tesche - Bolly, Kruse, Bellinghausen - Reisinger
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov27233178:1372
2.Borussia Dortmund27157562:3252
3.Bayer Leverkusen27146750:3548
4.Schalke 0427126946:4342
5.Eintracht Frankfurt27126942:3942
6.1. FSV Mainz 0527109834:3039
7.SC Freiburg27109835:3339
8.Borussia Mönchengladbach27911735:3738
9.Hamburger SV271151132:4338
10.Hannover 96271141249:4637
11.1. FC Norimberk27811831:3435
12.VfL Wolfsburg27881132:4232
13.VfB Stuttgart27951329:4632
14.Werder Brémy27871243:5231
15.Fortuna Düsseldorf27781233:4029
16.FC Augsburg27591323:4024
17.TSG Hoffenheim27551730:5220
18.Greuther Fürth27291618:4515
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
pátek 20:30TSG Hoffenheim - Fortuna Düsseldorf
sobota 15:30Eintracht Frankfurt - Bayern Mnichov
sobota 18:30Hamburger SV - SC Freiburg
neděle 15:301. FC Norimberk - 1. FSV Mainz
neděle 17:30Hannover 96 - VfB Stuttgart

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (100)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Neviem prečo, ale vidím to na výhru Hoffenheimu.

Reagovat
HSV1887

Taky podle mě bohužel vyhrajou..

Reagovat
Arne

Taky se obávám Ale snad to Fortuna minimálně na remízu zavře...

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Latka vole.

Reagovat
Arne

V 18h je teprve šlágr, Lautern vs. FC

Reagovat
db18

Už dneska? Tak to je paráda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

Škoda, že to neuvidím do konce. Později budeš referovat.

Reagovat
slovaňáák

To bude nejspíš remízka, ale doufám, že to Lautern urve.

Reagovat
Arne

Taky to vidím na plichtu... Ale jestli někdo vyhraje, tak spíš Köln. Hraje pro něj forma i sestava, co jsem koukal.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
stas87

od kozlov zatial slabota...matuschyk aj strobel si prekazaju,clemens to taha...potesilo ma nasadenie jajala ale ani on zatial nehra prilis dobre...to klautern to netaha,hraci davaju liptu rychle od nohy a je to poznat rozhodnut moze aj sikovnost baumjohanna...maierhofer musi prist

Reagovat
Arne

Hra Lauternu je teda zatím naprosto parádní, to má bundesligový parametry, jen trochu víc klidu v koncovce to chce... I když mají vzadu toho Poláka, co je slabší než Karl, tak ti tři vpředu, to je neskutečná síla.

Střed zálohy FC si proti tomu vůbec neškrtá, tam se buď nakopne míč na Ujaha, který dneska neměl snad jediný, nebo se to hodí Clemensovi/Brökerovi a ti se snaží proti přesile něco vymyslet. Brečko moc nepřesvědčuje, letos jsem na něj četl samou chválu a dneska katastrofální. Ale to celý tým, ani při tak dobrým presingu Lauternu by si měli být schopní nahrát na dva metry, což zkrátka nejsou.

Ale dobrý, že gól padl do přestávky, Stani je v šatně srovná.

Reagovat
smazaný uživatel

Míša Brčko ještě ukáže, že je pán fotbalista

Hele, kde je vlastně konec Peszkovi ?

Reagovat
Arne

Solbakken, který trénoval FC v minulý sezóně, si ho vzal s sebou do Wolverhamptonu, víc nevím... Brečko byl dneska slabej, ale to byl celej Köln. Snad to ještě nějak zvládnou, ale po dnešku jim zase moc nevěřím.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to si Slawo možná i polepšil. Btw, hecujete SGD-Jahn ?

Reagovat
Arne

No to moc nepolepšil, tam hraje o udržení v Champu a navíc Köln je tradicí někde jinde než Wolves... Tenhle zápas asi ne, já bych to poslední kolo rád jel v sobotu do Norimberku na Brémy a v neděli do Berlína oslavit postup. Ale možná za dva týdny Dynamo - Cottbus, Kily chce jet, já zatím jen zvažuju.

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, oboje u mě nepřipadá v úvahu, AMF

Reagovat
Arne

AMF?

Reagovat
stas87

arbeit..

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
stas87

ja si myslim ze bude klud,to by bolo velke fiasko ak by sa rozbijal stadion a bola bitka

cakam velmi prekvapivu vyhru trnavy

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš je hustý, že oba nesmiřitelný tábory budou na jedné tribuně, která ještě slouží jako kotel Spartaku

Reagovat
Arne

Aha..

Reagovat
stas87

pred golom..faul na tescheho?prislo mi to tak ale gol krasny

Reagovat
REPLIKATOR

Šimůnek se trefil za Kaiserslautern Posunuli se na 3. místo, které zaručuje baráž.

Reagovat
stas87

OT:

lech,zda sa nasiel celkom rychlo nahradu za rudnevsa pohyb ako lewa,na svoju vysku velmi dobra technika a hra hlavou taktiez na vysokej urovni...ohromujuca sila v osobnych subojoch...a dalsi hrac ktory stoji za to je tonev snad neskonci v celticu..

Reagovat
smazaný uživatel

Koho myslíš, Teodorczyka ?

Reagovat
stas87

jj,musi naviazat na co hral v polonii,tu podobnost s lewou tam vidim,v lechu to zatial nie je uplne ono ale on moze dat v klude 15 golov a na dalsich 10 nahrat..moc sa mu v poznani nedari ale prelomi to,dost mu verim

Reagovat
db18

Sotva to zapnu a můžu si užít přednášku o nebezpečnosti pyra, jako kdyby se KLDR poprvé povedlo odpálit raketu

http://i45.tinypic.com/24myqnr.jpg

Reagovat
db18

tak teď by měl Augsburg bodovat, ale zrovna proti BVB...

Reagovat
slovaňáák

...se jim to nepovede.

Reagovat
10

snad to Bayern zvládne a pak se utopí v pivě

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
Bayern +

Dnes cítim v kostiach, že nevyhráme, kór keď sa pozrem na zostavu. Bez Schweinsteigera to bude hodne lagovať a Frankfurt má motiváciu ako hrom a i osobne chcem najskô uzavrieť Juventus a osláviť to doma.

Reagovat
db18

Konečně si zahraje Timo Jinak ofenziva se bude chtít ukázat (hlavně teda Shaq s Robbem, vypadl jim konkurent, tak se budou chtít doporučit) - na druhé straně zase bude chybět Meier... ikdyž Oka dneska asi zase jednou předvede životní výkon

Reagovat
smazaný uživatel

Bayenr má ale motivaci přeci jenom větší. Gómez, Shaq, Tymo budou makat.

Reagovat
smazaný uživatel

Fořt v základu. Tak schválně, o kolik procent se sníží potencionální výhra SGD nad St. Pauli.

Reagovat
smazaný uživatel

Fořt vede 1:0 na zahozené šance

Reagovat
smazaný uživatel

Comeback

Reagovat
smazaný uživatel

Coyeeeeeeee

Reagovat
smazaný uživatel

Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Martínez, Schweinsteiger - Müller, Robben, Shaqiri - Gomez

Reagovat
Bayern +

Jo, tak toto je už iná káva, než mal od stredy písanú kicker, čiže pravdepodobne slávime dnes, akurát ma štve unavený Dante, a definitívne odpísaný Tymoščuk, škoda.

Reagovat
db18

a taky Contento, ten si moc nezahraje (+ se mi nelíbí to rozložení zálohy, ale to se bude stejně celý zápas měnit)

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem četl, že má v létě místo něj přijít Mathieu.

http://bayern-munchen.cz/mathieu-nahradou-za-contenta/

Reagovat
db18

Nevděčná role náhradníka

...ale Contentovi bych ten přestup přál - nepyskuje, ikdyž téměř nehraje - a když naskočí tak nikdy nezklame - jen myslím jednou říkal, že si chce zahrát v Itálii

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych mu spíš přál, aby hrál. I když, Alaba je lepší.

Reagovat
FCSL

BVB: Langerak - Großkreutz, Subotic, Santana, Schmelzer - Sahin, Bender - Hofmann, Leitner, Bittencourt - Schieber

Reagovat
db18

FCA výhra!

Reagovat
slovaňáák

Luxus.

Reagovat
slovaňáák

Jen nechápu z jakýho důvodu zas sedí Kirch jen na lavičce..

Reagovat
smazaný uživatel

Kadlec zase jen na lávce. Už i tam si všimli, že je to v podstatě průměrnej hráč.

Reagovat
Pipo123

Dneska HSV, BvB a Gladbach výhry

Reagovat
smazaný uživatel

"To jsou hvězdné války."

Reagovat
db18

...zápas, ve kterém Bayern zřejmě dokončí jízdu za titulem a na netu je jeden stream a to v angličtině

Reagovat
Inter Eterno Amore

tá nemecká výslovnosť že Zubotyč je skvelá

Reagovat
Inter Eterno Amore

Julko pekne !

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, tak teď jsem zvědav, jestli mi výjde nad góly zápas Eintrachtu s Bayernem

Reagovat
db18

0:0, chytá Oka

Reagovat
stas87

na nas si dneska nedal?

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jo, že oba týmy dají branku

Btw, Wittek hraje za Heidenhaim ?

Reagovat
stas87

schalke nemalo nic,de bruyne uz dve sance...

nn,nas je s jednoduchym v a hra v ankaragücu,toto je mathias wittek a je to heidenheim

Reagovat
smazaný uživatel

"A mezi námi, Augsburg vede. "Homolka borec.

Reagovat
Inter Eterno Amore

tak teraz sa stalo Dortmundu to čo spravili nedávno doma .. rýchle zlepené góly do šatne

Reagovat
Pipo123

BvB

Reagovat
db18

Baier+Vogt a udržet

Reagovat
stas87

ak to tak skonci tak ta to potesi dvojnasobne ze?

Reagovat
db18

Určitě - ikdyž původně jsem chtěl výhru FCA kvůli tomu, aby odskočili Hoffenheimu

Reagovat
stas87

no ak by alaba premenil a vsetko odpiskali teraz tak to z tvojho pohladu skonci optimalne

co som pozeral goly augsburgu tak u prveho mi prislo ze roman chcel ist na center,zastavil sa a nesiel do toho,odhlavickovane na vapno kde to baier napalil k zrdke,u druheho golu katastrofa ak subotica tak santany,takto spatne vybehnut a nedohovorit sa...a ked uz roman vyrazi strelu tak pre istotu nikto nedobieha odrazenu loptu

Reagovat
Bayern +

Chytá Langerak.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

aha,ja pozeram nas so schalke...vedel som ze dost hracov chyba ale ten weidenfeller mi vypadol

Reagovat
db18

Teď už to tam nacpal Basti

Reagovat
Bayern +

Reagovat
slovaňáák

Tak závěr půle se zrovna nepovedl...

Reagovat
OVi.77

co to tam vyvádí BVB může mi to tu někdo popsat? člověk si odejde jen udělat jídl oa stav otočený

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.youtube.com/watch?v=L4NkebSmtSg Ale nebylo to špatné koplé.

Reagovat
OVi.77

BASTIIIIIIIIIIIIIIII

Reagovat
slovaňáák

Reagovat
stas87

hrat dobre 45 minut nestaci...schalke zasluzene,myslel som si ze assani si to vybral minuly tyzden v mainzu,prödl prekvapivo lepsi a to je co povedat...a sokratis prvu hodinu na RB skvely(dufam ze sa gebre pozera!)a teraz uz siel dole ako cely tim

Reagovat
Pipo123

Ten Rode to hrôza

Reagovat
smazaný uživatel

Homolka detektiv.

Reagovat
Pipo123

jasná penalta no byť to na druhej strane tak to píska

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Inter Eterno Amore

Hoffmann dnes dobrý zápas .. pekné prihrávky .. mohol mať 2 asistencie

Reagovat
slovaňáák

Kdyby Morávek proměnil to svoje sólo, mohlo to skončit úplně jinak.. Takhle z toho jsou (napohled jasné) 3 body a posílení náskoku před Bayerem.

Reagovat
Inter Eterno Amore

to bola úplna torresovina som sa smial asi 2 minúty po tom

Reagovat
smazaný uživatel

Meisterschale je tam, kde má být. V nejlepším klubu v Německu a v jednom z nejlepších na světě. FC Bayern München

Reagovat
OVi.77

Reagovat
godwood

Reagovat
JozkokozleJ

Ginter vyzera ako mladsi brat Neuera

Adlerovi to tam zvoni, skoda, ze sa aspon jedna strela neujala.

Reagovat
smazaný uživatel

Alles Gute Franck Ribéry!

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Hannover musite vyhrat a dostať sa aj do europy

Reagovat
smazaný uživatel

Unsere Nummer 12 hat sich für sein Herz entschieden: Ronny bleibt bis 2017 Herthaner. Tak uvidíme, co ukáže za rok zase

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
JozkokozleJ

A ten priamy kop na 3:0, to bola bomba

Reagovat
smazaný uživatel

To jo snad si podobné trefy schová i do 1. BL

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele