Bundesliga - preview 18. kola

30.01.2009, 08:32, aktualizováno 01.02.2009, 09:02
Previews
Werder Brémy v hodně oslabené sestavě přivítá Bielefeld a bude se snažit umazat něco ze svého manka po první polovině sezony. Bochum a Karlsruhe budou letos hrát o záchranu, hodně o jejich šancích může napovědět vzájemný zápas...
Hamburger SV - Bayern Mnichov  (pátek 20:30)
Po sedmitýdenním půstu se rozbíhá nejnavštěvovanější liga světa a její první jarní kolo přichystalo již na páteční předehrávku svůj šlágr. V atraktivním souboji severu proti jihu poměří síly Hamburg a Bayern, tedy celky aspirující na nejvyšší příčky. Tomu by měla odpovídat také sledovanost, HSH Nordbank Arena bude pochopitelně vyprodaná, zápas navíc budou přenášet televize ze 170 zemí světa.

Domácí mají za sebou vcelku úspěšnou podzimní část sezóny, která se nesla v duchu domácí suverénosti a o něco horších výsledků na hřištích soupeřů. Vcelku vzato ale HSV podávalo po celé čtyři měsíce konstantní výkony, což mu vyneslo čtvrtou příčku s pouhým dvoubodovým odstupem na vedoucí Hoffenheim. Pokud by ale dnes zůstaly všechny body doma, posunul by se Hamburg minimálně do soboty, kdy TSG hraje s Cottbusem, do čela.

Sesadit Hoffenheim se může podařit také Bayernu, kterému k tomu navíc stačí i pouhý bod, neboť je druhý jen vinou horšího skóre. Obhájce titulu do sezóny nevstoupil vůbec dobře, od Brém dostal pět branek a byl dokonce až jedenáctý, zásluhou série 11 utkání bez prohry se však dostal až do nynější pozice, která bavorskému klubu vyhovuje dosti značně.

Mnichované mají navíc po vynikajícím lednu patřičně zvednuté sebevědomí. Vydařená zimní příprava, v níž Bayern vyhrál všech pět přípravných utkání, a hlavně úterní hladké pohárové vítězství 5:1 ve Stuttgartu jsou toho příčinou. "Není ovšem žádnou samozřejmostí, že nám to proti HSV půjde stejně dobře," ví kouč Jürgen Klinsmann, který ale vzápětí dodová: "Naším cílem je v Hamburgu vyhrát."

Dobrou přípravu i úspěšné osmifinále DFB-Pokalu však má za sebou i Hamburg, který doma přehrál Mnichov 1860 v poměru 3:1. "Při zdravém namotivování a perfektní přípravě můžeme Bayern porazit. Nemáme z nich strach," hlásí trenér polabského týmu Martin Jol, kterému přitakává zkušený obránce Bastian Reinhardt: "Proč bychom nemohli Bayern porazit?"

Hamburg je ovšem oproti soupeři v nevýhodě, co se týče personální situace. Kvůli zranění jsou mimo hru Silva, Atouba a Castelen a hrát navíc nebude ani Ivica Olić. Chorvatský útočník přestoupí právě do Bayernu až v létě, důvodem jeho absence je však dvouzápasový trest, který dostal za potyčku s hoffenheimským Carlosem Eduardem během přípravného utkání. Dalším oslabením je odchod Nigela de Jonga do Manchesteru City, z Gladbachu naopak na hostování příšel Marcel Ndjeng.

V Bayernu jsou zdravotně indisponováni Podolski s Kroosem, v mnichovském týmu je hříšníkem Massimo Oddo, který pyká za červenou kartu v posledním podzimním utkání ve Stuttgartu, absence italského obránce však v očích (nejen) mnoha fanoušků Bayernu není snad ani ztrátou. Na pravém beku by tak měl nastoupit Lell, a to i přes problémy s palcem. Jinak z bavorské metropole v zimě nikdo neodešel (Podolski odejde do Kölnu až po sezóně), útok naopak posílil Landon Donovan z LA Galaxy.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
F. Rost - Demel, B. Reinhardt, Mathijsen, Aogo - Jarolím, Benjamin - Trochowski, Jansen - Petrić, Guerrero
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Rensing - Lell, Lúcio, Demichelis, Lahm - Schweinsteiger, van Bommel, Zé Roberto, Ribéry - Klose, Toni
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.75 - 3.25 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hertha BSC - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Bez dvou dní přesně rok uplynul od třígólového galapředstavení Martina Fenina a výhry jeho Frankfurtu v Berlíně 3:0, nyní však může snadno přijít odplata. Lépe řečeno ona už přišla, v létě Hertha vyhrála na hřišti Eintrachtu 2:0 a také díky tomu je nyní třetí, zatímco soupeř o devět příček níže.

"Na zápas se moc těším, pauzy máme všichni už dost. Do jara chceme odstartovat třemi body," hlásí domácí útočník Andriy Voronin. Berlíňané mají za sebou vynikající podzim, který byl koneckonců tím nejlepším v historii klubu, k čemuž dopomohla především skvělá defenziva, trpělivá hra, vysoká efektivita v zakončení a také konstantnost výkonů.

"Na podzim pro nás vše běželo dobře, těžko něco optimalizovat. Samozřejmě je ale stále co zlepšovat, musíme pokračovat v tom, co jsme dosud předváděli, a také nadále provokovat štěstí," prohlásil kouč Lucien Favre. Právě švýcarský kouč prodloužil v pátek smlouvu do roku 2011, poslední lednový týden bylo také přece jen rušno v přestupech - zvýšit konkurenci na krajích obrany přišli univerzálové Marko Babić z Betisu a Leandro Cufré z Monaka.

Oba zmiňovaní do Herthy zamířili i kvůli velké marodce v týmu. Momentálně jsou zdravotně indisponovaní brankáři Fiedler a Gäng, naštěstí pro BSC se po zranění obratle uzdravil Jaroslav Drobný. To však neplatí pro další hráče - Chaheda, Piszczeka, Lustenbergera a Hartmanna. Zranění jsou i von Bergen a Kačar, u nich však existuje možnost, že by mohli být připraveni na lavičce.

Zřejmě ještě větší zdravotní patálie trápí kádr Eintrachtu, patrně i kvůli tomu zůstal hesenský tým oproti minulé sezóně za očekáváním. Chyběly opory jako Chris, Meier či Amanatidis, tým se po katastrofální začátku sice zvedl, z dvanáctého místa by se však stále měl koukat více pod sebe než do první poloviny tabulky. "Eitracht takto dále hrát nebude, hodně jejich hráčů je nyní zpět," myslí si kouč soupeře Favre.

Tomu pochopitelně věří i frankurtský lodivod Friedhelm Funkel. "Přes zimu jsme na sobě dobře pracovali. Příprava byla optimální, mančaft je nažhaven a stabilizován," uvedl zkušený kouč, který se i přes dlouhá jednání zatím nedohodl s klubem na prodloužení smlouvy.

"Věříme, že v Berlíně dosáhneme dobrého výsledku," dodal Funkel, pro kterého určení sestavy, i přes návraty některých hráčů, také nebude žádný med. Mimo hru jsou stále Nikolov, Preuß, Bajramović, Vasoski, Spycher, Korkmaz a také kapitán Ioannis Amanatidis. S dlouhodobou absencí řeckého útočníka souvisí jediný příchod k Orlům v zimě, z Dunajské Stredy hostuje Leonard Kweuke.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Drobný - Cufré, A. Friedrich, Šimunić, M. Stein - Ebert, Cícero, Babić, Nicu - Raffael, Voronin
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Pröll - P. Ochs, Russ, Bellaid, Petković - Chris - M. Fink, Köhler - A. Meier - Fenin, Liberopoulos
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.30 - 4.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen  (sobota 15:30)
Šlágrem kola je bezesporu duel Hamburku s Bayernem, ale co se soboty týče, zde kraluje jasně tento zápas. Oba celky dělí v tabulce jen jedna příčka a tři body, obě mužstva praktikují ofenzivní líbivý fotbal, obě jsou vedená mladými ambiciozními trenéry, oba kádry jsou plné mladých, nadějných hráčů a ke všemu se bude hrát na stadionu s největší průměrnou návštevností v celé Evropě, v Signal-Iduna Parku, kde je každé utkání svátkem a domácí kotel jistě bude hnát své miláčky celý zápas za vítězstvím.

Jenže hosté vůbec nepřijíždí s myšlenkou uhrát jeden bodík, ale překypují zdravým sebevědomím. Sportovní ředitel Rudi Völler naléhá na své svěřence, aby úvodní duel jarní části vyhráli. "Jsme ve skvělé formě a absolutně zdraví. Ke konci loňského roku jsme ztratili drobet elán ze začátku sezony, ale nyní jsme ho zpět nabrali." Bayer přejel v týdnu bezproblémů Energii Cottbus 3:1 a má zaděláno na postup. Kouč Bruno Labbadia ke slovům svého nadřízeného dodává "Jsme připraveni. Pokud budem hrát disciplinovaně jako dosud, bude těžké nás porazit. Bayernu Mnichov dojde dříve nebo požději pára a to je moment, na který musíme čekat a využít naplno tu příležitost."

Do tréninkového procesu se již pomalu zapojují Vratislav Greško a Bernd Schneider. To Lukas Sinkiewicz dostane po dlouhodobém zranění důvěru dokonce v základní sestavě, z které tak vystrnadí Brazilce Henriqueho, u kterém nejde říci, že by si počínal zrovna špatně. Thomas Zdebel, posila z Bochumi, začne pouze na lavičce, Gábor Király nebude zatím ani na ní.

Domácí mají mnohem početnější marodku, trenéru Kloppovi bude scházet dokonce kapitán Sebastian Kehl, mladičký stoper Mats Hummels, který by měl v létě své hostování z Bayernu přetavit v přestup, Jakub Blaszczykowski, zvaný krátce Kuba, levý bek Dedé, který se zotavuje po operaci kolene a suspendovaný maďarský špílmachr Tamás Hajnal. Nesmíme opomenout čtyřlístek nadbytečných hráčů, kteří neustáli zimní zužování kádru: Diego Klimowitz, Giovanni Federico, Robert Kovač a Marc Kruska, který se vydal hledat štěstí do Belgie. Naopak přišel Kevin - Prince Boateng, odchovanec Herthy Berlín, na hostování z Tottenhamu Hotspurs, kde jeho působení nelze nazvat nikterak úspěšným. Ten dokonce dostane šanci v základní sestavě.

Trenér Jürgen Klopp se již oklepal z pohárové porážky 1:2 od Werderu Brémy a hledí vstříc dnešnímu duelu. Ono pohárové utkání provázela tragédie, když se zřítila bezpečnostní barriéra v ochozech a jeden z diváků podlehl svým zraněním. Klopp slíbil, že hráči budou bojovat i za tohoto zemřelého fanouška.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Owomoyela, Felipe Santana, Subotic, Y.-P. Lee - Tinga - K.-P. Boateng, Kringe - N. Sahin - Frei, Zidan
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
R. Adler - Castro, Sinkiewicz, M. Friedrich, Kadlec - Rolfes - Renato Augusto, Vidal, Barnetta - Kießling, Helmes
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.20 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Hannover 96 - Schalke 04  (sobota 15:30)
Hannover 96 a Schalke 04, dva celky, kterým se podzim nepovedl podle představ, a které budou chtít vykročit do jarní části tím správným směrem. Schalke se může odrazit k boji o titul, o který bude boj ještě velmi zapletený, Hannover se může odpoutat od spodku tabulky a vytvořit si pohodlný odstup od celků namočených v boji o záchranu.

Domácí mají smůlu na zranění. Místo aby se dali přes zimu do kupy, spíše další hráči odpadávají. Zranil se Jan Schlaudraff a Vinicius, Cherundulo, Krebs, Lala, Yankov a Ismaël nejsou úplně v pořádku. U Ismaëla se dokonce spekulovalo o konci kariéry, ale zřejmě hráč zatne zuby a bude nadále bojovat se svým vleklým zraněním kolene. Gólman Fromlowitz, který odchytal úspěšně závěr podzimu má karetní trest a vyřešil tak za Dietra Heckinga dilema, kdo bude hájit v sobotním zápase domácí branku. Tým přes zimu posílil jen Leon Andreasen a to teprve nedávno, takže pro toto utkání nebude ještě plně připraven.

Schalke nemůže pro tento duel počítat rovněž s mnoha hráči, důvody jsou ale rozdílné. Zranění jsou jen Christian Pander a mladičký Gruzínec Levan Kenia. Leč pro karetní tresty budou Fredu Ruttenovi scházet Jermaine Jones a Orlando Engelaar. Do B-týmu přeřazení jsou "vzbouřenci" Albert Streit, o něhož má zájem řada klubů v čele s Kolínem a Carlos Grössmüller. Pročištění kádru odnesli rovněž Peter Lovenkrands, Gustavo Varela a Zé Roberto II, který se vrátil na hostování do rodné Brazílie. Přišel jen z béčka Danny Latza, reprezentant Německa do dvaceti let, ale nějaké zvučnější jméno přes zimu do Gelsenkirchenu nepřišlo. A tak bude muset do stoperské dvojice ke kapitánu Bordonovi jít Benedikt Höwedes a Heiko Westermann se přesune opět do zálohy, přičemž tento univerzální hráč je na putování sestavou již zvyklý. Ústřední postava týmu Kevin Kuranyi překonal své zdravotní trable, ale bude z toho pouze lavička náhradníků, aby se předešlo obnově čerstvého zranění.
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Enke - S. Pinto, Eggimann, Fahrenhorst, Rausch - Balitsch, C. Schulz - Rosenthal, Stajner, Huszti - Hanke
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, Höwedes, Bordon, Krstajic - F. Ernst - Westermann, Rakitic - Asamoah, Halil Altintop, Farfan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 3.20 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
TSG Hoffenheim - Energie Cottbus  (sobota 15:30)
Papírově nejméně vyrovnanějším zápasem kola by mělo být střetnutí mezi dvěma trpaslíky - Hoffenheimem a Cottbusem. Zatímco však TSG se za jediný podzim stalo fenoménem a hned ve své premiérovém ročníku dokázalo přezimovat na první příčce, Energie vcelku podle očekávání hrou nudila a bude mít jako každoročně co dočinění s boji o záchranu.

Těžko při popisování podzimní části v podání Hoffenheimu nacházet slova, slovní spojení či i věty, které dosud nebyly řečeny. Zkrátka - TSG svým ofenzivním fotbalem uchvátil mnoho fotbalových příznivců, s mnohými soupeři si poradil tak hladce, až z toho mrazilo. I hoffenheimský sen měl své mouchy, porážky v Leverkusenu, Berlíně či Mnichově však pozitiva nepřebíjejí.

Jaro ovšem bude z pohledu nováčka zcela jiné. Přesun do nové Rhein-Neckar-Areny, která bude dnes pochopitelně vyprodaná, nová očekávání, noví hráči. Zřejmě nejvýraznější posilou je zkušený brankář Timo Hildebrand, který přišel zadarmo po neúspěšném angažmá ve Valencii. "Timo je na dobré cestě dostat se do výborné formy. V tréninku dobře pracoval a své výkony o hodně zlepšil," chválí novou tvář trenér Ralf Rangnick.

Velkou ztrátou však je těžké zranění Vedada Ibiševiće. Dosavadní nejlepší střelec bundesligy si v přípravě těžce poranil koleno a s největší pravděpodobností už ho v letošní sezóně na hřišti neuvidíme. Jako náhrada za něj přišel z Brém Sanogo, útok pak doplnil mladík Herdling z třetiligového Mannheimu. Kromě Ibiševiće je mimo distancovaný Carlos Eduardo (2 utkání) a zranění Chinedu Obasi s Terrazzinem.

Naopak Energie se předvedla klasicky v defenzivním světle, vstřelila nejméně branek a spousta její utkání by se slovem "nuda" dala lehko charakterizovat. Tým z Lužicka však již ve dvou uplynulých sezónách dokázal, že i srdcem a bojovností se dá záchrana uhrát a ani letos nebude pochopitelně bez šancí. Na východ Německa přišel z Mladé Boleslavi pomoci Jan Rajnoch, dále pak klub s nejmenším rozpočtem získal útočníky Petersena a Adiho.

Cottbus již má v novém kalendářním roce za sebou jeden soutěžní zápas, ve středu prohrál 1:3 v rámci DFB-Pokalu na hřišti Leverkusenu. "Z toho utkání si musíme vzít rychle ponaučení, s takovým výkonem nemáme v bundeslize žádné šance," nezastíral rozhořčení trenér Bojan Prašnikar. Pro utkání v aréně v Sinsheimu nebude slovinský trenér moci využít zraněných Kukielky, da Silvy, Shaa a novice Petersena.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Beck, Jaissle, Compper, Ibertsberger - Weis, L. Gustavo, Salihović - Teber, Sanogo, Ba
Energie Cottbus - pravděpodobná sestava:
Tremmel - Pavicević, Cagdas, Cvitanović, Ziebig - Rajnoch, T. Rost - Skela, Iliev - Rangelov, D. Sörensen
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.75 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Köln - VfL Wolfsburg  (sobota 15:30)
Souboj 1.Fc Köln s VfL Wolfsburg, to bude dnes k vidění od 15:30 na Rhein-Energie Stadion. Domácí Kozlíci přivítají Vlky z města aut. Pokud bychom se drželi ve zvířecí říši, tak Vlci by měli mít asi navrch, jenomže to by nesměli být venku tak bezzubí, když se jim ani jednou za celý podzim nepodařilo na cízím hřišti zvítězit. To Kozlíci dokážou doma pěkně trknout a porazit třeba Schalke, leč nějakou úctyhodnou domácí bilanci rovněž nemají.

Ke všemu jim bude chybět nejlepší střelec týmu, Milivoje Novakovič, který bude chybět kvůli karetním trestu. "Bude to složitý zápas,"myslí si Novakovič a navazuje "Bude důležité začít utkání na 100%, protože nemáme bodů na rozdávání. První zápas po zimní pauze je vždy speciální a rád bych pomohl svým spoluhráčům na hřišti. Ale máme silný tým a vím že se mohu na své kolegy spolehnout ."

Pro Kolín bude velmi složité najít za něho náhradu, zvlášť když vsítil přes polovinu gólů mužstva a druhý nejlepší střelec týmu je defenzivní záložník Petit, který si připsal pouhé dvě trefy. Nahradit se ho pokusí Sergiu Radu, který je v Kolíně na hostování právě z Wolfsburgu. "Samozřejmě jsem velmi motivován na tento duel proti mému bývalému týmu. V druhé půli sezóny chci naplno prokázat své schopnosti."

Kromě avizované absence Novakoviče bude trenér Daum postrádat ještě kapitána Ümita Özata, který se stále léčí ze srdeční příhody, Pierra Womého a Pedra Geromela. Naopak může již počítat s jedinou zimní posilou Derekem Boatengem z Beitaru Jerusalém, který usedne na lavičku náhradníků. Největší posila týmu Loukas Podolski přijde až v létě.

Trenér Magath bude mít k dispozici téměř kompletní kádr, až na Askhana Dejagaha, který bude rovněž z dispicplinárních důvodů chybět. Na lavičku usednou obě zimní posily, Japonec Okubo a Slovák Pekarík. Ve velmi dobré formě se jeví hlavně Brazilec Grafite, který dal v týdnu v německém poháru hattrick.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Mondragon - Brecko, McKenna, Mohamad, Matip - Yalcin, Petit, Pezzoni, Ehret - Radu, Ishiaku
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Riether, Simunek, Barzagli, M. Schäfer - Josué - Hasebe, Zaccardo - Misimovic - Grafite, Dzeko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.40 - 3.15 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
VfB Stuttgart - Borussia Mönchengladbach  (sobota 15:30)
Jarní část Bundesligy zahájí mj. také zápas, který měl být před sezónou jasně v režii VfB a vzhledem k postavení Gladbachu v tabulce by to platilo i nyní. Ovšem Stuttgart v letošní sezoně zaostává za očekáváním, okupuje až desáté místo a bůh ví, jestli se dokáže vůbec poprat o pohárové příčky.

Stuttgart bude na jaře bojovat na dvou frontách, probojoval se totiž do 3. kola Poháru UEFA a rozhodně chce dokráčet co nejdál. Ovšem v prvním kole narazí na obhájce trofeje ze Zenitu Petrohrad, reálnější naděje na účast i v příštím ročníku evropských pohárů tak spíše směřuje do bundesligy.

V přípravě se německému velkoklubu celkem dařilo, přehrál například i Ajax, avšak v generálce v národním poháru utrpěl ostudný debakl od Bayeru Mnichov 1:5 a brankář Jens Lehmann dokonce "obdržel" pokutu za nemístné kritizování. "Byl jsem velmi porážkou frustrován," vysvětlil trenér Stuttgartu Markus Babbel, proč udělil veteránovi peněžní sankci. Domácí musí zapracovat na obou důležitých činnostech, jak defenzivních, tak i ofenzivních, především se ale trápili v útoku a pokud se opět rozstřílí Mario Goméz, sen o Lize mistrů nemusí být pouhou utopií.

Stuttgart se musí obejít bez nové posily Timo Gebharta, který přišel v zimní pauze z druholigového Mnichova 1860 a bude pausírovat ještě čtrnáct dní. Jinak se ale kabinou žádný průvan příliš neprohnal. Z klubu odešel domů do klubu America mexický reprezentant Pavel Pardo, do konkurenčního Werderu Brémy odešel německý mladíček José-Alex Ikeng, který byl v polovině prosince z klubu propuštěn.

Naopak vedení dokázalo udržet Arthura Boku, jenž odolal vábení Tottenhamu, v klubu zatím zůstává i Serdar Tasci, o něhož se zajímali Arsenal či AC Milán. Na sobotní zápas je vyřazen Rudy, který má poraněnou nohu, z kádru byl vyřazen Danijel Ljuboja, kterému nevyšel přestup do francouzského Grenoble. Ve funkci hlavního kouče zůstal i po přestávku stále Babbel, v průběhu pauzy se však spekulovalo o příchodu bývalého, avšak úspěšného trenéra Realu Madrid Bernda Schustera. "Z problémů se musíme rychle dostat a udělat nějaké změny, jsme plně koncentrováni na sobotní klání," nešetří optimismem šestatřicetiletý Babbel.

Mönchengladbach byl pro českého fanouška nejčastěji spekulován se jménem ostravského Tomáše Galáska, který se stal asi největší jarní akvizicí týmu. Dalšími posilami jsou Brazilec Dante Bonfim ze Standardu Lutych, Paul Stalteri z Tottenhamu a belgický brankář Logan Bailly z Genku. V klubu však už nepůsobí Soumaila Coulibaly, jenž zamířil do řeckého PAOK Soluň, dále Sebastian Svärd, Marcel Ndjeng a Alexander Voigt.

Gladbach v přípravě podlehl Dortmundu a Šachtaru Doněck, ovšem pokořil Grasshopper Curych a Mladou Boleslav, jeho šance na záchranu až zas tak minimální nejsou. Kouč Hans Meyer má na marodce Kleineho (po operaci ramene), Jaurese (po operaci kolene) a Danteho (svalové problémy), jinak je však mančaft kompletní. "Soupeř nás každopádně převyšuje kvalitou, to ale nemusí být rozhodující faktor, budeme však potřebovat určitou dávku štěstí,", domnívá se Meyer.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Lehmann - Osorio, Tasci, Delpierre, Magnin - Khedira, Hitzlsperger - Lanig, Šimák - Gomez, Marica.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Bailly - Stalteri, Brouwers, Gohouri, Daems - Bradley, Galásek, Baumjohann - Matmour, Friend, Marin.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.50 - 6.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Bochum - Karlsruher SC  (neděle 17:00)
Souboj dvou mančaftů ze spodku tabulky, kde se bude rozhodovat o tom, který tým bude mít lepší výchozí pozici do dalších bojů, tři body by se určitě hodily oběma klubům. Bochum je zatím na předposlední pozici se ziskem pouhých jedenácti bodů, Karlsruhe je na tom po mizeném závěru podzimní sezóny jen o dva body a dvě místa lépe.

Bochumi se náramně dařilo v přípravě a ukázala, jakým směrem by mohly vést její kroky. Prohrála pouze jednou s druholigovým FSV Frankfurt, dále ale jinak porazila slovenskou Žilinu, klub FC Tianjin Teda a hlavně vedoucí tým bundesligy Hoffenheim. Bochum na tom ani v útočné, ani v obranné činnosti nebyla na podzim tak špatně, ovšem sráželo jí vysoké procento remíz a také jediná zaznamenaná výhra, což je ze sedmnácti zápasů hodně málo a na záchranu to stačit nemůže.

Karlsruhe naopak remizovalo pouze jednou, ovšem dokázalo vyhrát hned čtyřikrát. Nicméně dvanáct porážek na kontě je žalostná bilance a opět by takové číslo i v jarní části k záchraně zřejmě nevedlo. Karlsruhe v generálce podlehlo v poháru druholigovému předposlednímu týmu Wehenu, k tomu na domácí půdě, o formě to tedy leccos vypovídá. Předloňský vzájemný duel skončil v Bochumi remízou, něco podobného se může opakovat i letos.

Kouč Bochumi Marcel Koller spíše hráče ztrácel, než aby přiváděl nové posily. Z kádru byl nejprve vyřazen Vahid Hašemjan za svá prohlášení v deníku Bild, do běčka byl po neshodách s Kollerem přeřazen kapitán Tomasze Zdebel, který nakonec odešel do Levrkusenu a novým kapitánem byl jmenován Marcel Maltritz. Smlouva byla ukončena dvacetiletému forvardovi Marcu Sandovi, na hostování do Kaiserslauternu odešel Danny Fuchs. Jedinou posilou je zkušený útočník Diego Klimowicz, který přestoupil z Dortmundu, vedení také podepsalo smlouvu s talentovaným mladíčkem Kevinem Vogtem.

Karslruhe hned na začátku přestupového období získalo z Norimberku Giovanniho Federica, Marco Engelhardt přišel na hostování z Dortmundu. Klub nikdo významný neopustil, největší jarní akvizicí je Chorvat Dino Drpič, který přichází na hostování z Dinama Záhřeb.

Domácí budou postrádat záložníka Paula Freiera, jenž má problémy se šlachami, Mieciela trápí poraněná pata, Schröder laboruje s poraněným kloubním pouzdrem v rameni a Renno se stále nezotavil ze zlomeniny nohy. "Pokud prohrajeme, rozhodně nebudu na svou pozici rezignovat," ujistil kouč Koller. Podle sportovního ředitele Thomase Ernsta prozatím ani nic takového nehrozí: "Vztahy mezi koučem a hráči jsou velmi dobré. Není tam žádný problém, mančaft pracoval o přestávku opravdu velmi tvrdě," pochvaluje práci svého podřízeného Ernst.

Karlsruhe se musí obejít bez Franze (po operaci paty), Christian Eichlera nepsutí na hřiště chřipka a Alexandera Iashviliho trápí horečka. "Porážka proti druholigovému Wehenu jde zcela na náš vrub, musíme se s tím však velmi rychle vypořádat. Teď už není čas hledat další chyby, musíme být připraveni na všechno. Čeká nás velmi důležitý souboj a my z něho za žádnou cenu nechceme odejít s prázdnou."
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Fernandes - Pfertzel, Maltritz, Yahia, C. Fuchs - Imhof - Azaouagh, Dabrowski - Epallé - Sestak, Klimowicz.
Karlsruher SC - pravděpodobná sestava:
M. Miller - Celozzi, Sebastian, S. Buck, Carnell - Mutzel, Engelhardt - Timm, Federico, da Silva - Kennedy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.20 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Werder Brémy - Arminia Bielefeld  (neděle 17:00)
Werderu se zatím v letošním ročníku příliš nevede a v současnosti se nachází v bundeslize až na desátém místě, k lepším zítřkům by se mohl odrazit po nedělním utkání, kdy vyzve Bielefeld, potencionálního kandidáta sestupu. Střed tabulky je sice hodně vyrovnaný, ovšem pro Brémy by byla alespoň neúčast v kvalifikaci na Ligu mistrů velkým neúspěchem.

Bielefeld by na Weserstadionu asi za každou cenu bral bod, který by mu výrazně pomohl v jarním boji o holé přežití. Bielefeld se snažil zapracovat hlavně v útočné fázi, kdy v sedmnácti duelech vsítil pouze patnáct branek a co se týče této činnosti, byl druhým nejhorším týmem celé bundesligy. To Brémy jsou naopak vyznavačem ofenzivního fotbalu, o čemž vypovídá číslo 39 vstřelených branek, ale 28 inkasovaných je na boj o čelo tabulky vysoké číslo.

Brémy chtěly v přípravě zapomenout hlavně na brzké a hodně šokující vyřazení z Ligy mistrů, na jaře budou hrát jenom Pohár UEFA. O to více by se tedy měly snažit na domácí scéně. Příprava se Werderu vůbec nepovedla. Prohrál například všechny tři přátelské zápasy v Turecku, úspěch ale slavil v generálce v národním poháru, kdy vyhrál na půdě Dortmundu, možná se tak blýská na lepší zítřky.

Bielfeld se bude jistě chtít vyhnout předloňskému debaklu na Weserstadionu. Ostudná porážka 1:8 se zapsala do historie. Bielefeld celkově dokázal bodovat v Brémách od roku 1997 v osmi zápasech jen jednou, v roce 2003 vydřel cennou remízu.

Brémy chtěly v průběhu ročníku mohutně posilovat, jako největší hvězdu si vytipovaly Lukase Podolskiho z Bayernu, ten ale nakonec zamíří po sezoně do Kolína. Získaly ovšem mladíka José-Alexie Ikenga ze Stuttgartu na volný přestup jako naději do příštích let. Z týmu odešli na hostování Boubacar Sanogo do Hoffenheimu, Said Husejinovič do Kaiserslauternu a Carlos Aberto do brazilského Vasco de Gama.

Ovšem tým si dokázal udržet trio Diego - Hugo Almeida - Sebastian Boenisch, což jsou pro tým klíčoví hráči. Na hostování přišel Alexandros Tziolis z Panathinaikosu, tým ale opustil mladíček Dennis Diekmeier, jenž si to namířil do Norimberku. Bielefeld až zas takový průvan v kádru neudělal. Jedinou výraznou posilou je Vlad Munteanu, rumunský útočník přišel na hostování z Wolfsburgu, dobrou zprávou je udržení trenéra Michaela Frontzecka, jenž prodloužil smlouvu v pátek.

Domácí kouč Thomas Schaaf se musí vypořádat s početnou marodkou. Naldo a Prödl teprve začali s plným tréninkem, Baumanna s Rosenbergem postihla chřipka, Diego bude pykat za vyloučení, Hunt má problémy s kolenem a Pizzaro si bude odpykávat ještě dvouzápasový trest za červenou kartu. "Potřebujeme se dostat zpátky na čelo ligy a já si myslím, že máme reálnou naději. Pokusíme se být v druhé půlce soutěže více na očích," přeje si trenér Schaaf.

Bielefeld se musí obejít bez Schulera, jenž dosáhl limitu žlutých karet, dále je mimo Kampantais, který podstoupil operaci, zlomeninu stehenní kosti ještě nedoléčil Versick. "Cítím se skvěle v Bielefeldu a cítím v mužstvu velký potenciál. Nastoupíme proti Brémám, jednomu z nejlepších družstev v Německu. Nechceme navázat na poslední prohru 1:8. Teď je to nový zápas a nový den plný nadějí," věří hráčům kouč Fronzteck.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - C. Fritz, Mertesacker, Niemeyer, Tosič - Frings - D. Jensen, Vranjes, Tziolis - Özil - Hugo Almeida.
Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:
Eilhoff - Lamey, Mijatovič, Bollmann, Kučera - Kirch, Kauf, T. Marx, Munteanu - C. Katongo, Wichniarek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.60 - 7.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.TSG Hoffenheim17112442:2335
2.Bayern Mnichov17105239:2435
3.Hertha BSC17103427:2033
4.Hamburger SV17103426:2433
5.Bayer Leverkusen17102536:2132
6.Borussia Dortmund1778227:1929
7.Schalke 041776424:1627
8.Werder Brémy1775539:2826
9.VfL Wolfsburg1775535:2526
10.VfB Stuttgart1774626:2325
11.1. FC Köln1771919:2522
12.Eintracht Frankfurt1754823:2919
13.Hannover 961745820:3217
14.Arminia Bielefeld1728715:2714
15.Karlsruher SC17411215:3213
16.Energie Cottbus17341012:2913
17.VfL Bochum1718819:3011
18.Borussia Mönchengladbach17321218:3511

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (82)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Konecne je to zase tady

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
irik

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
$dolar$

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Kapřík

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Slejdy

Reagovat
Xavi8

Reagovat
j_mrazik

Remíza by byla ideální... pro Hoffenheim.

Reagovat
smazaný uživatel

Chotěbuz vyhraje.

Reagovat
j_mrazik

Jakej je kurz? BTW, nevyhraje. Budou hrát na novém stadionu.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím jakej je kurz. Ale nemyslím si, že by Hoffenheim vyhrál, i 02 by stačilo. Já to dám, pak ukážu kdyžtak odkaz, ať věříte.

Reagovat
smazaný uživatel

stadion jim nepomůže... v Manheimu tam určitě chodili i lidé z Manheimu, kdo ví, jestli se teď někomu vude chtít jet jinam...

Reagovat
smazaný uživatel

Bayernu to proti Hamburku se mi zdá moc nejde, takže to snad konečně prolmí a na Severu vyhrajou.

Tip 1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Sem natěšenej jak právě rozbalená šprcka

Reagovat
One-Real

Už se těším

Reagovat
smazaný uživatel

Vyhraje Bayern, je to tutovka.

Reagovat
smazaný uživatel

Tutovka ne.

Reagovat
$dolar$

Hamburg jedeeeeeeeeeeem 1 jasna Tutovka dne.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
$dolar$

Nerikej , ze nebudes fandit Hamburgu

Reagovat
smazaný uživatel

Ani jednomu. Nemám ani jeden tým rád.

Reagovat
$dolar$

Nezahravej si se mnou A to ja jsem takovej ze Leverkusen rad mam a ty na me takhle

Reagovat
smazaný uživatel

Já za to nemůžu. Přece se nebudu přetvařovat jen proto, že Tobě nevadí Leverkusen.

Reagovat
$dolar$

A to ti rikam kamarad

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
irik

Reagovat
$dolar$

Takj si vybiram ten prvni

Reagovat
Arne

Hamburskej rodák a fandí Bayernu... No fuj.

Reagovat
smazaný uživatel

2:4 ... Bayrn

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern*

Reagovat
Kapřík

..absence italského obránce však v očích (nejen) mnoha fanoušků Bayernu není snad ani ztrátou. . Pod to bych se podepsal.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

no, kdyby to s tím lellem nešlo, když je zraněnej, tak bych se nebál vyzkoušet Altintopa... a případně rovnou poslat Odda domů

Reagovat
Arne

Já nevim, čím to je, ale z těch Italů, co do BL přišli, snesu snad jen Barzagliho... Přitom v Serii A je těch sympatický až dost.

Reagovat
Kapřík

Prostě člověk nerad vidí Italy v Německu, jako by nerad viděl Schweiniho nebo Fringse v Itálii.

Reagovat
Arne

Já bych je viděl rád, ale zrovna ne ty, co tu aktuálně jsou.

Reagovat
smazaný uživatel

asi tim, že Barzagli předvádí narozdíl od zbytku dobré výkony (toni dává sice góly, ale hraje hovno)

Reagovat
Kapřík

Souhlas, ale nemyslím si že to Lell zvládne.Mimochodem myslíš, že si po skončení hostovačky nechá Bayern Görlitze? Já bych byl docela pro.

Reagovat
Arne

Určitě by Ondřej Zhořelec byl pro Bayern lepší než Oddo.

Reagovat
Kapřík

tak to každopádně.

Reagovat
smazaný uživatel

doufam že jo, protože nechat si Odda by byl vrchol demence...

Reagovat
smazaný uživatel

jak to tak čtu, tak se Massimo od poslední sezony u nás ale vůbec nezlepšil..., spíš naopak

Reagovat
smazaný uživatel

ale jo, naučil se kopat protihráče do hlavy... máme zněho skoro nového materazziho

Reagovat
Kapřík

Oddo se musí vrátit do Itálie ! V Laziu jsem ho měl rád, ale neměl chodit za Alpy, to byla chyba.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Jsem podobně jako Kančík na rozpacích, komu přát. Můj náhled na Bayern netřeba komentovat, na druhou stranu je potřeba si přiznat, že pro Herthu bude spíš HSV konkurentem v boji o Evopskou ligu (nebo jak se to bude jmenovat) než Bayern v boji o LM. Ideální bude asi remíza...

Reagovat
smazaný uživatel

Asi tak.

Reagovat
smazaný uživatel

ideální bude váhra Bayernu

Reagovat
rufus

Tavares přestupuje do Hamburgu!

Reagovat
smazaný uživatel

Říkal kdo?

Reagovat
smazaný uživatel

Není to ofic. potvrzeno.

Reagovat
rufus

To neni, ale bude.

Reagovat
irik

aha

Reagovat
rufus

Tak co, už tě smích přešel?

To já jsem rád, že Slavii opouští..

Reagovat
smazaný uživatel

Pro Slávii docela oslabení.

Reagovat
$dolar$

No radsi bych Suchyho, ale stejne

Reagovat
smazaný uživatel

Tavares je lepší defenzivní záložník než Suchý.

Reagovat
$dolar$

To je, ale Marek je talentovanejsi a mladsi navic muze hrat na stoperu

Reagovat
smazaný uživatel

Je pěkné, že může hrát na stoperu, ale Hamburk potřebuje především kvalitního defenzivního záložníka, kde je určitě lepší Tavares než Suchý, navíc bych ve věku takový problém neviděl, Tavaresovi je 26(?) let, kariéru má před sebou. A kdyby se kupovali hráči primárně podle věku, tak by z toho byl pěkný fotbalový manažer.

Reagovat
$dolar$

No zase to neprehanej. Hamburg ma na pozici DM dva hrace Alex Silva a David Jarolim. Tavaresovy je 26, coz nerikam ze je stary vek, ale Suchy je mladsi navic talentovanejsi a posila do obrany by se hodila

Reagovat
smazaný uživatel

David Jarolím je CM. S DM nemá nic společného.

Reagovat
smazaný uživatel

Já když viděl hrát Slavii, tak mi Tavares taky nepřipadal jako úplný DM. Sice hrál o něco málo víc vzadu než Jarolím, ale stejně se to třeba s Yayou Touré nedá srovnat.

Reagovat
smazaný uživatel

No, myslím že teď navíc přivedl Hamburk dalšího defenzivního záložníka Tomase Rincona. Nejsem si ale jist, zda je to pravý def. záložník.

Reagovat
smazaný uživatel

šimák alkoholik stuttgart winner

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

cekal bych vyhru Wolfsburgu

Reagovat
božský John

Kluci mam dotaz: Je rozumný zejtra dát na Kaiserslautern?(hraje doma s Mohučí,kurs 2.2 u fortuny...)

Reagovat
smazaný uživatel

Je...

Reagovat
božský John

Děkuju..jsem si říkal,že to je nějaký podezřelý,na Klautern a doma takovejhle kurs..

Reagovat
smazaný uživatel

Není zač, je to můj názor...

Reagovat
Arne

To nevim... Mainz je podle mne favorit na postup, jsou prvni a hlavne si vedou celkem presvedcive. FCK hraje taky dobre, ale casteji ma takovy vypadky.

Kazdopadne je to derby vyhecovany, 10 bych se nebal, ale ostrou bych nedaval... Dej to, co ti rika tvuj sazkarsky instinkt.

Reagovat
smazaný uživatel

a hlavně doma maj hodně slušný výsledky...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele