Bundesliga - preview 16. kola

07.12.2012, 08:51, aktualizováno 09.12.2012, 09:07
Previews
Leverkusen má po sobotním zaváhání Dortmundu s Schalke velmi dobrou příležitost vytvořit si na druhém místě slušný náskok. Záleží ovšem na tom, jak Bayer zvládne dnešní zápas v Hannoveru. V neděli rovněž Mönchengladbach hostí Mainz.
Borussia Mönchengladbach - 1. FSV Mainz 05  (neděle 15:30)
V poklidném středu ligové tabulky se nacházejí Borussia Mönchengladbach a 1. FSV Mainz. Hříbatům se daří jak na domácí scéně, tak na evropském kolbišti. A Nullfünfer si se svými dosavadními třiadvaceti body počínají tak trochu nad očekávání fotbalových expertů. Oba celky se nacházejí v dobrém rozpoložení a mají velmi vyrovnanou bilanci proher a výher ze vzájemných utkání. Těžko tak pro jejich nadcházející střetnutí hledat favorita.

Po šťastné remíze na Aufschalke a přesvědčivém zvládnutí istanbulské mise v Evropské lize se mužstvo trenéra Favreho střetne s celkem, kterého by bylo velmi záhodné obrat o tři body. Jedná se totiž o potenciálního rivala v honbě za pohárovými příčkami. Proti tureckému Fenerbahce nenastoupily některé opory - ty se nyní s největší pravděpodobností vrátí do sestavy a budou tak usilovat o prodloužení série pěti zápasů bez porážky.

V Borussia-Parku nedá Mainz svou kůži lacino a v táboře Gladbachu si jsou všichni vědomi aktuální formy Karnevalclubu. "Viděl jsem zápas Mainzu proti Eintrachtu Frankfurt. Velmi dobře si počínají v obraně a zdobí je velmi silné kontry. Ale věřím, že pokud navážeme na své výkony z předešlých zápasů, tak zvítězíme," uvedl Granit Xhaka. Po personální stránce nemají Hříbata vážnější problémy, do hry nadále nebude moci zasáhnout pouze kapitán Filip Daems. I u toho Belgičana se však vyjasňuje, jelikož mohl podstoupit individuální trénink.

To, co z tábora FSV Mainz zajímá novináře nejvíce, je diskutované obsazení brankářského postu. Nejen fotbalová veřejnost, ale i samotný trenér mohučského klubu Tuchel si klade otázku, kdo nahradí vykartovanou jedničku mezi tyčemi Wetkla. Karius nebo Müller? A jak už to bývá zvykem, nechal si Tuchel své rozhodnutí pro sebe. Otevřená otázka na pozici gólmana se však na atmosféře v týmu nijak negativně neprojevuje. Šéftrenér se mnohem raději vyjádřil k nedělnímu soupeři: "Mönchengladbach se potýkal se zcela přirozenými problémy, které vyvstaly po odchodu tří pilířů jejich hry v minulé sezóně," poukázal Tuchel na ztrátu Reuse, Danteho a Neustädtera.

"Díky dobře zahrávaným standardním situacím a Arangovým střeleckým pokusům mohou ve svůj prospěch rozhodnout i vyrovnaný zápas," varoval dále coach FSV. Nullfünfer tak budou muset podle jeho slov podat v Borussia-Parku velmi dobrý výkon, budou-li chtít pomýšlet na úspěch. Do Severního Porýní se svým týmem neodcestují Bungert (kolenní vazy) a rehabilitující Choupo-Moting. Složení zahajovací sestavy pak není zajímavé jen na pozici strážce brány, ale i na hrotu ofenzívy. Dostane přednost zkušenější Nicolai Müller před talentem Shawnem Parkerem?
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Jantschke, Stranzl, Alvaro Dominguéz, Wendt - Nordtveit, Marx - Rupp, Arango - Herrmann, de Camargo
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
H. Müller - Pospěch, Svensson, Noveski, Zabavnik - Baumgartlinger - Polanski, Soto - Ivanschitz - Szalai, S. Parker
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.30 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hannover 96 - Bayer Leverkusen  (neděle 17:30)
Také předposlední bundesligové kolo před zimní přestávkou si pro nás nachystalo zajímavé souboje, jeden takový bude k vidění na hřišti Hannoveru, kam takřka přesně po roce zavítá "věčně druhý" Leverkusen.

Pokud bychom měli jmenovat týmy, které za poslední dva roky předváděly nejkonstantnější výkony, potom jistojistě nemůžeme zapomenout na Hannover, který se pod vedením Mirka Slomky přetransformoval na výjimečně ofenzivní mužstvo (stejně jako Werkself mají domácí s 28. brankami třetí nejlepší ofenzivu), které pravidelně bojuje o evropské poháry. Během letošního podzimu však přišel nečekaný zkrat - dolnosaský celek sice nadále zaznamenává kupu branek, ovšem o poznání častěji inkasuje a především nezískává tolik bodů - H96 se tak po dlouhé době znovu ocitá ve spodní polovině bundesligové tabulky.

Trochu jiná písnička je však od domácích k vidění na evropské scéně, kde si 96ky pohodlně zajistily postup do jarní části EL, přičemž nepoznaly hořkost porážky (tři výhry a tři remízy)! "Musíme se plně soustředit, chceme se posunout kupředu. Potřebujeme k tomu zvládnout poslední dva ligové zápasy," prohlásil Ron-Robert Zieler. "Z utkání proti Levante si můžeme vzít mnoho pozitiv," doplnil Slomka.

Doslova snový podzim zažívají na druhém břehu - Farmaceutici se po chvilkovém tápání (to bylo způsobené hlavně tím, že si museli hráči postupně zvykat na odlišný systém hry) nastartovali k obdivuhodným výkonům, které vyvrcholily čtyřmi vyhranými ligovými zápasy v řadě (proti S04, na hřišti Hoffenheimu, Brém a naposledy odjížděl s prázdnou FCN)! Pohodu pak symbolicky doplnil postup v EL.

Leverkusen se tak rázem, jako za starých časů, proměnil na největšího pronásledovatele mnichovského Bayernu, za kterým ale stále zaostává o propastných osm bodů. Snaha Bayeru se tak upíná k udržení "vyvolené" druhé příčky. "Čeká nás těžké utkání," řekl Sami Hyypiä. "H96 má velmi dobrou domácí bilanci a ve svém středu hned několik rychlých hráčů, kteří jsou extrémně nebezpeční v ofenzivě," varuje finská legenda.

Kromě dlouhodobě absentujícího dua Andeasen - Felipe se musejí Dolnosasové čerstvě obejít i bez zraněného Stindla (chodidlo). Disciplinární trest si pak bude odpykávat Haggui.

Rovněž na opačné straně schází dlouho chybějící beci Michal Kadlec (koleno) a Daniel Schwaab (kotník). Pomalým rehabilitačním procesem si zároveň prochází Bellarabi.
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Cherundolo, Eggimann, C. Schulz, Rausch - Schmiedebach, da Silva Pinto - Schlaudraff, Huszti - Ya Konan, M. Diouf
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Carvajal, Wollscheid, Toprak, Hosogai - L. Bender, Reinartz, Rolfes - Castro, Kießling, Schürrle
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.50 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Augsburg - Bayern Mnichov  (sobota 15:30)
Kdyby snad měl suverénní FC Bayer Mnichov poztrácet body na půdě trápícího se Augsburgu, byla by to pravděpodobně senzace podzimu. Vždyť oba celky od sebe dělí ohromná třicetibodová propast. Na budesligovém poli toho augsburští zatím příliš neodehráli a tak mají na svém kontě jen dvě střetnutí s mnichovským kolosem. Nikoho asi nepřekvapí, že se v obou případech jednalo o porážku prvoligového nováčka.

Pramalé šance na úspěch však nejsou žádnou trhlinou na nadšení, které v Augsburgu nyní převládá. Očekávané klání s FCB je v předvánoční době vnímáno jako malý předčasný svátek. Pokud by pak k tomu měl být přibalen jako dárek nějaký ten soutěžní bod, nebylo by to na škodu. FCA potřebuje body jako sůl - těch osm dosavadních zatím stačí jen na předposlední pozici. A tak trenér Markus Weinzierl burcuje: "Těšíme se na německého rekordmana. Nikdo nám nevěří, že bychom mohli proti Bayernu vyválčit nějaké body, ale právě to máme v plánu. Chceme zápas vyhrát."

"Před několika týdny získal v duelu s Bayernem cenný bod Norimberk. Proč by se něco podobného nemělo podařit nám? Pokud se Bayernu povede usadit se před našim vápnem, bude pak utkání zřejmě neřešitelné. Proto se pokusíme držet soupeře na distanc od naší brány. S naší soudržností bychom mohli obstát i proti vedoucímu týmu tabulky," vyjádřil se odhodlaně sedmatřicetiletý trenér. Ten se však bude muset obejít bez několika hráčů: Simon Jentzsch, Paul Verhaegh, Dominik Reinhardt, Jan Morávek a Matthias Ostrzolek - ti všichni jsou mimo hru. Velice nahnutý je i start zadáka Sebastiana Langkampa, jenž si na pátečním tréninku stěžoval na svalové problémy.

Na základě současné formy Bayernu Mnichov nic nenasvědčuje tomu, že by měl favorit ve Švábsku nečekaně klopýtnout. Jednoznačná výhra nad Borisovem a optická převaha v remízovém utkání s BVB dávají tušit, že se rozjetý Bayern pod varovným prstem ostražitého Karla-Heinze Rummeniggeho jen tak nezastaví. Cesta do SGL-Arény také žádné síly nesebere - pro Bayern se v tomto případě dokonce jedná o vůbec nejbližší venkovní stadion.

Kapitán Philipp Lahm, Dante, David Alaba, Javier Martínez a Franck Ribéry se dle všech předpokladů opět vrátí do základní sestavy (do zápasu s Borisem nezasáhli). Zda-li se do hry zapojí i nedávno nemocný útočník Pizarro, nechává Heynckes otevřené. V neprospěch Peruánce mimo jiné hovoří chladné počasí, jež se v sobotu v Augsburgu předpovídá. Jiný střelec Mario Gómez očekává, že soupeř bude bojovat do padnutí. "Přesně to musíme činit i my, jestli chceme zvítězit. Augsburg už teď bojuje o udržení. A navíc se jedná o derby," uvedl reprezentační útočník.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Amsif - Vogt, Sankoh, Klavan, de Jong - Callsen-Bracker, Baier - Petržela, Koo, Werner - Mölders
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Javi Martínez, Schweinsteiger - T. Müller, Kroos, Ribéry - Mandžukič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 13.00 - 5.50 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SC Freiburg - Greuther Fürth  (sobota 15:30)
Fotbalisté Freiburgu si na letošní sezónu zatím nemohou příliš stěžovat a s dvaceti body se prozatím nacházejí v klidném středu tabulky. Na barážový Hoffenheim mají náskok osmi bodů a nyní navíc budou mít šanci svůj náskok ještě zvýšit, jejich soupeřem je totiž poslední celek tabulky z Fürthu. Ten získal pouze osm bodů a na přímou záchranu ztrácí dalších osm bodů, což určitě nebude lehké stáhnout. Fürth je poslední pouze o skóre za Augsburgem.

Domácí celek má v řadě za sebou dva papírově nejslabší cely tabulky a minulý zápas se mu příliš nepovedl. Remíza 1:1 na půdě Augsburgu sice není k zahození, Freiburg však určitě čekal trochu více. Předtím v pěti utkáních prohrál pouze jednou doma se silným Bayernem, o body dokázal obrat silný Hannover, Hamburg či Gladbach. Fürth se naopak hodně trápí a nedaří se mu vyhrávat, v patnácti zápasech zaznamenal jen jediný tříbodový zisk.

K tomu přidal pět remíz, jenže čekání na další výhru trvá už přes tři měsíce, naposledy se to Fürthu povedlo ve druhém kole proti Mainzu. V posledních třech zápasech navíc hosté neskórovali, po remíze 0:0 s Norimberkem prohráli 0:2 v Hannoveru a minule před vlastním publikem podlehli 0:1 Stuttgartu. V sestavě budou postrádat zraněné Ndoyeho a Tyralu, trest za pět žlutých karet si musí odpykat Schmidtgal a disciplinární trest také Sararer.

Domácí tým nemůže počítat s vyloučeným Diagnem, trest za pět žlutých karet nepustí na hřiště ani Schustera, k tomu i marodka je vcelku rozsáhlá. Na ní se nacházejí Ginter, Höhn, Calvente, Terrazzino a Freis. Kouč Christian Streich věří, že jeho svěřenci vytěží důležité body. "V Augsburgu jsme zaznamenali ztrátu a teď jí musíme dohnat. Nechceme si dobrý půlrok pokazit proti posledním celkům tabulky, pevně věříme ve výhru," uvedl optimisticky.

Jeho protějšek Michael Büskens všechny uklidňuje, že je ještě dost času na záchranu celé sezóny. "Máme před sebou polovinu sezóny a rozhodně nejsme předurčeni k sestupu. Bodová ztráta není tak hrozivá. My potřebujeme jedno vítězství, abychom se dostali nahoru a opět si začali věřit. Určitě je to reálná možnost a já doufám, že ta výhra přijde už teď. Kdyby se to nepovedlo, tak to ale stále není konec světa, musíme se připravovat zápas od zápasu," řekl Büskens.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Mujdza, Krmas, Flum, Sorg - Guedé, Makiadi - Schmid, D. Caligiuri - M. Kruse, Rosenthal
Greuther Fürth - pravděpodobná sestava:
Hesl - Nehrig, Kleine, Mavraj, Baba - Stieber, Pekovič, Fürstner, Prib - Asamoah, Nöthe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.80 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Norimberk - Fortuna Düsseldorf  (sobota 15:30)
Oba sobotní soupeři dokázali v poslední době lehce uniknout sestupovým příčkám, stále ale nemají nic jistého a potřebují nutně získávat body. V tuto chvíli je na tom hůře domácí celek, který je se šestnácti body na čtrnáctém místě tabulky o skóre před Wolfsburgem a o čtyři body před Hoffenheimem, kterého by zatím čekala baráž. V souboji s Fortunu však bude favoritem, i když ta má o dva body více a je na třináctém místě Bundesligy.

Norimberk z posledních čtyř zápasů prohrál pouze jednou, a to v minulém kole na půdě favorizovaného Leverkusenu, který se díky tomu dostal na druhé místo tabulky. Nicméně prohra 0:1 rozhodně není ostudou a znamená vcelku slušnou formu. Předtím totiž Norimberk dokázal doma zdolat konkurenční Hoffenheim v poměru 4:2. Ani předchozí remíza 0:0 s Fürthem a senzační bod po výsledku 1:1 s Bayernem určitě nejsou k zahození.

Düsseldorf se zvedl hlavně v posledních třech kolech a jeho aktuální forma je vskutku skvělá. Ve třech utkáních dokázal uhrát sedm bodů, když nejprve doma porazil Hamburk po výsledku 2:0, následně uhrál nesmírně cenný bod proti dvojnásobnému obhájci titulu z Dortmundu a v posledním kole dokázal deklasovat silný Frankfurt. Jeho šance na úspěch tak nejsou malé a určitě bude pomýšlet na body, dá se však čekat velmi vyrovnaný duel.

Norimberk se musí obejít bez zraněného Stephana, který je po operaci menisku, k dispozici ještě nebudou ani český krajánek Hloušek či Mendler. Domácí trenér Dieter Hecking považuje toto utkání za důležité hlavně kvůli psychice. "Oba celky zatím bojují o záchranu a vítězství může jednomu či druhému hodně pomoci. My chceme využít domácího prostředí a máme na to zvítězit. Düsseldorf ale ukázal, že fotbal hrát umí a určitě bude velmi nepříjemným protivníkem," řekl kouč Norimberku.

Hosté se nemohou spolehnout na Bruno Soarese a připraven nebude ani Bastian Müller. Trenér Norbert Meier doufá, že jeho svěřenci potvrdí velmi slušné výkony. "Proti silnějším celkům jsme neměli co ztratit a hráli jsme fantasticky, nyní to ale bude o něco složitější. Teď na nás bude ležet mírný tlak a bodový zisk je pro nás důležitý. V týmu je opravdu velká pohoda, ale bude záležet na tom, jak se vypořádáme se všemi aspekty," uvedl Meier.
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Chandler, Nilsson, Klose, Pinola - Balitsch, Simons - Kiyotake, Frantz, Gebhart - Polter
Fortuna Düsseldorf - pravděpodobná sestava:
Giefer - Balogun, Bodzek, Juanan, J. van den Bergh - O. Fink, Lambertz - Reisinger, Ilsö, Bellinghausen - Kruse
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.50 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
VfB Stuttgart - Schalke 04  (sobota 15:30)
Pořádně nabitý program mají Švábi, které po čtvrteční porážce s Molde v Evropské lize čeká rovnou další představení před vlastními fanoušky, tentokráte do Mercedes-Benz Areny dorazí trápící se Schalke.

Tradičně zpackaný úvod sezóny je z domácího pohledu snad už definitivně zažehnaný, VfB se chytlo opačné vlnové délky a z posledních deseti bundesligových zápasů opanovalo rovnou šestici (!), přičemž daný výčet kalí pouhé dvě porážky (proti Hannoveru a na MAGE SOLAR Stadionu). Ruku v ruce se pak výsledky promítají do tabulky, kde by se svěřenci Bruna Labbadii mohli v případě výhry na soupeře dotáhnout!

Kromě ligové pohody mohou ve švábské metropoli slavit i postup do vyřazovací fáze druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže, to i navzdory nečekané domácí porážce s Molde (0:1), avšak Kodani při bodové rovnosti upozadila vzájemná bilance. "Musíme se fanouškům omluvit," nepochybuje Bruno Labbadia, který si je dobře vědomý, že jeho svěřenci budou proti Königsblauen podporu jistojistě potřebovat. "Doufám, že budeme mít plný stadion, fanoušci budou naším dvanáctým hráčem! Bylo by senzační, kdybychom porazili skupinového vítěze Ligy mistrů," vyzývá rodák z Darmstadtu.

Rozporuplné pocity nyní zažívají v Gelsenkirchenu, kde to zpočátku vypadalo na skvělou sezónu (S04 zažilo druhý nejlepší start v historii!), trochu nečekaná porážka v Sinsheimu však symbolicky zahájila obrat, který sice ještě překryl tříbodový zisk proti Brémám, následovaly ovšem hned čtyři duely bez plného bodového zisku, což se na tabulkovém postavení die Knappen muselo chtě nechtě podepsat.

Hosté tak budou muset dokonce hájit čtvrtou pozici, na kterou si před tímto kolem brousí zuby hned několik hladových pronásledovatelů (Eintracht a Mainz), jež by s radostí přivítali čtvrtou venkovní porážku Schalke v řadě. "Chceme ukázat, čeho jsme schopni. VfB má za sebou domácí zápas proti Molde, zatímco my jsme museli cestovat do Montpellieru, přičemž je někdy cestování náročnější, než samotný zápas," přiznává Huub Stevens.

Dlouhodobě zraněného Cacaua (zpřetrhané vazy v koleni) doplňuje na marodce William Kvist (zánártní kůstka) a nově také dvojice Torun - Okazaki, kterým vystavil stopku stehenní sval, respektive poraněné vazy v koleni. Disciplinární trest si pak odpykává kapitán Tasci a Didavi se pomalu začíná vracet do zápasového rytmu (zatím v rezervě).

Stejně jako na Stade de la Mosson se musí Horníci obejít bez Kyriakose Papadopoulose (koleno), Marca Högera (vazy v koleni) a Ibrahima Afellaye (tréninkové manko). Kvůli zranění kotníku visí otazník nad Farfánem.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - G. Sakai, Maza, Niedermeier, Boka - Kuzmanović, Gentner - Harnik, Holzhauser, Traoré - Ibišević
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Uchida, Höwedes, Metzelder, Fuchs - J. Jones, Neustädter - Farfán, Holtby, Draxler - Huntelaar
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.25 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Dortmund - VfL Wolfsburg  (sobota 15:30)
Po hektickém týdnu, vyplněném bundesligovým šlágrem a epilogem základní fáze Ligy mistrů, čeká na obhájce titulu zdánlivé zklidnění. Do Signal-Iduna-Parku zavítá patnáctý celek tabulky VfL Wolfsburg. Ten se vyznačuje nejen značně nevyrovnanými výkony, ale i nesporným potenciálem. Splní Borussia povinnost, pramenící z papírových předpokladů, a udrží po šestnáctém kole krok se špičkou?

O tom, že je BVB jednoznačným favoritem utkání, vypovídá nejen aktuální rozpoložení obou mužstev, ale i bilance vzájemných zápasů obou celků. Rozhodně se nedá říci, že by byl pro Vlky vestfálský šampion oblíbený soupeř: z dosavadních třiceti odehraných zápasů odcházeli borci VfL jako vítězové jen v šesti případech. Více než polovina těchto duelů (konkrétně 17) vyzněla vítězně pro Černožluté. Značný je i nepoměr vstřelených a inkasovaných branek (58:36 ve prospěch favorita).

Proti Wolfsburgu má Borussia dokonce druhou nejlepší bilanci vůbec. Jen Hansa Rostock (dnes třetiligová) má s BVB horší zkušenosti. V průměru brali "Die Borussen" ze zápasů s Vlky 1,9 bodu. Poslední čtyři zápasy proti Dolnosasům pak dortmundským fotbalistům přinesly plný bodový zisk. Pod trenérem Jürgenem Kloppem podlehla Borussia Vlkům jen jednou.

Borussia zůstává v Bundeslize neporažena již sedm zápasů v řadě, na druhé straně vytěžil BVB tři body jen v jednom z posledních čtyř domácích představení. Jistá nevíra v tříbodový výsledek sobotního klání se může fanouškovi též vkrádat při pohledu na současnou marodku BVB. V kabině dortmundského mužstva totiž řádí nevítaný host - chřipková infekce. Nachlazení jsou přitom klíčový hráči Jakub Blaszczkowski, Mario Götze a Lukasz Piszczek.

Tito borci budou samozřejmě pod drobnohledem a o jejich případném sobotním startu se rozhodne nedlouho před zahajovacím hvizdem rozhodčího Starka. Nejoptimističtější vyhlídky jsou zatím u Götzeho. Velmi pozitivní je také postupná regenerace u Nevena Subotiče, jenž si v prestižním duelu s Bayernem Mnichov přivodil zranění třísla. Srb je již s to absolvovat tréninkovou jednotku. Klopp se však bude muset obejít bez služeb Svena Bendera (rovněž tříslo) a Sebastiana Kehla (koleno).

Už už to vypadalo, že si VfL z minulého ročníků přenesl do aktuální sezóny mizernou výkonnost na cizích trávnících - však také již pětkrát (víc, než kterýkoliv jiný klub) odjížděl Wolfsburg z cizího stadionu bez jediné vstřelené branky. Pod novým trenérem Körstnerem se snad začne blýskat na lepší časy. Kdykoliv přece lze navázat na kanonádu, kterou se dolnosaské mužstvo vytáhlo na hřišti trápícího se Hoffenheimu ve 12. kole. Brankový minimalismus z cizích hřišť však v letošní sezóně činí Vlky jedním z nejsilnějších hostujících celků (10 bodů z venkovních stadionů).

V předchozím kole sehrála Körstnerova družina remízový výsledek s podobně se hledajícím výběrem HSV. Šéftrenér si poté postěžoval na nedostačující efektivitu v koncovce. A to ještě došlo k výraznému probuzení spících střelců právě pod taktovkou nového kormidelníka Körstnera: Z kraje sezóny tápající holandská posila Bas Dost se nyní v posledních sedmi zápasech trefila hned pětkrát a brazilský fotbalový kouzelník Diego rovněž nalezl svou dávnou sílu. Zda-li však tento borec zasáhne do následujícího utkání, není jisté - Diega na pátečním tréninku výrazně zlobil kotník. Otazník visí i nad dalším Brazilcem, Josué má trable se stehenním svalem.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Felipe Santana, Hummels, Schmelzer - Gündogan, Leitner - Blaszczykowski, Reus, Großkreutz - Lewandowski
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Fagner, Naldo, Kjaer, M. Schäfer - Polák, Josué - Hasebe, Diego, Olič - Dost
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.50 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Eintracht Frankfurt - Werder Brémy  (sobota 18:30)
Fotbalisté Frankfurtu prožívají těžké časy a dobře vědí, že úvodní zběsilý nováčkovský vpád do Bundesligy už je pryč. V tuto chvíli musí začít od znova a opět sbírat body, i přes současný slušný náskok ještě rozhodně není nemožný boj o záchranu. Frankfurt doposud získal 24 bodů a je zatím pátý, avšak již teď se může klidně propadnout o několik příček níže. Nyní vyzve silný Werder, který naopak v současnosti nehraje špatně a s jednadvaceti body je zatím osmý.

Na svého sobotního protivníka se tak může bodově dotáhnout a současné výkony jsou na jeho straně. Eintracht z posledních sedmi utkání jen jednou vyhrál a k tomu uhrál dvě remízy, avšak poslední dva duely s hratelnými soupeři jasně nezvládl. Nejprve doma podlehl Mainzu v poměru 1:3 a v minulém kole utrpěl těžký debakl 0:4 na půdě zachraňujícího se Düsseldorfu. Werderu se daří přeci jen o něco lépe.

S Wolfsburgem sice vybojoval pouze bod a následně doma podlehl 1:4 Leverkusenu. V posledním kole si ovšem spravil chuť a dokázal zvítězit v Hoffenheimu přesvědčivě 4:1, určitě chce podobný výkon zopakovat také teď. V posledních vzájemných zápasech v předloňské sezóně nebyl vítěz znám ani jednou, oba celky se rozešly smírně po výsledcích 1:1 a 0:0. Týmy určitě nebudou hrát v kompletní sestavě, ale není to až zase tak hrozné.

Eintracht se musí obejít bez vykartovaného Matmoura, stále nemocný je Amedick a po operaci ještě bude odpočívat Anderson. Kouč Armin Veh věří, že tato přechodná fáze brzy skončí. "Bohužel jsme psychicky dole a nedokážeme se prosazovat v útoku, z frustrace pak vyplývají velké hrubky v obraně. Zkusíme nyní vycházet ze zabezpečené obrany a já doufám, že prolomíme střeleckou smůlu. Potřebovali bychom skórovat jako první, pak bychom si určitě víc věřili," řekl zkušený stratég.

Hosté nemohou využít služeb Bargfredeho a Hunta, kouč Thomas Schaaf cítí v týmu velké zlepšení: "Výhra v Hoffenheimu nám opravdu pomohla a kluci ví, že to v útoku může šlapat. Jsme odhodlaní se znovu dostat do pohárů a vzhledem k současné formě soupeře určitě můžeme zvítězit a dotáhnout se na nejlepší. Nicméně Frankfurt určitě není slabý soupeř, a pokud předvede svou hru ze začátku sezóny, tak to v žádném případě nebude jednoduché."
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - S. Jung, Zambrano, Butscher, Oczipka - Schwegler, Rode - Aigner, Meier, Inui - Occean
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Mielitz - Gebre Selassie, Prödl, Sokratis, Schmitz - Junuzovič - Arnautovič, Fritz, de Bruyne, Elia - Petersen
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.50 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hamburger SV - TSG Hoffenheim  (pátek 20:30)
Premiérově v letošní sezóně zavítá páteční předehrávka do Imtech Areny, kde Rothosen přivítají vleklou krizí procházející TSG. Koncernový celek potřebuje nutně zabrat, avšak v hansovním městě mu tradičně pšenka nekvete.

Domácí mužstvo působí hodně nevyrovnaným dojmem, slabý začátek vystřídaly podstatně zlepšené výkony (hlavně díky příchodu hned několika opravdových posil), když už si pak svěřenci Thorstena Finka začínali pomalu dělat zálusk na pohárové příčky, tak přišel další útlum a nyní znovu následuje obtížný vzestup, když poslední dva zápasy přinesly HSV cenné čtyři body (výhra se Schalke a remíza na hřišti Vlků).

Nastoupenou cestu je však potřeba dlouhodobě udržet, jinak mohou Rothosen na výraznější posun rovnou zapomenout. "Pokud bychom proti Hoffenheimu dokázali vyhrát, můžeme za daných okolností mluvit o vydařeném podzimu. Budeme se chtít jednoznačně rozloučit s věrnými fanoušky vítězstvím," vyhlásil Fink. "Na soupeře jsme připraveni a chceme vyhrát třetí domácí zápas v řadě," dodal 45letý kormidelník.

Markus Babbel si dal před sezónou pořádně ambiciózní cíl a chtěl po letech konečně protlačit vesnické mužstvo do pohárové Evropy (konkrétně do Evropské ligy), to se však od počátku, i přes značné investice do hráčského kádru, ukazovalo jako příliš sebevědomé tvrzení, což se nakonec potvrdilo a bývalý skvělý obránce za to zaplatil měrou nejvyšší - vyhazovem - od konce na lavičce Herthy BSC přitom nestačil uběhnout ani celý rok (zde Babbel neprodloužil smlouvu), což jistojistě na reputaci mladého kouče nepřidá a ten nyní může s odstupem svého odchodu z hlavního města litovat.

Uvolněnou pozici nyní zaujal do konce podzimní části dosavadní trenér rezervy Frank Kramer, jehož cílem bude rozložený tým nakopnout a pokusit se z posledních dvou zápasů (na hřišti HSV a proti Dortmundu) do zimní přestávky vytěžit maximum. "Hlavně doma je Hamburk velmi silný, ale pokud k zápasu přistoupíme naplno, tak se můžeme poprat o bodový zisk," nepochybuje rodák z Memmingenu.

Konečně probuzeného Maximiliana Beistera trápí stehenní sval a mladý křídelník tak bude muset na chvíli vysadit. Do konce podzimu pak schází trojice van der Vaart (taktéž stehenní sval), Jiráček (třísla) a Jansen (vykloubené rameno), stále není připravený ještě ani Kačar.

Také na druhém konci barikády rozhodně nezeje marodka prázdnotou. K dispozici nejsou zranění Wiese, Vestargaard, Thesker a Chris, stejný důvod zřejmě vyřadí ze hry i Delpierra.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Adler - Diekmeier, Mancienne, Westermann, Lam - Badelj - Skjelbred, Aogo - Arslan - Son, Rudņevs
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Casteels - Beck, Williams, Compper, Johnson - Rudy, Salihović - Roberto Firmino, Volland, Usami - Joselu
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.40 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov15122141:638
2.Bayer Leverkusen1593328:1930
3.Borussia Dortmund1576230:1627
4.Schalke 041574425:1925
5.Eintracht Frankfurt1573527:2624
6.1. FSV Mainz 051572621:1823
7.VfB Stuttgart1564517:2422
8.Werder Brémy1563626:2421
9.Hamburger SV1563616:1821
10.Borussia Mönchengladbach1556422:2521
11.SC Freiburg1555520:1720
12.Hannover 961562728:2720
13.Fortuna Düsseldorf1546518:1918
14.1. FC Norimberk1544714:2116
15.VfL Wolfsburg1544714:2316
16.TSG Hoffenheim1533922:3612
17.FC Augsburg1515911:268
18.Greuther Fürth1515910:268
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
pátek 20:30Hamburger SV - TSG Hoffenheim
sobota 15:30Borussia Dortmund - VfL Wolfsburg
sobota 18:30Eintracht Frankfurt - Werder Brémy
neděle 15:30Borussia Mönchengladbach - 1. FSV Mainz
neděle 17:30Hannover 96 - Bayer Leverkusen

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (85)

Přidat komentář
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Byl jsem. Dobrej výjezd, škoda jen že odmítli boj.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem si říkal, že tam bude asi ta vaše skvadra.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo ale někteří jeli jen kvuli tomu stadionu co je poblíž, kde měl projevy Hitler.

Reagovat
smazaný uživatel

Btw, včera zemřel člověk, který stál v zárodku družby FCB a GKS.

R.I.P. Jacek

Reagovat
smazaný uživatel

R.I.P.

A příčinu nevíš?

Reagovat
smazaný uživatel

Byl hodne nemocny.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Prý zemřel i někdo z Havířova???

Reagovat
smazaný uživatel

hm, teplou, studenou a do klece...a na pozorování do laboratoře

Reagovat
smazaný uživatel

RedArmy: http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=wcnk-f4K_5I

A k tomu tvému blbému příspěvku. Nic se nestalo, tak negeneralizuj

Reagovat
smazaný uživatel

samozřejmě, jsem naprostý blbec, že nefandim házení čehokoli po komkoli a ničení čehokoli, jen aby si dokázali jaký sou to borci silný a poplácali si v hospodě po zádech jakej "krásnej" bordel to zase udělali... a to je "trošku" jiná RedArmy než ta "moje"

Reagovat
A Seleção

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A kdo to tady tvrdí ?

Jenom se tu dal odkaz, když sem přijeli fanoušci FCN, nic víc, nic míň...

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
jv

Nemá chybu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A zítra to zase neuvidím ... mein Gott!

Reagovat
smazaný uživatel

Babbelem to nebylo.

Reagovat
db18

Reagovat
jv

Že by se nám konečně vytoužený přání vyplnilo?

Reagovat
JozkokozleJ

Este, ze si to nevyslovil.

Popravde, mne Hoffe nijak nevadil, ale z moznej ponuky by mi ozaj nevadilo, kebyze v ponuke nie su

Reagovat
jv

Dával jsem si pozor.

Reagovat
smazaný uživatel

"Hoffenheim hraje na to co má, skoro nic", to bylo trefné , bohužel Hamburk bojuje taky sám se sebou.

Reagovat
JozkokozleJ

Podla mna ma Hoffenheim na viac, o dost viac, nez momentalne predvadza. Snad na jar nenakopnu motorku.

Reagovat
smazaný uživatel

Oni v současné chvíli nemají navíc než na to nic. V Hoffe se musí dít něco víc, protože ti hráči prostě chtějí prohrát, dneska HSV darovali výhru, ani jedna branka a břevno nemuselo být, stačilo jen pořádně bránit a přistupovat k hráčům, místo to od nich ještě ustupují a nechají jim prostor, u druhé branky si stoupne pět lidí k sobě a sledují jak kolem nich prolétává míč. Napadání taky neznají, aspoň Mancienna mohli zkusit napadat, ten měl problémy s rozehrávkou i tak, místo toho stojí na vlastní polovině a nedělají nic. Absolutně nikdo z Hoffe nedává tomu utkání něco navíc, ba ani alespoň nějaké optimum, jedou snad na nějaký nouzový režim či co.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak může pořád hrát ten Mancinne? Vždy když se dívám na HSV, je naprosto strašnej..

Reagovat
jv

Asi to nebude tak horký, když má HSV jen osmnáct inkasovaných branek (čtvrtá nejlepší obrana), on se docela zvednul a už nepředvádí tak strašný výkony, svoje si odehraje, i když hlavním pilířem defenzivy je jednoznačně Heiko a René.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: O víkendu se koná v Poznani již tradiční turnaj mladých nadějí. A kdo tam bude hrát? Zde jest kopírka z oficiálních stránek, překlad asi netřeba:

Lech Poznań, FC Barcelona, Borussia Dortmund, Sporting Lizbona, Manchester City, Chelsea Londyn, Dinamo Zagrzeb, Juventus Turyn, Paris Saint Germain, Galatasary Stambuł.

A jak to vypadalo v minulých ročnících?

http://www.youtube.com/watch?v=Ib70m35Pc5Q

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

1. FC Norimberk - Fortuna Düsseldorf

po o. vyrážim juchů..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Norimberk mě láká fest ale ještě sem se tam nedokopal na zápas. Město už znám (bydlí mi tam příbuzní).

Reagovat
smazaný uživatel

Nürnberg-Düsseldorf

1 Výhra domácích 1.80

Augsburg-Bayern

Augsburg nedá gól 1.67

Dortmund-Wolfsburg

Obě mužstva dají gól - ANO 1.84

Stuttgart-Schalke

Padne 0-2 gólů 2.12

Frankfurt-Bremen(1.p)

0 Remíza 2.00

D.Dresden-Bochum

1 Výhra domácích 2.03

Paderborn-Hertha

2 Výhra hostů 1.87

Celkový kurz 89.02

Reagovat
JozkokozleJ

Fuj, ten Paderborn je nesympaticky mansaft.

Reagovat
smazaný uživatel

Stark

Reagovat
slovaňáák

Nebyla...

Reagovat
smazaný uživatel

1) nebyla to ruka

2) i kdyby to ruka byla, tak to bylo od nohy do ruky, což se nepíská.

Reagovat
Logan

Stark si ze mě dneska asi dělá prdel. Totálně zazdil celej zápas.

no ale stejně, BVB to dáme

Reagovat
smazaný uživatel

jako bych sledoval zápas Sparty... Stark dotáhne Wolfsburg k vítězství... neodpískaný ofsajd a následná vymyšlená penalta a červená karta... Stark

Reagovat
smazaný uživatel

chtěl si říct Plzen.

Reagovat
DieFohlenBMG

sparta by nenastoupila do 2.poločasu

Reagovat
smazaný uživatel

Stark

Reagovat
DieFohlenBMG

nomen omen

Reagovat
OVi.77

Tak jsem si říkal jestli vsadit na BVB, ať se mi trošku zvýší kurz...no dobře jsem udělal, že jsem si to nakoenc rozmyslel a plácnul tam bulharskou ligu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Co se stalo ?

Reagovat
smazaný uživatel

Gómez zase přišel ze střídačky...vůbec jsem netušil, proč se v prvních sekundách na trávníku tak divně usmíval, skoro až smál...on ten parchant prostě věděl, že za minutu dá zase góla...jakoby jen tak mimochodem.

Reagovat
OVi.77

Reagovat
db18

Reagovat
DieFohlenBMG

s tim pekhartenm to vypadá hodne špatně

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pospovič

Reagovat
DieFohlenBMG

to je typek

Reagovat
REPLIKATOR

Ibiševič

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
DieFohlenBMG

jj hattrick proti schalke je super, ale myslel jsem goméze

Reagovat
smazaný uživatel

Mario

Reagovat
smazaný uživatel

hm.. Stark děkujeme!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Čelo tabulky střelců pěkně vyrované. Ale vsadil bych si na to, že vyhraje Goméz. Přeci jenom, ztráta sedmi gólů na čelo není nic hrozného, pro něj.

Reagovat
Logan

Jak jsem vždy Starka uznával jako jednoho z nejlepších rozhodčích, tak dnes se z něj stal naprosto totální tragéd, kterej domrdal jinak perfektní zápas. Co dneska předvedl bylo neuvěřitelný Nur der BVB

Reagovat
smazaný uživatel

Bylo to vyostrene na obe strany, nechovejme se jako spartane

Reagovat
Logan

Nechovám se jak sparťan, fuj, to je hrozná urážka. Jen říkám že zazdil skvělej zápas. Ani ne tak těma vymyšlenýma penaltama, jako spíš tím vyloučením. Kdyby pískl penaltu, která nebyl, who cares, stejně by odjeli z bůrem, ale tím vyloučením, následnou kompenzací ve druhý půli atd, to byla prostě tragédie. Hrozně mě to zklamalo

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsem to nemyslel, že se chováš jako sparťan. Ale nepřišlo mi, že by pískal na stranu Wolfsburgu. Je pravda, že ty obě pencle byli přísné ale že by tím zazdil zápas ? I tak to šlo a BvB drtilo vlky.

Reagovat
Logan

Já jsem vůbec neřekl ale že pískal na stranů Vlků. Pískl penaltu a vyloučil Marcela uplně nesmyslně, a tím to zabil. Protože se to ve druhé půli zase snažil kompenzovat na druhou stranu. Pak už z toho byl tak zmatenej, že tam bylo spousta otočených faulíků a jiných věcí a to na obě strany. Zápas tím zazdil. Ano, sice i v 10ti jsme je přehrávali, ale hrát 60 minutv 10 je přece jen dost. Oni si prostě počkali až nám dojdou síly a to jim stačilo.

Reagovat
smazaný uživatel

"Rozhodčí Wolfgang Stark se omluvil Dortmundu za nařízení penalty ve prospěch Wolfsburgu, který na hřiši favorita nakonec vyhrál 3:2. ve 36. minutě vyloučil obránce Borussie Schmelzera, který míč na brankové čáře neodvrátil rukou, ale zasáhl ho oběma koleny. Z nařízené penalty vyrovnal Dieg na 1:1. "Podíval jsem se na to ještě jednou a bohužel to byla moje chyba. Je mi to líto, to by se nemělo stávat. Červená karta i pokutový kop byly nařízeny špatně, jsem z toho naštvaný," řekl Stark."

Omluvil se, což je v pořádku, taky to není robot ale člověk, že jo.

Reagovat
Arne

Co ten nervák, dovezl tě v poho?

Reagovat
smazaný uživatel

Cikán vyjebaný

Hele, potom s ním byla normální řeč, říkal, že ty soboty tam začínají být mrtvé ale pátky jdou, je tam narváno. Bohužel, jak už takhle nikam nechodím, tak sem to netušil

Každopádně, je vidět, že fakt začínám odvykávat alkoholu. Brrr.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Arne

Reagovat
db18

když pískl penaltu, musel v té situaci dát i červenou

Reagovat
Arne

Sorry, ale kolikrát jsi ho viděl, že píšeš, že se z něj stal tragéd dneska? On jím je už pěkně dlouhou dobu, snad ještě horší než ta krysa Drees.

Reagovat
Logan

Tak já sleduju takřka jenom Dortmund, maximálně jsem ho mohl vidět v LM. Každopádně to pro mne byl vždy jeden z těch lepších rozhodčích. Pokud tragicky píská už dýl, tak jsem to nezaznamenal, jelikož to asi nebylo v našem zápase. Každopádně pro mě se stal tragédem až dnes/včera

Reagovat
Arne

No pro mě se jím definitivně stal tou barážovou odvetou, no... Ne, ale i předtím jsem si všímal, že jdou na něj stížnosti a mám dojem, že nejednou byl v nějaký anketě hráčů vyhlášen za nejhoršího rozhodčího bundesligy. Je to hlavně tím, že se chová arogantně, nenechá se s ním mluvit.

Reagovat
smazaný uživatel

Přidejte se do nové FB skupiny o kurzovém sázení. Více hlav více ví. https://www.facebook.com/DaSeZivitSsazenim

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
db18

OT: nekoukáte na Jahn - TSV?

sudí přeřušila hru kvůli pyru, přitom se ani žádný kouř na hřiště nedostal

Reagovat
db18

a SSV zas neudržel vedení

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele