Bundesliga - preview 14. kola

27.11.2009, 08:36, aktualizováno 29.11.2009, 08:51
Previews
Leverkusen je po sobotních zápasech druhý o skóre za Werderem, pokud ovšem bude bodovat proti trápícímu se Stuttgartu, posune se zpět na první příčku. Na tu zatím nemůže myslet Bayern, který je až osmý, na dostřel titulu se ale může přiblížit v Hannoveru...
VfL Bochum - 1. FC Köln  (pátek 20:30)
Páteční předehrávku čtrnáctého podzimního bundesligového kola obstarají týmy, které asi jejich fanoušci moc nepochválí. Bochum je na předposlední pozici, hosté z Kölnu jsou o dvě příčky napřed a před svým soupeřem mají jednobodový náskok.

Oba týmy si asi letošní sezonu představovaly trochu jinak. Bochum zaspala úvod sezony a doplatil na to trenér Marcel Koller, jehož vystřídal Heiko Herrlich. To porýnští kozlíci měnili trenéra před sezonou. Zvonimir Soldo nahradil na lavičce energického Christopha Dauma, který zamířil do tureckého Fenerbahce, kde mu hned na letišti ukradli většinu zavazadel. V poslední době se ozývají hlasy, že Daumův návrat by proslulému klubu mohl pomoci.

Jestliže vyjmeme z letošního bilancování berlínskou Herthu, která získala jen pět bodů, Bochum je se Stuttgartem suverénně nejhorším týmem. O to smutnější pak je fakt, že v tabulce je horší než Bochum jen Hertha, která byla právě jediným týmem, jenž nedokázal na rewirpowerStadion zvítězit. "Je to pro nás výzva, absence Lukase Podolského nám hodně nahrává," řekl před utkáním Herrlich, jehož tým v poslední kole šokoval v Hamburku, kde zvítězil 1:0.

"Kluci se odměnili sami, už jsme nemohli stále prohrávat. Na tom je to nejlepší, že nesmíme přestat. Naším mottem je vyhrát, vyhrát a vyhrát! Bude to velmi těžké, ale moc chceme před našimi fanoušky," zakončil Herrlich, jemuž budou scházet Bönig, Yahia, Azaouagh a Dedić s podezřením na nákazu prasečí chřipkou.

To Köln si v letošní sezoně také své užil, jednu dobu se dokonce nacházel na posledním místě tabulky a do tohoto utkání půjde oslaben o Ullmanna, Salgera, Clemense, Matuschyka, Niedriga, Nottbecka, Gardawaského, Vunguidicua a nezúčastní se ani již zmíněný Lukas Podolski.

Pro kozly to ale nebude jednoduché, zatímco Bochum si zvedla ego v Hamburku, nároční fanoušci porýnského klubu museli sledovat, kterak si jejich miláčci nechali od Hoffenheimu nadělit čtverku na domácím hřišti. "Máme to pod kontrolou. Hra nebyla špatná, pokud tak budeme hrát v Bochumi, vyhrajeme," prorokoval před zápasem trenér Soldo.

V médiích se v týdnu spekulovalo o ztrátě důvěry hráčů v chorvatského trenéra, hlavním iniciátorem vzpoury měl být kapitán Milivoje Novaković. "Nic takového se neděje. Osm hodin jsme analyzovali situaci z neděle, proto můžeme věřit, že Bochum dopadne lépe. Hráči s trenérem problém neměli," předstoupil před novináře Michael Meier.

Situace kolem Novakoviće se řešila v týdnu. "Dal jsem mu šanci, aby se omluvil mě i týmu. Potřebuji na hřišti kapitána, který bude na hřišti mou prodlouženou rukou. To jsem u Milivoje necítil, budu muset zvolit nového. Ale Novaković již nikdy více," řekl Soldo. Pro páteční utkání určil kapitánem Petita.
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Heerwagen - Concha, Maltritz, Mavraj, Fuchs - Pfertzel, Dabrowski - Šesták, Epallé, Grote - Klimowicz
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Mondragón - Schorch, Geromel, Mohamad, Womé - Maniche, Petit, Pezzoni, Ehret - Freis, Ishiaku
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.25 - 3.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FSV Mainz 05 - Hamburger SV  (sobota 15:30)
S Hamburkem to jde před zimní přestávkou z kopce. Fotbalisté z města velkých lodí nevyhrávají a tomu úměrně klesají tabulkou směrem dolů. Se ziskem pouhých dvou bodů z posledních třech ligových utkání bylo HSV odsunuto a na pátou příčku. Na šesté na svou šanci čeká překvapení sezony, ve formě hrající Mainz, který by se domácím vítězstvím mohl posunout na pohárové příčky a Hamburg z nich sesadit.

Trable HSV začaly přesně před měsícem, kdy seveřané remizovali na hřišti Schalke. Od té doby už jeho hráči nezvítězili, doma dokonce dvakrát prohráli - a to pokaždé s týmy z dolní poloviny tabulky. Minulou sobotu si všechny body z Nordbank Areny odvezla předposlední Bohum po výhře 1:0."Teď proti Bochumi jsme 60 minut byli jasně lepší, přesto to nestačilo. Trochu nás to flustruje, bereme si z toho však ponaučení a víme, že před soupeřovou brnakou musíme být mnohem nebezpečnější a hlavně efektivnější,", prohlásil kouč Hamburku Bruno Labbadia..

Trenérovu cílevědomost sdílejí i sami hráči, jmenovitě kapitán David Jarolím:"Nedaří se nám a uvědomujeme si, že jinak, než že budeme hrát lépe to nevyřešíme. V Mainzu to nebude nic jednoduchého, doma jsou silní a několikrát to i potvrdili, třeba když porazili Bayern. Určitě ale potřebujeme zvítězit a uděláme pro to vše,", řekl český reprezentační záložník pro hamburskou večerku. Hostům bude na Rýnu kromě dlouhodobě zraněného Zé Roberta ještě Alex Silva, Benjamin, Reinhardt, Pitroipa, Guerrero a v pouze regeneračním tréninku je stále ještě chorvatský útočník Petrić.

Na druhé straně se Mainzu vede na výbornou, před sezonou byl klub z města na Rýnu tipován na sestup, dnes je kandidátem na pohárové příčky. Z toho mají domácí jistě velkou radost, střízlivě však postavení v tabulce nepřeceňují: "Postavení v tabulce je vždy odrazem výkonů, a proto nás šesté místo samozřejmě těší ne však natolik, aby nás uspokojilo. Víme, že se to skokem může změnit, a to nesmíme dopustit. Hamburk je špičkový mančaft a jako takový ho musíme přivítat," prohlásil mladý trenér domácích Tuchel. Ten bude mít k dispozici kromě Wacheho a Kirchhoffa kompletní a motivovaný kádr.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
H. Müller - F. Heller, Bungert, Noveski, Löw - Karhan, Soto - Hoogland, Ivanschitz, Schürrle - Bancé
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Rost - Demel, Boateng, Mathijsen, Aogo - Jarolím, Tesche - Trochowski, Jansen - Berg, Elia
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.85 - 3.25 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Norimberk - SC Freiburg  (sobota 15:30)
Záchranářský duel dvou nováčků uvidí fanoušci na EasyCredit-Stadionu v Norimberku. Do bavorského města totiž přijede Freiburg, který je na tom pouze o bod lépe než FCN.

Norimberk v posledním kole doslova šokoval ve Wolfsburgu, když vítěznou brankou Peera Klugeho ze závěrečných minut zdolal úřadujícího mistra. To Freiburg si v tomto kole naopak moc dobře nepočínal - doma od Brém dostal šestku a potvrdil tak, že má s třiceti inkasovanými brankami nejhorší obranu v lize.

Freiburg v Norimberku nečeká nic lehkého. V zápasech venku se sice řadí do první sedmičky nejlepších, avšak bude se hrát před 40 tisíci diváky, kteří ještě pamatují, kterak "der Club" v loňské sezoně dvakrát porazil vítěze loňského ročníku 2. bundesligy. Nejprve doma 2:0 a pak na jaře 1:0 zásluhou Dara Vidosiće.

"Zápas bude velmi vrtkavý," upozornil před utkáním Marek Mintál. "Máme teď ale po výhře ve Wolfsburgu skvělou šanci porazit Freiburg, což by nás mohlo nakopnout." Slova slovenského "Fantoma" doplnil i trenér Michaela Oenning. "Musíme začít hrát inteligentně. Je to pro nás velká příležitost, jak se vyšvihnout výše v tabulce."

Oenning do tohoto utkání ale nemůže počítat s brankářskou jedničkou Schäferem, dále s Kammermeyerem, jenž byl přeřazen do druhého týmu, s Kotzkem a také Rissem, u nějž je podobně jako u Frantze otazník na jeho startem. Žlutá hrozba se snáší nad Jurim Judtem, který letos nasbíral už čtyři žluté karty a zápas by měl začít na lavičce.

To hosté z Bádensko-Württemberska by rádi zopakovali výhru 2:0 nad Norimberkem z 26. ledna 2002, neboť od té doby všem čtyřem střetnutím kraloval "der Club". Ve Freiburgu to ale za letošek také žádná velká sláva není, ačkoliv se svěřencům Robina Dutta podařilo zvítězit před reprezentačním přestávkou v Bochumi, mimo to nasbíral nováček soutěže jen od osmého kola pět proher s hrozivým skóre 3:17.

Hráči se navíc určitě budou chtít revanšovat zesnulému předsedovi klubu Achimu Stockerovi, neboť při zápase uctění jeho památky si nechali od Brém nadělit šestku. Možná se však budou muset obejít bez svého kapitána Heika Butschera, jenž si v nešťastném utkání s Werderem zranil rameno a o jeho startu se ještě bude rozhodovat, teprve v pátek navíc podstoupil zátěžový test. Trenér Dutt kromě něj nebude mít k dispozici Langera, Salze, Uzomu, Rotha a Topraka, jenž je stále v procesu rehabilitace.

"Proti Brémám selhala celá naše defenziva," řekl sám Dutt. "Soupeř si s námi dělal, co chtěl. Vzhledem k tomu se stále snažíme pracovat jako tým, ale nejsme dostatečně kompaktní. Máme hodně problémů - týmových i individuálních. Jedním z těch je, že mnozí mladí hráči si ještě dostatečně nezvykli na Bundesligu. Norimberk je ale na podobné úrovni jako my a oproti minulému víkendu jsme zase silnější," zakončil v médiích často kritizovaný Dutt, neboť šestka od Werderu nebyla jediným podobným výsledkem - v úvodu sezony si zastřílel pěti góly Leverkusen, stejný počet gólů si pak hráči od Schwarzwaldu odvezli i z Hannoveru.
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
Stephan - Diekmeier, Wolf, Maroh, Pinola - Nordtveit - Gygax, Frantz - Kluge - Eigler, Bunjaku
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Pouplin - D.-R. Cha, Krmaš, Bastians, Butscher - Banović, Flum - Abdessadki, Jäger - Reisinger, Idrissou
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.25 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Werder Brémy - VfL Wolfsburg  (sobota 15:30)
Jednoznačným šlágrem 14. kola Bundesligy je souboj Werderu Brémy s vlky z Wolfsburgu. Werderu se na Weserstadion letos poměrně daří, když zde prohrál jen jeden zápas, a to první kolo překvapivě s Eintrachtem Frankfurt. Od té doby Werder ani jendou neprohrál, a to jak na domácí půdě, tak ani na té venkovní. V bilanci zápasů na cizí půdě dokonce vévodí ceké Bundeslize.

Wolfsburg je tuto sezónu rovněž nebezpečnější venku než doma, což je na tým, který minulý rok ve Volkswagen Aréně neprohrál jediný duel, celkem překvapivé. Podíváme-li se na momentální formu obou celků, zjistíme že větší fazónu mají hráči Werderu. Roznesli totiž rozdílem třídy nebohý Freiburg, který si tak před domácím publikem uřízl ostudu a prohrál vysoko 0:6. Jak je ve Werderu zvykem, o góly se postaral celý tým, pouze Hugo Almeida si připsal dva zásahy. Tým tak prokázal, že se dokáže gólově prosadit i bez svého elitního střelce - Claudia Pizarra.

Pizarro bude chybět i v sobotu, což je pro domácí nepříjemné. Pokud totiž dokáží vlky porazit, vyšvihnou se po dobu alespoň 24 hodin na čelo tabulky. Peruánský kanonýr je momentálně v péči doktora Hans-Wilhelma Müller-Wohlfahrta, známého německého specialisty a tak Thomasi Schaafovi nezbývá než být trpělivý a čekat. "Claudiův stav se lepší den co den, ale ne dostatečně na to, aby v sobotu vyběhl na hrací plochu. Není lehké takové zranění vyléčit a musíme být velmi opatrní, protože léčbu nejde nějak zázračně urychlit," uvedl dlouholetý trenér Brém.

Pizarrova absence by mohla být zároveň příležitostí pro Marcela Morena, který toho zatím moc po svém příchodu z Latinské Ameriky v Šachťaru ani ve Werderu neodehrál. V dresu Brém se představil zatím sporadicky, neboť jej sužovalo zranění čelisti, kterou měl zlomenou, a musel čekat, až mu opět sroste. Významné ztráty lze najít i v kádru Wolfsburgu. Vlkům bude velmi chybět kapitán Josué, který již nasbíral za podzimní část 5 žlutých karet a bude tak za svojí nedisciplovanost pykat. Horší je to s ObafemiMartinsem, který se včera vážně zranil a délka jeho absence je tak zatím ve hvězdách. Podle všeho však by měl přijít stoprocentně o zbytek podzimní části, avšak na start té jarní by mohl být již připraven.

Pro vlky je to tak smutná tečka za zcela nevyvedeným týdnem. Vše začalo domácí smolnou prohrou s Norimberkem a pokračovalo v týdnu porážkou na půdě CSKA Moskva, což Wolfsburgu nejspíše zavřelo dveře k postupu do další fáze Ligy mistrů. Vše pak zakončilo ono Martinsovo zranění. Vlci tak mohou prokázat svojí vnitřní soudržnost a jak se dokáží popasovat s nepřízní osudu. Pokud chtějí v městě lidových vozů pomýšlet na titul i letos, neměl by to být pro ně žádný problém. Krom výše zméněných hráčů nebudou moci nastoupit na straně Werderu Duško Tosić, Tim Borowski, Jurica Vranjes, na straně Wolfsburgu Argentinec Santana. A na závěr jedna zajímavá informace pro fanoušky a zvlášť sázkaře. Ani jeden z posledních 29 vzájemných duelů těchto dvou týmů neskončil bezgólovou remízou, tak doufejme, že této tradici budou oba týmy věrny i letos, protože góly jsou, jak známo, kořením fotbalu.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Fritz, Mertesacker, Naldo, Boenisch - Frings - Bargfrede, Özil, Hunt - Hugo Almeida, Marin
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Pekárik, Ricardo Costa, Madlung, M. Schäfer - Hasebe, Riether, Gentner - Misimović - Grafite, Džeko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.85 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
TSG Hoffenheim - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
Čtrnácté kolo Bundesligy nabídne i souboj dvou nadmíru ofenzivně laděných týmů. Do Sinsheimu přicestuje Borussia Dortmund, která by se ráda posunula blíže k evropským pohárům, domácí Hoffenheim může v případě ideálních výsledků putovat až na druhé místo.

Hoffenheim má v poslední době fazonu jako hrom. Sled zápasů před reprezentační pauzou sice završil domácí prohrou s Wolfsburgem, pak však následovaly výhry nad Norimberkem, Koblenzem v národním poháru a Freiburgem. V posledním kole pak svěřenci Ralfa Rangnicka cestovali do Kölnu, kde roznesli domácí na jejich kopytech 0:4. Hoffenheim je díky tomu na čtvrtém místě jen o tři body za vedoucím Leverkusenem. Doma se týmu miliardáře Dietmara Hoppa taktéž daří - je pátý v tabulce a prohrál pouze jednou.

Proti týmům z horní poloviny se ale bádensko-württemberskému týmu vůbec nedaří, zatímco proti týmům ze suterénu soutěže plně bodoval sedmkrát ze sedmi příležitostí, proti německé elitě získala 1899ka jen dva body ze šesti zápasů. "Borussia vykazuje silný start na míč. Bude to jiný zápas než před rokem v Mannheimu. Je před námi obtížný úkol na devadesát minut. Máme ale velkou možnost," řekl na předzápasové tiskové konferenci Rangnick.

Zkušený trenér, jenž loňského nováčka dokonce dovedl k titulu podzimního mistra, se bude muset obejít bez Jaissleho, Herdlinga, Tagoeho, Ibertsbergera a Grahla. Útočná trojce Ba - Ibisević - Obasi by tak měla pro utkání v Rhein-Neckar-Areně zůstat neroztržena.

Dortmundu se na rozdíl od jeho sobotního soka moc nedařilo. Za posledních pět utkání prohrál pouze jednou, naneštěstí pro trenéra Kloppa v DFB-Pokalu s Osnabrückem, odkud tedy tým vypadl. Nejhorší na vypadnutí vestfálského klubu je i fakt, že fanoušci letos stoletého klubu viděli v národním poháru jednu z možností, jak se po dlouhé odmlce opět dostat do pohárů. V bundeslize je to ale v listopadu mrzuté - nejprve remíza v Brémách a pak další remíza doma s Mainzem. Obě remízy jsou navíc nešťastné tím, že Borussia byla v obou utkáních lepším týmem a doplatila na mizernou koncovku.

"Již potřetí za sebou budeme mít venku těžkého soupeře," narážel Jürgen Klopp na poslední soupeře jeho týmu z venkovního prostředí, neboť Dortmund po Leverkusenu a Brémách směřuje na horkou půdu v Sinsheimu. "Od září jsme neporažení, chceme tuto sérii protáhnout."

K natáhnutí série ale Dortmundu nepomohou Dede, Hajnal, Kehl, Öztekin, Le Tallec a Rangelov. Případné vítězství ale Dortmund takřka nikam neposune - měl by zůstat na deváté pozici.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Beck, Šimunić, Compper, Eichner - Salihović, Luiz Gustavo - Carlos Eduardo - Ba, Ibišević, Obasi
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Owomoyela, Subotić, Felipe Santana, Schmelzer - Hummels, Sahin - Blaszczykowski, Zidan, Valdéz - Barrios
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.40 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Hertha BSC - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Stále suverénně poslední Hertha už má nůž na krku, vzhledem k pekelně těžkému závěru podzimu potřebuje nyní konečně naplno bodovat, což se jí v lize povedlo zatím jen v úvodním kole. Soupeřem jí nyní bude Frankfurt, který svými posledními vystoupeními taktéž spíše inklinuje k boji o záchranu.

Berlíňané se na chvostu bundesligy krčí s mizernými pěti body, k tomu, aby na jaře měli ještě dobrou šanci se zachránit, by velmi bodl dvoumístní zisk z podzimu. Vzhledem k tomu, že v posledních třech kolech hraje BSC v Mnichově, Gelsenkirchenu a doma s vedoucím Leverkusenem, je důležitost tohoto klání více než jasná. "Na význam utkání nemusíme více poukazovat. Momentálně jsou všichni srozuměni s tím, o co tu jde," prohlásil manažer Michael Preetz.

V hlavním městě by neradi napodobili dva týdny starý zápas proti Kölnu, který si odvezl velešťastnou výhru. "V naší situaci je to výjimečné utkání. Proti VfB jsme byli k vítězství blízko, tuto sobotu je čas to dotáhnout do konce," dodal Preetz, jenž připomněl remízu 1:1 ve Stuttgartu, kde Hertha dlouho držela vedení. K tomu jej přivedl útočník Ramos, ten ovšem nyní zřejmě bude chybět. Na marodce se tak přidal k Ebertovi, Kringemu, Dárdaiovi, Bengtssonovi a Steinovi, mimo hru jsou i Drobného tři náhradníci Ochs, Gäng a Burchert.

O řadové utkání rozhodně nepůjde pro domácího trenéra Friedlehma Funkela, který na lavičce Eintrachtu strávil pět let. "Samozřejmě to bude o trochu větší vzrušení, ale nemám nic k rozdávání," potvrdil Funkel, že půjde o boj na ostří nože. "Pro nás to nehraje velkou roli. Sice mančaft zná dobře, ale já taktéž dobře znal Leverkusen, žádná výhoda to tedy být nemusí," domnívá se jeho nástupce Michael Skibbe.

Jeho tým po velmi vydařeném startu ztrácí dech a pomalu se začíná uhnizďovat v dolní polovině tabulky. Před dvěma týdny Eintracht dostal nařezáno 0:4 v Leverkusenu, poté navíc doma podlehl Gladbachu. "Je to velká výzva, stejně jako každý bundesligový zápas. Tentokrát jde o hodně pro oba kluby - pro Berlín takřka o všechno a pro nás o uchování odstupu od spodku tabulky," uvedl Skibbe, jenž má zraněné Amanatidise, Fenina, Tosuna, Vasoského, Preuße a Prölla.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Drobný - Piszczek, A. Friedrich, von Bergen, Pejčinović - Nicu, Lustenberger, Kačar, Cícero - Raffael, Wichniarek
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Nikolov - P. Ochs, Franz, Russ, Spycher - Teber, Chris, Schwegler - Meier, Korkmaz - Liberopoulos
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Borussia Mönchengladbach - Schalke 04  (sobota 18:30)
Ačkoliv to postavení v tabulce příliš nenaznačuje, utkání Schalke v Borussia-Parku by mohlo být jedním z nejhezčích utkání 14. kola německé nejvyšší fotbalové soutěže, a to i přesto, že oba celky dělí v tabulce deset bodů a devět míst.

Mönchengladbachu se před sezonou předpovídala pověst černého koně soutěže, na papírové předpoklady však nakonec nedošlo a tým Michaela Frontzecka je od šestnáctého místo vzdálen pouze čtyři body. Pro fanoušky porýnského klubu mohou být útěchou alespoň poslední výsledky jejich klubu - Borussii se podařilo utnout pětizápasovou sérii proher z září a října, navíc z posledních čtyřech utkání získal jeden z nejúspěšnějších klubů bundesligové historie hned osm bodů, nejvíce pak zřejmě hřeje výhra nad Hamburkem.

"Nebudeme dělat mnoho změn," řekl hlavní trenér Frontzeck na předzápasové tiskové konferenci. "Máme skvělou formu a opravdu není důvod co měnit. Schalke je v současnosti pro mě nejlepší tým v lize, bude to velmi těžký zápas. Chceme s tímto týmem držet krok co nejdéle, hrát si naši hru, neztratit trpělivost a nenechat se zlákat. To je klíčem k úspěchu."

V loňské sezoně měl Gladbach existenční potíže a 10. května 2009 v rámci 31. kola čekal Königsblauen. Vyrovnané utkání rozhodl jedinou brankou zápasu Roberto Colautti a vyprostil tak svůj tým ze sestupového pásma, kam už klub v loňské sezoně nespadl. Fanoušci v Borussia-Parku mohli být právem hrdi, neboť pro jejich oblíbence to byla první výhra nad Schalke po pěti letech a dvou dnech. Sobotního klání se však nezúčastní Callsen-Bracker, Daems, Dorda, Gohouri, Alberman a Svärd, hrozba páté žluté karty visí nad Arangem.

Schalke se naopak po příchodu Felixe Magatha prorokoval boj o titul. Po třinácti zápasech sezony můžeme říct, že se tento cíl Royal Blues celkem daří - na vedoucí Leverkusen totiž Schalke ztrácí jen dva body a pokud Bůh dá, mohl by se po tomto kole vyšvihnout do samotného a tolik chtěného čela bundesligové tabulky.

"V Gladbachu to bude boj o každý metr hřiště. Já ale nepochybuji, že se do svých šancí dostaneme," řekl Felix Magath, který přišel před sezónou z Wolfsburgu. "Nesmíme je ale podcenit. Obrana je jejich nejsilnější část. Vpředu tak silní nejsou, takže bychom toho měli využít. Čeká nás bezesporu tvrdý zápas, ale jsem optimista, neboť se nám v posledních utkáních dařilo."

Poslední prohra týmu z Gelsenkirchenu se datuje k 18. září tohoto roku, kdy v domácí Veltins Areně Magathovci nestačili na Wolfsburg. Od tehdejšího 6. kola ale přišly dvě výhry v DFB Pokalu, které tým posunuly do čtvrtfinále, čtyři výhry a tři remízy v bundeslize. Hráči aktuálně třetího týmu tabulky jistě rádi uvítají, že po náročném programu konečně jedou na hřiště papírově slabšího soupeře - Schalke totiž v posledních třech potkalo lídra z Leverkusenu, trápící se Bayern a vždy nečitelný Hannover.

I do tohoto utkání by jakožto střídající hráč mohl naskočit český talent Jan Morávek, jenž v posledním utkání proti Hannoveru vstřelil při svém krátkém pobytu na hřišti v závěru utkání premiérovou branku v bundeslize. Magath ale určitě nemůže počítat s Amsifem, Panderem, Jonesem, Keniou, Pliatsikasem, Stevanovićem, Streitem a Loheiderem.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Bailly - Levels, Brouwers, Dante, Jaurés - Bradley, Marx - Reus, Arango - Matmour, Friend
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Höwedes, Zambrano, Bordon, Westermann - Moritz - Rafinha, Schmitz - Rakitić - Farfán, Kuranyi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.35 - 3.25 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Bayer Leverkusen - VfB Stuttgart  (neděle 15:30)
Porýnský lídr tabulky na svém hřišti přivítá zdecimovaný tým s velkými ambicemi, jinými slovy Stuttgart jede do Leverkusenu jako předposlední tým tabulky.

Jestliže v letošní sezoně je tým, který opravdu šlape na plné obrátky, je to Bayer Leverkusen. Klub, jenž v posledních letech vypadl z pohárové Evropy, před sezonou angažoval trenérskou hvězdu Juppa Heynckese, který slíbil, že do BayAreny přinese titul - ostatně se to týmu od řeky Rýn ještě nepovedlo. "Cítím se jako fotbalový učitel. Máme na to získat titul, hráči hrají ve vrcholné formě. Stefan Kiessling je skvělý kluk, který nás táhne. Tvrdě pracuje a je velmi ambiciózní. V současnosti je to pro mě nejlepší německý útočník," prozradil čtyřiašedesátiletý kouč pro deník Bild.
Heynckes pro podložení těchto slov nemusel chodit daleko - jeho tým je letos ještě neporažený a pyšní se s devíti obdrženými góly nejlepší obranou v lize, navíc již zmiňovaný Kiessling je nejlepším střelcem ligy - s devíti góly má tříbrankový náskok na své pronásledovatele. Pro českého fanouška je tak největším zklamáním, že v sestavě zkušeného kouče, jenž loni napravoval páteř Bayernu, nefiguruje reprezentant Michal Kadlec. Mladý český levý obránce vypadl ze sestavy kvůli zranění a je velmi pravděpodobné, že zkušený kouč nebude do dobře fungující obrany moc zasahovat.

Heynckesovi dělali největší starosti hráči ze základní sestavy. Gonzalo Castro, jenž nahradil právě Kadlece, vynechal pár tréninků, ale do soboty by stejně jako Kiessling a Sami Hyypiä měl být připraven. "Hráči vědí, že sezona je dlouhá. Taky ale vědí, že mají na to, aby zůstali nahoře. V neděli po nich chci špičkový výkon, což znamená zabezpečenou obranu a aktivní hru dopředu. Trénovali jsme to tento týden, takže klukům věřím," řekl před utkáním Heynckes. "VfB bude před zápasem posíleno. Každý, kdo viděl zápas v Glasgow a sledoval jej poslední měsíce, musel mít zcela odlišný dojem ze Stuttgartu. Jejich postavení v tabulce neodpovídá jejich potenciálu, mají na víc."

Až na příští týden se ale odkládá velký comeback Patricka Helmese. Kanonýr Leverkusenu z loňské sezony již začal trénovat, stejně jako Michal Kadlec a Pierre de Wit. Fit pro toto utkání ale nebude ani jeden z nich, stejně tak jako náhradní brankář Benedikt Fernandez, Renato Augusto, jenž rehabilituje v rodné Brazílii a ani kapitán Simon Rolfes, jehož by měl nahradit v sestavě Stefan Reinartz na postu defenzivního záložníka společně s Arturem Vidalem.

To ve Stuttgartu řeší úplně jiné starosti. Výhra v Glasgow s tamními Rangers 2:0 byla první od 26. září, kdy Stuttgart kraloval ve Frankfurtu 3:0. Svěřenci Markuse Babbela díky tomu stále živí naději na osmifinále Ligy mistrů, nicméně v lize to už tak slavné není - Stuttgart se po páteční předehrávce propadl až na předposlední místo tabulky s jedenácti body, přičemž horší už je jen Hertha. V Leverkusenu to navíc nebude žádná procházka růžovým sadem, neboť se ozvaly zdravotní trable u Serdara Tasciho, dále je vyloučen start Stefana Celozziho, Ludovica Magnina, Samiho Khediry, Zdravka Kuzmanoviće, jenž zajistil Stuttgartu remízu proti Hertě a nezahraje si ani Martin Lanig.

Pokud by byl dodržen trend, že týmy si vítězství střídají každé vzájemné utkání, tentokrát by byla řada na Leverkusenu, neboť naposledy kraloval Stuttgart při špatné jarní formě Leverkusenu ještě v Düsseldorfu poměrem 4:2. "Ještě neprohráli a podle mého názoru hrají nejlepší fotbal v lize," řekl sedmatřicetiletý Babbel. "Víme, co nás čeká. Je pro nás velkým zklamáním absence Zdravka Kuzmanoviće kvůli jeho červené proti Hertě, byl ve skvělé kondici. Mám dost hráčů, kteří jej ale nahradí. Chlapci si v Glasgow ukázali, že to jde. Pokud budeme hrát jako ve Skotsku, pak se nebojím, že bychom si aspoň bod neodvezli," zakončil trenér, jehož opět vedení klubu ve funkci i přes neuspokojivé výsledky podrželo.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Adler - Schwaab, M. Friedrich, Hyypiä, Castro - Vidal, Reinartz - Barnetta, Kroos - Kießling, Derdiyok.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Lehmann - Osorio, Tasci, Delpierre, Boka - Träsch, Hitzlsperger - Rudy, Hleb - Cacau, Pogrebňak.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.50 - 4.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Hannover 96 - Bayern Mnichov  (neděle 17:30)
Ani poslední zápas 14. bundesligového kola nebude postrádat náboj. V AWD-Areně se totiž potkají dva týmy, které si letošní sezonu možná představovaly trochu jinak. Hannover by v případě výhry putoval na desáté místo, Bayern na páté.

Týmu Jiřího Štajnera se nevyvedl start do sezony, na což doplatil hlavní trenér Dieter Hecking, jehož nahradil Andres Bergmann. V Bayernu se sezona také nevyvíjí tak, jak by si zástupci nejúspěšnějšího německého klubu představovali a vedení začíná s Louisem van Gaalem docházet trpělivost, navíc tým řeší více než svou formu na trávníku vnitřní spory. Ty se alespoň z části zdají zažehnané - problémový kanonýr Luca Toni byl pro toto utkání zařazen do nominace.

"Samozřejmě, že je to něco zvláštního hrát proti Bayernu," řekl trenér 96ky Bergmann. "Intenzivně jsme se na tento zápas připravovali, družstvo je dobře připravené. Stačí nemít strach a hrát nebojácně, nenechat se soupeřem zlomit. Budeme-li tuto hru praktikovat, Bayern si všechny body neodveze."

Současná forma Hannoveru by se dala popsat slovy nic a moc. Vezmeme-li v potaz posledních pět utkání, domácí dvakrát zvítězili (vždy nejhubenějším výsledkem se Stuttgartem a Kölnem), remizovali s Hamburkem a nestačili na Frankfurt či Schalke. Přesto všechno se klub i po tomto utkání udrží čtyři body nad šestnáctým místem. Do utkání ale nenaskočí Vinicius, Andreasen, Lala, Zizzo, Forssell, Balogun, Hofmann a Schlaudraff. Českého fanouška může těšit, že Jiří Štajner by mohl v útočné dvojici pokračovat po boku Ya Konana.

"Vítězství by sice bylo dobré, ale musíme to potvrdit v příštích zápasech," řekl před utkáním trenér FCB van Gaal. "Nic jiného než tři body v neděli z Hannoveru nebereme. Musíme se zlepšit, jsem přesvědčen, že nepodáváme maximum," doplnil svého podřízeného čerstvý prezident klubu Uli Hoeness.

Ani Bayern si nemůže příliš broukat, neboť poslední výhru sice zaznamenal v týdnu v Lize mistrů proti Maccabi Haifa, ale byla to první výhra téměř po měsíci. Bayern má totiž evidentní problém se střílením branek, remízy se Stuttgartem, Schalke, Leverkusenem a prohra doma s Bordeaux toho jsou příkladem. Zatímco doma je neporažený, venku již dvakrát prohrál a v Hannoveru to nebude mít vůbec jednoduché - z Hannoveru se totiž letos tři body vozí těžko, dolnosaský klub totiž doma prohrál pouze jednou.

K prolomení tohoto faktu nepomůže van Gaalově družině Görlitz, Lell, Hamit Altintop, Klose a zřejmě ani Robben s Ribérym. V loňském podzimním měření sil byl úspěšnější outsider, který díky Husztimu zvítězil 1:0 na domácím hřišti. Na jaře to byla ale už jiná káva - Bayern na první gól zápasu od Jiřího Štajnera odpověděl pětibrankovou kanonádou, to v brance stál ještě zesnulý Robert Enke.
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Fromlowitz - Cherundolo, Haggui, C. Schulz, Djakpa - Balitsch - Pinto, Rosenthal - Bruggink - Štajner, Ya Konan.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Butt - Lahm, van Buyten, Demichelis, Badstuber - T. Müller, Schweinsteiger, van Bommel, Pranjić - Gomez, Olić.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.40 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayer Leverkusen1376026:927
2.Werder Brémy1375129:1026
3.Schalke 041374221:1225
4.TSG Hoffenheim1372424:1123
5.Hamburger SV1365227:1723
6.1. FSV Mainz 051364319:1722
7.Bayern Mnichov1356219:1121
8.VfL Wolfsburg1363425:2321
9.Borussia Dortmund1346313:1518
10.Hannover 961344516:1616
11.Eintracht Frankfurt1344514:2016
12.Borussia Mönchengladbach1343615:2115
13.SC Freiburg1341816:3013
14.1. FC Norimberk1333712:2012
15.1. FC Köln133377:1512
16.VfB Stuttgart1325611:1611
17.VfL Bochum1332813:2511
18.Hertha BSC1312108:275

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (54)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Plichta 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Ta by oba týmy posunula nikam...

Reagovat
Arne

Tu bych bral.

Reagovat
Losinho

0:2 (Maniche, Petit)

Reagovat
Liquid

Bochum 1:0 win

Reagovat
Arne

To asi bude pokoukáníčko.

Reagovat
smazaný uživatel

To už bych raději šel sadit maliny...

Reagovat
Arne

Reagovat
Arne

Kdyby nehrálo zrovna PSV na Spartě, tak bych snad dal přednost Eredivisii, takhle na to asi stejnak kouknu. Od Kozlů kromě obrany nic nečekám, ale Bochum by koneckonců mohla předvést fotbal v tempu, párkrát se jí to už dařilo.

Reagovat
smazaný uživatel

Já se těším na souboj ofenzivy Bochumi s Mondragónem...

Reagovat
fantomas

Zdá se mi to, nebo sou opravdu v předehrávce na programu zpravidla jen ty nejméně vábivé zápasy?

Reagovat
Arne

Jestli máš na mysli Ehrendivision, tak je to asi fakt... Co se BL týče, tak se tam strkaji i dobré zápasy, viz. letos několik či loni Vestfálské derby.

Reagovat
fantomas

Nene, myslel sem BL...to je asi jen klam teda. Ale vždycky když sem se i chtěl koukat, tak dávali něco jako Chotěbuz, Bochum, Frankfurt atp.

Reagovat
smazaný uživatel

FCB dalej s absenciami

FC Bayern musí pred naslednujúcim ligovým zápasom v nedeľu počítať zranených hráčov. Okrem "rekonvalenscentov" Riberyho a Robbena budú chýbať v nedeľu aj Miroslav Klose, Hamit Altintop a Luca Toni.

" Necíti sa dobre, nebude hrať a nebude ani na lavičke" - vypovedal van Gaal o KLOSEM dva dni pred zápasom s Hannoverom !

"ALTINTOP je naďalej zranený - má problém z lýtkom a TONIHO nebudem teraz zohľadňovať. Mám problémy s hráčom, bežná požiadavka od Bayernu Mníchov nevyhovuje ! Das ist Toni " vyjadril sa van Gaal.

ROBBEN + RIBERY sú na dobrej ceste

Tréner van Gaal verí, v Hannoveri budeme hrať v podobnom rozostavení ako proti Haife. S ustarostenou dvojicou Robben - Ribery počíta Van Gaal ešte v decembri. "Dúfam, že Robben sa vráti ako žolík proti Gladbachu a Ribery potom." - povedal van Gaal.

" Môžem ozámiť, že Ribery po dlhotrvajúcich problémoch s kolenom bude k dispozícii prinajmenšom ako žolík v rozhodujúcom zápase 8.12. proti Juventusu Turín"

V piatok absolvovali Robben ako aj Ribery individuálny tréningový program. Hráči, korí nastúpili v základnej zostave proti Haife mali poskytnutý jeden deň voľna. Len Ivica Olič a Daniel Pranjič absolvovali regeneračný "proces" . Náhradníci trénovali celkom normálne.

Toto len tak pre info všetkým priaznivcom Bayernu a na tvorbu preview

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě toho využijeme, nebo aspoň ten, kdo bude psát Bayern... Mockrát díky, bez Tebe bychom si to ve slovenštině nepřečetli...

Reagovat
smazaný uživatel

ďakujem aj ja je to z oficiálnej stránky bayernu

Reagovat
Arne

"Das ist Toni"

Reagovat
smazaný uživatel

No tak lituji, že jsem do preview dal jedničku, měl jsem tam nechat Arneho 02...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak vidím, že se Maniche od začátku sezony vůbec nezměnil - furt stejný rapl...

Reagovat
Arne

Ten už jinej nebude. Jinak s tou atraktivitou zápasu jsem měl asi pravdu, co?

Reagovat
smazaný uživatel

O ničem, i když Novaković nakonec bojoval a ten gól si snad i zasloužil...

Reagovat
smazaný uživatel

Co myslíte vyhraje werder?co Arne?

Reagovat
Arne

Já jsem si ho dal na tiket společně s Maizem, tak věřím, že to zvládne. Ale je to nevyzpytatelný, pokud sázíš hlavně kvůli penězům, tak se BL vyhýbej. Já dám občas za 20 z hecu, takže tam spíš hodim to, co mi přijde pod oko.

Reagovat
herbage

Spíš si vsaď, že padne alespoň jeden gól. Posledních 29 vzájemných duelů to platilo

Reagovat
kubys

Werder

Reagovat
herbage

Kančíku, jak dlouho jsi to psal? Tak dlouhý souhrn preview dlouho nepamatuji

Reagovat
smazaný uživatel

125 minut

Reagovat
smazaný uživatel

Ale co bych pro čtenáře neudělal...

Reagovat
fantomas

Jaké?

Reagovat
herbage

Norimberk - SC Freiburg, Hoffenheim - Dortmund a Gladbach - Schalke. Já psal jen Werder - Wolfsburg a celkem asi kolem hodiny. Spíš mi šlo i o konečný součet délky všech preview, protože v sekci Bundesligy to není zvykem. Otázkou je, jestli se tím někdo vůbec má chuť prolouskat

Reagovat
smazaný uživatel

+ Bochum - Köln a v adminu na schálení už čeká Leverkusen - Stuttgart...

Reagovat
herbage

Promiň, to jsem zapoměl Ty teda jedeš

Reagovat
smazaný uživatel

Nudím se...

Reagovat
herbage

Minulý týden si ale ale nenudil a já psal preview až do jedný ráno Btw. už jsme kolegové co se týče i esports

Reagovat
smazaný uživatel

Fakt? Minulý týden jsem byl rád, že jsem se pohl z postele...

Reagovat
smazaný uživatel

teším sa na preview Hannover - Bayern

Reagovat
smazaný uživatel

Nebude, nikomu se nechce jej psát...

Reagovat
smazaný uživatel

tak to prevezmem

musí byť, aspoň tak dlhé ako werder

Reagovat
Shevchenko

Tak jsem s velkým váháním nakonec naložil na Herthu. Doufám, že nezklamou.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Míváš sázkařské štěstí, Shevo?

Reagovat
Shevchenko

Jak se to vezme.

Reagovat
Arne

Hm... Tak snad dnes ho mít budeš.

Reagovat
smazaný uživatel

no Hertha

Reagovat
terry

Asi jako já.

Reagovat
Arne
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

caute chlapi prídte sa podeliť s vašimi radami na www.tipforum.sk

Reagovat
herbage

Džeko Udělal si z obrany Werderu trhací kalednář

Reagovat
smazaný uživatel

zrovna teď všechny zápasy 0:1

Reagovat
smazaný uživatel

FC BAYERN POTREBUJE 3 BODY Z HANNOVERU

V sobotnom predpoľudní dal Arjen Robben znova poriadny plyn( ) Spoločne s fitnes- a rehabilitačným trénerom T. Wilhelmom absolvoval holanďan jednotku s koordináciou a cvičeniami šprintu ako aj dribling s následným zakončením na bránu. Keď šiel Robben po viac ako hodine z ihriska, uznal spokojnosť.

Keď sa Bayern stretne v nedeľnajší podvečer s Hannoverom, nová posila z Realu Madrid ešte pritom nebude.

Ešte nie, lebo návrat je naplánovaný na budúci piatok proti Gladbachu. A snáď už o niečo neskôr, pri "finále" proti Juventusu Turín, bude tiež F. Ribéry opäť stáť v kádri Bayernu.

"Som presvedčený, že keď sa naše dve rakety Robben a Ribery vrátia, budeme vidieť štartovať iné mužstvo." - povedal K.H. Rummenige v piatkový večer na výročnom valnom zhromaždení Bayernu. Na 7. mieste umiestnený Bayern pred 14. kolom dosahuje stratu na vedúci Leverkusen 6 bodov.

Van Gaal - Oličova povaha

Pri celkovo štyroch "vyzrážaniach" ofenzívnych síl je Van Gaal rád, že je Ivica Olič znova pri tom. Chorvát proti Halife pri svojom prvom nasadení pred začiatkom po 7 týždňovej pauze pre zranenie ihneď strelil víťazný gól:" On môže so svojou povahou veľa meniť a iní hráči si to zoberú" - povedal van Gaal.

Bayern chce po kolektívnej úľave z víťaztva proti Haife a po harmonickom výročnom zhromaždení Bayernu cestovať s novým nádychom do Hannoveru. "Víťazstvo bolo dobrý signál, avšak zvíťaziť musíme i v ďalšom zápase" - žiada Van Gaal. "Nepotrebujeme v nedeľu nič iné ako 3 body z Hannoveru" - povedal Uli Hoeness. Jorg Butt šíri v každom prípade svojim hráčom v poli optimizmus: " Musíme sa všetci spolu znova" burcovať" a v Hannoveri zvíťaziť ! A som presvedčený, že tak sa aj stane !"

pre info a tvorbu preview

Reagovat
smazaný uživatel

Příště mi to prosimtě pošli na kancik@sunderlandafc.cz...

Reagovat
smazaný uživatel

Dobre ok Ešte som zabudol že :"TONI pravdepodobne na lavičku."

Reagovat
Bakary3

No sice hezký, ale leda tak na stránky Bayernu, moc moc jednostranný

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele