All-Stars Premier League 2011/2012

14.05.2012, 17:17
Názory a komentáře
Anglická Premier League ve velkém stylu proťala cílovou pásku. A tak nastal čas, aby redaktoři EuroFotbalu již popáté dali hlavy dohromady a společně si pro vás připravili sestavy plné hvězd, překvapení i zklamání...

Sestava All-Stars

Právě skončený ročník Premier League nabídl mnoho fascinujících individuálních rekordů i sérií. Robin Van Persie se přiblížil na jediný krok vyrovnání střeleckého rekordu; Papiss Cissé do nejvyšší anglické soutěže vlétl jako uragán a získával si kritiky natahováním gólové šňůry ihned po svém přestupu; jiná zimní posila, Djibril Cissé, dodržela pravidlo o tom, že v každém utkání bude buď vyloučena, nebo zapsána mezi úspěšné střelce; a hned několik hráčů z řad nováčků je skloňováno v souvislosti s odjezdem na červnové Euro - ať už to jsou útočníci Graham s Holtem nebo brankář Ruddy.

Navíc se nám přesně po 10 letech opět udržely všechny postoupivší celky a byli jsme svědky jednoznačně nejdramatičtějšího ligového finiše minimálně od roku 1989. Tehdy si Liverpool mohl v závěrečném přímém souboji s Arsenalem dovolit i prohrát o jeden gól, aby slavil titul - Thomasovou brankou v nastavení ovšem konkurentovi podlehl 0:2. Ne úplně odlišný vývoj věcí oproti tomu, který zvedal ze židlí - a zase je na ně vracel - úplně všechny fanoušky anglické kopané včera, nehledě na klubovou příslušnost.

Kdo ale opravdu vyčníval? Gólmanská dvojka je podle všeho jasná: Krul-Hart. Akorát by Marek Ustohal s Tomášem Daníčkem oběma elitním brankářům prohodili role jednička-dvojka. Všeobecná shoda dále zavládla také na obou krajích obrany, v záloze na postech Scotta Parkera a Davida Silvy, potažmo na pozici jakéhosi podhrota, která byla v obou jedenáctkách svěřena Rooneymu. Hrot pochopitelně musí obhospodařovávat kanonýr Van Persie; jenom u Daníčka by na této pozici operoval sám, podobně jako v Arsenalu, zatímco Ustohal by mu přidělil parťáka v osobě Kuna Agüera.

Tomáš Daníček (4-2-3-1): Tim Krul (Newcastle) - Kyle Walker (Tottenham), Laurent Koscielny (Arsenal), Fabrizio Coloccini (Newcastle), Leighton Baines (Everton) - Michael Carrick (ManUtd), Scott Parker (Tottenham) - Luis Antonio Valencia, Wayne Rooney (oba ManUtd), David Silva (ManCity) - Robin Van Persie (Arsenal); manažer Alan Pardew (Newcastle)

Náhradníci: Joe Hart - Joleon Lescott (oba ManCity) - Clint Dempsey (Fulham) - Sergio Agüero (ManCity)

Marek Ustohal (4-4-2): Joe Hart (ManCity) - Kyle Walker (Tottenham), Vincent Kompany (ManCity), John Terry (Chelsea), Leighton Baines (Everton) - David Silva (ManCity), Scott Parker (Tottenham), Wayne Rooney (ManUtd), Clint Dempsey (Fulham) - Robin Van Persie (Arsenal), Sergio Agüero (ManCity); manažer Alan Pardew (Newcastle)

Náhradníci: Tim Krul - Fabrizio Coloccini (oba Newcastle) - Gareth Bale (Tottenham) - Juan Mata (Chelsea)

Sestava překvapení

Na tomto místě se oba sestavovatelé museli vypořádávat s jakýmsi jarním dilematem - a sice báječnými lednovými posilami, které v Premier League stihly odehrát jen pár utkání, a přesto všem utkvěly v paměti. Mezi takové borce patří již zmíněný Papiss Cissé (ale i jeho jmenovec Djibril), forvard Evertonu Nikica Jelavić nebo Gylfi Sigurdsson ze Swansea. Z takové skupiny hráčů nakonec do obou sestav pronikl akorát první jmenovaný; jinak se ještě oba redaktoři překrývají ve jménech Yohana Cabayeho, Jamese McCleana, Michela Vorma a Phila Jonese. Přitom si nelze nevšimnout, že Daníčkovi hodně učarovali nováčci (jmenoval pět jejich zástupců plus manažera Norwiche Paula Lamberta), zatímco Ustohal si více všímal komet z řad klubů top4, jakými byli Koscielny, Evans, Jones, Oxlade-Chamberlain, Ramires a Assou-Ekotto.

Tomáš Daníček (4-4-2): Michel Vorm (Swansea) - Danny Simpson (Newcastle), Phil Jones (ManUtd), Sylvain Distin (Everton), Stephen Ward (Wolverhampton) - Jonathan Walters (Stoke), Wes Hoolahan (Norwich), Yohan Cabaye (Newcastle), James McClean (Sunderland) - Papiss D. Cissé (Newcastle), Yakubu (Blackburn); manažer Paul Lambert (Norwich)

Náhradníci: Radek Černý (QPR) - Russell Martin (Norwich) - Stéphane Sessègnon (Sunderland) - Danny Graham (Swansea)

Marek Ustohal (4-4-2): Michel Vorm (Swansea) - Phil Jones, Johny Evans (oba ManUtd), Laurent Koscielny (Arsenal), Benoit Assou-Ekotto (Tottenham) - Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal), Ramires (Chelsea), Yohan Cabaye (Newcastle), James McClean (Sunderland) - Papiss D. Cissé (Newcastle), Grant Holt (Norwich); manažer Paul Lambert (Norwich)

Náhradníci: John Ruddy (Norwich) - Joleon Lescott (ManCity) - Hatem Ben Arfa (Newcastle) - Stéphane Sessègnon (Sunderland)

Sestava zklamání

Kenny Dalglish, kterého si jako lodivoda "svých" propadáků vybral Tomáš Daníček, sice zhodnotil sezonu jako "ne úplně špatnou", dohromady se ale v sestavách zklamání objevilo hned šest jeho liverpoolských oveček. Konkrétně jde o Kuyta, Reinu (v obou případech brankářskou "jedničkou"), Carrolla, Adama, Carraghera a Downinga. Úplně zkrátka ale nepřišla ani Chelsea (čtyři zástupci) nebo Arsenal (tři). Shoda se jinak obecně na těchto místech příliš nenosí, neboť každý redaktor má samozřejmě na toho kterého fotbalistu odlišné nároky. Nicméně Reina, Roger Johnson, Mertesacker a N’Zogbia si našli cestu jak k Ustohalovi, tak k Daníčkovi. Zajímavostí je, že si oba sestavovatelé museli pomoct rozestavením se třemi stopery; krajní beci tak letos patrně příliš neselhávali.

Tomáš Daníček (3-5-2): Pepe Reina (Liverpool) - Roger Johnson (Wolverhampton), Stefan Savić (ManCity), Per Mertesacker (Arsenal) - Charles N’Zogbia (Aston Villa), Nigel De Jong (ManCity), David Dunn (Blackburn), Raúl Meireles (Chelsea), Gervinho (Arsenal) - Kevin Doyle (Wolverhampton), Dirk Kuyt (Liverpool); manažer Kenny Dalglish (Liverpool)

Náhradníci: Heurelho Gomes (Tottenham) - Seamus Coleman (Everton) - Aaron Ramsey (Arsenal) - Fernando Torres (Chelsea)

Marek Ustohal (3-4-3): Pepe Reina (Liverpool) - José Bosingwa (Chelsea), Per Mertesacker (Arsenal), Roger Johnson (Wolverhampton) - Adel Taarabt (QPR), Michael Essien (Chelsea), Tim Cahill (Everton), Charles N’Zogbia (Aston Villa) - Stewart Downing, Andy Carroll (oba Liverpool), Florent Malouda (Chelsea); manažer Alex McLeish (Aston Villa)

Náhradníci: Thomas Sörensen (Stoke) - Jamie Carragher - Charlie Adam (oba Liverpool) - Javier Hernandéz (ManUtd)

Autor: Tomáš Daníček, Marek Ustohal

Komentáře (710)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele