28. kolo
06.04.2024 15:30 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Florian Wirtz (© AFP)

Leverkusen už dělí od titulu jediná výhra. Hložek se při úspěšném výjezdu do Berlína zranil

Suverénní Leverkusen porazil ve 28. kole Bundesligy Union Berlín 1:0 a díky dalšímu klopýtnutí Bayernu ho od naplnění titulového snu dělí poslední výhra. Z českých fotbalistů se v základní sestavě Die Werkself objevil pouze Adam Hložek, jenže bývalý hráč Sparty musel už po půlhodině hry vinou zranění střídat. Jen z lavičky tak sledoval klíčové momenty duelu ze závěru první půle. Za tvrdý skluz nejprve viděl druhou žlutou kartu Robin Gosens a jen pár chvil nato proměnil po ruce jednoho z bránících soupeřů penaltu Florian Wirtz. Do zápasu zasáhl od 63. minuty také Alex Král.

Úchvatný obrat v závěru korunovaný vítězným gólem Patrika Schicka, zpráva o setrvání Xabiho Alonsa na trenérské lavičce pro příští sezonu či prohra Bayernu s Dortmundem. V součtu se 13bodovým náskokem právě na druhé Bavory už snad v Leverkusenu ani nemohlo být veseleji. Další radost hostům mohla udělat výhra na hřišti Unionu, kde však v posledních třech duelech vstřelili jediný gól a ani jednou nezvítězili.

Od úvodního hvizdu chtěli Farmaceuti tuto nelichotivou sérii ukončit. V 11. minutě rozehrával standardku z velmi nadějné pozice Alejandro Grimaldo, jehož střelu, která směřovala mezi tři tyče, vyrazil Frederik Rönnow. Za chvíli se dánský brankář znovu předvedl, když po centru zprava vytasil skvělý zákrok proti hlavičkujícímu Borjovi Iglesiasovi. Další šanci měl ve 28. minutě Grimaldo, jenž po přihrávce Nathana Telly do vápna trefil levou tyč. Na neproměněné příležitosti hostů mohl odpovědět Gosens, který si naběhl na centr z rohu, ten ale hlavou usměrnil těsně mimo bránu.

Bývalý hráč Interu však na konci úvodního poločasu skluzem sestřelil soupeře. Nejenže hosté měli k dispozici volný přímý kop, ale Gosens byl kvůli druhé žluté kartě vyloučen. Bayer po rozehrávce standardky využil závaru ke vstřelení branky, tu ovšem sudí kvůli ofsajdu neuznal. Všemu ale ještě předcházela ruka jednoho z bránících hráčů, kterou potvrdil i VAR. Kopala se tedy penalta, již bezpečně proměnil Wirtz.

Leverkusen ve druhé půli pokračoval v nastaveném tempu a udržoval si herní převahu. Union si sice v krátkém časovém úseku připravil tři rohové kopy za sebou, jenže ani z jednoho nezahrozil. Bayer tak mohl zvýšit vedení, když se za obranu dostal Amine Adli, který pálil zleva na bližší tyč, ale domácí gólman se znovu vytáhl. V 77. minutě se blýskl individuální akcí Tella, jenž se po pravé straně protáhl až do pokutového území, kde zakroutil míč na vzdálenější tyč. Rönnow ale znovu předvedl výborný zákrok. Berlíňané se v závěru i v oslabení snažili projít přes obranu Bayeru, na skálopevnou defenzivu však byli krátcí.

Hosté tak podle očekávání zvítězili a udělali další krok k vysněnému titulu. V příštím kole na ně čekají Brémy, se kterými se utkají 14. dubna. Už o dva dny dříve vyzve Union ve venkovním zápase Augsburg.

Autor: Livesport.cz / Matěj Kourek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele