odveta
29.08.2012 22:30 CET
2 : 1
(2:1)

Reportáž

Real zdolal Barcelonu a vyhrál Supercopu

Tak přece jenom získal Real Madrid první trofej sezony! I přes nepodařený úvod letošního ročníku a prohraný první zápas souboje o Superpohár to Bílému baletu vyšlo, a to díky vítězství nad Blaugranas 2:1. O vítězi rozhodly branky Higuaina a Ronalda, gól Messiho už Barce na zvrat nestačil.

Dopadlo to vlastně všechno pro domácí skvěle. Barceloně se opět nepodařilo strhnout historickou bilanci vzájemných duelů ve svůj prospěch, o jednu výhru vpředu je znovu Real. Svůj debut v královském dresu si navíc odbyl chorvatský záložník Luka Modrić, nová hvězdná posila Merengues. Modrić odehrál pouze několik málo minut, přesto zaujal, počínal si ve středu pole velice jistě a navrch mohl přidat i gól. Nestalo se, ale Real smutnit nemusí. V krásném utkání zdolal svého odvěkého rivala 2:1 a přestože v prvním klání Superpoháru vyhrála o jednu branku také Barca, díky více trefám na půdě soupeře se z trofeje raduje Real.

Ale pěkně od začátku. Vše načal střelecký pokus Gonzala Higuaína, ten ale mířil z dost krkolomné pozice vysoko nad branku. V sedmé minutě už se argentinský útočník prodral do první velké šance zápasu, po dobré práci Ronalda s Marcelem se ocitl v gólové pozici, Valdés však nohou skvěle míč vyrazil. V jedenácté minutě už to ale Realu vyšlo na jedničku. A děkovný dopis by měl brzy ve své schránce objevit Javier Mascherano, jenž nepochopitelně promách dlouhý nákop domácích, Higuain se tak dostal velice lacino k balónu a naložil s ním dokonale - procpal ho totiž za Valdésova záda.

Už v tu chvíli byl o krok vpředu, bereme-li v potaz celkový součet, Real, ten ovšem i nadále trochu překvapivě určoval tempo hry. Už v minutě devatenácté to navíc bylo o dva góly ve prospěch Bílého baletu. Tentokrát zahrál nejistě druhý stoper Piqué, Ronaldo si ho pak patičkou přehodil a přestože si míč otřesně zpracoval a ani zakončení rozhodně nemělo stoprocentní parametry, Valdés podruhé kapituloval. Uběhly jen další tři minuty a už to mohlo být o rozdíl třídy, aktivního Higuaína ovšem znovu skvěle vychytal hostující brankář.

Další klíčový moment přišel krátce před milníkem odehrané půlhodiny, Ronalda totiž utíkal Adrianovi a směřoval na barcelonskou svatyni, brazilský obránce ho tak jednoznačně stáhl k zemi a naprosto po právu uviděl červenou kartu. Jen o malou chvilku nato už musel Valdés vytáhnout další brilantní zákrok, tentokrát proti krásné akci a následné střele Khediry. Barca zahrozila až akcí Iniesty, na jeho následnou střílenou pobídku před bránu ale nedosáhl Pedro. I tak však Blaugranas ještě do poločasu snížili a vykřesali naději na zisk trofeje. A kdo by se měl jiný trefit, když se týmu nedaří, než Lionel Messi. Ten z volného přímého kopu parádně obstřelil zeď a Casillas byl na jeho umístěný pokus krátký. Rychle odpovědět mohl Ronaldo, tentokrát ale těsně minul.

Po pauze už atraktivity duelu celkem ubylo, domácí se, spokojeni s vedením, stáhli do obrany a čekali na to, co vymyslí soupeř. Ten ale poprvé výrazně ohrozil Casillasovu klec až po více než hodině hry, kdy Mascherano krásným pasem našel rozběhnutého Pedra, ten ale, tísněn skvěle hrajícím Pepem, kapitána Realu nepřekonal. V osmašedesáté minutě o sobě dal podruhé v utkání, tedy co se ofenzivní části hry týče, pořádně vědět Sami Khedira, který se z ničeho nic proháčkoval až před Valdése, toho ale nakonec nepřelstil.

Deset minut před koncem měl další gól na kopačce Higuaín, ani v tomto případě ale neuspěl, jelikož mu do rány skočil Mascherano a balón od něj směřoval do tyče a ven. V pětaosmdesáté minutě přišel na hřiště Luka Modrić a okamžitě hru Realu rozhýbal. A sám mohl definitivně rozhodnout, jenže obrana Barcelony zapracovala velmi dobře. To pravé drama však začalo až v úplné poslední pasáži zápasu. Ve druhé minutě nastavení vysunul Messi do samostatného úniku mladíka Montoyu, který už v první půli vystřídal Alexise coby náhrada za vyloučeného Adriana, ten ale se zakončením výhal a nakonec vypálil slabě, Casillas tak vyrazil míč na roh. Ještě o malý moment později navíc Song, další debutant, pohlednou uličkou našel Messiho a ten z hranice šestnáctky vypálil, branku ale těsně netrefil.

Real tak zdolal Barcelonu 2:1 a s celkovým součtem z obou zápasů 4:4 a větším počtem gólů na hřišti svého protivníka slaví zisk trofeje.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (1536)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele