finále
20.04.2011 21:30 CET
0 : 1
po prodloužení
(0:0, 0:0)

Reportáž

Real Madrid po Ronaldově trefě slaví zisk domácího poháru

Real Madrid v nervydrásajícím prodloužení získal Copa del Rey ve druhém ze série Clásic. Jediný gól vstřelil ve 12. minutě prodloužení hlavou Cristiano Ronaldo. Duel byl utkáním dvou poločasů, v každém měl navrch jeden ze soupeřů.

Bílý balet po 17 letech získal Španělský pohár. Na stadionu Mestalla ve Valencii porazil po prodloužení po sérii pěti proher a jedné remízy Barcelonu. O osudu utkání rozhodla ve 102. minutě hlavička Cristiana Ronalda. Celek z hlavního města si připsal 18. trofej a trochu stáhl náskok Barcelony, která žebříčku dominuje.

V sestavě katalánského týmu došlo k jediné změně, když kapitána Puyola nahradil na stoperu Mascherano. Real nastoupil bez klasického hrotového útočníka - v ofenzivní řadě nastoupili Ronaldo, Ozil a Di María. Zápas začal jako nedávné ligové Clásico, Real v soustředěném obranném bloku, kterým se Barcelona snažila proniknout.

Prvních deset minut proběhlo bez šancí, první příležitost měl v 11. minutě Cristiano Ronaldo, který prostřelil z ostrého úhlu Pinta, ale Mascherano vykopl z prázdné branky. Scénář utkání pokračoval, další náznak šance měl ve 21. minutě po odrazu míče před vápnem Barcelony Ozil, ale přestřelil. Ve 27. minutě se na hřišti jiskřilo, když Arbeloa šlápl po odpískání na lýtko Villovi, ale vše se obešlo bez karty.

Pak se dvakrát dostal do šance Cristiano Ronaldo, v obou případech po pasech Ozila, ale ani jednou nedokázal dát gól. Barcelona přes vyšší držení míče příležitosti neměla, naopak mohla inkasovat ve 43. minutě, kdy opět Ozil zprava nacentroval a Pepe přeskočil Alvese a hlavičkoval do tyče! Přesto se oba týmy rozešly v poločase bez branek.

Druhou půli začala lépe Barcelona, nejprve ve 48. minutě zahrozil průnikem a střelou těsně mimo Pedro. Podobně se vedlo v 56. minutě Villovi, který nastřelil boční síť. Ani poté se Real nevymanil ze zvýšeného tlaku Barcelony a v 65. minutě pálil z halfvoleje nad Messi. O další tři minuty neuznal rozhodčí gól Pedra pro ofsajd po krásném průniku Messiho.

V 74. minutě přišla velká chvíle Casillase, který nejprve zneškodnil střelu Messiho a chvilku nato i oblouček Pedra. Pak přestřelili Alves a Xavi a další zázračný zákrok vytáhl Iker Casillas po křížné střele Iniesty v 81. minutě. Posledních pět minut bylo spíš ve znamení Realu.

Nejprve v poslední chvíli ukopl míč Ronaldovi z kopačky Alves a v 89. minutě vytáhl nádherný zákrok Pinto proti střele Di Maríi směřující do šibenice. V normální hrací době branka nepadla, tudíž se muselo prodlužovat.

První část prodloužení vypadala jako první poločas, Real pozorně bránil v očekávání protiútoku a Barcelona se kombinací snažila dostat do šance. V 98. minutě se blýskl křižnou přihrávkou Xabi, kterou vyslal do šance Ronalda, ale Portugalec těsně minul. Ovšem o čtyři minuty později už mohli příznivci merengues jásat. Di María si narazil s Marcelem, nacentroval do vápna, kde přeskočil Cristiano Ronaldo Adriana a hlavičkou zavěsil - 1:0 pro Madrid!

Druhá půle prodloužení byla ve znamení tlaku Barcelony, ale náznak šance měl po přihrávce Messiho ve vápně Pedro, ale neprostřelil obranný val Realu. Ve 118. minutě mohl Ronaldo rozhodnout, když vystihl vyražený míč po střele Adebayora, nicméně Alves srazil jeho střelu na roh. V poslední minutě byl vyloučen po druhé žluté kartě Di María, ale Real si už vítězství pohlídal a jeho kapitán Iker Casillas tak mohl z rukou krále Juana Carlose II. přijmout vytouženou trofej.

Autor: Jaroslav Smrž / marca.es

Komentáře (2159)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele