semifinále
20.03.2012 20:30 CET
0 : 1
po prodloužení
(0:0, 0:0)

Reportáž

Úkol splněn. Dortmund přemohl Fürth a zahraje si finále DFB-Pokalu

Prvním finalistou DFB-Pokalu se stává po dlouhém boji favorizovaná Borussia Dortmund, jež musela s druholigovým Fürthem na konečné rozhodnutí absolvovat plných 120 minut, kýženou branku pak trochu symbolicky zaznamenal do této chvíle mírně přehlížený Ilkay Gündogan. Loňské intermezzo v podání Duisburgu se tak ve finále opakovat nebude.

Utkání začalo pěkně od podlahy, ani jedna strana nechtěla zůstat dlužna své pověsti, a tak se hrál od samého úvodu otevřený fotbal, avšak zajímavé situace před oběma brankami jsme vyhlíželi marně a to nemluvě o střelách mezi tři tyče. První z nich konečně přišla až v sedmnácté minutě, Schmelzer si vzal na starost přímý volný kop, jímž našel na hranici malého vápna přesně hlavu Kehla, ten ale mířil přesně do místa, kde stál připravený Grün. Borussia začala mít postupem času více ze hry a po třiceti minutách také mohla otevřít skóre: kombinační akce vyvrcholila přistrčením Großkreutze, po kterém hlavičkoval Kagawa, z bezprostřední blízkosti však neuspěl.

Japonský šikula byl znovu i tentokrát motorem naprosté většiny ofenzivních akcí žlutočerných, to se znovu potvrdilo při možnosti Lewandowskiho, ten ovšem v rozhodujícím okamžiku váhal a váhal, až přišel o balón. Krátce před odchodem do kabin potom měl ještě příležitost Kuba, jeho nepřipravená rána se však mezi tři tyče nevešla.

Po obrátce se pokračovalo, vyjma krátkého několikaminutového oddychu, ve velkém tempu, to platilo zejména ze strany Borussen, kteří očividně nechtěli ponechat konečné rozhodnutí až na závěr, neměli jistojistě ani zájem prodlužovat, a tak vrhli své ofenzivní vazby ke zteči! Lewandowski se ukázal taktéž v roli nahrávače, Großkreutz ale hlavou na skvěle reagujícího Grüna nevyzrál. Dortmund své ofenzivní choutky nestačil krotit: ten samý hráč vyzval v pokutovém území Kagawu, jeho chytré zakončení však prolétlo kousíček vedle vymezeného prostoru.

Hrálo se nahoru dolu. Ke slovu se dostali také Frankové, Occéan ovšem hlavičkoval nepřesně. Na druhé straně pokračovalo dobývání, své si k tomu chtěl povědět i čerstvě příchozí Barrios, ani jemu ovšem nebylo přáno. Vzápětí se dostal k odraženému míči agilní Großkreutz, před nímž však v rozhodujícím důsledku spíše než prostorová a časová tíseň hrálo rozhodující roli uspěchané řešení, případně moc velká snaha zápas rozhodnout. To ostatně lze říci i o hlavičce Occéana, který sice dokázal ve vzduchu předčít Subotiče, potom ale vyslal svůj pokus neomylně do výšin. Vyrovnaná hra pokračovala, čekání na gólový zápis zrovna tak!

Základní hrací doba kýžené rozzuzlení nenabídla, a tak přišlo na řadu prodloužení. Hra se přelévala ze strany na stranu, přece jen více práce ale měl hostující strážce svatyně. Weidenfeller musel hned dva zákroky ukázat proti Schmidtgalovi, jenž si bral na starost drtivou většinu standardních situací. Takřka permanentní nebezpečí působil dortmundské obraně nezastavitelný Occéan, ten však prvně nenašel řeč s Mavrajem a o pár minut později marně hledal před brankou střídajícího Asamoaha.

Ve stejném duchu se pokračovalo i ve druhé nadstavbové polovině, byl to opět kanadský útočník, kdo mohl rozhodnout, tentokráte ale pro změnu z pokutového území v tísni branku netrefil. Borussii mohl vysvobodit po dobré práci Barriose Kuba, ten ale dostál své pověsti a z úhlu vysoko přestřelil. Mrzet ho to však nemuselo, v poslední minutě napřáhl z hranice velkého čtverce Gündogan a se štěstím míč procpal až za bezmocného Fejziče, jenž na trávník přišel speciálně kvůli pokutovým kopům... Těch se ovšem nedočkal.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (87)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Fürth je sice ve velky forme, ale na Dortmund to stacit nebude - 0:2

Reagovat
Tomtaf

0:0

0:2 pr.

Reagovat
smazaný uživatel

vsim sem si ze ty snad jiny vysledky nez 0:0 netipujes

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

no takže první trofej pro tento rok doma :D

Reagovat
smazaný uživatel

no bodaj by, ale šampanské by som asi ešte neotváral... ak sa aj do finále dostaneme, bude to jeden ( a mimoriadne vyhecovaný zápas), kde nemusia platiť tie isté pravidlá ako v lige. pred 4 rokmi sme vo finále pohára prehrali tesne v predĺžení s Bayernom 1:2, pritom týždeň späť nás rozniesli 5:0...

Reagovat
smazaný uživatel

jasný no to je sport...) ale věřím, v ligu i pohár..bude double..)

Reagovat
smazaný uživatel

minimalne jednu trofej vezme Bayern popripade, jestli ted vypadn s Gladbachem, tak vezme pohar Gladbach

Reagovat
smazaný uživatel

Aj ja. Fandím im 18 rokov, double ešte nemali..

Šípim však drvivý finiš Bayernu a nemôžeme sa na nich obzerať... Z hľadiska neutrálneho diváka skvelé pre ligu, z hľadiska fanúšika infarktový záver...

Reagovat
smazaný uživatel

Nesledoval som Dortmund,sledujem ho až posledné zápasy.Je isté,že keď vedie BL a vyhral aj minule,tak je výborný.Ale jeho výsledky v LM boli sklamaním a jeho hra v poslednom období mi nereže - množstvo nakopávaných lôpt,rýchlosť na úkor presnosti,zbrklosť,plno strát lopty,nezmyselné prihrávky z jednej na obsadeného,snaha o pás za každu cenu.Straty lôpt a nepresné prihrávky v zápase s Furthom som prestal počítať,hrozné. Fandím im viac, ako Bayernu, ale hra Bayernu je vyšie - kultivovaná,racionálna,premyslená. Proste BVB mi pri Bayerne pripadá ako snaživý,nadšený,behavý,ale poplašený nováčik.A ten ich tréner vyzerá,že nemá všetkých doma.

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, hlavně díky Kloppovi dosáhli toho, čeho už dosáhli a kvůli tomu, že je takhle energickej, bych ho neurážel. Trenérský kvality má neskutečný a to, jak je emotivní, mi k němu dost sedí.

Jo, věc názoru, ale neurážel bych ho.

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli si fanda Dortmundu, tak si směšný, protože vás ve finále vyřadíme. A pokud si fanda Furthu, tak si k smíchu ještě víc.

Reagovat
Arne

Odkud koho ve finále vyřadíte?

Reagovat
smazaný uživatel

Zatim to vypadá, že Furth.

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
Manik...

Dortmund to zvldáne. 0:2

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JacoBee

A ještě než se někdo zeptá(protože já už jsem chtěl.než jsem si to radši ověřil) tak to dávají na sport 1 .)

Reagovat
smazaný uživatel

btw: nevi nekdo jestli s jeste letos Götze zahraje?

Reagovat
smazaný uživatel

Klopp včer aprohlásil, že doufá, že si mario bude moct hrát jeětě takových 5-6 kol letošní sezony.. přičemž už se bude hrát jen 8 zápasů. tzn, že byl za 2-3 týdný už měl být k dispozici. Sám prohlásil, že by na Bayern chtěl být fit, což je 10.4.

Reagovat
smazaný uživatel

doufam ze ho jeste letos uvidime, docela se na nej tesim, hlavne doufam ze bude hrat na Euru

Reagovat
Dubov

Moje dva nejoblíbenější tým v Německu, takže ať vyhraje kdokoli, budu spokojený ale favorizuji Borussii. Tip 2:4

Reagovat
Marv

Reagovat
smazaný uživatel

tady bych to viděl na přestřelku, nejlepší bundesligový tým vs postupujícímu do bundesligy vím, že není konec, ale formu jakou má Furth, to už nějak doplácají Tip: 1-3 klidně 2-3

Reagovat
smazaný uživatel

prestrelku necekejte, kdyby to Furth otevrel tak dostane 2:6 a tak blby nejsou takze to bude bud 0:0 a nebo 0:2 ja doufam v to druhy

Reagovat
santini

under 2,5 za kurs 2,08 to je jako dárek k jarní rovnodennosti

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

hmm,moc pekna zostava len ja osobne by som uvital keby si zahral dani schahin na miesto saraera,moc sanci nedostava ani pekturk...objektivne greuther nema ani nahodou na borussiu,bude zalezat ak k tomuto zapasu hostia pristupi,ci podceni alebo do toho pojdu od zaciatku...hlavny ciel je postup do BL,podla mojich prognoz staci vyhrat 4 zapasy a jeden ci dva zremizovat a prinajhorsom je baraz ista

Reagovat
smazaný uživatel

bez Sararera ta zaloha moc dobre nefunguje

Reagovat
stas87

to viem tiez ale jednoznacny ciel je postup do BL,nie poharove finale tak tu na mna nekrut ocami kolko zapasov furthu si vlastne videl tuto sezonu?a schahin je moj oblubenec

Reagovat
smazaný uživatel

je blbost takhle daleko se vysrat na pohar pro druholigovej tym a proto je pochopitelne Sararer v zakladu a Furth v nejsilnejsi mozne sestave

Reagovat
Arne

Dani není ani na lavičce... Kéž by se vrátil do Dynama, místo Dediće bych ho tam viděl moc rád.

Reagovat
smazaný uživatel

když bude finále Gladbach 2:1 Furth a gladbach skončí v lize 5. postoupí furth do EL?

Reagovat
stas87

asi ano,ak furth vypadne tak do EL ide 7 tim BL,arne bude vedet

Reagovat
Arne

Pokud vítěz jde do Evropy přes ligu, tak ta možnost spadne do klína poraženému finalistovi... Pokud i ten se kvalifikoval v lize, tak tam jde sedmý tým.

Reagovat
smazaný uživatel

díky

Reagovat
Arne

Nz.

Reagovat
smazaný uživatel

Greuther to dneska urve a příští sezonu konečně mezi smetánkuu

Reagovat
smazaný uživatel

postup dortmundu a gladbach

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
Maresma

Tohle by mela Borussie zvladnout.

Reagovat
JozkokozleJ

Dost sikovny futbal predvadza ten Fürth.

Reagovat
Arne

Moc hezky hrají... Škoda, že se jejich vedení neprobudilo o dva roky dřív, mít stadion na úrovni, tak bych jim ten postup hodně přál.

Reagovat
smazaný uživatel

tak ten stadion snad bude :)

Reagovat
Arne

To bude, ale pozdě.

Reagovat
JozkokozleJ

Jeden mansaft so starym stadionom by nevadil. Spomen na Bruchweg, ten tiez mal iste svoje kuzlo (hoc samozrejme, sucasny stadionu Mainzu je velmi pekny).

Reagovat
Arne

Jo, ten měl kouzlo, byl uzavřený a atmosféra tam byla pekelná... Ale tady? Tenhle stánek je fakt pro ostudu.

Reagovat
stas87

hm,fakt sa cudujem ze borussia este ten gol nedala ale je vidiet ten rozdiel medzi BL a 2.BL,dopredu je to dobre ale obrana je dost primerna mozno az podpriemerna na BL a kleine uz nie je najmladsi

Reagovat
Arne

Na BL hodně podprůměrná, podle mě stačit nebude, jestli tam nepřijde 1-2 fakt kvalitní hráči. Ale hrajete pěkně, nějakej velkej rozdíl tam vidět není.

Reagovat
stas87

chce to priviest praveho obrancu lebo nehrig dost dlho hraval pravu zalohu a buskens ho presunul na kraj obrany,schmitdgal...o nom sme sa uz bavili spolu mavraj a kleine nie je az tak spatna dvojica ale kleine uz ma fakt svoje roky,je tam este karaslavov ale ten odohral len 7 zapasov letos

Reagovat
Arne

Ani Mavraj, ani Kleine nepřesvědčili, že na BL mají před lety a co teď, když už jsou mnohem starší a pomalejší... Od zálohy dopředu se mi to líbí, v Grünovi má Fürth taky solidního brankáře, ale ta obrana, to bude kámen úrazu, pokud to dotáhnete.

Reagovat
stas87

ja si myslim ze len elan a nadsenie v pripade furthu rozhodne stacit nebude,ako pises,do obrany sa rozhodne 2-3 hraci musi kupit,hlavne napravo kde je len nehrig a nahrada nie je ziadna zatial to vychadza ale pridu karty a zranenia...teraz vsetko vyhravaju a dari sa ale ja som zvedavy ak by hraci reagovali keby treba prehrali 3x po sebe

pametas na ten hostujuci sektor? takto z tv to vyzera fakt vtipne

Reagovat
Arne

Právě z TV to nevypadá tak legračně, jako když tam jdeš a máš pocit, že jsi někde na lešení.

Ta šíře kádru tam není... Vzpomeň si, na co loni dojelo St. Pauli.

Reagovat
stas87

hele ja fakt mam dojem ze vsetci v klube by tu BL brali ale sami este nevedia do coho idu,mam celkom obavy a strach,lavicka nie je kvalitna a spoliehat sa na odchovancov je blbost,to si dufam uvedomi na jednu stranu si ten postup za tie roky prajem ale na druhu stranu nechcem druhu tasmaniu

Reagovat
Arne

Ta nebude... Vy hlavně máte herní styl, nehrajete bez mustru jako třeba my. To je ohromná výhoda.

Reagovat
stas87

ten rozdiel tam nie je...ked bvb zapnulo tak si sance vytvorilo,je vidiet ze proti sebe hraju dva ofenzivne timy ale bvb ma o dost kvalitnejsiu obranu,a ak budes mat cas vsimni si felixa klausa z neho roste fakt perfektne kridlo,treba proti tsv mal krasny gol

Reagovat
Arne

On už je perfektní, ve druhé lize si to slušně dává.

Reagovat
stas87

este mame jedneho talenta,johannes geis ale je este velmi mlady,hrava hlavne v regionallige,hrava DM ale tam sanca na presadenie asi nebude

Reagovat
stas87

a je po sne neviem kto to bol ale rozhodlo to promachnutie...detail,tak to byva,bvb zasluzene

Reagovat
smazaný uživatel

Brzo půjdete ven žluťásci.

Reagovat
jv

Gladbach vás vyklepne.

Reagovat
smazaný uživatel

Nikde netvrdím, že vás vyprovodí Bayern

Reagovat
jv

Však jo. Od Gladbachu by mě to nemrzelo, docela bych jim ten pohár po letošní sezóně i přál.

Reagovat
Arne

12.5. každopádně, že jo? Stejný jako kolega, co tady dělá vynikající reklamu Ulimu Hoeneßovi... Trochu zapojte makovici.

Reagovat
jv

ILKAY! Pro něj parádní zadostiučinění.

Reagovat
smazaný uživatel

wow Ilkay a já se tak těšil na penalty... (ale chudák gólman)

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
Jardman

to jsou takový zmrd* ti čůrác* žlutočerní! mají štěstí víc než rozumu! gol ve 120. minutě ještě k tomu od tyčky do zad brankáře a do brany… a Fürth minutu před tím vystřídal golmana aby ten novej vychytal penalty :D :D :( to je k pláči!

Reagovat
stas87

ach boze....musis sa znizit k nadavkam?v kontexte celeho zapasu zasluzena vyhra hostov,kruta je len ta minuta v ktorej padol gol

Reagovat
Jardman

omlouvám se... :)

Reagovat
JozkokozleJ

Golman bol pri golovom zakroku prilis dlhy... coz asi mala byt vyhoda pri penaltach

Reagovat
smazaný uživatel

Nur der BVB!!

Reagovat
smazaný uživatel

hmm to hrál asi dortmund s nahradnikama co?

Reagovat
smazaný uživatel

tak ne no

Reagovat
Ronaldo.com

Naprosto nezazivnej zapas a i kdyz sem to pral zelenym dortmund postoupil zaslouzene

Reagovat
smazaný uživatel

jen trouba fanfil Furthu. Pak bysme přišli o finále Bayern - Dortmund.

Reagovat
stas87

tak ty uz sa seres aj do nemecka? prosim ta chod si komentovat svoje rebricky mladych cechov a pis o liberci ale sem nelez,diky

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Dortmund měl včera víc stěstí než rozumu. A taky to zrovna dvakrát zasloužený nebylo, BVB mělo asi dvě, tři větší šance - tu hlavičku Kagawi, střelu Grosskreutze a něčí hlavičku, jak to golman vyrážel pryč. A pak dají takovýto náhoďák kdy si to brankář srazí sám do brány (i když ta střela byla docela dobrá). No, stejně můžou na dubble zapomenout, vlastně na všechny trofeje můžou zapomenou.

Reagovat
smazaný uživatel

co to tady blbě kecáš?? minimálně ligu vyhrají!

Reagovat
smazaný uživatel

presne tak. ale od Uliho sa nedá nič iné čakať..

Reagovat
smazaný uživatel

Řekneme si po sezóně.

Reagovat
smazaný uživatel

no snad ty nesympatické bavoráky zvládnou

Reagovat
slovaňáák

Sice se stestim ale je to tam.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele