play off - finále
30.05.2011 16:00 CET
4 : 2
(3:0)

Reportáž

Wales vítá Premier League! Swansea finále play-off nakonec zvládla

Ve Wembley se dnes přepisovala historie, alespoň ta novodobá. Do Premier League totiž prvně v historii postupuje velšský klub. V tomto případě jde o Swanseu, která se nyní v rozhodujících chvílích mohla spolehnout na jistého střelce Sinclaira či, chcete-li, na hrubky soupeře, pro kterého je play-off League Championship doslova zakleté.

Jakkoliv to po úvodních pasážích vypadalo na poločas Readingu a tápání nejistého de Vriese, ve finále enormní snaha křídelníka Kebeho úplně zapadla a ustoupila sebevědomé hře Swansey. Tím spíš, když za Royals dnes "válel" jeden nepokrytý přeběhlík. Namísto de Vriese, který hned v úvodu neudržel centr Kebeho a způsobil pořádný vzruch ve vlastní šestnáctce, se totiž jako vyložený nešťastník prezentoval zkušený gruzínský obránce Readingu Zurab Chizanišvili. Pokud totiž půjdeme právě po jeho stopách, prakticky nevynecháme jedinou klíčovou událost prvního dějství. Začínáme přitom ve 20. minutě, kdy tento stoper učinil přítrž klidu v řadách Royals hloupým vystartováním po Dyerovi. Tím totiž způsobil penaltu, kterou s klidem proměnil Sinclair, a on sám mohl být rád, že nešel po druhé žluté kartě předčasně do kabin.

De facto však lze říct, že by tím mužstvo těžko poškodil výrazněji, než když setrval na hrací ploše. Hned po dvou minutách se totiž nechal naivně přelstít Dobbiem, jenž si ho šikovně prohodil a jeho centr pak za mírné pomoci Federiciho dopravil do sítě znovu nejlepší střelec Swansey v tomto ročníku Scott Sinclair. Tragický výkon v první půli pak muž se zkušenostmi z Premier League podtrhl dobře viditelným podpisem i pod třetím gólem Swans, který už Reading kompletně poslal do kolen. Tentokrát šlo o nešťastný zásah do Dyerova centru, jenž pak zahučel akorát ke kopačkám Dobbieho, kterému už stačilo jenom pohotově zareagovat. Až vzápětí o sobě zase pořádně dali vědět i Royals, Long byl ovšem propadnuvším centrem natolik zaskočen, že jej ani netrefil. A tím koneckonců symbolicky podtrhl představení svého mužstva v úvodní části.

Po přestávce se však situace dokonale obrátila. Hned po čtyřech minutách se k rohu z levé strany prodral na přední tyč Noel Hunt a za vydatné pomoci Allena zaskočil váhavého de Vriese. To byl skvělý základ, na němž následně Reading vystavěl celé své druhopoločasové obrození. Jakmile totiž Dobbie obelhal dva protihráče a pak z ideální pozice vypálil vstříc rohovému praporku, roztočili Royals velký kolotoč. V 57. minutě především Swans opět špatně odbránili standardní situaci a Mills zblízka nikým nehlídaný hlavičkoval prakticky do odkryté klece, už po hodině hry ale navíc mohlo být vyrovnáno, když Karacan prudce nastřelil brankovou konstrukci a Garry Monk se pak heroickým blokem postavil do cesty protivníkově snaze přeci jen dotlačit míč za brankovou čáru.

Bohužel pro Reading, takový tlak ale neměl moc dlouhé trvání. Dokonce až nad očekávání krátké. Ještě do 70. minuty se Swans povedlo soupeřovu převahu anulovat, zápas zklidnit a co nevidět také skrze další penaltu rozhodnout. Tentokrát ujelo jiné ztělesnění zkušeností - Andy Griffin zezadu úplně zbytečně zbrousil Boriniho a dovolil Sinclairovi završit hattrick. Zároveň takto i zpečetil osud Readingu, kterému zkrátka nejspíš není postup skrz play-off přán. Už pětkrát nepochodil, potřetí potom nyní nezvládl samotné finále.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (432)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele