02.08.2015 16:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Londýn je červený, Arsenal obhájil triumf v Community Shieldu

Lepší začátek nového angažmá si Petr Čech nemohl přát. První zápas proti "své" Chelsea si v dresu Arsenalu odbyl hned při soutěžním debutu - a hned může slavit první významnější trofej. Jediný gól anglického superpoháru vstřelil už v prvním poločase Alex Oxlade-Chamberlain. Mistr Anglie se na pořádnou šanci zmohl až v dějství druhém; a tu pozorný Čech lapil.

Ospalý začátek utkání odpovídal tomu, co o něm před jeho začátkem prohlásili oba manažeři. Zápas sice důležitý, stále však "pouze" přípravný na nadcházející ligovou sezónu. V prvních dvaceti minutách si proto fanoušci užili nejvíce vzrušení při souboji Mertesackera s Fábregasem v šestnáctce, za který Chelsea nemohla požadovat penaltu ani omylem.

Předkrm před hlavním chodem obstaral hlavičkující Theo Walcott, s jehož pokusem si Courtois ještě snadno poradil. Ve čtyřiadvacáté minutě však vznikla mezi obranou a zálohou Blues nevídaná bublina, do níž vlétli hbití ofenzivní hráči Arsenalu. Walcott poslal míč na pravou stranu k Alexu Oxlade-Chamberlainovi, k němuž Azpilicueta nevystoupil včas, a dal mu tak možnost překrásně zakončit - 1:0.

Herně tento moment pomohl spíše Chelsea, ta však z územní převahy nebyla schopna vytvořit jedinou gólovou šanci. Nejblíže k vyrovnání byl dvakrát Ramires, jenž po půlhodině kroutil míč z hranice vápna těsně vedle, aby rovněž o kousek minul branku pro změnu hlavou a po centru Rémyho.

Chelsea měla nebývalé díry v defenzivě - Ramsey tak mohl snadno vběhnout do jejího nitra a pohotovou ranou rozvlnit boční síť. Ještě větší rozruch vznikl, když John Terry totálně propadl uprostřed hřiště. Oxlade-Chamberlain tentokrát z pravé strany centroval před branku, kde před Monrealem odvrátil míč do bezpečí obětavý Ivanović.

Do druhého poločasu vstoupila o fous aktivněji ekipa Josého Mourinha, ale její snahy o zakončení byly zpočátku tristní. Její největší šanci nepochopitelně spálil Eden Hazard, který využil skvělého prostrčení Fábregase a zjevil se sám před Čechem. Míč však dělově vypálil vysoko nad.

Český gólman, na nějž dnes byla upřena velká pozornost, se k pořádnému zákroku musel odhodlat až v devětašedesáté minutě. Oscar z přímého kopu mířil takřka do šibenice, ale Čech jeho zajímavě vyhlížející projektil vyškrábl. Hned za pět minut vytahoval zpod břevna hlavičku Zoumy.

V závěru Chelsea svůj tlak ještě vystupňovala, čemuž pomohlo i stažení sestavy na tři obránce. Arsenal měl nicméně díky tomu ještě více prostoru k protiútokům, a to mu naprosto vyhovovalo. Giroud měl na malém vápně možnost zvýšit náskok, ale přestřelil. Podobně přesný byl i Oxlade-Chamberlain, jemuž snahu zkazila teč jednoho z bránících anglických mistrů.

V posledních minutách Blues zachránil od většího přídělu vynikající Thibaut Courtois. Mezery v defenzivě využil Ramsey, který měl ve vápně úplně volného Cazorlu. Belgický gólman však souboj jeden na jednoho zvládl lépe. V samém závěru musel krýt ještě jednu podobnou šanci Kierana Gibbse, když se Santi Cazorla přeorientoval do své oblíbené role nahrávače.

Arsenal však tyto nezdařené pokusy mrzet nemusely, nejhubenější možné vítězství totiž uhájili až do závěrečného hvizdu. Gunners se tak podařilo triumf z Community Shieldu obhájit - napodobili tím počin Manchesteru Unied, kterému se totéž povedlo v letech 2010 a 2011. Kdyby za rok završili zlatý hattrick, stanou se teprve třetím anglickým týmem; po Evertonu a Liverpoolu.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1220)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele