16. kolo
18.12.2014 21:00 CET
2 : 0
(2:0)

Reportáž

SSC Neapol - Parma FC 2:0

Neapol se s ligovým podzimem rozloučila důstojně, před vlastními fandy a ještě se třemi body v kapse. Dnešní úkol nebyl z těch nesplnitelných, protože o výhru se do Neapole přijela alespoň pokusit Parma. Ducali však potvrdili naprosto katastrofální formu a prohráli.

Partenopei se mohou radovat z pohodlného vítězství proti bezzubým hostům. Ti pouze ve druhé půli nastřelili tyč, jinak ale nic nepředvedli. Domácí poslal v první půli do brzkého vedení mladík Duván Zapata, jehož později doplnil belgický útočník Dries Mertens, který se trefil z penalty. Díky třem bodům může trenér Rafael Benítez dýchat zase o něco lépe. Na druhou stranu, osud jeho protějšku na lavičce Parmy je ve hvězdách. Parma je totiž před Vánoci poslední s pouhými šesti body na kontě. Neapol se v neúplné tabulce první ligy posouvá na dočasné třetí místo.

Neapol od prvních momentů hledala klíč, kterým by odemkla obranu hostí. Po pasu do vápna to zkoušel José Callejón, ale postrádal klid a rozvahu. Pod palbou kritiky se ocitl slovenský záložník Marek Hamšík, který se pokoušel ukázat svoji důležitost pro tým. Hamšík po pokusu o individuální průnik zkusil centr na přední tyč, jenže na svém místě byl včas stoper Fabiano Santacroce, který shodou okolností působil poměrně dlouho právě pod Vesuvem.

Aktivní Marek Hamšík si seběhl na křídlo a zkusil centrovat, jenže při pokusu o centr trefil do zad opodál stojícího Galloppu. Po patnácti minutách Neapol rozehrávala rohový kop, což byl signál především pro všechny vysoké a schopné hlavičkáře. Tím je bezesporu i obránce Henrique, který se dokonce dostal po výskoku k míči, ale bránu hlavou netrefil. O mnoho lépe se vedlo ofenzivnějšímu Duvánovi Zapatovi, kterého ve vápně našel přesným centrem obránce Maggio. Zapatu sice strážili tři hráči, ale mladý útočník využil mohutné postavy a míč jim zkrátka nedal. Namísto toho jej napálil přímo za záda brankáře Antonia Miranteho - 1:0.

Neapol kula železo, dokud bylo alespoň trochu žhavé. Na Miranteho bránu se valil jeden útok za druhým. Mertens poslal vysoký míč do vápna, na prsa si jej zpracovával Zapata, ke kterému důrazně přistoupil obránce Gabriel Paletta. Na Zapatův vkus to bylo až moc důrazné a žádal penaltu, ale sudí Di Bello odmítl. Callejónovu prosbu po faulu Massima Gobbiho ve vápně už ale vyslyšel. K penaltě se postavil sebevědomý Dries Mertens a svou šanci využil. Brankář Mirante si sice na míč sáhl, ale ani to nestačilo - 2:0.

Deset minut před koncem poločasu mohl skóre ještě navýšit ve prospěch domácích obránce Miguel Britos, ale ukázal, že zakončení není jeho silnou stránkou. Bránu minul, i když byl na zadní tyči téměř nestrážen. Zapata hezky sklepl Garganovi, který ale minutu před odchodem do kabin přestřelil. Tři minuty poté, co sudí Di Bello opět pískl do píšťalky, se do šance prohnal znovu Duván Zapata, ale neporadil si se skvělým Mirantem, který mu zmenšil střelecký úhel dostatečně. K centru ze strany se o pár momentů později dostal Cassano, který ale mířil hodně mimo.

Duván Zapata zatím působí hodně ve stínu slavného Gonzala Higuaína, ale právě proto musí využít každé šance. Dnes patřil k nejlepším na trávníku a mohl se do utkání zapsat ještě výrazněji. Po nahrávce kapitána Marka Hamšíka se ze strany hnal na bránu Mranteho, ale veterán v bráně Ducali se nenechal zaskočit. Neapol hodně spoléhá na rychlé kraje schopné přejít jednoho dva protihráče a vypálit. Přesně takovým typem produktivního rychlíka je José Callejón. Jeho průnik do vápna ale neznamenal změnu stavu. Parma mohla šokovat soupeře o pár chvil později. Lodi se dostal ke střele na hraně vápna a orazítkoval tyč za Rafaelovými zády! Víc už Parma nepředvedla.

Autor: Ondřej Pražák / football-italia.net, onlajny.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
klokan.paul

3:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele