24. kolo
11.02.2024 15:00 CET
0 : 6
(0:4)

Reportáž

Gabriel Magalhães (© AFP)

Arsenal rozdrtil Riceovy bývalé spoluhráče a opět zamíchal kartami na špici tabulky

Arsenal bez problému ovládl duel 24. kola Premier League na hřišti West Hamu, který po naprosto jednoznačném průběhu porazil 6:0. Ačkoliv šli Gunners v městském derby za jasným vítězstvím od samého úvodu, skóre se jim podařilo otevřít až po půlhodině hry. Do přestávky pak udeřili ještě třikrát, přičemž hned dvě branky přesným centrem připravil někdejší spoluhráč Tomáše Součka a Vladimíra Coufala Declan Rice. Ten se po návratu na hřiště navíc sám prosadil, a i díky jeho příspěvku se tak Kanonýři alespoň pro tuto chvíli bodově dotáhli na druhý Manchester City.

West Ham naposledy zvítězil na konci kalendářního roku 2023, kdy změřil síly právě s Arsenalem. Od té doby se v jeho dresu nepředstavil v ligovém utkání Lucas Paquetá a Brazilcova absence byla znát při remíze v Sheffieldu či u jasné porážky na Old Trafford. Kanonýři se na přelomu roku prali s formou, poslední týdny už pro ně ale vyznívaly pozitivněji, čemuž dala razítko přesvědčivá výhra nad Liverpoolem.

Gunners domácí jednoznačně přehrávali, jenže obrana Kladivářů několika šancím odolala. Vše se změnilo ve 32. minutě, kdy se na centr od rohového praporku vyšplhal William Saliba a hlavičku usměrnil pod břevno.

Ještě veseleji bylo u hostů o chvíli později, když se Bukayo Saka dostal po dlouhém pasu od Leandra Trossarda do úniku. Anglického reprezentanta ve vápně srazil Alphonse Areola a Arsenal dostal výhodu pokutového kopu. Penaltu s přehledem proměnil sám faulovaný hráč střelou k opačné tyči, než skákal gólman. Natrénované standardní situace ukázali Gunners i při přímém kopu, který hlavou zakončoval Gabriel. Poslední zásah hostů v první půli přišel však až v nastavení z nohy Trossarda.

Hosté neubrali nohu z plynu ani po přestávce. Po necelých dvou minutách mohl druhý zásah přidat belgický šikula, ale rychlou kombinaci zakončil nad břevno. Po hodině hry předvedl povedenější střelu Saka. Křídelník Arsenalu se uvolnil a dělovkou k tyči navýšil vedení.

Bývalý Kladivář Rice kromě dvou asistencí zaznamenal i gól, když se v 66. minutě opřel do míče za vápnem a překonal bezmocného Areolu. Za rozhodnutého stavu trenér Mikel Arteta protočil sestavou a nechal prostor hráčům, kteří nedostávají velkou minutáž. Kladiváři se ani v závěru nezmohli na čestný úspěch.

Arsenal se tak pomstil za prosincovou porážku a potvrdil vzrůstající formu. Kanonýři se v příštím kole představí 17. února v Burnley, West Ham jede tentýž den do Nottinghamu.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (1)

Přidat komentář
OnlyWHU

K.O.

Nejdelší dvě hodiny v mém fotbalovém životě.

Prohra našeho manšaftu, který je zjevně už nějaký čas mimo formu, mě vůbec nepřekvapila. Výše skóre a hlavně herní projev rozhodně ano. Kromě nebohého Aréoly a snad i Coufala šli všichni jako na porážku.

Tragický ( a asi ne zcela zdravý) Zouma se šíleným Aguerdem byli úplně mimo. Zouma v tomhle stavu se vůbec neměl objevit na trávníku.

V poli zcela zbytečný Johnson, mátožný a nepřesný Souček a neuvěřitelně chybující Álvarez.

Snahu prokázal jen Kudus a chvílemi i mimo formu hrající Bowen. Opět se ukázalo, že na hrot obětovaný Bowen je v této roli poloviční. Oba forvardi navíc zcela odříznuti od dýchavičných, letargických a nepřesných spoluhráčů.

Závěr?

Pokud to byla akce proti Moyesovi, pak je třeba ihned razantně zasáhnout. Vyhodit?

Ale jak, když hráčům základní jedenáctky nic nehrozí. Moyes každému jednotlivému může poděkovat, už když přijdou na stadion. Srovnatelná náhrada za ně (až na pár výjimek) neexistuje.

Největším viníkem je podle mě management WHU. Dopustit, že do husté sezony nastoupíme po přestupovém termínu bez tří solidních hráčů a navíc jen s jedním (diskutabilním) přestupem, je tragická chyba. Neuvěřitelné!

Teď tři zápasy, v nichž bychom měli uhrát minimálně 5 bodů.

Vzpamatujeme se? COYI!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele