15. kolo
10.12.2016 16:00 CET
3 : 1
(1:1)

Reportáž

Arsenal otočil zápas se Stoke díky výhře 3:1 je už první

Když domácí Arsenal přišel v úvodu zápasu se Stoke o zraněného stopera Mustafiho a Charlie Adam vzápětí proměněnou penaltou poslal hosty do vedení, vypadalo to s šancemi Kanonýrů na očekávané vítězství všelijak. Ještě do přestávky však stihl srovnat Walcott a po změně stran dokončili zasloužený obrat na konečných 3:1 Mesut Özil s Alexem Iwobim, díky nimž se Arsenal alespoň dočasně vyhoupl na první místo ligové tabulky před Chelsea, která má ovšem zápas k dobru.

Hosté do zápasu nastoupili se sebevědomím, které odráželo jejich momentální formu, a několikrát byli blízko brzkému průlomu skóre. Tvrdá rána Muniesy z voleje po odvráceném rohovém kopu ovšem s přispěním Petra Čecha pouze jemně lízla břevno a Xherdan Shaqiri zase prováhal možnost zakončit jinak výtečný protiútok Stoke po levé straně. Četné chyby v rozehrávce hostí ale dávaly zajímavé pobídky i Arsenalu, přičemž aktivní Alexis Sánchez měl hned několikrát blízko ke dvanáctému ligovému zásahu sezony.

Atraktivní fotbal neustával ani nadále. Theo Walcott byl po skvělé kolmici Shkodrana Mustafiho prvním, kdo přinutil brankáře Granta k pohotovému zákroku, zatímco na opačné straně neproměnil dobrou střeleckou pozici po sklepnutí Arnautoviće Joe Allen. Domácí pak utrpěli značnou ztrátu v defenzivě, neboť vinou svalového zranění musel předčasně odstoupit Shkodran Mustafi. Náhradou za německého stopera byl uzdravivší navrátilec Héctor Bellerín, jemuž posunem na Mustafiho post uvolnil na pravém kraji obrany místo Gabriel.

V sedmadvacáté minutě bylo pro Arsenal ještě hůře, když po pádu Allena v souboji s Xhakou odpískal sudí Lee Mason bez váhání pokutový kop, který Charlie Adam s přehledem proměnil. Kanonýrům inkasovaný gól zprvu vzal vítr z plachet, ovšem čtyři minuty před koncem první půle se jim přece jen podařilo zataženou obranu Stoke prolomit. Vše nastartoval Alexis Sánchez přihrávkou do strany na volného Bellerína, jehož prudký přízemní centr dokázal usměrnit na přední tyči do sítě Theo Walcott. O přestávce tak platil nerozhodný stav 1:1 a diváci se po změně stran měli rozhodně na co těšit.

Arsenal k radosti domácího publika nastoupil do druhé půle tak, jak tu první zakončil, a hned po čtyřech minutách šel poprvé v zápase do vedení. Perfektně sladěný náběh Özila s jemným pasem Oxladea-Chamberlaina za statickou obranu Stoke vyústil v pohotovou hlavičku německého záložníka, která obloučkem přepadla přes bezmocného Granta až do sítě. Najednou tak bylo na Stoke, aby opět vylezlo z obranné ulity a pokusilo se obrat skóre znovu zvrátit, s čímž přišel pomoci na trávník i Peter Crouch. Právě vytáhlý anglický útočník hned po nástupu málem srovnal z rohového kopu, avšak Petr Čech dokázal jeho hlavičku na brankové čáře vyrazit do bezpečí.

Když pak čtvrthodinu před koncem přece jen vstřelil čtvrtý gól zápasu střídající hráč, stal se jím Alex Iwobi. Mladý nigerijský reprezentant po několika minutách na hřišti využil Masonovy výhody po faulu na Alexise a tváří v tvář Grantovi křižnou přízemní ranou pojistil vedení Kanonýrů na 3:1. Šlo o jeho vůbec první ligový zásah sezony, ovšem již druhý v tomto týdnu, neboť Iwobi skóroval i ve středečním utkání Ligy mistrů proti Basileji.

Na dvoubrankové manko již hráči Stoke nedokázali najít odpověď a Arsenal si tak závěrečné minuty pohlídal s míčem na kopačkách. Brankář Grant sice kvalitním zákrokem nedovolil Theu Walcottovi přidat svůj druhý zásah odpoledne, ovšem i konečné skóre 3:1 Arsenalu stačí k tomu, aby se přinejmenším do zítřka vyšvihl do čela tabulky Premier league.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (7)

Přidat komentář
Ragnar Lothbrok

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

4:0

Reagovat
Infernoqt

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

4:1

Reagovat
vanGomm

Tip HX.

Reagovat
Edgewalker

2:1, Stoky umí být nebezpečné

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele