Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2014

zóna UEFA (Evropa) - skupina D
26.03.2013 19:30 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Turecko - Maďarsko 1:1

Maďarští nájezdníci přec odjíždí z Istanbulu s cennou kořistí! V utkání s konkurenčním Tureckem dlouhou dobu tahali za kratší konec provazu a po brance Buraka Yilmaze prohrávali, avšak i přes převahu soupeře dokázali vyrovnat díky Dánielu Bödemu, jehož trefa posunula uherské družstvo na druhou příčku kvalifikační skupiny.

Z tureckého pohledu můžeme patový stav hodnotit jako ztrátu, jejíž hořkost se ještě zvýší při pohledu na tabulku. Na svého dnešního soupeře červenobílí ztrácí čtyři body. Při pohledu na tabulku a program následujících utkání je třeba říci, že boj o postup není rozhodně ztracený.

Ale přejděme k zápasu, jemuž již od začátku diktovalo tempo domácí Turecko. Ve třetí minutě si připsal první snadnější zákrok Gábor Kiraly proti hlavičce Hasana Kaldirima, na druhé straně prověřil Onura Kivraka táhlou střelou Ádám Szalai.

První skutečně obrovskou příležitost si vypracoval v devatenácté minutě Kerem Bulut, jenž tváří tvář vyškolil Királyho, ale z úhlu trefil pouze boční síť. O chvíli později mohlo udeřit na druhé straně - táhlý centr do vápna usměrnil mezi tři tyče Vanczák a Kivrak měl co dělat, aby jednou rukou vytěsnil míč před sebe, kde ovšem čekal právě obránce švýcarského Sionu Vanczák, s jehož dorážkou si brankář Trabzonsporu famózním zákrokem poradil.

Neuběhla ani minuta a Yilmaz se z protiútoku objevil v první turecké tutovce, kterou ovšem kvůli dalšímu výtečnému zákroku Királyho nedokázal proměnit v branku. Ačkoliv se Turkům dařilo držet míč na kopačkách, na výraznější příležitosti čekali až do závěru prvního dějství.

V poslední pětiminutovce musela maďarská obrana řešit několik závažných okamžiků, vždy ji ovšem pomohlo nemastné neslané zakončení Turků. Nejprve napálil z vápna po přiťuknutí Sahina balón těsně nad Yilmaz, Bulutovi posléze chybělo pár centimetrů na doklepnutí stříleného centru Potuka a vše zakončil Burak střelou, kterou Király fantasticky vyrazil na rohový kop.

I úvod druhého poločasu se vyznačoval převahou domácích, kteří postupně tlačili Maďary do hluboké defenzívy. Krom několika dalekonosných střeleckých pokusů, jejichž strůjcem byl v polovině případů nesmírně aktivní Yilmaz, si ovšem turecký mančaft nevytvořil žádnou tutovku, což bylo ve výsledku jedno, neboť šel v třiašedesáté minutě do vedení.

Právě hyperaktivní Burak Yilmaz dokázal vynikajícím náběhem za obranu zachytit dlouhý centr do šestnáctky a ve výskoku nedal šanci Mészárošovi, jenž mohl při opětovném návratu na zem sledovat, jak se balón třepotá v síti. Namísto toho, aby Turci soupeře dorazili, do jisté míry zvolnili tempo a dovolili středoevropskému státu z ojedinělé příležitosti ve druhém dějství skórovat.

Relativně snadné autové vhazování špatně zpracoval Kaya, doslova namazal napadajícímu střídajícímu hráči Danielu Bödemu, který propasíroval míč do sítě a připsal si veledůležité vyrovnání. A jako by právě tato branka domácí opět nastartovala, Maďaři ovšem oproti předchozím minutám skvěle bránili. Z tlaku rezultovala pouze šance Yilmaze, jenž v pádu nedokázal procedit míč do sítě přes obránce.

V samém závěru se již kupily jen emoce, zejména na turecké straně došlo k několika výpadům proti rozhodčímu, zatímco maďarští fotbalisté drželi svého soupeře daleko od branky i od příležitostí. Ačkoliv hosté měli zejména v závěru prvního dějství hodně štěstí, odváží si z Turecka velmi cenný bod.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (20)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Maďaři by ten bodík možná i mohli urvat, ale tipnu si 2:1 ( Yilmaz, Yilmaz - Szalai)

Reagovat
smazaný uživatel

Allah Akbar! Túžim po dvojke, tipujem remízu a som presvedčený o jednotke.

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Madari se prezentuji celkem dobrym fotbalem...verim ze budou pokracovat i v Turecku...tip X..1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Turci jsou v hluboke krizi... 0:2

Reagovat
smazaný uživatel

ti madari mi pridu velmi sympaticky a bojovny mancaft, mladi hraci. zasluzia si po rokoch uspech. X

Reagovat
smazaný uživatel

Turecko musí doma zabrat, nejsou na to v kvaldě nejlépe, tak uvidíme .... Tip 2:1.

Reagovat
smazaný uživatel

TURKEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEY !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Musíte vyhrát kluci,nemáte co ztratit.tipuju 3-1 pro Turkiyeee :))

Reagovat
smazaný uživatel

Hledám nějakýho Madara,chci ho zbít.Jsem fakt nasranej jak hrajou,od první minuty zdržovali ku..vy.Nechápu proč nehrajou jako chlapi,bez zdržování.........STEJNĚ TURECKO 4ever

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

... , ty seš maďar

Reagovat
smazaný uživatel

....ne ty, ten před tebou

Reagovat
smazaný uživatel

ty jseš madar? :D

Reagovat
smazaný uživatel

Mno, Turecko si notně komlikuje situaci, ale pro Maďarsko je to úspěch.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele