Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2014

zóna UEFA (Evropa) - skupina A
11.09.2012 20:30 CET
6 : 1
(3:1)

Reportáž

Srbsko - Wales 6:1

Srbové doma rozdrtili Wales vysokým skóre 6:1 a rázně tak odpověděli na úvodní remízu ve Skotsku. Naopak hosté vypadají po dnešním výprasku daleko, předaleko od brazilských vod...

Pro ostrovní reprezentaci šlo o nejhorší porážku od roku 1996 (1:7 s Nizozemskem) a vinu je nutno přičíst příšernému bránění, které Srbům dovolilo po brankách Kolarova a Tošiće vést 2:0 už ve 25. minutě. Vlnu naděje pro Wales vykřesal skvělým přímým kopem Gareth Bale, ale ještě do přestávky opět na dvoubrankový rozdíl zvýšil Filip Djuričić. Dílo zkázy pak ve druhé pětačtyřicetiminutovce dokonali Dušan Tadić, Branislav Ivanović a Miralem Sulejmani.

Fanoušci Walesu přitom doufali, že současná mladá generace pod vedením legendárního Garyho Speeda má na to ukončit dlouholeté čekání na další účast na mistrovství světa (naposledy se to povedlo v roce 1958). Po Speedově smrti se však vše obrátilo, Velšané prohráli pětkrát v řadě a zdá se, že toto čekání se protáhne o další čtyři roky.

Jestliže kouč Chris Coleman hledal na dvoubrankové porážce s Belgií pozitiva a chválil defenzivní výkon svého týmu, výlet do Srbska všechno rozcupoval na kousíčky. Defenziva kupila chybu za chybou už od samého začátku a Adam Matthews musel odvracet hlavičku nepokrytého Matiji Nastasiće; krátce nato si Darcy Blake málem vstřelil vlastní gól.

Po patnácti minutách už Wales zaslouženě prohrával. Po faulu Simona Churche na Ivanoviće sudí nařídil přímý kop, k němuž se postavil Kolarov a nechal za sebe mluvit svoji levačku - Boaz Myhill zareagoval příliš pomalu - 1:0.

Komická defenziva hostů kapitulovala podruhé o deset minut později, a Kolarov se tentokrát převtělil do role tvůrce šancí. Jeho výlet po lajně nedokázali zastavit ani Ashley Williams, ani Chris Gunter, a bek Manchesteru City se tak pohodlně propracoval až ke střele. Tu sice Myhill ještě vyrazil, ale pro nepokrytého Tošiće neznamenala dorážka do prázdné brány sebemenší problém - 2:0.

A Srbové pokračovali; Tadićova rána měla gólové parametry a nebýt Gunterova bloku, vedli Balkánci už o tři branky. Obrana hostů se hroutila prakticky při každém srbském útoku.

Přesto se však Colemanův tým vrátil do hry. Gareth Bale, momentálně nejcennější hráč velšského kádru, se vydal na výlet a byl nedovoleně zastaven Milanem Biševacem; k následnému přímému kopu se postavil sám a fantastickou ránou z téměř 30 metrů snížil - 2:1.

Jenže místo toho, aby tato branka hosty nabudila ke zlepšenému výkonu, Srbové nerušeně útočili dál. Blake se sice před vlastním gólmanem dostal k hlavičce, ale ta měla tak zoufalé parametry, že Tadićovi nedělalo žádnou práci poslat snadno získaný míč na Djuričiće, který se následně obtočil kolem Matthewse a propálil nebohého Myhilla potřetí - 3:1.

Coleman udělal do druhého poločasu dvě změny v obraně, ale dnes zkrátka nebylo jeho hráčům souzeno. Tadićovi trvalo jen deset minut, než zvýšil už na tříbrankový rozdíl; Ivanović obehrál špatně postaveného Balea i Rickettse a bez potíží se dostal až do útočného pásma, kdy už stačilo pouze přihrát Tadićovi do jednoduché koncovky - 4:1.

Ani pátý gól si ostrovní zadáci za rámeček zrovna nedají. Blake se ve vlastním vápně prakticky vzdal hlídání své pozice, čehož promptně využil Ivanović a pravačkou do spodního rohu branky poslal Myhillovi pátou "navštívenku" - 5:1. Skóre následně uzavřen střídající Miralem Sulejmani, jehož střela byla sice tečována, ale přesto přelétla gólmana hostí a zaplula do sítě - 6:1.

Autor: Dominik Zezula / soccernet.com

Komentáře (16)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
MagpeCZ

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Tady to musi byt jasna 1...tip 1..3:0

Reagovat
smazaný uživatel

těžké na tipování...

tip 1:1 (Bellamy, Ivanović)

Reagovat
smazaný uživatel

bellamy

Reagovat
Veselac

Wales je venku poloviční, možná i míň jasná 1....4:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

bude to vyrovnaný zápas, tipujem však 1... výsledok 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Soucasne Srbsko ma velkou silu predevsim v defenzive a stredu hriste a Wales je venku o dost slabsi, proto predevsim Srbsko s cistym kontem ale verim, ze to bude i o vic nez o gol... 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

nevyzpitatelny zapas, ale snad to domaci zvladnou aspon na 1:0

Reagovat
Sotuen

2:1

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele