Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2014

zóna UEFA (Evropa) - skupina A
12.10.2012 20:30 CET
0 : 3
(0:1)

Reportáž

Belgie jasně vyhrála v Srbsku a vede skupinu A

Nejlepší start do evropské části kvalifikace na mistrovství světa 2014, tedy alespoň co se skupiny A týče, mají za sebou reprezentanti Belgie. Ti dnes v zajímavém utkání možná až trochu překvapivě snadno zvítězili na půdě Srbska, po gólech Bentekeho, De Bruyna a Mirallase zvítězili 3:0.

Belgičané se vedení ujali ve třicáté čtvrté minutě, po pauze pak přidali ještě jeden gól a poslední hřebík do pomyslné srbské rakve přidali až v nastaveném čase, kdy se domácí hnali za zdramatizováním závěru zápasu. Ale pěkně od začátku. Ten totiž vyšel o něco lépe Srbům, když už ve druhé minutě mohli domácí vést 1:0, to by ovšem Zoran Tošić musel mířit o pár centimetrů přesněji, takto z toho byla jen nastřelená tyč Courtoisovy branky.

V sedmé minutě pak pálil ze zajímavé pozice Tadić a přinutil belgického talentovaného brankáře k prvnímu obtížnému zákroku večera. Třetí srbskou možnost měl Branislav Ivanović, zadák Chelsea však na Tošićův centr o půlkrok nedosáhl a míč tak proletěl celým pokutovým územím Belgie nikým nevychýlen ze svého původního směru. Belgičané se k první výraznější odpovědi zmohli v sedmnácté minutě, kdy se z pravé strany hnal na bránu Benteke, jeho zakončení na přední tyč ale Brkić kryl.

Dva klíčové momenty přišly v rozmezí dvou minut od třicáté druhé do třicáté čtvrté minuty. Nejprve Tošić z rohového kopu nasměroval míč nečekaně až na hranici velkého čtverce, odkud se do něj z voleje nádherně opřel Biševać, jenže Courtois nakonec nemusel zasahovat, balón proletěl těsně mimo. A o dvě minuty později Belgie udeřila. Kevin De Bruyne nádherným centrem od pravé postranní čáry vyšachoval ze hry celou defenzivu Srbska, na zakončujícím Christianu Bentekem pak už bylo jen usměrnit hlavou míč za záda bezmocného Brkiće, belgický útočník si při plnění tohoto úkolu věděl rady.

Domácí mohli odpovědět prakticky okamžitě, jenže další Tošićův pokus skončil mimo tři tyče. Stejný hráč otevřel svou příležitostí také druhý poločas, v tomto případě měl ale ke vstřelenému gólu pořádně daleko, střela mu vůbec nesedla a Courtois mohl zůstat v naprostém klidu. Ve dvaapadesáté minutě o sobě dal poprvé hodně výrazně vědět Eden Hazard, nová hvězda Premier League ovšem na Brkiće nevyzrála.

Další možnost měl na kopačce střídající Mertens, jeho lob se však do branky nevešel. Následně posadil Chadli míč na hlavz Bentekeho, ten ale v tomto případě v koncovce zaváhal a přestřelil. Belgii to však nemuselo ani v nejmenším mrzet. V šedesáté čtvrté minutě totiž Chadli ideálně načasoval přihrávku na De Bruyna, ten tak z ničeho nic mohl postupovat od půlící čáry zcela sám na Brkiće a chladnokrevně ho překonal.

Po kombinaci těchto dvou hráčů to brzy mohlo být už 3:0, De Bruyne však tentokrát zamířil jen do boční sítě. Srbové stále více ztráceli na přesnosti a také klidu, do jejich hry se ve velkém vkradla nervozita a bylo to znát. Když domácí v závěru vrhli všechny síly do útoku, nevyplynula z jejich snahy žádná byť jen náznakem nebezpečná situace před Courtoisem, naopak Belgičané z protiútoku přidali třetí zásah. Zase to bylo všechno sehrané perfektně, po ose Mertens - Vertonghen se dostal k míči střídající Kevin Mirellas a pohodovým zakončením završil skóre na konečných 3:0 pro Belgii.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (26)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Belgii ve fotbale docela fandím. Budu jim přát alespoň bod. 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

Belgigi patří budoucnost , myslím že na MS budou mít medaili

Reagovat
smazaný uživatel

*Belgii

Reagovat
smazaný uživatel

to je asi hodně odvážné tvrzení, ale kvalifikaci by měli zvládnout...

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

k ničemu: jo, na MS to bude společně s Ruskem černý kůň turnaje. Medaili můžou klidně vybojovat.

tip 1:2

Reagovat
Veselac

Belgie má super tým ale Srbové se taky nedají....tip X,1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim ze domaci prostredi rozhodne....tip 1...2:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

kurs na belgii je dost hezkej.. ten tým vypadá na papíře výborně, ale má na to aby na horký půdě v Srbsku bral všechny 3 body ?

Reagovat
clinger

ne

Reagovat
smazaný uživatel

ovšem že mají a to i bez Fellainyho, není to však vůbec jistá 2, já jim věřím, srbové maj samý kida v útoku, pevná obrana jim dle mě tentokrát stačit nebude ani na bod

Reagovat
rickroll

2:3

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
MagpeCZ

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Tadic - Fellaini, Hazard

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Poriadne tí Belgičania Srbov doma vypukali... takú nádielku som teda nečakal ani náhodou... holt, belgický futbal podľa mňa čoskoro získa späť svoju niekdajšiu slávu, ktorú stratil so skončením éry frajerov ako boli Preud'homme, Gerets a spol.

Reagovat
smazaný uživatel

Ako je možné, že Nacer Chadli, ktorí na seniorskej úrovni 1x reprezentoval Maroko hrá teraz za Belgicko? Neprotirečí to trochu reguliam FIFA?

Reagovat
smazaný uživatel

taky uz jsem si toho vsiml, ale je to tak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele