Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2014

zóna UEFA (Evropa) - skupina D
06.09.2013 20:30 CET
2 : 2
(1:1)

Reportáž

Estonsko - Nizozemsko 2:2

O Nizozemcích je známo, že umí hrát pěkný fotbal, ale jakmile prohrávají a teče jim do bot, heslo "FAIR PLAY" jim vůbec nic neříká. V takovém případě se totiž klidně dopouštějí surových faulů a rádi nafilmovávají pády. Naprostá většina evropských rozhodčích už si na takovéto jejich výstřelky dává pozor. Ukrajinec Serhij Bojko si to patrně uvědomí až po zápase Estonsko - Nizozemsko.

Do utkání vstoupili lépe hosté, když si už ve 2. minutě svým typickým způsobem seběhl z křídla do velkého vápna Robben a přibližně ze vzdálenosti penalty prostřelil levačkou Sergeje Parejka - 0:1. Holanďané nadále útočili, ale jakés takés střely Sneijdera i Van Persieho estonský brankář zneškodnil a Janmaat mířil později mimo.

V A. Le Coq Areně, kde se na konci července v rámci 3. předkola Ligy mistrů představili také plzeňští fotbalisté, hrál opravdu velký zápas domácí záložník Konstantin Vassiljev. V 18. minutě mu Henrik Ojamaa adresoval přihrávku. Po jejím převzetí nasadil parádní housle jednomu z obránců soupeře a z dobrých pětadvaceti metrů se trefil přesně po zemi k levé tyči Vormovy branky - 1:1.

Následně to dvakrát zkoušel Robben a jednou Sneijder, ale jejich střely patřily spíše do kategorie propagačních. A tak přišla minuta šestapadesátá a s ní nejkrásnější moment zápasu. Joel Lindpere poslal výborný balon za obranu, kde si jej levačkou zpracoval Vassiljev. A přestože se jej vydal křižovat Bruno Martins Indi a přestože míč ještě mírně poskakoval, dokázal jím Vassiljev pravačkou, tedy vlastně backhandem, ukázkově a ve stylu velkých střelců přelobovat holandského brankáře - 2:1.

Hráč domácích s číslem čtrnáct byl při chuti, a tak není divu, že pokoušel štěstí z přímého kopu i z nějakých pětatřiceti metrů. Jak se blížila 90. minuta, začala se hra čím dál více kouskovat. Na šestiminutové nastavení to ale rozhodně nebylo. Přesto se naskytla příležitost pro Vassiljeva, resp. střídajícího Zenjova, aby rozhodli, ale jejich pokusy se neujaly. Holanďané pak začali ochotně padat a naneštěstí pro Estonce jim to rozhodčí baštil i s navijákem. Po vypršení devadestáté minuty se na straně domácího týmu kupily karty - celkem tři žluté a jedna červená.

Tu si vysloužil Raio Piiroja za faul/nefaul ve vápně. Dirk Kuijt poslal chytře z jedné balon Van Persiemu, kterému jej na penaltovém puntíku čistě uzmul právě Piiroja. Po vzájemném držení oba zainteresovaní spadli na zem a rozhodčí vzal otěže zápasu do svých rukou. Co na tom, že Estonec hrál nejdřív míč. Co na tom, že Van Persie měl ruku v jeho obličeji. Co na tom, že během zápasů podstoupí útočníci s obránci takovéto souboje uvnitř šestnáctky klidně i desetkrát.

Sám faulovaný se samozřejmě nemýlil, takže zápas skončil remízou. Pro Nizozemce to znamená ztrátu prvních dvou bodů, ale v čele tabulky nadále komfortní šestibodový náskok. Estonci sice zůstávají předposlední, ale pokud by se jim v následujících třech zápasech podařilo takto bojovný výkon proti všem třem největším konkurentům (Maďarsko, Turecko, Estonsko) ve vzájemných zápasech zopakovat, určitě ještě nevypadávají ze hry o baráž, i když samozřejmě musí také spoléhat na zaváhání zmíněných reprezentačních výběrů.

Autor: Tomáš Kordík / fifa.com

Komentáře (15)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
veikko

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

tip 2...0:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:3

Reagovat
smazaný uživatel

0:4

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:6

Reagovat
smazaný uživatel

SNEIJDER dnes skóruje

Reagovat
bafpasak

0:3

Reagovat
rickroll

0:3

Reagovat
veikko

Nizozemští hajzlíci. Hnus velebmosti. Ušaté prase z Manchesteru.

Reagovat
smazaný uživatel

to co hrali na konci holandania, tak to bolo zblutie. rozhodca to nezvladol a co na tom, ze na konci sice kuytovi dal zltu za filmovanie v sestnastke, nic to nemeni, ze estonci mali vcera vyhrat !

Reagovat
Sw!fty

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele