Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2014

zóna UEFA (Evropa) - skupina A
11.10.2013 18:00 CET
1 : 2
(0:2)
Stadión:
Maksimir, Záhřeb

Reportáž

Lukaku poslal Belgii do Brazílie!

Belgičané se díky dvěma zásahům mladé hvězdy Romela Lukakua mohou radovat ze tří bodů a jejich sen o brazilském šampionátu se stává skutečností! Ambiciozní tým vsadil na rychlé útoky, na které chorvatští obránci nestíhali reagovat.

Domácí hráči toužili po výhře a jejich aktivní přístup mohl nést ovoce již po čtyřech minutách. Dlouhý nákop do pokutového území ale Mario Mandžukić nakonec nedoběhl. Přesto se střelec Bayernu Mnichov stal středem pozornosti většiny ofenzivních akcí svěřenců trenéra Igora Štimace. Belgičané působili v úvodních minutách poněkud zakřiknutým dojmem, což ale slouží ke cti především domácí defenzivní lajně, která soupeři žádné výjezdy před Pletikosu nedovolila.

Někteří belgičtí fanoušci si pravděpodobně s předstihem zakoupili letenky do Brazílie a dobře udělali - po obrovské chybě Ivana Perišiće a ztrátě balonu ve středu hřiště již obrana Chorvatska na náběh rychlého Lukakua zareagovat nestihla a mladý útočník Chelsea zachoval chladnou hlavu. Trenér Mourinho jej poslal na hostování do Evertonu, kde se měl jeho svěřenec rozehrát. To se mu daří skvěle a střeleckou formu si mladý příslib přinesl také do reprezentace - Pletikosu obešel a pohodlně zakončil do opuštěné brány!

Chorvaty vývoj zápasu zaskočil a hosté toho mohli využít - po centru z levé strany se do vzduchu pověsil Axel Witsel, jehož hlavička směřovala ke střelci prvního gólu. Lukakuovy záměry ale překazil stínící kapitán Vedran Ćorluka. To byl zřejmě signál pro zoufalé spoluhráče, aby se pokusili o zvrat. Tlak i agresivita domácího týmu narůstaly, což vedlo k mnohem většímu počtu centrů i střel směrem Thibauta Courtoise. Belgičané namísto toho čekali na rychlé protiútoky, při nichž využívali zejména schopností dvojice Eden Hazard - Kevin De Bruyne. Po jednom z nich se k hlavičce dostal Fellaini, veterán Stipe Pletikosa ale předvedl famózní reflexivní zákrok na brankové čáře a míč vyrazil!

Na druhé zaváhání svých spoluhráčů už ale reagovat nestačil. Ačkoli byli Chorvati nastěhovaní před Courtoisem, nedokázali využít nařízený přímý volný kop. Odražený míč se dostal až ke sprintujícímu Lukakuovi, který míč odvážně vypíchl protihráči a sprintoval na bránu soupeře. Ani vracející se Mateo Kovačić nedokázal postup mladé hvězdy zastavit, Pletikosa byl se štěstím překonán - 2:0.

Snášející se déšť zkrápěl trávník v Záhřebu, domácím ale nepršelo štěstí - naopak velkou smůlu měl při zakončení Mario Mandžukić. Na druhou půli se pravděpodobně do ochozů nevrátili všichni diváci, přesto Chorvati přidali na tempu. Do slibné šance se pokoušel proháčkovat Ivan Rakitić a jeho střela se dotkla ruky bránícího Vertonghena, sudí Howard Webb přestupek proti pravidlům nezaznamenal. Arbitr Howard Webb svíral otěže zápasu zcela ve svých rukou, stejně tak si tempo utkání hlídali ‚Rode Duivels‘.

Obrana domácího výběru si zřejmě zhluboka oddychla, když hřiště dvacet minut před koncem opustil její dnešní přemožitel - Lukakua nahradil záložník Nacer Chadli. Unavené Chorvatsko nestačilo na takticky hrajícího soupeře a ten mohl rozhodnout. Jenže ani jeden z dvojice Fellaini - Hazard se tváří v tvář Pletikosovi neprosadil. Chorvatsko útočilo jen velmi postupně, přece však tato taktika alespoň zčásti slavila úspěch.

Necelých deset minut před koncem se totiž zprvu odvrácený centr dostal ke kopačkám střídajícího Nika Kranjčara a zkušený záložník propálil vše před sebou. Šance na tři body se ale snižovaly úměrně s počtem diváků a ani závěrečný tlak ke třem bodům pro Chorvaty nevedl.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (21)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Souboj favoritů téhle skupiny. Řekl bych 1:1.

Reagovat
veikko

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:2 Lukaku je ve formě ,doufám že bude hrát základ.

Reagovat
smazaný uživatel

Tip 1...2:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

Záleží jak se k tomu postaví Belgie... Ale já tipuji 1:2

Reagovat
M1ck0

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

beztak žumpa 0:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:0 Ani belgický stromy nerostou až do nebe.

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

preco poloprazdny maksimir ? nesledujem to tak poriadne ale ved vatreni su zapaleni fanuskovia. co tak zrazu take problemy ?

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

Už se těším, jak se Belgičané v Brazílii stanou mistry světa

Reagovat
vanGomm

Tip 1X.Belgii stačí ve zbytku kval. uhrát pouze bod a možná,že ho uhrají už v tomto zápase.

Reagovat
vanGomm

Tip 1X.Belgii stačí ve zbytku kval. uhrát pouze bod a možná,že ho uhrají už v tomto zápase.

Reagovat
vanGomm

Omluva za dvojičku.

Reagovat
Majchel

Ou... Lukaku

Reagovat
smazaný uživatel

Ou... Mourinho

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ty si jdou pro medaili..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele