play off - osmifinále
02.07.2013 20:00 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Uruguay přehrála oslabenou Nigérii a postupuje

Očekával se nanejvýš vyrovnaný fotbal, a realita se od prognóz nelišila. Až gól z osmdesáté čtvrté minutě rozhodl o vítězi osmifinálového duelu mezi Nigérií a Uruguayí, radoval se nakonec celek z Jižní Ameriky. Jako první se trefil López, ovšem velmi rychle vyrovnal Kayode. Vše rozsekla až hrubka gólmana Okaniho a proměněná penalta Nicolase Lópeze...

Byl to právě Nicolas López, nejhvězdnější fotbalista uruguayského výběru, kdo se dostal také o vůbec první gólové příležitosti celého utkání. To se dostal až do pokutového území a pálil z otočky pravačkou, na nigérijského brankáře si však ještě v tomto případě nepřišel. Nigérie poprvé zahrozila v sedmnácté minutě, kdy se po pravé straně prohnal Umar a předkládal jasný gól Kayodovi, tomu ovšem v rozhodující moment přeskočil míč kopačku a útočník s devítkou na zádech tak nedokázal dopravit merunu do branky.

Hned vzápětí se do zakončení na druhé straně dostal Acevedo, z pozice defenzivního záložníka byl však zřejmě natolik překvapen tím, kolik prostoru dostal v šestnáctce soupeře, že zakončil mizerně a vysoko přestřelil. Pak se musel poprvé vytáhnout uruguayský gólman De Amores, to když si na přetažený centr naběhl Umar a pohotově z voleje pálil, ovšem jen do středu branky. Pořádné komplikace přichystal svým spoluhráčům v jednačtyřicáté minutě Shehu, jenž oběma nohama ostře zajel do Laxalta a rozhodčí neváhal, červená karta!

A hned sedm minut po návratu ze šaten mohli Jihoameričané svou přesilovou hru využít, s Laxaltovou ranou měl Okani nečekané problémy a měl nakonec obrovské štěstí, že dorážející López stál v ofsajdu. Okani si reputaci příliš nenapravil ani po střele De Arrascaety, kterou jen s vypětím všech sil vytáhl nad břevno. V šedesáté páté minutě už se Uruguay radovala, když se po standardní situaci Arrascaety odrazil míč k úplně volnému Nicolasi Lópezovi a ten už s dopravením míče do sítě neměl problém.

Kdo by si však myslel, že se v deseti hrající Nigérie nezmůže na odpověď, byl vyveden z omylu už po čtyřech minutách. To od půlící čáry až k vápnu soupeře naváděl míč Kayode, v pravou chvíli si připravil balón na střelu a s tou naložil dokonale, De Amores neměl šanci zasáhnout. Hrál se atraktivní fotbal, Olaitana těsně minul pravou tyč uruguayské branky, na opačné straně hřiště zase De Arrascaeta hlavičkoval o pár desítek centimetrů nad.

Rozhodnutí nakonec přišlo v osmdesáté čtvrté minutě. To dostal dlouhý míč na pravé křídlo Rolán, Okani korunoval svůj nešťastný zápas, když nesmyslně vyběhl z branky a Uruguayce, který byl u míče mnohem dříve, následně fauloval. Samozřejmě se pískala penalta, tu chladnokrevně proměnil Nicolas López a poslal svůj tým do vedení. Nigérie se nevzdala a v nastaveném čase měla dvě dobré možnosti, Ndidiho ránu ale vyrazil De Amores a když už Madův pokus doslova volal po prodloužení, mohli si Uruguayci z plných plic vydechnout, jelikož prosvištěl těsně vedle levé tyče už překonaného De Amorese. Uruguay tak uhájila nejtěsnější vedení a raduje se z postupu do čtvrtfinále, kde si zahraje proti Španělsku.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
veikko

2:1

Reagovat
klokan.paul

0

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle bude dneska ten nejvyrovnanější zápas a podle mě dojde až k penaltám, kde nevím proč budu více přát Uruguayi.

Reagovat
smazaný uživatel

Nicolás Lopez do Baniku

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele