play off - semifinále
10.07.2013 20:00 CET
1 : 1
6:7 pen.
(1:0, 1:1)

Reportáž

Uruguay po penaltách postupuje přes Irák do finále

Francii ve finále světového šampionátu dvacítek doplní Uruguay. Ta zvládla další nervydrásající koncovku, po penaltovém rozstřelu porazila Irák a zahraje si o světové zlato. Už v normální hrací době měli Uruguayci namále, na gól Adnana však tři minuty před koncem odpověděl Bueno. Po bezbrankovém prodloužení pak rozhodující penaltu proměnil kapitán Gaston Silva.

Uruguay mohla udeřit jako první, když už po pár minutách hry musel Hameed vytasit kvalitní zákrok proti zakončení De Arrascaety. Odpovědět mohl prakticky ihned Abdulrahim, jenže o čistou gólovou příležitost se připravil nepodařeným zpracováním. Cristoforo se opřel do míče s pořádnou dávkou razance, ovšem vysoko přestřelil, Adnan zase po skvělém uvolnění mířil těsně mimo.

Ve dvacáté minutě měli Iráčané příležitost zahrávat standardní situaci z necelých čtyřiceti metrů, ani to však neodradilo Faeze od střeleckého pokusu a De Amores měl nečekané problémy, nakonec však dokázal dalekonosný pokus vyrazit na roh. V pětadvacáté minutě si Uruguayci vytvořili obrovský tlak před soupeřovou svatyní, když nejprve Lópezovu gólovku vychytal Hameed, následnou dorážku zase zastavil jeden z obránců a třetí zakončení v rychlém sledu šlo vedle branky.

Jako první ovšem udeřil Irák. A stihl to ještě do poločasu - Shakor v první možnosti ještě neuspěl, třicátá čtvrtá minuta už ale úvodní trefu přinesla, když se z přímého kopu z velkého úhlu neuvěřitelně prosadil Ali Adnan a poslal svůj tým do vedení. Závěr poločasu pak patřil vedoucímu celku, další gól už ale nepadl.

Do druhého dějství však už Uruguayci vstoupili opět aktivně a obrovskou šanci na vyrovnání měl López, v samostatném úniku ovšem Hameeda přehodit nedokázal. Irácký brankář pak perfektně zasáhl také proti další šanci největší uruguayské hvězdy a byl to hlavně on, kdo udržoval Irák v roli favorita. Třináct minut před kocnem už to vypadalo, že bude Hameed překonán, po hlavičce Cristofora mu však vydatně pomohlo břevno.

Uruguay se ale zaslouženého vyrovnání nakonec dočkala. Běžela osmdesátá sedmá minuta, když dlouhý nákop do šestnáctky sklepl hlavou Avenatti přímo k nabíhajícímu Buenovi, ten z voleje překonal Hameeda a poslal zápas do prodloužení. To ještě mohli v závěru odvrátit Iráčané, Adnanovu ránu ale De Amores výtečně vyrazil a následná hlavička Natiqa po rohovém kopu šla vedle.

V prodloužení měli obě největší hvězdy na trávníku po jedné šanci, ani López, ani Adnan ovšem neuspěli. A tak o druhém finalistovi musely rozhodnout až penalty. V nich hned v první sérii zaváhali oba střelci, Rodrígueze vychytal Hameed a Faez napálil balón jen do tyče, dalších šest sérií už však nalezlo exekutory v dobré pohodě. Až za stavu 6:6 nejprve proměnil uruguayský kapitán Gaston Silva, Salman na druhé straně přestřelil a poslal do boje o zlato Uruguay.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Zápas mojich tajných snov! Tipujem 1:3, ale viac budem fandiť Iračanom. Bože, aký som ja vierolomný fanúšik!

Reagovat
veikko

Budu fandit Iráku. Těm klukům snad ani nejde nefandit, hrajou jako tým !!!

Reagovat
Tomtaf

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

Tak zatiaľ remíza, bodaj by Iraq opäť vyhral v penaltovom rozstrele, to by bola super bomba!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak, žiaľ hrajú len o bronz...

Reagovat
veikko

Škoda, no. Ale hoši zabojovali, takže jim nelze nic vyčítat. Snad vyjde alespoň ten bronz. A minimálně Aliho Adnana, Aliho Faeze a Mohammeda Hameeda bych chtěl vidět v nějakých kvalitních ligách - klidně i v Turecku.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele