Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina A
13.10.2015 20:45 CET
2 : 3
(0:2)

Reportáž

Češi i v oslabení porazili Nizozemsko a vyhráli skupinu A

Závěr kvalifikační skupiny vyšel české reprezentaci takřka dokonale. Vrbův výběr překvapivě skolil Nizozemce i podruhé, když v Amsterdamu zvítězil 3:2. Díky výhře Turecka nad Islandem tak Češi opanují celou svoji skupinu A. Jediným škraloupem na dnešním triumfu je červená karta Marka Suchého, který tak přijde o první zápas ve Francii...

Pavel Vrba dal se svými asistenty oproti utkání s Tureckem šanci hned šesti novým fotbalistům. Na levé obraně začal Theo Gebre Selassie, vedle nějž na stoperu nastoupil Michal Kadlec. Ani ofenziva nezůstala beze změn - střed zálohy vyztužil Jaroslav Plašil a v útoku nastoupil Tomáš Necid. Do branky se pak vrátil ve 117. zápase za reprezentaci Petr Čech.

Holanďané neměli co ztratit. Už před začátkem utkání věděli, že jedině vítězství jim uchová naději na baráž, a tak se ihned jali do útoku. Už ve druhé minutě se musela česká jednička vyznamenat proti Anwaru El-Ghazimu, který ve velmi dobré pozici střílel po zemi pouze do Čecha. El-Ghazi měl na svědomí i další šanci Sneijdera z desáté minuty, kterou záložník Nizozemska trestuhodně spálil.

Ani Češi se ale nedrželi příliš zpátky Presink Šurala a zaváhání Van Dijka mohl využít Darida, ale z úhlu pálil mimo. Jeroena Zoeta, jenž nastoupil v bráně Holanďanů při neúčasti Cillessena a Krula, prověřil až atypickou střelou ze vzduchu Jaroslav Plašil. Zoet se po dvaceti minutách málem podepsal pod první branku zápasu, když neudržel vysoký míč - domácí tehdy zachránil až Van Dijk, který odpálil míč před Gebre Selassiem.

Nizozemci působili s ubíhajícím časem stále zranitelněji a Vrbova ekipa toho dokonale využil. Celou gólovou akci zahájil Suchý, Tomáš Necid bystrou patičkou vyšachoval Van Dijka, a když Skalák posunul míč do vápna Pavlu Kadeřábkovi, byli Češi jednou nohou ve vedení. Zadák Hoffenheimu nakonec Zoeta překonal přesnou střelou na bližší tyč.

Kdo z fanoušků Oranjes si v té chvíli pomyslel, že hůře být nemůže, šeredně se zmýlil. Rozdíl ve hře obou týmů byl takřka hmatatelný, především co se sebevědomí týče. A tak se po vhazování Gebreho opět do akce zapojil Necid, jenž vyslal do vápna Josefa Šurala. V defenzivě si opět počínal nedůrazně Van Dijk, kolem nějž se Šural snadno prosmýkl a Zoet tentokrát čisté svědomí nemá - gól totiž prošel znova na jeho bližší tyči.

Nizozemce ale vrátil do zápasu Marek Suchý, jenž sestřelil v pozici posledního hráče Memphise Depaye a pod sprchy zamířil o pár minut dřív než jeho spoluhráči. Co je však horší - Suchý bude naší reprezentaci chybět v prvním utkání na Euru. To, i brzký příchod útočného esa Robina van Persieho, způsobilo ďábelskou závěrečnou pětiminutovku, která předznamenala nápor domácích ve druhém dějství.

Jenže ono to tak horké nebylo, ani v nejmenším. V první polovině druhého dějství měl dokonce český tým územní převahu (!) a byl i nebezpečnější. Žolík Van Persie měl od Blinda jasný úkol - dát gól - jenže do které branky mu zřejmě trenér neupřesnil. V šestašedesáté minutě tak dostaly naděje domácích velkou ránu, když po Skalákově centru překonal forvard Fenerbahce vlastního gólmana.

Nizozemci se ale nevzdali a v sedmdesáté minutě se dočkali kontaktní branky. Sneijderův roh zatloukl do branky Klaas Jan Huntelaar. Vzápětí měl kanonýr Schalke další šanci, ale tentokrát Čech jeho přízemní ránu kryl. Sedm minut před koncem však kapituloval podruhé, když se přes nedůrazného Procházku prorval Robin van Persie, jenž tentokrát zamířil do té "správné" sítě. V závěru už se nicméně kýženého vyrovnání nedočkali, a Češi tak kromě zápasu vyhráli i celou skupinu A.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1641)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele