Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

baráž - odvety
16.11.2015 20:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Irsko doma nad Bosnou vyhrálo a postupuje

Reprezentanti Irska se radují z postupu, naopak Bosna a Hercegovina se na šampionát nepodívá. Rozhodla o tom dnešní barážová odveta, kterou lépe zvládl domácí tým. Hrdinou utkání se stal útočník Jonathan Walters, který se trefil dvakrát. Irové mohou slavit a stavět tým na šampionát ve Francii.

Bosna a Hercegovina v minulém utkání příliš nepřesvědčila a nakonec jen remizovala. Navíc dnes večer musela skórovat - bezbranková remíza by dál posouvala domácí Iry. Ti nastoupili v celkem očekávané sestavě s hráči jako Hoolahan, Whelan, Murphy nebo Walters, v obraně působili Coleman, Keogh, Clark a Brady.

Hosté přijeli natěšení na utkání s vědomím, že ze sebe musí vydat maximum, aby postoupili na EURO. Od prvních minut jsme na trávníku viděli i hvězdy jako Miralem Pjanić, Edin Džeko, Asmir Begović, Sead Kolašinac nebo Senad Lulić.

Domácí tým byl od začátku tím aktivnějším a po prvních pár minutách se usadil na půdě svého soupeře. Brankář Asmir Begović musel do akce poprvé po devíti minutách, kdy likvidoval lehkou teč Waltersovu. Ten si naběhl před bránu na pas od Bradyho, jenže Begović míč vytěsnil.

Hráči Bosny a Hercegoviny jako by nevěděli, co si mají s míčem počít. Ani římské hvězdy Džeko s Pjanićem neznamenaly pro svého soupeře příliš velké nebezpečí. Zajímavou ránu vypustil ze svých kopaček také Hendrick, jenže Begović držel svůj tým na vodou.

Vydržel to ale jen dvacet minut. Poté totiž musel čelit pokutového kopu. A to nebyla snadná práce. Navíc se proti němu postavil zkušený a ve formě hrající Jonathan Walters, který se nemýlil a domácí ochozy spustily oslavné chorály.

S nešťastným stavem se snažil něco udělat Edin Džeko, ke kterému se zrovna nyní upínaly snad všechny oči smutných fanoušků hostí. Jeho rána ale prolétla těsně kolem tyče. Krátce před odchodem obou týmů do šaten se do zakončení dostal ještě obránce Brady, který míč z přímého kopu napálil jen těsně vedle tyče!

Do druhé půle vlétli hosté mnohem aktivněji, takže jejich rozhovory v šatně asi nebyly zrovna přívětivé. Není se čemu divit, protože Bosna ani zdaleka nepodala v první půli dobrý výkon a mnozí hráči se prezentovali jako téměř neviditelní. Medunjanin dvakrát pálil mimo, Višća rovněž nebyl úspěšný.

Deset minut po změně stran dostal nahrávku do běhu Višća, který se s míčem dostal až do vápna. Tam ještě hledal Senada Luliće, jenže univerzál nastupující za římské Lazio pálil jen do brankáře Randolpha. Po další ruce Zukanoviće pálil z nařízeného přímého volného kopu mimo Brady.

Dvacet minut před koncem se prezentoval krásnou ranou Medunjanin po akci Edina Džeka. Krátce nato však Bosna inkasovala podruhé, což pohřbilo její šance. Brady poslal z přímého kopu do vápna ne úplně přesný centr, ale zasahující obránce míč pouze prodloužil na osamoceného Jonathana Walterse, jenž u zadní tyče tvrdou ranou propálil brankáře Begoviće.

Ten měl plno práce také o chvíli později, když hostující obrana chybovala a poslala do úniku Longa. Jenže Begović mu vystavil stopku a brilantním zákrokem zachránil ještě přívětivé skóre. Tři minuty před koncem napínavého utkání ještě jednou zahrozili hosté, jenže kanonýr Edin Džeko nedokázal dostat míč do brány, takže si brankář Randolph mohl v klidu oddychnout. Snížit se nepodařilo ani v nastaveném čase Ibiševićovi, který svou bombou z blízka trefil jen břevno.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, uefa.com, onlajny.cz

Komentáře (333)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele