základní skupiny - skupina H, 4. kolo
07.11.2023 21:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Radost hráčů FC Porto (© AFP)

Antverpy se ani na čtvrtý pokus nedočkaly prvního bodu. Jejich katem se stal znovu Evanilson

Fotbalisté Porta porazili ve čtvrtém kole skupiny H Ligy mistrů na vlastním hřišti Antverpy 2:0. Ačkoliv si Evanilson nezastřílel podobně jako v předchozím vzájemném střetnutí, kdy soupeři z města diamantů nasázel hattrick, také tentokrát se stal autorem rozhodující branky, když ve 32. minutě proměnil penaltu. Klub z přístavního portugalského města se díky němu dotáhl v tabulce na Barcelonu, hosté naopak při své historicky první účasti v hlavní fázi milionářské soutěže dál čekají na zisk premiérového bodu. Toho se nedočkali i kvůli vyloučení Jurgena Ekkelenkampa, bez nějž se museli obejít téměř celou druhou půli.

Tým z překrásné metropole na západě Portugalska zatím procházel podzimní fází milionářské soutěže úspěšně. Draci předvedli své kvality především na venkovních hřištích, odkud si po dvou střelecky povedených večerech odvezli celkem šest bodů. Jedinou kaňkou na jejich zápisu byla hubená domácí prohra s Barcelonou. Naopak celek z města proslaveného diamanty prožíval při své první účasti mezi evropskou smetánku těžké chvíle, neboť zatím se "pyšnil" nelichotivou bilancí, která čítala tři porážky a 12 inkasovaných gólů.

Belgičané se mohli radovat již v osmé minutě, kdy se Michel-Ange Balikwisha dostal za obranu portugalského vicemistra a jeho střela na vzdálenější tyč řádně vystrašila domácí fanoušky. Také Porťané se mohli radovat poměrně časně, po pokažené rozehrávce nezkušeného gólmana Senneho Lammense, který dosud odehrál pouhé dva zápasy v nejvyšší belgické soutěži, nedokázal Evanilson usměrnit svou dělovku. Přesně půl hodiny po úvodním hvizdu získal průnikovou přihrávku Brazilec Pepe, Lammens jeho ránu skvěle vyrazil, jenže míč skončil u Stephena Eustaquia a Gyrano Kerk ho zastavil pouze za cenu pokutového kopu. Tentokrát už Evanilson při zakončení zachoval chladnou hlavu, trefil pravou část branky a spustil modrobílou euforii.

Krátce po změně stran přišla další tragická zpráva pro The Great Old. Ekkelenkamp sice za svůj ostrý skluz viděl od sudího Maurizia Marianiho pouze žlutou kartu, ta však po zásahu videoasistenta vzhledem k intenzitě faulu zcela oprávněně studem zčervenala. Porto tímto momentem definitivně převzalo otěže zápasu, ve statistice držení míče se ve druhé půli pohybovalo kolem 75 procent a otloukánka skupiny H prakticky k ničemu nepustilo. Naopak přidat Portugalcům na jistotě mohl André Franco, ten však ve skvělé pozici těsně před gólmanem Royalu až nepochopitelně selhal. Porto v závěru využilo ještě jednu svou šanci, stoper Pepe perfektně odhadl centrovaný míč a hlavičkou do levého spodního rohu určil konečné skóre zápasu.

Porto tak potvrdilo roli favorita a připsalo si třetí výhru ve skupině. O další bodový nášup se Portugalci pokusí 28. listopadu na půdě Barcelony. Antverpy zavítají ve stejný den do Hamburku, kde vyzvou Šachtar.

Autor: Livesport.cz / Tadeáš Rulf

Komentáře (4)

Přidat komentář
Elmas

2:0

Reagovat
Bastaron

3:1

Reagovat
ACSeRw!n

1:1

Reagovat
Rothbard

Pepe rekord

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele